Home » Politica & Doctrine »crestin-democratie/conservatorism »liberalism » Citesti:

Obsesia epistolară şi opoziţia

Ioan Stanomir iulie 16, 2014 Politica & Doctrine, crestin-democratie/conservatorism, liberalism
4 comentarii 643 Vizualizari

O obsesie epistolară pare să fi pus stăpânire pe opoziţia autohtonă. Se scrie mult,cu sau fără talent, se strecoară acuze şi se dau certificate de bună-purtare propriului comportament. Scrisorile politice sunt un ecou, ţâfnos şi vehement, al procesului de unificare al dreptei, acolo unde discuţiile despre numele partidului şi numărul de membri ai organelor de conducere sunt cu mult mai importante decât anodinele referiri la statul de drept sau criteriile de integritate aplicabile intern.

Oricât de remarcabile şi lăudabile, preocupările dreptei par să excludă prioritatea de a–şi asuma, până la capăt, rolul de opoziţie efectivă. Luptele fratricide şi planurile de mărire individuală pot fi interesante ca generatoare de ştiri tabloide, dar potenţialul lor de a submina edificiul cabinetului Ponta este limitat. Ridicolul şi oportunismul nu pot fi temeliile alternativei pe care o putem opune PSD.

Şi nu este nevoie de un complicat exerciţiu de imaginaţie spre a întrevedea profilul României de după alegerile prezidenţiale, sub înţeleapta şi curajoasa conducere a lui Victor Ponta. Metodele de administrare vor fi cele cu care USL şi succesorul său ne–au familiarizat, timp de doi ani. Impostura şi exerciţiile de imagine, suprapuse peste rapacitatea cu care statul va fi parazitat de reţelele clientelare. Cât despre exigenţele legate de domnia legii, acestea vor avea aceeaşi însemnătate ca şi în era ministeriatului Stănoiu. O preşedinţie PSD nu va avea altă ambiţie decât aceea de a înlătura, metodic, toate obstacolele pe care o justiţie independentă le poate ridica în faţa samavolniciei. Suveranitatea naţională va fi berbecele cu care această citadelă juridică va fi lichidată, treptat.

Şi poate că de abia atunci, în clipele în care Victor Ponta va fi capabil să graţieze pe cei nedreptăţiţi de justiţia “ băsistă”, opoziţia va avea răgazul de a-şi rafina strategiile epistolare. O Românie dominată de liniştea de plumb a corupţiei, o Românie cu un peisaj mediatic tern şi domesticit, peste care tronează eterna Laura Georgescu de la CNA, o Românie în care studenţii de anul întâi vor avea vreme să îşi ia şi examenul de bacalaureat, iată o perspectivă ce poate contribui, previzibil, la creşterea vervei şi energiei scriitoriceşti.

Anul 2014 este, inutil să o repetăm, un an în care proiectele de viitor se confruntă, iar miza alegerilor este supravieţuirea pilonilor statului de drept însuşi. Victoria PSD la alegerile prezidenţiale ar fi începutul unei noi ere de glaciaţiune politică. Divizările şi ambiţiile bovarice trebuie să lase locul lucidităţii şi acţiunii de durată lungă. Timpul terapiei epistolare a trecut.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "4 comments" on this Article:

 1. euripide spune:

  cu burtile lipite de spinare, cu adevaratele elite omorite si schingiuite in temnite, atmosfera era destinsa de bancurile cu bula, nea nicu si ileana.
  acelasi neverosimil comportament si astazi : dupa ce progeniturile calailor de ieri au adus romania in colaps economic, social si moral, asistam la “rezistenta” prin pamflete si epistole. secatura se lafaie n parlament acoperit de aur si arginti iar desteptul caruia nu i a mai ramas nimic filosofeaza si l ironizeaza in fituicile tabloide. cine i hotul cine i prostul ? cine i care ?

  • iosiP spune:

   Acesta este paradoxul normalitatii: daca nu vrem sa ajungem ca “ei” trebuie sa aplicam legile… facute de ei. Iar daca eludam legea in favoarea DREPTATII suntem, desigur, acuzati ca nu suntem mai buni ca “ei”.

   Poti explica celor de rea-credinta ca dreptatea nu este relativa ci absoluta, si ca atunci cand legile contravin dreptatii trebuiesc schimbate legile, si nu pervertita notiunea de dreptate?
   Din pacate legea a ajuns – si nu de azi, de ieri, si nu numai la noi ci si la altii – doar o metoda sofisticata de a NU se face dreptate. Si asta pentru ca si-au bagat coada toti umanistii de biblioteca, cu cohortele lor de egalitarieni, relativisti si “corecti politic” axati pe inlocuirea ratiunii cu sentimente (primare, in majoritatea cazurilor) si sofisme fara sustinere logica sau valoare sociala pe termen lung. Deci resemnati-va: acestia conduc lumea si nu cred ca exista cale de intoarcere – in scurt timp omenirea va urma, incet dar sigur, “the way of the Dodo”.

 2. antonie spune:

  Când Papahagi pleacă…nu e bai…
  Dar când, un Baconschi încă-l ai
  Nu îl întrebi :
  Cum, nu mai stai?

  Când a uimit, fiind păstorit …
  Și-nalt școlit…în șapte limbi,
  Un filozof , nu dintre …strâmbi,
  Un gânditor…chiar între limbi.

  Și nu îi faci calea…beton…
  Îl lași a mâna lui…ANTON…?
  Și vii acum, plin cu fason
  Cu fraze gen…jafoonești,
  Pe cine vrei să amăgești?

  Și în trecut,
  Acum
  Și-n viitor
  Pentru pârjolul care arde-n…dreapta…via
  Voi, însetați, de vin…după plecare …
  Chemați Femeia!

 3. ion adrian spune:

  Problema mea este sa nu ajungem in final la Dughino PSD(Pcr 1) si la Dughino PNL(Pcr2) :)Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)