Home » Media / Tech » Citesti:

Reproducerea la imprimante

Mihai Badici februarie 22, 2014 Media / Tech
1 comentariu 909 Vizualizari

Presa online găzduieste din ce în ce mai multe discuții legate de imprimantele 3D . Deși conceptul nu este nou, și echipamentele în sine există de ceva vreme ( conform Wikipedia prima imprimantă funcțională ar fi fost construită în 1984!) de câțiva ani prețurile au scăzut ele devenind accesibile publicului larg.

Dispozitivele respective sunt interesante, pentru că nu vorbim, ca, în cazul televiziunii sau cinematografiei 3D, de un nou aspect al realității virtuale, ci de data aceasta e vorba de realitatea însăși. Putem printa obiecte reale și funcționale -în special dacă ne mulțumim cu cele din mase plastice, cele din metal sunt încă inaccesibile publicului obișnuit.

Aplicațiile sunt din cele mai diverse. Evident că primele aplicații ar fi cele industriale, mai ales în zona prototipurilor, unde celelalte variante sunt problematice: fie să construim o matriță ( iar dacă nu iese “din prima” , chiar mai multe) pentru o singură piesă, fie să o realizăm printr-un proces de strunjire, frezare sau ce o mai fi , care în cazul pieselor  cu forme mai ciudate se poate transforma în sculptură.  Dacă suntem în această situație, atunci varianta printării 3D este aproape echivalentă cu inventarea pietrei filozofale, pentru că un mecanism real poate avea multe componente, deci nu vorbim de o singură matriță eliminată.

Desigur, pentru a printa piese cu forme neregulate – și nu prea văd nici un motiv de a printa altfel de forme, pentru că cele simple se pot obține mult mai ieftin altfel , avem nevoie de un software bun de modelare 3D, însă acum există software pentru așa ceva, spre deosebire de 1984, când computerele erau mai slabe și chiar dacă puteam să modelăm imagini, era mai dificil să reprezentăm grafic acele modele.

Insă nu numai industria este interesată de aceste dispozitive ci, din ce în ce mai mult, hobbiștii.

Există deja site-uri specializate de unde se pot descărca fișiere direct imprimabile, e o întreagă comunitate.

Posibilitatea de a imprima direct obiecte duce și la aspecte mai stranii, precum posibilitatea de a printa arme, ca în articolul de aici . Sigur că un pistol de plastic va funcționa doar pentru câteva focuri, însă este de ajuns de exemplu pentru un criminal; în plus arma crimei e din plastic, se poate distruge cu un simplu chibrit. Din acest motiv Departamentul Apărării din SUA a ordonat stergerea de pe unul din site-urile dedicate acestui scop a planurilor acestuia ( care erau disponibile pentru download) dar evident măsura este aproape puerilă, atâta timp cât există site-uri în afara jurisdicției americane și mai ales atâta timp cât fișierele pot fi distribuite prin multe alte metode.

Dar zilele trecute am citit și despre reversul medaliei: un chirurg a implantat un pelvis imprimat acum mai bine de trei ani, iar operația pare a fi un succes. Avantajul tehnologiei în acest caz este că s-a putut produce “piesa de schimb” exact la dimensiunile necesare, lucru aproape imposibil cu altă tehnologie.

Un alt articol se referea la posibilitatea de a printa acasă diverse consumabile pe care le cumpărăm de regulă din supermarket-uri la prețuri mai mici, speculând că investiția într-o imprimantă 3D s-ar amortiza relativ repede. Nu am verificat cifrele, teoretic la astfel de produse fabricația prin metoda clasică ar trebui să fie mult mai ieftină, însă este drept că adaosurile pe lanțurile de distribuție sunt destul de mari la acest gen de produse, deci ar fi posibil; în plus am avea avantajul disponibilității: dacă am uitat să cumpărăm farfuriile de plastic pentru picnic, printăm repede câteva până e gata grătarul . Să sperăm că nu am uitat să cumpărăm consumabilele.

O reclamă de pe un site românesc unde se vând asemenea imprimante spune cam așa: “Cât de rezistente sunt componentele printate? Piesele de plastic ale aceste imprimante au fost printate de o imprimantă identică, iar noi oferim garanție un an”. Ok, deci sunt rezistente, dar mie mi-a atras atenția altceva: iată că avem prima mașină care se poate autoreproduce, cel puțin parțial. Veți spune că piesele trebuie asamblate, dar poate că nu e departe momentul când ne vom întâlni cu prima mașină rezultată din idila unui robot cu o imprimantă 3 D.  În definitiv, nici noi nu putem face asta singuri.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. pehash spune:

    chiar daca s-ar putea ‘reproduce’, tot are nevoie de o priza.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mihai Badici


Mihai Badici

Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)