marți, martie 19, 2024

La ce să te uiți după ce se anunță rezultatele europarlamentarelor

Voi reveni cu o postare după alegeri, dar chiar și așa:

A. Scorul PSD+ALDE vs scorul PNL+USRPLUS+PMP.

Reamintesc că la parlamentare a fost 52,5 – la – 35.

Vorbim, practic, de evaluarea guvernării.

Știm cu toții că aceasta a pierdut teren, nimeni nu știe însă cât.

De asemenea e un pic neclar dacă opoziția ca atare a depășit puterea, și cu cât.

Este de asemenea neclar dacă PMP mai e relevant, adică dacă suma (doar) PNL+USRPLUS depășește PSD+ALDE fără să mai fie nevoie de adăugarea PMP.

Elementele de la acest punct „A” sunt cele mai importante și pe baza lor se determină câștigătorii și pierzătorii alegerilor.

(Cu tot respectul, alte modalități de interpretare mi se par ușor naive.

Din perspectiva unui fan PSD, degeaba ocupă PSD locul 1 dacă a luat cu 15% mai puțin decât suma PNL+USRPLUS. În vocabularul intern al partidului, „Statul Paralel ne-a bătut!”

Din perspectiva unui oponent al guvernării, degeaba depășește suma PNL+USRPLUS scorul PSD dacă de fapt electoratele puterii s-au rearanjat și PSD+ALDE > PNL+USRPLUS.

Micuțe jocuri psihologice – a luat PSD un scor cu 3 în față sau cu 2? Scorul Alianței începe cu 2 sau cu 1? – trebuie recunoscute drept iraționale și irelevante. Ca exemplu evident, atât în mod absolut cât și relativ, diferența dintre numerele 12 și 14 este mai mare decât diferența dintre 29 și 30, deși creierele noastre au probleme autentice în a înțelege acest adevăr).

B. Raportul scorurilor PSD și PNL.

PSD are în jur de 1680 de primari (oficial).
PNL are 1081.

PSD are 29 președinți CJ și guvernarea, deci controlează banii.
PNL are 8.

La parlamentare raportul voturilor a fost 2,3-la-1 pentru PSD.

În această campanie, însă, în plan electoral Carmen Avram a fost la fel de irelevantă pe cât a fost Rareș Bogdan de relevant.

PNL a recuperat din dezavantajul teritorial printr-o victorie în bătălia vedetelor.

Să vedem cât a recuperat.

C. Bătălia dintre PSD-ul de acum și PRM-ul din trecut.

În 2000, la parlamentare, Partidul România Mare a obținut 2,28 milioane voturi.

În 2004, tot la parlamentare, într-un climat mai puțin favorabil, a luat 1,39 milioane.

PSD a plagiat serios PRM în această campanie ca valori, mesaje și intensitate. Va lua PSD mai mult sau mai puțin decât media PRM din 2000 și 2004, adică mai mult sau mai puțin de 1 841 591 voturi?

(fotografie SpyNews)

Este PSD un PRM solid sau unul pe ducă?

D. Moldova.

Lăsând cu totul la o parte protestele din Galați și Iași, această regiune este într-o ascensiune socio-economică majoră.

Despre Muntenia și Transilvania nu cred să existe mari dubii apropo de cum va arăta dispunerea electoratelor. În București va fi un talmeș-balmeș, electoratele din Capitală fiind extrem de diverse și fane într-o mare măsură ale formațiunilor politice slabe organizațional în restul țării.

În Moldova pot fi surprize.

E. Pro România.

Dacă faci abstracție de opțiunea ta personală de vot, prin comparație cu conflictul dintre PSD și Pro România, totul este o nuanță. Nimeni nu se aruncă de pe bloc dacă USRPLUS ia 16,5% în loc de 19%. Lupta PSD-PNL pentru locul unu are implicații importante pentru acest an și pentru Dragnea. Confruntarea dintre PSD și Pro România, însă, poate schimba forma scenei politice și destinul acestei națiuni pentru mai mult de un deceniu.

F. Referendumul. Ai uitat de el?

Va deveni relevant din punct de vedere politic doar dacă situația întâlnită diferă de cea a scrutinului propriu-zis.

Un PSD care termină pe locul 2 în contextul unui referendum nevalidat se poate agăța de acesta pentru a clama un succes („Iohannis a pierdut!”).

Rezultate nemulțumitoare ale opoziției în contextul validării referendumului produc de asemenea o situație interesantă.

G. Ce nu prind sondajele.

Ele sunt unelte tehnologic expirate, din epoca uzinelor, armatelor bazate pe conscripție, televiziunilor atotputernice și familiei nucleare (părinți și copii care locuiesc împreună).

Sunt precum faxurile în epoca e-mailurilor, taxi-urile în epoca Uber, antenele de televizor în epoca Wi-Fi.

Deseori – nu atât de des pe cât s-ar crede – dau eșecuri evidente, ratând în special valuri de emoție negativă și demobilizări bruște.

E loc de o surpriză sau două și acum.

Articol aparut pe blogul autorului

Distribuie acest articol

21 COMENTARII

  1. E lung timp de acum pina la alegerile din toamna anului viitor :D
    Europarlamentarele de duminica nu vor schimba esichierul politic actual; ar fi o sansa: ca ICCJ sa-i mentina condamnarea primita de catre vataful Liviu ot Teleorman. Care, am inteles, se va pronunta dupa euroalegeri.
    Cit despre referendum, chiar daca va fi validat, e nul, caci implica schimbarea Constitutiei.
    Da, in caz de validare, poate fi considerat ca o victorie platonica a Presedintelui.
    Unora, si nu putini, li se pare ca intrebarile puteau fi una: „mai vreti sa va fiu inca 5 ani Presedinte?”

    • @ Victor L

      Mda, din pacate o sinteza cat se poate de cuprinzatoare. Europarlamentatele sunt fara miza in Romania si nu numai. Singurul potential castigator e PSD in ipoteza ca prezenta la vot e slaba si atunci opozitia isi pierde bruma de incredere pe care o avea…

      • Pai are sau nu are miza? Spuneti ca nu are miza si imediat dupa ” in ipoteza ca prezenta la vot e slaba si atunci opozitia isi pierde bruma de incredere”

        Pierderea de incredere a populatiei in opozitie e o miza sau nu?

        Si doi: in cazul in care referendumul trece, credeti ca mai exista sanse reale ca puterea actuala sa incerce un OUG sau o lege de amnistie si gratiere in privinta faptelor de coruptie pana la parlamentarele din 2020? Chiar si asa, fara modificarea Constittiei.

        • -” in cazul in care referendumul trece,”.
          „Trece”, dar va fi ca o frectie la piciorul de lemn.
          Va fi de genul „am reusit la facultate, dar fara loc!”
          Un referendum trebuia sa fie clar in intrebari si sa nu necesite modificarea Constitutiei.

      • Mi se pare mie, sau fanii PMP sunt cam demobilizatori?
        Poate fiindca stiu ca prezenta mica, insemna trecerea pragului.
        Si ca prezenta mare insemna scor bun pentru „sexo-marxistii” pe care au pica mai mare decat pe Liviu ot Teleorman.
        Numa’ zic…

    • Nul e cam mult spus. Macar nu se vor mai putea bate pesedistii cu pumnul in piept ca ei reprezinta vointa populara. Ca asa zic acum pe la toate televiziunile. Ei, cand te contrazic 90% dintre votanti e un pic mai greu. In plus, ar fi un semnal foarte puternic ca lumea intr-adevar se opune politicilor PSD pe justitie si ar incuraja magistratii. In rest, desigur, juridic nu va produce niciun efect, este doar consultativ si e greu de crezut ca acest Parlament va legifera asa ceva.

      • Alegerile parlamentare din toamna viitoare conteaza pentru Romania; europarlamentarele sint festivism, noi nu putem influenta cu nimic hotaririle de la Bxl.
        Dar ma tem ca entuziasmul e dramuit la alegatorii mioritici, si in toamna viitoare o sa umplem terasele si statiunile de teama ca se va termina berea.

        • Cum adica „nu putem influenta cu nimic”?? :O
          Pai suntem PARTE a acestor hotariri!
          Avem o gramada de eurodeputati! MULT mai multi decat cei dintr-un mare numar de tari UE

      • Acest parlament nu . Dar altul ar putea pune in aplicare oricand toate aceste referendumuri validate . La fel cu modificarile justitiei – sunt temporare . La urma urmei acum 30 de ani eram in Republica Socialista Romania cu magazine goale si salarii de 60 $ pe luna . Nu o sa ne putem intoarce acolo indiferent cat de tampiti sunt oamenii , pana la urma propaganda tv nu poate invinge realitatea . In 89 nimeni nu credea nimic din ce era la TV , burta goala era mai convingatoare .

  2. „Confruntarea dintre PSD și Pro România…”

    Știu că cleptocrația are mai multe marionete, dar nu am observat că ar fi o confruntare între ele. Dar i-ar conveni de minune dacă alegătorii ar crede că este…

    Cred totuși că, în lipsa ueni confruntări reale, între PSD și ProRomânia există o largă disponibilitate de a se alia în perspectiva alegerilor parlamentare naționale. Mai, mai, că aș fi sigur că cele două aripi ale PSD se vor împăca după ce dl Dragnea nu se va mai afla în fruntea Partidului.

    • Sunt de aceeasi parere. Citez din articol: „Confruntarea dintre PSD și Pro România, însă, poate schimba forma scenei politice și destinul acestei națiuni pentru mai mult de un deceniu.” Teza este nesustinuta in articol si cred ca este oricum impotriva oricaror evidente. Desprinderea Pro Romania din PSD priveste oameni tot atat de impostori, venali si lipsiti de coloana vertebrala, ca si cei ramasi in PSD. Si, cu cat a schimbat scena politica trecuta, crearea prin sciziune a fostului PDSR? S-a schimbat cu ceva scena politica, prin avatarurile politice ale lui Teodor Melescanu si ale altora ca el? In definitiv, PSD (si ancestorii sai) n-au produs niciodata si nici nu vor produce vreodata calitate umana, pentru a fi susceptibili sa schimbe scena politica.

      • O sa fie interesant in ce grup europarlamentar intra fiecare dintre astia!
        S-ar putea ca socialistii sa nu le ierte PSD faptul ca, dinb cauza lor, au pierdut multe mandate!
        Daca PSD intra la „socialisti”, atunci, pentru ca sa nu piarda mult la imagine, ProR ar trebui sa intre la altii. Intreebare: la care altii?
        Daca intra tot la socialisti, impreuna cu PSD, e clar!
        Dar poate ca socialistii nu-i mai primesc pe PSD >:

  3. Confruntarea intre psd si pro romania va fi probabil o fuziune atunci cand conditiile vor fi favorabile. Deocamdata pro romania pare a fi un plan de rezerva al unora inca lucizi prin psd de a limita pierderile prin capturarea electoratului pierdut cu ajutorul unui mic psd mai curatel si mai frecventabil

    • Trebuie sa recunoasc ca se descurca bine Ponta cu imaginea asta de „psd mai curatel”

      Realitatea din spate e la fel de murdara, de genul: „Fostul baron local al PSD, Adrian Duicu, a fost numit șef interimar al organizației județene Mehedinți a Pro România”

  4. REFERENDUMUL ? De ceva vreme se tot afirma in spatiul public si se spun cu voce tare cuvinte neadevarate despre referendum . In esenta referendumul este convocat de Presedinte pentru a se pune in discutie si supune votului popular, o tema sau mai multe , de interes national . Aprobarea formala a fost data Presedintelui de Parlamentul Romaniei .Cele doua teme(intrebari ) supuse votului au fost indentificate de Presedinte si ele fac obiectul votului cetatenilor . Cetatenii nu sunt chemati la referendum sa voteze partide sau politicieni de orisice fel , la referendum se voteaza practic asumarea de catre popor a drumului viitor cu respectarea Statului de drept si a principiilor democratice sustinute de UNIUNEA EUROPEANA. Desigur Presedintele a trebuit sa gaseasca intrebari legate de aceasta tema in scopul punerii lor ( in cazul validarii referendumului) in discutia parlamentara imediat viitoare . Parlamentul Romaniei are obligatia morala (in totalitatea lui ) sa puna in practica si sa isi asume sufragiul popular.Discutiile in spatiul public ce rezuma si se exprima pe texte juridice, gen neconstitutionalitate , nu pot fi facute decit de specialisti(si cite o data si ei se contrazic ) si doar in urma aflarii rezultatului referendumului .Cetatenii tarii nu au toti cunostiinte solide de drept si atunci populatia este chemata sa isi afirme optiunea fata de respectarea statului de Drept . de altfel acest referendum este un semnal dat organelor judecatoresti ,sa nu mai emita decizii arbitrare (uneori ), concomitent cu semnalul dat Parlamentului Romaniei (organism legiuitor ) de a emite legi in concordanta cu cele Europene ,conform angajamentelor luate anterior . Se vede limpede ca intrebarile referendumului ating parti sensibile din Legislatia Romaneasca si obliga moralmente schimbarea la fata atit de necesara tuturor .Cumva in mintea cetatenilor trebuie sa se produca o schimbare de atitudine si asta nu se poate face la inceput decit cu punerea in discutie publica ,prin referendum ,a acestor teme de importanta nationala .Va urez succes la vot.

  5. N-am inteles ce cauta pmp acolo. A fost pmp altceva decit o rezerva de cadre pentru psd? Sau la dumneavoastra vorbele inca bat faptele?

    • Chiar asa, PMP-ul ar trebui interzis.
      Mai ales (si bine faci) ca ne anunti ca este rezerva de cadre pesedista.
      Tastatura ai, minte ce-ti mai trebuie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Barbu Mateescu
Barbu Mateescu
Sociolog, Barbu Mateescu a absolvit in 2005 University of Pennsylvania

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro