joi, aprilie 25, 2024

… banalitatea binelui: Alina Mungiu Pippidi si Vasile Blaga. Toaleta sau poemul.

… ca om de dreapta, sa votezi cu Johannis e o solutie rationala. Nu e entuziasmanta, dar e rationala. Decat Victor Ponta, mai bine oricine, iar primarul Sibiului e o broscuta diplomata usor de inghitit. Aluneca pe gat, udat cu doar cateva sondaje de opinie. E neamt, adicatela nu roman – ceea ce da bine intr-o natie care si-a pierdut increderea-n sine (cel putin) pentru a a doua oara in istorie. Automat, trebuie ca e prieten la catarama cu Angela Merkel, ceea ce nu strica la casa omului roman. A fost si este un primar de succes intr-un oras care a fost capitala europeana, iar „bubele-i” sunt prea mici comparate cu cele ale adversarului. Mai mult, poate fi votat atat de simpatizantii lui Basescu cat si de cei care-l urasc de moarte. Ce s-o mai lungim? Tanda pe manda e singura solutie rationala in cursa pentru presedintie. Or, dupa cum am vazut in ultimii opt ani, intr-o republica semi-prezidentiala, omul de la Cotroceni poate face jocurile de putere.

Asa e. Alina Mungiu Pippidi are dreptate, dupa cum dreptate a avut si are Vasile Blaga, cand a decis ca fuzionarea PDL cu PNL e singura alternativa reala.

Plecam de la prezumtia de nevinovatie.

Prin urmare, daca n-am incotro, il votez pe Johannis.

Rationalul, insa, e banal. De banaliate sunt satul. Banalitatea – raului sau binelui, nu conteaza – e rea din principiu. Cu banalitatea carpesti, nu schimbi. Or, vorba francezilor, ceea ce e greu se face repede. Ceea ce e imposibil, cere timp.

Pana mai am incotro, ingaduiti-mi asadar sa ma oripilez de acest exces de rationalitate.

Departe  de mine gandul de a sustine varianta PMP, aka Cristian Diaconescu (Traian Basescu si-a pierdut de multisor instinctele politice care-l faceau de neinvins; s-a intamplat si la case mai mari; nimic  nou sub soare, vorba Eclesiastului.) Nici varianta Monica Macovei, sustinuta de nucleul de dreapta dur, nu mi-e aproape. Ce-i prea mult nu-i sanatos nici macar in politica. Ceva mai aproape de mine, totusi, ramane MRU. Inca.

De ce?

Pentru simplul motiv ca politica, oricat de rationala si de neevitat va fi fiind, are nevoie, la rastimpuri, de miscari neasteptate. Expect the unexpected. Asteapta de ne-asteptatul, vorba ortodoxului Taleb, ala cu lebada neagra. Fii poetic! O politica rationala nu e rationala intotdeauna. Precum in viata, o politica rationala trebuie sa faca loc unui sambure de nebunie (daca va mai amintiti replica din finalul lui Zorba Grecul: „Ai tot ce-i trebuie unui barbat in afara de putina nebunie.”)

Asta lipseste din peisajul dreptei romanesti – putina nebunie.

Putin MRU.

Sa ne intoarcem la oile noastre, alea banale si rationale. Care-i problema lui MRU? Vita Kobe sau aia 2% la europarlamentare? Vita Kobe n-o mai discut, c-asa putem discuta despre trafic de copii, plagiat, si altele, de unde nu se mai deosebeste adevarul de minciuna. Iar rezultatul la europarlamentare se datoresete exclusiv lipsei aparatului din teritoriu, care lipsa poate fi suplinita in  doi timpi si trei miscari. Mai mult, daca tot e sa vorbim strict rational, toate avantajele lui Johannis se pot tranforma in batalia electorala, peste noapte, in dezavanataje: e neamt (!), a traficat copii, a dat afara pensionari din case retrocedate, a fost pentru lovitura de stat din 2012, e alunecos, etc..

Are si PSD-ul oamenii lui de PR.

Si-atunci de ce sa-l dam pe Johannis drept candidatul batut in cuie si sa ne ratoim la cine-l ataca? C-atacul e sanatos in alegeri – si cu cat mai repede cu-atat mai bine -, iar lipsa de imaginatie dauneaza grav sanatatii.

Dupa cum zicea Max Weber, exista o diferenta de netrecut intre „politici” si „politica”. Una e sa chemi un instalator sa-ti repare buda, alta e sa ingenunchezi in fata unei icoane.

PS Daca mai e nevoie – Aci nu e vorba de idolatrizat MRU, Doamne fereste!, aci e vorba de un intreg sistem de gandire. Politica sau politici? Reparam buda sau scriem poezii? Ce vine pe primul loc? Pentru ce ati fi gata sa va dati viata? O toaleta sau un poem?

Distribuie acest articol

36 COMENTARII

    • Monica Macovei este prea dura. Sa nu uitam totusi ca politica e arta compromisului. Un politician bun stie sa coalizeze de partea lui majoritatea. Pe cind Macovei nu se pricepe la asha ceva. Ea e foarte buna la rezolvat chestii tehnice, unde felul de a fi transant si tenace aduce rezultate. In politica nu cistigi nimic fiind transant.
      Mie de exemplu Predoiu mi se pare un bun presedinte. Stie sa negocieze, nu se cearta, a reusit impreuna cu Macovei sa schimbe fata justitiei. Doar ca nu are priza la publicul manelist roman.

  1. Nimic nu e mai de folos decât puțină nebunie …rațională. Mai ales în politică. O soluție mai mult decât rațională este…Predoiu. Apoi vine și nebunia. Johannis premier și MRU ministru de externe… Rezolvăm și problema toaletei și scriem și poezii…

  2. Să lăsăm filosofia și să revenim cu picioarele pe pământ… doar suntem bipezi, păcatele mele! 3,5% din preferințele de vot și 165.000 Km parcurși prin țară nu te fac prezidențiabil. Am văzut la euro-parlamentare ce poate MRU… nu atât rezultatul dezamăgitor cât prestația stimabilului (a fost mulțumit de rezultat), pretențiile nerealiste și ambițiile nejustificate care deja au intrat în sfera ridicolului. Nu știu cum toate aceste vedete dâmbovițene „de dreapta” (MRU, Monica Macovei, Predoiu, Cristi Diaconescu, etc.) își pot închipui că pot să îl doboare pe plagiator, preferat masiv de vulgul needucat și înfometat, de grosul electoratului românesc. Dacă obiectivul alegerilor din 2014 este acela de a-l impiedica pe Victor Ponta să devină președinte, atunci cele mai mari sanse le are Johannis… este cel mai potrivit cal pe care partea politicului ce se auto-intitulează „de dreapta” îl poate avea în cursă. Lucru confirmat de altminteri în sondaje. Ne place sau nu, asta e realitatea.

    • Johannis are de recuperat intre 5 si 7 procente … „dreapta” o sa cistige alegerile numai daca face psd-ul una gogonata (sau se scot citeva dosare din sertarele 2:15). Cit despre solutia MRU, am spus-o si-o repet, am oroare de securisti (incluzind fosti) care aspira la functii in stat.

      • Nu stiu ce dovezi aveti ca MRU ar fi fost securist. Din punctul meu de vedere e o acuza grava.
        Cred ca este total nepotrivit functiei prezidentiale. Stilul pretios, elevat, retoric si intortocheat de adresare, nu prinde la publicul din Romania… procentele o arata foarte clar… Ma repet, a cazut in ridicol pretinzand o candidatura la functia prezidentiala din partea „dreptei”. Mai exista si alte pozitii la care poate contribui mult mai bine… e bine totusi ca ne-a oferit sansa sa ne lamurim ce poate.

  3. nu inteleg cum vine treaba ca nu vreti carpeala (corect)dar totusi vreti MRU. si nu nu ma refer la vita de Kobe etc. ci la tot parcursul, pornit cu dreptul si pierdut contactul cu realitatea si tanandu-se tantos pana cand a aterizat iar pe pamant. daca vreti sa rupem pisica tot doamna Macovei e solutia. cand e drept si corect nu exista ce e prea mult strica. din pacate ‘nimeni’ nu vrea…. de frica

  4. Nebunie?… Poate fi acceptata, pe scena politica, ca sa ne scoata, din cand in cand, din rutina. Personaje non-conformiste ca Vadim, Funar, Mazare, Becali etc. pot aduce culoare si plac ziaristilor. Dar eu m-as opri la acest nivel. Presedintele unei tari trebuie sa fie mai presus de „nebunie”. Trebuie sa fie consecvent, responsabil, echilibrat, trebuie sa inspire stabilitate si incredere, atat poporului sau cat si partenerilor externi. Si, mai presus de orice, trebuie sa fie un om de caracter. Un om care face ce spune. Un om care-si defineste clar si-si urmeaza consecvent convingerile.
    Cam asa un presedinte as vota eu. Inca nu-l „vad” pe scena politica, dar astept sa se anunte toti candidatii la prezidentiale. Daca nu apare, ma voi multumi, desigur, cu raul cel mai mic. Dar, pentru mine, raul cel mai mic nu se numeste MRU.

  5. asta e dilema, toaleta sau poezie? bineinteles ca poezie, doar romanul s-a nascut poet, mai ales alde Dorel.
    nu e doar rational votul Johannis, e si nebunie. care tara estica (cu toate cliseele,corupta, inapoiata, traditionalista samd ) a mai avut „nebunia” sa voteze un minoritar?

  6. Cand iti pute toata casa si rahatul se revarsa pana pe masa din sufragerie, da, chemi instalatorul sa-ti repare buda. Nu ca Johannis ar fi solutia miraculoasa, dar in contextul actual imi trezeste o speranta, chiar daca vaga, ca ar putea macar sa INCERCE sa repare buda.

    Eu dupa banalitate tanjesc. Dupa banalitatea aia de tara plicticoasa cu bude curate si politicieni care vorbesc putin si rar. Sunt satula de nebunie si de poezie si de romane epistolare si de tirade, de discursuri sforaitoare si de patos. Vreau sa vad acolo un tip sec si fara „talent oratoric”. Poate n-o sa repare buda. Dar macar o sa TACA.

    • Cred că e necesară și experiența asta pentru români, un contact timp de câțiva ani cu ipocrizia nemțească autentică. Da, Germania e o ipocrizie care funcționează, dar funcționează doar pentru ea însăși. 5 ani cu un președinte ca Johannis vor demonta complet miturile românești despre nemți, abia aștept! :P

  7. Da, Alin F., aveti perfecta dreptate si va impartasesc opiniile exprimate in acest articol, pana la personajul care, dupa dvs, ar intruchipa o optiune de alt tip, dotata de acea „putina nebunie” – indispensabila schimbarii si succesului, suntem de acord! – , si anume MRU…!?
    Cred ca daca-mi propuneati sa aleg, din scena politica romaneasca, reprezentantul care mi se pare cel mai neinteresant, un pic psihorigid si deosebit de plictisitor, pe el l-as fi ales.
    Dupa parerea mea, ca schimbarea de mentalitate (electorala) pe care o propuneti sa aiba sens si sa devina, intr-o zi, realitate, este necesar (indispensabil?) ca ea sa fie inspirata de un om, obligatoriu, carismatic!
    Alegerea presedintelui (Romaniei, Frantei) in faza ei finala (dupa desemnarea candidatilor de catre partide) este in sine o nebunie! Daca in primul tur se exprima sensibilitati politice asumate ca fiind fara nicio incidenta in rezultatul final, in al doilea tur : se elimina!
    Relatia care se stabileste intre cei doi finalisti si votanti, nu mai are multe in comun cu ratiunea, deoarece depinde mai mult de personalitatea, caracterul, carisma si empatia pe care respectivii le inspira votantilor, decat de culoarea lor politica, si chiar de programul pe care-l propun! Chiar si in tanara democratie romaneasca, oamenii nu prea mai cred in promisiunile politicienilor, si atunci isi permit nebunia ca, la prezidentiale sa faca o alegere pur subiectiva: care li se pare „mai simpatic”!?
    In acest context, tare mi-e teama ca ORICINE ar fi in fata lui MRU, acesta va pierde…:(

  8. Domnule doctor
    Fără să fiu întotdeauna de acord cu stilul dvs. de expunere, sunt de acord cu ideile.
    Mi se pare rezonabil să gândim pentru ce post (funcție) este potrivită o anumită persoană. MRU – am votat recent FC deși eram convins că nu are șanse – este mai util pe plan extern. Imbecilitățile de tip – e evreu; e ungur – sunt doar imbecilități.
    Dl. Johannis a demonstrat că este un bun administrator – deci un bun potențial prim ministru – Hai să fim serioși – nu faptul că este etnic german îl recomandă. Faptul că este oarecum taciturn într-o mare de logoreici, este în favoarea dsale…
    Cu toată stima pentru dna. Macovei, nu acum era momentul pentru frondă.
    By the way – pentru dl. care semnează Antonie – cine este dl. Predoiu?

  9. MRU?!
    Il vrea dl Fumurescu.
    Dar MRU a refuzat sa candideze inscriindu-se in PDL; a recunoscut, in felul asta, ca ii ajunge si functia de vice prim pres.
    Si-apoi, un presedinte ca MRU, care si-a abandonat guvernul in timpul motiunii de cenzura, cu traseul sa sinuos ( „m-am intors acasa”, alaturi de Cretinel, chiar daca nu mai e seful liberalilor), nu prezinta deloc incredere.
    Poate pentru unii, pentru mine, nu.

  10. Bine educat, stabil și independent financiar, carismatic, inteligent și cu un psihic de fier – acesta este omul pe care societatea românească încă nu îl poate produce pentru mediul politic.

    Toți cei făcuți din acest aluat și-au dat seama repede că viața este scurtă și s-au dus să trăiască în alte părți.

  11. Domnule, sunteti fumator? Va place tutunul de buna calitate? Ati muncit ca sa va puteti permite 1. sa-l cumparati 2. sa-l preparati in tihna 3. sa-l savurati in tihna 4. sa aveti certitudinea reconfortanta de dupa ca va mai puteti permite in continuare ?

    Daca da, luati-l in brate pe M.R.U. si s-ar putea sa va simtiti obosit; nicio problema, ca stie domnia sa mai bine decat dumneavoastra de cata nicotina aveti nevoie, maximum 15% din cat credeati, pe scurt va va aduce pe calea de dreapta. Cat il duce capul subinteles

  12. Depinde unde iti este azimutul. Daca putem sa facem aprecieri de sinteza, reductioniste , dar usor de inteles am spune ca : OCCIDENTUL este materialist, profund rational si pragmatic iar ORIENTUL, poetic, idealist, si mai ales excesiv de emotional.
    E greu cand ai in tine atat sange oriental cat si occidental dar pentru ardeleni e foarte simplu , politica trebuie facuta de oameni si cu rezultate , nu numai de „papagali” .

    P.S.
    Nici un lider occidental nu a avut sau o sa aiba vreodata charisma lui Yasser Arafat.

    • @Bratu, ati uitat de idealismul si charisma unui lider occidental, care, acum 70 de ani, a dus oamenii cu vorba pana in siberia (pe linga multe alte crime)
      apropos, am tot auzit ca Johannis nu „a reusit sa ridice in picioare sala, s-o faca sa vibreze”, cum e in stare Antonescu, sau Predoiu, sau alti buni oratori, oameni politici „adevarati”.
      la Ceausescu vibra sala? nu ca ar fi avut carisma, dar vad ca pling unii dupa vibratii

      • E peste nivelul meu de intelegere comparatia dintre Johannis si Ceausescu. Ce-ar fi sa fim o data corecti si sa recunoastem ca cea mai mare raspundere pentru situatia de acum o are poporul roman. Pur si simplu nu am stiut sa ne alegem liderii. Am preferat , „caldicei, gargaragii, revolutionari” orice, numai un om normal nu.

  13. Chestia cu vita Kobe ar trebui să fie un non subiect pentru cine are un pic habar cum e cu proiectele de bugete (inclusiv ăla de protocol). Adică unele dintre chestiile alea, de pe lista Antenei 3, fuseseră clar cuprinse dinainte în proiectele de achiziţii. Spun eu asta, care nu sunt un fan în mod deosebit al lui MRU şi a ce reprezintă el (am fost dat la o parte de câteva ori în carieră ca să li se facă loc unor pui de gostat din ăştia, născuţi cu linguriţa de aur în gură).

  14. La Congresul „comasatilor” s-au repetat aceleasi greseli pe care noi cei de dreapta le-am tot amintit.
    Noua alianta nu are o locomotiva si cand nu are asa ceva nu are cum sa traga un tren nici macar sa-i faci vant la vale. Nu vor castiga nimic, ba mai mult, vor cunoaste umilinta politica in toamna, deoarece noi cei cu discernamant nu vom vota niciodata cu un sas-catolic, ori cu un peltic sau cu vreunul din trecutul comunist. Avem candidat cu adevarat de dreapta, este Elena Udrea, de asta le este frica lor acum, stiu ca daca ea iese in lupta cu Basescu in umbra, ii spulbera, le va lua audienta,, mediatizarea, ii va baga pe toti intr-un con de umbra dureros, oricat ar ataca-o Haznalele sau PNL-PDL. degeaba, le stim repertoriul compus numai din minciuni, stim ca Udrea a fost un ministru competent cu 6000 de proiecte de dezvoltare regionala, singura care a muncit pe criza mondiala, care a demonstrat cum se poate munci cu al SAPTELEA buget din guv Boc, nu cu primul, al doilea etc, ci al SAPTELEA. A dezvoltat locuri de munca, a promovat Turismul in lume, a adus pe cei mai mari Operatori de Turism din lume la noi, a indeplinit un vis romanilor cu Gala Bute, chiar daca acum este atacata nedrept si cu nimic demonstrabil, a FOST O MARE REUSITA. Da, toate acestea dor si aduc invidii. Asa ca, asta-i adevarul despre Udrea, la ea faptele vorbesc nu folclorul inventat pe bani grei de Haznaua 3 , de jurnalistii invidiosi, de frustratii din PDL care n-au facut nimic niciodata, decat au profitat de gloria d-lui Basescu, Boc si Udrea. Ei au fost scutul partidului, ei l-ai dus pe culmi si ceilalti au stat ascunsi sa nu-si sifoneze imaginea! Lasii care azi isi permit sa atace pe adevaratii politicieni fosti PDL-isti!!! Rusine! De asta votam PMP-Udrea-Basescu!!!!!!

    • Mmm. Chiar ca am lipsit de pe aici. Vad ca avem noi postaci.

      Mi se pare extrem de hilara caracterizarea Udristinei cu: „singura care a muncit pe criza mondiala”

    • „Romania – Carpathian Garden” – Imagine si doar atat. Vorbe de dragul vorbelor, fara continut – asta e doamna Elena Udrea.

  15. Imi pare rau, „dreapta” nu are solutii viabile. Se pregatesc numai pentru un esec. Imi doresc sa gresesc, dar …

    Iata: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17761911-congresul-pdl-pnl-cateva-observatii-despre-noul-vechi-partid.htm

    „Pana una alta, PDL si PNL au operat o renovare de fatada, un lifting menit sa ascunda ridurile si imbatranirea celor doua partide. Pe fundamentul noului partid de dreapta nu gasim ceva mai solid in afara unui strat subtire de interese mici, foarte personale. Doar pe asa ceva nimic durabil nu se poate ridica, nimic nu rezista pe termen lung. Un nou partid de dreapta cu adevarat nou presupune ceva mai mult decat doua-trei figuri noi la varf, o sigla schimbata si alte mici operatiuni cosmetice. Altfel, avem doar un nou vechi partid.”

    Aceeasi operatie de lifting a facut si PMP-ul, intr-un moment chiar mai prielnic, au timp sa-si faca un brand pina la prezidentiale … degeaba.

  16. Problema lui MRU este:
    inca un anume nivel de infantilism suprapusa pe un caracter narcisist si nu tocmai de dorit.

    Si spun asta cu un enorm regret .
    De asemeni fata de mucavaua teutonica prefer un neaos Cristi Diaconescu (daca si-a mai marit cohones) si un Predoiu care la nivel de Rica Venturiano a atins o cota destul de buna(il intrece Ludovic Orban) daca Macovei ar face echipa cu el.

    • Si apropo de Predoiu astea sunt cele comunicate dlui in urma emisiunii de aseara de la B1:

      Dle Predoiu,

      Aseara la Sorina Matei aceasta a criticat ceea ce ei i se pare a fi o lipsa de eficienta a opozitiei. Ea nu a dat cel mai potrivit exemplu, asa ca adaugand ca ce voi spune raspunde si la vaicarelile lui Cpreda ca de vina „e televiziunile lui Ponta”(asa este dar…), dau eu unul mai la obiect:

      Daca nu ai majoritate in legislativ si desigur nu ai nicio putere asupra executivuilui daca Avocatul poporului este un agent al puterii politice azi majoritare si deci din cele trei puteri doar justitia mai functioneaza independent nu credeti ca in situatia ref la dna Laura Georgescu de la CNA care chiar si daca Ponta ii cere pe fata(pe la spate evident spunandu-i sa nu accepte) demisia singura masura eficienta este cea a PPDD prin dna deputa Minca, adica langerea la DNA ? De ce nu aveti si voi cojones sa faceti de astea sau doar aparentele si textele, frumoase desigur dar ineficiente, ca daca ar chema lumea in strada poate ar avea ceva eficienta, sunt de dorit ?

  17. Domnule aLin fumigena, sunteti inteles cu oltenii de la GONDOLA.info, NASA?

    … poi, deoarece comenturile anti UNgureaNU mi-au trecut doar pe Romania Libera – si acolo nu posteaza oricine, oricum – in restul mediilor antiromanisti, adica oLteano-ardelenesti ca si dvs in esentza, personala, NU, fiindu-mi sterse imediat de catre cenzorii olteanounguriENI!

    De ce OA re?

    …inca una, nedumerire, de ce toate cate s-au petrecut in Romania de inainte de de dupa 1948, nu s-au putut petrece nicaieri altundeva, desi tzari ca Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Polonia, care erau efectiv tzari sub ocupatie armata si informativ-politica SOVIETICA!?
    (am o banuiala…
    deoarece Romania nu a fost niciodata un stat adevarat cu o natiune adevarata EUROPEANA – vizibil cu ochiuLiber indiferent de vanturile patriotarde trase – de olteanoardelenii dvs si care miros a tamaie si smirna ortodoxa – in aproape 150 de ani – din 1866, adicatelea

    cine-ti priveste poza si citeste numele
    nu poate decat fi plin de sus piciuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro