marți, martie 19, 2024

Testul Macovei

Cererea Monicăi Macovei de a fi inclusă în sondajul de opinie pentru desemnarea candidatului Dreptei la prezidențiale a stârnit numeroase controverse. Foarte mulți se întreabă dacă candidatura Monicăi la alegerile prezidențiale este necesară. Cui, dar mai ales pentru ce folosește această candidatură? PDL – sau Alianța Creștin-Liberală – nu are susține niciodată o asemenea candidatură. Macovei nu este un personaj comod pentru partidele care compun această alianță. Și nici foarte iubit. Pentru mulți lideri ai noii alianțe reprezintă chiar un adversar.

Nu știu dacă Monica Macovei ar putea să câștige alegerile prezidențiale sau ar avea șanse să ajungă cel puțin în turul doi al alegerilor. Fără resursele  organizatorice ale unui partid și o puternică susținere mediatică este greu să fii candidat în ziua de azi. Dar nu se știe niciodată. Electoratul a oferit numeroase surprize în trecut. Cotată cu șanse mai mari sau mai mici, candidatura ei ar fi însă un important test pentru capacitatea de regenerare a societății civile. Un nou restart.

Partidele traversează o criză acută. Este o criză de mesaje și de leadership. Liderii credibili, carismatici care conving și electrizează masele au dispărut. Alegerile europarlamentare au evidențiat și mai tare curba descendentă pe care se află partidele politice în încrederea cetățenilor. Lipsa de perspectivă se acutizează pe zi ce trece, amplificând starea de deprimare și de dezolare a electoratului.

Profilul politicianului – și al posibilului candidat independent – Monica Macovei nu este unul foarte complicat. Un personaj politic fără prea multă carismă, care și-a păstrat un ușor profil tehnocrat, fără prea multe abilități politice, mult prea direct și prea tranșant uneori, dar extrem de determinată și de capabilă să își asume proiecte dificile, pe care le duce întotdeauna până la capăt. În lipsa abilităților politice de negociere, Monica dărâmă munții și tot își duce proiectele la bun sfârșit.

Contextul politic o ajută foarte mult să-și impună o candidatură independentă la prezidențiale. Liderul PDL, Vasile Blaga, refuză să o includă în sondajul de opinie pentru desemnarea candidatului Alianței Creștin-Liberale la prezidențiale. Refuzul, în sine, este unul perfect justificat. PDL și-a desemnat candidatul la prezidențiale în urma unei competiții electorale interne. Monica Macovei nu s-a înscris în respectiva competiție. Prin urmare, Cătălin Predoiu, câștigătorul cursei interne din PDL, este singurul politician care va intra în măsurătoarea sociologică din partea acestui partid. Însă, în acest caz, percepția bate statutul. Competiția internă organizată de PDL pentru desemnarea candidatului la prezidențiale a avut loc în toamna anului 2013. Mult prea devreme față de momentul alegerilor prezidențiale.

Mai mult, deși demersul a fost o premieră în România nu a beneficiat de o mediatizare foarte intensă. Pe scurt, competiția internă a PDL nu a stârnit interesul publicului, deci memoria colectivă nu a reținut foarte multe elemente  legate de acest eveniment, astfel încât solicitarea Monicăi de a fi inclusă în sondaje este percepută de către public ca fiind una cât se poate de legitimă.

Refuzul tranșant venit din  partea liderului PDL, partid care a pierdut extrem de mulți susținători la ultimele rânduri de alegeri electorale, dar și atacurile înverșunate la adresa Monicăi Macovei, lansate periodic de Antena3 și Dan Vociulescu, o profilează pe aceasta într-un perfect candidat anti-sistem. Refuzul PDL îi conferă contextul necesar pentru victimizare, iar atacurile Antenei3 îi oferă mediatizarea necesară pentru a-și face cunoscută candidatura. Publicitatea negativă rămâne tot publicitate. Varanul a anunțat chiar, în urmă cu ceva timp,  că o dă în judecată pe Macovei, pe care o acuză de defăimarea României în perioada din timpul loviturii de stat din vara lui 2012: ”Este vorba de un proces împotriva doamnei Monica Macovei pentru defăimarea României şi, să mă consult cu avocaţii mei, pentru subminarea economiei naţionale”. Ce și-ar putea dori mai mult Macovei, decât un proces cu cel care a luptat constant pentru anihilarea statului de drept în ultimii 10 ani. Adică, exact în perioada în care Macovei a luptat pentru impunerea statului de drept și pentru câștigarea independenței justiției.

Lupta pentru consolidarea statului de drept nu s-a sfârșit însă. Tendințele de restaurație a vechii ordini de dinainte de 2005 – Marea Restaurație – s-au făcut tot mai simțite în ultimii doi ani. Lovitura de stat din vara anului 2012, marțea neagră de la sfârșitul anului 2013, atacurile lansate la adresa ale unor importante instituții și execuțiile publice ale conducerilor acestora, toate acestea reprezintă puternice semnale că există încă forțe capabile să răstoarne tot ceea ce s-a construit în ultimii 10 ani în România. Întrebarea este: cine se opune Restaurației?

”I-aş ruga pe toţi românii, indiferent ce partid sprijină (…), să lupte şi să apere independenţa Justiţiei şi să o menţină în afara politicului” – declara Victoria Nuland, emisarul Departamentului de Stat al SUA, cu ocazia vizitei efectuate în România. De asemenea, asistentul Secretarului de Stat le-a transmis românilor că sunt primii răspunzători de ţara lor şi nu pot aştepta ca Washingtonul să-i salveze de fiecare dată când apare o criză.

Un avertisment la fel de dur și de conform cu realitatea a venit și din partea reputatului analist Stratfor, Robert Kaplan. „Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor. De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani„.

Campaniile de presă la comandă au fost incluse la capitolul vulnerabilități în Strategia Națională de Securitatea, discutată în CSAT în anul 2010 și rămasă încă neaprobată de către Parlament. În ianuarie 2013, în cadrul ședinței în care CSM își alegea noua conducere, președintele Traian Băsescu avertiza din nou despre trusturile media care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, dar și despre atacurile la care sunt supuși magistrații: „Pentru satisfacerea intereselor de discreditarea magistraților, unele trusturi media utilizează mijloace de influență infinit mai mari decât are sistemul judiciar. Când un trust mass-media ia judecători sau procurori și îi toacă de dimineața până seara pentru a-i discredita, lucrurile sunt grave. Poate găsim o soluție legală de protejare a Justiției față de astfel de atacuri”.

Forțele oligarhice care au luptat în ultimii ani pentru controlul statului au realizat că succesul lor depinde în foarte mare măsură de anihilarea oricăror forme de rezistență din partea cetățenilor. Pentru aceasta au demarat ample programe de spălarea a creierelor. Programele tv care reflectă tot mai evident interesele economice și politice ale patronilor de televiziune au îndepărtat publicul educat, aflat în căutarea informației de calitate. Restul publicului, mai puțin educat, a fost supus unei ample campanii de otevizare, prin programe de show și divertisment de cea mai slabă calitate.

Transformarea trusturilor mass-media în aparate complexe de propagandă, de spălarea a creierelor și în sofisticate mijloace de execuții publice, au dus la deturnarea totală a rolului presei. Audiențele acestor trusturi sunt formate doar din publicul captiv al partidelor politice. Majoritatea cetățenilor, dezgustați de spectacolul dezolant oferit de mass-media preferă mijloacele alternative de informare, precum internetul, iar cei profund dezamăgiți și dezinteresați nu se mai informează deloc. Indiferența este generalizată. Campaniile de presă la comandă realizate de trusturile de presă reprezintă în continuare o vulnerabilitatea la adresa securității naționale, iar acestei vulnerabilități trebuie să i se adauge și tehnicile tot mai avansate de spălare a creierelor – tehnici de „mind control” – pe care aceste trusturi le practică în fiecare zi cu tot mai mare profesionalism.

Dispariția arbitrilor din societate a permis apariția abuzurilor de tot felul. Foarte multe instituții cu rol de arbitru au dovedit, de fapt, că pe sub tricoul negru poartă întotdeauna tricoul echipei care se află în avantaj pe terenul de joc. Exemplul cel mai relevant este instituția Avocatului Poporului. Deși, așa cum sugerează chiar denumirea, instituția trebuie să reprezinte poporul, adică interesul general, refuzul de a sesiza CCR în privința modificărilor efectuate în favoarea unor grupuri de interese din legea educației, dovedește lipsa de echidistanță a acestei instituții. Și exemplele pot continua. În acest context, este nevoie de apariția unor noi arbitri în societate. Arbitri puternici și credibili.

O platformă comună a celor mai reprezentative ONG-uri ar putea fi o soluție viabilă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Programele de accesare a fondurilor europene a permis dezvoltarea și întărirea acestui segment, care și-a recăpătat încrederea și independența de orice factor politic. Însă, în acest moment, nu există un liant care să le adune în același loc pentru a deveni o forță. O platformă a ONG-urilor care militează pentru o justiție independentă și pentru continuarea procesului de modernizare a țării poate să devină o alternativă viabilă pentru acel electorat pentru care partidele politice nu mai reprezintă o opțiune.

Candidatura Monicăi Macovei nu trebuie să fie un SCOP. Candidatura Monicăi Macovei trebuie să fie un MIJLOC. Mijlocul prin care se redă vocea și se întărește rolul societății civile. Monica Macovei trebuie să fie doar porta-vocea acestei platforme. O platformă cu un program clar, bine articulat, un program care să susțină principalele direcții de dezvoltare ale României. O platformă care să trezească sentimentul și conștiința civică și să readucă cetățeanul în prim-planul deciziei publice.

O asemenea candidatură ar echivala cu redarea vocii societății civile. Reforma justiției a fost posibilă și datorită susținerii venite din partea unor ONG-uri foarte vocale și dinamice. Dar nu este suficient. Alături de acestea trebuie să vină și alte forțe reprezentative care susțin reforma educației, reforma sănătății sau a administrației publice, precum și toate vocile societății civile care susțin și militează pentru continuarea procesului de modernizare a statului.

Candidatura independentă a Monicăi Macovei, de pe o asemenea platformă, nu divizează electoratul de dreapta, așa cum greșit se vehiculează. Procentele pe care le va lua din electoratul fidel PDL sau Alianței Creștin-Liberale este destul de mic. Chiar dacă vor exista și dezamăgiți de noua alianță, aceștia vor prefera, totuși, votul de partid și se vor orienta spre unul din partidele existente, nu spre un independent. În schimb, Macovei poate atrage segmente noi de electorat. Un electorat care nu se regăsește în oferta partidelor. Un electorat care nu mai este dispus să gireze partidele politice – vechi sau noi – și care nu mai are așteptări de la acestea.

Noiembrie 2014 nu va marca schimbarea profundă pe care o așteaptă o mare parte a societății. Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, actuala majoritatea parlamentară se va păstra. Viitorul președinte este puțin probabil să aibă o majoritatea parlamentară favorabilă sau un premier de aceeași culoare politică. Obiectivul viitorul președinte al României va fi menținerea popularității la cote cât mai înalte până în 2016. Reformele vor fi stopate și, în cel mai fericit caz, se va menține statu-quo-ul actual. Adevărata provocare vine după alegerile parlamentare din 2016.

Testul Macovei e despre capacitatea societății românești de a face față provocărilor și crizelor viitoare. E despre implicare. Partidele politice nu mai generează încredere. Toți mai mulți cetățeni s-au distanțat și privesc cu neîncredere aceste entități politice. Partidele nou înființate, asumate ca fiind ”Partide Altfel”, au dezamăgit mai repede și mai profund decât cele cu vechi. Rezistența față de tendințele de extindere a rețelelor oligarhice care investesc tot mai multe resurse pentru a acapara și pentru a corupe instituții, politicieni și mass-media, trebuie să vină chiar din interiorul societății. Macovei este un test. Dacă testul Macovei trece înseamnă că societatea noastră are suficiente resurse interne pentru a face față provocărilor subversive asupra cărora avertiza Robert Kaplan. Dacă testul Macovei pică, și nu reușește să scoată din apatie cel mai important nucleu al societății, atunci cei care au în fișa postului garantarea și protejarea securității naționale ar  trebui să înceapă se se gândească la soluții ceva mai creative pentru a ne proteja de amenințările ce se prefigurează în contextul evoluțiilor regionale.

Distribuie acest articol

32 COMENTARII

    • 2 milioane de voturi fraudate la referendum, lovitura de stat in Romania, iata minciunile de joasa speta sustinute de Monica Macovei la Bruxelles in vara anului 2012. Mai jos de atat e greu de crezut ca poate cobori un politician.
      Cat despre articol, am observat o cacofonie („daca candidatura”), un pleonasm („alegeri electorale”) si multe idei aberante, din care citez doar una: „solicitarea Monicăi de a fi inclusă în sondaje este percepută de către public ca fiind una cât se poate de legitimă” !! De publicul basist poate…
      Chiar…de ce nu s-o fi dus dna Macovei alaturi de Basescu, pe care il admira atat de mult? Ah, da…pentru ca Basescu a considerat ca Elena Udrea este muuuuult peste Macovei ca valoare…:)

      • Aha…supararea e ca n-au fost furate 2 milioane ci doar unul. Si foarte bine ca macar cineva a salvat nebunia din Romania prin influentele vestului. Doamna este o doamna. Putea si ea sa vanda tara cum o fac toti psdistii, sa zica una in fata, sa se dea mare romanca si mandra de ea si sa fure cu 7 maini din buzunarele…ROMANILOR.

  1. Mi-a venit in minte finalurile povestilor din copilarie, in care ,cu ocazia ,nuntilor sau a bucuriei provocate de alte evenimente , imparatul,regele sau boierul facea o petrecere de 3 zile si 3 nopti…..cu mancare,bautura si dans,pentru fiecare.. moca . Ei,cand va putea distinsa Doamna Macovei , sa ofere un chef de 3 zile si o trupa de manelisti , va ( vom ) putea spera sa castige alegerile….
    PS nu trageti in „postas”!

  2. Corect. Desi eu il prefer pe Daniel Morar pe post de candidat – e absolut din afara partidelor, testul cu candidatura Monicai Macovei e imperios necesar. In functie de rezultate se va putea vedea daca Romania mai poate avea un viitor european.

  3. Un articol interesant, dar mult prea lung pentru ideile pe care le contine. Articolul are aproape 13,000 de semne. Ideile care sunt prezentate cred ca ar fi putut fi scrise cu mai putin de 7,000 de semne.

    Autoarea a mai publicat si alte articole interesante. Este o persoana care a studiat si care vine cu idei bune. Dar si la celelalte articole am observat ca se lungeste cu scrisul. Cred ca o imbunatatire a structurii articolelor si o sintetizare mai buna ar fi necesare.

    Probabil ca in scoala era o eleva care scria compuneri foarte usor, genul de eleva care daca i se cerea o compuere de 3 pagini ti-o facea de 7 pagini :)

  4. Chemarea la sustinere este buna, o apreciez!

    Ideea de a crea o platforma comuna – cu ONG-urile – mi se pare irealista.

    Nu pot sa inteleg cum in RO niste oameni nu se pot sustine unii pe altii, nu prin hartii ci prin actiuni concrete. Pana la urma este de inteles ca struto-camila PDL-PNL va avea un candidat, PSD-ul va avea alt candidat si mai ramane LOC DOAR pentru UN SINGUR OM care sa rupa pisica in fata lui Ponta.

    Deci repet – UNUL SINGUR SUSTINUT de PMP si de Basescu, si daca se poate si de PDL- ala necorupt ! Acest CANDIDAT ar putea sa aibe sanse reale de a invinge!

    Toti sunt buni: Monica Macovei, Cristi Diaconescu sau X – elementul surpriza!
    Dar sa fie UNUL SINGUR SUSTINUT de toti ceilalti cu care ar fi putut sa concureze – simplu fratilor!

  5. Da, pentru faptul ca sunt multi romani care ar vota-o si multi romani care ar iesi la vot in turul intai doar ca sa o voteze pe ea, Monica Macovei are datoria sa candideze. Chiar daca sondajele ar spune ca nu se califica in turul doi. Am votat PDL la europarlamentare doar pentru Monica Macovei si pentru Theodor Stolojan, desi nu sunt simpatizant PDL. Si cred ca nu sunt singurul care a votat asa. Pentru ca a primit voturi la europarlamentare datorita Monicai Macovei, PDL -ul are macar datoria morala de a nu-i pune „bete-n roate”, daca ea decide sa candideze independent. Un ONG ar putea sa o ajute cu strangerea semnaturilor.

    • Corect Decebal…daca vine Doamna, eu ma duc si o votez cu 2 maini…si in primul si (sper eu) si in al doilea. Doar ca sa nu ma asteptati sa il votez pe puciuriul Johannes in turul 2, asa cum am mai discutat pe subiect. Nu sunt chiar nebun sa vreau candidati imaculati…dar nu vad deosebire intre puciuriii psdisti si cei crestin-liberali.

      • Sa nu vindem pielea ursului din padure! Intai, sa vedem cine intra in turul doi. Oricum, turul intai va arata in ce directie se indreapta majoritatea votantilor.

        Pentru mine, dilema prezidentialelor e relativ simpla… Desi nu urmaresc Antena 3, se pare ca m-am molipsit, cumva, de treaba cu „Jos!”. Si parca nu mai pot gandi decat „Jos PSD”.

        Cat despre votatul cu doua maini, mai cugetati… sa nu ajungeti la DNA…

      • pai…pentru turul doi exista o singura varianta….contra-candidatul lui ponta…indiferent cine este el/ea….altfel va fi vai si-amar de noi…

  6. Din punctul meu de vedere, președintele ar trebui să fie capabil să negocieze cu restul forțelor politice și să fie cât de cât mediator între acestea. Nu spun că alții ar fi mai pricepuți dar, din păcate, doamna Macovei pare incapabilă de orice negociere și compromis, așa cum nu pare capabilă să accepte că e posibil ca, din când în când, altcineva să aibă dreptate, nu dumneaei. Iar această intransigență nu cred că ar face din Monica Macovei un bun președinte.

  7. Ideea unui „test Macovei” este realmente excelentà, chiar si dupà argumentele autoarei acestui articol. Dar TESTUL ar putea fi completat si cu MRU, în acelasi timp, càci nici dânsul nu este acceptat, la ora actualà, sà-si verifice „potentialul” valoric în aceastà cursà pentru Cotroceni. Oricum, si Monica, si MRU, fiecare separat, îl pot bate „màr” pe Ponta, dar, vai !!!, au de trecut de obtuzitatea lui Blaga, care s-a cramponat anul trecut de o alegere, fàrà sà vadà cà azi e o altà situatie. Hai Monica, hai MRU !!! Puteti face si un tandem (Presedinte – PrimMinistru.) Baftààà!!! Preso M.

    • Eu cred ca, cel putin din punct de vedere al consecventei si al loialitatii (care sunt trasaturi importante ale unui caracter puternic), Monica Macovei nu poate fi comparata cu MRU. Nu spun ca MRU nu are caliati sau ca Monica Macovei e perfecta, dar eu nu i-as compara, nicicum.

  8. Monica Macovei a dovedit peste tot pe unde a fost ca face treaba. A fost o acerba sustinatoare si aparatoare a drepturilor omului in Romania, a pornit reforma in justitie, a fost cel mai activ europarlamentar roman si al treilea dintre toti europarlamentarii, s-a batut pentru statul de drept si a tinut piept coruptilor din politica.

    Este omul care nu a fost corupt de sistem si care-i poate tine piept.

    Sper ca Monica Macovei sa candideze. Romanii vor avea in sfarsit sansa sa sprijine pe cineva activ pentru presedintie. Ea va fi candidatul tuturor celor care nu se regasesc in partide. PDL si PNL s-au temut sa o includa in sondaje pentru ca le e frica de ea.

    Cei interesati pot sustine cu un LIke pagina sustinatorilor Monicai Macovei la presedintie.

    https://www.facebook.com/MacoveiPentruRomania

    Daca candideaza, Monica Macovei va primi votul meu si al intregii mele familii.

    • Esti si platit pentru treaba asta? :))) Intreb doar pentru ca lucrez in PR si Public Affairs (adica e o intrebare retorica). Din culise sunt mult mai multe lucruri de luat in calcul. Filtrati de 2-3 ori toate informatiile cu subiect politic pe care le auziti/vedeti, in special in perioada urmatoare. Nu e nici o teorie a conspiratiei la mijloc, e doar business și trebuie sa il luati ca atare, pentru ca mass-media profita cel mai mult dupa urma lui, prin toate mijloacele si toate formele.

      P.S A nu se intelege ca acuz cu ceva autorul/autoarea acestui articol. Pentru respectivul/a, heads up si la mai multe.

  9. „Macovei este un test. Dacă testul Macovei trece înseamnă că societatea noastră are suficiente resurse interne pentru a face față provocărilor subversive asupra cărora avertiza Robert Kaplan. Dacă testul Macovei pică, și nu reușește să scoată din apatie cel mai important nucleu al societății, atunci cei care au în fișa postului garantarea și protejarea securității naționale ar trebui să înceapă se se gândească la soluții ceva mai creative pentru a ne proteja de amenințările ce se prefigurează în contextul evoluțiilor regionale. ”
    Vă gândiţi la ceva ca-n Grecia în 1967?

  10. Si totusi, care ar fi solutiile procedurale la PDL? Este frumos ce spui tu, insa este nevoie de un curent pozitiv lui Macovei la nivelul intregii conduceri de partid pentru reluarea procedurii, chestiunea nu cred ca sta in mana lui Blaga, chiar prespunand ca el ar dori sa-i sprijine cererea.

    In ciuda faptului ca ai dreptate cand spui ca „Fără resursele organizatorice ale unui partid și o puternică susținere mediatică este greu să fii candidat în ziua de azi”, Monica Macovei ar trebui sa incerce o candidatura independenta.

  11. Am o inalta apreciere pentru doamna Macovei si pentru realizarile domniei sale atat in Romania, cat si la Parlamentul European.

    Insa nu cred ca doamna la ora actuala ar fi o alegere foarte buna pentru a fi presedintele Romaniei, si o sa expun motivele:
    1. Pentru jobul de presedinte cineva trebuie sa aiba instincte politice foarte bune si sa aiba o anumita abilitate de negociere si leadership. Doamna imi pare ca are leadership-ul necesar pentru job, ceea ce se transpune printr-o viziune personala si abilitatea de a face lucruri sa se intample. Insa sa faci lucrul asta la nivelul Romaniei nu cred ca are abilitatea necesara. Ca e asa dovedeste faptul ca nu a putut impune criteriile sale de integritate nici macar propriului partid, desi a avut succese mari la Bruxelles. Ori experienta alegerilor din Romania arata ca numai candidatii foarte puternici avand control asupra propriului partid pot castiga alegerile prezidentiale.
    2. Legat de punctul de mai sus, tocmai ceea ce o face valoroasa poate sa o distruga intr-o functie prezidentiala. Sa presupunem ca era in pozitia lui Basescu si trebuia sa nominalizeze procurorii impreuna cu Ponta. De bine de rau, Basescu a salvat tot ce putea salva din statul de drept in situatia respectiva. A salvat DNA sacrificand parchetul general. Mai mult nu se putea. Daca doamna Macovei era presedinte, ea ar fi fost suspendata in doi timpi si trei miscari de un parlament ostil si ar fi avut o suspendare din trei in trei luni pana cand tara ar fi fost pe butuci. Oricat ar fi durut impartirea functiilor cu Ponta, mai bine de atat nu se putea obtine si Basescu a intuit asta. Fiind inflexibil poate duce la inrautatirea situatiei nu la o face mai buna.

    3. Nu stiu cate sanse are domna Macovei sa fie aleasa si sa reziste ca presedinte femeie in Romania. Un exemplu bun de urmarit este Barak Obama. Este primul politician negru care a fost ales ca presedinte a SUA, insa mare parte din problemele pe care le are acum cu republicanii vin tocmai din faptul ca e negru. Oficial republicanii nu pot admite faptul ca sunt rasisti, insa nici un presedinte american in trecut nu a avut blocaje in congres mai mari decat Obama. In afara de legea sanatatii, si ea atacata pe toate partile si posibil sa fie anulata pana la urma, nu prea a facut mare lucru ca presedinte si este pe cale sa devina o dezamagire pentru SUA. Daca printr-un miracol doamna Macovei ar deveni presedinte, ma astept sa aiba o viata grea intr-o societate profund misogina care ar cauta orice fel de motiv ca sa o saboteze.

    Daca doamna ar fi candidat sa zic la presedintia Germaniei si eu as fi fost cetatean german, as fi votat pentru ea cu doua maini.

    Asa, in conditiile Romaniei, votul meu o sa se duca catre candidatul cu sanse reale si vointa de a impinge mai departe democratizarea si statul de drept in Romania.

    Romania nu e pregatita pentru un presedinte ca doamna Macovei insa ar putea fi peste peste alti 5-10 ani.

  12. Romania nu e pregatita pentru un presedinte ca doamna Macovei insa ar putea fi peste peste alti 5-10 ani.

    Domnule Gafe-ncu, dumitale iti place sa te afli in treaba sau ..??.Tocmai pentru ca finalizezi propriile ganduri sucite ( am selectat mostra de gandire aflata in inflamtie nu am comis-o eu!) si realizezi sensul exact al articolullui, (indeosebi) al titllului,dovedesti ca te incurci precum gaina in calti !! Daca esti un misogin convins, nu te rusina, spune-o pe sleau .
    Articolul acestei doamne e extrem de argumentat, logic si rational. Ce e de neinteles in aceasta opinie foarte intemeiata si chiar necesar a fi exprimata??

    • Domnule Polilogu,

      Daca ati fi citit mai bine postarea mea, ati fi vazut ca nu sunt misogin. In orice fel de alta tara civilizata Monica Macovei ar fi avut sanse bune sa devina presedinte,

      In Romania e alta mancare de peste,

      Va rog sa imi citati un singur sondaj de opinie in care doamna Macovei apare in topul increderii in politicieni. De obicei intrebarile legate de increderea in politicieni sunt cu raspunsuri libere.

      O sa va spun eu: nici unul. Rezultatul este ca Monica Macovei nu apare in profilul de politician preferat in Romania pentru ca este considerata prea „conservatoare” sau dupa spusa mai pe sleau a unora, „talibana”. Asta e motivul principal pentru care nu are sanse sa devina presedinte al Romaniei.

      O sa votez cu alt alt candidat pentru un simplu motiv. Daca dreapta are prea multi candidati si se canibalizeaza reciproc, se poate ajunge ca la o situatie in alegerile anului 2000, in care au ajuns in turul doi Iliescu si Vadim,

      O sa votez foarte atent pentru candidatul care poate ajunge in turul doi si sa il invinga pe Ponta.

  13. Este oarecum explicabil ca un militant de partid sa sustina teza „loviturii de stat” din iulie 2012. Este insa inacceptabil ca aceasta sa vina din partea cuiva care este specializat in stiinte politice. Dar ceea ce am spus nu scuza in nici un fel cele petrecute atunci. Cum nu scuza nici cele petrecute inainte de acel moment. Agresiunea la principiile si procedurile unei democratii functionale nu este cu nimic mai scuzabila daca s-a petrecut lent, utilizand majoritatile conjuncturale.

    Nu cunosc dimensiunea publicului care ar sustine candidatura Monicai Macovei. Nu a fost niciodata masurata adecvat. Dar daca dorim ca institutiile numite partide politice sa functioneze eficient, si regulile, atateaa cate sunt, aar trebui respectate. Nu retin vreun protest al doamnei Macovei ca invocatul test intern pentru desemnarea unui prezidentiabil ar fi fost prematur.

    • Si de ce crezi ca aceasta teza desigur corectata cu cuvantele ; tentativa nereusita este eronata?
      Ai auzit de lovitura de stat parlamentara?

  14. Va rog sa nu omiteti ca referirea la ”lovitura de stat” este urmata imediat de celalat clișeu for dummies ”martea neagra”. Iar in cuprinsul articoltlui nu lipsesc nici alte notiuni standard precum ”baronii” eventual traduse in limbajul Departaentului de Stat drept ”retele ” ori ”grupuri ” neaparat OLIGARHICE . Si desigur Antena 3 , ca daca o evoca angajatorul, salariata cum ar putea-o ignora. Si desigur Voiculescu numit Varanul cum se cuvine intr-o ANALIZA ca sa zic asa politologica. Sunt cuvinte cheie care permit publicului tinta cuveni tele reflexe pavloviene. Este vorba despre publicul platformei Contributors care – este limpede – nu area creerii spalati precum telespectatorii Antenei 3.

  15. Daca am aprobat ca in sondaje sa fie prinsa si dna Macovei, nu aprob deloc ca sa candideze adica electoratul antipsd sa fie impartit de mai mult de un candidat, caci incepand cu doi care pot lua intre 5-10 la suta exista riscul sa se repete cacealmaua din 2000 pe care ne-au tras-o Iliescu si Vadim, azi tragandu-ne-o Ponta cu Tariceanu.
    Dar cum in tara asta cu o fundatie aproape doar din excremente orice este posibil, nu ma astept la nimic bun, decat eventual prin ce spunea Eminescu :”o petrecere de noroc ” care azi recunosc ca pentru mine unul ar fi total neasteptata. :)

  16. ce s-a intamplat ? un asemenea atac dur la adresa MM venind de la Presedintele Basescu:

    necinstita fata de dansul
    demagoaga
    lipsita de character
    nu a fost cea ce a salvat justitia
    nu are scrupule
    face compromisuri profunde pt a garanta pensia de 4000 euro

    este socant !

    „„A fost necinstită față de mine”, a spus Băsescu, amintind de criticile lui Macovei privind numirea lui Tiberiu Nițu ca procuror general. „Știa că nu pot, știa că trebuie să cedez undeva. A preferat o soluție demagogică știind că nu pot să-l numesc și pe Morar și să pot menține un om vertical la DNA”.

    El spune că a fost silit să ajungă la un compromis cu Ponta și că Macovei știa bine acest lucru, ca fost ministru al Justiției. „Asta intră la cei lipsiți de caracter. M-am referit și le ea. Nu poți să fii atât de demagog să mă acuzi de ceva ce tu știi că a fost scris de ministrul Justiției, procedura de numire a procurorilor. Ăsta e carierism”.

    Nu Macovei a salvat Justiția Președintele a criticat și imaginea de apărător al Justiției construită în jurul Monicăi Macovei. „Un om care a fost doi ani ministrul Justiției, când îl cauți a fost salvatorul Justiției. Nu-i adevărat, Justiţia a fost salvată de judecători şi procurori, de cei 3.000 de judecători şi procurori noi, pentru care am semnat decrete de intrare în magistratură. În rest, că venim și ne cocoloșim pe aici: eu am salvat Justiția, eu i-am făcut nu știu ce. Pardon s-avem, nu oamenii politici au salvat Justiția. Singurul lucru pe care mi-l asum este că am protejat Justiţia de numiri negociate cu partidele. Când îi văd că spun că ei sunt salva to r i i Justiției și nu spun o vorbăm despre noile ge nerații de procurori intrate în pâine”…

    „Nu pot s-o sprijin” Acesta și-a continuat criticile la adresa Moncăi Macovei. „Oricând are ocazia n-are scrupule, din punctul ăsta de vedere, o știu bine. A fost capabilă de profunde compromisuri în PDL pentru a-și asigura mandatul de europarlamentar. Acum, are garantată pensia de 4.000 de euro după ce termină și al doilea mandat și, sigur, venim și la prezidențiale că vrem să ne jucăm. Nu mi se pare corect să continue procesul acesta de rupere și de distribuire a votului. Un om care vrea să câștige și care spune că nu face compromisuri nu poate să vină cu un bagaj de 3-4 compromisuri făcute numai în ultimele luni”.”

    • Eu as fi preferat ca dl Basescu sa treaca peste aceste suparari care pot fi justificate doar cu referire la numirea lui Tiberiu Nitu, in rest fiind doar niste opinii si as fi preferat sa aduca niste argumente de pragmatism electoral ca de exemplu ce se intampla daca in evaluarile dinaintea turului 1 : Pdl +Pnl au 20 %, Criatian Diaconescu 10% , Monica Macovei (9 sau 11%) si Tariceanu in jur de 9%? Aceasta divizare a dreptei nu-l majoreaza priculos de mult pe Tariceanu? Nu este asa ceva un gest sinucigas fata de care consideratiunile dnei Boboc, foarte corecte de altfel trec totusi pe planul doi?

      Asa ca eu consider ca cei care intra azi in competitie trebuie sa aiba in minte si posibilitatea renuntarii in favoarea celui care va fi mai indicat de sodaje si studii ca fiind mai indreptatit sa primeasca acest cadou electoral.

      • Erata: Pnl+Pdl cca 13-14%
        Daca situatia ar fi cum din eroare am prezebntat-o prima oara evident ca in turul doi intra PNl+PDl si deci pot participa cu totii la turul 1 . :)

        • dumneavoastra credeti ca MM va mai lua ceva cand cel mai perfect animal politic din Romania, preferatul intelectualitatii si a tineretului intelligent se va dezlantui importiva ei ?

          • Nu se va dezlantui. Articolul sub care comentam – scris de o persoana care lucreaza in echipa lui Traian Basescu – a dat semnalul pentru candidatura Monicai Macovei , cu 3 zile inainte ca insasi MM sa anunte. Acum (miercuri seara) ma uit la B!Tv iar traditionalul sondaj care exprima punctul de vedere al finantatoarei Elena Udrea spune ca ”poporul” considera ca Monica ARE SANSE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Raluca Boboc
Raluca Boboc
Licențiată în Științe Politice, Master în Politică Europeană și Românească, obținut la Facultatea de Stiințe Politice (Universitatea București), Institutul de Cercetări Politice. Din 2007 - consilier la Departamentul de Analiză și Planificare Politică (Administratia Prezidențială). Din 2009 - consilier politic la Cancelaria Președintelui Camerei Deputaților. Din 2012 - consilier de stat la Departamentul de Analiză Politică (Administratia Prezidențială). A participat în calitate de consultant la campaniile electorale din 2008-2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro