Home » Educatie »Politica & Doctrine »Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

Cinstea la români, plagiatul lui Ponta si amintirea loviturii de stat (Actualizat)

Vladimir Tismaneanu decembrie 16, 2014 Educatie, Politica & Doctrine, Reactie rapida, Societate/Life
11 comentarii 2,780 Vizualizari

Victor Ponta a renuntat, in fine, la un titlu obtinut prin furt. Din clipa in care, in iunie 2012, revista “Nature” a demascat plagiatul premierului uselist, am scris fara oprire, uneori si de doua ori pe zi, pe aceasta tema. Am considerat si consider ca Victor Ponta trebuia sa renunte la titlul de doctor inca de atunci. Dar mai ales cand a fost comunicata public decizia Senatului Universitatii din Bucuresti. In locul demisiei, Ponta a declansat atacul impotriva IICCMER si ICR. Principalii sai sustinatori au fost Crin Antonescu, Relu Fenechiu, Dan Voiculescu, Dinu Zamfirescu, Andrei Marga, Andrei Muraru. A urmat Avocatul Poporului. Mult-trambitata “revolutie a bunului simt” era, vorba lui Dan Tapalaga, revolutia borfasilor. Sau, cu cuvintele fostului disident, doctorul Ion Vianu, era asaltul faradelegii.

http://www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

Chestiunea plagiatului a fost una din cauzele–probabil cea mai importanta–a atacurilor isterice ale lui Ponta impotriva lui Traian Basescu, socotit culpabil de revelarea infractiunii. Cine va dori sa scrie istoria acelei veri ingrozitoare, nu va putea separa scandalul plagiatului de cascada de abuzuri care a dus la suspendarea presedintelul tarii. Victor Ponta a jurat atunci sa se razbune. A gasit complici, intre care conducerea PNL si pe acolitii acesteia. L-au sustinut ministrul educatiei si comisia ministeriala largita in chip arbitrar, condusa de fostul redactor al “Erei Socialiste”, revista teoretica si politica a CC al PCR, actual profesor la SNSPA, Paul Dobrescu. Din acea comisie care s-a pretat in mod rusinos la “albirea” lui Ponta face parte si nou-numitul ministru al educatiei. Victor Ponta a maculat in onoarea educatiei românesti., a desfigurat tot ce inseamna incredere, cinste, integritate academica. Victor Ponta nu are ce cauta in fruntea guvernului acestei tari. Intreaga cariera din ultimii 11 ani a lui Ponta, nu doar cea politica, dar si aceea de cadru didactic, de jurist, se intemeiaza pe nerusinata minciuna din 2003.

http://blog.itmorar.ro/dottore-ponta-banii-pe-doctorat-inapoi/

Acum doi ani, pe 8 noiembrie 2012, scriam aici: “Acolo unde-i plagiatu-n floare, statul de drept este in primejdie. Romania nu este zguduita doar de efectele puciului parlamentar uselist, ci si de cele ale batjocoririi de catre persoane proeminente ale vietii publice a ideii insasi de onoare intelectuala, de cinste academica. In revista “Nature”, o publicatie de varf a lumii stiintifice internationale, a aparut un nou articol care porneste de la cazul premierului-plagiator Victor Ponta si semnaleaza lansarea unui site (integru.org) construit de cercetatori romani pentru care onestitatea academica este un principiu universal valabil, la fel de non-negociabil pecum libertatea umana.” Nu am de modificat nici macar o virgula.

http://www.contributors.ro/cultura/cunosti-tu-tara-unde-i-plagiatu-n-floare/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/plagiatorul-ponta-versus-dna-pentru-cine-bat-clopotele-un-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.revista22.ro/megaplagiatorul-ponta-campionul-prapadului-institutional-18398.html

http://www.contributors.ro/cultura/respectul-pentru-adevar-grigore-pop-eleches-alin-fumurescu-si-maria-bucur-despre-plagiatul-lui-ponta/

Public mai jos articolul meu aparut pe “Contributors” pe data de 20 iulie 2012, in plina lovitura de stat. Din fericire, puciul parlamentar a esuat. Acum se termina o alta secventa din cosmarul numit pontocratie.

“Salut aici decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, o institutie care, in pofida enormelor presiuni vizibile si invizibile, a ales onoarea impotriva infamiei. Orice ar spune din acest moment premierul Victor Ponta, stigmatul unui plagiat demascat dupa toate regulile academice, recunoscute si codificate international, il va urmari intreaga viata. Fofilarea dupa penibile “argumente” de genul ca ar fi o “decizie politica” nu face decat sa probeze faptul ca Victor Ponta nu cunoaste sensul cuvantului cinste. Universitatea nu s-a implicat in niciun fel in dezbaterile politice. Comisa de Etica, perfect legitima, este formata din universitari de prim rang, intre care, cel putin unul, s-a manifestat constant ca un critic al lui Traian Basescu (ma refer la profesorul Adrian-Paul Iliescu de la Facultatea de Filosofie).

In urma acestei decizii, transanta, ne-echivoca si irevocabila, Victor Ponta ar trebui sa-si dea neintarziat demisia. Un plagiator dovedit nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei. A promis acest lucru in interviul cu ziarul “El Pais”, este cazul sa se tina de cuvant, sa-si onoreze angajamentul. Fiecare zi de amanare a demisiei este o proba in plus ca omul acesta nu are respect pentru nici o valoare morala, ca respira prin minciuna si ca dispretuieste statul de drept.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru, a aratat ca “pentru ca UB sa emita o diploma de doctorat e nevoie de un ordin de ministru. Pentru a putea retrage diploma, e nevoie de retragerea acelui ordin de ministru. Pe acel ordin de ministru sunt mai multe nume de persoane care si-au luat titlul de doctor.” Mingea a ajuns acum pe terenul Ecaterinei Andronescu, deci pe un teren hiper-politic si prea putin obiectiv. Sugerez aici ideea unei petitii online care sa-i ceara doamnei Andronescu sa semneze cu maxima celeritate retragerea titlului de doctor premierului plagiator. Ce putem astepta de la doamna Andronescu nu este un mister. Iata o declaratie a celei care ar trebui sa-si faca datoria si sa aprobe imediat retragerea titlului de doctor al lui Ponta de catre chiar insitutia care i l-a oferit in 2003: “Sincera sa fiu, daca as fi in locul domnului Ponta, eu l-as da in judecata pe cel care ma calomniaza. Aceasta este, insa, pana la urma, decizia domniei sale”, a conchis Andronescu…

Nu Comisia de Etica a UB este politizata, ci aceea creata intr-adevar ad hoc, prin dictatul fostului ministru interimar Liviu Pop, pentru a-l salva pe premierul plagiator. Pana acum am scris despre presupusul plagiat al lui Victor Ponta, intrucat am asteptat verdictul forului competent de la o Universitate pe care o respect. De azi incepand, pot si putem vorbi despre un plagiat dovedit. Victor Ponta a sfidat o intreaga traditie a integritatii academice, a lucrului bine facut, a straduintei de a excela in plan intelectual. Generatii de doctori in stiinte s-au format prin truda, onestitate, acuratete si creativitate. Nu insa si Victor Ponta. Generatii au lucrat asiduu pentru tezele doctorale, respectand munca altora, citand si discutand critic alte opinii, deci nu preluindu-le ca si cum le-ar fi apartinut. Nu insa si Victor Ponta. Rusinea sa, trebuie adaugat, este si a conducatorului stiintific al tezei, Adrian Nastase, care a inchis ochii la aceasta grava frauda. Comisia care i-a acordat, in 2003, titlul de doctor lui Victor Ponta a cautionat, prin neglijenta ori complicitate activa, aceasta imensa frauda. “Dupa fapta si rasplata” suna un proverb intelept. Victor Ponta a comis o fapta abominabila, rasplata trebuie sa fie pe masura.

Mi-am sustinut teza la Universitatea din Bucuresti in 1980, intre membrii Comisiei de Etica se numara si un fost coleg (mai mare) de la Sociologie. Stiu ce eforturi a facut Dumitru Sandu pentru a-si scrie si sustine teza, mai ales in conditiile unui dosar de cadre care nu-l favoriza in acei ani intunecati. Nici in ruptul capului nu cred ca profesorul Sandu, unul dintre cei mai competenti sociologi ai Romaniei, a fost motivat de ratiuni politice ca membru al Comisiei de Etica a UB. Asemeni colegilor si colegelor din Comisie, a sanctionat, cu deplina responsabilitate, o abatere extrem de grava de la etica cercetarii academice. Despre acest lucru este vorba in propozitie, domnule Victor Ponta, despre onoare, bun simt si responsabilitate intelectuala.

Vocile societatii civile trebuie auzite. Pentru cei care socotesc ca este imperativa retragerea titlul de doctor premierului plagiator, iata linkul la petitia online:

http://www.petitieonline.com/retragei_titlul_de_doctor_al_prim-ministrului_plagiator

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18848314-victor-ponta-intr-scrisoare-catre-rectorul-universitatii-din-bucuresti-scriu-pentru-notifica-renuntarea-titlul-doctor-drept-acordat-anul-2003-catre-universitatea-bucuresti.htm

Update. Chiar daca gestul mitomanului galactic e histrionic si diversionist (si nu neg ca este), ar putea avea consecinte neasteptate, ceea ce sociologia numeste efecte perverse sau unintended outcomes. Chestiunea plagiatului a revenit puternic in actualitate la cea de-a doua dezbatere dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis. Am urmarit cu maxima atentie discutia, a fost limpede ca din clipa in care dl Iohannis s-a referit la cei care copiaza, aluzie uber-stravezie la preopinentul sau, premierul si-a pierdut siguranta de sine, a capatat un rictus speriat. Nu stiu cine l-a sfatuit sa trimita scrisoarea catre rectorul Universitatii, dar in mod cert nu-si va atinge obiectivul ieftin-propagandistic. Iata raspunsul trimis de rectorul Universitatii, dl profesor Mircea Dumitru. Oricum am privi lucrurile, prin renuntarea la titlul de doctor, Ponta admite ca a furat si a mintit. Nu o zi, nu o saptamana, ci ani si ani de zile. Infractorul cabotin nu mai are multe zile ca premier.

Este demna de retinut declaratia presedintelui Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, profesorul Marian Popescu, legata de scrisoarea premierului-plagiator:

“Citesc scrisoarea dlui Victor Ponta adresată domnului rector al Universității din București prin care anunță că renunță la titlul de doctor în Drept primit în 2003. În 2012, după apariția dovezilor privind plagiatul comis prin teza cu care și-a obținut titlul, două comisii academice dovedesc plagiatul. Domnul Victor Ponta nu le-a luat în seamă atunci. A fost orchestrată o adevărată operațiune de mușamalizare și de “albire” a acestei “afaceri”. În 20 iulie 2012, Comisia de Etică a UB prezenta, în conferință publică, dovezile plagiatului și verdictul fără dubiu. Prima reacție a domnului Ponta a fost: “comisia e politică”. Dânsul dădea tonul la ceea ce astăzi consideră că “a devenit în timp o temă eminamente politică”. Nu mai menționez alte fapte petrecute atunci. În acea conferință de presă, la întrebarea unui ziarist (“Ce-ar trebui să facă acum dl. Ponta?”), spuneam, și nu eram singurul, că ar trebui să facă ceea ce și alții făcuseră la vremea lor (președintele Ungariei, ministrul german al apărării ș.a.), și anume să recunoască faptul indubitabil al plagiatului și să își dea demisia din funcția publică. Nu s-a întâmplat. Se întâmplă acum. Dar parțial. În scrisoarea sa, dl. Victor Ponta nu pomenește odată cuvântul plagiat și faptul că o treime din teză e preluată din alți autori și surse necitate.”

http://www.revista22.ro/exclusiv-22-marian-popescu-presedintele-comisiei-de-etica-a-universitatii-bucuresti-cred-ca-ub-va-cere-anularea-diplomei-de-doctor-a-lui-victor-ponta-51494.html

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18849656-raspuns-universitatii-din-bucuresti-scrisoarea-lui-victor-ponta-privire-renuntarea-titlul-doctor-universitatea-intreprinde-toate-demersurile-necesare.htm

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "11 comments" on this Article:

 1. n italy spune:

  Cine poate sa creada ca Plagiatorul s-a hotarat sa se usureze [pe ea] de diploma e: ori batran si naiv cum tocmai s-a declarat CTP [care brusc apreciaza umanismul Pontii]ori o diversiune gen H3 prin care se mai spala de pacate.Asa ca o va folosi la sters..[diploma] si pentru faptul ca nu mai poate asa de usor sa renunte la ea precum a obtinut-o.Daca ajungea Presedinte mai renunta?..nu cred chiar cu riscul ca prin toate saloanele de la Cotroceni sa auda zi si [mai ales] noapte un binecunoscut glas de Tiran:Dottooreee …

  • UnOarecare spune:

   Doar vopseste gardul sa-si mentina puterea politica si cu ochiul la alegerile din 2016.
   Nu o sa-i iasa cotetaria!

 2. DanT spune:

  Se pare ca e o diversiune. Nu poate sa renunte el la titlul de doctor. Trebuie sa-i fie retras de Ministerul Educatiei. Care sunt sansele ca CNATDCU si ministrul Campeanu sa-i retraga titlul?

  • dax spune:

   E evident ca e o diversiune si scopul e clar. Diploma poate fi retrasa oricand se face o noua Comisie de Etica cu centrul de greutate mutat spre alt partid. Pinochio stie asta si mai stie si ca va pierde puterea pana in primavara.
   Acum incearca sa scape de rusinea retragerii diplomei pentru plagiat de catre viitoarea Comisie. Atentie, el NU a recunoscut plagiatul, “decat” renunta la diploma – ca sa ma exprim in limbaj de ministu a educatiei. A scapat de diploma, a scapat de un viitor verdict de plagiator care ar aparea cu siguranta cand pierde guvernarea.
   In locul Universitatii Bucuresti as cere din nou retragerea diplomei pentru plagiat sau nimic, nu as inghiti galusca cu renuntarea la titlu “din motive personale”

 3. Decebal spune:

  Ce este, este. Ce doar pare a fi, nu este. Domnul Ponta doar pare a fi si spera sa ne convinga ca este. La fel ca “iarna nu-i ca vara” si “sa traiti bine”, apelativul “dottore” a intrat in “folclor”. Exista o sansa ca acest apelativ sa iasa din folclor, daca domnul Ponta aparea la televizor si spunea “Recunosc, am plagiat”. Nu-l vad disparand (apelativul) ca urmare a unei scrisori ce spune “renunt la titlul de doctor”. Prea putin, prea tarziu, prea neconvingator…

  Salut acest “articol in articol”, care ne reaminteste cronologia evenimentelor si consecintele scandalului din 2012. Nu stiu in ce masura este vorba de fapte penale, dar am increderea ca Justitia ne poate lamuri.

 4. sunteti necinstit dle. Ponta, spune:

  dar puteti creste in ochii nostri.
  Cum prima condamnare penala ati ratat-o, puteti face un autodenunt, cu probe noi … .
  Ca efect al condamnarii, cu siguranta ca nu l-ati mai pune pe dl. Dumitru in tot felul de situatii penibile .
  Puteti dle. Ponta? Simt ca puteti, si aceasta ca un fost procuror ce ati fost!
  Unde mai pui, ca ne-ati lasa masca pe toti … . Muti. Fara glas si fara nici un fel de argument. Va vom vota in puscarie, dle. Ponta ! 22 mil., cu copii si morti, cu tot.
  Haideti dle. Ponta, zau ca puteti sa mergeti pana la capat. Cereti si rejudecarea pe probe noi !

 5. Horia Cornean spune:

  Ce-mi place foarte tare din scrisoarea domnului rector Mircea Dumitru:

  http://www.b1.ro/thumbs/int/2014/12/16/-129689.jpg

  e ca se adreseaza inculpatului doar pe nume; e drept, si cu nenecesarul dar politicosul ‘domnule’.

  Auzi tu, ponto + restul de repetenti din jurul tau: Dumnezeu nu bate numai cu parul ci si prin logica modala.

 6. F. P. spune:

  Asocierile incompatibile nu sunt surse de credibilitate, cele din titlu sunt tendentioase. Apoi, nu cred ca un act unilateral al cuiva poate fi confiscat ca o victorie de palmares de catre altcineva, oricum, nu ca un “argument” de privilegiere. Renuntarea la un titlu stiintific nu este posibila, pe fond nu este autentica, o data cu titlul nu poti renunta si la ceea ce ai in cap, cognitiv vorbind. Omagiul, chiar si indirect, pe care il aduceti invatamantului din 1980 este meritoriu, azi, banii aduc diploma, nu munca. Poate ar trebui sa revenim. La cinste si munca, ma refer.

  • dusu spune:

   tendentioase ziceti domnule?
   ieri niste rumini au furat din baza americanilor din Kogalniceanu laptopuri
   astept sa vad cit mai trece pina fura scutul de la DeveseluComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)