vineri, aprilie 19, 2024

„The Machine” si nevoia de solutii pentru stocarea de date

De curând, HP a stârnit ceva rumoare cu anunțul proiectului “The Machine”, un proiect destinat să revoluționeze ( a câta oară ?) computerele.

În general sunt sceptic în legătură cu acest gen de anunțuri. Pe de o parte sunt destul de convins că lumea computerelor a ajuns la o oarecare maturitate și deci prea multe revoluții nu mai sunt de așteptat; mai degrabă mă aștept la îmbunătățiri treptate și permanente. De asemenea mă aștept mai degrabă ca domeniul să progreseze “invadând” noi teritorii – din acest motiv urmăresc ce se întâmplă în domeniul roboților și al inteligenței artificiale.

Marile companii obișnuiesc să finanțeze astfel de proiecte mai degrabă pentru a beneficia de inovațiile conexe ( când aduni mai mulți oameni inteligenți la un loc și îi pui să lucreze la ceva nou, imposibil să nu rezulte niște lucruri utile) decât în speranța că proiectul respectiv va ajunge la un final fericit . Dacă însă chiar reușește, cu atât mai bine.

Problema pe care o pune în discuție HP este reală, și aici probabil că mai este cu adevărat destul de mult de făcut. Informația pe care o avem la dispoziție în acest moment tinde să devină mult prea multă pentru a putea fi prelucrată cu echipamentele pe care le avem. Pentru asta, HP vorbește despre transmitere fotonică ( folosind micro-diode laser) , despre memristoare, un nou tip de memorie, despre procesoare specializate. Si bineînțeles de un nou sistem de operare. Nu știu prea multe despre acest proiect, însă din start alăturarea celor de mai sus îmi pare ușor forțată. De multă vreme se discută despre trecerea de la circuitele electrice la cele fotonice; aceasta bate însă pasul pe loc pentru că nu prea știm cum să realizăm un element de memorie fotonică. Ori, în lipsa acestuia, viteza luminii nu ne ajută prea mult, pentru că va trebui să o transformăm în curent electric ca să o stocăm. Memristorul de care vorbește HP este un dispozitiv electronic, deci nu prea e clar la ce ne-ar trebui dispozitivele fotonice. Procesoarele specializate, da, pot fi o soluție ( de fapt placile video pe care le folosim sunt deja procesoare specializate, deci nici o noutate).

Așa cum spuneam, nu e de așteptat ca “The Machine” chiar să ajungă pe piață în viitorul apropiat. Însă e de așteptat să schimbe unele lucruri. Va putea deveni memristorul un produs industrial, vandabil? Dacă da, ar putea înlocui memoriile RAM actuale. Poate și pe cele permanente, caz în care ar putea deveni o alternativă la SSD-uri și ar înlocui harddisk-urile, unul din punctele nevralgice din punct de vedere al vitezei.

Am mai putea să așteptăm o altă arhitectură hardware, care să înlocuiască bătrânul design bazat pe IBM PC. Dar pentru asta probabil cheia ar fi dimpotrivă, să colaboreze cu Microsoft și cu comunitățile Linux, nu să scrie un nou sistem de operare pentru care nu există software încă. Un nou sistem de operare ar putea să fie util doar într-un caz de schimbare totală de paradigmă, în care computerul ar face cu totul altceva decât face acum. Dacă vrem să îl folosim la fel ca pe cele de azi, să plimbăm fișiere și să hostăm site-uri,  ideea unui nou sistem de operare e bizară, mai ales că HP nu ar fi la primul eșec în domeniu.

Computerele din ziua de astăzi au doar două probleme: stocarea de date și stocarea de date. Pe de o parte există limitări în lucrul cu datele “imediate”, care țin de transportul  datelor între procesor, memorie și periferice, iar pe de altă parte e vorba de stocarea propriu-zisă, de organizarea terabiților, petabiților și tot așa de informație pe care o accesezi ocazional, dar care trebuie să fie bine indexată și ușor accesibilă. Discutam acum ceva vreme cu un coleg la care backup-ul zilnic al datelor lua aproape toată noaptea, despre faptul că în eventualitatea că ar avea un incident , ar avea nevoie doar de o mică parte din acel backup, ar trebui să facă un restore complet, care să blocheze compania aproape o zi întreagă și eventual să și suprascrie mai mult decât s-a pierdut inițial. Nici nu vreau să mă gândesc la varianta în care un restore de câteva ore se finalizează cu eroare. Evident că el proceda corect, după manual, cu mijloacele pe care le avea.

Din toate componentele computerelor, îmi pare că tocmai această zonă a stocării permanente e cea în care e mult loc pentru progres. Ca și pe vremea lui Edison, ținem datele pe niște cilindri care se rotesc. Deocamdată memristorul s-a dovedit greu de făcut, însă poate că pînă la urma….

Distribuie acest articol

8 COMENTARII

  1. O informatie utila pt prietenul dvs cu backup-ul care ia mult timp iar restore-ul se poate finaliza cu o eroare.

    Asa cum probabil stiti, backup-ul e o solutie de Disaster Recovery. In prezenta piata se reorienteaza catre solutii de „High Availability” sau intr-o terminologie si mai noua „IT Continuity” Sunt de fapt softuri care fac replicare in timp real de pe serverul live de productie pe unul sau mai multe servere clone tinute in stare passiva (ascunse de retea) dar gata oricand sa preia productia in cazul in care serverul live (activ) moare subit.

    Un asftel de soft este produs de compania Neverfail pe al carei website puteti afla mai multe.

    Diferenta intre vechile solutii de DR si noile solutii se face prin 2 notiuni importante „Recovery Time Objective” (in cat timp sunt din nou live daca s-a produs un dezastru pe serverul live) si „Recovery Point Objective” (cate date pierd cand apare un dezastru pe serverul live).

    • Evident solutii exista, problema se pune in termeni de cost: nu ne dorim ca pretul solutiei de backup sa fie mai mare decat „pretul” pierderii datelor :) Sigur ca ar exista solutia sa faci recovery in alta locatie, insa asta ar insemna sa mai ai la dispozitie inca pe atata spatiu liber de stocare, ceea ce uneori devine dificil.

      • Presupun ca face imagine la discuri sau la o baza de date (si nu poate sa faca restore la fisiere individuale).
        Si care-i problema? El lucreaza in IT – pur si simplu prezinta situatia „conducerii” (cei care dau banii), si solutii de „mitigate”, si isi asuma aia responsabilitatea in cazul unui „disaster recovery”…
        Ah, dar poate ca n-a zis de la inceput – si aici e simplu: isi da demisia si isi deschide o gogoserie…

  2. deus ex machina
    ce sa stocheze ? experienta si intelepciunea umana ? or human commercial behavior ? ca data viitoare sa se stie cu ce sa va umple casuta postala / electronica ? sau sa va scormoneasca intimitatea pentru a va aduce aminte ca nu sinteti de capul dvs ? orice ideie novatoare va fi mestecata mai devreme sau mai tirziu de parazitii intestinali ! a propos stiati ca gindacii vor fi ultimele creaturi purtatoare de viata pe terra ?

    • gresit, bacteriile si virusii vor supravietui gandacilor. si desigur si alte forme de viata mai simple si mai rezistente. asta cu gandacii nu e adevarata.

  3. Foarte bine, mai devreme sau mai tarziu tot va fi nevoie de o noua arhitectura – cea actuala e destul de invechita. Acum sa vedem daca HP-ul va fi cel care va face pasul, si le va reusi ce au de gand. Conteaza si daca noua arhitectura va fi libera (ca cea actuala – fiicare vendor sa aiba libertatea sa o manufactureze), cat va costa, cu cat va fi mai buna (si daca e rentabila portarea aplicatiilor/OS-urilor).

    Legat de colaborarea cu MS si comunitatile Linux nu cred ca e nevoie sa fie f. apropiata (desi inteleg ca au o echipa si pe partea de Linux) in aceasta faza, doar specificatiile sa fie clare – in caz de succes a noii arhitecturii, vor fi primii care-si vor recompila OS-urile. Oricum, presupun ca OS-ul va avea si suport ptr. virtualizare care va permite rularea la o calitate acceptabila si a altor OS-uri.

    Cred ca e ceva f. bun ce face HP-ul, dar intr-adevar trebuie sa vedem si daca vor avea si succes. Alte companii se multumesc doar sa imbunatateasca un pic tehnologiile actuale si sa ne oblige pe noi sa schimbam/upgradam la 2-3 ani calculatoarele sau serverele fara un spor de performanta asa de semnificativ. Oricum, daca le reuseste proiectul, cred ca multe firme de hardware vor da faliment, dar vor fi repede inlocuite de altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Badici
Mihai Badici
Absolvent al Facultății de Electronică si Telecomunicații București ( 1991) Administrator de sistem cu peste zece ani de experiență cu specializari in sisteme de stocare si securitatea datelor. De asemenea a absolvit in 1996 Facultatea de Litere la Universitatea Bucuresti. In prezent, consultant IT independent, colaboreaza pe mai multe proiecte legate de infrastructura de date.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro