sâmbătă, aprilie 20, 2024

Constituţie, regim politic şi moderaţie.

Accelerarea evenimentelor  recente este de natură să descurajeze orice predicţie. Escaladarea conflictelor politice şi transformarea lor într-o criză constituţională se întâmplă  ca fapt cotidian.  Dacă există o lecţie pe care o putem extrage din experienţa, provizorie, a  zilelor din urmă aceasta poate fi realitatea involuţiei democratice, cu consecinţe pe termen mediu şi lung.

Iluziile unei consolidări democratice ireversibile sunt epuizate. Stabilitatea  instituţiilor nu mai este un dat pe care să ne bazăm , ca pe o axiomă. Europenizarea politică, care ar fi fost efectul  accederii în  Uniunea Europeană,  este absentă în aceste momente, mai mult ca niciodată. În fapt, din punct de vedere al violenţei simbolice şi al gesturilor constituţionale, România regresează  spre epoca istorică a  anilor 1990. Intenţia de a guverna fără  opoziţie şi în  afara constituţiei şi a instituţiilor, precum şi agenda de domesticire a statului de drept, evocă  precedentele cabinetelor  ce au administrat România la 1990/ 1996 sau 2000/ 2004. Tentaţia  anulării echilibrului ce previne  concentrarea de putere este  evidentă şi nu mai poate fi ignorată.

Tot ceea ce regimul nostru constituţional a avut mai problematic şi nedemocratic, de la maniera unilaterală de gestionare a afacerilor parlamentare până la extinderea patologică a ordonanţelor de urgenţă,  este crescut şi atinge  paroxismul. Conduita majorităţilor pasagere din camere, de astăzi ca şi de ieri, este gândită ca şi cum viitorul republicii s-ar reduce la obiectivul acumulării de influenţă şi la scopul lichidării adversarilor. Ura este sentimentul politic pe care se fondează  proiectele politice . Justiţia constituţională, puterea judecătorească, televiziunea şi radioul public sunt prinse în  acest vârtej al răzbunărilor şi ambiţiilor.

Bilanţul acestei campanii de cucerire a puterii va fi , în cele din urmă, chiar slăbirea arhitecturii statului pe care USL doreşte să îl domine. Un  nou ciclu al inamiciţiilor politice se va fi deschis. Brutalitatea  cu care Gheorghe Iancu , Avocatul Poporului, a fost înlăturat probează că orice rezervă critică, oricât de nevinovată, atrage o condamnare fără drept de apel.   Moderaţia este privită, a câta oară?, ca o  formă de naivitate şi prostie. Şi totuşi, orice regim constituţional pluralist nu poate exista fără  o doză de moderaţie, ca o garanţie că  diferenţele pot  coexista , paşnic, în sânul comunităţii.  Sacrificată, acum, moderaţia trebuie să reziste în spaţiul public, generând o alternativă la explozia de pasiune  şi invectivă  ce ne înconjoară.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Domnule Stanomir, va respect foarte mult dar de aceasta data nu va dau dreptate cel putin in concluzia articolului. Oamenii astia tocmai dau o lovitura de stat, nu poti sa-i pedepsesti dand in ei cu flori de ghiocel, cu alte cuvinte nu cred ca moderatia va duce undeva de aceasta data, dupa cum nu a dus nici in 13-15 iunie

    • Domnul Stanomir are dreptate.
      Studiul pasionat al dreptului ii da acea detasare profesionala impusa, ce e traduce intr-un articol mai echilibrat si obiectiv decat ce putem azi citi pe „contributors”:
      – de la reflexe staliniste „se stie ca” in articoluli dlui Tismaneanu
      -pana la sofisme usturoator de vizibile la dl Aligica ( lovitura de stat declamata fara nicun argument)

      Invatati de la dl. stanomir cum se scrie un articol echilibrat, chiar daca nici dumnealui nu este de acord cu ceea ce se intampla.

      In definitiv, desi soare pe multi, e vorba doar de o DEZINCLESTARE a instrumentelor de putere din arcanul pdl-ist.
      Atat de bine si de puternic era acest arcan incat doar cu o momentana doza de exagerare mai pot actorii politici aflati azi la putere sa-si faca uz de menirea lor constitutionala: „exercitarea puterii de stat”.

      Cu stima, Mirabela.

  2. ue. e prinsa pe picior gresit . D-asta-si fac de cap comunistii la noi .Doar americanii sa-i mai sperie . Presedintele e complet izolat . Media voiculista lucreaza la foc continuu asa ca oamenii nu vor iesii in strada sa apere democratia.

  3. Un semn bun: in Piata Victoriei sunt 200-300 de oameni care manifesteaza contra abuzurilor guvernului Ponta. In fine, ceva misca….Antenele si Irealitatea nu au tampit (inca) toata populatia.

  4. trebuie subliniat insa fondul problemei: vanitatea si orgoliul omului politic care lupta ptr impunere, ptr a demonstra “dreptatea” lui si a celor ca el fara a judeca binele comun caci ar fi semn de slabiciune….ei toti fiind de cariera si de salariu dependenti de banii statului si de recunoasterea “oficiala” in functii. Mi-e rau cand vad asemenea mizerie de caractere umane ca cei din USL. O gloata de golani politicmici, de borfasi fara scrupule, lupi din haita alergand dupa prada si calcand pe capete semeniilor ce muncesc sa-i intretina la buget. Aruncand ei in fatza noastra doar oratori impertinenti capabili sa creada ca acest popor nu simte limbajul de lemn si mieros al nerusinarii lor. O lupta a cuvintelor si nimic de fond, oameni usori si lipsiti de morala. Activul de partid PSD si-a pus in valoare toata maiestria rafinata in zilele acestea. Iar PNL ca menajera saraca ii pupa poala fara rusine si demnitate umana. Cine ne rascumpara noua romanilor rusinea pe care o induram public in Europa si in lume….nu mai contam in nimic..nici macar nu suntem demni de incredere ca oameni apoi ca tara.
    Oamenii din masa populara trebuie invatati sa gandeasca simplu dar vertical si astfel de articole sunt binevenite. Faptul ca un partid politic anterior nu a fost la inaltimea asteptarilor nu este o scuza ca sa ne fie rusine ca tzara si sa ne injosim la nivel de institutii de stat acum. Multumim d-le Stanomir ptr articol si multa sanatate si forta in a scrie mai mult !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro