Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

Ingrețoşător

Vladimir Tismaneanu octombrie 26, 2016 Politica & Doctrine, Reactie rapida
22 comentarii 6,239 Vizualizari

Din rațiuni pe care poate le voi explica atunci când va sosi clipa, incerc să nu mă ocup decât ocazional de tematica politică românească. Dar, la zece ani de la condamnarea, in decembrie 2006, de către şeful statului, in numele statului român, a dictaturii comuniste drept ilegitimă si criminală, cultul ultimului şef al celei mai represive instituții, “scutul si sabia” acelei tiranii descreierate, este de-a dreptul obscen! Pe intreg parcursul existenței sale, dictatura comunistă a reprezentat ceea ce fostul preşedinte al Germaniei, Roman Herzog, a numit statul de nedrept (Unrechtsstaat), iar Securitatea, precum Stasi, a fost incarnarea insăşi a samavolniciei absolute.

A-l ridica in slăvi pe Iulian Vlad echivalează cu o pălmuire a tot ceea ce inseamnă istoria rezistenței democratice din România comunizată. Generalul de securitate Iulian Vlad a fost direct implicat in reprimarea miscării de protest anti-totalitar de la Braşov din noiembrie 1987. La fel, in timpul cand el era şeful suprem al Securitătii, a fost ucis inginerul Gheorghe Ursu. Lista fărădelegilor sale este fără capăt…

Pentru biografia acestui instrument al Raului:

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/general-colonel-iulian-vlad-o-biografie/

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "22 comments" on this Article:

 1. mariusmioc spune:

  De ani de zile se pretinde că Iulian Vlad a dat ordin în decembrie 1989 să se țină armele în depozite și securitatea să nu se implice în reprimări.
  Chestie contrazisă de documente și declarații din procesele revoluției (Iulian Vlad însuși a fost condamnat, ceea ce contrazice pretinsa neimplicare în reprimare)
  În ultima vreme se reia energic propaganda despre cum a fost Iulian Vlad de partea poporului la revoluție, cu prilejul turneului de lansare a cărții generalului Rogojan (fost șef de cabinet a lui Iulian Vlad). În cartea aceea se vorbește chiar despre faptul că Iulian Vlad ar merita o statuie pentru ce a făcut în decembrie 1989.
  La Vîlcea lansarea a fost un succes, generalul Vlad fiind lăudat de vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Bușu (candidat ALDE pentru camera deputaților): http://www.indiscret.ro/articol-fostul-sef-al-securitatii-comuniste-iulian-vlad-primit-cu-osanale-la-valcea
  La Timișoara lansarea n-a fost chiar așa izbutită, au existat niște „fanatici și demenți” (copyright un senator român) care au tulburat-o: https://mariusmioc.wordpress.com/2016/10/07/generalul-aurel-rogojan-si-fostul-sef-al-securitatii-iulian-vlad-la-timisoara-lansarea-cartii-factorul-intern-romania-in-spirala-conspiratiilor-de-aurel-rogojan-video/
  Dar problema principală nu e raportul de condamnare al comunismului din 2006, la care mereu face referire domnul Tismăneanu, ci faptul că afirmațiile care se fac despre rolul securității din 1989 sînt mincinoase. Nu fiindcă așa scrie în raportul Tismăneanu, căci raportul ăla nu conține prea multe dovezi despre decembrie 1989 (perioadă doar puțin analizată în raport), ci fiindcă așa rezultă dintr-o mulțime de documente și declarații de martor (inclusiv a unor securiști) din procesele revoluției: https://mariusmioc.wordpress.com/2016/10/17/in-decembrie-1989-securistii-au-fost-inarmati-ori-au-tinut-armele-in-depozit/

  • dusu spune:

   incerc sa ramin calm si sa nu cad in derizoriu
   ma intreb; poti condamna o ideologie ?poti sa o explici probabil ! cum sa condamni prostia ? ea exista ca dat; condamni prostul !
   autorul o tot da cu condamnarea comunismului ! io zic ca asta a ajutat comunisti care nu se simt deloc responsabili ! din contra ! si exemplul cu securistul mai sus mentionat e edificator.
   de altfel realitatea are mai multe fete; in romanica ea este construita de cistigatori revolutiei intregului popor
   io domnule autor, nu as fi mindru sa fiu prieten cu un om ca basescu
   iar reactiile la lansarea pe care o amintiti,domnule Mioc, este si ea proba cum vad romini vechi si cei noi constructia comunismului in rominia. ce a insemnat el ptr uni si ptr alti

   • allotriosis spune:

    N-ati ramas calm si ati mai cazut si-n derizoriu.

   • tyty spune:

    Cand scrii asa cum scrii, domnule dusu, nu cred ca multi ar dori prietenia dumneavoastra. Da, ideologiile pot fi condamnate (vezi cazul de-nazificarii), prostia poate fi condamnata nu ca notiune abstracta ci prin consecintele ei, as spune ca si scrierea agramata, in cazul dumneavoastra, poate fi condamnata (evident nu penal ci doar intelectual). Aderenta la o ideologie poate, evident, fi doar formala, cum a fost cazul a milioane de membri inregimentati in partidul comunist de nevoie sau fortat. Asta insa nu scuteste pe nimeni de raspunderea individuala pentru faptele comise. Silogismul cu “toti suntem vinovati/complici deci nimeni nu e vinovat” a fost lansat de Ilici Iliescu pentru a proteja activul de partid si securistii – baza puterii sale politice. E evidenta manipularea si minciuna, gradele de vinovatie fiind diferite (nu poti plasa in aceiasi categorie pe cel ce a clacat pe iarba cu cel ce a ucis). Domnule dusu penibila postare, intorceti-va la “romini vechi” – cine or fi aceia – ca acolo va e locul nu pe un forum unde discuta oameni cu un oarecare nivel de logica, ratiune si educatie.

    • dusu spune:

     imi cer iertare ptr ca scriu atit de agramat, dar poate imi veti intelege propozitia !?
     puteti sa mi explicati si mie domnule tyty, in ce fel, cu ce mijloace,romini au fost nevoiti si fortati sa se inscrie in Partidul Comunist ?
     io stiu ca media din acea vreme vorbea de 4 milioane si jumatate de membri; cind au intors armele au ramas 4 milioane !?

     • dusu spune:

      voi romini vechi,regateni, aveti in vocabular cuvintul “caterinca” ; sa inteleg ca aproape 25 % dintre romini au facut o caterinca ? ( cred ca inteleg sensul corect al cuvintului !?); odata ce dvs spuneti ca aderenta la partidul-stat a fost formala ?

   • MIHAI 2 spune:

    Probabil ca nostalgicii entuziasti de azi ai Securitatii TRAIESC CLIPA . Se uita la imensele afise iredentiste de la Oradea si Cluj si isi spun ca ….

   • Unu-2 spune:

    “poti condamna o ideologie ?”
    Bineinteles ca da, sint atitea exemple, cele mai la indemina fascismul sau aparhaidul, desi sint multe altele, in special cele care incita la violenta sau rasism.
    Unele ideologii sint interzise sau comdamnate prin lege, nu doar prin mistocareala.
    Citeodata o sa te miri ca acel prost are si el drepturile lui ce nu-i pot fi incalcate, ca de exemplu demnitate sau tratament egal, ca nu vorbim aici de pierderea libertatii sau a vietii.

 2. man of war spune:

  burta sau principiile ? daca o napirca ti promite ca ti da, ca ti umple burta, mai conteaza ce a facut napirca ? functia sau onoarea ? un troglodit uns sef (nu self made), pe cine va proteja ? pe cei care l au numit sau pe cei pe care ar trebui sa i serveasca ?

 3. Decebal spune:

  Intrutotul de acord cu dumneavoastra, domnule Tismaneanu.

  Banuiesc ca reactia dumneavoastra a fost provocata de primirea pe care vicepresedintele C.J. Valcea, Adrian Busu (ALDE, candidat la Camera Deputatilor la alegeri), i-a facut-o lui Iulian Vlad, la Ramnicu Valcea. (informatiile sunt de pe HotNews.ro)

  Nu putem sti daca domnul Busu (care se pare ca a vorbit in numele C.J. Valcea si in numele presedintelui acestuia) a vorbit din inima sau daca ordinul se executa si nu se discuta, dar pe mine nu ma mira simpatia ALDE pentru relicve de inspiratie sovietica. Parca domnul Tomac zicea, la un moment dat, ca domnul Tariceanu este o prezenta obisnuita la ambasada Rusiei.

  • MIHAI 2 spune:

   Dar dl Tomac cu ce treburi spunea ca se duce pe la Ambasada Rusiei ? Pe tariceanu il banuiesc ca – daca se duce acolo – o face pentru a evita inghesuiala de dincolo.

   • Decebal spune:

    @ MIHAI 2

    Nu pot sa va raspund eu ce cauta acolo, intrebati-l pe domnul Tomac. Personal, nu m-as mira ca ALDE sa se intersecteze cu PMP, cine-stie-cum si pe cine-stie-unde… macar pe la vreun simpozion anti-Justitie… :)

    Cat despre aglomeratia de dincolo, asta e viata, nimic nu sta pe loc… Dar, desi Cortina de Fier se muta catre Est, sunt destui nostalgici care regreta vremurile in care aglomeratia era la ambasada sovietica si care nu se-ndura sa se desparta de clantele de-acolo. :)

 4. sile spune:

  Pai la ce ne putem astepta, cand argumentul specimenului a fost ca de la Iulian Vlad a invatat sa-si apere natia. Securiatatea n-a aparat niciodata natia, a aparat partidul. Dar cand o iei pe urmele lui Dughin si chiar crezi ca adevarul e doar un punct de vedere, posibilitatile devin dintr-o data nelimitate.

 5. victor L spune:

  Faptul ca ” Cristian Troncotă, actualmente redactor-şef al revistei „Vitralii” (publicaţia oficială a foştilor veterani din Securitate) şi profesor asociat la Academia Naţională de Informaţii” il ridica in slavi pe Iulian Vlad, nu ar trebui sa ne mire.
  Iulian Vlad este invitatul SRI, alaturi de colegul-general Coldea, la diferite sindrofii/comemorari/aniversari.
  Multi intelectuali fini ai tarisoarei se dezic de cititorul Raportului Final (implicit si de Raport, ar fi doar o “foaie”), lepadindu-se de Satana si punindu-si cenusa in cap: oameni buni, m-am inselat, iertati-ma, marinarul a fost un badaran.
  Asa ca dece nu s-ar intimpla, vorba cintecului, “comunismu` n-aq muritu`, doar un pic s-a hodinitu`!
  NB,
  lumea asta fina a calculat deja: Basescu e doar 2,5% anticomunist. Ca atare ne-a tras pe sfoara. N-a reusit sa indrepte toate nedreptatile facute in comunism, deducem ca e comunist.

 6. HAR spune:

  Ce spune de fapt Raport Final despre Iulian Vlad?

  Şefii Securităţii din perioada ultimă a lui Ceauşescu şi a regimului (Iulian Vlad şi Tudor Postelnicu) au fost judecaţi pentru rolul lor în represiunea din decembrie 1989, nu pentru vina a de a fi condus o instituţie fundamental ostilă drepturilor omului şi cetăţeanului. (p. 11)

  Partidul fiind paralizat, nu exista alt sprijin pentru secretarul general în afara Securităţii, care sub comanda generalului Iulian Vlad – un ofiţer MAI de carieră, aparent fără convingeri ideologice – ducea la îndeplinire ordinele draconice ale lui Ceauşescu. (p. 618)

 7. panait spune:

  pare absurd, insa in aceasta tara, acum ,numai generalii de securitate mai scriu carti; si care se mai si vand (Vlad, Rogojan, EMIL STRAINU, Troncota, Ion Mihai Pacepa, Pavel Coruț ,Ilie Torsan …”. In aceasta tara toti 90 % din generali sunt doctori

 8. Dedalus spune:

  Guvernarea Romaniei are un sambure fascist. Doar ca in locul unui singur Fuhrer, sunt mai multi, multiplicati in cate un mic Recih, fiecare pe feuda sa.

  Desi traditional fascistii si comunistii nu se inteleg, in Romania par sa joace o Hora a Unirii.

  Problema nu este intr-adevar a unor oameni, purtati si ei de istorie in fel si chip, ci a continuarii apetentei pentru ideologii totalitare, pentru un stat autoritar.

  De fapt, nu il admira pe general (la limita scuzabil), ci da glas unei nostalgii. Asta pe mine ma inspaimanta.

  • Adrian spune:

   Iulian Vlad a început ca turnător al unei rude apropiate-susține media. Poate că era cazul să scrie și asta(după verificare) în raportul comisiei prezidențiale. (Și) de asta, presupun eu, securitatea a permis confiscarea revoluției de către turnătorii care ne conduc astăzi. Ofițerii care și-au păstrat atunci armele au scăpat cu viață. Restul, de pildă dacă s-a opus partidul/securitatea/tNC să invadeze Urss până la Siret, sau mai înainte tGGD s-a opus invadării Dobrogei, se va vedea din documente verficabil ca necontrafăcute(ori nu).

   • victor L spune:

    - ” Poate că era cazul să scrie și asta(după verificare) în raportul comisiei prezidențiale.”
    Poate, dar era peste poate sa fie scrise toate faradelegile.
    Dar ce te faci ca altii, in contradictie cu tine, nu sint de acord cu “raportul comisiei prezidentiale”?! Si il considera doar “o foaie”…
    Iar cind il vezi pe generalul Coldea alaturi de generalul Iulian Vlad, nu are rost sa-ti mai faci iluzii

    • Florix spune:

     Chiar l-ai vazut tu pe Coldea langa generalul Iulian Vlad? sau ii pui tu asa impreuna… pe forumuri (sa motivezi atacurile furibunde lansate de Basescu, Bica si Udrea?)

 9. mariusmioc spune:

  Îmi îngădui să supun atenției un fragment din cartea generalului Rogojan, care a prilejuit recentele declarații de adulare din partea nor distinși reprezentanți ai clasei politice autohtone de azi. Fiindcă nu doresc ca cititorii contribtors să cheltuie bani cu cartea, căci nu încurajez tăierea pădurilor pentru tipărirea unor asemenea cărți, fac trimitere la un articol de pe net al domnului Rogojan, dar fragmentul pe care-l citez apare și în cartea tipărită,

  „Prima calificare în acest ultim sens, ce ne este cunoscută, a faptelor generalului Iulian Vlad, în contextul evenimentelor din decembrie 1989, aparţine unei mari personalităţi politice creştin-democrate din Italia, Francesco Maurizzio Cossiga (1928 – 2010), preşedintele Republicii Italia (3 iulie 1985- 28 aprilie 1992).
  La începutul lunii ianuarie 1990, preşedintele Italiei l-a întrebat pe ambasadorul României la Roma:
  „Ce şi cum s-au întâmplat la dumneavoastră în tară evenimentele care au condus la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu?”
  Ambasadorul: „Populaţia nemulţumită s-a revoltat, ceea ce a facilitat schimbarea şi în România”
  Preşedintele Francesco Cossiga: „Bine, bine, dar forţele de ordine ce au făcut?”
  Ambasadorul: „Nu au intervenit împotriva populaţiei, ale cărei nemulţumiri erau cunoscute ca fiind generalizate, deci justificate”
  Preşedintele Cossiga: „Dar cine a dat forţelor de securitate un astfel de ordin?!”
  Ambasadorul: „Chiar şeful Departamentului Securităţii Statului, ministrul secretar de stat, generalul Iulian Vlad”
  Preşedintele Cossiga: „Să-i ridicaţi o statuie!”

  http://www.cvlpress.ro/15.10.2015/%E2%80%9Egeneralul-iulian-vlad-erou-sau-tradator-i/

  Probabil toată discuția respectivă e inventată, Cossiga e mort și nu mai poate dezminți.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iunie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)