Home » Politica & Doctrine »Sinteze »Societate/Life » Citesti:

România înghetată: Magazinul cu dulciuri

Theophyle ianuarie 26, 2012 Politica & Doctrine, Sinteze, Societate/Life
27 comentarii 2,526 Vizualizari

A doua postare- vezi prima postare. Pentru a intelege cea mai agresiva si mai adanca “redistribuire” a avutiei nationale (altii o denumesc diferit) din Europa de Est (in afara Rusiei), as dori sa mentionez startul perioadei democratice de dupa ’89. Cred ca este necesar sa intelegem de unde am plecat si unde am ajuns.

Magazinul cu dulciuri

Din 1990  Romania a fost un “magazin cu dulciuri” din care s-au infruptat toti cei care au avut cheia sau cei care au reusit sa-si aranjeze un şperaclu. Conform informatiilor existente, in majoritatea lor vechiculate in presa sau de multe ori afirmate de potentati ai vremurilor noastre,   pe care nimeni nu are cum sa le confirme sau le infirme, au iesit din Romania in perioada 1990 -2010 intre 130 – 150 de miliarde de USD. Cert este ca in 1989, Romania avea un  excedent al contului curent al balanţei de plăţi de 2,8 miliarde dolari, folosit pentru lichidarea datoriei externe şi creşterea rezervelor internaţionale. România avea creanţe de 24 de miliarde de dolari, majoritatea lor in Orientul Mijlociu si tarile comuniste. Din acesti bani au fost recuperati mai putin de 10%. Adica 2,5 miliarde de dolari, restul de aproximativ 24,5 miliarde de dolari s-au evaporat sau nu au fost recuperati.

La fel de cert este ca prin “Decretul-Lege nr. 30/18.01. 1990 se prevedea trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului Partid Comunist Român“. Averea PCR era cea alcatuita din “fonduri fixe“, care constituiau un imens patrimoniu imobiliar, inregistrat in detaliu in 14 Anexe ale Decretului- Lege. Anexele au fost  liste, care contabilizau sute de „locatii“, de la sedii centrale sau locale ale organelor de partid, la tot soiul de întreprinderi speciale şi de la apartamente de lux şi vile de protocol pînă la case de vînătoare, răspîndite prin ţară. Toate la un loc alcătuiau „patrimoniul PCR“, pe care noile autorităţi le-au repartizat ministerelor care funcţionau în acea perioadă. Anumite evaluări, niciodată oficiale, făcute la începutul anilor ‘90, au stabilit că “patrimoniul PCR valora, la sfârşitul anului 1989, în jur de 40 de miliarde de lei. Socotit în leii lui Ceauşescu, de pe vremea cînd dolarul costa, la cursul oficial, 18 lei, patrimoniul PCR ar fi valorat aproximativ 2,2 miliarde de USD. Cati bani pesin au fost in “fondurile lichide” numai Dumnezeu si beneficiarii “dulciurilor” respective stiu. Despre conturile PCR si UTC, cam nimic nu se prea stie in afara sumelor uriase acumulate in aceste fonduri. Teodor Mărieş, preşedintele “Asociaţiei 21 Decembrie“, a afirmat că, la sfårşitul anului 1989, în conturile PCR trebuie să fi existat aproape 4 miliarde de dolari. La care el mai adaugă alte aproximativ trei miliarde, tot în valută forte, din conturile UTC, ale organizaţiilor de pionieri şi şoimi ai patriei.

Romania a cunoscut trei varfuri de redistribuire a avutiei nationale. Primul varf a fost intre anii 1990 – 1996 (Guvernele Roman, Stolojan si Vacaroiu) perioada pe care o numesc “canibalizarea intreprinderilor de stat”; al doilea varf – perioada guvernarii lui Radu Vasile  (1998 – 1999) perioada “compensatiilor si falimentelor financiare.” Pe timpul guvernarii lui Ciorbea s-a nascut “tineretul pensionar” sau pensionarii disponibilizarilor, care au continuat cam pana la inceputul guvernarii Nastase. Ultimul varf a fost in perioada dintre 2001 – 2007, perioada guvernarilor Nastase si Tariceanu (care a inclus un timp si PD) marile privatizari, care de facto au terminat cam 80-90% din ce se mai putea distribui din avutia nationala.

“România dupa război”

Intr-un articol publicat de mine acum trei luni, “România dupa război”, mentionam ca ceea ce s-a intamplat in Romania poate fi asemuit numai cu rezultatul unui razboi devastator. Numai intr-un razboi o tara isi pierde 30% din resursele umane de buna calitate la varsta de creativitate maxima (25-45). Slava Domnului, razboiul asta nu a fost fatal pentru oamenii-cetateni ai tarii ci numai pentru statul Roman! Socoteala este simpla – daca Romania are 9 milioane de oameni activi si mai mult de doua milioane si jumatate isi gasesc soarta in afara granitelor tarii, cam asta este rezultatul. Romania a trecut un “razboi” in care o mare parte a populatiei ei active s-a salvat plecand in bejenie. Un argument extrem de greu de combatut. Faptul ca o mare parte din acesti oameni mai contribuie intr-un fel sau altul la economia nationala trimitand bani, de multe ori  legati sufleteste si material de cei ramasi acasa, nu atenueaza cu nimic faptul ca ei isi percep viitorul in afara granitelor Romaniei. Hotararea acestor oameni a survenit de multe ori fortat, din lipsa unor alternative viabile si a unei sperante intr-un viitor mai bun. Pentru a intelege proportiile adevarate ale hemoragiei umane de care sufera Romania in zilele noastre va amintesc ca pierderile umane ale Romaniei in cel de al II-lea Razboi Mondial au fost de 4,2% din populatia tarii, care au insemnat cam 25% – 28% din populatia activa a Romaniei in granitele dinaintea razboiului (19,934,000).

Conform OCEDEInternational Migration Outlook 2011 (pp. 314 –315), in 2009 lucrau in afara granitei Romaniei (temporar sau permanent) 3 milioane de romani, o mica parte din ei insa cu forme de emigrare in tarile in care traiesc si lucreaza. Absolut nimeni nu poate spune cati vor ramane definitiv in afara Romaniei si cati se vor reintoarce. Un lucru este aproape sigur – copiii lor, nascuti in afara tarii de bastina a parintilor, probabil vor ramane in locurile unde s-au nascut, adoptand nationalitatea gazdelor.

Romanii plecati in strainatate au strans in ultimii zece ani economii in valoare de 100 de miliarde de euro, pe care le tin in bancile straine sau sub forma de cash. Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si ani cand nivelul s-a ridicat la 7 – 8 miliarde de euro. Fiecare roman din strainate trimite bani acasa de 2 – 4 ori pe an si spera sa se intoarca in tara intr-o perioada medie de 5,4 ani. S-a mai precizat ca aproximativ 70 la suta din ei lucreaza in sectorul formal, iar 5% au firme proprii sau contracte de tip PFA, iar 80% din ei au dreptul sa lucreze legal in tara in care au emigrat.

Potrivit studiului, 48% din romanii plecati provin din mediul rural si 52% din mediul urban. Cea mai mare parte a lor – 86,2% au studii medii, in timp ce numai 12,4% au studii superioare. O mare parte a romanilor cu studii superioare (44%) emigreaza in state din afara Uniunii Europene, cum ar fi Canada sau Statele Unite. Aproximativ unul din cinci dintre acestia emigreaza chiar daca au un loc de munca in Romania. (Sursa)

Oamenii care au ajuns in Piata Universitatii, cel putin in cele doua, trei zile de revolta autentice (vezi postarile din seriaO revoltă diluată)  au de ce sa fie suparati, supararea lor justificata trebuie insa sa cuprinda tot tortul si nu doar cireasa de pe tort. (Maine ultimul articol din aceasta serie)

Bibliografie  si citate:

Despre globalizare si globalitate – Inventarul României (I)
Despre globalizare si globalitate – O enigmă românească
Avem elite: “Ştefan Gheorghiu” patronul democraţiei românesti
Avem Elite: ADRI, ISPSPN, IEM si grupul de la Trocadero

Articol aparut pe blogul Politeia.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "27 comments" on this Article:

 1. uitaroH spune:

  Interesanta perspectiva.
  Ma bucur de puzderia comentariiloe pe aceasta tema. :)
  … Vedeti daca ati comis greseala de a insera cifre si date exacte???

  • Theophyle Theophyle spune:

   :) Suficient unul!

  • dusu spune:

   oare ce ar fi de spus!!?eu unul nu ma intorc.acolo nu e lumea mea

   • Theophyle Theophyle spune:

    Fiecare isi alege drumul. Din nefericire multi il aleg pe cel de bejanie!

    • Cristian M spune:

     Sigur ca fiecare isi alege drumul. Partea buna e ca sunt unii, printre care ma numar, care se vor intoarce. Aceasta harta este cea mai trista si mai tragica harta de la pactul Ribbentrop-Molotov incoace…

     • Theophyle Theophyle spune:

      harta chiar reprezinta ce inseamna numeric 3 milioane de oameni!

     • it_s__not_news spune:

      Tata, stai acolo. Asta e tara rapanului perpetuu.

      Uite, eu cistig destul de bine aici (sa zicem la un nivel apropiat de UE); am o meserie universal cautata; pina acum am refuzat sa o tai din tara, but not anymore.

      Nu cred ca trebuie sa te intorci sa vezi scirna in fiecare zi decit daca-ti place tare rau de tot, caz in care n-am ce-ti face. Romanica merge asa, de concediu, sa-ti aduci aminte de ce-ai plecat.

      Nu exista segment curat in societate: de la cei de o saracie lucie n-ai ce sa ceri – si sint din ce in ce mai multi – iar de la patura bogata, dupa cum vezi, iar n-ai ce sperante sa-ti faci. Totul e intinat, abject, grobian.

      Cit despre dulciuri: am avut diferite task-uri in proiecte guvernamentale. Hotia este transpartinica; pina acum am avut de-a face cu diferiti sefisori pusi de PNTCD, PSD, PNL, PDL (in ordinea asta).
      Nu se fura un pic si se face treaba, se fura cu toptanul (la greu) si daca e posibil treaba trebuie lasata neterminata sau complet inutila astfel incit sa se genereze un nou contract si sa se fure din nou. Greata-voma.

    • dusu spune:

     sigur nu astfel se intimpla,variabilele sint multe,dar:
     romanica are emigratzi si delegatzi.delegatzii lui nastase si severin.aceshtia sigur se vor intoarce.sa formeze clasa mijlocie,ha,ha care nu se va impotrivi bogatzilor din romanica,ci va conlucra cu ei ptr propashirea patriei.au aceleashi valori.

 2. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  Si daca nu e nimic de comentat ci doar de citit ? Comentam numai asa ca sa ne vedem numele pe forum ?

  Ar fi totusi de adaugat ceva: orice guvern sub a carui domnie tara pierdea un milion, doar un milion de oameni, pica urgent (pe alte meleaguri). Noi ne ofuscam cind se introduc restrictii pentru romani intr-o tara sau alta si umplem stirile cu sarmalele din portbagaje. Ca in orice problema mass-media (TOATA) poarta cea mai mare vina cel putin prin bagatelizare. Iar “filosofii natiei” filosofeaza sterp sub mobilizatoarea lozinca “nici asa, nici altminteri”.

  • Theophyle Theophyle spune:

   Fara sa fiu cinic. Am avut impresia ca mai toate guvernele au avut nevoie de banii trimisi acasa de oameni decat de acesti oameni plecati in bejenie. Cred ca dl Basescu in excesele lui de sinceritate a si spus-o la inceputul crizei. (Poate gresesc)

   • batranul spune:

    E simplu. 1 milion plecati in afara au o productivitate a muncii mai mare, deci castiga mai mult decat in Romania. Trimit banii acasa – asistatii din tara sint interesati sa primeasca doar; de la cine, nu conteaza, ca-i guvern sau fiul/fiica.
    Mai sus pomenitii asistati sint multumiti, nu striga impotriva guvernului si mai si voteaza. SI cand esti cu burta plina, e bine..si daca e bine, de ce nu ai vota guvernul?
    Plecatii…produc bani, ii sustin pe altii, nu voteaza…guvernele sint multumite.
    Cinsim? Da.

   • Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

    Tocmai asta e problema: o mass-media normala ar fi zbierat din rarunchi pentru fiecare conational emigrant economic. In schimb, asa cum spuneam, numara glumet sarmalele din portbagaje, micile tilharii ale diversilor declasati etc. Cracanati in vesnice dileme cine sa puna piciorul in prag ?

   • dusu spune:

    este un subiect sensibil,care tocmai de aceea ar trebui dezvoltat.am avut vaga impresie ca si regimul lui ceausescu,atit de dictatorial cit era,a folosit aceasta supapa,doar ca atunci motivatzia era alta.

 3. DanielT spune:

  - spera sa se intoarca in tara intr-o perioada medie de 5,4 ani-

  Cred că ar fi interesant de văzut care ar fi predictorii ratei certe (dincolo de intenţie),de reîntoarcere pornind de la variabile.

  1. Vârsta medie a celor care răspund la întrebarea respectivă.
  2. Situaţia familială (copil născut în străinătate, rămas în ţară, etc).
  3. Percepţie sistem acasă. Conflict intern etc.

  Sincer cred că din păcate, infrastructura( de la mesaj, readaptare instituţională şi reinserţie socială nu există în nici o strategie coerentă).

  Ce mai tura vura, Statul structurat în forma actuală sancţionează prin politici şi greutate acţiuni tocmai cei care nu ar trebui să plece. Omul de la Privat şi Liber Întreprinzătorul.

  • Theophyle Theophyle spune:

   Deoarece fenomenul nu este singular am citit un abstract al unui articol bazat pe emigratia si intoarcerea spaniolilor acum 25 de ani. Am cumparat publicatia inca nu am primit-o. Sa vedem care au fost rezultatele. Statul actual este o gigantica capusa care se haraneste cu sangele celor care produc ceva.

   • mery spune:

    pe facebok puteti sa intrati pe ROMANII DIN BARCELONA,EU ASA INTRU SI O SA VEDETI UN FILMULET facut de romani ca o paralela intre migrarea spaniolilor si a romanilor , toti au trecut cam prin acelasi tip de probleme grele, si sa stiti ca sint multi romani care isi iubesc tara si vor sa se intoarca inapoi, si este foarte dureros ptr copii ca pe aici invata foarte bine dar daca ii pui sa citeasca in limba romana ,poate ca stiu dar trebuie sa le explici semnificatia la fiecare cuvint inti in limba de aici si la urma in ROMANA CA SA INTELEAGA,si ar fii mai multe scris dar mai lasam si pe altii .

 4. dorin valeriu spune:

  au fost recuperate in mare parte, atata doar ca banii nu au ajuns in conturile statului. Vezi cei 80 mil.$ ai Rompetrol ajunsi in buzunarul lui Patriciu.

 5. T.B. spune:

  Theophile, rogu-te, zi-mi cel putin initialele numelui si prenumelui! Poate te cunosc si poate aflu pe cine admir de cate ori iti citesc articolele! Rogu-te!

  • Theophyle Theophyle spune:

   T.B, te asigur ca nu ai cum. Nu sunt o personalitate publica si nici un important al vremurilor, te rog sa ma crezi :) Pseudonimul este pentru a-mi facilta sa raman asa cum am ales sa fiu. Multumesc pentru faptul ca iti face placere sa ma citesti, merita efortul scrisului.

   • Prostu' satului spune:

    Hai, Theo, uita-te mai atent la initialele omului si poate te razgandesti ;-)

    @Vasiliu Mircea Paul. E bine ca ati gasit principalii vinovati pentru toate relele din tara asta. Presupun ca era mult mai bine pe vremea Scanteii, cand toate cele trei sau patru gazete se ocupau toate de aceleasi subiecte esentiale, iar lectura (mea cel putin) cea mai captivanta erau paginile de anunturi din Romania libera.

    @dorin valeriu. Cum practic toata lumea zice ca Paturiciu e un hot, presupun ca n-are rost sa mai cugetam la subiectul asta. Dar:
    – daca a ciordit $80 mln, asta pare sa insemne putin peste CINCI SUTIMI DE PROCENT (scuze pentru ragete, dar nu stiu cum sa bolduiesc) din prada totala de care amintea Theophyle la inceputul articolului.
    – privit altfel, inseamna O TREIME DE PROCENT din suma creantelor externe pe care le-a pierdut statul roman. Nu stim cine-i de vina pentru 99.7% din pierdere, da’ bine ca am gasit in sfarsit vinovatul pentru 0.3%.
    – de bine de rau, cu agoniseala aia Patriciu, cu securistii si hotomanii lui cu tot, a facut din chestia aia bici si din Rompetrol una dintre cele mai mari companii romanesti. Se intampla sa cunosc binisor industria asta; nu exista niciun dubiu ca, atunci cand a cumparat el compania, Rompetrol mai exista doar cu numele (si probabil creanta aia, ce-i drept), iar Petromidia mai avea maximum un an-doi si-ar fi fost incarcata pe vapor si trimisa in Turcia sau China la fier vechi, ca atatea alte mormane de fiare ruginite, apud don Pedro.
    Daca aveam 100 de borfasi precum Patriciu, care, impreuna, sa fi ciordit 8 miliarde din truda poporului (adica vreo 5% din totalul disparut fara urma), acum PIB-ul Romaniei ar fi putut fi dublu.
    Oful meu cu conu’ Costache e altul – ca-si risipeste icosarii aiurea, pe investitii care mai de care mai fanteziste si mai perdante… Cam tot ce-a prestat dupa Rompetrol a fost un dezastru.

 6. Am emigrat dintr-o familie / societate / tara care si-a batut joc de mine ani in sir….care m-a umilit si tratat pe un nimeni…
  O familie / societate / tara care m-a obstructionat in tot ceea ce am facut…care mi-a pus piedici NON-STOP…
  Un mediu extrem de agresiv, parsiv, meschin si lipsit de orice perspective…

  Am plecat cu spatele la zid…dupa ce am facut efoturi supra-omenesti de a ma instrui, slefui, forma profesional/mora/general uman…

  Dupa 2 diplome universitare (obtinute prin munca serioasa, va asigur!), societatea mi-a fost deplin recunoscatoare: m-a tinut in somaj 2 ani de zile…pe o suma de mizerie, echivalentul unui salariu pe care un occidental mediu il incaseaza astazi intr-o zi!!! Asta s-a intamplat in perioada 1999-2001!

  Am fost nevoit sa accept joburi penibile, jenante, subcalificate…obtinute printr-un hazard nebun…intr-o lume realmente nebuna! Ani de zile…am fost un marginalizat, un somer de lux (oare???), un paria cu 2 diplome universitare (facultati umaniste, vai!), un individ de care NIMENI nu avea nevoie….pe care nimeni nu a stiut sa-l valorizeze…

  Propaganda absolut meschina…cum ca tara mi-a oferit “invatamant gratuit” (ce miniuna..btw)….si ca eu, acum, ar trebui sa-i fiu recunoscator…este poate cea mai sinistra meschinarie pe care deontologii puterii (indiferent care o fi fost ea dupa 1989) au crosetat-o din mintea lor sinistra si lipsita de scrupule!

  Ei bine, daca lucrurile au stat asa…atunci tara avea tot interesul sa-si recupereze “investitia”…Adica sa ma valorizeze, sa ma motiveze, sa ma puna “om potrivit in loc potrivit”! Nu a fost sa fie…Dovada ca minciuna sinistra a propagandistilor de profesie….a iesit la iveala ca uleiul la suprafata apei….

  Domnilor…tarii nu i-a pasat DELOC de mine…Am realizat asta….ani de zile chiar de copil, cu atat mai mult atunci cand am crescut, DEFINITIV cand am realizat ca locul meu nu e acolo si am hotarat SA EMIGREZ DEFINITI!

  Am emigrat…legal, evident, luptand cu un monstru care si-ar fi dorit sa ma tina acolo in sclavie, in anonimatul si zoaiele unei societati in deriva totala….Am emigrat dintr-o tara careia, sincer, NU-I DATOREZ NIMIC! DAR ABSOLUT NIMIC! Si am facut-o….cu spatele la zid! Plecand, peste Ocean, cu o valiza….si niste maruntis in buzunar…TOTI BANII FINND IMPRUMUTATI!

  Acum sunt OK. Platesc, INCA, pretul ghinionului de a ma fi nascut in acel spatiu nefast al ratarii (cum il considera Cioran).

  Nu ma voi intoarce insa in Romania…..NICI DACA PRIN ABSURD….GUVERNUL ROMANIEI, ORICARE AR FI EL, AR DECIDE SA-MI DEA TOATA TARA “LA CHEIE”!!!
  Nici pomeneala….

  Lucrurile sunt simple: in Romania am fost sarac…aici sunt sarac…Insa viata mea….NU SE COMPARA SUB NICI UN ASPECT CU CHINUL, UMILINTELE, NEVOILE SI CALVARUL PE CARE LE-AM INDURAT ATATIA ANI IN ROMANIA!!!!

  Urasc spatiul numit Romania DIN TOATA FIINTA MEA!!! Nimic nu ma mai leaga de acele locuri, de oamenii de acolo…In masura in care se (mai) pot numi oameni…

  Puteti sa judecati aceste randuri cum doriti…putin imi pasa…Adica….imi pasa…La fel de mult cat i-a pasat Romaniei de mine!

  QED!

  • dusu spune:

   impartashesc simtzamintele dvs.cred ca nu greshesc ca atzi scris plin de emotzie;care sa fie!
   ma determina sa scriu,postarile urmatoare dvs:rruminii vad in ceilaltzi cauza situatziei lor.sigur,tzarile comuniste au ceva in comun,dar acel ceva este mic in comparatzie cu diferentza care este mare.nu,rruminii nu sint paduchioshii lumii,ei sint doar hotzomani paduchioshi.mentzinerea a facuto acest popor.acest popor care cinta si ovatzioneaza conducatorii pe care shi ii alege,apoi ii blestema.nu i respecta,ii socotesc de al lor.
   ce am scris nu se aplica celor care vor citi rindurile

   • dusu spune:

    apropo de subiectul educatzie;eu nu shtiu ce se preda azi acolo,dar daca ma gindesc la anii 90,nu shtiu cine era avantajat,elevul ce invatza gratis sau profesorul care avea elevi si deci salariu,ptr ca in final,ptr elev era pierdere de vreme,odata ce cunoshtintzele asimilate nu l ajutau in competitzia de afara.propaganda cu invatzamint de calitate,e crezuta si azi.

  • Cristian M spune:

   @ Emigrat definitiv.

   Va inteleg durerea doar ca generalizati. Va pot da zeci de exemple (printre care ma numar) de oameni care in perioada 2000-2008 s-au realizat si le merge bine in Romania… Mai toti au plecat din orase mici, au facut 1-2 facultati, un master, chiar un doctorat iar acum o duc bine. Ii gasesti directori pe la marile corporatii, au o casa la munte si una la oras. Copiii lor sunt educati bine.

   Probabil ca dumneavoastra nu v-ati potrivit cu cerintele pietei. Facultatea aleasa conteaza… Nu poti face stiinte umane si sa ai pretentia sa castigi ca un inginer bun care lucreaza intr-o corporatie de succes… Eu am absolvit studii universitare si in strainatate. La plecare ni s-a spus ca societatea ne-a pus acolo unde ne e locul…

   Si inca ceva. Sunt unii, multi pe care-i stiu personal, care iubesc Romania neconditionat. Toti acestia se vor intoarce curand. Acolo e tara lor, asta simtim asta facem. In fond, stramosii nostri au dus-o mult mai rau ca noi si n-au plecat nicaieri… Va repet, unii vad lumea si Romania in mod diferit. Cu toate aceast va respect optiunea, sper sa fie reciproc.

 7. eugen spune:

  ..analiza corecta ,dar.. era completa_pt. comparatie cu.. ungaria, polonia, cehoslovacia, bulgaria… din cate mi_aduc aminte , ungaria si polonia au fost iertate de FMI de cateva zeci de miliarde bune de dolari… care a fost raptul la ei? cati au plecat? cum stau acum?..etc.. asta ca sa nu spunem ca noi suntem paduchiosii lumii..

 8. ady spune:

  totusi nimic despre influenta nefasta a Rusiei asupra Romaniei dupa 1989..mentinerea saraciei si alungarea creierelor a fost parte din cauza-cauza definita prin mentinerea Romaniei sub influenta Rusiei..precum si mentinerea unui presedinte marioneta sub umbrela careia s-a devalizat patrimoniul acestei tari -ilici iliescovici
  Romania probabil se va schimba si oamenii vor reveni cu drag in tara daca legea va fi lege pt toata lumea iar institutiile cheie se vor reforma macar la un nivel minim cu cel din vest…probabil modernizarea urbana si rafinamentul oamenilor cantaresc cel mai mult,dar asta e un scenariu pesimist..

 9. andrei spune:

  imi place foarte mult articolul , felicitari!!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Theophyle


Theophyle

Teophyle este autorul blogului Politeía (http://politeia.org.ro/). Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)