Home » Politica & Doctrine » Citesti:

Avem un guvern de dreapta?

Stefan Vlaston aprilie 13, 2012 Politica & Doctrine
19 comentarii 2,507 Vizualizari

Comentariile ministrului Drăgoi și reacțiile  apărute, pe marginea proiectului de lege avansat de Guvern, conform căruia despăgubirile date de ANRP, (Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor) se vor limita in viitor la 15%, pentru ca „atât își permite statul”, mi-au generat întrebarea din titlu.

Iată declarațiile ministrului Drăgoi: „De trei ani incercam sa ne ajustam si s-au facut eforturi, s-au luat masuri dure. Avem o constrangere pentru anul viitor sa fim si mai ambitiosi, sa mergem cu deficitul la 1% din PIB. O crestere a datoriei publice vine in contradictie cu principiile Pactului Fiscal, unde noi putem merge pe un deficit structural mai apropiat de 1% din PIB tocmai pentru ca avem o datorie publica mai mica”.

Nu reiau comentariile care explică imoralitatea unei astfel de decizii, asistăm de fapt la  o a doua naționalizare a proprietății, că semnalul transmis investitorilor, conform căruia la noi statul nu protejează proprietatea, este catastrofal. In viitor, toti cei care și-ar propune să investească în România se vor gândi de 10 ori, înainte de a-și aduce banii într-o țară în care nici proprietatea românilor nu poate fi garantată.

Mă voi referi, în schimb, la afirmația: „atât își poate permite statul”. Ce vorbiți?

Ia să vedem cum și cât și-ar permite statul.

Unde scrie că trebuie să avem 17-18 ministere, dintre care, unele, ard gazul degeaba? După ce că unitățile economice de stat sunt, majoritatea, găuri negre ale economiei, care sug bani de la buget, în loc să aducă profit, mai există și un minister care să le păstorească. Ce să gestioneze, incompetența și fraudele managerilor în conivență cu politicienii? Unde-s managerii privați, nu se mai aude nimic despre ei.

Ce face ministerul Societatii Informationale? Avem administrația cea mai puțin informatizată, probabil din Europa, zeci de mii, poate sute de mii de functionari ar putea fi înlocuiti de computere care nu greșesc, nu fură și nu cer șpagă. Pentru un cazier fiscal sau judiciar te duci și stai la coadă, plătești taxe, în loc ca un computer să-l intrebe pe altul ce hram porți.

Ce face ministerul Nemuncii? Doar împarte ajutoare sociale, pensii, deși avem și o Casă a pensiilor, are o mulțime de agenții județene care nu-și justifică existența. N-ar putea avea doar rang de Agenție, cu câțiva salariați și multe computere? Ba da, dar într-o filosofie de dreapta, care nu există la actualul guvern. Am avut 10-15 ani s-o construim și învățăm. Nu se prinde de noi, asta e.

Ce face Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului? Lucrări mari de infrastructură, ioc, doar săli se sport și patinoare? Iar turismul este privat, avem nevoie să plătim o armată de funcționari care să producă, pe bani grei, o frunză drept simbol al turismului românesc? Râd și curcile de noi!

De ce in 2004 puteam funcționa, bine mersi, cu 800.000 de bugetari și acum, avem 1,2 milioane și ne-am oprit cu reducerea numărului acestora? Chestia cu apartenența la UE e de râsul lumii, cu cât sunt mai mulți funcționari, cu atât absorbim mai puține fonduri.

De ce avem venituri minime garantate și pensii minime garantate, garantate de cine, de Dumnezeu? Dar proprietatea de ce nu este „minim garantată”, adică să nu se atingă nimeni de ea? De ce, dacă este criză, nu sunt afectate și ajutoarele sociale, dintre care unele s-a demonstrat negru pe alb, că merg acolo nu trebuie?

De ce nu se pun în contract direct furnizorii și beneficiarii serviciilor educaționale și de sănătate? Că statul, ca intermediar financiar este și un prost administrator și cam furâcios. Ar dispărea atunci cohorte de funcționari, care ard gazul de pomană prin ministere și agenții.

De ce nu se desființează, prin lege, primăriile care păstoresc sub 10.000 de locuitori? S-ar face economii importante la cheltuielile cu administrația locală, căreia guvernul tocmai i-a dat vreo 170 milioane de euro. Și vrea să-i mai dea. Fix vreo 50 de km de autostradă.

De ce avem deficite uriașe la fondurile de pensii și salarii bugetare? Pentru că o guvernare inconștientă, zisă de dreapta, a lui Tăriceanu, s-a grăbit să duduie pensiile și salariile, fără să știe dacă vor exista bani în viitor pentru ele. Și nu există. Anul acesta împrumutăm 17 miliarde de euro să acoperim datorii mai vechi și să onorăm pensii și salarii. Datorii pe care le vor plati urmașii noștri, dacă mai apucă, că s-ar putea să călcăm pe urmele grecilor.

De ce nu se reduc cheltuielile de funcționare ale statului? De ce nu se aplica si aici aceeasi regula: atat isi permite statul?

Pentru că la noi statul trebuie să hrănească o mulțime de trântori și profitori ai sistemului politic. Clientele politice destinate să reproducă, prin manipularea și mituirea electorală, prin contracte masluite si onerose,  o clasă politică coruptă, incapabilă, pe care n-o interesează interesul național, doar permanentizare de la o guvernare coruptă la alta.

Până în prezent n-am văzut măsuri de dreapta la actualul guvern. Și nici nu există speranța că vom avea vreun guvern de dreapta, în viitorul previzibil.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "19 comments" on this Article:

 1. val spune:

  Nimeni nu ma poate obliga sa primesc despagubirea lor. Eu vrea proprietatea mea care este garantata in constitutie. Restul este inutil. Depinde de guvern? Depinde de justitie? De ce depinde sa primesc ce mi se cuvine?

 2. AHA spune:

  E nevoie de un guvern de dreapta?
  INtreb pentru ca, la ultimele alegeri, electoratul a votat masiv stanga: PSD si PDL

 3. Kenwood spune:

  Raspunsul este: categoric nu, dle Vlaston.
  In duminica orbului din 1990 peste 80% au votat consensul… si implicit, stagnarea, desi aveam un decalaj de peste 1oo de ani. Acum, acelasi procent crede in altceva. Ma abtin sa numesc acel altceva. Protejatii dvs de pana mai ieri sunt doar vapsiti de dreapta. O simpla radiografie obiectiva a “reformelor” intreprinse de poc-boul-vaxxx releva un adevar crunt: ar fi, cu indulgenta, vreo 4, poate 5, masuri de dreapta, in raport cu 70-80 de stanga. Partea proasta este ca niciuna n-a fost potrivita-n realitatile romanesti. Ma mir ca la varsta dvs mai credeti in basme.

 4. Kenwood spune:

  Raspunsul este: categoric nu dle Vlaston.
  Dincolo de tampeniile cu care se-mpaunau “reformistii” protejati pana mai ieri de dvs., realitatea romanesca a “evoluat” de la cele peste 80% din duminica orbului pana la cele peste 80% incredere in chipuri cioplite.

 5. bucuresci spune:

  Intr-o tara de hoti si carcotasi, numai un guvern de dreapta ar mai putea aduce lucurile pe fagasul normal.
  Pe urma dupa 20 de ani de dreapta ar mai trebui sa dai puterea stangii pentru a redistribui “bogatia”

 6. lili spune:

  Vai, Dle Vlaston, pai pana acum mereu imi explicati ca Guvernul PDL face si a facut mareata “reforma” a statului roman !!!
  De fiecare data spuneam ca mareata “reforma” e pe hartie, e formala, ca Legea salarizarii unitare NU functioneaza, nici Legea pensiilor 2010, nici Legea Educatiei Nationale, nici noile Coduri….
  NU functioneaza, NU au reformat deloc admisnistratia publica stufoasa, ineficienta, plina de clientela politica incompetenta si lipsita de profesionalism si d-aia suntem unde suntem…..
  Acum, in sfarsit dupa vreo 2 ani va aud si pe Dvs spunand aceleasi lucruri desi in anii astia mereu ati negat…
  Mai bine mai tarziu decat niciodata, numai ca timpul trece in defavoarea noastra, pierderile pe care Romania le are din cauza guvernarilor incompetente conteaza, diferenta dintre noi si UE creste, creste….

  • Kenwood spune:

   @lili… pai ori e incompetenta ori e lipsita de profesionalism. Opriti romania, cobor la statia doamne-fereste.

 7. Cât se poate de corect, Dle Vlaston. Poate se introduce şi transparenţa în achiziţiile publice.

 8. eurofil spune:

  Orice politolog sau filozof, chiar şi amator, onest şi bine documentat asupra doctrinei PDL si la curent cu politicile şi măsurile guvernului Boc cunoaşte de multă vreme culoarea acestei formaţiuni…un roz spălăcit, adică acea nuanţă căpătată de o stîngă moderată aflată la guvernare in condiţii de criză. Aşadar, nu ştiu cine, in afara politrucilor pedelişti, mai poate pretinde că acest partid ar fi fost altceva decît o formaţiune de centru-stînga, in perioada Boc. Chestiunea gravă de care ne izbim in mod cotidian nu este stîngismul pedeliştilor de alaltăieri, ci resuscitarea discursului naţional-comunist in sînul acestui partid şi al guvernului păstorit de aceeaşi tartori, deci o potenţială radicalizare şi deviere către extremismul şi naţionalismul funest ceauşist. Şi nu de ieri de azi. De mai bine de un an căpeteniile din ţară ale acestei coterii, precum şi cele albăstrite in PE, ies la rampă cu declaraţii incendiare prin care se instigă la boicotarea capitaliştilor occidentali, se cere cu nonşalanţă naţionalizarea resurselor, in special a minelor, şi distribuirea profitului către popor, se solicită blocarea sau tergiversarea liberalizării unor pieţe strategice, se atacă visceral chiaburii şi burghejii -brusc transformaţi in evazionişti criminali-, si treptat asistăm la reanimarea obsesiilor vechiului regim totalitarist: avîntul demografic, avorturile, colectivizarea, planificarea centralizată, duşmanii poporului etc. Nu numai că avem un guvern de stînga, dar semnele renaşterii spiritului nomenklaturist sînt tot mai clare, din păcate chiar şi in rîndul junilor funcţionari propulsaţi recent in politica de vîrf. Din păcate, acelaşi fenomen de radicalizare se remarcă şi in cealaltă tabără a stîngii, unde liberali consacraţi au ajuns să-l spele pe vadim in public şi să-l portretizeze ca pe un onorabil om politic de dreapta. Mi-e teamă că doar dependenţa de fondurile europene şi o oarecare influenţă a nucleului dreptei din UE îi mai ţine in frîu pe aceşti neo-comunişti puşi pe fapte măreţe, altfel aveam deja reinstaurată dictatura cu tot tacîmul, plus aripile democraţiei realipite pe trupul Partidului-stat, că deh, tot îs uniţi in cuget şi interese meschine.

 9. Preda Paul spune:

  Articolul arată de fapt că premierul MRU nu este
  vrednic să fie numit fiu al dlui Vlaston.

 10. Mihalcean spune:

  Articolul domnului Vlaston merge direct la tinta si bine ar fi daca decidentii politici ar tine cont de el pentru ca in clipa asta , politicul in Romania a devenit un cancer care blocheaza dezvoltarea economica si sociala a tarii.

  Un reputat econonomist compara dezvoltarea economica a unei tari cu un tren in care locomotiva reprezenta sectorul privat iar vagoanele sectorul de stat.Normal , cu cat sunt mai multe vagoane cu atat trenul merge mai incet.

  Sarbatori fericite domnule profesor , sa auzim de bine si sa nu ne pierdem speranta.Atat cat a mai ramas.

 11. garett spune:

  Mon professeur, de data asta nu voi comenta articolul, vreau doar sa va urez un Paste Fericit si toate cele bune!

 12. Adi spune:

  Domnule Vlaston, Romania nu a avut un guvern de dreapta de peste 70 de ani, drept pentru care va intreb: care e rostul intrebarii din titlu? Daca toate guvernele ultimilor 70 de ani au fost de stanga, de la moderat-stanga la extrema stanga, de ce nu ne intrebati daca avem elefanti cu 3 capete sau dinozauri la Zoo, ca e la fel de actuala intrebarea?

  Restul articolului e in plus fata de titlu. Imi pare rau pentru asta.

 13. CALIMAN EUGEN-analist de provincie spune:

  La ce or exista asa cheltuieli si atitea ministere,cind Romania nu mai are “economie nationala” si nici “axa economica principala”,formata din asigurari,banci,gaze,petrol,energie electrica,utilitati,etc.?
  Doua ministere ar fi arhisufieciente:al finantelor,care sa incaseze impozite de la firmele straine si altul al “treburilor publice”,care sa se ocup[e de sistemele de sanatate,invatamint,externe,armata,intere.Punct !Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Stefan Vlaston


Stefan Vlaston

Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educat... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)