marți, martie 19, 2024

Referendumul în Diaspora: Un Precedent Periculos Pentru PSD

În anul 2007, la referendumul pentru demiterea Președintelui Băsescu, MAE-ul lui Tăriceanu „uitase” de consulatele onorifice ale României din America. A trebuit să se mobilizeze studenții români, în rândul cărora mă aflam,  pentru a cere de la MAE să organizeze referendumul și să ne trimită cele necesare votului. Am scris atunci petiții, împreună cu consulii onorifici și am izbutit să obținem ștampilele și buletinele de vot, dar de la MAE nu a venit nimeni care să organizeze votul, chiar dacă aceasta era deja procedura clar stabilită pentru toate alegerile, la care eu votasem,  în Dallas, deja din anul 2000. Așa că, ne-am oferit doi studenți să ne alăturăm domnului consul onorific pentru a organiza, totuși, votul în Dallas, Texas. Am muncit voluntar, de la 7 dimineața la 11 seara, dar am avut satisfacția  de a da unui număr de 76 de conaționali accesul la dreptul lor fundamental de cetățeni români: votul. 74  (97%) dintre ei au votat împotriva demiterii lui Băsescu și deci împotriva planului PSD. În America și în lume s-a votat în mai multe orașe cu același rezultat: un NU clar demiterii.

La referendumul din 2012, pe care susținătorii lui Băsescu l-au boicotat, dar pe care PSD l-a promovat cu atâta vervă incât domul Dragnea a înviat morții prin Teleorman, alegându-se cu o condamnare definitivă pentru fraudă electorala, MAE-ul lui Ponta a fost foarte prompt în a trimite și materiale, și oameni pentru organizarea referendumului în diaspora și inclusiv în Dallas. PSD-ul își dorea cu disperare cvorum. Dar mulți votanți, inclusiv cei care votaseră în 2007 în Dallas, au respectat boicotul. Nu a fost cvorum, iar rezultatul îl știm deja: președintele nu a fost demis.

În tot acest timp, sentimentele anti-PSD ale diasporei au devenit tot mai puternice, iar rolul ei în a dejuca planurile și a stăvili ambițiile politice ale PSD a crescut.  Nu uitați alegerile din 2009, când votul venit din diaspora i-a răpit lui Mircea Geoană funcția de președinte, în care se vedea deja instalat. Și, bineînțeles, fiascoul alegerilor din 2014, în care Ponta a mizat pe sabotarea alegătorilor din afara țării și a plătit scump.

Astăzi, când președintele Iohannis a anunțat organizarea referendumului pentru revizuirea Codului Penal ce ar permite amnistierea marilor corupți,  diaspora e cheia. Dacă diaspora votează în acest referendum, și votul nu va fi fraudat, PSD va pierde. De aceea, e foarte posibil ca in zilele următoare, partidul lui Dragnea să găsească orice pretext posibil pentru a ne împiedica nouă, românilor de afară, participarea la vot. Sper să nu am dreptate, dar până acum PSD nu s-a arătat capabil să învețe din propriile greșeli. De ce ar începe acum?

Despre petițiile trimise de studenții români Guvernului României, în 2007, puteți citi aici: https://www.romanialibera.ro/politica/institutii/romanii-din-diaspora-cer-mai-multe-centre-de-vot-la-referendum-94032

Rezultatele votului diasporei, inclusiv votul din Dallas, Texas, se poate găsi aici: http://www.becreferendum2007.ro/document3/refer_strainatate.pdf

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Tot respectul pentru Diaspora.
    Dar nu votul de acolo e ultima speranta; alegatorii din tara trebuie sa hotarasca.
    Conditiile de vot pentru Diaspora sint cele pe care le-ati descris.
    Acum pare mai simplu un referendum: trebuie sa se prezinte 30% dintre cei inscrisi pe liste, iar 25% sa spuna DA sau NU, pentru a fi validat/invalidat de CCR.
    Ar mai fi o problema, pe care trebuie s-o rezolve juristii, constituationalisti, cei in masura: se poate printr-un referendum sa te impotrivesti guvernului/Parlamentului pentru o ordonanta ori lege?
    Chiar daca e clar cu dedicatie.
    Cei din conducerea PSD/ALDE, par o gasca de mafioti grabiti sa-si intregeasca famiglia :P

    • Referendumul este o arma politica, una din putinele pe care le are presedintele atunci cand se confrunta cu o majoritate parlamentara ostila. Evident ca nu este o arma perfecta, nu impiedica adoptarea unei legi sau ordonante care sa transeze problema inainte de desfasurarea referendumului, dupa cum nici dupa, chiar daca e validat nu poate impiedica emiterea unei ordonante de urgenta, atata timp cat avocatul poporului e singurul care poate ataca ordonanta respectiva, fara a vorbi de faptul ca acum si Curtea Constitutionala are o majoritate problematica. Dar chiar si in conditiile astea, referendumul nu este fara efect. Ignorarea lui genereaza costuri politice pe care un politician adevarat incearca sa le evite, daca poate. O astfel de ignorare ar fi echivalenta cu o delaratie publica, pe sleau, prin care politicianul respectiv ar invita poporul sa faca ciocul mic pentru ca il doare undeva de dorintele lui. Pana la urma si un referendum invalidat conteaza. Chiar daca e lipsit de urmari juridice, nu e lipsit de consecinte politice, atata timp cat o majoritate consistenta voteaza intr-un fel anume.

    • Nu subiectul referendumului e problema, ci modul de punere în operă al deciziei. Vă mai amintiți referendumul din 2009 legat de parlament unicameral cu 300 de deputați?! :P

      Ideea referendum-ului e excelentă. Referendumul îi intimidează (pe moment) pe PSD-ei. Numai că trebuie înțelese limitele sale. În România referendumul e mai degrabă o chestie cosultativă (afară de demiterea președintelui si validarea constituției) ce nu are putere de lege. Sunt convins în proporție de 100% că rezultatul va împotriva ordonanței grațierii indiferent ce manevre va face PSD. Așa, și?! Dacă a doua zi după validarea solemnă a rezultatelor de către CCR guvernul dă totuși ordonanța și eliberează pungașii, ce se întâmplă?! Efectul ei e imediat și ireversibil. Iar de atacat la CCR o poate ataca doar molusca de Ciorbea. În momentul ăsta singurul lucru ce împiedică ordonanța e lașitatea și prostia PSD-ilor. E cam puțin…

      • Daca am explicat confuz, gresit, revin.
        Eu nu sint impotriva referendumului pe care vrea sa-l initieze Presedintele.
        Ci sint doar nelamurit daca presedintele, inafara trimiterii unor legi la sParlament, poate folosi si Referendumul impotriva celor, cum necum, alesi zdrobitor.
        Opunem alegerilor libere (chiar daca nu ne place rrezultatul), Referendumul? Exista asemenea prevederi in Carticica aia Mica?
        Caci revin cu intrebarea: dece mai facem alegeri, daca hotaraste strada prin manifestatii ori prin referendum?
        Accepta asta Constitutia?
        Caci fara sa respectam Constitutia, nu sintem mai buni decit gasca lui Dragnea
        NB,
        precedent periculos pentru PSD?

        • Orice arma, politica sau nu, este imperfecta. Eficienta ei depinde de contextul in care e folosita.
          Nu vad cum s-ar opune referendumul rezultatului alegerilor. E cumva tema referendumului dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate? Victoria PSD-ului nu mi se pare ca legitimeaza automat amnistia si gratierea colectiva. In programul cu care a castigat PSD alegerile, eu nu stiu sa fi figurat clar o astfel de masura. Sunt o gramada de masuri pe care politicienii incearca sa le impuna, dar pe care evita sa le puna in discutie publica in campania electorala, pentru ca sunt privite favorabil de electorat.
          In astfel de situatii, fie ca e vorba de amnistii sau de legalizarea casatoriilor gay, referendumul mi se pare o solutie lamuritoare binevenita. Nu cred ca astfel poate fi impiedicat PSD sa adopte o astfel de ordonanta, dar macar poate fi obligat sa isi asume costul politic.
          Democratia de tip occidental nu este absoluta. Este un sistem politic temperat de diverse institutii si proceduri. Altfel am ajunge sa consideram ca victoria in alegeri iti da dreptul sa dispui de tot, inclusiv de viata si proprietatea adversarilor politici.

      • „Dacă a doua zi după validarea solemnă a rezultatelor de către CCR guvernul dă totuși ordonanța și eliberează pungașii, ce se întâmplă?!”

        Presedintele Johanis va avea toata autoritatea si legitimitatea pentru a se opune. Iar Dragnea si pesedeul sau vor inghite in sec.

        In acest caz, rolul presedintelui este de aparator, pe cand in cazul „300 parlamentari” rolul presedintelui era de atacant, o pozitie inferioara fata de prima.

      • Poate ca mai este un element care ii impiedica declansarea ordonantelor – frica de consecintele penale (vezi plangerea penala de ieri impotriva primului ministru si a ministrului justitiei). Nu stiu in ce masura e realizabila (vezi precedentul ordonantei migratiei primarilor din timpul guvernului Ponta – de acord, situatia ar putea fi diferita, nu am ince element juridic de comparatie). Poate ca pisica penala neagra i-a fost deja aratata lui Grindeanu „chiar vrei sa iti pui pielea in bat pentru unul ca Dragnea?”. Pe buton oricine poate apasa in orice moment, nu ai cum sa ii opresti.

  2. Diaspora : pentru bataia de joc de la ultimele prezidentiale a fost cineva pedepsit ? A fost o GRAVA INCALCARE A CONSTITUTIEI, multi am facut atunci plingere. A mai auzit cineva ceva ? Din nou acum ministru de externe cel care si-a batut atunci joc de noi : Melescanu. Si noi tacem. Tacem. Tacem… Pina cind ???

  3. grosul voturilor e in tara, nu te poti baza pe diaspora

    ar trebui intai sa clarifice foarte clar regulile referendumului, sa nu mai existe discutii urmatorii 30 de ani. Iar dupa sa faca mai des.

  4. Diaspora ar putea face un mare serviciu Romaniei facand lobby pe langa marile companii prezente si in Romania, P&G, J&J, companii de medicamente etc, sa-si retraga publicitatea de la televiziunile penalilor Voiculescu si Ghita, ca un gest de onestitate si sustinere a democratiei din Romania.

  5. Acordarea de publicitate acestor televiziuni reprezinta o sustinere directa a unor condamnati penal si manipulatori de profesie.

    • @ andrei (24/01/2017 la 9:04)

      „Acordarea de publicitate acestor televiziuni reprezinta o sustinere directa a unor condamnati penal si manipulatori de profesie.”

      Poate par cinic dar va spun direct: Visati domnule !

      Companiile (in special cele mari ca cele enumerate) nu sunt nici societati de caritate si nici ONG-uri (NGO), si vor sa faca profit (cat se poate de mare) si exact acele emisiuni cu audienta (cat mai mare) sunt preferate pentru publicitate.

  6. Am muncit voluntar, de la 7 dimineața la 11 seara, dar am avut satisfacția de a da unui număr de 76 de conaționali accesul la dreptul lor fundamental de cetățeni români: votul. 74 (97%) dintre ei au votat împotriva demiterii lui Băsescu și deci împotriva planului PSD. În America și în lume s-a votat în mai multe orașe cu același rezultat: un NU clar demiterii.
    *****************************
    dupa imensul succes avut de doamna autoare cu articolul in care infiera actiunile lui Trump, iata ca acum isi povesteste, cu mindrie proletara, alte fapte de vitejie din frageda pruncie. Doamna nu se multumeste cu insorita Florida, doamna e ancorata intre Carpati.

    Respect, va multumesc ca existati!

  7. Referendumul e o chestie mai mult consultativa, aplicabilitatea rezultatelor lui e discutabila (vezi reducerea nr de parlamentari de care s-a ales praful). PSD a marcat decisiv in ceea ce priveste impactul diasporei la parlamentarele de anul trecut, unde prin definitie nr de reprezentanti a diasporei e limitat la 6. In concluzie 4 mil de romani din diaspora sunt reprezentati de 6 oameni, in timp ce in tara PSD castiga alegerile cu 45% din nr de voturi exprimate voturi fiind votati de 2.9 mil de romani. Echitabil nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Anca Turcu
Anca Turcu
Anca Turcu este doctor in științe politice și profesor de politici comparate la University of Central Florida. Născută la Brașov, s-a stabilit in SUA după terminarea liceului și a urmat studiile universitare si post-universitare la University of Texas at Dallas.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro