Home » Analize »Justitie/Ordine publica »Societate/Life »marginali » Citesti:

Băsescu cel Mic trage a bulău

Sorin Ionita iunie 19, 2014 Analize, Justitie/Ordine publica, Societate/Life, marginali
107 comentarii 5,749 Vizualizari

Dacă fratele mai slab în IQ al preşedintelui m-ar fi ascultat în 2009, pensionându-se din afaceri şi învârteli, petrecându-şi restul vieţii pescuind liniştit pe vreo baltă, n-ar mai fi fost azi în ochiul furtunii (articol aici). Sau dacă măcar a doua oară ar fi citit ce i-am scris, un an mai tarziu, legat de cumetria cu Bercea Mondialu’ (aici), ar fi evitat mega-scandalul. Din păcate, a ţinut să arate până la final că e lipsit de discernământ. Nu-mi rămâne decât să-i urez “hai libi” şi să reiau mai jos textul din 2010, ca să lămurim şi problema legăturilor inocente cu clanul interlop.

Băsescu cel Mic se întoarce (7-2-2010)

Fiecare se mişcă pe unde l-a purtat soarta şi îşi duce viaţa aşa cum şi-a aşternut. Chiar când PDL-iştii chibzuiau matur ce fructă să-şi pună pe drapel, fratele mai împiedicat la vorbă al preşedintelui le ia faţa la ştiri apărând iar în public, fără să-şi fi remediat problema de look (freza plus mustaţa de tristă amintire istorică) aşa cum îi recomandam la prima ieşire în decor (vezi articol: Băsescu cel Mic). Pesemne că e ceva compulsiv, nu se poate abţine. Ca şi data trecută, argumentul lui este la prima vedere unul de bun-simţ: ce vreţi, oameni buni, sunt o persoană privată, n-am şi eu voie să fac afaceri sau să am o viaţă socială? Am încălcat pe undeva legea încumetrindu-mă cu interlopul din Slatina?

Până la proba contrarie, probabil că nu. Doar că astfel de evenimente mondene (dacă ăsta e termenul) şi de business la care se afişează dl Băsescu servesc drept revelator pentru mediul în care se învârte: trepăduşi ai industriei de bodyguarzi şi negoţului de armament cu ceva vreme în urmă; şi un clan ţigănesc din Oltenia profundă al cărui şef nu ascunde o clipă faptul că dispune de cash ad libitum, fără să poată explica prea limpede de unde. Aşa e, dl Băsescu nu a comis nimic ilegal. Dar unde un caz e o întâmplare, două încep să contureze regula: viaţa profesională şi contactele sale sociale par să conducă spre o lume dubioasă, de marginali exotici.

Dacă eşti fratele unui preşedinte european, ne-am aştepta să nu pui de una mică într-o benzinărie Petrom sau să ai genul de anturaj care să-ţi prezinte într-o zi un bulibaşă exhibiţionist şi cu dosare penale ca partener de afaceri. E valabil şi dacă eşti judecător aspirant la funcţii înalte în stat, precum doamnele Huza şi Bărbulescu. Ei, uite că în România nu-i aşa, deoarece cine se aseamănă se adună. Unora le vin invitaţii de la firme cu reputaţie, oameni de artă, ambasade, organizaţii internaţionale; altora, de la Bercea Mondial şi reciclatorii lui de şine de tren.

De teamă să nu fie luaţi drept rasişti, mulţi comentatori cad acum în latura relativismului blegos, abdicând de la minimul discernământ: de fapt, dl Băsescu a făcut un pas către integrarea socială a romilor, optând cu curaj să fie impopular pentru o cauză progresistă. Şi-a riscat imaginea pentru a arăta că în ţara asta toţi suntem egali şi că nu-i nimic rău să te afişezi într-o comunitate discriminată.

Numai că lucrurile nu stau aşa. Lăsând deoparte chestia cu imaginea personală, care la dl Băsescu nu e chiar acel mare atu pe baza căruia să facă şi altora transfer de credibilitate, nu cred că integrarea romilor în România trebuia să înceapă chiar cu oameni ca Bercea Mondial. De pildă, fratele cel mic putea să ajute asociaţia elevilor sau studenţilor de origine romă, construind poduri către comunitate mai stabile decât o cumetrie aranjată la Peco.

Sau dacă ţinea morţiş să boteze „un pui de ţigănuş”, avea o mie de alte variante, alegând una dintre nenumăratele familii de romi săraci din Constanţa, nu o viitoare beizadea răzgâiată, care are mai mult decât îi trebuie. Putea ca din preaplinul generozităţii sale să-i facă copilului botezat un cont bancar şi o mică rentă anuală, ca să aibă bieţii părinţi cu ce-l trimite la şcoală când s-o face mare, iar nu să lipească euroi pe fruntea muzicanţilor la petrecerea unui afacerist dubios.

Pentru că zisul Bercea Mondial nu e un tip oarecare. El este unul dintre foarte puţinii indivizi înstăriţi cocoţaţi în fruntea unui grup social sărac şi marginalizat, care creează întregului grup o imagine falsă de bogăţie şi perpetuează ostilitatea la adresa sa. El este unul dintre aceia care întreţine starea de autodiscriminare în sânul comunităţii, exploatându-şi şi brutalizându-şi semenii, pentru că violenţele la care se dedă clanul său sunt îndreptate doar accidental împotriva restului societăţii, cel mai adesea având de suferit de pe urma lor tot ţiganii fără resurse.

Mondial este personajul grotesc, previzibil şi exemplar din comediile de doi bani de la TV, care crede că-şi poate cumpăra onorabilitatea azvârlind cu bancnote, urlând prin spitale şi şcoli ca să-şi obţină respectul pe care simte instinctiv că nu-l are (caz real, nu cereţi detalii că sunt jenante), cu frustrarea marginalului care nu înţelege de ce, dacă a ajuns să aibă bani, se simte în continuare inferior. Dacă voia să facă bine unei familii de romi, dl Băsescu trebuia s-o ajute să se detaşeze de manierismele şi influenţa nefastă a unuia ca Bercea Mondial, nu să se lase agăţat ca un cocoşel în salba de trofee politice a acestuia.

(publicat in Evenimentul Zilei)

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "107 comments" on this Article:

 1. Hantzy spune:

  Hai, lasati-o-n papusoi!
  Problema nu e anturajul, nici etnia, nici macar Bercea. Astea sunt doar contre de aceeasi factura ca in cazul Cioroianu si Argint. Problema adevarata e ca Basescu cel mic e un mafiot, face parte dintr-un grup infractional, foarte probabil cu stirea si consimtamantul celui mai informat om din stat, adica ala de-a afirmat ca Mircea a fost cooptat intr-o afacere dubioasa cu armament pentru ca numele sau deschide usi.

  • Tim spune:

   Corect.
   In plus, o constatare: acest “Basescu cel Mic” este, de fapt, “Basescu cel Mic mai mare”; la Cotroceni salasluieste “Basescu cel Mic mai mic” – daca ne uitam in “bolentinul” fiecaruia dintre cei doi vedem ca asta este ierarhia, in functie de varsta.
   In alta ordine de idei, se vede treaba ca “lupta impotriva coruptiei si a traficului de influenta” costa (!), iar “clanul Basescu” are grija sa ne arate ca asa e.

   • Test pentru perceptia justitiei spune:

    Daca DNA gaseste probe concludente despre vreo tentativa de corupere a unui magistrat de catre fratele presedintelui, ii va face dosar penal lui Mircea Basescu, e fara discutie. Se va ajunge la tribunal si cum DNA nu trimite aiurea dosare in justitie (peste 90% condamnari) e foarte probabil ca MB ajunge coleg cu Bercea.

    Daca se descopera ca e doar o excrocherie ordinara, prin care un roman a tepuit un tigan care numai naiv nu poate fi considerat, va deveni folcloric si cancan mizerabil, dejectii mediatice intotdeauna potrivite pentru Antena3, Libertatea, etc..

    Sper sincer ca Mircea Basescu va fi judecat macar pentru excrocherie, iar cei care i-au dat banii sa fie judecati pentru santaj. Si toata lumea asta “buna” sa ajunga la parnaie, acolo unde ii este firesc locul intr-o societate care lupta zilnic pentru normalizare.

    Oricum ar fi, electoratul romanesc e cu ochii pe mizeria asta, Antena3 nu va lasa focul sa se stinga pentru ca Voiculescu aude deja zanganitul catuselor si spera totusi sa para “victima politica” pana la urma si nu doar un borfas care a jefuit statul de milioane de euro.

    E un test pentru perceptia justitiei, indiferent de considerentele juridice obiective, considerente care depasesc intelectual o majoritate de indivizi obisnuiti.
    Un test care, fie poate distruge definitiv firava idee aparuta in ultimele luni la multi romani, aceea ca totusi DNA-ul asta e tare si isi face treaba, fie poate inradacina o perceptie pozitiva prezenta la multi electori, aceea ca DNA-ul duce o lupta anti-coruptie pe toate fronturile si fara mila politizata, indiferent de cei implicati, fie ei si frati de presedinti de tara.

  • Politica, coruptie si "rasism" spune:

   Cum se ajunge ca un frate de presedinte de tara europeana sa accepte rudenia, oficial, cu un clan de interlopi tigani? Ce rol are felul in care vorbim de ‘discriminare’, ‘rasism’, confuzia ‘tigan/rom/rrom’? Ce permitem la nivelul discursului public in materie de generalizari la adresa unei etnii, a unui popor, a unei tari ?

   Sunt mari, mari probleme cu exprimarea “corect politica” si reprimarea “discriminarii” functie de culoarea, etnia si functia cetateanului in statul romanesc !
   Iata un exemplu, e proaspat, sper sa fie intelectuali si politicieni care sa condamne public si sa depuna plangere la CNCD !

   Madalin Voicu e autorul unor afirmatii ingrozitoare, cel care zice despre el insusi :”eu sunt tigan, nu rom”. Si are dreptate.

   Acest deputat PSD, bine insurubat in clanul politic aflat la putere in Romania (fara sa fie clar ce competente profesionale il recomanda ca legiuitor !!), aducator de imagine “corect politica” si voturi pentru partidul de guvernamant, are azi intr-un interviu o iesire publica tipica gandirii sale putin complexe si surprinzator de rasiste:

   “Magrebienii in general se aduna toti, ca si tiganii de altfel, in comunitati, si stau impreuna. Probabil ca acolo a existat un conflict, intre tigani si magrebieni, nu are importanta ca au cam aceeasi culoare.”

   Va rog sa imaginati pe Basescu sau Ponta spunand asta si apoi urletele si reactiile ONG-urilor, ambasadelor Magrebului, regelui Cioaba, etc.

   Veti spune ca Madalin Voicu are “dreptul” (nu-l are de la nici o lege, va asigur, si nu e nici “natural” ca nu exista asa ceva in fata unui tribunal), sa injure tiganii ca si el e tigan (desi nu-l scuteste de generalizarea rasista despre magrebini).

   Dar uite ca Madalin Voicu continua cu o generalizare rasista despre alta etnie, cea a romanilor, pe care ii pune pe aceeasi treapta de hotie cu..”moldovenii” (etnie care nu exista decat in capul lui si a lui Voronin):
   “”Din nenorocire, majoritatea romanilor care pleaca, indiferent de etnie – ca sunt moldoveni, tigani, nu stiu ce – pleaca in Occident ori la cersit, ori la furat. Prea putini sunt aia care se duc sa munceasca..” !!

   Un mesaj abject si mincinos (toate statisticile si declaratiile oficiale arata ca marea majoritate a milioanelor de romani plecati la munca nu stau pe strazi sa fure sau sa cerseasca), care poate fi preluat si tradus de orice mass-media occidental ostil Romaniei si romanilor, gen ” iata ce zice chiar un deputat tigan despre romanii si tiganii lui” !

   Bun, veti spune, a facut si el o eroare intr-o fraza..Dar deputatul PSD Madalin Voicu continua afirmatiile dezgustatoare, profund subiective si jignitoare la adresa tuturor romanilor vorbind despre:
   “”dezordinea si salbaticia si barbaria si primitivismul din comportament si atitudine si gandire a majoritatii romanilor care pleaca in Occident” !!!
   Nu stiu cand le-a pus la toti diagnosticul psihiatric si nu a argumentat cum de stie ca “majoritatea” sunt “barbari, primitivi si salbatici” !!

   Pentru ca societatea romaneasca e intr-un sentiment de autodenigrare, intr-un proces de automutilare, pentru ca asa se fac campaniile de denigrare de care vorbea Kaplan prin care pui in genunchi un intreg popor invatandu-l zi si noapte ca e “barbar si primitiv”, se accepta treptat pana la varful statului, pana in familiile celor care ar trebui sa fie exemplari, si tolerarea infractorilor, clanurilor de interlopi indiferent de etnie.

   Ce i se intampla lui Basescu Mircea are putere de exemplu in mentalul colectiv romanesc si nu sunt convins ca asta va contribui la a ameliora imaginea politicienilor romani si nu cred ca va ajuta la o mai buna relationare a majoritatii romanilor cu tiganii.

   Va fi cu siguranta obligat sa se justifice in fata unui tribunal si pare probabil ca va avea de suferit in plan juridic si financiar (cu imaginea oricum nu statea bine).

   Pentru fratele sau presedinte de tara inca vreo cateva luni, e o noua lovitura dura, exploatata fara jena de penalul Voiculescu si mercenarii de la Antena3. E un razboi de clanuri, in mocirla politicii romanesti, de unde iese deocamdata deasupra o mana de trandafiri PSD..

   • Tim spune:

    “Cum se ajunge ca un frate de presedinte de tara europeana sa accepte rudenia, oficial, cu un clan de interlopi tigani?”

    Prin legea naturii (omenesti) al carei enunt suna asa: “cine se aseamana se aduna”.
    Asa se ajunge in situatia in care “fratele cu politica” danseaza giamparalele cu Bercea Mondialul, dupa care “fratele cu afacerile” se inrudeste, se “dolareste” etc., totul pentru intarirea luptei impotriva coruptiei si a traficului de influenta.

    • Nu-ti poti alege fratii spune:

     Traian Basescu si-a dedicat viata politicii, cu bune si rele, ca nu e usor sa intri printre jegurile si infractorii care s-au cocotat marsav pe cadavrul vesnic apetisant al “tranzitiei”, si prin asta a sacrificat probabil o viata personala mult mai simpla. Putea sa faca ‘afaceri’, probabil cu mai mult succes decat neghiobul de frate-sau. Putea sa continue meseria de comandant de nava, platit regeste de armatori de prin Golf sau Asia, sa nu-i pese de ce se intampla in tara lui. Doar atatia neica nimeni o fac, cu instinctul animal de “mai bine”, unii chiar scuipa pe neamul lor, fara sa inteleaga ca oricine ii vede si intelege, dintre straini, ii dispretuieste pentru asta (din moment ce dispretuiesti romanii, ca roman, ei de ce te-ar respecta pe tine, roman fiind si tu ?!).

     Ambitie personala, dorinta de a “comanda” mai mult decat o nava, o inteligenta si o abilitate politica deja dovedite in atatia ani de batalii parlamentare, guvernamentale si electorale. Mai des victorios decat aproape toti adversarii sai.
     Chiar daca nu am sti toate astea despre Traian Basescu si am vedea doar quasi unanimitatea in a-l ataca permanent a unei clase politice abjecte si penale si tot am banui ca si-a meritat locul de presedinte si ii pune pe toti in pericol de puscarie prin sustinerea acordata DNA, ICCJ sau serviciilor de informatii.

     Traian Basescu nu a lucrat in echipa, nu prea stie si nici nu a invatat sa o faca, mai toti colaboratorii il acuza de asta. E foarte putin probabil sa vrea sa lucreze in echipa cu tontul ala de frate, nici macar latraii de serviciu ai latrinelor penalului Voiculescu nu cred asta.

     Nimeni nu-si poate alege fratii, parintii, surorile.
     Nimeni nu are asupra lor drept de viata si de moarte, pentru a le indrepta vietile dupa bunul plac.

     Mircea Basescu a fost retinut in seara asta, cu catuse, de procurorii DNA. Merita din plin si sper sa fie judecat si condamnat pentru fapta lui penala. Sa fie coleg de puscarie cu cel cu care s-a inrudit si se aseamana.

     Presedintele Traian Basescu nu e partas la faptele fratelui sau si nici protector sau autor moral.
     Vina lui principala este ca nu a avut curajul si taria de a trece peste fratia de sange si de a denunta public, fara ezitare, incuscrirea fratelui sau cu o persoana dovedita a fi din lumea interlopa.
     Sigur ca s-ar fi spus imediat ca e hain si nici pe frate-sau nu-l iubeste si ca “discrimineaza” tiganii, etc. Dar pagubele ar fi fost mult mai mici acum.

     Nu am votat cu Basescu si nici cu partidele lui, am incercat variante alternative, de independenti, etc. Dar sunt convins ca a folosit luptei anti-coruptie in Romania mai mult decat oricare alt om politic si in urma mandatelor sale va ramane macar o institutie foarte puternica, o spaima reala pentru intreaga clasa politica, DNA-ul.

   • Grammaticus spune:

    cum se ajunge ca un roman sa fie asa de prost, asa de imbecil si de lipsit de cea mai elementara prevedere, acestea sint intrebarile.

  • cinic spune:

   Hantzy, cu “verticalitatea” care te caracterizeaza comenteaza in acelasi stil:
   . fratele lui Bill Clinton
   . fiul lui Maggie Thatcher
   . fratele lui Obama

   Ce zici? vei fi la fel de virulent/vigilent?

   • Hantzy spune:

    Cinice,
    Ca Fiecare Familie are si uscaturi e de notorietate. Diferenta intre cei enumerati si famiglia Basescu e ca aia n-au intervenit in justitie pentru rude. In cazul Basescu lucrurile Stau altfel: n-au aparut peste noapte dovezi noi, totul era cunoscut de procurori de cel putin un an. Dar, cu toate astea, Mircea Basescu a fost retinut abia cand mânãriile sale au fost publicate. Oricum Ai dori sa o sucesti, lipsa asta de celeritate şi a mascatilor
    de la Mazare sau Nicusor, e o dovada clara a interventiei in justitie.

   • Hantzy spune:

    PS. Uitasem un lucru: de fapt nici nu stiu de ce anume se fac vinovati fratii celor doi fosti presedinti. Nici nu stiusem ca exista, dar aß fi aflat cu siguranta de ei daca respectivii frati potentati i-ar fi sustinut ilegal.

    • cinic spune:

     sustii exact ceeace e MAXIMUM suspect. Dar in numele convingerii tale iti AROGI dreptul de a insulta.
     In cazul fratilor mentionati nu erai orbit de ura [gratuita? sau stipendiata?] contra lui TB.

  • Ioana Hincu spune:

   Si jos Basescu, desigur. Daca atata ati inteles voi in 10 ani de “regim Baescu”, vai mama voastra si a noastra. Din pacate, sunt lucruri pe care nici plebea, nici intelectualii subtiri, impartiali, moralisti, ba chiar unii de dreapta, astia care comenteaza si sunt prea viteji de pe margini, nu pricep in continuare pe ce lume sunt, inlucisv cu presedintele si cu familia luiÑ
   Uite aici ne aflam

   http://ihincu.wordpress.com/2014/06/21/romania-o-tara-grea-traian-basescu-si-mostenirea-sa-i/

   si asa sta treaba cu Basescu cel mare si Basescu cel mic
   http://ihincu.wordpress.com/2014/06/22/romania-o-tara-grea-traian-basescu-si-mostenirea-sa-ii/

   cand ati intelege voi, glumetii, moralistii si atoatestiutorii treburile astea, veti avea alt presedinte, si abia atunci ,, indiferent care va fi urmatorul, PSD sau alte litere, pe asta, fix de asta, il veti regreta.

   Sanatate, ca iar ma intreb ce criterii au astia de la contributors cand publica articole. Asta de exemplu e o exhibare banala, mistocareasca, buna cel mult de o susanea de retea de socializare, in niciun caz vreo contributie interesanta sau inedita la formarea opiniei publice, subtiri, nu’i asa, de pe platforma asta de “intelectuali”.

   Despre comentarii nu zic nimic. Ce rost ar avea…. sunt pe masura.

   sanatosi sa fim, ca de la anu, vom avea si mai mare nevoie

 2. Lupul Monarhist spune:

  De teamă să nu fie luaţi drept rasişti, mulţi comentatori cad acum în latura relativismului blegos, abdicând de la minimul discernământ: de fapt, dl Băsescu a făcut un pas către integrarea socială a romilor, optând cu curaj să fie impopular pentru o cauză progresistă. Şi-a riscat imaginea pentru a arăta că în ţara asta toţi suntem egali şi că nu-i nimic rău să te afişezi într-o comunitate discriminată.

  Corectitudinea politica nu da bine la Dl. Ionita… hai sa o lasam in sange si sa nu mai tavalim prin zahar traznaile lui Mircea si Traian. Sa lasam integrarea pentru un minut. Ce spuneti de niste voturi in plus din partea tiganimii? Totul a fost calculat. Drept consolare, trebuie sa recunostem ca cele mai bune manele electorale, pro-Basescu, s-au lansat la acea vreme:

  http://www.youtube.com/watch?v=zvWugokF8XM

  Cu siguranta vor intra in Hall of Fame peste ani si ani.

  Vreau sa vad cat de independenta este justitia din Romania cu privire la cazul fratiorului jupanului de la Cotroceni. Bafta si sa le traiasca frantuzoaicele la interlopi!

  • Hantzy spune:

   “Vreau sa vad cat de independenta este justitia din Romania cu privire la cazul fratiorului jupanului de la Cotroceni.”
   Hartia de turnesol sau fântâna vrajitoarelor: daca condamnata murea inecata nu era vrajitoare si era ingropata cu slujba religioasa. Daca supravieţuia era sigur vrajitoare si era omorâta cu pietre sau pe rug. Torquemada!

   • cinic spune:

    @hantzy. Iar ne dai o dovada de eruditie? Torquemada ancheta falsele convertiri nu vrajitoare. Dar ne-am obisnuit cu “logica ta”…..

    • Hantzy spune:

     Confuziile sunt regretabile, dar n-au legatura cu “Logica”.
     Insa fie, in privinta lui Torquemada si ereticii pe care-i urmarea ai si tu in sfârşit dreptate.

  • lucian spune:

   frumos limbaj,frumos monolog ! nick de true monarhist cu ascendent in palat cu turnulete si “dialog” de satra ! nici nu stiu cine sa cred ca se ascunde sub nick-name-ul dvs : mircea,gadea sau varanu’,ca stilul e sigur de ferentari ! penibil,mon cher !

   • it_s__not_news spune:

    Atitudinea d-voastra e tipica: il loc sa argumentati de ce Lupul Monarhist nu are dreptate, urlati epitetele deja obositoare: “antenist”, etc (mai sinteti si rasist)

    De exemplu, am avut mai de mult o discutie folositoare cu dl Lup, el monarhist, eu republican (prefer sa schimb prostul din cind in cind). Nu ne-am porcait si desi avem in continuare aceleasi opinii, am iesit (cel putin eu) cistigati din afacerea asta.

    Trebuie sa recunoasteti: cazul merita cel putin 10 ironii.

 3. r2 spune:

  de data asta cred ca s-a incheiat. TB trebuie sa-si dea demisia cat mai repede si sa se puna la dispozitia organelor de ancheta, mai ales daca mai spera la vreun viitor politic. si mircea la puscarie, nici nu mai incape discutie. in cazul lui intrebarea e doar cati ani.

  • Harald spune:

   Din fericirea, România nu e Germania, unde președintele să demisioneze în urma unui scandal de presă, pentru ca ulterior să se demonstreze că de fapt nu era vinovat de nimic. Mircea Băsescu are standardele morale pe care le are și n-are decât să meargă la închisoare pentru ele, dar Traian Băsescu nu este responsabil pentru faptele fratelui, oricât ți-ar plăcea ție și Antenei 3 să susțineți asta.

   Pe de altă parte, avem din nou dovada că un post ca Antena 3 trebuie să existe, altfel publicul nu ar avea ocazia să să afle ce face unul perceput ca fiind ”din tabăra cealaltă”.

   • r2 spune:

    scandalul asta e o mana cereasca pentru antena 3 si psd, iar cat timp Base ramane in functie va fi un gift that keeps on giving. cei mai multi isi doresc din start sa creada ca si TB e implicat si ca este e acelasi gen de om ca si frale lui, iar antena 3 si rtv vor face in asa fel incat si aia mai putin convinsi sa creada. au tot timpul la dispozitie si material suficient. pana acum s-au chinuit sa improvizeze. acum o sa mearga mult mai usor. intrebarea e ce se mai poate recupera. declaratiile dvs vitejesti de pe forum poate mai insufletesc cativa talibani pemepisti, dar situatia tot proasta ramane.

   • Horst K. spune:

    “Din fericirea, România nu e Germania…”

    EPIC!

    “Mircea Băsescu are standardele morale pe care le are.”

    Asa, poti sa zici ca si Bernie Madoff, Stoica (ala cu Caritasul), sau SOV au standarde morale. Ori Jack the Ripper. Daca e bal, bal sa fie! :mrgreen: Scoatem in afara legii cuvinte ca imoral si amoral si, iaca, toti avem standarde morale! Ce palariile noastre!? Romani sintem, gaini mincam.

    “Traian Băsescu nu este responsabil pentru faptele fratelui, oricât ți-ar plăcea ție și Antenei 3 să susțineți asta.”

    Nu e. Doar ca el nu sustine asta, e o insinuare paranoica de-a ta. Pe de alta parte, sa ai un frate ca asta si sa nu intri in pamint de rusine dovedeste ca si tu esti cu “standardele morale” cam tot la nivelul lui. Daca Basescu ar fi fost altfel, ar fi demisionat deja.

    Si mi se pare ca si tu, Haraldule ai, vorba ta, standardele morale pe care le ai…

    • Harald spune:

     Pentru mulți români, Germania e o legendă. Însă ca orice legendă, are un mic sâmbure de adevăr și multă, foarte multă ficțiune.

     La nivel înalt, corupția din Germania depășește orice imaginație a românilor. Helmuth Kohl cu rafinăria, Gerhard Schroeder cu Nord Stream, Siemens … să nu mai vorbim etc. etc. Însă cu ipocrizia tipică nemților, s-au apucat să șteargă pe jos tocmai cu Christian Wulff, care de fapt nu era vinovat de nimic.

     Însă Traian Băsescu are ”balls” și românii își vor aduce aminte de el și peste generații. Tocmai pentru că din fericire, România nu e Germania.

    • Harald spune:

     Folosești tu nick-name german (presupun că la Horst Köhler e aluzia, predecesorul lui Wulff) dar educația românească te dă de gol: rușinea nu are ce căuta în propoziție, la un om care a primit o educație corectă. Așa cum spunea cineva, ”românii sunt o nație de oameni rușinoși, însă lipsiți de bun-simț”. Educația corectă dezvoltă bunul simț, nu rușinea. Astfel încât Traian Băsescu nu are niciun motiv de rușine în situația de față, pentru că ”prietenii ți-i alegi, frații … cum ți-i dă Dumnezeu” :)

    • cinic spune:

     fratele lui Bill Clinton? fiul/cumnatul lui Maggie Thatcher? tot in pamant de rusine?
     ceva “istorioare” pe la monarhia engleza sau spaniola? tot demisia?

   • cinic spune:

    sa existe A3? cum ramane cu:
    . “plagiatul” lui Kovessi?
    . ” bac-ul” lui Funeriu
    . vapoarele cu armament descarcate in portul Constanta si re-expediate in Angola?

    Cu UNUL SINGUR din aceste cazuri in USA sau UK latrina era de mult in faliment.

   • LM spune:

    @Harald, oricat de mult ti-as aprecia comentariile, echilibrul si bunul simt, de data nu pot sa fiu de acord decat cu afirmatia ca Romania nu e Germania.
    Faptele stau cam asa: CSAT-ul a stabilit ca in Romania coruptia reprezinta o amenintare la siguranta nationala. Fratele presedintelui face trafic de influenta si este o vulnerabilitate pentru presedinte. Atunci presedintele insusi incepe sa fie o vulnerabilitate pentru siguranta nationala.
    Si, vorba CTP-ului, despre scandalul asta am aflat doar pentru ca n-au cazut la pace, MB n-a vrut sa dea banii inapoi. Cred ca suntem indreptatiti sa credem ca a fost ridicat doar un colt mic din presul acopera ditamai gramada de balegar care dospeste dedesubt. Evident, nu consider ca interlopii ar fi monopolul unui personaj sau al altuia, cred ei sunt transpartinici, ba chiar metapartinici.

    • Harald spune:

     Logical fallacy. Fratele președintelui nu a făcut niciun trafic de influență, din câte știm până acum. Fratele președintelui a înșelat niște țigani, promițându-le o intervenție care nu a avut loc niciodată. Ăsta nu e trafic de influență.

     • LM spune:

      Conform codului penal, ceea ce a facut MB se cheama trafic de influenta. Art. 257 CP. Ca altfel nu ajunfea pt 30 de zile in arest preventiv, doar ca sa dea DNA-ul bine la televizor.

      • Harald spune:

       E adevărat, dar asta nu face decât să dovedească o dată în plus că în România legea e mai presus de logică. ”Traficul de influență” de care ești acuzat în RO pe baza simplei afirmații că poți vorbi cu cineva e similar cu ”adulterul” de care se face vinovată o femeie musulmană prin căsătoria cu un creștin.

  • George Gafencu spune:

   Mai usor cu demisia pe scari!

   Iata cum stau faptele.

   Daca Mircea Basescu e gasit vinovat de fapte de coruptie si condamnat de justitie, bravo justitiei.

   Daca se gaseste o legatura prin care Traian Basescu este implicat in faptele fratelui sau, abia atunci se poate pune problema demisiei presedintelui si judecarea lui.

   Numai pe o simpla banuiala nu se poate demisiona.

   Mircea Basescu e o persoana adulta si responsabil pentru faptele lui. Nu plateste Traian pentru prostiile facute de Mircea.

   • r2 spune:

    Basescu a renuntat candva la imunitatea parlamentara pentru a fi cercetat in cazul vanzarii flotei. si atunci era vorba de suspiciune. trebuie sa faca si acum acelasi lucru 1) pentru ca e Basescu, nu un rahat de om ca Ponta, si 2) pentru ca si calculul politic tot asta arata. intrebarea e cati din alegatori sunt dispusi sa creada ca Basescu nu are legatura cu scandalul. avand in vedere istoria ultimelor alegeri, probabil ca sub 30%. daca Base a fost pana acum tinta atacurilor PSD, de acum incolo va fi de 10 ori mai mult. a supravietuit tentativelor de suspendare, s-a luptat de unul singur cu toti, dar cu fratele retardat care s-a lasat folosit de interlopi nu are ce sa mai faca. Base poate iesi onorabil din scena cu cateva luni inainte de terminarea mandatului. este mai importanta pentru Romania imaginea lui publica decat prezenta la Cotroceni pentru inca cateva luni. si mai important e sa nu ajute aparatul de propaganda al PSD inainte de urmatoarele prezidentiale. la cate a facut pentru Romania ar fi pacat sa-si sfarseasca mandatul intr-o bataie de joc generala.

    • Harald spune:

     La mentalitatea alegătorului român, demisia ar echivala cu recunoașterea vinovăției. Atitudinea corectă pentru Traian Băsescu la acest moment este ”stand up and fight”. Ceea ce i se potrivește oricum :P

     • r2 spune:

      lupta lui basescu e de apreciat. singura problema cu lupta lui e ca merge dintr-un esec electoral in altul.

    • George Gafencu spune:

     R2,

     Iarasi divaghezi de la fondul problemei. Nu exista deocamdata nici o ancheta pornita impotriva lui Basescu in cazul fratelui sau si nici un fel de imunitate de pus in discutie. Cand o sa fie un caz de discutat, atunci se va pune problema de imunitate.

     Asta nu inseamna ca PSC nu ar incerca sa forteze lucrurile creand o comisie parlamentara sa puie gaz pe foc si presiune pe situatie in scop electoral. Le-ar veni ca o manusa un scandal al altuia ca sa acopere propria incompetenta la guvernare,

 4. dusu spune:

  apreciez luciditatea si curajul articolului

 5. Petre Opris Petre Opriş spune:

  Acest caz a apărut exact când dosarul lui Dan Voiculescu trebuie să primească o soluţie la Curtea Supremă de Justiţie. Lupta anticorupţie a lui Traian Băsescu ajunge pe butuci din cauza fratelui său!

  • Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

   Exact cand…. Totdeauna se intampla ceva in tara asta si e un moment prost sa…
   Ce are a face dosarul lui Voiculescu? Justitia are destui oameni si ca sa judece pe varan, si ca sa ancheteze pe piticotu’ asta de constanta

   • victor L spune:

    (Material prost, acest Mirciulică.)
    dle Ionita,
    chiar credeti ca nu are “legatura” cu procesul turnatorului Felix? ei bine, ma uimiti.
    Si care este legatura cu numarul de judecatori?
    Oare ce post tv a facut “dezvaluirile?

    • r2 spune:

     faceti exact ca antenistii cu plagiatul lui Ponta, incercati sa mutati atentia catre intentiile adversarului si teoria conspiratiei. diferenta este ca ei isi permit.

     • Prostu' satului spune:

      Intr-adevar.
      Problema nu e daca povestea asta cu Basescu cel Mic (n-am inteles exact pana la urma care frate e mai varstnic) a fost scoasa pe piata media ca o diversiune menita sa abata atentia publicului de la Voiculescu – cel mai probabil ca asa stau lucrurile – ci daca-i adevarata. Si, mai ales, daca justitia incearca s-o faca pierduta; de-abia asta ar fi o adevarata catastrofa care ar fi de indata folosita ca sa puna sub semnul intrebarii toate bunele intentii si realizarile celuilalt frate intr-ale independentei justitiei si statului de drept.
      In ceea ce-l priveste pe dl. Basescu-presedintele, fratzanele asta-i Nemesis-ul sau. Dl. Mircea Basescu mi se pare daca nu (usor) retardat, in orice caz iresponsabil; in toate aparitiile publice pare sa fie usor absent, parca pluteste, parca nu intelege ce (i) se intampla.
      Sorin Ionita are dreptate; s-o comiti o data, mai treaca-mearga, dar iar, si iar… In mod ironic, se pare ca unul din foarte putinii oameni complet insensibili la charisma presedintelui este chiar fratele sau. Nu zic ca dl. presedinte nu s-o fi dedulcit la voturile romilor (si care-ar fi problema, pana la urma? Sunt tot cetateni romani si macar traiesc, exista, nu voteaza de la “six feet under”), dar sunt convins ca, avand flerul pe care-l are, a sesizat de multa vreme pericolul reprezentat de “legaturile primejdioase” ale fratelui. Si sunt la fel de convins ca, fie si numai din motive pragmatice, daca nu inalt-morale, i-o fi spus de nenumarate ori sa se potoleasca…

    • it_s__not_news spune:

     Ce e Victoras? Nu-ti convine ? Cauti o teorie a conspiratiei care sa ordoneze lumea conform ideilor tale preconcepute? E greu sa te adaptezi la adevar?

    • Red spune:

     Intrebarea e daca Mircea Basescu se face vinovat de trafic de influenta. Argumentul ca “l-a lucrat Voiculescu” e rizibil, la fel ca si plagiatul lui Ponta care nu-i revolta pe romani, il revolta ca l-ar fi lucrat Basescu de parca teza nu era publica si nimeni altcineva nu putea sesiza. Ciudat cum in mintea multora presupusul denunt e o chestie mai urata decat faradelegea.

     • Harald spune:

      După 3 generații sub comunism, cu legile făcute să oprime populația, nu să asigure buna funcționare a societății, e de înțeles de ce denunțul a ajuns în ochii multor români mai rău decât fărădelegea însăși. Pentru că fărădelegea era de multe ori mai morală de cât legea, atât înainte de 1989, cât și după.

      Sigur că Mircea Băsescu sau Victor Ponta nu se încadrează aici, ce-au făcut ei nu are nimic moral. Dar omul simplu nu prea stă să gândească și să analizeze situații concrete, el judecă după șabloane simple. Și asta nu se schimbă în cursul vieții individului, este neapărat nevoie de noi generații pentru asta.

      • Red spune:

       Cred ca e o explicatie valabila. S-a impamantenit idea ca “toata lumea fura” fara a mai diferentia intre furtul din necesitate cum adesea era cazul in regimul trecut si furtul lacom. Mai mult, rar se realizeaza ca furtul lacom se face din buzunarele tuturor. Tocmai a fost postat un articol interesant pe tema asta

 6. Petre Opris Petre Opriş spune:

  Este probabil o simplă coincidenţă. Nu trebuie să vă supăraţi pentru acest lucru. Subliniam doar faptul că problema lui Băsescu cel Mic apare în cel mai prost moment posibil pentru campania politică anticorupţie a fratelui său.

  • Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

   Si cum ar fi fost sa apara in pe vremea primei condamnari a lui Nastase, mai bine? Mama mama, se rupea tara… Sau la suspendare… Vreau sa spun ca la cate porcarii au loc, coincidentele sunt inevitabile, regula nu exceptia. Asa ca sa nu mai fim conspirationisti, ca unii colegi pe aici. In genere, cam ce vedem, aia este: adica M Basescu e un papagal de liga III

   • Petre Opris Petre Opriş spune:

    De acord. :) Şi pentru a glumi puţin pe seama unor concidenţe, vă pot spune că la Varşovia, chiar acum, are loc o conferinţă extraordinară de presă a procurorului general al Republicii, în legătură cu o înregistrare efectuată în mod ilegal într-un restaurant din oraş în vara anului trecut. Oare este vreo legătură între Mircea Băsescu, Bercea Mondial, Varanul ot Antena, guvernatorul Băncii Naţionale a Poloniei, ministrul polonez de Interne, ABW (SRI-ul polonez) şi prim-ministrul Donald Tusk? Aici aveţi câteva linhuri pentru a înţeleg ce anume se întâmplă aici, în acelaşi timp cu scandalul de la Bucureşti: http://www.realitatea.net/perchezitie-la-sediul-unei-publicatii-poloneze-dupa-dezvaluirea-unor-interceptari_1465151.html ; http://www.thenews.pl/1/12/Artykul/173982,Marek-Belka-%E2%80%93-I-will-not-resign
    Cei care au tradus ştirea în limba română susţin că guvernatorul Băncii Naţionale avea nevoie de sprijinul guvernului condus de Donald Tusk, în loc să spună invers: Tusk avea nevoie de Belka pentru a se tipări mai mulţi bani şi ministrul de Interne (emisarul lui Tusk) l-a întrebat pe guvernator ce doreşte în schimbul serviciului pe care urma să-l facă. Belka a spus: ministrul de Finanţe Rostowski să demisioneze, după care eu voi tipări mai mulţi bani pentru acoperirea deficitului bugetar al ţării.

  • Lupul Monarhist spune:

   Au contraire, e cel mai potrivit moment. Este un test de performanta. Toate incercarile de victimizare a presedintelui din partea tuterilor acestuia ar pica cu siguranta foarte prost. De altminteri, toti cei care l-au ridicat in slavi pe Traian Basescu pentru meritele acestuia de a fi asezat piatra de temelie a justitiei independente ar trebui sa exulte de fericire in cazul in care Mircea cel Mic ar ajunge la tribunal, la proces. Cum ar fi si normal considerand in ce mediu se invarte acest “antreprenor”, considerand tranzactiile financiare dubioase, interlopii cu care socializeaza de ceva (mult) timp. Ar fi (inca) un semnal ca cel putin justitia a inceput sa isi faca treaba. Nu asta am vrut la 22 decembrie 1989? Un stat de drept, cu legi pentru toti cetatenii? De ce fratii Basescu ar fi speciali?

   • it_s__not_news spune:

    +1
    Totusi, deocamdata e vorba de MB (unul singur)

   • iosiP spune:

    Sincer sa fiu, ma indoiesc ca TB si-ar arunca propriul frate in puscarie doar pentru capital electoral!
    Desi, n-avem de unde sti: poate ca dosarul se judeca “cu celeritate”, MB primeste condamnarea iar TB il gratiaza frumos, in ultima zi de mandat ;)

    • Razvan A spune:

     De ce traiesti in paradigma ceausista ca presedintele chiar face si desface justitia, ca el arunca sau nu pe cineva in puscarie. pana una alta nu exista absolut nici o proba in aceasta privinta. Ba mai mult, de cate ori are ocazia TB cere explicit procurorilor, magistratilor, politistilor sa iasa si sa il denunte daca el a facut vreodata o presiune asupra lor. Tind sa il cred pe Basescu T. in situatia asta. Nu inteleg de ce persistati precum varanistii pe ipoteza ca basescu are justitia la degetele lui. Pana una alta aceasta justitie a reusit sa infunde barosani cam din toate partidele si spectrele. Cate dovezi mai vrei?

     • LM spune:

      Nu e necesar sa faci confuzii atat de grave ca sa te poti face inteles :) Nu e vorba de “paradigma ceausista” in puterea unei persoane de a face si desface justitia, ci de doar de “paradigma dictatoriala” sau poate chiar numai autoritarista.

     • iosiP spune:

      Razvan, ceea ce am scris nu are legatura cu paradigma ceausista ci doar cu dreptul presedintelui de a gratia: deci MB face cerere de gratiere, TB aproba si totul este perfect legal!

  • RazvanM spune:

   La ce backlog de infractori care asteapta sa fie judecati si condamnati avem, niciun moment nu este potrivit pt. dezvaluirile publice ale potlogariilor lui Mircea Basescu. Hai cu parnaia, daca intr-adevar inregistrarile alea nu sunt falsificate prin trunchiere si editare convenabila de catre “jurnalistii” A3.

 7. adrian d spune:

  Dar ce iures, dar ce zarva… Mai incet cu legea pe scari!
  Nu va grabiti sa impartiti anii de inchisoare pe baza inregistrarilor canalului tv.
  Sa ne amintim doar de episodul copilul lovit de Basescu…
  Asta e doar malai aruncat la gaini pentru a face taraboi, pentru ca nu mai are prim-nimicul motiv de vorbarie goala la cabinetul lui de studio.
  Nu ma asteptam la o reactie de o asemenea dimensiune, ce potenteaza nejustificat un soi de petarda aruncata de jucatorii de alba-neagra ce se intituleaza pretios jurnalisti.

  • Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

   Faptul ca Mircea Basescu are legaturi cu aceste medii interlope nu este o inventie a nimanui. Iar tipul e consecvent, de ani de zile nu renunta…

   • Harald spune:

    Ăsta e nivelul lui de educație. Astfel de lucruri nu se schimbă, oricât le-ați critica dvs. Majoritatea românilor nu au niște principii clare, pe care să le fi dobândit în familie, de genul ”așa se face” sau ”asta nu se face”. Din păcate, majoritatea românilor sunt mult mai apropiați decât le-ar plăcea lor să recunoască de cultura minorității din care face parte Bercea Mondial.

    Succesul manelelor și atitudinea ”să facem bani”, fără să-și pună prea multe întrebări despre legalitatea și/sau moralitatea procedeului ales pentru a face bani, sunt întâlnite la români din toate categoriile sociale, de la șoferul de microbuz până la profesorul universitar șef de clinică și până la judecătorii ÎCCJ. Situația actuală a lui Mircea Băsescu nu reprezintă excepția, ci regula, la români.

    • LM spune:

     “Situația actuală a lui Mircea Băsescu nu reprezintă excepția, ci regula, la români.”
     As vrea sa reformulez asta, in forma “Situația actuală a lui Mircea Băsescu nu reprezintă o excepție in România”. Mi se pare mai aproape de adevar nuanta asta.

  • Prostu' satului spune:

   “nu mai are prim-nimicul motiv de vorbarie goala la cabinetul lui de studio.”
   Au contraire, vorba Lupului. Dl. Ponta are destule subiecte importante despre care sa vorbeasca.
   N-am prea mai citit in ultima vreme stirile, dar tocmai ce-am dat peste una foarte, foarte interesanta – si profit de ocazie s-o semnalez si d-lui Ionita, d-nei Nutu & EFOR… si nu numai.
   http://www.mediafax.ro/economic/asociatie-noile-taxe-vor-deschide-o-cutie-a-pandorei-statul-va-fi-dat-in-judecata-de-companii-12724312
   Nu e de fapt chiar o noutate. Dl. Ponta da de cel putin un an de zile semnale discrete ca guvernul domniei sale e cat se poate de dornic sa gaseasca subterfugii prin care sa NU cumva sa creasca redeventele, ci eventual sa le micsoreze, sau macar sa asigure perpetuarea actualului regim pana la calendele grecesti (a se citi “epuizarea zacamintelor”).
   Am mai scris aici; banuiala mea e ca lucrurile se vor transa pe ultimii metri, in zarva si ceata alegerilor prezidentiale din acest an. Dar, pana atunci, chiar si-un fapt divers – ca, pana la urma, asta e povestea cu Basescu cel Mic – e bun ca sa distraga atentia de la aranjamentele marsave care se fac in culise.

 8. Mihai spune:

  E greu sa fi “basist” dar zilele astea se alege graul de neghina. In capul meu, a fi basist inseamna sa susti principii, chiar si cand acest lucru nu te avantajeaza. Lucrurile sunt destul de clare in ce-l priveste pe mircea basescu: ar trebui arestat pur si simplu. Nu conteaza unde au fost difuzate inregistrarile, nu conteaza ca le vor folosi fara scrupule alti interlopi de la varful politicii romanesti. Inregistrarile par clare si nici macar nu conteaza daca i-a fost intinsa o capcana impricinatului sau nu; a cazut in ea din prostie sau lacomie, e indiferent.

  Ganditi-va cum ar fi daca inlocul lui mircea basescu ar fi fratele lui Ponta: vi s-ar mai parea ca e o inscenare? ati mai avea dubii ca trebuie arestat?

  • iosiP spune:

   Ponta mai are frati pe-acasa? Pai e trist, foarte trist…

  • Alex spune:

   Pai normal ca as avea dubii. E normal sa ai dubii si daca e vorba de varan (deja condamnat in prima instanta). Da, sa fie arestat dar numai cu avizul unui judecator si numai daca dovezile impugn o astfel de masura. Daca maine B1 ar da o inregistrare facuta din bucati, cu Ponta comandand un jaf la banca, as astepta sa vad ce spune justitia, nu as putea sa-l condamn pe baza a ceea ce macane unul sau altul pe la televiziuni. Pana la urma de ce n-au dat toata inregistrarea? Ca de lipsa de timp nu se vaita. Toaca de doua zile la cazul asta.

 9. lucid spune:

  Cum isi arata valoarea “tzivilistii” ca Sorin Ionta? Dand puternic cu bata-n balta – ” mircea basescu trage la BULAU” (asa se zice in limba romana, “a” se foloseste cand spui “miroase a bulau”, dar la un inginer se intampla) – exact in momente in care justitia trebuie lasata sa-si faca treaba in afara oricarei presiuni. Se vede ca S I a studiat la “scoala” alinmungiupippidesca.
  Bref: M B nu trebuia sa se amestece cu clanurile tziganesti – toata lumea e de acord. Dar, urmeaza niste “dar”-uri:
  1. justitia ia in considerare DOAR inregistrarile facute cu acordul unui magistrat
  2. inregistrarile puscariabililor si pucariasilor – cazul clanului bercea plus militzionerul abraham (ia cititi-i cv-ul astuia) sunt intai expertizate TEHNIC de Institutul de Criminalistica pentru a se vedea cum s-au realizat (lipiri, prelucrari, etc)
  3. in paralel procurorii isi fac meseria
  Sorin Ionita: au sau nu ai incredere in procurori? Daca da, da-le un timp (cel legal) sa-si faca ancheta si apoi poti sa scrii ce vrei. Chiar si o minte de inginer trebuie sa priceapa asta.

 10. lucid spune:

  Dar ordinarul plagiator la ce trage, Sorin Ionita, dupa ce acum doua ore a anuntat ca guvernul face recurs la decizia justitiei de a-l obliga sa asigure medicamentele la sapte bolnavi de cancer? Gunoiul copy-lot ii condamna la moarte pe acesti sapte cetateni romani fara sa clipeasca, dar Dumnezeu vede, judeca si rasplateste pana la urma. De asta cand o sa scrieti, voi, asa-zisii “formatori de opinie”? Aud?

  • Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

   Ce-are a face asta cu piticul de gradina Mircea basescu? ca de el vorbeam aici

   • it_s__not_news spune:

    Eh, cum spunea cineva pe aici, e plin de logical fallacies …. sa eludam pe cit se poate adevarul, sa atacam in directii aiurea, doar-doar mai ametim pe 2-3

   • lucid spune:

    Da asta are? Bercea mondialu’ a declarat ca le-a dat ‘jde de mii de euroi Codrutzei Koevesi si Lidiei Stanciu. Scrii acum un comentariu ca si procurorul-sef DNA si presedinta Curtzii Supreme trag “a” bulau?

    • Roland spune:

     Bercea Mondialul a schelalait de dupa gratiile dubei ca a dat (vorba lui Itic, cand zici ca dai, zici; nu si dai). Ajuns in fata procurorilor, nu a mai dat nici o declaratie. A dat cu rahatul in ventilator (citat din Romania Mare), stropind pe cine indica bercea.
     Mai usor cu declaratiile, vorbim doar de schelalaielile unui individ cu 130 de dosare penale, din care in cateva, doar a fost condamnat .
     Pana cand nu se demonstreaza interventia lui M.B., la Traian, la L. Stanciu, la L.C. Kovesi, … etc., vorbim doar de afirmatiile lui M.B. , afirmatii care nu stim daca vizaeaza acei bani, sau altii . Si aceasta este o legatura ce trebuie demonstrata .
     Pana una alta, as vrea sa se demonstreze si cinstea celor 2 mil. de euro, afirmati de un mondial ca “i-ai mancat banii tatei, muncitit cinstit” (sintagma aproximativa). Oricum, caracteristica de corectitudine, era evidenta .
     Hai sa o vedem si p’asta !

 11. Sorin Ionita Sorin Ionita spune:

  Apreciez ca presedintele Basescu mi-a confirmat opinia ca frate-su e un cazut in cap iresponsabil si s-a delimitat de el, dand acum o ora declaratia care trebuie

  • it_s__not_news spune:

   Dar nu putea sa o faca fara “vocea gituita” ?

   Le-as gitui eu vocea tuturor fesenistilor si securistilor astora …. cu streangul. N-as incepe cu fratii Basescu, dar s-ar gasi si ei pe lista, cu voia d-voastra.

 12. victor L spune:

  Si ca sa va ostoiasca setea de dreptate gen Latrina 3, Bercea Mondialu declara ca le-a dat bani si unor femei pina acum onorabile: Livia Stanciu si Codruta Kovesi.

  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-esential-17512330-bercea-mondial-adus-dna-cazul-presupusului-trafic-influenta-facut-mircea-basescu.htm

  • it_s__not_news spune:

   Mai omule, nu intelegi. Nu vinovatia lui Mircea Basescu se discuta. Ci cit de jos trebuie ca esti ca sa te inhaitezi cu Bercea Mondial. Daca fratelui lui Base al tau ii place jegul, ce spune asta despre idolul tau? E el prea departe?

   • victor L spune:

    mai sofware
    de la NASA.
    Tu nu intelegi ca daca, pe linga Mirciulica material prost, le acuza pe Livia Stanciu si Codruta Kovesi ca ar fi luat bani de la el, ceva nu este in regula?
    Mey, glumetii spun ca au luat bani de la interlop chiar Angela si Obama.
    Asta spunea link-ul, nu despre ranchiuna ta.

    • it_s__not_news spune:

     “Ranchiuna” iti apartine. Inclusiv chestia asta cu ura impotriva celor care au avut succese (nu succesuri!). Ce sa fac eu daca tarania iese la iveala (la tine, la MB, la TB, etc)
     Iti inteleg supararea de membru al PMP, dar tocmai ati ajuns la 0.1%. Nu-i vina mea.

   • victor L spune:

    Iar in loc sa te arunci in haul speculatiilor, citeste ca poate este mai aproape de adevar. Nu Mircea Basescu este mobilul:
    https://www.facebook.com/partidulmiscarea.popularafranta/posts/1536184776601457

    • LM spune:

     Pe bune?! Ca sa nu se mai arunce nimeni in speculatii ne dai ca informatie sigura o pagina de facebook pe care scrie negru pe alb “Se pare ca…”, “ar fi spus…”?

   • Grammaticus spune:

    Matale ai frati, surori? E normal sa platesc eu oalele sparte de sor’mea, frate-miu? Poti fi oricit de departe vrei de orice fel de neam, mai ales daca e imbecil sau psihopat.

  • Mara spune:

   ….asta intr-adevar e mana Varanului. Uitati-va bine, caci va plusa pe suspendarea presedintelui. Este ultima lui carte si o va juca fara scrupule ca de obicei.

 13. dexter spune:

  Domnule Ionita, este cel mai echilibrat si mai “muscator” articol despre acest caz pe care l-am citit… Cunoscandu-i, putin si cu multa vreme in urma, va pot spune ca ati intuit corect cu “Basescu cel Mic”. Din ce am auzit, povestea are un sambure de adevar; si inca nu s-a spus/aflat totul…

 14. Mara spune:

  Tot raul este spre bine. Poate ca MB va fi si arestat la o adica. In acest caz se va dovedi ca intentia TB de a sprijini justitia in lupta anticoruptie este una reala. Ca pretul platit este chiar fratele nu e un lucru pe care sa-l neglijeze nici chiar fanii A3. Fiecare in sinea lui isi pune intrebarea “pana unde ar fi mers el insusi in aceasta batalie?”. Poate parea naiv punctul de vedere, dar intr-o zi acest fapt va fi socotit o virtute pentru TB. De aceea sustin ca tot raul este spre bine. Este un fapt care probabil trebuia sa se intample. Face parte din drama pe care o traim ca natiune si constatam cu totii, ca fiecare dintre noi descopera cate o uscatura mai aproape sau mai departe de cercul in care se invarte si unii chiar in familie. Cu totii trebuie sa participam la procesul de curatare a societatii si incepand chiar din jurul nostru.

  • Hantzy spune:

   E simpatic: anticoruptia lui Baescu are prioritate chiar si in fata anticoruptiei. Important e sa nu descoperim ca idolul e gol.
   Tocmai s-a dovedit (inca o data) ca Basescu nu sprijina justitia. El insusi spune ca stia de anul trecut de santaj si l-a sfatuit sa recurga la o inscenare, sa dreaga busuiocul.

   • victor L spune:

    rautatea iti intuneca ratiunea.
    Pentru ca sa dovedesti ceva, trebuie sa probezi. Sa zicem ca stia de santaj, dar trebuiau probe in Justitie, pentru asta s-a facut sesizare la procurori. Tu ce voiai? sa dea ordin Basescu sa fie arestat interlopul doar pentru ca incepuse sa-l santajeze pe Mirciulica material prost?
    Ai logica de Antena 3 :P

    • Hantzy spune:

     Victore, eu am comentat bucuria Marei cum ca fratele e corupt, pentru ca astfel se arata ca jupanul de la Cotroceni e anticoruptie. ;)
     Pe de alta parte, recunosc un anumit algoritm in comportamentul presedintelui: tace, pana pocneste treaba in presa. Iar atunci spune ca stia inca de mult. La fel a facut in cazul Ridzi, in cazul Popoviciu, in cazul fratelui cu armamentul, iar acum din nou. Traian aflä de la televizor doar cand isi depune eba candidatura la EP, nu mânariile familiei sale. Eu nu-i cer sa fi ordonat arestarea santajistilor acum un an, ci sa fi sprijinit justitia sa-l fi retinut pe Mircea inca de acum un an.
     Hai, fii sincer! Cand Pivniceru s-a urcat in masina lui Andrei Nastase, n-ai crezut ca va face un aranjament sa-l scape pe Bombo?! Pai daca atunci credeai ca putea sa faca asta o sinistra, cum de n-ar putea interveni tocmai tartorul justitiei in justitie?! Eeeee?

     • Mara spune:

      As fi foarte curioasa cum ar suna declarația lui Ponta, la arestarea propriului frate. Bineînțeles, ” e mana criminala a lui Basescu si a justiției care il slujește!”. Gresesc? NU, cu siguranță! Deci?

      • Hantzy spune:

       Eu aş fi curios daca ar astepta un an ca sa spuna ca stia de potlogariile lui, dar crede in varianta justitiei.

    • LM spune:

     Sa zicem ca stia de santaj si n-avea probe. Dar stia si de traficul de influenta? Cam pe aici se invarte o intrebare fundamentala, dupa parerea mea.

     • iosiP spune:

      @LM

      Nu stiu cum se poarta discutiile in familia Basescu, dar eu unul – daca as avea un frate iar acesta ar fi santajat de o familie de interlopi periculosi – as incepe conversatia cu intrebarea “Ce-ai facut bai catastrofa ambulanta, de-au astia material sa te santajeze?”

  • cinic spune:

   salut mara. Pana la dovedirea nevinovatiei [daca e cazul] MB va suferi cele mai aspre masuri ale codului, tocmai ca sa nu se spuna ca a fost protejat.
   In ipoteza ca e nevinovat [ne aducem aminte si de povestea lui SRS cu munitie din Thailanda], isi vor cere scuze S.Ionita, A.Pora etc?
   Evident ca nu si s-a zis cu verticalitatea/deontologia.

 15. Red spune:

  Lucrurile sunt ceva mai simple. E povestea clasica a celor doi frati care au luat-o pe cai opuse. Unul a ajuns capitan de mare vapor, primar de mare oras si presedinte luptand pt consolidarea statului de drept si a justitiei independente. Celalalt frate, nu era baiat rau dar l-a stricat anturajul. Nu e clar ce-a facut exact, banui ca s-a folosit de numele sau si a dat senzatia ca poate interveni la varf desi stia bine ca fratele mai mare nu va face nimic necurat. Asta e, se intampla si la case mai mari cum ar fi casa regala a Spaniei.

  • cinic spune:

   @red. Cauta si mai departe: fratele lui Bill Clinton, fiul/cumnatul lui Maggie Thatcher, parca si careva din familia Obama.
   I-au spanzurat pe ….?

   • Red spune:

    Nu stiu cat de bune sunt exemplele date dar exista tentatia rubedeniilor de a folosi numele de familie pt profit sau avantaje personale. Uneori pe cai dubioase cum a facut fratele presedintelui, alteori pe cai legale dar care stirbesc firma cum a facut-o mezina acestuia.

    N-am auzit nimic de Obama e posibil sa fie un caz foarte diferit cand o rubedenie din Kenia o fi dat in strachini fara a folosi insa numele sau influenta presedintelui american. Aici s-ar inscrie si cazul trist al nesbuitei principes Irina a carei implicare in luptele de cocosi au umbrit prestigiul casei regale sau ceea ce mai ramasese in sufletele noastre.

  • LM spune:

   Pe la casa aia tocmai s-a-ntamplat o adbicare. Plus ca spaniolii sunt nemultumiti ca familia regala “traieste pe banii lor”, pe cand, uite o familie prezidentiala face afaceri. Ca sunt dubioase, aia nu se mai pune.

   • Red spune:

    Buna ironia. Printzesa Cristina e implicata intr-un scandal de coruptie, fapt ce precipitat poate schimbarea garzii in favoare unui rege tanar, mai popular si ferit de controverse. Sper sa fie o schimbare de bun augur. Spania trebuie sa lupte sa reduca somajul si sa dea mai multe goluri.

 16. Virgil Iordache Virgil Iordache spune:

  Am ajuns și eu cam târzior pe aici. Tare mi se pare că ați făcut un prim pas foarte mărișor pe un slippery slope care duce la susținerea publică a ideii că d-na Kovesi a luat șpagă de la Bercea… Ceea ce nu mai e de loc la fel de ușor de acceptat ca ideea că fratele președintelului a făcut ce a făcut….

  Bine lucrat de către băieții lui Voiculescu, ce-i al lor e-al lor, au meserie.

  Personal nu m-aș grăbi cu reacții rapide la scandalurile pornite din zona Antena 3. Aș porni de la presupoziția că sunt piese în manipulări pe termen lung și aș aștepta măcar o lună să văd unde vor să ajungă.

  Dar cum n-am televizor sunt ferit de problemă.

  gânduri bune,

  • Hantzy spune:

   Declaratiile lu’ Mondialu’ nu sunt de luat in seama. Cel putin pâna nu sunt probate.
   Insa hai sa ne uitam un pic pe declaratiile de ieri ale presedintelui! I-a recomandat lui MB sa se adreseze la DNA Constanta inca de acum un an. S-a organizat un flagrant si au fost arestati santajistii. E greu de crezut ca interlopii, care sperau intr-o eliberare rapida, sa fi asteptat un an ca sa faca publice dovezile filmate, care-l incrimineaza pe MB. Asa ca apar doua intrebari:
   1. De ce a fost transferat dosarul la Bucuresti, unde este Koveszi?
   2. De ce a durat atat pana la retinerea lui MB, desi faradelegea acestuia e anterioara santajului?

   • Vercix spune:

    1 – nu stiu, dar tu stii procedurile DNA si daca a fost incalcata vreuna?
    2 – conteaza momentul in care s-a aflat de presupusule faradelegi, deci stii cumva care e momentul? Precede momentul difuzarii inregistrarilor pe A3?

    • Hantzy spune:

     1. DNA CONSTANTA a instrumentat dosarul, deci cunostea cel mai in amanunt dovezile si circumstantele. Nu stiu daca s-au incalcat procedurile dna (nefiind publice, ele pot fi modificate intern oricand), dar asta e irelevant: pentru a musamaliza un caz nu e nevoie sa le incalci. Mai ales intr-o tara in care au loc lovituri de stat fara sa incalci constitutia.
     2. Desigur ca-l precede. Chiar Basescu Traian a spus ca stia de santaj inca de acum un an. Si imi vine greu sa cred ca cel mai informat om din stat n-a aflat si pentru ce era santajat. Eu insumi mi-am amintit ca citisem acum vreun an sau chiar doi in Gandul sau Adevarul de o afirmatie a Mondialului cum ca are un Video compromitator la adresa lui Mircea. Sa nu fi aflat de asta DNA sau Traian?!

     • Vercix spune:

      1. corect, dar pe principiul asta orice actiune a unei institutii e suspecta. Ok, mi se pare corect sa ne punem totusi problema atunci cand vorbim de primii reprezentati ai tarii, dar au trecut doua zile si n-am aflat nimic incorect macar dpdv moral, nici macar de la A3. Discutia pe acest subiect ar trebui continue doar daca avem ceva mai clar, deci daca sapi si gasesti ceva aiurea in mutarea dosarului, reluam :)
      2. MB e acuzat de trafic de influenta, nu de santaj, sa nu incurcam borcanele pls Si intrebarea era ce stia DNA-ul, nu TB.

 17. ECCE spune:

  Este de-a dreptul insultator ce se intimpla, pentru cei cu ceva bun simt din tara asta.
  Daca dl. presedinte nu incuraja atmosfera de promiscuitate dansind cu interlopii care ii ofereau salbe de aur doamnei Basescu, poate si fratele acestuia ar fi stat in banca lui.
  Si poate si ceilalti politicieni nu si-ar fi gasit in el un model de urmat.
  Din pacate, pe fondul general de care vorbiti, a aparut acest model daunator societatii romanesti, politicianul la limita dintre smecher de mahala si aparenta de om integru, aparator al democratiei.
  Socotesc, prin tot ce a facut dl. presedinte, ca este vinovat de decaderea atmosferei din societate din ultimii ani. Sper sa intre in istorie ca raspunzator pentru degradarea moralitatii poporului roman. Mi se pare o vina imensa, chiar mai mare decat ca a luat pe nedrept casa de la stat sau a vandut flota sau ce stiu eu ca se va dovedi sau nu, ca a facut

  • Harald spune:

   Dl.președinte avea nevoie de voturi, că așa zice Constituția că se obține mandatul. Dacă nu avea un Dragnea la dispoziție, care să-l rezolve cu voturile, a trebuit să obțină pe bune voturile minorității respective :)

   Cât despre ”salbele” de aur, se pare că e o singură monedă, care și aceea a ajuns la Administrația Prezidențială, fiind un cadou primit ”în exercițiul funcțiunii”, nu la Maria Băsescu acasă.

 18. Trebuie evitata elicopterizarea Presedintelui. Un intelectual nu are de ce sa se rusineze ca fost basist. Având in vedere ce era inainte in RO si ce vine dupa!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Sorin Ionita


Sorin Ionita

Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Cons... Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)