Home » Media / Tech » Citesti:

Vizita papală și jurnaliștii

Brindusa Armanca iunie 5, 2019 Media / Tech
3 comentarii 1,135 Vizualizari

E o banalitate să spui că toți ochii lumii s-au îndrepat spre România în cele trei zile ale vizitei Sanctității Sale Papa Francisc. Peste 200 de televiziuni și radiouri au transmis live, multe sute de publicații au relatat vizita pas cu pas. România s-a aflat din nou, printr-un eveniment fericit din istoria sa recentă, în centrul atenției. Pentru că a fost o vizită de stat, s-au descifrat nu numai semnificațiile religioase și simbolice, ci și cele politice ale întâlnirilor dintr-un program foarte interesant, cu mesaje diverse, extrem de diplomatic transmise, grație harului pe care Papa Francisc îl are de a insufla încredere și seninătate. Au fost mesaje de frățietate către Biserica ortodoxă la București și Iași, au fost mesaje pozitive privind relațiile dintre români și unguri la Șumuleu-Ciuc, mesaje de îmbrățișare a celor marginalizați prin comuniunea cu romii din Blaj, au fost mesaje pioase pentru martirii greco-catolici și implicit de recunoaștere a crimelor comunismului, au fost mesaje de deschidere europeană, perfect adecvate votului masiv pro-Europa dat de români în 26 mai.

Sute de mii de cetățeni români au luat parte la vizita papală, iar cei care nu au putut participa au avut de ales între transmisiile în direct ale televiziunilor sau pe Facebook, din mulțime, între numeroasele relatări ale presei online, locale sau centrale, care a actualizat permanent informația, între mass-media confesională în maghiară sau română, cea oficială a Vaticanului, sau între reportajele jurnaliștilor străini prezenți în număr mare la eveniment. Pregătirea jurnaliștilor acreditați la vizita papală este cu totul specială, în mare parte diferită de vizitele de rang înalt ale personalităților politice. Jurnalistul acreditat trebuie să înțeleagă multe aspecte cu care nu vine în contact de obicei, pentru a le putea explica publicului. Vizita Papei impune cunoașterea ritualului și a aspectelor liturgice, a relațiilor dintre confesiuni, ei trebuie să fie informați asupra biografei Sanctității Sale și asupra structurii și importanței Vaticanului în lumea contemporană. Cu cât platforma culturală pe care se sprijină profesia este mai solidă, cu atât comentariul, descrierile, întrebările puse invitaților vor fi mai consistente. În această privință, trebuie spus că televiziunile care au reflectat permanent evenimentul vizitei în ediții speciale – TVR, DIGI 24, PRO TV – , ca să amintim câteva, au avut invitații cei mai adecvați, de la teologi catolici, greco-catolici și ortodocși, până la ambasadori și jurnaliști bine informați.

Sunt numeroase elemente organizatorice pe care jurnaliștii le află în avans, absolut necesare pentru a primi acreditări și pentru a putea intra în perimetrul vizitei. Totuși, pentru că locațiile au fost distanțate și parțial necunoscute publicului, documentarea asupra locurilor vizitate a fost obligatorie: de ce Șumuleu-Ciuc, de ce Blaj, de ce Iași etc., la aceste întrebări ale publicului s-a cerut răspuns. Autoritățile harghitene au organizat încă din martie o documentare la fața locului pentru a-i familiariza pe jurnaliști cu istoria locului. În unele cazuri, mass-media a prefațat vizita Papei cu povestea episcopilor greco-catolici care au fost beatificați la Blaj, sau cu amănunte din vizitele anterioare. Pentru presa tabloidă au fost de interes detaliile picante despre gesturile neașteptate ale acestui Papă special, care a renunțat la multe dintre simbolurile tradiționale ale Vaticanului, considerate prea opulente: vestmintele ceremoniale prețioase, pantofii roșii papali prea scumpi, mașinile costisitoare, apartamentele somptuoase.

Pentru televiziune, pregătirea tehnică a însemnat un efort deosebit, care înseamnă nu doar adaptarea la condițiile meteorologice capricioase – ploaie la Șumuleu și la Sibiu, caniculă la Blaj, de exemplu – ci și ampalsarea camerelor și a carului de reportaj, distribuirea sunetului și, mai mult ca oricând, aspectul artistic al transmisiei într-un eveniment unic, dominat de emoție. În această privință televiziunea publică, partener oficial al Vaticanului în această vizită, și-a dovedit profesionalismul, asigurănd transmisii curate, frumoase, pe care le-au putut prelua celelalte televiziuni. Jurnaliștii români care au luat parte la vizită – de la urcarea în avion până la capăt – s-au considerat, fără excepție, privilegiați.M-am pregătit foarte mult pentru acest eveniment, am citit și am urmărit multe materiale și documentare. Este fără îndoială cel mai important moment din cariera mea și totodată cel mai emoționant a scris pe FB cel mai tânăr jurnalist acreditat la Vatican pentru această vizită. Relatările lor, cu atât mai credibile cu cât ei au fost ochii și urechile publicului, au fost pline de miez, păstrând totodată emoția, uneori patetică, a momentului. Sanda Nicola și echipa de jurnaliști de la DIGI 24, Andreea Esca și echipa PRO TV au excelat, oferind mărturii pe cât de interesante, pe atât de emoționante: povești de viață, opinii la cald din public, fețe de copii. Este de remarcat faptul că tabloidizarea vizitei a fost minimală în toată presa din România și că s-a păstrat un nivel de decență rar întâlnit într-o epocă a deșănțării presei. Decența și buna rânduială a caracterizat conduita miilor de participanți la toate întâlnirile , în concordanță cu mass-media și cu zâmbetul bun al înaltului oaspete.

Articol apărut în revista „22”


Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. Sergiu Simion spune:

  ” Relatările lor, cu atât mai credibile cu cât ei au fost ochii și urechile publicului, au fost pline de miez, păstrând totodată emoția, uneori patetică, a momentului. Sanda Nicola și echipa de jurnaliști de la DIGI 24, Andreea Esca și echipa PRO TV au excelat, oferind mărturii pe cât de interesante, pe atât de emoționante: povești de viață, opinii la cald din public, fețe de copii. Este de remarcat faptul că tabloidizarea vizitei a fost minimală în toată presa din România și că s-a păstrat un nivel de decență rar întâlnit într-o epocă a deșănțării presei. Decența și buna rânduială a caracterizat conduita miilor de participanți la toate întâlnirile (s.n.) , în concordanță cu mass-media (s.n.) și cu zâmbetul bun al înaltului oaspete (s.n.) .”

  Foarte frumoasa si optimista concluzie pentru toata lumea , dar ar trebui sa ne intrebam si cum a fost posibil sa apara aceasta stare de gratie (inclusiv comportamentul civic exemplar al cetatenilor la recentele alegeri si la referendum ) si cine sau ce a impiedicat-o sa apara pana acum.
  In comparatie cu cosmarul ultimilor doi ani si cu tragediile si cosmarurile din societatea romaneasca din ultimii 30 de ani , ea arata nu numai uriasa fractura din societatea romaneasca ci si radacinile ei.
  Aceasta concluzie este impartasita acum pe deplin si de profesorul Vintila Mihailescu :

  “ Ei bine, acum o săptămână atinsesem pragul la care „așa nu se mai poate”(s.n.). Și iată că, aparent brusc, s-a putut! Iar ceea ce s-a putut nu este atât creșterea unui partid, ci trezirea unei societăți pe care o credeam că vegetează sub tăvălugul PSD-ist(s.n.) . Ceea ce ne-au arătat în primul rând aceste alegeri este faptul că România PSD-istă este mult mai mică decât ne obișnuisem să credem(s.n.), că, dincolo de un electorat aproape inevitabil captiv, există un electorat viu – sau, ca să cităm din imnul nostru național, care poate fi trezit oricând din „somnul cel de moarte”. Cât o să dureze și ce va face acest electorat cu victoria sa, vom vedea, dar, deocamdată, vestea cea bună este că el există! (s.n.)”

  “ Așa cum s-a dovedit că electoratul nu este majoritar pesedizat (s.n.), tot astfel credincioșii ortodocși s-au dovedit a nu fi atât de conservatori și chiar fanatizați pe cât ni s-a tot dat să înțelegem ( s.n.) .”,etc.

  http://www.contributors.ro/editorial/saptamana-%e2%80%9eluminata%e2%80%9d-a-romaniei-de-la-%e2%80%9emica-revolu%c8%9bie%e2%80%9d-la-%e2%80%9eschimbarea-la-infa%c8%9bi%c8%99are%e2%80%9d/

  Tot respectul pentru onestitatea profesorului Mihailescu care recunoaste indirect cat de mult s-a inselat in aprecierile anterioare ( https://www.hotnews.ro/stiri-cultura-4644457-vintila-mihailescu-spunem-suntem-tara-europeana-drept-dar-comportam-comunitate-rurala-din-fundul-dobrogei.htm ) nu putem sa nu remarcam cu cata usurinta s-au aruncat etichetari gratuite in spatiul public .

  Pe scurt , dincolo de provocari , intre comportamentul real al cetatenilor si reflectarea lui in mass-media a existat un decalaj considerabil . Altfel spus, la originea acestei fracturi sociale se afla , surpriza , exact cei care ar fi trebuit sa contribue la eliminarea ei :

  ” În fostul bloc sovietic, propaganda, in­formarea greşită și dezinformarea au produs o irealitate toxică….Publicul es­te în mare parte ţinut într-o eră post-fac­tuală.”
  Dr. Peter Gross

  Acum putem vedea cu totii cat de mare poate fi distanta dintre credintele induse de unii si realitatea neutra a altora .

 2. mike spune:

  “…au fost mesaje de deschidere europeană, perfect adecvate votului masiv pro-Europa dat de români în 26 mai.”—> Serios? Eu personal, chiar daca am stat ore intregi la coada si am votat USR+, nu am votat acest partid pentru “calea europeana” si pentru increderea in UE, ci pentru o justitie independenta, o economie performanta si un stat de drept. Am votat pentru a scapa de coruptie si de acest guvern de incompetenti. Am votat cu speranta ca aceasta alianta USR+ va crea din Romania un stat normal, cu infrastructura buna, cu spitale la cele mai bune standarde, cu scoli performante. Faza cu UE si “calea europeana de urmat” este un alt basm in care nu prea mai cred.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Wage led growth e doar un nume sofisticat pentru ceea ce numim de obicei, in termeni si mai "tehnici...

de: r2

la "Direcții alternative în economie"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

noiembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)