Home » Politica & Doctrine » Citesti:

Moartea băsismului

Andrei Cornea octombrie 14, 2014 Politica & Doctrine
39 comentarii 2,454 Vizualizari

Băsismul – denumire voit insultătoare, scornită de către marii adversari ai președintelui și ai vechilor lui susținători, denumire asumată apoi cu un anumit orgoliu de cei târâți în noroi de Antene – a murit. Și nu de moarte naturală. Iar asasinul lui se numește Traian Băsescu, chiar dacă, în unele momente, la omor au fost și alții complici.

Mandatul președintelui Traian Băsescu ur­mează să expire cam peste două luni; deja însă un bilanț, fie și provizoriu, poate fi fă­cut. A fost el pozitiv sau nu? Acum un an, răs­punsul ar fi fost evident pentru un om de bună-credință: foarte pozitiv. Am fi avut de trecut în lista cu plusuri lupta acerbă pentru modernizare, susținerea masivă a jus­tiției și a luptei anticorupție, politica ex­ternă consecvent proatlantistă și pro­eu­ro­peană, denunțarea publică a regimului co­munist, inițierea pactului pentru educație, lupta îndârjită împotriva baronilor și oli­gar­hiilor de partid, ceea ce i-a atras cele două sus­pendări, și, nu în ultimul rând, sus­ți­ne­rea premierului Emil Boc în momentele gre­le ale crizei economice. Toate acesta au for­mat, pentru a spune astfel, băsismul.

Astăzi însă, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, dominația acelor plusuri a ajuns să fie nu chiar contrabalansată, dar mult di­minuată și amenințată. Aș spune că, într-un mod greu de înțeles în mod strict rațional, Traian Băsescu a distrus în ultimul an și ce­va „băsismul“. Simplificând, aș zice că Tra­ian Băsescu a divizat „moștenirea băsistă“ în trei părți, inamice una alteia, fiecare in­completă și neputincioasă: moștenirea ins­tituțională – PDL – absorbit acum de PNL; moștenirea justițiară, preluată de Monica Ma­covei, candidat independent la președinție; moștenirea populistă, primită de Elena Udrea, care candidează din partea PMP. Numai la­o­laltă aceste trei moșteniri ar fi avut ca­pa­ci­tatea de a fi puternice și de a defini jocul pe scena politică, așa cum a făcut-o Traian Băsescu, care a știut să înmănuncheze și să utilizeze toate cele trei aspecte. Numai îm­preună ar fi format un tot rotund, puternic și atrăgător atât pentru mase, cât și pentru multe dintre forțele intelectuale și eco­no­mice cele mai valoroase ale națiunii. Di­vi­zate însă, în competiție între ele, dușmane înverșunate una alteia, greutatea lor po­li­ti­că se apropie de zero și, tot mai mult, la fel de mică devine și ponderea lor ideologică și intelectuală. Iar ca lucrurile să fie și mai rele, numai una dintre aceste moșteniri – Ele­na Udrea și PMP – este considerată de președinte ca „legitimă“, în de­tr­i­men­tul celorlalte.

Cred că aproape nimeni nu poate con­testa că, dacă Traian Băsescu a ucis bă­sismul, a făcut-o pentru a o promova ca moștenitoare politică, dacă nu ca vi­i­toare președintă a României, pe Ele­na Udrea. Or, ceea ce e limpede pen­tru orice judecată rezonabilă este că Ele­na Udrea nu poate fi un lider po­li­tic marcant și asta nu fiindcă „e blon­dă“ – pentru a spune astfel, însumând aici diferite conotații peiorative ale cu­vântului. Ci fiindcă, așa cum spu­neam, ea n-a reușit să absoarbă decât un fragment din băsism – populismul, picanteria de scandal, asezonate cu des­tul pragmatism cinic. Dispune de un partid lipsit de vocație, abandonat de idealiști, părăsit tot mai mult și de pragmatici, care nu-i dau niciun vii­tor. A dorit președintele să aibă un par­tid fidel cu care, după plecarea de la Cotroceni, să poată face politică? Plauzibil. Dar asta e tocmai întrebarea: a meritat să fie spart în bucăți bă­sis­mul, fie și de dragul lui Băsescu? Sau președintele speră că PMP va deveni un partid mare în 2016? Puțin pro­babil: dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Ponta, Băsescu va fi con­siderat unul dintre principalii res­pon­sabili și electoratul respectiv nu i-o va ierta. Iar dacă vor fi câștigate de Io­han­nis (căci o altă variantă mi se pare cu neputință), atunci alianța PNL-PDL, sau ce ce va fi, va domina, înghițind resturile dreptei. Încep să cred, totuși, că pentru un Băsescu care nu poate accepta în ruptul capului pensionarea politică, prima alternativă – victoria lui Ponta – e mai puțin gravă și că el speră că va deveni șeful opoziției de dreapta. Speranțe deșarte și nesăbuite chiar, dacă este așa!

Oricum, băsismul este mort, iar în­mormântarea sa va avea loc pe 16 no­iembrie: invitată – toată țara. Lacrimi vor vărsa mulți: unii sincere, ma­jo­ritatea de crocodil. Admiratorii pre­ședintelui ales vor cânta prohodul. Iar printre groparii voluntari, vom dis­tinge fără îndoială și silueta actualului președinte. //

Articol aparut in Revista 22

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "39 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Cred, dle Cornea,
  ca v-ati implicat prea mult in analize politice.
  Oare ce-o zice Socrate? aveti au ba dreptate?
  Nu se poate ca toti sa nu aiba dreptate, ci doar dvoastra: si in filozofie si in politica.
  (De fapt, acum la ce ne-ar mai folosi Basescu? un picior spate dos si pe pustii/mare cu tine, dictatorule.)

  • DEX spune:

   Basist este sinonim cu patriot, curajos, corect, competent, care lupta impotriva coruptiei, care apara democratia si statul de drept, care lupta pentru o justitie corecta si independenta, care lupta pentru pedepsirea infractorilor
   Cine poate avea ceva cu asa-zisii basisti ?
   Doar hotii, coruptii, infractorii, banditii, puscariabililii, derbedeii, repetentii, puscariasii, informarorii, falsii revolutionari, lichelele si retardatii.
   Presedintele a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps economic, de la incetare de plati.
   Presedintele a scos tara din recesiune si a readus-o pe crestere economica.
   Presedintele a limitat, a atenuat si a redus la minimum posibil, efectele crizei economice mondiale, asupra tarii.
   Presedintele a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.
   Presedintele a facut maximum din ce ii permiteau prerogativele, legile si constitutia.
   Ca sa scape de puscarie, cei mai mari hoti, cei mai mari corupti, cei mai mari infractori, cei mai mari banditi si cele mai mari likele s-au coalizat impotriva Presedintelui si au declansat o campanie mizerabila de dezinformare si manipulare a retardatilor.
   Presedintele a incercat si incearca in continuare sa salveze tara din ghearele mafiei, din ghearele Grupului Infractional Organizat usl.
   Presedintele nu poate face singur mai mult, in lupta cu un guvern si un parlament ostile, dominate de corupti si infractori.
   Presedintele a ramas acum sigurul sprijin al democratiei, al statului de drept si al independentei justitiei.
   Presedintele trebuie sa fie sustinut de toata lumea in lupta impotriva mafiei.
   Lupta impotriva mafiei, lupta impotriva Grupului Infractional Organizat usl trebuie sa devina lupta intregului popor, pentru a putea fi cistigata.

 2. Peter Manu spune:

  Stimate Domnule Profesor

  Aveti in intregime dreptate si va felicit pentru precizia diagnosticului si moderatia limbajului.

  Cu deosebit respect,

  Peter Manu
  Membru de Onoare
  Academia de Stiinte Medicale

  • Consonant spune:

   Uau! M-ati dat pe spate cu “membru …”. Stiti, in teoria sistemelor este celebra problema a “cutiei negre” care se poate rezolva daca ai suficiente date ale intrarilor si iesirilor. Cam asa si cu dumneavoastra!

   • lucid spune:

    Peter Manu si Andrei Cornea au copilarit in aceeasi zona nordic-lacustra a Bucurestiului. Si nu e singurul lucru care-i uneste.

   • Mitzu`Beciuklistu spune:

    Stai, sa mai organizeze micul plagiator mitoman vreun event pentru romanii din diaspora, pe banii romanilor, sa vezi cum da fuga nenea membru` la Bucuresti. Cred ca-l fascineaza ca pe unii din tara kilul de ulei. Sigur, nivelul e altul, ca uleiul in America e ieftin.
    Daca mai are loc si sub inaltul patronaj al lui Viki Mao devine coplesitor.

   • Peter Manu spune:

    Acum intra cum iesea?

 3. Paul spune:

  De fapt marea dezvaluire a d. Basescu nu este ca d. Ponta a fost angent SIE, ci ca va recomanda votantilor PMP sa stea acasa in turul 2.

 4. Adrian spune:

  PDL absorbit de PNL??? Viceversa!
  Din PNL mai rămâne doar numele.

 5. Lupul Monarhist spune:

  Un articol fabulos!

 6. dusu spune:

  zicea tovarasu basescu ca diva e´´putin nationalista´´
  din cite am inteles era un repros,dar sigur,machiavelicul tovaras il avea in vedere pe mindrul rumin.
  romanica e tara comunistilor si securitatea precum pcr are azi mai multe ramurele, care lupta si lupta ptr inflorirea patriei noastre dragi

 7. tzu spune:

  Domnule profesor va implor sa reveniti la articolele care ne provoaca si ne lasa pe noi sa tragem concluzia care ne convine. V-am citit toate articolele din 22 dar in ultimele nu va mai recunosc! Daca doreati neaparat sa coborati in arena, de ce articolul dumneavoastra de ASTAZI nu spune NIMIC de Ponta ofiter acoperit SIE?

  • victor L spune:

   pentru ca pericolul pentru tarisoara noastra il reprezinta Basescu.
   Ponta isi serveste tara din toate pozitiile.
   Basescu si blonda sint maladia ce ne va bintui de acum incolo.
   Cind tara are hoti, dovediti si incarcerati, de la parlamentari si ministri pina la demnitari judeteni, spiritele fine observa ca Basescu nu a putut rezolva toate problemele.
   Si doar nu putem lasa Antena 3 singura :P si noi vedem magariile dictatorului.

  • Andrei Cornea spune:

   Nu spune, pentru că l-am scris cu o zi mai devreme.

  • camione spune:

   @tzu,daca tot aveti timp sa cititi, cititi ca a fost in revista22-editia scrisa, inainte sa vina Base la realitateaTV cu stirea (pe care oricum o banuiau multi, de cand turcescu si promisiunea presedintelui cu dezbracatul candidatilor acoperiti).
   Basescu a fost o speranta, care moare ultima, insa moare si ea.
   unii isi mai pun speranta in fosta basista Macovei, care nu are nici o sansa, prin simplul fapt ca basismul a murit (chiar daca ea personal nu a facut jocuri politice, ci chiar credea in ce face, nu poti baga juma de tara la parnaie -sau stiti pe cineva care nu a dat spaga?, trebuie si o miscare de jos in sus, populatia sa simta ca-i merge mai bine, ca a fost Nastase un pic la racoare nu tine de cald ).
   eu inteleg articolul ca un semnal de alarma, daca iese sistemul Ponta (baronet, securisti etc care nici nu poate fi numit pontism, mai degraba dragneamazarism) va fi jale, asa ca in turul 2 trebuie votat impotriva lui (nu sper ca nu mai candideaza, securistii inca mai sunt la butoane), cine sta acasa in turul 2 e pro Ponta, sa fie clar

 8. genu spune:

  As vrea sa cred ca nici lupta impotriva coruptiei, precum si pozitionarea ferma pe axa americana nu sunt doar manevre dibace ale unui Pisistrate dambovitean. Ale unui ins lipsit de scrupule, amoral, ce foloseste agenda publica strict in interes personal. Sunteti printre putinii, din asa zisii “intelectuali ai lui Basescu”, ce trageti acest semnal de alarma. Paul Aligica si Alin Fumurescu au facut-o mai demult.
  Problema, pentru mine, e alta. De ce nu gasim in Romania politicieni fanion decat printre cei naraviti fara leac intru manipulare securistica? In cei care cred ca sunt ceva pe lumea asta daca stiu mai multe despre dosul cuiva.
  N-am crezut niciodata in “basism” si nici in basescianism, pentru ca pana si onomastica are un oarecare simt justitiar.

 9. Anne spune:

  Domnule profesor, vă respect ca intelectual și mă declar perplexă la auzul argumentelor dvs referitoare la unele dintre meritele dlui Băsescu. ”Denunțarea publică a regimului co­munist”, cu dosarele Revoluției devenite Dosarele X și Ion Iliescu trăindu-și vesel bătrânețea în libertate? ”Inițierea pactului pentru educație” – vă referiți la acel șir de vorbe goale plasate pe post de insultă pentru fraierii din sistem care muncesc a proasta pentru proslăvirea patriei? Dar stați, dvs nu simțiți asta, că doar salariul unui profesor universitar e de trei ori mai mare decât al oricăruia dintre colegii săi, oricât de harnici sau merituoși. Cât despre ”sus­ți­ne­rea premierului Emil Boc în momentele gre­le ale crizei economice”, asta e un fel de ”insult to injury” – o să cred simplu că vă bateți joc de cei care s-au ales cu un sfert din salariu tăiat, ca într-o afacere brutală cu cămătarii. Boc a fost o glumă sinistră de prim-ministru iar faptul că Băsescu l-a susținut să nu leșine de emoție când a aruncat în mizerie niște zeci de mii de amărâți nu face decât să-l spurce și mai rău.
  De acord, Ponta e inacceptabil, fiind varianta cea mai odioasă și vicioasă din tot ce-a clocit PSD-ul până acum. E creația desăvârșită a tot ce poate fi mai pervers, imoral, demagog, haotic și lipsit de conștiință într-un politician, e summa ororilor, și va fi deveni, probabil, președinte la fix 25 de ani de la trista și dureroasa farsă a Revoluției, ca-ntr-o schemă de basm horror.

  Faptul că oameni ca dumneavoastră insistă să-i găsească merite lui Băsescu acolo unde el a încurajat la modul evident abuzuri e, pentru mine, absolut deprimant. Știu, nu vă pasă. Dumneavoastră o veți duce bine chiar și sub Ponta, că doar n-o să vă ia nimeni jobul, titlurile și pofta de combătut de acolo de sus, din turnul înțelepților. Nu vă înțeleg și am obosit să văd oameni de o cultură impecabilă cântând în struna acestui carnasier politic fără scrupule, care acum își devorează încet coada.

 10. gheorghe/gheorghieni spune:

  Domnule Profesor Cornea,

  Imi este imposibil sa va acord circumstante atenuante la derapajele logice in asa zisele analize din ultimele articole. Un platonist este prin esenta un excelent exeget si in consecinta sunt de ne-acceptat astfel de interpretari sofistice ce jignesc pur si simplu bunul simt (common sense). Ati intrat vrand/nevrand (asta numai dvs. o stiti) intr-un cor ce canta partitura falsa a blatului dintre Basescu si Ponta. As fi necinstit sa spun ca sunt profund surprins de turnura subita a stilului dvs. analitic si nu al opiniilor ca acesta nu e important. Am vazut atat de multe cazuri similare din 17 decembrie 1989 incoace incat nu ma mai surprinde nimic. Regret insa enorm caderea dvs. la rangul de purtator de artifacte din alegorica pestera a educatiei noastre.

 11. carp spune:

  lupta presedentiei cu guvernul si parlamentul in anumite momente cheie era inevitabil sa nu fie sustinuta intens de o mare parte a populatiei, cea care are discernamantul binelui de rau si era terorizata de un eventual viitor bananier al tarii. daca a fost sustinut, a fost pentru ca a stiut sa duca o lupta la care alti mari de dreapta au esuat lamentabil. Tocmai statutul lui de neintelectual l-a ajutat sa faca fata intr-un mediu plin de golani, hoti si farsori. A fost intr-un fel omul potrivit la perioada potrivita. Judecat in amanunt, au existat o multime de derapaje, care insa nu s-au situate pe ansamblu peste partea pozitiva a prestatiei sale. Conditiile mai neortodoxe au disparut insa treptat, jusitia s-a mai intarit, anumiti chibiti au ajuns in parnaie, mai degraba din aceasta cauza a ajuns perimat, rolul sau s-a cam terminat.

  N-am inteles niciodata tenta unei anumite parti a dreptei de a cere de la el in continuare o anumita conduita care nu I se potriveste, nu-l reprezinta. Probabil din cauza ca e divizata, stupida si gangava? Ce s-a ales de pmp si iuresul navalnic de acum mai bine de juma de an? praful de pe toba.. cu ce defileaza ea? cu articole, care mai de care mai ‘neintelese’; nici o priza la populatie, nici o actiune mai de doamne ajuta, aproape zero. Nu pare de-a dreptul ridicol ca un marinel cu simt istoric a facut pentru tara asta mai mult decat a reusit elita de dreapta de la revolutie incoace? ar fi hilar, daca n-ar fi foarte tragic..

  basismul a incetat ptr ca asa a decis istoria, nu ca s-a sinucis cum scrie alt destept care s-a obisnuit sa tot astepte de la altii.. se tot asteapta, si se tot asteapta, si se tot manifesta dezamagiri si asteptari recente inselate.. ca sustine o fufa! sa fie asta dezamagirea suprema, ca daca iese ponta presedinte o sa regretati fufa..

 12. lili spune:

  Subscriu, daca-l avem azi pe Ponta si PSDul lui, asta i-o datoram lui Traian Basescu si PDLului lui.(asa cum in 2004 majoritatea a votat Traian Basescu, satula de PSD!!).
  Sa-i “multumim” lui pentru asta.
  Numai ca, asa cum spuneti, pentru el nu conteaza, conteaza numai Dna Elena Udrea, “cea mai cea”…..
  Inca 10 ani pierduti, inca 10 ani in care inteligentele romanesti vor zbura peste mari si tari iar Romania se va chinui sa platesca pensiile celor ramasi, tot mai putini si tot mai batrani……
  Cui ii pasa, NU am vazut niciodata in vorbele sau faptele politicienilor care conduc Romania ca-i preocupa viitorul acestui popor, ca-i preocupa imbatranirea populatiei, ca-i preocupa faptul ca valorile TINERE pleaca peste mari si trai, nu am vazut niciodata decat vorbe goale insotite de insulte si acuzatii reciproce, adica NIMIC din ceea ce TREBUIE pentru Romania, NUMAI ceea ce-i INTERESEAZA si PREOCUPA pe ei, pe principiul: “care pe care” .
  Ce viitor are tara asta ?!

  • Mitzu`Beciuklistu spune:

   @lili, inteligent, asa cum scrii, ne spui si noua, cum putea sa nu-l numeasca, cind uslamul avea 70% voturi? Si, ne mai spui si ce ar fi facut tavalugul proaspat votat de popor, daca nu-l numea?
   Stii un secret? L-a obligat chiar legea. Si iti mai spun unul: pe saitul acesta sunt oameni informati. Mai cunosc ceva legi, ceva istorie.

   • lili spune:

    Cred ca NU ati inteles mesajul: il avem pe Ponta si PSDul lui “multumita” guvernarii PDL-Traian Basescu, adica PDL + Basescu “au pavat” drumul lui Ponta spre Cotroceni, prin sfidatoarea guvernare anterioara!!!

    Mai zilele trecute:
    “Andrei Plesu a mai afirmat ca Traian Basescu ar putea fi considerat principalul vinovat pentru venirea lui Ponta la Cotroceni. Vorbind despre actualul context în care se desfăşoară campania electorală, dar şi despre finalul de mandat al lui Traian Băsescu, Andrei Pleşu a spus că actualul preşedinte „lasă o atmosferă de caft general”. „Mă tem că o să-i datorăm lui Traian Băsescu venirea lui Victor Ponta la preşedinţie.”

    http://www.revista22.ro/andrei-plesu-despre-candidatii-la-alegerile-prezidentiale-mi-se-pare-esential-sa-cstige-oricine-i-se-opune-lui-ponta-mie-mila-de-radu-beligan-48021.html

    Asta vreau si eu sa spun.

    • Mitzu`Beciuklistu spune:

     Ei, atunci e corect. Si eu mi-am dorit ca Basescu/Boc sa lase Romania sa se duca de ripa. Atunci nu mai avea guvernarea rosie ce sa consume, fure, sa dea de pomana. Si poate ar fi pus osul la treaba. Sau, incompetenti cum sunt, ar fi plecat demult de la macelarie.

   • Hantzy spune:

    Sa-si dea demisia!

  • sfinx spune:

   Da ce, basescu i-a votat?
   Adica e vina lui basescu ca romanii sunt prosti si ii cred pe aia de la antena 3 cand il fac dictator?
   Trebuia sa fie dictator sa-i inchida ca sa nu mai manipuleze.
   La ce fracturi logice mai bagati, ati gresit site-ul…

 13. Viq spune:

  La prima vedere pare o analiza rece si cu mare efort de obiectivitate dar cautand o idee de impact.
  Cred ca eroarea e strecurata in radacina analizei.

  “Basismul” e limitat la trei aspecte, probabil fortuit de necesitatea de a oferi inmormantarii un pretext logic.
  Populism-justitie-institutii.
  Nici macar nu pot fi incadrate in regn comun.
  Mie mi se pare ca sunt selectii a ceva ce sa se potriveasca persoanelor/situatiilor, luate din dulapuri diferite, fiecare dulap cu mai multe umerase.
  Si mai sunt dulapuri…
  Cred ca basismul e mai mult decat cele trei.

  Asta imi sugereaza ca domnul Cornea si-a construt pledoaria plecand de la concluzie (mormantul basismului) catre justificarea ei (cele trei cruci).

  De regula in situatii de genul asta se poate gresi usor.

  Impresia mea e ca “basismul” nici nu si-a incheiat copilaria la toti nasturii.
  Poate e doar o impresie.
  Vedem ce urmeaza si la ce model se vor raporta “realizarile” viitoare ale reprezentantilor natiunii.

 14. sfinx spune:

  Domnule Cornea, dupa cum bine ati spus, basismul nu exista decat in mintea adversarilor presedintelui.
  Si basismul nu e mort, pentru ca asa cum a fost el definit reprezinta sustinerea statului de drept, a independentei justitiei, a respectarii legilor.
  Ce vad eu e ca a murit societatea civila. De tot.
  Adica inca nu-mi vine sa cred ce reactii (lipsa) au avut la povestea cu agentul 000+procuror+prim-ministru+viitor presedinte.

  P.S. Stiu ca-l sustineti pe iohannis dar eu in turul 2 ii voi vota pe amandoi; pentru ca si ponta si iohannis sunt niste mincinosi infatuati.

 15. Vasaîli spune:

  Basismul e o manifestare sau un sistem? Poate ca ar trebui sa privim acesta distinctie un pic mai onest. Pentru că mie mi se pare ca institutia Basescu, oricit de lustruita, de bine intentionata, si de intemeiata in discursul legislativ si oricit de pro-occidentala, a fost minata in permanenta de caracterul Basescu. Si cred ca treaba asta a nascut mai intii antibasism (bun, amplificindu-l insutit pe cel insititutional – via justitie), si apoi a inventat basism, contaminind o intreaga pupulatie de oameni care au functionat sub tutela lui. Lasind la o parte increngatura de incuscreli toxice din mediul politic (careia e normal sa i se fi aprins becul rosu de avararie – avarie de la avaritie, probabil ), basismul a fost propavaduit zgomotos si a avut succes si in masa mult mai numeroasa de oameni care pur si simplu n-au putut trece peste afrontul prilejuit de un presedinte de multe ori mitocan, cascind urechile la toata propaganda antibasista comandata politic. Un afrornt imbecil, un afront al unei memorii scurte si al multor alte neajunsuri care tin de fie, daca nu de intelect – nici macar o clipa dublat de gindul ca totusi caruta se tiriie intr-o directie sincrona cu ideea lor de bine.

 16. un_batrin spune:

  Basismul a existat in mintea celor care il urau de moarte (justificat din punctul lor de vedere) si, paradoxal, in mintea unor intelectuali. Despre acestia din urma este uimitor cum simt (probabil inconstient) nevoia unui tatuc care sa rezolve totul. Credeam ca macar o parte a “societatii civile” a renuntat la mitul personajului providential. Realitatea este ca nu avem nevoie de Basescu ci de cineva care sa fie capabil sa lupte pentru independenta justitei. Basescu a reusit destul de multe si a platit pretul acestei lupte. Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara. Daca o face in liniste sau printr-un “big bang” nu conteaza important este sa nu urmeze un “big crunch”. Indiferent ce urmeaza este evident ca tot Basescu este si va fi vinovat, dar asta s-ar fi intimplat si daca Basismul nu murea acum ci doar dupa alegeri pentru ca oricum ar fi murit.
  P.S. Chiar credeti ca K.I. ar fi capabil macar sa pastreze independenta justitiei atita cita este acum?
  Personal ma indoiesc si m-am cam saturat sa votez raul cel mai mic (am vazut in 2000, cind l-am ales pe iliescu, ce insemana asta).

 17. Ioana spune:

  Articolul este, intr-adevar, exceptional si va multumesc, domnule Profesor, pentru luciditate si onestitate intelectuala.

  Comentariile resprezinta cea mai buna dovada pentru mostenirea nociva pe care o lasa in urma presedintele Basescu, in ciuda meritelor indiscutabile ale mandatelor domniei sale. Basescu lasa in urma sa o societate profund divizata si radicalizata. Sustinatorii dumnealui par sa nu mai poata iesi din logica bolnava a lui “cine nu e cu noi e impotriva noastra, e cu dusmanul”. Sigur, hardlinerii sunt putini, dar societatea in ansamblul ei este divizata si scindata, incapabila sa se solidarizeze pentru un proiect comun. Basescu nu a stiut – sau nu a vrut – nici macar sa coaguleze o dreapta puternica si unita, a divizat si invrajbit. Rezultatele se vad acum, cand dreptele noastre se mananca intre ele in fata monolitului pesedist, electoratele lor se ataca pe forumuri si se acuza reciproc, iar Basescu ii indeamna sa stea acasa in turul doi daca nu ajunge acolo favorita domniei sale. Asta mi se pare o iresponsabilitate atat de scandaloasa incat aproape ca anuleaza meritele certe ale presedintelui Basescu.

  • Guardian spune:

   Va pripiti ca si domnul Profesor Cornea (pe dom’ academician in rezerva Manu nu-l mai pun la socoteala, el e doar anti-Basescu…si chestia asta a fost vizibila la Academie (aia se uita cu ocheanul dupa anti-basisti)…pacat, de era in Romania ca dom’ socol & sotia, era si dumnealui poate academician plin si nu de onoare!) : dl Basescu nu si-a incheiat mandatul! Si nici in secunda unu dupa ce preda mandatul nu putem discuta despre “mostenirea” Basescu…trebuie sa treaca un anumit timp pentru a putea analiza obiectiv efectele, altfel sunt analize fara releventa, cu adevararuri/neadevaruri partiale (daca se poate spune asa! – adevarul n-are decit doua stari: true or false, no transient state for it!). Anticipez in viitorul nu prea indepartat o “mostenire” in care vom regasi un foarte anemic psdr, aproape golit de continut (la propriu si la figurat).Abia atunci o sa realizam magnitudinea “mostenerii”…pina atunci toate cele bune…

   @Viq – minte buna, rationament bun! Poate fi transcris in propoztii de logica formala si dovedit valabil…stiintific!

 18. n italy spune:

  Daca acest articol n-a prea avut succes la R22 s-a incercat marea cu degetu si aici..supa reancalzita plina de contradictii si ilogica in mare parte.Trebuie observat ca intr-o saptamana-doua de acum aproximativ un an aproape toti autorii articolelor de la revista sus amintita “s-au sucit“ca sa folosesc un termen consacrat si au lasat oarecum criticile la adresa puterii actuale si s-au ocupat de Udrea si imediat de presedinte Cum au putut atatia oameni in atat de putin timp sa isi schimbe toti la fel opiniile e pentru mine e inexplicabil si deci cum sute de comentatori ii critica pe dl Tapalaga,Leca, Cornea,IEDogioiu,Pora,Fati si Pippidi in loc de explicatii plauzibile se primeste o atitudine de “ursu trece cainii latra“ma alatur si eu acelor comentatori carora le dau dreptate aproape de suta la suta.

  • camione spune:

   @n_italy, si eu am fost basist, pana la faza cu Daniel Morar (pactul de coabitare etc), i-am trecut multe cu vederea (si ma intreb de ce), chiar si Monica Macovei mai iesea ciudat (insa pt o cauza buna).
   acum cat de fan ai fi, nu poti sa mai auzi notele din ce in ce mai false , oricat de nevasta iubitoare ai fi, daca sotul se imbata si te bate regulat, normal ar fi sa te “sucesti” si sa-l lasi.
   plus ca avem totusi alternativa la marele pericol securist/baroni (sistem ar fi prea sofisticat spus, crima organizata prea dur, ca nu vad sange).

  • Mitzu`Beciuklistu spune:

   n italy, Revista 22 face apel la donatii. Cred ca, daca ai asta in vedere, daca iti reamintesti cum cumparase N0049 presa romaneasca prin publicitate de stat, atunci devine clar de ce intelectualii nostri favoriti au intors macazul. E interesant de urmarit pina la victoria primului mitoman al Tarii citi dintre ei isi reorienteaza constiinta.

   Eu pe Ioana Dongioiu n-am citit-o niciodata cu vreun gind de apreciere. Ea scria pe placul unora. Mare editorialista nu e si nici nu va fi. Mi se pare insignifianta intoarcerea ei.
   M-as ingrijora de abandonul d-lor Liiceanu, Cartarescu, DP Aligica, Tismaneanu. As incepe sa ma intreb daca nu gresesc eu, cumva. Dar Dongioiu, Pippidi…s`avem rezon.

 19. Pavalache spune:

  @DEX: URA! URA! URA!

 20. Decebal spune:

  Construind pe premisa articolului (desi nu sunt de acord cu ea), eu as spune altfel: Societatea romaneasca este divizata (economic, politic, social, educational etc.) Daca “basismul” s-a divizat in trei “pui”, putem presupune ca fiecare “pui” va coagula un anumit segment al populatiei. Poate si al populatiei care n-ar fi iesit din casa doar pentru Iohannis si Ponta. Ma hazardez sa spun ca aceasta divizare nu este un lucru rau, inainte de turul intai. Oricum, daca acceptam ideea ca moare “basismul”, cred ca trebuie sa acceptam ideea (complementara) ca moare si “anti-basismul”. :)

  Eu nu cred ca “basismul” poate sa moara, cata vreme are adepti, in electorat. Si spun “basism” nu in sensul de adepti ai unei persoane, ci de adepti ai unor idei si principii. Cat despre persoana care a prilejuit aparitia etichetelor “basist” si “anti-basist”, primul lucru care-mi vine in minte este vorba “mor cu ei de gat”. :)

 21. victor L spune:

  “Moartea basismului” prevede dl A. Cornea.
  Atunci e grav; eu prin “basism” am perceput:
  – condamnarea comunismului prin citirea Raportului Final in Parlament;
  - insistenta pentru o Justitie independenta si activa ;
  – insistenta pentru un Stat de drept;
  – orientarea Romaniei, in politica externa, spre Vest si pentru un parteneriat strategic cu SUA.
  Daca, si chiar daca, numai aceste “basisme” nu vor muri (cum ne prevesteste autorul avind in fata ochilor o blonda), “basismul” a fost si ramine un beneficiu.
  Bocitoarele s-au autoinvitat degeaba :PComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Andrei Cornea


Andrei Cornea

Eseist, istoric al artei, clasicist, publicist, filosof. Profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, departamentul de relaţii internaţionale şi studii eur... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)