Home » Interviu »Politica & Doctrine » Citesti:

„Prezidențialele vor aduce o surpriză mai mare decât retragerea Elenei Băsescu” – interviu cu Cristian Preda (II)

Alin Fumurescu aprilie 25, 2014 Interviu, Politica & Doctrine
10 comentarii 2,291 Vizualizari

Lista PMP pentru europarlamentare a fost planuita „in laborator


CP: …[T] , te-am prevenit în corespondența noastră privată că lista pentru europarlamentare va fi o surpriză. Și a fost….

AF: Ce înseamnă „înțelegere politică” în contextul ăsta?

CP: Adică a fost plănuită o intrare în momentul imediat ulterior înregistrării, așa cum s-a plănuit și momentul venirii Elenei Udrea și a celorlalți. Siegfried Mureșan e un candidat foarte bun. Mă bucur că e pe listă. Ce vreau să spun este că există gesturi gândite – o construcție, cum se spune. Iar ideea de a pune împreună resurse de notorietate, de competență diferite nu e rea. Lista pentru europene e și ea alcătuită din perspectiva asta.

AF: Deci lista a fost, totuși, făcută “in laboratoare”, la înțelegere …

CP: Da, avem laborator de idei. Nu e rău, rău e să nu ai laborator, să folosești doar instinct.

AF: Cât din creșterea în sondaje a PMP se datorează „factorului Băsescu” și cât racolărilor de organizații locale de la PDL?

CP: Da, deci de la 4-5% s-a trecut la 8-10%. Nu e deloc rău. Ceea ce s-a mai petrecut a fost că TB a fost asociat puternic cu PMP. Existau încă foarte mulți care nu știau dacă Băsescu a vorbit serios atunci când a spus „adio PDL!”. De când PMP e înregistrat, numărul acestor votanți debusolați a scăzut. Lumea știe acum că Băsescu votează PMP. Inerția mediului politic e foarte mare.

AF: Insist si pentru ca mi se pare ca, in ciuda imaginii pe care vrea s-o impună, a partidului « altfel », in blugi, PMP creste folosind exact aceeași strategie de pe vremea FSN, perpetuata apoi de PSD, PDL, sau PNL. Vezi cazul Florin Popescu si puii pentru alegatori…

CP: Nu există vreo asemănare între PMP și FSN. Singurii feseniști activi, în sensul propriu al termenului, sunt Blaga și Ioan Oltean, aleși în 1990 pe listele FSN. FSN a fost partidul secretat de un PCR muribund care a trebuit să interiorizeze revoluția, pentru mulți dintre ei surprinzătoare, misterioasă, etc. PMP e construit pornind de la filosofia construcției RPR a lui Jacques Chirac. Sensul pe care l-am dat adineauri termenului popular e cel descris de Jean Charlot [scriitor francez, profesor de studii politice – nota AF] în analiza consacrată partidului creat de Chirac. Partea cu blugii e comunicare. Vrem să stimulăm participarea mediului urban activ - cei care se recunosc în blugi. Blugi nu înseamnă tineri în sens biologic, ci inserați într-un țesut profesional.

AF: Gen Florin Popescu și puii pentru alegători…

CP : Cazul Popescu arată mai bine ca orice deosebirea față de celelalte partide. Mai dă-mi un caz de partid care, în aceeași zi în care un membru de-al său e pus sub anchetă de DNA, decide separarea totală de cel suspectat. Popescu s-a retras din orice activitate și s-a pus la dispoziția justiției fără vreo reținere. E normal, vei spune, dar până să se ajungă aici a durat ceva.


Daca voi fi vreodata ministru, voi propune o lege pentru a sparge cartelizarea partidelor


AF: Când vorbeam de organizațiile locale, mă refeream și la „moștenirile teoretice” imbratisate de toate partidele post-90. La nivel teoretic,  « Organizatia locala este structura de baza a partidului » (din statututul PMP), cum « celula este unitatea de baza a oricarei fiinte vii » (fals, dar asa apărea pe vremea mea in manualul de Biologie), sau « familia este celula de baza a societatii » (teleologic fals, daca e sa-l crezi pe Aristotel). Suntem de ceva vreme in secolul al XXI-lea. N-ar fi timpul pentru o schimbare de strategie, chiar daca ar fi mai riscanta ?

CP : Nu formulele din statut – unele amendabile, poate – fac diferența, ci comportamentul efectiv în situații-limită.

AF: Acum, contează și teoria, că de acolo pornesc inițiativele legislative.  Bunăoară, legea electorală din Romania pentru partide nou create si independenți e una dintre cele mai restrictive. Nu-mi amintesc să fi văzut ceva in programul PMP care sa adreseze aceasta problemă.

CP : Cred că suntem mai convingători dacă o spunem după ce ne-am înregistrat, nu înainte. Blaga și ceilalți ar fi replicat imediat că suntem neputincioși. Există un cinism de proastă factură care e de serviciu permanent. Sunt de părere că legea trebuie schimbată , am spus-o înainte de a fi dat afară din PDL, o spun și acum.

AF: Dar PMP? Susține schimbarea legii?

CP: Repet: nu puteam s-o spunem în timp ce strângeam semnături pentru înregistrare sau atunci când se aștepta verdictul de la Tribunal. Nu doar numărul e o problemă, ci și – sau mai ales – durata procedurii din instanță. Libertatea de asociere trebuie regândită într-un sens liberal. Pe de altă parte, să nu ne îmbătăm cu apă rece, problema democrației rămâne obținerea unei majorități, nu trezirea unei minorități din somnolența non-partizană sau anti-partizană. Relaxarea condițiilor de asociere nu va da o viață democratică mai bună, ci doar mai multă libertate individuală. Nu e rău, evident, dar pentru democrație e nevoie și de alte resurse: respectul pentru adversari, de pildă, toleranța față de minorități, moderația … și alte două-trei lucruri „mărunte”. Dacă voi fi vreodată ministru, asta voi face în prima zi: mă duc în guvern cu un proiect de lege a partidelor care să spargă cartelizarea actuală.


Traian Basescu nu e kantian


AF: Aici, cu majoritatea, avem o problema – depinde și ce fel de majoritate ai. Nu toate majoritatile sunt automat bune. Pot decide tampenii. Cum o cresti, asa o ai. Adevaratii politicieni nu se lasă condusi de masse, le conduc, nu ? Nu ti se pare ca discursul politic a decazut la cote inimaginabile si complet indigeste si pentru ca politicienii ii dau poporului, la fel ca mass media, ceea ce, chipurile, poporul vrea ? Si uite-asa, am ajuns cu politica tabloidizata, o natiune tabloidizata. Cat de jos se mai poate cobori ? Vorba lui Kant : Cine educa educatorii ? Are si Basescu vreo parte de vina ?

CP : În 99% din cazuri, Băsescu a reacționat la atacuri. Iar destabilizarea iresponsabilă a sistemului politic în 2007 și 2012 prin suspendarea fără vreo noimă, în afară de aceea de a da un sens majorității, e problema, nu limbajul în care e ambalat conflictul.

AF: Adică Basescu n-are nici o vină in coborârea discursului politic? Numai astăzi a vorbit de “apă-n chiloți! Dacă s-ar intâmpla să te cheme Cristian Toporaș Preda, ți s-ar parea corect ca adversarii politici sa-ti pomeneasca de fiecare data, numele intreg ? (Am văzut că tu folosesti V.V. Ponta – măcar atat.) Ti s-a parut elegant sau o lovitura sub centura cand adversarii lui Sever Voinescu se incapatanau sa-l numeasca pe numele intreg, Voinescu-Cotoi ?

CP : Sever e mândru de numele Cotoi.

AF: Da, știu, am citit. Dar semnează in continuare doar Voinescu …

CP: J [zâmbește] Problema e miza conflictului. Ia în seamă ce a avut TB în față, iar din 2012 încoace a fost și mai greu decât înainte, fiindcă Blaga și PDL l-au abandonat pe președinte. De un an și jumătate, adică după pactul de coabitare, nu există vreo poziție publică a lui TB care să fi fost asumată în chip explicit de PDL. Teza mea e simplă: limbajul e tot mai frust și mai violent fiindcă bătălia e tot mai aprigă. Atunci când ai un Mazăre care cere fără vreo rezervă desființarea DNA nu poți cita din Kant. Sincer, nu ajută la nimic. Plus că TB nu e genul kantian. TB are formule directe.

AF: Cristi, eu vorbesc acum despre degenerarea limbajului, nu contest nimic din restul! Forma, civilizatia, mai creeaza si fondul. Nu esti de acord? N-are Basescu nici o vina aici?

CP: Nimeni n-a negat asta. Dar ce e semnificativ e că Băsescu are și convingeri, nu doar formule. De pildă, are convingerea că Putin nu trebuie lăsat să zburde, sau că Ianukovici nu trebuia să tragă în popor. Aici se vede caracterul, nu în formulele adresate lui Ponta.


Stolojan are doar un trecut, eu am viitor


AF: Okay, fie. Revenind la euro-parlamentare : De ce l-as vota pe Preda si nu pe Macovei, sa zicem ?

CP : Nu e Preda versus Macovei. Eu sunt pe primul loc, la PDL e Stolojan, nu Monica, așa că ai de ales între mine și Stolojan.

AF: M-ai prins! Trei motive?

CP: 1. Am un viitor, el are doar un trecut. 2. Sunt mult mai liberal decât el, și-n politică și-n economie, iar Europa are nevoie de un plus de liberalism, nu de post-socialismul nouăzecist al ui Stolojan. 3. sunt foarte pro-american de când cu criza creată de Putin.

AF: Primul e cam retoric …

CP: Da, așa e, dar între cel care a fost premier acum un sfert de secol și un discipol al lui Manent, tu, Alin Fumurescu nu poți alege, zic eu, trecutul post-socialist, ci viitorul liberal a la Manent. [Pierre Manent, cunoscut filosof politic francez – nota AF]

AF: Aici m-ai prins din nou J

CP: Da, cu Manent am știut că merg la sigur cu tine, fiindcă îmi cunosc electoratul potențial. J

AF: A propos de punctul 3, două intrebări: Poate PE influența guvernele naționale să adopte, bunăoara, sancțiuni mai aspre împotriva Rusiei ? E criza din Ucraina o oportunitate pentru Moldova ? Cum profitam de ea ?

CP : PE a fost moale față de Rusia, pentru că a fost în trena Serviciului de Acțiune externă și a cuplului Ashton-Fule, ambii socialiști. Sper să avem un înalt reprezentant în locul doamnei Ashton care să aibă și fermitate față de Rusia și deschidere pentru a lucra cu SUA, indiferent că e la Casa Albă un democrat sau un republican. Cât privește Moldova, sunt unionist – ar trebui, de altfel, să avem o consultare pe tema asta în România. Am fost recent la o discuție cu suporterii țărilor din Balcanii de Vest și am pus acolo întrebarea foarte simplă: de ce Serbia e țară-candidată, iar Moldova e doar cel mai bun elev din Parteneriatul Estic? Răspunsul l-am dat tot eu: fiindcă partidul comuniștilor a fost mai tare decât Miloșevici – Miloșevici a distrus o țară, dar Voronin & co. au reușit să o blocheze pe a lor. Mă tem că vom ajunge la o dezbatere în termeni foarte tranșanți.

AF: Ce înseamnă „termeni tranșanți”?

CP: Termeni tranșanți înseamnă unire cu Moldova sau abandon în brațele comuniștilor. Și mai clar: îi salvăm pe românii separați de noi de Pactul Ribbentrop-Molotov sau îi lăsăm Moscovei.

AF: Păi atunci să incheiem ciclic, ca-n romanele lui Rebreanu, revenind la politica nationala. Care sunt combinatiile posibile pe care le vezi dupa europarlamentare ?

CP : Prezidențialele vor aduce o surpriză mai mare decât retragerea Elenei Băsescu de pe lista PMP pentru europene. Există două scenarii pentru centru-dreapta. Primul e copierea situației de la europene, unde avem o listă de stânga și 7 de centru-dreapta (PNL, PDL, PMP, UMDR, FC, Noua Republică, PNȚCD). Asta ar însemna 7 candidați de centru-dreapta împotriva unuia de stânga (PSD-UNPR-PC și poate ceva bucăți din PNL-Tăriceanu). Altă variantă e cea în care există o minimă regrupare a partidelor de centru-dreapta. Adică dintre cele 7, se găsesc 3 sau 4 (nu îndrăznesc să sper la 5 care) ajung să susțină același candidat. PMP e pregătit pentru ambele variante. Nu voi spune mai mult, așa cum nu am spus mai mult nici despre lista PMP pentru europene, dar cred că, la fel ca și în 1996 sau 2004, există resurse pentru a bloca monopolul politic al PSD – în fine, USD, cum îi spune acum.

AF: Care ar fi, după tine, candidatul cu cele mai mari șanse să (1) obțină suportul mai multor partide, (2) să câștige alegerile?

CP : Am trei nume, dar nu le voi pronunța public. Reformulez: despre numele celui care poate câștiga trebuie vorbit după europene. Testul din 25 mai va fi foarte important pentru a vedea dacă se menține fărâmițarea de acum sau se merge către o regrupare.

AF: Propun atunci să încheiem “ca intelectualii”, cu un citat din Wittgenstein: “Despre lucrurile despre care nu se poate vorbi, trebuie să se tacă” J

CP : Să mai zic ceva?

AF: Spune.

CP: Fiică-mea votează prima oară la europene.

AF: Felicitări! Nu te mai întreb cu cine …

CP: Mi-a spus că va vota cu PMP, dar că trebuie să mă gândesc mai mult la interesul public, fiindcă are impresia că ne consumăm prea mult timp cu războaie intestine. Ar fi bine dacă „popular” ar însemna interes public. Poate la prezidențiale…

AF: Vorba ceea: cine n-are tineri, să-și cumpere.

CP: Așa e.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "10 comments" on this Article:

 1. Lupul Monarhist spune:

  Teza mea e simplă: limbajul e tot mai frust și mai violent fiindcă bătălia e tot mai aprigă. Atunci când ai un Mazăre care cere fără vreo rezervă desființarea DNA nu poți cita din Kant. Sincer, nu ajută la nimic. Plus că TB nu e genul kantian. TB are formule directe.

  Am mai auzit astfel de trăznăi… aparent bătălia aprigă cu Forțele Răului Suprem ar justifica limbajul colorat al alfa-masculului Traian Băsescu, ieșirile de mahala și scrâșnetele de dinți de la conferințele de presă. Dacă premierul țării este un mincinos, un incompetent, un bădăran și iresponsabil dovedit (pe bună dreptate), atunci președintele poate spune ce dorește, când dorește, poate tranșa în public în termeni exotici orice problemă, poate chiar amenința (lăsând de înțeles că are influență in justiție!!!) Bravos, dom’le! Dacă mergem pe acest principiu aștept cu nerăbdare să vizionez la TV o păruiala în toată regula (de preferat ad-hoc) între Ponta și Băsescu, cu toate că în această situație Ponta ar porni cu un mare handicap. Dacă astfel de afirmații (ca cele ale d-lui Preda) le-aș fi auzit-o la piață, atunci aș fi fost în regulă. Când vin de la un euro-parlamentar de profesie politolog, plimbat prin lumea liberă, atunci am o mare problemă.

  E surprinzător că dl. Preda nu cunoaște care sunt calitățile (și până la urmă responsabilitățile) unui leader. Cu siguranță, în lumea civilizată (cum probabil majoritatea cititorilor acestui forum speră să vadă Romania într-o bună zi) derbedelâcul lingvistic al lui Băsescu ar fi sancționat prompt de presă, opinia publică, etc. S-ar fi putut lăsa cu o demisie de toată frumusețea. Bun, nu suntem acolo, dar nu vi se pare că s-au atins abisuri greu de imaginat? O rugăminte… încetați să mai poluați agresiv spațiul public minimizând grosolănii și pretinzând că grobianismele anturajului Băsescu ar fi de fapt lucruri gingașe, inevitabile pe vreme de război politic, pe care “noi, ăștia, muritorii de rând” nu le înțelegem. Atenție, nu suntem cu toții cornute.

  Cazul Popescu arată mai bine ca orice deosebirea față de celelalte partide. Mai dă-mi un caz de partid care, în aceeași zi în care un membru de-al său e pus sub anchetă de DNA, decide separarea totală de cel suspectat. Popescu s-a retras din orice activitate și s-a pus la dispoziția justiției fără vreo reținere. E normal, vei spune, dar până să se ajungă aici a durat ceva.

  Ce înseamnă s-a pus la dizpoziția justiției? Ar fi avut de ales? Nu asta se întâmplă într-un stat de drept?

  • victor L spune:

   @ Lupul Monarhist,
   ai dreptul sa te revolti (si pe mine ma revolta limbajul) , dar in statul ala civilizat la care visezi Ponta nu ar fi premier (“Dacă premierul țării este un mincinos, un incompetent, un bădăran”).
   Omul (Basescu, in speta), nu are alte metode de contracarare. A fost marinar.
   Crezi ca reactii de tip academic l-at rusina pe plagiatorul national?
   Spui “Atenție, nu suntem cu toții cornute.”
   Dar cu adresa doar la presedinte; despre premier esti scurt si in trecere.

   • Lupul Monarhist spune:

    @victor L :

    Dar cu adresa doar la presedinte; despre premier esti scurt si in trecere.
    Unele dintre intrebarile d-lui Fumurescu sunt legate de persoana presedintelui, nu de Victor Ponta. Am comentat pe subiect de aceea am scris mai mult despre TB. Recititi ce am scris de Victor Ponta. Poate a fost scurt, dar eu zic ca a fost suficient.

    Crezi ca reactii de tip academic l-at rusina pe plagiatorul national?
    Nu, defel. Ce pretentii sa ai de la otravuri? Nici nu trebuie un limbaj academic sau replici din Kant, nu la asta m-am referit. TB ar trebui (ar fi trebuit) sa incerce un limbaj mai relaxat si discretie… specialistii spun ca natura umana este mai receptiva la asa ceva. Eu cred sa le dau dreptate. Dumnealui prefera scandalul, confruntarea directa si conflictul etern, lucruri care l-au indepartat de aliati si i-au pus in dificultate sustinatorii. Aceste iesiri au inflamat conflicte, au creat emotii si drame inutile. Au dus la o polarizare nesanatoasa in societate. Cu siguranta, aceste tumbe prezidentiale fac parte din personalitatea sa. Simultan, politica prezidentiala a podurilor arse cu adversarii politici duce (a dus) la dezastru. Este de altminteri ceea ce va lasa mostenire pe plan politic actualul presedinte (evident, nu este unicul sau principalul vinovat de asa ceva, nu intelegeti gresit).

  • Haplo spune:

   Totuşi, nu TB este figura centrala din articol.

   Macovei pe orice loc este peste CP :). PMP ul nu m-a convins când Udrea şi Eba erau încă în PDL. Cu ele în partid au devenit mai nefrecventabili.

   • victor L spune:

    @ Haplo,
    amical, daca imi permiti, nici dna Macovei ori EBA nu sint “figura centrala din articol. ”
    Spui ca PMP a devenit nefrecventabil acum, prin prezenta celor doua Elene.
    Ai vazut multimea de gura-casca din scena cu “fă, Doina”? ei bine, lor nu li se pare nefrecventabil plagiatorul. Si sint mai multi. Si fiecare are drept la un vot egal cu al tau.
    Tu (sau cei pretentiosi ca tine), nu vei ajunge la putere dorind un partid din nou-nascuti.
    Nu exista asa ceva in lume. Electoratul/alegerile nu se cistiga nici unde in lume votind maicute.
    Si daca cei care vor schimbarea in bine a tarii nu accepta ca nu exista puritate totala in lume, nu veti ajunge la putere ca sa puteti schimba ceva; tot cei din jurul scenei cu “fă, Doina” vor conduce prin reprezentantii lor.

  • TM spune:

   @Lupul Monarhist
   “Dacă premierul țării este un mincinos, un incompetent, un bădăran și iresponsabil dovedit (pe bună dreptate)…”

   … la fel cum presedintele tarii este tot un mincinos, un incompetent, un mitocan si un iresponsabil dovedit (pe bună dreptate), cu o si mai lunga si “relevanta” cariera si cu mentiunea ca, la capitolul “Mitocanie/badaranie”, Basescu este neintrecut (Ponta mai are mult de “invatat” de la Basescu in aceasta privinta). Si, cand doi incompetenti/mincinosi/badarani se bat, sa urmam proverbul: al treilea (electoratul) poate castiga daca nu ii va vota pe cei doi si nici pe “creaturile” lor (partide, camarila, “succesori” etc.).

   • Harald spune:

    Pasiunile politice nu schimbă realitatea obiectivă: Băsescu e genul de bădăran care te poate dezgusta uneori (cam ca un șofer de autobuz, dar care știe totuși ce face) în timp ce Ponta n-a condus în viața lui un autobuz, el e doar genul de iresponsabil vesel, cu glumițe ieftine care nu rezolvă nimic. Ți-l poți imagina pe Băsescu plimbându-se împreună cu Boc într-o barcă trasă de pompieri prin apa care abia ajunge la genunchi? Spre deosebire de Băsescu, Ponta n-a avut și n-o să aibă niciodată ”balls”. Ponta și toată gașca lui (Șova, Bănicioiu etc.) sunt toți după chipul și asemănarea lui Adrian Năstase, genul acela de ”bărbați” mai lați în șolduri decât în umeri.

 2. Florin Oprea spune:

  Lista nu trebuia alacatuita dupa alegeri in partid? Adica au fost alegeri, dar nu s-a tinut cont de ele. Ce democratie interna este asta? A se face legatura si demisia unui membru FONDATOR al partidului (Dragos Ciuparu) dupa simulacrul de alegeri. Evident, a fost si demisia altui membru fondator (Papahagi). Cei doi au fost inlocuiti rapid cu alde Florin Popescu sau, alt exemplu graitor, Hornoiu la Ploiesti, toti unul si unul, cinstiti, integri si de dreapta. De parca despre FP nu se stia de cind a intrat ca a dat iama la borcanul cu miere …

 3. Popescu ion spune:

  PMP s-a născut pe minciuni:
  1) oameni noi in politica: Preda C, Udrea E, Popescu F s.a.;
  2) am făcut alegeri in partid pt lista la europarlamentare, dar locul 1 este proprietatea personală a lui Preda, iar locul 2 ,alta proprietate personală , a fost daruit de proprietar.

 4. Bogdan spune:

  Poate ca n-ar fi rau sa ne spuna CP de ce nu s-a gasit nici un loc pentru Funeriu? Sau se antreneaza pentru prezidentiale?

  Doi, ar fi interesant sa ne spuna CP cum a batut palma cu Basescu in conditiile in care a fost chemat sa fie presedintele PMP, apoi a fost trimis la plimbare, apoi rechemat pentru lista europarlamentarelor. Sunt curios care a fost jocul de glezne care a permis asta?

  Nu votez PMP la europarlamentare, din cauza de Elena Udrea, dar si din cauza de anumite lucruri stiute din interior, inca de la primele framantari ale partidului. Nu e nici un partid de tineri, e un partid ca oricare altul in România, flamand de putere, fara nici un fel de idei reale pentru tara asta.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alin Fumurescu


Alin Fumurescu

om Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)