Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

Din nou despre obscenitatea publica sau aiuritoarele decizii ale lui Klaus Iohannis

Vladimir Tismaneanu februarie 29, 2016 Politica & Doctrine, Reactie rapida
39 comentarii 5,854 Vizualizari

Nu ma voi pronunta aici si acum despre aceste personaje si al lor presupus rol determinant in ceea ce a intrat in istorie cu numele de revolutia din decembrie 1989. Voi spune doar ca lista este atat de aiuritoare incat pare sa fi fost sugerata de Institutul Revolutiei al lui Ion Iliescu. Cazimir Ionescu a fost membru in primul Consiliu FSN, organismul din care au demisionat Ana Blandiana, Doina Cornea si alti exponenti ai societatii civile. In iunie 1990, Cazimir Ionescu era vicepremier. Eram la Spitalul de Urgenta din Floreasca impreuna cu bunul meu prieten Tudor Jebeleanu, il vizitam pe Marian Munteanu, batut atroce de mineri si de securistii lui Iliescu, Roman, Voican si Magureanu. Ne ajutase sa intram psihologul Alexei Florescu, casatorit cu Tomnita Florescu, profesoara la Institutul de Arhitectura. Au venit doi indivizi care ne-au spus pe un ton amenitator ca trebuie “sa parasim incinta”. Am intrebat: “Cine a dat acest ordin?” Raspunsul sec: “Dl vicepremier Cazimir Ionescu”.

Felicitari, domnule Iohannis, Cazimir Ionescu este numele unei noi gafe pe care ati comis-o, vreau sa sper, din ignoranta. Cat il priveste pe Valentin Hossu Longin, ma insel eu, sau a fost informator, lucru confirmat de CNSAS? Iata linkul la articolul din 2006 semnat de Emilia Sercan. Dupa zece ani, domnule Iohannis, il asezati pe piedestalul recunostintei nationale.

https://groups.google.com/forum/#!topic/soc.culture.romanian/OAlrVjZr9_0

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , ,Currently there are "39 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  De la un uselist, fost premier Grivco, nu e chiar un lucru de mirare.
  Fostul procuror general, Nitu, si marele Bebe Ivanovici or fi pe lista?

 2. DanielS spune:

  Klaus Iohannis, presedintele in functie a lasat cam toate grijile pe mana presedintelui executiv, seful cancelariei prezidentiale, domnul Dan Mihalache. Mi-l si inchipui consultat pe Iohannis, cu aerul sau fals aprobator, intrerupt din starea sa naturala de absenta. Si cateodata rar, intruducand o nota personala in multimea de trebusoare marunte de care se ocupa domnul Mihalache.

  Domnul Klaus Iohannis e chiar nevinovat fata de numeroasele acuze pe care i le aducem. A fost ales? Da. Ce vina are el Iohannis pentru asta? Niciuna. Trebuie oare el sa ia decizii permanent, sa conduca toate cele? Nu, evident nu! Pentru ca de aceea s-a infiintat sefia cancelariei prezidentiale. Ca sa nu se ocupe presedintele cu nimicuri! Deci ce vina are el, presedintele in functie?! In plus, cei care acuza presedentia de diverse chestii, de ce nu se pun mai intai de acord cu seful cancelariei prezidentiale?! De ce sar direct sa atace presedintele?! Ce lume nebuna!

  Klaus Iohannis nu are nici o vina. In plus pricepe foarte repede. A citit pagina de Facebook. De-acum incolo nu va mai lua apararea antenelor. Asta e borsul lui Mihalache, iar presedintele si-a promis sa nu-si mai bage nasul in ciorba altuia. Lectia Facebook a fost insusita 100%.

  • Ion Popescu spune:

   Klaus Iohannis e un om lipsit de onoare. E un om ipocrit. Lui Klaus Iohannis nu ii pasa de semnificatia morala a gesturilor sale. Nu ii pasa de promisiuni. Nu respecta voturile alegatorilor. Nu ia hotarari morale. Nu are simt moral. Nu stie ce este morala. Are toate sansele sa intre in istorie ca un mare ticalos si din nenorocire, in contextul actual, am motive sa cred ca poate sa ajunga chiar un tradator de tara.

   • nelu Ploiesteanu spune:

    Dle Popescu, de acord cu cele spuse de dv.,sasul nu are inteligenta si nici temperament politic,si peste toate astea are vocatie de sluga care stimuleaza prostia.

 3. Geronimus spune:

  Alt nenorocit e Nicolicea al carui socru a fost membru CePeEx; Iulian Plostinaru. Si-a construit o legenda in dec. 1989, au intrat in primaria din Tr. Severin si si-au pus labele pe putere.
  Intr-adevar Iohannis si-a inceput captivitatea.

 4. outlaw spune:

  Domnul presedinte isi va castiga in curand, la fel ca Emil Constantinescu, titlul de “presedinte intamplator”. Nu stiu cine il consiliaza, sau daca il consiliaza cineva, dar gafele pe care le-a facut de cand a ajuns la Cotroceni sunt impardonabile.

  • eu****** spune:

   Nimic nu este intamplator.
   are consilier, ca altfel nu poate sa articuleze normal, ca un intelectual, prea multe lucruri …
   Acesta este Presedintele nostru.

   Pare ca JK este gandit sa fie un Presedinte pentru” linistea noastra” – dar cred ca nu isi da seama ca poate sa isi termine mai repede decat isi imagineaza domnia sa mandatul…

   Mereu ma gandesc ca asta este sansa romanilor – sa il trimita mai repede pe JK inapoi la Sibiu – acolo este locul lui si nu aceea de a avea demnitatea de a reprezenta Romania.

 5. Dedalus spune:

  Presedintele la noi pare sa fie fie o functie decorative fie una excesiva.
  ====

  Eu ma tot intreb de ce avem nevoie de functia asta?

  S-ar putea foarte bine fara ea.

  Functia de presedinte ales e utila unei mari puteri, care are de luat decizii rapide, nu poate avea timp sa lupte cu “democratia”. Sau in situatii de dificultate.

  Dar altfel serios, ce am pierde daca nu ar mai exista functia de presedinte al Statului?

  E o intrebare serioasa, chiar as aprecia un raspuns. Sau chiar de la domnul Tismaneanu as aprecia un eseu pe tema utilitatii functiei de presedinte al statului si a formelor de manifestare in diverse organizari statale, Ca impact asupra democratiei in principal.

  • Tibi spune:

   Constitutia Romaniei Art. 80 – Rolul Preşedintelui
   (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
   (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
   Sau mai concentrat de la Iohannis: “presedintele este presedintele oamenilor” De stiut stie de facut mai rarut ca e mai dragut. Exemplele se tot inmultesc.
   A aparut o noua provocare prezidentiala punctata de Orban din Ungaria si precedata de decizia ICCJ privind corectitudinea solicitarii consiliului ordinelor de retragera a decoratiei lui Tokes.
   Marele decorator se va incumeta sa retraga o decoratie nemeritata?

   • Dedalus spune:

    Bine, intrebarea mea nu era legata de baza legala a functiei, ci de necesitatea ei in Romania.

    Altfel spus, are acoperire in realitate aceasta prevedere constitutionala? Se justifica? Aduce ceva in plus fata de alte formule – presedinte numit de Parlament, Rege, etc.

    • Tibi spune:

     Intrebarea “ce am pierde daca nu ar mai exista functia de presedinte al Statului?” nu eu am pus-o, iar chestiile ulterioare cu “presedinte numit de Parlament, Rege, etc.” nu-si au rostul.
     Constitutia Romaniei Art 82.
     (2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
     Presedintele a jurat sa respecte actuala constitutie si pentru asta este platit bine.
     Observ ca aceasta constitutie a noastra nu este cunoscuta nici macar de vajnici nostri politicieni. Ce parere ai de zicerea unei parlamentare: “noi suntem depozitarii suveranitatii poporului roman”

  • Harald spune:

   @ Dedalus – desființarea funcție de președinte (una cu accente oarecum monarhice în România) ar presupune alegerea prin vot a primului ministru și o eventuală cumulare a funcției de președinte de către acesta. Așa e în Statele Unite, președintele e și șeful guvernului.

   Însă nu cred că asta ar rezolva ceva în RO, problema e comportamentul celui ales în funcția supremă, indiferent dacă îl numim președinte sau premier. Un sistem în care deținătorul funcției supreme în stat să nu fie ales nu cred că e de dorit. Acela ar fi echivalentul Marelui Ayatollah din Iran. Sau al lui Kim Jong-Un, dacă vi se pare preferabil. Nu mai știu care e situația actuală, dar tatăl său, Kim Jong-Il renunțase să mai organizeze alegeri prezidențiale, sub pretextul că funcția continuă să fie ocupată din mausoleu de către Kim Il-Sung (cunoscut în România drept Kim Ir-Sen).

   Cineva trebuie să dețină funcția supremă în stat.

   • eu****** spune:

    Totusi prin cumul de functii s-ar evita multe situatii confuze.
    Democratia ar fi mai puternica, puterile mai clar delimitate si conturate.

  • eu****** spune:

   Functia de presedinte poate sa incorporeze si functia de PM – asa ar avea mai mult sens, din punctul meu de vedere…

   Valeriu Stoica a facut o prezentare in acest sens.
   http://www.isp.org.ro/youtube-channel-institutul-de-studii-populare/ de la min. 33…
   Recomand cu multa caldura.

 6. Yossef Abraham spune:

  Am mai scris-o de cateva ori:
  Nicolae Filimon, Ciocoii vechi si noi

 7. Andrei spune:

  Dumnezeule, ce ţeapă am luat cu acest Johannis. E atât de mic omul ăsta… nu pot să cred că a fost primarul Sibiului atâţia ani.

  • eu****** spune:

   Ei bine JK a fost tinut de altii pe funcrtie- se vede cu ochiul liber.

   O gasca puternica il sustine si a avut nevoie de un papitoi sa il modelezse asa cum cred ei, in timp de interesele lor cresteau si infloreau….

  • nimrod spune:

   Iohannis a ajuns primar la Sibiu la multi ani dupa ce plecasera cei mai multi dintre sasi, iar romanii din oras erau de-a dreptul inspaimantati de perspectiva de a se gospodari singuri. :)

 8. victor L spune:

  Mai pe scurt, dupa o vorba incetatenita: a semnat ca primarul :P

 9. Tibi spune:

  1667 decoratii conferite de Iohannis intr-o zi
  Cam care mai este valoarea unei decoratii romanesti daca sunt conferite atat de multe?

  • stoichita marian spune:

   Care este valoarea unui om ce gandeste ca dv. ? Decoratia are o valoare simbolica a statului ,daca ma duc in alimentara sau in alta parte nu primesc nimic fara sa platesc .Decoratia face diferenta intre cei ca mine care am avut curajul (sau nebunia) de a ne risca libertatea sau chiar viata si cei ca dv. care abia acum ( din invidie sau alte motive ascunse ) deschide ti gura fara sa va riscati libertatea sau viata .

   • tibi spune:

    Ma dezamagiti domnule. Nu cred ca ati inteles ce am scris

    • stoichita marian spune:

     Dezamagit am fost si eu cand am citit prima oara ! Nu crede ti ca exprimarea dv. nu a fost pe intelesul tuturor avand in vedere ca aici nu citesc numai intelectualii iar limba romana se dovedeste in anumite situatii ca are mai multe intelesuri ? Eu sunt mai precis si va anunt ca fac parte din cei nominalizati pe lista pentru a primii aceasta decoratie si era firesc sa ma revolte modul dv. de exprimare fiind satul de coportamentul indecent (ca sa fiu elegant )avut de unii cetateni fata de revolutionari . Chiar daca printre noi se afla si intrusi nu aruncati cu noroi in toti . Gunoaie se gasesc si la intelectualii pupincuristi si in alte categorii de cetateni .Nu am fost pionier,utecist sau membru de partid si am 62 de ani .Eu sunt acela care am avut curaj sa-l fotografiez pe Nicu Ceausescu in momentul cand l-au introdus in curtea TVR-ului dezbracat pana la brau(pielea goala) si tinea mana la rana ,asumandu-mi riscuri atat in momentul acela ca nu stiam cum putea reactiona multimea vazand ca fotografiez momentul si nici nu aveam garantia ca nu revine regimul de trista amintire .In noiembrie1987 la Brasov cand s-au revoltat cetatenii securitatea i-a lasat dar a filmat ,fotografiat si apoi vai de capul acelor brasoveni .Populatia nu a uitat si in dec.1989 puteam fi confundat cu un securist si vai de capul meu .Greu de cap nu sunt atata timp cat sunt in stare sa memorez cel putin patru pagini de note muzicale pentru chitara clasica .Daca erati uimit de rapiditatea cu care a semnat presedintele ,de ce nu ati spus ca a semnat ca primarul ,vorba din popor ?Reveniti si enuntati mai pe intelesul tuturor inclusiv al meu,baraneste .O seara buna .

     • Tibi spune:

      Respectele mele domnule Stoichita Marian si la multi ani cu sanatate!

     • Liviu spune:

      Imi pare rau, dar daca acceptati sa fiti alaturi de informatori, securisti si alti indivizi care nu au facut nimic pentru “revolutie”, am mari dubii in ce va priveste. Daca ati facut acele fotografii TOCMAI pentru a le da apoi securitatii, numai ca “lovilutia” reusind nu ati mai avut ce face cu ele? Asa ca Tibi cam are dreptate. Daca ar fi dat 20 milioane de decoratii, care ar fi fost valoarea lor? Inca o data insa, nu numarul decoratiilor conteaza, cu cui au fost date. Asa ca e clar ca “a semnat ca primarul”!

     • Liviu spune:

      Si doar ca fapt divers, si eu am participat la “revolutie”, am si o legitimatie in acest sens. Dar fiind la Iasi, unde nu a fost mare lucru (desi atunci recunosc ca mi-a fost putin cam frica), nu am cerut nici certificat de revolutionar nici nimic altceva. Vazand insa cine sunt revolutionari cu diploma, nu am nici un regret, nu vreau sa am de a face cu astfel de oameni.

   • bugsy spune:

    daca decoratia este primita pentru lupte din WW1 sau WW2 – RESPECT si ONOARE!

   • nimrod spune:

    Domnule Stoichita, nu puneti la suflet…

 10. ion adrian spune:

  Astea ar trebui scrise direct si pe facebookul dlui.

 11. Clio spune:

  Dintre toate imaginile post -decembriste,cea a lui Iohannis tinand mana la inima atunci cand se canta Imnul Romaniai,imi pare cea mai falsa si ipocrita din cate exista.Caci toate actiunile presedintelui ales arata clar ca niciodata tara noastra n-a fost condusa de o persoana mai ignoranta si indiferenta la tot ce inseamna Romania ,istoria ,traditiile si obiceiurile ei.Iar asocierea cu sleahta de ticalosi de la A3 e cea mai inalta tradare.

 12. eu****** spune:

  Mandru ca sunt roman???

  JK, alaturi de alti buni romani, contribuie la marirea confuziei in mintile simple ale oamenilor de buna credinta din RO…

 13. MIHAI 2 spune:

  Iliescu te iubim te iubim cu totii – ca sa moara de necaz lenesii si hotii ! Aceasta lozinca – parafraza fesenista a cantecului cucuvelei – a fost rostita de Cazimir Ionescu de la o tribuna improvizata in Piata Victoriei , pe latura dinspre Titulescu, pe 14 sau mai probabil p 15 iunie 1990. Era si Dan Iosif langa el , iar audienta era formata preponderent din ingeri ai adâncului mineresc. Omul a ajuns apoi in diverse functii – de pilda in CNSAS …te pomenesti ca exact in mandatul lui l-or fi dibuit pe Valentin Hossu Longin ca ciripitor ? Asa ca intre revolutionari cu merite exceptionale.

 14. Raymond Luca spune:

  Valentin Hoss-Longin a primit adevarinta de la CNSAS prin care se certifica ca NU a facut politie politica, NU a fost colaborator al Securitatii.

 15. catperson spune:

  Prieteni dezamagiti,

  Circula un banc f f scurt, percutant si trist:
  In fata Cotroceniului se opreste o masina goala. Din ea coboara Klaus. Alesul nostru..
  Enjoy!

 16. Grig spune:

  Ascultam si cealalta parte?

  Președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a vorbit într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV despre faptul că aproximativ 1.700 de oameni au primit titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluției Române”, în urma unui decret semnat de președintele Klaus Iohannis.

  Mărieș a subliniat că șeful statului nu are un rol de verficare în astfel de situații și că semnează o listă care este alcătuită de mai multe comisii.

  „Nu este o acțiune a președintelui. Președintele primește o listă după ce a fost verificată de Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor și comisia parlamentară. Domnia sa trebuie să semneze decretul care este trimis după ce acele comisii au verificat documentele. Aceasta este legea”, a declarat Teodor Mărieș.

  Teodor Mărieș, despre faptul că aproximativ 1.700 de oameni au primit titlul de “Luptător pentru Victoria Revoluției Române”

  https://tinyurl.com/zv69jl5

  • victor L spune:

   “ascultam” si “vocea strazii”?
   Klaus a semnat ca primarul; avea obligatia si dreptul la veto!

   • Liviu spune:

    Exact! Mai sunt si altii care spun ca a semnat pentru ca asa e legea. Dar NIMENI nu a fost in stare sa prezinte legea, articolul, care IL OBLIGA sa semneze TOATE numele. Cum am mai spus si in alta parte, cine il oprea, ce lege ii interzicea, sa semneze doar pentru A si B si nu pentru X si Y??

 17. ana spune:

  Cred cu sfintenie ca din respect pentru atatia ani de bajbaieli ale unui popor atat de rabdator si de umilit ar trebui sa alegem un presedinte care sa ajunga pe o lista de candidati care trec de niste teste dafinitorii pentru un profil de presedinte de stat.De ce trebuie sa acceptam doar criteriile de populism cand este vorba de o functie care ne afecteaza viata tuturor ani de zile?Cu exceptia cantarii imnului nu a dovedit ca stie ceva ,ca in afara de promisiunea ca o sa tina spatele lui lat la suveranitatea ,independenta ,integritatea,unitatea tarii, povara care nu-l solicita oricum deloc,a ratat pana si prerogativa aia de mediere corecta intre stat si societate ofensand atatia oameni care au crezut in el.De ce, de ce?Pana cand?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)