Home » Media / Tech »Sinteze »Societate/Life » Citesti:

WikiLeaks.RO ?

Brindusa Armanca august 14, 2012 Media / Tech, Sinteze, Societate/Life
5 comentarii 2,366 Vizualizari

Dacă este să-i dăm crezare lui Daniel Domscheit-Berg, unul dintre fondatorii germani ai ”celui mai periculos website din lume”, cum denumește el însuși WikiLeaks, vânătoarea de secrete inițiată de australianul Julian Assange și de echipa sa a avut două resorturi: dorința de transparență a unor activiști ai circulației libere a informației monopolizate de puterea discreționară a statelor sau de  marile companii și schimbarea completă a paradigmei și tehnologiilor comunicării. Un grup minimal de tineri supercalificați într-ale computerelor a dezvoltat un proiect uluitor de dezvăluire a celor mai bine ascunse secrete politice, militare, corporatiste, de la afaceri de corupție la mii de telegrame diplomatice și până la informații de ordin strategic. În cartea publicată după ruptura de Assange, Domscheit-Berg dezvăluie culisele organizației din care se retrăsese deja după 3 ani febrili și experiența incredibilă pe care a trăit-o în deplină utopie: ”Pe Julian și pe mine ne-a unit cândva credința într-o lume mai bună. În această lume…nu existau nici șefi, nici ierarhii, și nimeni nu și-ar fi putut clădi puterea privând oamenii de acele informații care fac posibilă o relație de la egal la egal… Am privit în abisuri și m-am jucat cu pârghiile puterii. Am înțeles cum funcționează corupția, cum se spală bani și cum se trag sfori în politică. Am vorbit numai la criptofoane care nu pot fi ascultate, am călătorit prin lume, iar în Islanda am fost îmbrățișat pe stradă de oameni recunoscători”, aflăm din cartea sa, tradusă în românește în 2011 de Laura Fota Karsch la Editura Pandora.

Numiți mai târziu ”hacktiviști”, membrii organizației au rămas fideli ideii de transparență maximă și au crezut în necesitatea de a oferi informații bune pentru ca oamenii să poată lua decizii bune, în vremuri când  manipularea informației de către guverne prin intermediul mass-media este la ordinea zilei, iar organizațiile clasice ale societății civile, gen Transparency Internațional, nu au capacitatea de a ridica drapajul greu care acoperă interese, corupție, conspirații la scară mondială. Și-au asumat riscul să fie calificați drept spioni, să fie  urmăriți, încarcerați pentru înaltă trădare. Julian Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a nu fi arestat și extrădat în Suedia pentru ”hărțuire sexuală”. S-a pus problema legalității și legitimității dezvăluirilor. Totuși adevărul s-a împins la suprafață, decospirând de la jocuri de cabinet și mici penibilități ale marii politici globale, până la abuzuri și atrocități militare.

Felul cum s-a raportat presa la informațiile genuine oferite de WikiLeaks este extrem de interesant. Intuind potențialul subiectelor, publicații celebre ca The New York Times în SUA, The Guardian în Marea Britanie, Der Spiegel în Germania au reacționat tradițional în pretențiile de exclusivitate, dar deloc tradițional în privința tratării surselor, care erau imposibil de contactat și aproape imposibil de verificat. Regula verificărilor rezonabile din trei surse independente a fost aruncată la tomberon, iar garanția anonimatului oferită persoanelor-sursă de platforma WikiLeaks n-a fost contestată în bătălia pentru audiențele uriașe pe care mediile le-au putut obține. Axați pe scurgerile de informații mai ales din surse americane sau vest-europene, adică din zone unde democrația este consolidată iar cetățenii au o practică a legii avertizorului, necunoscută în țări nedemocratice,  activiștii WL au descoperit că jurnaliștii folosesc cu mare naivitate și lipsă de pricepere informațiile confidențiale, iar investigația jurnalistică n-a depășit faza romantică, neputând oferi surselor nici siguranță juridică, nici garanția anonimatului. Drept este că, la începuturi, până la perfecționarea platformei digitale, a sistemului de arhivare și de secretizare, WikiLeaks a dezvăluit inclusiv informații private care puneau în primejdie viața sau cariera persoanelor care le livraseră documente: ”Publicam tot ce ni se trimitea, pentru că asta înțelegeam noi prin transparență. Cum să fi procedat altfel? Am fi fost acuzați de părtinire. Indiferent dacă era vorba de stânga sau dreapta politică, despre niște oameni simpatici sau despre niște tâmpiți, noi publicam tot. Filtram cel mult informațiile lipsite de relevanță. Publicațiile noastre au mers cu siguranță uneori prea departe”, mărturisește Domscheit-Berg.

În România, în vremurile abulice pe care le traversăm, când tulburarea apelor și aruncarea perdelelor de fum fac parte din arsenalul puterii în detrimentul transparenței, iar presa neangajată pare neputincioasă, un WikiLeaks.RO ar salva nevoia de limpezire, destrămând pânza de interese, scoțând scheletele din dulap și dezvăluind cine ce pune la cale. De fapt, există un WikiLeaks românesc, un site caricatural, dirijat pentru a compromite o anumită grupare politică. A! A mai apărut și așa numitul WikiLeaks de Mureș. Internetul e generos cu umorul, iar Caragiale stă în continuare deasupră-ne.

Articol aparut si in Revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "5 comments" on this Article:

 1. Ciprian spune:

  Dupa parerea mea de simplu cititor, in Romania este intr-adevar foarte greu sa apara cu adevarat canale de informatie independente, in acelasi timp semnificative si credibile (desi nu se stie niciodata, lucrurile se misca rapid), dar in conditiile in care pe siteurile “serioase” gasim numai propaganda de genul “noi suntem buni, ei este răi”, ne multumim chiar si cu foarte putin…

  Si sa nu uitam de petardele (oare?) “oficiale” gen miscari de strada, razboi civil, schimbarea completa a clasei politice (destul de usor vizibil, la genul pleaca ai nostri vin ai nostri) si cu perdelele de fum aferente, dupa care, foarte adevarat, este greu de vazut ce va mai fi…

 2. sile spune:

  Ma mir ca ati ajuns sa dati Wikileaks ca exemplu. Sunt doar un grup de anarhisti (“…nici șefi, nici ierarhii…”), fara prea mult respect pentru viata – “Publicam tot ce ni se trimitea, pentru că asta înțelegeam noi prin transparență. Cum să fi procedat altfel?”. Pentru ei totul e fair-game, dar nu-i intrebati cum se finanteaza, asta nu mai e public. Sigur ca in ochi mai putin avizati pot parea de-a dreptul mesianici, dar sunt doar un (alt) grup anarhist care-si urmareste interesele.

  • ovidiu spune:

   anarhisti? mai bine spune niste oameni care s-au saturat de minciuni.anarhisti sunt cei ce ne conduc si care nu fac altceva sa ne manipuleze.dar tie daca iti plac mincinosii,traba ta .esti cumva din sudul tarii,oltean cumva?

 3. ce vrem sa aflam spune:

  Pentru cei ce doresc sa ofere informatii pt publicul din Ro prin WikiLeaks si nu stiu ce anume dorim sa aflam, iata cateva sugestii:
  -lista completa a personalului operativ acoperit din Parlamentul Romaniei si presa & ONG (parlamentarii si jurnalistii / analistii care lucreaza pt diverse servicii secrete)
  -lista completa a politicienilor, magistratilor, functionarilor publici implicati in retele de crima organizata (spalare de bani, trafic de influenta, protectie pt trafic de droguri si persoane, etc.)

 4. Marian spune:

  Trebuie vazut daca autoritatile britanice il vor lasa pe Assange sa paraseasca tara ca sa plece in Ecuador. Nu prea accepta englezii decizia ecuadorienilor.. http://www.itcmedia.info/media/julian-assange-ramane-liber-ecuadorul-i-a-acordat-azil-politic/Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Brindusa Armanca


Brindusa Armanca

Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timi... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)