vineri, martie 29, 2024

Ciolan cu fasole liberala si varza de Dambovita

Astazi, pentru mine, ca om de dreapta prin natura meseriei, partidele care vor sa se unifice sunt varza. Din saracia politica a ultimilor 24 de ani, aceiasi bucatari-sefi vor sa rupa gura targului cu o noua reteta politica, facuta la comun. Singura mare problema este ca folosesc aceleasi ingrediente, dupa care poporul se simte din ce in ce mai rau. Totusi, politicienii de dreapta insista sa ni se faca rau complet. Altfel nu se explica cum iluzionistii din conducerea partidelor nu reusesc sa vada ca poporul prefera sa piarda decat sa mai vina la vot.

Doua lucruri nu le-au lipsit liberalilor la recentul congres: ciolanele si rabdarea. De asta nici nu reusesc sa atraga electoratul scarbit la vot sau pe oamenii de valoare care sa se implice in politica. In calitate de antreprenor, neimplicat politic, am participat la Congresul PNL si am tras cateva concluzii despre starea unificarii dreptei politice.

Daca s-ar realiza un jilt dublu pentru Cotroceni, probabil, lucrurile ar fi mai simple. Un scaun prezidential „bicefal” ar rezolva o parte din pofta de ciolan prezidential. Boabele de fasole din partidul liberal au fost pe alese, dar sunt insuficiente pentru candidatii la functiile de vicepresedinti. Pana la urma, in miez de noapte, fasolea cu ciolan a fost gata. Conferinta de final a fost simbolica. Nici macar vicepresedintii alesi nu s-au mai sinchisit sa astepte oficializarea. Cel mai mult mi-a placut ca, desi se stabilise vot uninominal, tot pe liste s-a votat. Doar cel mult 10 din cei 31 de alesi erau, cat de cat, cunoscuti de catre delegati. Restul, umplutura, ca meniul sa fie complet.

Am ascultat cu mare atentie toate speach-urile. Unul, nici macar un vorbitor, nu a rostit vreo sintagma de esenta liberala! Ce dezvoltare a mediului privat, ce economie de piata sanatoasa, ce eficientizare a administratiei publice, ce transparenta in cheltuirea banului public sau crearea de locuri de munca noi si bine platite. Prostii! Spiritul liberal s-a rezumat la ciolan cu fasole. Programe economice, viziune in modernizarea tarii, dezbateri de idei, principii liberale etc? Ciolanul sa traiasca si fasolea sa-nfloreasca! Toate discursurile au fost pe langa problemele romanilor de factura liberala. In aceste conditii, ce asteptari sa mai aiba oamenii care lucreaza in mediul privat si de la cine?

Foarte interesant mi s-a parut faptul ca tinerii nu au ce cauta in organigrama de conducere a PNL. Tot ei, vechii din politica romaneasca, au iesit in evidenta. Cat despre businessman-ii autohtoni de succes, nici nu se pune problema. Mi se paruse exagerata declaratia fostul liberal Viorel Catarama, care a spus intr-o emisiune la televizor ca „partidele politice sunt astazi structuri mafiote foarte bine organizate”. Da, are perfecta dreptate! Daca vrei sa intri intr-un partid, ori faci ce ti se spune si esti pe… lista, ori esti exclus si pleci cu coada intre picioare. De aceea, nici tinerii valorosi, nici antreprenorii cunoscuti nu s-au inghesuit sa participe la unificarea dreptei.

Cel mai tanar in spirit dintre participanti a fost seniorul Quintus, un simbol al liberalismului adevarat. Dar, ce pacat! Cand n-ai cu cine, degeaba crezi si lupti toata viata pentru liberalism. Atunci cand Crin Antonescu joaca alba-neagra cu electoratul, iar Mihai Razvan Ungureanu se da mare ca stie germana, iritand sala, e neplacut. Cand pe Klaus Iohannis il ia gura pe dinainte, iar reprezentantii PDL infirma vorbele lui, ceva nu se leaga. Daca lupta pentru ciolan la presedintie se da fara o dezbatere publica si e hotarata de boabele de fasole din partid, e jale. Asta nu e politica liberala, e ghiveci calugaresc.

Personal, probabil la fel ca multi dintre romanii ce lucreaza in mediul privat, sunt interesat sa avem un stat de drept autentic, economie puternica, o tara moderna si civilizata, relatii bune cu orice partener strain, in interesul Romaniei. Special, am dorit sa vad ce se intampla la un congres pe care il consideram extrem de important.

Din pacate, astazi, dupa parerea mea, dreapta politica e varza de Dambovita. Degeaba adaugi salam de Sibiu, ca toata politica actuala iti intoarce stomacul si pica greu oricarui om care se respecta.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

        • 100% n-a fost randoom in cartea de telefoane si a fost ales cine s-a nimerit.
          Ii dau dreptate autorului in ceea ce priveste grija dreptei (si a stangii) pentru mediul antreprenorial. In ceea ce priveste ciolanul nici nu mai are sens sa comentam. S-au scris si se vor scrie sute de mii de pagini pe tema asta si vor trece zeci/sute de ani pana cand o sa putem afirma ca exista politicieni (nu exceptii ci marea lor majoritate) care sa aiba ca obiectiv interesul alegatorului si nu pe cel de partid si cel personal. Pe aici pe Dambovita. Deocamdata e greu sa identificam fie si macar exceptiile!
          In rest, ceea ce se intampla in PNL este masura faptelor oamenilor care il compun, de la varful partidului si pana la membrii de rand.

  1. Perfect adevarat: dreapta romaneasca? Ceva salam de Sibiu, ceva varza de Dambovita, cu carevaslia fasole moldoveneasca si dobrogeana, cu ciolane bihorenesti si sgarciuri bucovinene neafumate indeajuns, toate amestecate intr-un ghiveci calugaresc fara sare si piper.Deh, condimentele si le administreaza fiecare dupa gustul personal.
    Pe stanga prostia fastuoasa,fudula si mafiota a neocomunismului , pe dreapta ghiveciul calugaresc fara cur si cap… Doua „curente” politice de mare viitor si stralucit esec pentru Romania primei jumatati de veac, numarat al XXI-lea.Sau vedeti dv altceva la orizont?

  2. Inportant este ca presedintele sa fie cinstit, corect, competent, curajos, patriot, sa lupte impotriva mafiei, sa lupte impotriva coruptiei, sa apere statul de drept, sa apere independenta justitiei.
    Important este ca presedintele sa nu provina din rindurile Grupului Infractional Organizat usl, sa nu fie reprezentantul mafiei, reprezentantul hotilor, reprezentantul coruptilor, reprezentantul infractorilor, reprezentantul Ocultei Retrograde.
    Pina cind pnl-ul nu se leapada de toti hotii, coruptii, infractorii, de toti cei care au participat la lovitura de stat de acum doi ani, la fraudarea masiva a alegerilor si referendumului, la obstructionarea justitiei, la favorizarea infractorilor din usl si la indobitocirea electoratului, cu minciuni, calomnii, dezinformari si intoxicari, acest partid nu prezinta absolut nicio credibilitate si nu trebuie sa primeasca niciun vot.
    Propunere :
    Hotii, coruptii, infractorii, derbedeii, repetentii si plagiatorii din pnl si PDL trebuie sa formeze noul pnl, care sa se alieze cu psd-ul si cu pp-dd-otv-ul.
    Ceilalti membri PDL si pnl, cei cinstiti, corecti, patrioti, competenti trebuie sa formeze noul PDL, care sa se alieze cu PMP-ul, cu FC-ul, cu PNTcd-ul, cu NR-ul, cu PER-ul.
    Daca majoritatea electoratului va vota coruptii si infractorii din jurul psd, nu avem ce face.
    Dar nu sunt atit de multi retardati care sa-i voteze.
    Acum, cei circa 90 la suta corupti din psd si pnl se bazeaza ca si in celelalte partide sunt circa 10 la suta corupti, iar electoratul crede ca nu conteaza cine cistiga alegerile, pentru ca toti ar fi la fel.
    Nu sunt toti la fel.
    Nu este acelasi lucru daca intr-un partid sunt 90 la suta infractori, sau doar 10 la suta.
    Nu exista partide cu 100 la suta oameni cinstiti, corecti, patrioti, incoruptibili, in afara oricaror banuieli.
    Trebuie sa inteleaga toata lumea ca psd-ul si usl-ul nu reprezinta Stinga, ci ii reprezinta doar pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, care au dat o lovitura de stat, au fraudat masiv alegerile si referendumul, au obstructionat justitia, i-au favorizat pe infractorii din usl si au indobitocit electoratul cu minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari si manipulari

  3. Inca mi se pare prea optimist autorul. Spiritul tinar al lui Quitus de exemplu, nu a sesizat nimic in vara 2012. Din punctul meu de vedere partidele uslamiste nu mai sint frecventabile.

    Ce mai ramine? PDL-ul? Abia PDL-ul merita calificaticul de varza. Ginerele lui Ponta a luat contracte de la USL. A recunoscut-o chiar Blaga. Iar Predoiu e doar un pacifist. Priveste catre presedentie cu multa liniste sufleteasca. Statul de drept il preocupa doar conceptual. Practic el nu anunta nimic.

    PMP-ul? Elena Udrea deja a atras atentia ïntelectualilor. Partidul e o chestie serioasa chipurile, nu merge cu intelectualisme caci n-ar avea succes la alegatorii multi. Si asa mai departe. Ce partid mai ramine? Eu as prefera un partid mai mic si curat, decit unul mai de succes, gata sa inchida ochii la pacate.

    Din punctul meu de vedere, a trecut vremea compromisurilor. Nu doar in Romania. Ci oriunde in lumea civilizata, s-a impus transparenta. La nivel politic dar si in general, in intreaga societate. Politicienii nu mai pot spune minciuni. Guvernarea nu mai poate fi altfel decit transparenta. Orice compromis se simte imediat si degaja miasme insuportabile.

  4. pana gasim partidul de dreapta perfect care sa se poata opune psd ului ne incaleca ponta de nu mai avem aer.. fuziunea pnl pdl e singura miscare ce da fiori reci comunistilor. cine nu vede asta, ca e constient sau nu, il ajuta pe ponta, asa ca nu mai despicati firul in patru.

    • Si care-i diferenta ca ne fura ai nostri sau ca ne fura ai lor? Niciuna. Coruptia si persiflarea legii ne arunca tot spre anarhie si comunism, chiar daca unii se declara adversari ai comunismului, mai infocati decit altii. Cuvintele au valoare pentru cei care cred intr-un sistem de valori. Deocamdata politicienii nostri sint populisti dovediti, corupti pina in maduva oaselor, incapabili de a ocroti economia si progresul tarii, lipsiti de ambitii decente, incompetenti si nerusinati, propovaduitori pe fata ai necinstei si mizeriei morale. Iar alegatorii per ansamblu sint mai rai decit politicienii.

      Cu ce ma incalzeste ca partidele uslamiste sint chipurile adversari politici?! Este fix egal cu zero.

      Daca voi acorda cuiva increderea si votul meu, voi promova oameni noi, bogati, fara disperarea zilei de miine, oameni care cred in valori, care se pot dedica tarii, oameni care imi promit statul de drept, transparenta si moralitatea guvernarii. Nu ma intereseaza promisiunile desarte. Din punct de vedere economic, eu nu am nevoie de investitiile statului, ci doar de arbitrajul corect al economiei si dreptatii. In rest, vorbele politicienilor sint pentru alegatori imbecili, adica cei majoritari, oameni care cred ca bunastarea si ideile bune sint generate de stat. O idiotenie comunista gretoasa, sustinuta de o mediocratie agresiva fata de valoare de orice tip. Ne meritam soarta.

  5. 1.Autorul este in necunostinta de cauza, cind asteapta PROIECTE de ,,dezvoltare a mediului privat, de economie de piata sanatoasa” etc. de la politicieni.
    Conform regulilor ,,diviziunii (moderne a) muncii”, in Romania profesia de politician solicita ,,expertiza” in domeniul crearii de imagine personala si a competitiei electorale. Politicienii nostril sint posesori de calificari juridice si economice la facultati particulare, doctori in drept, economie sau stiinte politice cu lucrari facute contra-cost, unii sint ingineri care n-au profesat o zi in domeniu, sint multi altii cintareti, instrumentisti, actori sau simpli detinatori de diplome.
    Calificarea ca in Vest, le lipseste cu desavirsire in economie sau afaceri , fiind buni alergatori dupa ciolan – cum spune autorul – pe culoarele de distributie a acestuia.
    2.Constructia de viziune, solutii sau proiecte ,,de dezvoltare a mediului privat, de economie de piata sanatoasa”, in care competitivitatea/functionalitatea economica nationala sa se apropie de cea din tarile dezvoltate ar apartine intelectualilor din mediul universitar-academic, din institutiile de cercetare stiintifica economica, ori individual, celor capabili de astfel de performante stiintifice.
    Pina in prezent (afara de mine), nimeni n-a anuntat public si nici nu a oferit Guvernului, Presedintelui sau partidelor politice proiecte economice, deoarece ele nu exista.Acuzatia ca politicienii nu vin cu nimic la congrese, la alegeri sau dezbateri media, cu dezbateri de idei de modenizare economica a tarii, constituie o naivitate, intoarsa pe toate partile de ani de zile, fara proiectele necesare.
    In concluzie, daca economistii si intelectualii dezbat si propun ca masuri de dezvoltare economica doar diminuarea taxelor si impozitelor, a CAS sau a TVA, ce sa mai astepti de la politicieni,ori cum sa preia politicienii astfel de ,,utopii programatice”, cind bugetul nu poate sustine nici cu ultimele taxe si impozite, sistemele bugetare, decit la nivel de avarie?
    3.Este benefica participarea antreprenorilor la dezbaterile publice, chiar si in cadrul limitat al unui portal politic, dar ei trebuie sa cunoasca realitatile nationale si sa inteleaga un lucru fundamental al ,,istoriei economice” mondiale.
    Niciodata dezvoltarea economica n-a plecat de la politicieni, ci de la ANTREPRENORI – CAPITALISTI, care au gasit reprezentantii intelectuali potriviti pentru constructia de proiecte si politici economice si mai ales, au gasit in puterea si organizarea clasei bogate, instrumentele capabile de a propune si impune guvernelor proiecte, reforme si politici economice, care au impins tarile la dezvoltare.
    Daca nu exista proiecte economice, sau ANTREPRENORII nu le promoveaza/sustin pe cele existente, ce putea sa ,,dezbata” congresul PNL?
    In situatia speciala a politicienilor, dintr-o tara in care totul curge de la o zi la alta, iar politicianul trebuie sa nu doarma noaptea, ca sa nu se trezeasca dimineata in ,,aer” ca ocupatie, avind o calificare de mintuiala, cum poate astepta unul din MARII antreprenori ai Romaniei, proiecte economice de la PSD, PNL sau PDL, partide postcomuniste, lipsite de nuclee de cercetare economica stiintifica, fara morala respectarii promisiunilor electorale, cu exercitiul coruptiei si furtului banului public, consacrat ,,ideologic” de 25 de ani, prin proiectul ,,Iliescu 1990″: ,,Nu ne vindem tara”, fiindca trebuie sa o furam noi?
    4.Daca autorul articolului este interest de un proiect de ,,reconstructie economica si industriala” a Romaniei, acesta exista, este operational si disponibil la tel. 0761196940, E-mail [email protected].
    In concluzie, antreprenorii trebuie sa-si ia soarta economica in propriile maini, sa se maturizeze politic, incit sa nu se mai vaite la infinit, ca nu vin solutii, proiecte sau reforme de acolo de unde nu pot veni NICIODATA: adica de la politicieni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dragos Dragoteanu
Dragos Dragoteanu
General Manager Euroest Invest

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro