vineri, martie 29, 2024

Monica Macovei ridica miza


Important interviul acordat de Monica Macovei in emisiunea lui Robert Turcescu, avandu-l ca invitat si pe Dan Tapalaga.

Banuiesc ca iesirea publica  a Monicai Macovei se datoreaza si faptului ca a simtit inceputul reconfigurarii spectrului politic, situatia inconfortabila in care se afla USL, care in afara de „jos Basescu” si sa scapam tara de PDL, nu mai produce nimic nou. Daca facem exceptie de initiativa Ecaterinei Andronescu de a trimite la facultate elevii care au picat bacalaureatul, pe banii statului. Initiativa de care s-a lepadat pana si Victor Ponta (si tu, fiul meu Victoras?)

Aparitia Miscarii Populare, dar mai ales a platformei politice „Noua Republica”, fondata de Mihail Neamtu, sunt si ele menite sa puna presiune pe clasa politica si o obliga sa faca alegeri importante.

In acest nou context politic, declaratiile Monicai Macovei vin sa ridice miza deciziilor din PDL.

La intrebarea daca considera necesara aparitia unui nou partid, ca de exemplu initiativa lui Neamtu, Monica Macovei a raspuns ca da, crede in nevoia reinnoirii clasei politice, pentru care lupta de mult timp, reinnoire care sa aiba la baza competenta si integritatea persoanelor implicate. Si ca, la o adica, va putea functiona si „extragerea” unor persoane din PDL, care sa fie atrase de astfel de initiative.

Multi am crezut ca ramanerea dnei Macovei in conducerea PDL este echivalenta cu prezenta unui bibelou de portelan in vitrina partidului, care sa dea bine in ochii alegatorului si diplomatilor de la Uniunea Europeana. Se pare ca nu este asa.

O declaratie importanta din interviul amintit este urmatoarea:

„Imi duc bataliile, imi dau o limita de timp, cand o sa le termin o sa va spun”. Motive de expirare a timpului: „Dacă se continuă de exemplu această politică de promovare a unor oameni care nu sunt competenţi şi care au probleme de integritate. Nu am fost de exemplu deloc mulţumită de decizia care s-a luat în Parlament cu susţinerea PDL cu privire la preşedintele CSA. S-a votat în BPN domnul Constantinescu şi apoi la Comisie şi în plen a ajuns altcineva”, a exemplificat Macovei.

Ea a admis şi criticile care s-au adus propunerii lui Gheorghe Iancu ca Avocat al Poporului. „Încerc din iulie să demontrez că domnul Iancu nu este persoana potrivită pentru Avocatul Poporului”, a spus Macovei.
Monica Macovei a menţionat că a primit chiar si ameninţări din cauza propunerilor sale, dar că acestea sunt riscuri pe care le acceptă şi asupra cărora nu doreşte să dea detalii în acest moment.

Monica Macovei lasa sa se inteleaga ca nu este dispusa sa-si duca bataliile pentru integritate, in interiorul partidului, pe termen nelimitat. Ca oricand ar putea decide sa plece din partid. Odata cu apropierea alegerilor, o astfel de decizie ar fi o lovitura mortala pentru credibilitatea PDL. Caruia tocmai asta i se reproseaza, ca s-a pesedizat, are comportamente identice cu acelea ale celorlalte partide cand e vorba de integritate, de persoane corupte, de obtinere de bani pentru campanii pe cai neortodoxe. Cum  performantele economice ale guvernului nu au darul de a strange voturi, daca si pe aspecte de integritate pierde voturi, PDL se poate considera istorie.

Monica Macovei declara ca are sustinerea presedintelui partidului Emil Boc, dar deciziile se discuta si se iau in BPN prin vot. Asa ca, indiferent de sustinerea presedintelui partidului si, eventual, a  catorva membri, decizia finala apartine greilor partidului, a celor care aduc bani si voturi.

O alta declaratie importanta se refera la o eventuala „lista neagra”, a unor persoane numite in functii publice, dar cu probleme de integritate si/sau de incompatibilitate. Comisia de stabilire a acestei liste negre, din care face parte si Macovei, si care a audiat peste 50 de secretari de stat si alti sefi de agentii si institutii publice, pentru a verifica daca respecta principiile de integritate,  ar trebui ca in termen de cel mult 10 zile sa propuna premierului Emil Boc eliminarea din guvern, agentii, alte institutii ale statului, a persoanelor care nu corespund sub aspectele mentionate.  De exemplu, daca ei, sau prin interpusi, au contracte cu statul. Doar ca aici pot apare reactiile adverse ale baronilor care i-au propus. Si care se vor duce la Emil Boc si-i vor spune, verde in fata, imi dai afara oamenii, adio bani de campanie si voturile judetului pe care-l pastoresc. Ce va face atunci premierul? Intre bani plus voturi, si integritate, ce va alege? Vom vedea.

Termenul acesta de zece zile, in care trebuie sa se intample curatenia generala in aparatul functionaresc public, pare a face parte din limita de timp pe care si-a impus-o Macovei. Asa ca lucrurile s-ar putea precipita, mai repede decat banuiesc unii.

Evacuarea lui Sebastian Lazaroiu din guvern, intr-o singura zi, ne lasa sa presupunem ca, la o adica, Macovei ar putea fi data afara din partid, pentru a nu ii permite „luxul” de a demisiona. Imaginea despre sine, a unui Ioan Oltean, Berceanu, Blaga, Florea si a altora, care i-au spus lui Funeriu ca a ajuns ministru pe spinarea lor, fac posibil si un astfel de deznodamant. Dar ar insemna, inceputul unei alunecari pe topogan, accelerata de revenirea crizei economice, din care PDL va iesi sifonat rau de tot.

Monica Macovei mai spune ca unele persoane ar trebui sa plece din partid. N-a dat nume, asta mai lipsea, dar afirmatia in sine este destul de grava. Adica, PDL nu este partidul curat si nobil de pus pe rana, cum il prezinta sefii sai. Mai are si „patati”, care fac rau imaginii partidului si ar trebui sa-l lase. Dau eu nume, nu mai departe Ioan Botis, amestecat pana la gat, impreuna cu sotia sa, in scandalul cu fonduri europene, tocmai ce a fost promovat, la insistentele lui Ioan Oltean, in functia de sef al Comisiei de Munca a partidului. Sau Cristian Poteras, primarul sectorului 6, care fiind trimis in judecata de catre DNA, pentru fapte de coruptie, tocmai ce a primit 15 milioane de euro fonduri europene, repartizate de Elena Udrea.

Ideea asta ca, daca persoana nu e in functie publica, platita de la buget, poate fi oricat de penala si incompatibila intr-o functie la partid, e total falsa. Tocmai partidul trebuie sa fie imaginea curateniei, a unei echipe de profesionisti nepatati.  Adica, teoria ca nu esti bun pentru stat dar esti bun pentru partid, face mult rau credibilitatii sale si e de mirare ca nimeni din partid nu sesiseaza pierderea enorma de imagine.

In concluzie, din pozitia in care se afla, Monica Macovei poate juca un rol important in reconfigurarea scenei politice. Nu in ultimul rand, ne putem intreba, ce va face daca va demisiona sau va fi data afara din partid? Vom vedea ce surprize ne pregateste.

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. Marturisesc ca pentru mine e un mister incapatanarea D-nei Macovei de a paria pe un cal perdant si muribund. Interviul de ieri explica unele lucruri dar ramane de vazut cat timp mai acorda pdl-ului.
    Cred ca MP/PCZ/NR functioneaza ca o „spumiera” filtrant „imaginile vandabile” ale pdl gen Macovei de cei deja considerati „beyond salvation” in ideea ca insumand procentele MP cu cele pe care le va obtine totusi pdl se poate ajunge practic la acelasi procentaj ca in cazul pdl-ului singur in 2008.

    • Niciun mister: cand n-ai niciun cal de rasa pe care sa pariezi, pariezi pe ala care cum-necum, se indreapta catre linia de sosire.

    • Bănuiesc că v-ați pregătit replica și pentru varianta puțin probabilă în accepția Dvs. că nu va reuși pariul Monoica Macovei ?

  2. @Stefan Vlaston:
    „Aparitia Miscarii Populare, dar mai ales a platformei politice „Noua Republica”, fondata de Mihail Neamtu, sunt si ele menite sa puna presiune pe clasa politica si o obliga sa faca alegeri importante.”

    … mai mult, pe strazile oraselor si ulitele satelor din intreaga tara poporul a iesit, cu mic, cu mare, sau la un mic pe la mare, si striga inspaimantat: „Vin nemtii, vin nemtii !” Fara indoiala, in marea lui intelepciune, electoratul va vota coplesitor „capitanul Neamtu si cuibul blogary”

  3. Chiar vorbiti despre PDL ??!!
    Ma uimiti pe zi ce trece, mai acum vreun an cand spuneam astea despre PDL Dvs imi tot explicati cum e cu PDLul asta imaculat fata de PSDul patat !!!!
    Cum mai trec vremurile si ne mai lamurim, mai greu uneori, e-adevarat..
    Dar mai bine mai tarziu decat niciodata….
    Cat priveste spusele Dvs din articol in afara Dnei Macovei de nici un fel nu poate fi spus altceva despre membrii PDL decat : coruptie, incompetenta, clientelism cat cuprinde…
    Mai grav este ca incompetenta incepe cu Dl Boc.

  4. Cred ca valorile autentice trebuiesc cautate in alta parte decat in actuala clasa politica. Sunt tineri de succes care vor sa schimbe Romania.
    Uitati de Monica Macovei, Crin, Ponta, si cautati in alta parte. Nu conteaza ca Macovei ridica miza, si Basescu a procedat la fel cand era incoltit.
    Cat despre Noua Republica (de Miscarea Populara nu are rost sa vorbim ca este din vechea garda cu tichie noua) daca vrea sa reuseasca, trebuie sa se lepede de TOT ceea ce se numeste actuala clasa politica si sa caute afara specialisti, pe diferite probleme.
    NR (Noua Republica) trebuie sa vina cu solutii clare pe probleme nationale/sociale. Sa ne arate un proiect de constitutie scris de tineri juristi gandita pentru generatiile viitoare. Sa ne aduca solutii la probleme existente. Reforme clare, punctuale pentru Invatamant, Sanatate, Economie, Justitie.

    Am mai spuso azi o data: „Vision without execution is hallucination”.

    Iar eu (ca si restul) vreau sa vad o strategie prin care Noua Republica va transforma viziunea in realitate, altfel va ramane tot o halucinare. ;-)

    • @Marius de ce astepti sa vezi ce va face NR? tocmai chitibusheala asta de pe margine ne incremeneste in proiect …de ce nu participi la luarea deciziilor si in cuagularea NR?
      Daca inca exista 10% din electorat nepervertit care ar dori o schimbare profunda a Romaniei , tara va mai avea o sansa.

      • @valceanu mai citeste inca o data ce am scris. Vreau sa vad ceva scris clar, concret. Ceva gen:

        „Noua Republica in 10 pasi”

        -Directii
        -Strategii
        -etc

        Este asa greu? Nu, Valcene, nu este chitibuseala, este realitate. Am fost pe site… concluzia?

        Lipsa oamenilor specializati in Web design, PR, UX (user experience) s.a.m.d. Ma bucur totusi ca cineva a luat initiativa si vad ca site-ul este in refacere. Dar tot trebuia sa lase macar form-ul de inscriere si nu sa scrie cu litere de-o schioapa: „lucram la un site mai bun”

        Am intrebat de strategii de implementare/raspandire a micarii pe mediile online… concluzia?

        NADA ;-)

        As vrea sa fiu bine inteles. Nu o fac nici din carcoteala, nici din rautate, nici din chistibuseala. Cand te apuci de un as aproiect, cred ca trebuie facuta o lista lunga cu cele necesare resursele de care dispui, resursele de care ai nevoie s.a.m.d.

        Concluzia? Este vointa, nu este organizare. Zilele trecute se anuntau nu stiu ce reprezentanti din nu stiu ce judete care mai de care cu adrese de email pe yahoo.com pe gmail.com… . Nu asa se face!

        Faci adresa de email pe domeniul respectiv gen:

        [email protected]
        [email protected]

        etc

        Mai vreti? Va mai spun. ;-)

        Zi faina sa aveti. :-)

        • Nu stiu de ce va mai raciti gura discutand despre Noua Republica. Aceasta este noua barcă de salvare a lui Basescu. Unde se va retrage Basescu cu familia dupa ce iese de la presedintie? Ati ghicit – Noua Republica. Cititi articolele dl. Neamtu de pe blogary si va lamuriti care e treaba cu NR si ce vrea de fapt.

    • Foarte intelept Marius. Propunerile sint excelente…vad ca se lucreaza la site-ul NR.

      Total de acord….Romania are nevoie de o cu totul alta clasa politica. Noi toti putem fi acea clasa politica. Un asa proces se transormare are nevoie de resurse umane enorme…
      Ca sa produca ceva NR are nevoie de adeziuni…oameni noi si credibili cu idei noi. Te bagi?
      Daca se dovedeste ca cercul e inchis (nu reprezint NR) atunci sint la fel ca actuala „clasa politica”.

    • Tocmai aici este necazul țării : TOȚI vreți să vedeți dar de ce nu faceți VOI ceva ……(în afară de a da din gură) ……?

  5. Bine ziceti d-le Vlaston.:greii partidului voteaza cum vor ei pt ca aduc bani si voturi.Politica inseamna voturi d-le Vlaston iar daca d-na Macovei nu reuseste sa-si convinga nici colegii ce sa mai vorbim de alegatori.UNA E SA FACI POLITICA SI SA VREI SA SCHIMBI LUCRURILE SI SA MAI SI REUSESTI ASA CUM A REUSIT pdl si alta e sa faci teorie.

    • @maria: Nu ma-nnebuni! Ce schimbare a reusit PDL-ul? Te referi cumva la preschimbarea in PSD? Pe aia da, recunosc, au reusit-o. Ca element de noutate (fata de PSD) a fost plimbarea pe la DNA si Parchet a unor corupti, dupa care i-a lasat pe toti acasa. Ar mai fi tot ca noutate si referendumul pentru reforma Parlamentului, care s-a facut, a trecut, si nu s-a intamplat nimic. Halal schimbare…

  6. Bine ziceti d-le Vlaston.:greii partidului voteaza cum vor ei pt ca aduc bani si voturi.Politica inseamna voturi d-le Vlaston iar daca d-na Macovei nu reuseste sa-si convinga nici colegii ce sa mai vorbim de alegatori.UNA E SA FACI POLITICA SI SA VREI SA SCHIMBUCRURILE SI SA MAI SI REUSESTI ASA CUM A REUSIT pdl si alta e sa faci teorie. Daa d-na Macovei este astazi europarlamentar si a fost ministru pt ca T.Basescu si PDL a promovat-o adica „greii”pe care astazi ii ameninta.Fara ei ar fi fost un nimeni.,asa cum sint multi altii.Are dreptate Basescu cind zice cite ceva de caracterul unor intelectuali.

  7. Nu prea cred ca „se poate implica” cineva in luarea deciziilor in NR, „capitanul” decide si „miscarea” executa! ;)

  8. Statistica arata ca nu exista sperante pentru poporul roman. De 22 de ani se vad o gramada de porcarii cu ochiul liber, zilnic. Crime, incepand cu revolutia din decembrie, crime in accidente rutiere zilnice, crime sau atacuri violente, impuscaturi si batai zilnice, politia si justitia ultracorupte si ineficiente, educatia de rahat, sistemul medical idem. Dar oamenii nu protesteaza, tolereaza toate astea si se lupta intre ei, pe sosele si strazi, in tramvaie si la servici, etc. In loc sa fie solidai, si sa se asocieze pentru lichidarea acestei clase de borfasi care conduc tara si construirea unui sistem transparent si corect. oamenii pur si simplu prefera starea asta a societatii in care platesti si dai spaga pentru orice, nu exista decat concursuri trucate, aer de proasta calitate, apa de proasta calitate, mancare nenaturala. Asa le place.

    Si nici doamna Macovei nu stiu ce poate sa faca, nici nu stiu daca vrea sa faca ceva, nu are cu cine, nu e nimeni care sa vrea sa renunte la privilegii de dragul constructiei unei societati in care totul sa se desfasoare transparent, sportiv, in care oamenii au un grad inalt de constienta etc. Mai bine isi da foc in piata Universitatii sau face ceva disperat care sa cutremure masele, nu stiu.

    Si nici de domnul Funeriu nu-s incantat. Nu stiu in ce masura controleaza ministerul ala, in care eu acuma 23 de ani am intrat prima data cu carne si cafea ca sa obtin in timp util o simpla aprobare de iesire din invatamant si de trecere in cercetare. Acuma e pe euro totul. Oricum, Bac-ul a fost o porcarie, nu a fost corect, 10% era procentul real si atata trebuia sa fie, trebuia sa-i controleze si pe aia de la licee teoretice, si pe toti din toate judetele.
    Clasificarea universitatilor e nedreapta, ASE nu are ce cauta in prima liga, chiar daca e singura institutie de acest tip, economic. Recent am aflat ca a fost bagata in a doua categorie dar presiunile mari l-au determinat pe ministru sa revina.
    Ierarhizarea programelor e alta porcarie. Chiar daca mi-e profund antipatica UVT si facultatea de matematica-informatica de acolo, cum naiba matematica apare la B iar matematica de la Craiova apare la A?? Pai aia cu Petre Stavre &comp. ai lor sunt chiar in evul mediu.
    Si cel mai enervant sunt standardele minimale de avansare pentru economisti, i-am si scris ministrului dar bineinteles ca nu a raspuns. Pai tocmai unde era cea mai mare impostura si coruptie a lasat ca un economist sa ajunga profesor cu numai doua ISI de cate 0,25 fiecare, toti ceilalti indicatori putand fi zero!! Cititi atent standardele!!

    Traian Basescu, Macovei si Funeriu, cei trei pseudo-reformatori” ai societatii romanesti. Nu au dus nimic pana la capat, rectorii si mafia din Timisoara abia asteapta schimbarea parlamentului si guvernului si nu au de gand sa faca nimic pana atunci. Si la fel ramane si justitia, politia, medicii etc. Ca-n Caragiale….

  9. @Tio: Ai citit „manifestul” si „manualul de lupta”? „Capitanul” e un epitet in ton cu linia generala a „miscarii”: „Cine nu e cu noi e impotriva noastra”.
    Il suspectez pe mr. neamtu ca are o parere excelenta despre sine si o „viziune clara” asupra „rolului providential” pe care il are. Asa ca dpmdv, pana la proba contrarie, ramane „capitanul”!
    Mon professeur, laudabil entuziasmul Dvs., si vorbesc foarte serios, fara urma de ironie. Daca n-as vedea in aceasta „miscare” umbra pdl-ului din 2007-2008, „partidul care va reforma clasa politica” si in al sau „capitan” pe acel basescu pe care l-am votat in 2004, „alternativa corecta”, mai ca v-as da dreptate. Dar tare imi e ca o sa luam din nou plasa, ca NR se va transforma ca si pdl intr-un partid tipic, cu toate metehnele cilentelare si ca mr. neamtu nu este altceva decat un basescu reloaded…

  10. Sînt de acord cu aserţiunea din titlu, există o miză in acest joc al democraţiei populare europene, intrate in faza de putrefacţie in multe din statele membre ale Uniunii. Iar prestaţia publică a acestei doamne a căpătat o amploare şi o semnificaţie profundă dar falsă ce e musai să fie devoalată. Activitatea sa ridică probleme de morală a discursului public, de integritate şi competenţă ce nu mai suportă întîrzierile, naivităţile şi scrupulele caracteristice unei mentalităţi societale incipiente. Nu trebuie să ne mai fie teamă să judecăm icoanele progresului ce atîrnă sonor in organele media ale societăţilor socialiste multilateral-dezvoltate in care trăim.

    Încep prin a cita colegul dumneavoastră de salon intelectual dedicat polemicii, pe domnul Tismăneanu:
    „Fiecare dintre aceste campioane ale stalinismului dezlantuit ar merita un portret: hiper-vigilente, suspicioase, ranchiunoase, invidioase si arogante cu subalternii, mistuite de complexe fizice si intelectuale, stalinistele din Romania erau in egala masura gata sa se prosterneze in relatiile cu demnitarii din conducerea suprema.”

    Avem in primul rînd o problemă de morală, căci doamna evaluator de mize s-a erijat in instanţă morală societală, şi, de la înălţimea tribunei sale de prim-cetăţean-european, cutează să emită zilnic panseuri sentenţioase la adresa foştilor semeni, cetăţeni romani, şi NICIODATĂ nici măcar o critică firavă asupra autorităţilor centrale europene. Domnia ei participă cu voluptate la demonizarea propriei naţiuni in timp ce ridică cu zel pînă-n slăvi templul birocraţiei europoide, indiferent cît de murdare, corupte sau dubioase ar fi personajele ce ocupă nelegitim înaltele funcţiuni ale non-statului european. Cît de moral este să acuzi întruna colegii de partid, adversarii din partidele de opoziţie, afaceriştii romani care se ‘înfruptă’ din bugetele ţărişoarei, afaceriştii străini care voiesc a păgubi şi demola munţii patriei? Dacă lupul moralizator ridică astăzi miza înseamnă că gradul său de ataşament faţă de pradă a scăzut enorm, nu ne mai cultivă încrederea ci trece direct la acţiune, asta pentru că Imperiul Moralei Albastre o cere insistent, poate pentru că este nevoie de o nouă ultramegasofisticată ‘reformă’ care să acopere incompetenţa generalizată a Comisarilor precum şi obedienţa neruşinată şi lipsa de voinţă politică a guvernelor naţionale.
    Dar veleităţile moraliste nu-s tocmai insolite in peisajul post-comunist in care junii luptători pentru cauze nobile intraseră in criză de inspiraţie şi modele. Să combaţi vehement corupţia a devenit astăzi visul de glorie al oricărui FeeRică Venturiano chitit să aducă pacea şi bunăstarea in lume doar prin forţele proprii, desigur, supranaturale. Mai gravă, din punctul de vedere al sănătăţii publice, este epidemia de vraci clarvăzători care se pretind deţinători ai harului sfînt şi unic al depistării sufletelor bolnave sau chiar moarte, după bani, binenţeles. O specie de analişti atinşi de aripa dumnezeirii, adevăraţi cititori in suflete, pretind pe marile ecrane -şi se găsesc destui care să le soarbă liturghiile- că pot descoperi ungherele accidentate ale corupţilor, ba că ar fi capabili să exorcizeze la o adică pe tartori, dacă li s-ar cere mai dihai. Pasămite, ar merge acum şi un şantaj: „dacă se continuă de exemplu această politică de promovare a unor oameni care nu sunt competenţi şi care au probleme de integritate.” cică ne lasă de izbelişte, şi ne paşte o mare belea, un bici pe spinare de la stăpînirea albastră. Cum măsori integritatea unui om? cu ce instrumente, cu ce criterii, cu ce drept? Cum poate cineva constata problemele de integritate? Aaa, avem o instituţie, un soi de castel fabulos al integrităţii, care decide printr-o fantastică procedură care poate fi descrisă astfel: scurt-pe-doi. Ş-atunci, ce rost au judecăţile şi condamnările in public din partea unei persoane care nu este angajată cu acte la Castel? Simplu: să perpetueze marota anti-corupţiei, să inoculeze bacilul concepţiei imaculate a etatismului in tineretul disperat de stagnare, să ridice la lupta cea mare poporul lenevit, îmburghezit. Copchii măicuţei blînde cu brîul de lînă trebuie să înveţe, să bage la cap următoarele:” statul socialist este capra cu milioane de iezi şi vă dă vouă lapte, ouă, burse, medicamente, scutece, excursii la munte şi, mai încolo, pensii şi ajutor de înmormîntare, daaar, din cauza lupului sinistru nu-i mai ajung banii şi nici nu mai poate ajunge la piaţă să rezolve achiziţiile mirifice pentru popor din cauza unor haite de lupi care au devalizat bujetu pt potecuţă.” Şi dacă vi se pare că e prea trasă de păr, apăi să ştiţi că sînteţi suspecţi…de probleme de integritate.

    Şi acum chestiunea de fond: incompatibilitatea. Acest personaj ce s-a erijat in postura de judecător-suprem intr-un închipuit Tribunal al Poporului, doamna Macovei, întruneşte 2 calităţi oficiale: este membru în partidul de guvernămînt şi europarlamentar. Neoficial însă, in virtutea inerţiei probabil, domnia ei rămîne şi se comportă ca o portavoce a societăţii civile amorfe din care a fost recrutată in ideea de a capitaliza politic partidul portocaliu. În loc să-şi ia in serios slujba de europarlamentar, domnia sa continuă să taie şi să spînzure in circul nostru politic, însă cu detaşarea majestuoasă pe care funcţia albastră i-o insuflă. Discursul său păstrează aceleaşi marote ale periferiei, ţintele sale predilecte sînt furnizate tot de fauna locală, iar scopurile politice mărunte, de tip rîcă judeţeană, cu demascări ridicole de corupţi şi incompatibili. Prinsă in elanul progresist şi purificaţionist, Doamna Macovei nu mai poate conştientiza situaţia sa delicată, anume faptul că riscă să intre într-o incompatibilitate flagrantă cînd decide insă să se implice direct, la faţa locului, in organisme de rezonanţă justiţiară şi arie de competenţă guvernamentală:
    „Comisia de stabilire a acestei liste negre, din care face parte si Macovei, si care a audiat peste 50 de secretari de stat si alti sefi de agentii si institutii publice, pentru a verifica daca respecta principiile de integritate, ar trebui ca in termen de cel mult 10 zile sa propuna premierului Emil Boc eliminarea din guvern, agentii, alte institutii ale statului, a persoanelor care nu corespund sub aspectele mentionate.”
    Doamna europarlamentar este îndrituită să impulsioneze crearea şi să participe activ la comisii cu atribuţii legate de guvernămîntul european, cel care se manifestă tot mai discreţionar, ar fi chiar recomandat să ceară de pildă anchetarea comisarului-suprem suspect de legături cu organizaţii comuniste in tinereţea sa revoluţionară, astăzi amic şi partener de drumeţii mediterane cu miliardari greci loviţi violent de criză in rezervele de şampanie, însă prezenţa dumneai la masa supravegherii şi auditării ministeriale este mai mult decît o incompatibilitate, este un abuz de poziţie dominantă in propriul partid timorat de aura sa , şi o neglijare a postului in care noi, cetăţenii Romaniei, am trimis-o să ne reprezinte. De altfel domnia sa a contribuit din plin la cristalizarea imaginii oribile de ţară putredă, coruptă pînă-n măduva oaselor, care ne dezavantajează astăzi la orice negociere interstatală din moment ce nimeni nu mai poate scoate suspiciunile din capul partenerilor europeni. Niciodată nu am auzit un cuvînt care să sugereze măcar îndoiala, indulgenţa, circumspecţia in legătură cu presupusa predilecţie naţională pentru corupere, un cuvînt care să orienteze atenţia in altă parte ca să ne ajute să păstrăm o oarecare speranţă de vindecare prin efort individual şi să privim cu mai multă uşurinţă groaznicul fenomen, niciun cuvînt care să explice corupţia prin socialismul structural al statului sau care să aducă aminte oamenilor că puterea corupe, indiferent de circumstanţe, indiferent cît de frumoasă este utopia care o întemeiază şi că mai puţină putere acordată politrucilor şi birocraţilor este singurul principiu valabil al unei reforme instituţionale, iară campaniile vindicative, luptele fraticide, hipervigilenţa spectaculară, asprimea discursului, suspiciunea generalizată nu reuşesc decît să fractureze şi mai urît societatea, să ascundă şi mai bine fraudele şi eludările legii, şi să demoralizeze populaţia sătulă de scandal.

  11. Sigur are o parere f buna despre sine…adica asa cum are si intreaga clasa politica actuala care se cred niste semi-zei cu licenta sa-si bata joc de 22 mil de romani.
    Sper ca MN sa fie suficent de „inghesuit” de alti entuziasti cit NR sa nu devina o alta caricatura a leadership-ului romanesc. Pt mine NR e, in primul rind, un exercitu de democratie. Romanii trebuie sa indrazneasca sa devina „clasa politica”. NR e un prilej.

  12. Ceea ce face PDL in ultima vreme tradeaza o indiferenta pentru rezultatul alegerilor viitoare. Semnalul l-a dat Basescu cu Rosia Montana. Pur si simplu se vede ca nu ii mai intereseaza. Cred ca sunt convinsi ca vor pierde si atunci politica lor e sa fure cat mai pot fura. Faptul ca l-au data pe Lazaroiu afara atat de usor, pentru niste declaratii care erau in nume personal, arata acelasi lucru. Nu ii intereseaza nici actiunile doamnei Macovei. Sunt aproape sigur ca o sa o dea afara si pe ea daca nu isi da demisia rapid. PDL-ul nu mai are nicio sansa la alegerile viitoare. Ei stiu asta si de aici provine comportamentul din ultima vreme. Uitati-va ca nici la sedinte nu se mai duc, desi au majoritate f subtire. Ma astept sa inceapa sa faca si sa desfaca PSDul in Parlament. PDL-ul are alta treaba acum.

    Sper sa se coaguleze aceasta Noua Republica. Nu sunt de acord cu parerea unui individ de aici de pe forum care spunea ca trebuie ca noul partid sa se lipseasca de absolut oricine din actuala clasa politica. De ex. sa ai in conducerea Noua Republica pe cineva ca Monica Macovei, eu cred ca e un castig enorm pentru partidul cel nou. Nimeni nu cred ca se indoieste de integritatea doamnei Macovei. Si mai sunt si altii. Putini, ce-i drept, dar mai sunt.

  13. Uite ce am postat eu la ora 15:52, si uite ce a aparut pe HotNews in seara asta la ora 21:

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10329179-neagra-pentru-guvern-senat-legi-importante-respinse-amanate-blocate-solutii-are-pdl-chiulesc-senatorii.htm

    Zi neagra pentru Guvern in Senat: Legi importante respinse, amanate, blocate. Ce solutii are PDL si de ce chiulesc senatorii
    de Luminita Pirvu HotNews.ro
    Miercuri, 5 octombrie 2011, 21:02 Actualitate | Politic

    Guvernul Boc are mari probleme in Senat. In sedinta de plen, puterea a primit, miercuri, lovitura dupa lovitura, toate proiectele Guvernului fiind respinse sau amanate. Legea care reglementa modul de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie a fost respinsa, Codul asistentei sociale si trei reexaminari de lege au fost blocate de reprezentantii Opozitiei din cauza absenteismului senatorilor Puterii. In timp ce parlamentarii PDL boicoteaza proiectele propriului Guvern, conducerea PDL nu misca un deget sa-i mobilizeze. La inceputul anului, Traian Basescu avertiza Guvernul ca risca sa ramana fara majoritate parlamentara.

    Citeste si: Parlamentul, la un pas de blocaj. De ce nu-si mai poate mobiliza PDL oamenii iar Guvernul isi trece legile tot mai greu

    De o luna de zile, democrat liberalii nu reusesc sa-si mobilizeze oamenii. Consecintele s-au vazut, miercuri, in sedinta Senatului, cand toate proiectele Guvernului au fost blocate sau respinse. De la sedinta de plen au lipsit aproximativ 30 de senatori ai Puterii.

    Prima lovitura primita de Putere a fost amanarea pentru a patra oara a Codului de asistenta sociala. Din cauza absenteismului, senatorii Opozitiei au reusit sa amane dezbaterea Codului.

    La propunerea liderului PNL, Puiu Hastotti, proiectul de lege a fost mutat de pe ordinea de zi pe ultima pozitie, amanad dezbaterea pentru a patra oara. Propunerea a fost adoptata cu 48 de voturi pentru, 40 de voturi impotriva si trei abtineri.

    O a doua infrangere a Puterii a fost respingerea proiectul de lege initiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) – locul unde se judeca, printre altele, si marile dosare de coruptie. Senatorii au respins si proiectul de lege, in forma inaintata de Guvern si convenita cu CSM si Inalta Curte, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi impotriva si o abtinere (neintrunind numarul necesar de voturi 69 proiectul a fost respins).

    Alte trei cerei de reexaminare trimise de presedintele Traian Basescu au avut aceiasi soarta.

    In timp ce Opozitia respingea pe banda rulanta proiectele Guvernului, liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, incerca sa-si intimideze colegii cu o camera digitala. Radulescu a venit in sedinta de plen cu o camera digitala ambalata pe care a asezat-o ostentativ pe banca. „Am facut niste poze zilele trecute si vreau sa le descarc in laptop” a fost explicatia lui Radulescu.

    In ceea ce priveste absenteismul, Radulescu a invocat ca ministrii senatori nu pot fi prezenti tot timpul la sedinte iar ceilalti parlamentari sunt si ei oameni si „pot sa aiba probleme acasa, de sanatate”.

    „Atunci cand ai o majoritate de un vot e foarte greu cand ai trei ministri de la PDL si doi de la UDMR, deci cinci ministri senatori, cand ceilalti mai sunt prin diverse actiuni aprobate de catre Senat in strainatate, cand sunt oameni toti, pot sa aiba probleme si acasa, probleme de sanatate, sa intrunesti intotdeauna cvorumul acela si sa ai senatorul acela in plus fata de cat este necesar. (…) De exemplu pe cine (sa sanctionam – n.r.), pe ministrii care reprezinta tara in diverse actiuni internationale?, a explicat Cristian Radulescu.

    Desi blocajul din Senat dureaza de mai bine de o luna, conducerea PDL nu a discutat problema. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat pentru Hotnews.ro ca in forul de conducere al partidului nu s-a discutat despre mobilizarea senatorilor. „Nu am discutat aceasta problema in partid. Blocajul de la Senat este unul serios si, in urmatoarea perioada, vom aduce in discutie acest subiect”, a declarat Oltean.

    Apropierea campaniei electorale ii determina pe senatorii Puterii sa se delimiteze de proiectele si masurile Guvernului. „Nu ma intereseaza sa votez proiectele Guvernului, sa tai indemnizatiile la caldura si sa-mi asum oprobiul public pentru o conducere care nici nu ne onoreaza cu prezenta la sedintele de grup si in plus habar nu are cum sa castige alegerile din 2012”, a declarat un senator sub protectia anonimatului. Altii prefera sa-si faca campanie in teritoriu si sa fie prezenti mai mult in colegiile unde spera sa obina un nou mandat.

    La inceputul saptamanii, in Senat, Opozitia a fost la trei voturi diferenta de a adopta motiunea simpla pe subventia la caldura. Cu 66 de voturi pentru, 62 impotriva si o abtinere motiunea simpla „Caldura care ingheata Romania: regimul Basescu-Boc” a fost respinsa pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi, adica 69.

    Opozitia a remarcat degringolada din tabara Puterii, liberalii si social democratii luandu-i peste picior pe senatorii Puterii. Liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti a declarat de la tribuna ca votul secret pe motiunea simpa a dovedit ca Opozitia este majoritara iar social democratul Ilie Sarbu, le-a transmis acestora ca trebuie sa se obisnuiasca cu gustul amar al infrangerii fiindca vor din ce in ce mai dese.

    Din 137 de mandate, reprezentantii Puterii au 70 de senatori iar opozitia 67. Potrivit procedurii legislative pentru ca un proiect de lege sa fi adoptat este nevoie de votul a 50+1 din senatori, mai exact 69. Puterea are o majoritate fragila la Senat, 70 de parlamentari dar, in cazul unei moblizari exemplare, ar reusi sa-si adopte proiectele si legile propuse de Guvern.

    In martie, presedintele Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat Realitatea TV ca, in cazul in care PDL va pierde majoritatea parlamentara, solutia pe care o va propune va fi aceea a unui prim-ministru independent.

    „Stiti ce ma ingrozeste? Daca se intoarce din nou criza? (…) Stiti in ce conditii as fi spus ca Boc este iresponsabil? Daca marea salariile, daca marea pensiile, l-ati fi aplaudat, dar prabusea tara. (…) Daca se pierde majoritatea (in Parlament – n.r.) care credeti ca este solutia? Am vazut azi in Senat lipsa de interes, absenta. Cine stie, poate se pierde majoritatea foarte curand sau s-a pierdut si atunci ce solutie pot propune clasei politice, in primul rand? Un premier independent! E o solutie. Sa vedem daca o accepta”, a explicat, in primavara, presedintele Basescu.

  14. Sfaturi pentru un candidat
    Băi viitoru’ candidat,

    Urmează un an maro şi vâscos, dar asta e problema plebeilor, tu tre’ să te faci gigea şi să te pregăteşti de alegeri. La anu’ se livrează tuş la secţiile de votare aşa că e musai să te pregăteşti serios ca să-ţi vezi şi tu numele cocoşat sub ştampilă. Pentru asta, se ştie, trebuie să interpretezi în faţa publicului şi a juriului una bucată campanie electorală ca la carte. Cum timpul e scurt şi Viagra scumpă intrăm direct în materie.
    O campanie corect interpretată presupune, obligatoriu, parcurgerea câtorva etape. Sigur, afişe, spoturi electorale, tocşoaie pe la televizor, cunoaştem. Băi candidatu’! Toate astea-s frecţii! Baza, temelie, fundaţia, esenţa sublimă, cheia de boltă, breteaua şi şapca oricărei campanii o reprezintă punctul 1. Adică:

    1) Pungile
    Fără pungi eşti halit. Discursurile, papiţoiala prin pieţe şi strânsul de lăboanţe sunt mofturi. Dacă n-ai livrat pungi eşti terminat. În lendovciois platforma program e sacoşa, iar conţinutul sacoşii e doctrina.
    Sacoşa tre’ să fie mare, colorată şi rezistentă, ca să o poate folosi apoi babele ori de câte ori se îmbulzesc la inaugurarea de supermarketuri. Pe sacoşă scrii numele tău, mare şi clar. Şi priponeşti şi sigla partidului. Până aici e simplu.
    Mai departe trebuie să umpli pungile. Aici trebuie să ai în vedere un aspect. Primul contact al mitocanului cu sacoşa trebuie să stârnească încântare, e foarte important. Pentru asta e indicat ca sacoşa să atârne cât mai greu. Ce pui în pungi? Ouă nu e bine să pui. Astea se alterează uşor. Şi dacă sunt împuţite se cufureşte electoratul. Şi dacă se cufureşte electoratul ţi-ai căcat procentele. Deci ouă nu. Ouă au şi ei, oricum, de la găinile din curte, din balcon. Nu pui nici roşii, dovlecei sau păstârnac. Au şi din astea. Ce n-au ei? Păi n-au canalizare, şosele, şcoli, dispensare, pensii decente. Dar astea, nu fi tâmpit, n-ai cum să le pui tu în sacoşă. Astea le promiţi! Le promiţi că le faci după ce te votează. Că nu te doare gura. Dar despre promisiuni vorbim mai la vale. Acum să vedem ce pui în pungi.
    Mai întâi uiţi tâmpenia aia de la televizor, prostia aia cu „excesul de zahăr, sare şi grăsimi dăunează”. Căcat! Bagi tu frumuşel şi zahăr şi ulei la punguţe. Astea prind bine mereu şi atârnă destul de greu. Orez nu pui, nu fi tembel, că numărul de chinezi care te-ar putea vota este extrem de scăzut. E drept că sunt peste un miliard juma’ şi dacă ar dili toţi câte o ştampilă în tine te-ai scoate, dar lasă dracu’ orezul. Bagi făină, că la noi cozonacul bate pilaful. Până aici ai rezolvat trei kile. N-ajunge!
    Îl bagi tu frumos în pizda mă-sii pe Montignac ăla, că nu deschizi şcoală de manechine, ci vrei să iei voturi de la mârlani. Aşa că bagi mai departe la sacoşă cam tot ce tăiase franţuzu’ ăla tâmpit. Brânză topită. Asta nu atârnă mult, dar are ambalaj frumos colorat şi e bună pentru plozi. Dacă e aproape de termenul de expirare, o cumperi la juma de preţ de la Penny Market. Dacă e expirată o iei şi mai ieftin. Dar ştergi termenul de garanţie. Oricum dobitocii nu cunosc diferenţa. Nu bagi pui congelat. Ăsta ar fi bun, că trage greu la cântar, dar dacă se decongelează poate prinde un miros tare suspect şi există iar riscul de a-ţi cufuri electoratul. Şi electoratul cufurit se cacă pe el, dar se cacă şi pe tine. Mai bagi una bucată parizer. Atârnă greu, pute ca dracu’, dar se consumă. Napolitane şi biscuiţi. Astea nu-s grele, dar umplu sacoşa şi dacă sunt colorate au mare trecere la indigeni.
    N-ai voie să ratezi pateurile. Câteva cutii cu pateu sunt obligatorii. Sigur, ideal era să bagi salam de Sibiu şi Camembert, dar aici nu eşti la nunta fiicei lu’ Guţă aşa că lasă tâmpeniile. Pateuri. Minimum două cutii. Nu a fost încă găsită o explicaţie ştiinţifică, dar se pare că pentru băştinaşii din acest ţinut pateurile funcţionează cam la fel cum funcţionau mărgelele de sticlă colorată pentru indienii descoperiţi de Columb.
    Dacă ai respectat indicaţiile de mai sus te apropii de cinci kile. Eşti pe drumul cel bun. Acum e momentul ca dintr-o lovitură să umpli sacoşa. O sticlă de suc, la doi litri juma’! Ce suc? Aici e simplu: unul care are promoţii şi dă premii dacă răzuieşti eticheta. Dar să nu fii neam prost şi să le dai cu etichetele gata răzuite! Nu aşa te pricopseşti tu, ca doar de-aia candidezi!
    În fine, pe lângă toate astea, în funcţie de imaginaţie şi banii pe care e dispus să-i investească asfaltatorul în tine, poţi accesoriza sacoşa cu halva, rahat, bomboane de colivă, vegeta, pliculeţe cu ness sau bicarbonat.
    În pungă musai să mai adaugi un calendar cu muianul tău. Şi un fluturaş cu poza ta, cu tine adică, îmbrăcat în costum de ginerică şi ţinând degetul gros ridicat în sus. Iar în fluturaş le povesteşti mitocanilor ce rahaturi le promiţi tu să le faci dacă te votează.
    Cu asta ai rezolvat cel mai important punct al campaniei electorale. E bine să reţii că sacoşa nu e Crăciunul, deci nu se întâmplă o singură dată în an. Asta înseamnă că trebuie să faci cu sacoşa ce nu mai faci cu nevasta de ani de zile. Adica o bucată pe săptămână minimum.
    Cu asta trecem la punctul următor.

    2. Promisiunile
    Şi astea-s importante. Nu la fel de importante ca pungile, dar importante. Şi sunt în strictă legătură cu pungile. Adică dacă sacoşele atârnă suficient de greu atunci promisiunile tale sunt mai uşor de înghiţit. Promisiunea alunecă mai uşor dacă e unsă cu pateu.
    Ce le promiţi? Orice! De la trimis tractorişti în cosmos până la pensii de câte 5000 de euro pe săptămână. Oricum nu contează. Ăia care vor să te creadă or să creadă orice, ăia care nu vor n-or să creadă nici dacă le promiţi că te bărbiereşti duminică dimineaţa. Dacă sacoşa are mai mult de opt kile poţi să le promiţi canalizare wi-fi, cimitire cu blue tooth şi asfalt cu leduri. Totuşi nu ai voie să ratezi câteva puncte esenţiale. Când vine vorba de promisiuni neapărat trebuie să bifezi mărirea lefurilor şi pensiilor, locurile de muncă şi locurile de veci subvenţionate de stat.
    Pe urmă e bine să ţii seama şi de specificul colectivităţii. În unele comunităţi ar putea prinde bine dacă promiţi subvenţii şi prime pentru colectorii de fier vechi şi dezincriminare furtului de capace de canalizare. În altele e bine să promiţi că vei susţine legea adopţiilor de purcei de la scroafa vecinului. Te orientezi şi tu, băi candidatule.
    Încă o chestie. E bine să le promiţi că dacă o să te voteze aduci naţionala să joace cu Argentina la ei, pe islazul comunal. Le spui că eşti prieten de barbut cu Piţi şi ai tras pe nară cu Mutu şi ăia pun botu’.

    3. Pupatul
    Ăsta e fundamental. Campania electorală e cel mai scârbos şi prelungit preludiu, aşa că presupune mult pupat. Pupi tot. Babe, plozi, mâini de popi, moaşte. Pupi până faci bube la bot.
    Plozii. La orice aglomeraţie, cum vezi un plod, îl iei în braţe şi-l pupi. Şi neapărat constaţi că e frumos şi al dracului de talentat. Musai să livrezi nişte predicţii generoase. Poţi să o bagi pe aia cu: „ăsta o să devină preşedintele României când o fi mare”. Sau, dacă vrei să-i dai gata, o bagi pe aia cu: „ăsta o să devină al doilea Hagi”. Dacă plodul s-a pişat în mâna ta în timp ce-l pupai, nu faci mutre. Te bucuri ca boul şi spui în gura mare că mucosul e foarte deştept şi are simţul umorului. Dacă ai luat la pupat o fetiţă n-are rost să o bagi pe aia cu Hagi. Spui „asta când o să fie mare o să ajungă..” aici e chestia. Există toate şansele ca aia să ajungă curvă în Italia, dar tu nu eşti tâmpit să spui asta. Aşa că adaugi: „topmodel internaţional”.
    Babele. O să ai de pupat multe babe. Pupi baba şi oftezi. Îi zici că ce mult seamănă ea cu mă-ta sau cu mă-ta mare. Dacă baba e fardată în exces îi scuipi un compliment din ăla de bulangiu cretin, te faci că, aşa ca din greşeală, ai impresia că are doar 30 de ani şi seamănă cu o actriţă de la Hollywood. Dacă e zbârcită şi miroase a cantină de CAP îi spui că îţi aminteşte de mă-ta. Dacă pute a ţuică atunci musai o să pomeneşti despre înţelepciunea şi bunul simţ al vârstnicilor, de la care avem de învăţat etc.
    Moaşte. În orice văgăună există un popă. Unde-i popă e şi biserică. Unde-i biserică sigur sunt nişte moaşte. Nu trebuie să uiţi că evlavia are mare trecere în prostime. Cauţi tu biserica de acolo şi te duci la bagat cruci, aprins lumânări şi pupat moaşte. Sigur există acolo o unghie încărnată de-a unui sfânt, gălbenuşul din urechea vreunei sfinte. Trebuie să existe ceva. Laşi scârba şi pupi. Ba e foarte productiv să îti aduci şi nevasta plus plozii cu tine. Să sufere, dă-i în pizda mă-sii, dacă vor maşini de fiţe şi vacanţe în străinătate.

    4. Discursul
    Ăsta contează cel mai puţin, dar poate naşte complicaţii dacă nu e bine executat. În general, cel mai des eşti atacat pe ce îţi iese din scorbura gurii. Pe ce n-ai zis nu prea are nimeni ce comenta.
    Ce rahat le spui mitocanilor? Aici există o mare varietate de subiecte. Dacă eşti în opoziţie înjuri puterea. Dacă eşti la putere înjuri opoziţia. Dacă eşti traseist înjuri sistemul. Chiar e bine să povesteşti despre cât de aprig te-ai luptat tu cu sistemul. Oricum nu ştie nici dracul despre ce sistem e vorba. Dar e bine să pari clănţău şi combativ. Clănţăii au mare trecere. Mai ales dacă dau şi pungi serioase.
    În materie de politică internaţională o dai vag. Îi înjuri pe bulgari că ne fură turiştii, pe unguri că-s iredentişti, pe evrei pentru orice. În general îi cam bagi în pizda mamilor lor pe toţi, dar o dai vag şi aminteşti că avem nevoie de investitori şi e bine să le luăm banii la toţi. Aici e bine însă să ţii seama că mulţi din auditoriu au neamuri prin Spania, Italia, Franţa, care tocmai cu luat banii se ocupă. Direct de pe carduri.
    Anticomunismul! Asta merge ca ciorba de burtă după beţie! Anticomunismul are mare trecere. Nu contează că tac’tu a fost securist, gradul ciomăgar, funcţia ghioagă nr. 5, că mă-ta se futea cu şoferul primului secretar în magazia de la cantina partidului! O bagi pe aia cu anticomunismul. Când ajungi la rurali îl ocheşti pe ăl mai bolşevic dintre ei. Întotdeauna există câte un hodorog care plânge după Ceauşescu. Un bolşevic bătrân. Îl identifici pe ăla şi ţi-l faci complice, că şi el a vrea săracu’ să se dea anticomunist, dar n-a prea avut material. Aşa că i te adresezi parşiv:
    „Uite, nea Caisă, spune şi dumneata, care te-ai luptat atât cu comuniştii.”
    Cu asta l-ai cumpărat. Bagi anticomunism la greu şi mai improvizezi.
    La orice discurs trebuie să ai sprijin. Nu ajung şeful tău de partid şi guriştii partidului. E bine să ai lângă tine şi o personalitate cu priză la public. N-ai cum să-l aduci pe Bute, dar dacă-l aduci pe cumnatul manichiuristei Elodiei te-ai scos. Dacă spune ăla că Elodia te-ar fi votat eşti rezolvat.
    În fine, discursul nu se livrează ca citaţia la proces. Aici e nevoie să organizezi o mică panaramă. Mai ales că vrei să le arăţi mitocanilor şi anvergura ta culturală. Aşa că aduci lăutari. Pepe, Fuego şi Guţă. Pepe are mare trecere la mitocanii tineri. Fuego dă cu emoţii în mărlanii şi mai ales mârlancele bătrâne. Iar Guţă sparge tot eşantionul. Aşa că mai bagi puţin discurs, mai frige Guţă o manea. Mai trage Feugo una cu măicuţa lui, mai scuipi o promisiune de sală de sport. Dacă tot plăteşti lăutarii, îi pui să te laude. Să spună că eşti cel mai bun, că ce mult te admiră şi ce buni prieteni sunteţi voi. Dacă mitocanii vor să-şi facă poze cu Guţă, imediat te strecori şi tu în poză şi bagi figura cu pupatul. Lăutarii ar face bine să-i pună pe mitocani să îţi scandeze şi numele.
    La sfârşitul panaramei bagi obligatoriu „ui ar ză ciampionz” şi focuri de artificii. Făra artificii nu se poate. Şi arunci cu tricouri, şepci şi jachete în ţopârlani. Toate cu numele tău şi sigla partidului la vedere. Şi le promiţi că dacă te votează o să le cânte Guţă moca la nunţi şi botezuri.
    Atenţie mare! Aici se poate întâmpla ca vreun nebun să-ţi ceară autograf. Nu dai! Nu scrii nimic! Aia devine probă împotriva ta! Şi nu vrei ca televiziunile să arate naţiei cum ai scris tu : ” Pentru Neluţu l-a m-ai mare, să fi sănătos, cu pretenie X”. Nu că ar şti mitocanii cum se scrie corect, dar n-are rost sa te complici. Dacă e musai semnezi şi atât. Atât!

    5. Afişe, fluturaşi etc.
    Bani tocaţi degeaba. Dai banii pe afişe ca să aibă unde îţi desena copiii coarne de draci, ăia ai contracandidatului mustaţă de Hitler, sataniştii semne parşive şi golanii să îţi scrie îndemnuri la sex oral. N-are rost. Nişte afişe trebuie. De formă. Mai profitabil e să faci şepci, tricouri şi jachete cu numele tău. Dacă are mitocanul pe umeraş numele tău, poţi scoate un vot. Iar industria uşoară chineză lucrează ieftin şi repede.

    Asta e. Dacă respecţi sfaturile astea, la anul eşti coleg cu Prigoană, Anastase şi Oajdea.

    Şi pe urmă vii şi te învăţ cum să devii ministru. Că n-ai cum fi mai tâmpit decât Igaş sau Funeriu.

  15. Draga Dle „Apa Regala” ( Acid …uzzu , Al mai tare acid…uzual din Romania)
    Felicitari pentru vitriolul folosit in textul de care m-am bucurat ca a fost acceptat.Text ce aminteste de letter-ul, pierduta si regasita de atatea ori,mai putin in vremea din urma, de… haimanaua ,recte Conu Iancu.Al dracului de” buna rau” pentru o vorbire de a lui Mircea Crisan.Te rog frumos sa mai apari pe sticla,pardon ,pe plasma si cu alte …prilejuri ,sa ai la fel de mari …succesuri ( stim noi de cine vorbim,ce mama dracului,doar de curand tarentata a primit unda verde sa-si populeze miscarea ,sorry,sa inregistreze MPulara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Stefan Vlaston
Stefan Vlastonhttp://stefan-vlaston.blogspot.com/
Candidat din partea ARD la Camera Deputatilor la alegerile din decembrie 2012 Profesor de liceu, director de liceu in perioada 1990-2008, Presedintele asociatiei EDU CER- Educatie si Cercetare. Preocupari in domeniul politicilor educationale, in privinta calitatii educatiei, a managementului educational. Contributii in media scrisa si audiovizuala, pe temele privind educatia, formarea profesionala si cercetarea.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro