Home » Media / Tech » Citesti:

Situație explozivă la TVR Cluj: salariații cer demiterea directorului

Brindusa Armanca aprilie 2, 2015 Media / Tech
4 comentarii 922 Vizualizari

În februarie TVR a anunțat că evaluează managementul instituției. S-au compus regulamente, s-au alcătuit comisii, s-au publicat etapele. Se știe că instituția se găsește într-un dezastru financiar și managerial recunoscut public de actualul președinte-director general, Stelian Tănase, care a moștenit o gașcă de manageri instalați politic de PSD-PC-UNPR. Naivii au crezut că a venit momentul adevărului și că alde Zgabercea, Gherghescu, Lucaci, Nicolescu etc., precum și șefii mai mici de la editorial, producție, administrativ sau de la studiourile teritoriale vor fi evaluați pe bune. Nici vorbă! Toate regulile sofisticate, cu interviuri și rapoarte, au fost folosite, cu concursul unui consiliu de administrație politizat, să le salveze pielea unor șefi nevolnici, care au condus prost instituția, dar s-au înfruptat din salariile grase și din privilegii. Dacă s-ar avea în vedere diferențele de notare de 80 sau chiar 90 de puncte din maxim 100 la același candidat, evaluarile ar trebui anulate. Oricum, ele nu spun nimic despre competențe, ci arată doar ce susținere politică are fiecare șef. Totuși, câteva contestații au încurcat minunatul proces de evaluare a managementului din TVR. Contestația depusă de Romina Surugiu, membră a CA, demonstrează că Ioana Popescu și Claudiu Lucaci, ambii șefi la Știri, au depus același raport, ceea ce inclusiv Codul Muncii interzice. Comisia de contestații a confirmat acest copy-paste pe modelul Ponta, constatând că ”procesul de evaluare a fost viciat”. În locul sancțiunii cu demiterea, Consiliul de Administrație s-a zbătut să îl salveze pe Lucaci și a dispus ”reevaluarea”. Adică ceva ce nu figurează în regulament.

Nu la fel de norocoși au fost salariații și sindicaliștii de la TVR Cluj care au contestat într-un document trimis președintelui și consiliului TVR evaluarea pozitivă a directorului Romeo Couți, arătând cu dovezi că managementul său a îngropat studioul clujean. Ei n-au primit niciun răspuns. Totuși, la TVR Cluj a descins un anume Valentin Budeanu de la sindicatul reprezentativ, SPUS-TVR, a stat de vorbă cu oamenii, a văzut documente și ar fi trebuit să prezinte un raport atât președintelui, cât și sindicatului. N-a făcut-o. S-a încercat un fel de împăciuire între colectiv și director, dar oamenii nu-l mai vor pe Couți și, din discuțiile cu ei reiese că sunt determinați să iasă în stradă. Ce îi reproșează longevivului director, care stă de 13 ani pe un scaun acum nemeritat? Multe! De pildă că producția studioului, altădată premiată, a scăzut drastic cantitativ și calitativ, fiind privilegiați doar fidelii directorului, la deplasări, proiecte etc. Dealtfel, șase acoliți ai săi au trimis conducerii de la București o scrisoare plină de greșeli de ortografie, pentru a se delimita de colegii lor, peste o sută, fiindcă, zic ei, totul ar fi doar joc sindical și interese. Dar că studioul funcționează prost, asta recunosc și ei printre rânduri.

Este scandalos că TVR Cluj difuzează regional și pe TVR 3 o emisiune dedicată unui turnător la Securitate, confirmat într-o sentință definitivă a Tribunalului Maramureș: Dialogurile lui Andrei Marga. Dialogul nu e gratis, astfel încât Andrei Marga a încasat onorarii între 4500-5000 lei, cât 2 salarii de redactor. Jurnaliștii clujeni pun rușinea pe seama faptului că directorul Couți a fost cooptat drept consilier în Ministrul Afacerilor Externe (situație evidentă de incompatibilitate indicată de Legea 41/1994 a SRTV și SRR) în scurtul ministeriat al lui Marga, iar Karen Sebesi, realizatorul penibilei emisiuni, fusese nominalizat pentru o funcție în ICR, în și mai scurtul directorat al aceluiași Marga. N-a mai apucat. Pentru emisiunea transmisă de la Auschwitz, turnătorul Marga a fost invitat cu nevasta în Polonia, cu cazare asigurată de TVR Cluj la Hotel Arena Tychy. Cheltuirea bugetului auster, se face așadar discreționar, netransparent, într-o cooperare susceptibilă de interese personale a directorului și a redactorului-șef. De pildă, TVR Cluj n-a mișcat un deget pentru a propune primăriei organizarea selecției Eurovision la Cluj, dar conducerea a recurs la minciuni când administrația locală a negat că ar fi fost contactată. Oamenii s-au săturat de aranjamentele care fac de râs un studio teritorial cândva remarcabil. S-au adresat conducerii, s-au întâlnit cu membri ai Consiliului de Administrație, cu SPUS-TVR, au semnalat, au explicat, au avertizat. Sunt deciși să meargă până la capăt. Indiferent dacă Stelian Tănase, consiliul sau tata-moșu’ vor liniște, nu soluții clare și radicale, deci umblă pe vârfuri fiindcă se apropie momentul raportului anual și se tem că își vor pierde funcțiile.

Solidaritate: Vladimir Tismăneanu, Marius Stan&Contributors și jurnaliștii României libere au dreptate

L-am auzit pe Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, explicând la televiziune că declarațiile diplomaților ruși nu sunt niciodată emoționale, reactive, făcute la nervi, ci sunt deliberate, dictate de la ”centru”. Ambasadorul Rusiei la București a exprimat așadar disprețul politic oficial față de politica editorială a contributors.ro, cât și față de cotidianul România liberă. Desigur că diplomația rusă știe foarte bine că, în cazul profesorului Vladimir Tismăneanu de la Universitatea Maryland, are de-a face cu o somitate în studiul comunismului est-european, cu un expert de primă mână și că platforma și ziarul vizate sunt dintre cele mai serioase de pe piața media, deci credibilitatea lor trebuia atacată. Ofensiva mediatică a Rusiei nu se oprește la granița proprie. Analizele găzduite de contributors.ro au arătat cât de intensă este propaganda putinistă, cum sunt prostiți oamenii din spațiul ex-sovietic cu baliverne sângeroase, pentru a întreține ”mândria națională” care trimite tinerii în Ucraina într-un război ”hibrid” de ocupație. Oficialitățile românești, cu excepția întârziată a MAE, nu reacționează la afirmațiile ambasadorului din rațiuni ”diplomatice”. Premierul a prins glas, fiindcă e liniște mare la Cotroceni și atacă el însuși jurnaliștii din alte rațiuni, dar aliniindu-se implicit atacului moscovit. În paranteză, parcă mai ieri apăra Ponta Antenele al cărui patron e nu doar penal, ci și gata condamnat. E important așadar să apărăm noi valorile libertății de exprimare și numele respectate, ca să nu ne pomenim că ni se substituie vreun contributors.ru. De aceea îmi exprim solidaritatea cu toți cei lezați de afirmațiile ambasadorului Oleg Malginov.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "4 comments" on this Article:

 1. Decebal spune:

  Atunci cand aud (sau citesc) cuvinte precum “politician”,”parlament”, “camera deputatilor”, “senat”, “guvern”, “avocatul poporului” nu mai am niciun fel de asteptari pozitive, din start. La fel si atunci cand aud sau citesc “T.V.R.” sau “C.N.A.”. Tot ceea ce este infiltrat de politic si de interesele politicului, este condamnat la iresponsabilitate, incompetenta si non-performanta. In loc sa fie “fruntea”, locomotiva ce ne deschide drumuri si ne duce inainte, politicul este doar o ghiulea, legata de piciorul fiecaruia dintre noi. Orice om de bun simt, lucid si rational poate intelege asta, ori de cate ori deschide televizorul, un ziar sau intra pe un portal de stiri. Avem o clasa politica ce a atins limita de jos, dar refuza sa se reformeze si se incapataneaza sa ne arate ca se poate si mai jos.

  Parlamentul isi da masura “valorii” atat prin ceea ce face, cat si prin ceea ce refuza sa faca. De asemeni, parlamentul isi dovedeste valoarea si prin “calitatea” controlului asupra unor institutii, pe care este chemat, prin lege, sa le controleze. Este imposibil ca institutiile controlate de parlament (cu exceptia celor care stiu cum sa eludeze acest control) sa dovedeasca un nivel de calitate superior celui al parlamentului. Pestele de la cap se impute.

 2. lygia m spune:

  Doamna Armanca, aveti dreptate, tot ceea ce ati scris este adevarat. Dar aceeasi situatie e intalnita si la Radio Cluj, aceeasi mizerie, aceeasi incompetenta. Chiar daca audienta postului a ajuns sub nivelul marii, nu intereseaza pe nimeni.

 3. victor L spune:

  Pentru TVR nu exista decit solutia (proasta, bineinteles ;) ) propusa de dictatorul acum pensionar si posta: desfiintarea totala si reinfiintarea pe alte baze, reguli, regulamente, si cu alti oameni.
  Caci mortul nu mai noare, e mort demult.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)