marți, martie 19, 2024

TVR-Cosmetice s.r.l.

Turmentați de evenimentele explozive care au năpădit Europa, de la atacul terorist săvârșit la Nisa, la puciul din Turcia, urmat de grave încălcări ale drepturilor omului de către regimul Erdogan și până la asasinatele absurde de la München, jurnaliștii români au pierdut din vedere televiziunea publică peste care s-a lăsat o tăcere suspectă. Ar fi nevoie de puțină liniște pentru elaborarea unei strategii de ieșire din impas, însă doar în condiții de transparență și vigilență publică. Prea s-au întâmplat multe și prea s-au încălcat politic toate regulile pentru preluarea controlului TVR, ca să nu fim cu ochii în patru. Zilele trecute, Oana Stănciulescu, membră a Consiliului de Administrație, a trimis către angajați o scrisoare de informare la patru luni de când TVR are un nou C.A. N-au fost prea multe vești bune. Semnatara s-a plâns că nu i-au fost furnizate decât cu greu și parțial informațiile cerute, iar din ce a primit reiese că plan de redresare financiară serios încă nu există, însă fosta-actuală conducere manifestă aceeași neîncredere în angajați, preferând să externalizeze emisiunile și producția, alocând pentru colaborări peste 7 milioane lei, cu 10% mai mult față de anul precedent. Spre deosebire de canalele private, falimentara televiziune publică este generoasă cu invitații la talk-show-uri, plătindu-le onorarii grase. Deh, obligații față de clientelă!

Partea colorată a dezvăluirilor se referă la casarea unor obiecte bizare de inventar: cremă volum sâni pentru fermitate și tonifiere, 75 ml, preț 120 de lei, cremă de față ”Naturalis”, 50 ml, preț 440 lei, spumă de baie și loțiune după plajă ”Genera”, creme antirid, spumante de baie, complex detoxifiant, pastile de protecție urinară și de protecție hepatică, rochii, cămăși, pantofi de 600-700 lei perechea etc. Replica oficială a fost „obiectele de inventar la care se face referire au fost achiziţionate înainte de anul 2010, prin contracte de sponsorizare. Acestea nu au fost încheiate de actualul management al TVR, care nu îşi poate asuma acţiunile fostelor conduceri”. Înainte de 2010 șef peste TVR era Alexandru Sassu, tot de la PSD, care a plecat senin cum au plecat toți președinții instituției, fără să răspundă pentru ceva. Lista de casare dezvăluită azi trebuie să i se pară familiară Irinei Radu, pe vremea lui Valentin Nicolau producătoarea Festivalului ”Cerbul de Aur”, fiindcă seamănă cu o listă de protocol din anii 2004-2005, când Nicolau era președinte-director general. Shoppingul îl făcea, de regulă, Departamentul de comunicare și reprezentare, care cheltuia 380 milioane lei vechi pe parfumuri Dior, Paco Rabbane, Elisabeth Arden, Carolina Herrera etc., cumpăra eșarfe fine de 65 milioane, bijuterii, ceasuri, mănuși, șampanie scumpă de aproape 500 milioane, whisky de vreo 100 milioane,Wembley Dry Gin, Campari și obiecte decorative nedefinite dar exorbitante. Meteahnă veche, luxul pe bani publici a reușit să conducă instituția spre faliment. Nicio pală de vânt nu s-a abătut asupra capetelor celor care au dus instituția cu oiștea în gard. Actuala conducere executivă e, în linii mari, aceeași din 2012, incluzând și mai mulți membri ai C.A., pusă acum să facă reformă și să salveze instituția.

Un comunicat venit urgent de la TVR după scrisoarea deschisă arată că, totuși, s-a elaborat un proiect de eficientizare a televizunii publice, votat cu majoritate de C.A. Planul prevede creşterea sumelor dedicate programelor de televiziune de la 18% la 27% din cheltuieli, scăderea cheltuielilor salariale cu aproximativ 18%, dezvoltare tehnică, eșalonarea datoriilor publice pe 10 ani și urmează să fie aplicat din 2017, dacă vor și sindicatele, dacă vrea guvernul, dacă, dacă, dacă…

Lovitura de pedeapsă a Oanei Stănciulescu, nominalizată în CA de PNL, poate fi considerată și un ghiont politic în coasta Irinei Radu, instalată de PSD cu orice preț. Dar faptele sunt fapte. Conducerea acuză ”prejudicii de imagine aduse televiziunii publice”, fiindcă unele informații ar fi fost prezentate trunchiat și distorsionat. N-am auzit reacții instituționale la imensele prejudicii de imagine aduse de inculparea producătorului general al TVR, Cristian Zgabercea, judecat în procesul de fraudă fiscală a lui Nicușor Constantinescu, sau la scandalurile din jurul șefului de la Știri, Claudiu Lucaci, acuzat de abuzuri. Dimpotrivă, după modelul mediului politic, cu cât mai prieteni cu infracțiunea, cu atât mai vrednici de funcții mari.

P.S. Între timp s-a lămurit cine a adus prețioasele sponsorizări în cosmeticale: Marina Almășan care recunoaște, pe ton de martiraj, cât de greu le-a obținut. Replica ei vine în urma emisiunii de pe B1 TV în care a fost copios ironizată, într-o manieră inacceptabilă, aproape de batjocură. Evident că nu sunt fan al emisiunii lui Radu Banciu, repudiez acest gen de miștocăreli și mitocănii practicat de Banciu, Badea și, prin imitare, de alți nefericiți. Pe de altă parte, lipsa de seriozitate a TVR în atragerea de sponsori și finanțări, lăsată pe spinarea realizatorilor de emisiuni, deși are un departament de marketing și vânzări, duce la aranjamente meschine care nu salvează, economic, nimic. Nici obrazul, oricât de tratat cosmetic, al instituției.

Articol apărut în revista ”22”

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Si nu era mai bine cum zicea „dusmanul Justitiei”: TVR ar trebui desfiintata si reinfiintata pe reguli si programe noi.
    O lălăim ca si cu legea sanatatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro