Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

Istoric si marturisitor: In Memoriam Șerban Rădulescu-Zoner (1929-2012)

Vladimir Tismaneanu martie 14, 2012 Politica & Doctrine, Reactie rapida, Societate/Life
2 comentarii 1,285 Vizualizari

A incetat din viata un intelectual democrat in sensul cel mai autentic si vibrant al cuvantului. Dupa 1989, vocea distinsului istoric, fost detinut politic si activ militant al societatii civile, Șerban Rădulescu-Zoner, a rasunat intotdeauna atunci cand s-a cerut condamnarea dictaturii comuniste. A venit cu probe elocvente, cu informatii pertinente, inclusiv cele legate de colaborationismul din randul istoricilor oficiali in anii regimului comunist. Istoric de nobila vocatie, a fost, in egala masura, un marturisitor. Ca varsta, a apartinut aceleiasi generatii precum Ion Iliescu. Ca destin si ca angajament valoric, s-a situat la polul opus. Aceste lucruri trebuie rostite apasat, mai ales acum cand sunt unii care cred ca istoria reala poate fi stearsa cu buretele. Nu toata lumea a facut pactul cu Diavolul, nu toata lumea a capitulat mizerabil, nu toata lumea a uitat ce s-a petrecut in Romania comunizata. Domnul Zoner a fost un exponent a ceea ce Monica Lovinescu a numit etica neuitarii. Pentru el, trecutul nu era o alta tara.

L-am cunoscut, l-am pretuit, am discutat in repetate randuri despre strategiile confruntarii cu trecutul traumatic, despre ceea ce germanii numesc Vergagenheitsbewaltigung. Era convins, si avea perfecta dreptate, ca adevarul trebuie rostit fara ambiguitati, ca democratia nu se poate cladi pe minciuni, falsificari si mistificari. La un ceas istoric cand unii socot ca anticomunismul a devenit caduc, ca este vorba de fixatiile unor monomani, este bine sa ne amintim ca lupta pentru adevar istoric nu este efectul unor conjuncturi, al unor interese partizane, ci defineste demnitatea insasi a unei comunitati politice. Vedem acest lucru in Germania si Argentina, in Bulgaria si Polonia, in Chile si Brazilia, in Mexic si Republica Dominicana.

Șerban Rădulescu-Zoner s-a născut în București, la 29 mai 1929. Doctor în istorie, a fost, până la 31 ianuarie 1996, cercetător științific principal la Institutul de istorie “Nicolae Iorga”. În 1975 a fost exclus din Institut, în contextul “revoluției culturale” a lui Ceaușescu. În 1990 a fost reîncadrat la Institut și avansat cercetător principal. Era membru al Asociației Internaționale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva. A publicat peste 200 de lucrări științifice în țară și în străinătate (Franța, Germania, SUA, Italia). În 1993 i s-a conferit premiul “Mihail Koganiceanu” al Academiei Române.

Deținut politic între anii 1959 și 1962, pentru uneltire contra ordinei sociale, Rădulescu-Zoner a trecut prin penitinenciarele Ploiești, Galați, Jilava și prin lagărele de muncă Salcia, Stoenești și Strâmba din Balta Brăilei. El a fost grațiat prin decretul 393/26 iunie 1962. După punerea în libertate, a refuzat categoric să colaboreze cu Securitatea. În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participând la manifestațiile din 11 februarie și 8 noiembrie 1945 și la campania electorală din 1946, prin lipirea de afișe și distribuirea de manifeste. Timp in care Ion Iliescu si facea ucenicia comunista. Luciditatea, onoarea si curajul rostirii adevarului netrunchiat sunt mostenirea acestui remarcabil intelectual si luptator pentru democratie.

http://www.paideia.ro/memorialistica/a-fost-un-destin.-amintiri-marturii-dezvaluiri-13.html

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "2 comments" on this Article:

  1. Florin Constantinescu spune:

    Cu trecutul nu poate fi confruntare, ci doar impacare, iar pentru ca vechi greseli si suferinte sa nu se repete nu de noi condamnari politice este nevoie, ci de amnistie politica. Sunt increzator ca noii oameni politici si de stat care vor veni vor invata aceasta lectie. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace pe Serban Radulescu-Zoner, al carui sacrificiu sper sa ne ajute sa gasim calea intelepciunii politice!

  2. T. Bucur spune:

    Despre morti, numai de bine!
    Nu am putut intelege, insa, dece, in Parlament, ca deputat din partea CDR, s-a opus celor care ar fi dorit ca Legea Arhivelor sa prevada un termen cat mai mic sau chiar nici un termen pentru accesul la documentele regimului de dinainte de 1989.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Nu stiu ce sa spun despre toate aceste practici, dar pot sa spun urmatoarele cu siguranta. Astazi am...

de: Transalpinarum

la "Desantul chinez"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)