Home » Politica & Doctrine »Reactie rapida » Citesti:

Umbra lui Andrei Marga, prezenta lui Andrei Muraru si anticomunismul civic-liberal al lui Klaus Iohannis

Vladimir Tismaneanu decembrie 14, 2014 Politica & Doctrine, Reactie rapida
36 comentarii 2,929 Vizualizari

Inteleg ca presedintele ales, dl Klaus Iohannis se va afla saptamana viitoare la Timisoara. Luminita Marcu a scris despre decizia halucinanta a conducerii ICR de a aniversa revolutia din decembrie 1989 prin invitarea lui Ion Iliescu. Mi-am amintit ca ICR este infratit cu IICCMER printr-un acord semnat pe vremea cand in fruntea celor doua institutii se aflau, ca urmare a deciziilor lui Victor Ponta si Crin Antonescu, doi militanti penelisti: Andrei Marga si Andrei Muraru. Primul a disparut dupa ce a reusit sa distruga o institutie care functiona admirabil, punand in practica un program de un primitivism anti-cultural revoltator, direct inspirat de protocronismul ceausist. Cel de-al doilea este azi consilier personal al d-lui Klaus Iohannis. Numele sau este adeseori mentionat ca posibil consilier prezidential pentru relatiile cu societatea civila. Reiau un articol publicat pe blogul meu in ianuarie 2013. Cred ca este relevant si revelator in ceea ce priveste traiectoria si optiunile d-lui Muraru. Despre alt posibil consilier, Dan Mihalache, sa spun doar ca in 2007 recomanda autorilor Raportului Final sa ia pilda de la modul cum trateaza Dumitru Popescu-Dumnezeu chestiunea comunismului. Credibilitatea anticomunismului civic-liberal al d-lui Iohannis nu este intarita de asocierea aceste doua personaje. In campania sa, Monica Macovei a facut clar angajamentul sau pentru valorile si revendicarile Proclamatiei de la Timisoara din martie 1990. Este de sperat ca dl Iohannis va gasi resursele sa confirme in acelasi fel optiunea sa anti-totalitara.

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/monica-macovei-%c8%99i-spiritul-timi%c8%99oarei/

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pentru-monica-macovei-poarta-noastra-catre-normalitate-articol-de-vladimir-tismaneanu-si-marius-stan/

http://www.contributors.ro/advocacy-public-affairs/scrisoare-deschisa-semnata-de-sapte-angajati-ai-iiccmer/

https://www.facebook.com/tismaneanu

“Nu, nu ne aflam in piesa lui Aurel Baranga, “Travesti”, ci in Romania lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Dan Voiculescu si, cu voia Dumneavostra, ultimul pe lista, a lui Ion Iliescu. S-a semnat Pactul IICCMER-ICR. Se poate scanda “IICCMER-ICR/Sunt pe veci prietene”. Duumvirii Ponta si Antonescu, desi invitati, au lipsit. Istoricul Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER, a deplans bilantul trist al Institutului unde lucreaza de sapte ani (daca nu ma insel). A criticat “excursiile exotice” (care vor fi fost acelea?), faptul ca nu exista un Muzeu si un Monument al victimelor comunismului. Eu cred ca exista, se numeste Muzeul Memorial Sighet. Evident, ar trebui sa existe un asemenea Muzeu si la Bucuresti (si nu doar acolo). Spune ca nu s-au oferit burse de cercetare de catre Presedintia Romaniei. S-a incercat, nu exista posibilitati legale (cred ca dl Muraru stie acest lucru, dar nu-si poate refuza un mic exercitiu propagandistic).

Gratie ajutorului dat de Presedintie si cu sprijinul IICCMER (perioada Vladimir Tismaneanu-Ioan Stanomir-Mihail Neamtu-Cristian Vasile-Bogdan C. Iacob) au aparut cele doua volume masive de documente editate de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu si Armand Gosu, primul la Humanitas, al doilea la Polirom (dl Muraru a participat recent la lansarea acestuia din urma). Dl Muraru a ignorat pana acum cu superbie criticile venite din partea a sapte respectati colaboratori ai domniei sale in cadrul IICCMER. Textul protestului celor sapte a aparut in revista “22” si pe platforma “Contributors”. Doi cercetatori au fost amenintati cu moartea, in sediul IICCMER si in prezenta istoricului Andrei Muraru, seful institutiei, de catre un sef de departament cauia ii place sa i se spuna “vanatorul de securisti” (i-a tot vanat pana a ajuns sa publice la trustul lor de presa). Dl Muraru peroreaza despre imprescriptibilitatea crimelor contra umanitatii. Adevarat, fara indoiala, dar proiectul de lege pe acest subiect a fost redactat si initat de mult hulitii Monica Macovei si Ioan Stanomir, pe vremea conducerii pe care azi acelasi domn Muraru o ponegreste.

Nu stiu ca dl Muraru sa fi raspuns, cum ar fi fost firesc, scrisorii deschise ce i-a fost adresata. Dar ne anunta, inflacarat, ca Pactul semnat azi va rezulta in proiecte majore. Ca el personal “nu va capitula”. De ce acest ton belicos? De nevoia de a exhiba un eroism ciudat? In fata cui sa capituleze? A lui Felix? A senatorului Ciripoi? A lui Ion Iliescu, cum stim cu totii un sustinator entuziast al decomunizarii Romaniei?

Profesorul Marga, imparatul ICR-urilor din “provinciile istorice”, fosta sursa “Horia” a Securitatii, a citat copios din filosoful german Jurgen Habermas. Mai lipsea Papa Benedict. A mai incurcat cate un nume, dar ce importanta are acest lucru, domnia sa, fost informator al Securitatii, este azi un vajnic exponent al anticomunismului uselist. Dl Octavian Bjoza, presedintele AFDPR, l-a criticat pe dl Toader Paleologu care nu l-a raspuns prompt pe vremea cand era Ministru al Culturii. E regretabil, desigur. Este de sperat ca va gasi mai multa deschidere la dl Daniel Barbu, autor al unui capitol din volumul anti-anticomunist “Iluzia anticomunismului”. Multe atacuri impotriva lui Traian Basescu. Erau prezenti fostul presedinte Emil Constantinescu, omul providential, liderul regional “invins de structuri” si fosta sa super-consiliera, profesoara Zoe Petre. Acum se simt bine in compania lui Marga, informatorul “structurilor”. La sfarsit, s-au servit gustari si sucuri. Anticomunism de opereta, cum comenta cineva? Un film de Kusturica.”

Un citat din dl Mihalache, posibil sef al Administratiei Prezidentiale sub mandatul Iohannis:

“Vreau sa fiu bine inteles: nu l-am cunoscut pe Dumitru Popescu – Dumnezeu, nu am dat nici macar o data mana cu el si ca atare, nu pot fi suspectat de partizanat… ii admir insa scriitura exceptionala si analiza profunda pe care o face comunismului romanesc. “Raportul Tismaneanu” ar avea ce invata de la Dumitru Popescu.”

https://dmihalache.wordpress.com/2007/09/15/lecturi-de-vacanta-i-istoria-comunismului-romanesc/

http://www.youtube.com/watch?v=_O0R7-lByb4

http://tismaneanu.wordpress.com/2013/01/16/un-film-de-kusturica-iiccmer-icr-la-ceasul-travestiului-anticomunist/

http://www.contributors.ro/cultura/cum-poate-fi-distrusa-o-institutie-despre-iiccmer-la-ceasul-muraru-zamfirescu/

https://www.facebook.com/tismaneanu

Precizare: Acordul de parteneriat intre ICR si IICCMER, semnat de Andrei Marga si Andrei Muraru, si-a incheiat valabilitatea la sfaristul anului 2013. Atunci cand am scris articolul de mai sus nu aveam aceasta informatie care mi-a fost oferita intre timp. (16 decembrie 2014)

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,Currently there are "36 comments" on this Article:

 1. Peter Manu spune:

  Ce inseamna anticommunism “civic-liberal”? Daca aceasta categorie exista, cum se deosebeste de anticomunismul dumneavostra sau de alte posibile variante? In ce masura profesorii Constantinescu, Marga si Petre influenteaza anticomunismul Dlui Johannis? Ce legatura are prestatia Dlui Muraru la IICCMER cu prezenta sa printrer consilierii Dlui Johannis? E bine sau nu ca ICR si IICCMER sa deruleze programe comune?

  • De pilda, invitarea lui Ion Iliescu la aniversarea revolutiei din decembrie 1989 :) O conferinta cu un tiltlu adecvat ar fi putut fi: “Vorbind despre funie in casa spanzuratului”! Nimeni nu a facut mai mult decat Ion Iliescu pentru ocultarea adevarului despre revolutie.

   • Peter Manu spune:

    Imi cer scuze, dar nu inteleg la ce intrebare raspundeti.

    • La intrebarea despre planul de colaborare ICR-IICCMER in chestiuni legate de istoria comunismului, inca actual. Nu vad cum ar putea IICCMER, respectandu-si mandatul, sa sustina prezenta lui Iliescu acolo. Dar nici nu s-a delimitat. In plus, stimate domnule profesor Manu, nu am obligatia de a raspunde la intrebari :)

     • Peter Manu spune:

      Ar fi totusi utila, cred, o discutie a anticomunismului Dlui Johannis si a celor care il consiliaza, dincolo de remarca lui Dan Mihalache.

      • Nu este o simpla remarca, domnule profesor Manu. Dezvaluie un mod de a privi ruptura (sau neruptura) de comunism. Imi este absolut indiferent personajul Mihalache in sine. Dar el devine interesant ca parte a grupului care il consiliaza pe dl Iohannis. Asemeni d-lui Muraru. Veti admite, sper, acest lucru. Ganduri bune.

 2. Vele Vasile spune:

  Il auzeam deunazi pe Valentin Protopopescu la RRCultural ,ridicindu-l in slavi pe A Marga .Mi-am zis ca nu se poate asa ceva dupa tot ce a facut “caloriferistul”, sa spuna cineva atitea lucruri si cu atita nerusinare,sa nu ne miram daca unii tineri vor fi “dezorientati”.

  • dusu spune:

   doamne, da lunga va mai fi tranzitia in romanica
   si as indrazni; inca nu se stie exact spre ce ?

  • nicu caranfil spune:

   D-le Vele Vasile, Valentin Protopopescu nu a facut decat sa anunte la RRCultural aparitia unei carti excelente a lui Andrei Marga, cu titlul “Introducere in filosofia contemporana”, ceea ce este adevarat, prezentandu-l ca fiind unul dintre cei mai marcanti filosofi romani contemporani, ceea ce este iarasi adevarat. Dl Protopopescu pare sa-l cunoasca personal pe AM, ceea ce nu stiu daca este si cazul Dvs. V-as ruga sa nu va lasati inselat de aparente si angajat in dispute care nu va apartin. Dl Tismaneanu duce o lupta personala cu Andrei Marga, dovada stau cele vreo 15 articole aparute pe aceasta platforma, in care il ataca, cu sau fara motiv. Poate ca in nechibzuinta lui, AM i-a facut vreodata un bine D-lui VT, altfel nu-mi explic inversunarea acestuia de a ni-l prezenta ca pe unul din cele mai odioase personaje din istoria postbelica a Romaniei. Promit sa revin cu detalii la urmatorul articol pe tema Marga a lui VT.

   • Nu am absolut nimic personal impotriva lui Andrei Marga, dar deplang, ca atatia altii, degringolada sa din ultimii ani, mai ales dupa 2006. Daca este vorba de bine facut cuiva, sa pomenesc ca l-am recomandat, in anii 90, pentru o bursa la National Endowment for Democracy. De asemenea, cand a devenit presedintele PNTCD (va mai aminti episodul demisiei trimise prin fax?), am scris un articol in care salutam prezenta unui intelectual important in fruntea acelei formatiuni (a aparut in lunarul “Cuvantul”, o revista excelenta disparuta intre timp). Nu pot insa inchide ochii la actiunile de un primitivism agresiv desfasurate de Andrei Marga in fruntea ICR, dupa cum nu am motive sa tac in legatura cu declaratiile sale putinofile. Cand vorbesc despre echipa Marga, ma gandesc si la cel ce mi-a fost candva prieten, Octavian Hoandra, caruia i-am scris cuvinte de sustinere la primul volum, pe coperta a patra, alaturi chiar de Andrei Marga. Ma gandesc si la numirea lui Mihai Milca in fruntea unui important departament. Nu cred ca e cazul sa revin si sa explic de ce nu era firesc ca dl Milca fie numit acolo.Ordonanta de Urgenta care a definit misiunea noului ICR, post-Patapievici, ramane ca un document rusisnos, o expresie a celui mai pustiitor jdanovism renascut. Am vorbit despre ciuma lui Ponta, nu m-am inselat. Andrei Marga a fost un campion al uselismului, ca si Andrei Muraru, ca si Dan Mihalache etc

 3. Ela spune:

  Nici eu (ca si dl Peter Manu) nu stiu ce inseamna “anticomunismul civic-liberal” pe care-l atribuiti dlui K. Iohannis, si regret ca nu gasiti util sa traduceti si pe intelesul celor care nu patrund “subtilitatea” acestei calificari…cu iz de ironie, acuzatie à peine voilée!?
  Nu e tocmai fair-play, dupa parerea mea!

  • Nici vorba de ironie. Este versiunea de anticomunism pe care o preconizeaza si Monica Macovei, este anticomunismul Proclamatiei de la Timisoara si al Raportului Final. Am scris cu numeroase ocazii despre acest anticomunism, diferit de anticomunismul totalitar (de pilda cel fascist sau fascizant). Ideea este ca anticomunismul, ca si antifascismul, nu este o entitate politica si morala omogena. Exemple de anticomunisti civic-liberali: Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, N. Carandino, Ticu Dumitrescu, Monica Lovinescu, Noel Bernard, Vlad Georgescu, Alice Voinescu, N. Steinhardt, Doina Cornea, H.-R. Patapievici, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies.
   In Franta: o ilustra linie care merge de la Raymond Aron la Alain Finkielkraut.

   http://www.contributors.ro/cultura/anticomunismul-civic-liberal-cristian-vasile-despre-%E2%80%9Cstalinism-pentru-eternitate%E2%80%9D/

  • Mihaela Barbus spune:

   Mă descumpănesc discuțiile acestea despre termeni. E vorba de omenia lui Muraru aici.
   Nu doar ca nu a initiat nimic nou, dar a si criticat ce s-a facut inaintea lui, el, care e incompetent si nu are nici o autoritate morala in domeniul de activitate al IICCMER. Asta spune ceva despre carcaterul lui.
   Modul in care a gestionat Lista Tortionarilor este cu totul inadmisibil. Am aflat de curand ca Lista era foaie verde. Au fost publicate doar cateva nume in mai mult de un an. Pentru numele publicate nu se facusera dosare. Dosarele de la CNSAS ale detinutilor politici care au fost la Ramnicu Sarat nu au fost consultate, ca sa se vada ce a facut Visinescu, de exemplu. Totul a fost o tabloidizare a trecutului recent si o batjocura fata de eroii anticomunisti.
   Si IICCMER admite senin ca a fost un exercitiu de expunere mediatica.
   http://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/iiccmer_comunicat_de_presa_2014/
   E de notat ca acest exercitiu a fost initiat de Muraru, dar de circul acesta sunt responsabili si sefii actuali ai IICCMER, de ex Dinu Zamfirescu, Cosmin Budeanca si Adelina Tintariu, care stiau care e situatia si nu au spus nimic, si nu in ultimul rand Fundatia K Adenauer care inghite pe nemestecate toata mascarada.

 4. UnOarecare spune:

  Niste arivisti fara coloana vertebrala…inteligenta fara caracter.

 5. T. Bucur spune:

  Cand unul dintre activistii PCR in domeniul culturii i-a cerut lui Tudor Arghezi sa scrie ceva exagerat de laudativ la adresa “realizarilor” regimului comunist, poetul i-a raspuns asa: “Sa nu-i cereti niciodata boului sa se p..e mai mult decat poate”. (sa se urineze).
  - Nu-i cereti Domnului Iohannis sa se lipseasca de toti cei care l-au ajutat sa fie ales Presedintele Romaniei, ca nu va putea sa o faca. Basescu a fost acuzat, printre altele, ca s-a despartit de unii dintre cei care i-au fost alaturi si a suportat consecintele. Chiar vreti ca si Iohannis sa ramana izolat in cadrul sistemului care atat asteapta? Revolutia Romana din 16 noiembrie trebuie sa continue, cu suisuri si coborasuri, daca altfel nu se poate.

  • Articolul meu este expresia libertatii de opinie, ca si interventia Dvs. Ni plus, ni moins…

  • alexandru spune:

   E adevărat că aceşti linguşitori ajunşi prin nu ştiu ce minune pe sub pielea dlui Johannis ca să-l ajute chipurile să câştige, sunt greu de scos de acolo, de sub piele.Mai întâi trebuie să ne reamintim cu toţii că Johannis a câştigat alegerile cu ajutorul:
   - lui Dumnezeu (toată lumea e de acord că pe 16 noiembrie s-a produs un miracol prin ieşirea, PENTRU PRIMA DATĂ, la vot a circa 1,5 milioane de români – pe lângă cei 400.000 din Diaspora – ori miracole face numai Dumnezeu)
   - stafului de consilieri specialişti conduşi de cunoscutul Felix Tătaru (care l-a dus spre victorie şi pe Traian Băsescu).Iată că dl. Johannis a luat ce e bun şi de la Traian Băsescu.
   şi nu cu ajutorul acestor parveneţi oportunişti (admiratori ai loviturii de stat împotriva unui preşedinte al României) care au primit sinecuri de la USL.
   Cred că acum e foarte clar şi pentru dl.Johannis că trebuie să-şi scoată aceste căpuşe (Moraru, Mihalache, şi alţi foşti admiratori ai USL) de sub piele şi eventual să le dea şi lor câte o funcţie de referent sau muzeograf la Cotroceni dacă chiar vor să ajungă acolo.

 6. comentariu spune:

  Rog lasat in afara anticomunismul si apararea democratiei si drepturile omului intrucit nu au ce cauta in luptele intestine ale urmasilorcomunismului care s-au impartit in echipe au facut campionat numit alegeri si au pus mina pe putere.
  In acest sistem anticomunistii nu sunt parte si nici adevaratii democrati care se utia cu stupoare la ceea ce se intimpla.
  Neocomunistii sunt la putere intrucit sunt cei mai docili si pot fectua ordinele primite de sus de la puterile protectoare.
  In fapt etica si practica promovata promoveza cea terorista a tatului comunist car a disstrus generatii si oameni de valoare pntru a promova torsonari si poltrucit iar dupa asa numita democratizare tot cei care au fost victime sunt victime si azi.

 7. Bogdan Brebenel spune:

  Altfel ar fi aratat Romania daca s-ar fi aplicat Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara.
  - Klaus Iohannis la meetingul electoral ACL de la Timisoara din 24 octombrie.

  Am luat act, recunosc, cu bucurie, de afirmatiile doamnei Monica Macovei prin care spune ca doreste sa ma sprijine in situatia in care eu imi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros sa reafirm ca toate aceste lucruri se gasesc in programul meu prezidential si unele dintre ele au fost reafirmate chiar astazi de mine: independenta justitiei, statul de drept, faptul ca nu voi gratia corupti. Cred ca prin asta am dat un raspuns rezonabil doamnei Macovei. Pot sa reconfirm, cu mare placere, aceste lucruri si intr-un document scris. Sunt aceleasi lucruri pe care mi le doresc si eu pentru Romania, pentru o societate dreapta
  - Klaus Iohannis.

  Nu mă pricep dacă afirmațiile de mai sus intră la categoria anticomunismului civic-liberal. Ce pot să spun este că presedintele ales a spus foarte clar ce vrea să facă. Timpul va arăta în ce măsură va reuși acest lucru.

  Articolul de față este unul dintr-un lung șir de “articole-grijă” al susținătorilor d-nei Macovei (un personaj politic consumat, fără influență, care a confirmat că nu se poate auto-evalua) care se simt cumva “pe dinafara” noului pol de putere cristalizat în jurul noului președinte. Eu cred că anxietatea provocată de plecarea lui Traian Băsescu este nejustificată (există viață și după Traian Băsescu la Cotroceni), la fel cum și promovarea la infinit a scenariilor din jurul prezumtivilor consilieri: Mihalache și Muraru.

  • Pana una-alta, premier este Victor Ponta, iar PSD controleaza parlamentul. Acesta e motivul meu de ingrijorare, nicidecum ceea ce credeti Dvs.

   • Bogdan Brebenel spune:

    Asta știam și pe 16 noiembrie, dl. profesor. Am votat exclusiv pentru noul președinte (nu au fost organizate alegeri parlamentare) și obiectivul a fost atins: VP și PSD au eșuat în acapararea integrală a puterii. 16 noiembrie reprezintă numai o etapă. Acum că euforia alegerilor s-a dus și praful a început să se așterne ne-am reîntors la realitate. Da, PSD-ul este la putere, este nereformabil, sunt la fel de obraznici. Asta nu înseamnă că vor invinge pe termen lung.

  • alexandru spune:

   E adevărat că aceşti linguşitori ajunşi prin nu ştiu ce minune pe sub pielea dlui Johannis ca să-l ajute chipurile să câştige, sunt greu de scos de acolo, de sub piele.Mai întâi trebuie să ne reamintim cu toţii că Johannis a câştigat alegerile cu ajutorul:
   - lui Dumnezeu (toată lumea e de acord că pe 16 noiembrie s-a produs un miracol prin ieşirea, PENTRU PRIMA DATĂ, la vot a circa 1,5 milioane de români – pe lângă cei 400.000 din Diaspora – ori miracole face numai Dumnezeu)
   - stafului de consilieri specialişti conduşi de cunoscutul Felix Tătaru (care l-a dus spre victorie şi pe Traian Băsescu).Iată că dl. Johannis a luat ce e bun şi de la Traian Băsescu.
   şi nu cu ajutorul acestor parveneţi oportunişti (admiratori ai loviturii de stat împotriva unui preşedinte al României) care au primit sinecuri de la USL.
   Cred că acum e foarte clar şi pentru dl.Johannis că trebuie să-şi scoată aceste căpuşe (Moraru, Mihalache, şi alţi foşti admiratori ai USL) de sub piele şi eventual să le dea şi lor câte o funcţie de referent sau muzeograf la Cotroceni dacă chiar vor să ajungă acolo.
   IAR ÎN CE O PRIVEŞETE PE MONICA MACOVEI, FAPTELE VORBESC:
   Macovei a luat aproape 5% la alegeri, fără a avea în spate vreo structură politică şi fiind bălăcărită de penalii din toate partidele, inclusiv de CEI care faceţi jocul corupţilor lovind într-o doamnă susţinută doar de cei circa 600.000 de votanţi care i-au fost alături (oricum nu e puţin de loc şi sper să finalizeze acea structură politică antisistem pe care a început s-o construiască).De ce? pentrucă e ministrul justiţiei care a creat, după lupte grele cu Parlamentul din 2005, ANI, DNA cu Daniel Morar şi noul PG în frunte cu dna Kovesi.Ea i-a adus pe Morar şi Kovesi, fără să-i cunoască înainte (căci chiar ea era independentă.Deasemenea a refuzat categoric orice tentativă de intervenţie (vezi cazul Patriciu şi Tăriceanu).Rezultatul: Tăriceanu a scos PDL de la guvernare numai ca să scape de Macovei, la cererea lui Voiculescu şi Iliescu.O femeie de mare curaj şi rezistenţă care a ajuns în ultimii 4 ani cel mai bun europarlamentar anticorupţie din Europa. Este deasemenea prima care a depus plângere penală împotriva lui Ponta şi gaşca lui care i-au batjocorit pe fraţii noştri din Diaspora, luîndu-le dreptul la vot.ACESTEA SUNT O PARTE DIN FAPTELE ACESTEI DOAMNE CU CARE PARLAMENTUL EUROPEAN SE MÂNDREŞTE ŞI I-A APROBAT MAJORITATEA PROIECTELOR ANTICORUPŢIE (PESTE 40) Iată de cine vă bateţi joc afirmând că Macovei e om politic fără viitor.Puneţi mâna şi vă informaţi chiar de la sursă (site-ul Parlamentului European, ş.a.).Chiar preşedintele ales Johannis a acceptat TOATE PROPUNERILE MONICĂI MACOVEI PENTRU O REFORMĂ POLITICĂ ŞI ELECTORALĂ – vedeţi corespondenţa Johannis-Macovei).

   • Bogdan Brebenel spune:

    @alexandru – nu e necesar să îmi spuneți ce a făcut bine d-na Macovei, nu contest asa ceva. Evident am o altă opinie despre ambițiile prezidențiale ale domniei sale și despre calitățile paranormale (a se vedea dialogurile cu Dubi, publicate online pe sit-ul de campanie al domniei sale). Și mai mult, nu am nimic cu cei care au votat-o pe d-na europarlamentar. Le doresc sănătate exagerată și succese nebănuite la toți. Atât țin să spun: le reamintesc tuturor că doamna Macovei este aceea care i-a arătat oglinda candidatului Klaus Iohannis și s-a alăturat grupului Victor Ponta, Elena Udrea, Traian Băsescu, etc… care l-au făcut cu ou și cu oțet pe primarul Sibiului – metoda “mușcă și fugi”. OK?

    În plus, în momentul când l-ați votat pe Klaus Iohannis ați votat și pentru dreptul acestuia de a face greșeli. De a alege pe cine vrea drept consilieri sau purtător de cuvânt al cancelariei prezidențiale. Este nerealist să credem că poate împăca pe toată lumea. Să-l lăsăm cel puțin să înceapă să prezideze ceva timp. Apoi e timp suficient pentru critici sau bătăi pe umâr.

  • Lucky spune:

   “…d-nei Macovei (un personaj politic consumat, fără influență, care a confirmat că nu se poate auto-evalua…”

   Cred ca termenii pe care-i folositi nu sunt potriviti persoanei la care fac referire. Nu uitati, acest “personaj politic consumat” a avut un rol determinant in aducerea Justitiei la acel standard care a permis aprecierile pozitive facute de Comisia Europeana. Monica Macovei si-a castigat un titlu de onoare cum nu prea observam la foarte multe alte personaje politice consumate si cu state penale si ani de inchisoare la activ.

   Personal, iau comentariul dvs. ca o insulta adresata intregului popor, oamenilor de buna credinta care-i sunt recunoscatori Monicai Macovei pentru serviciile aduse.

   • Bogdan Brebenel spune:

    Personal, iau comentariul dvs. ca o insulta adresata intregului popor, oamenilor de buna credinta care-i sunt recunoscatori Monicai Macovei pentru serviciile aduse.

    :-) Corect! Uite așa se umflă glanda patriotului naționale!

    Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine,
    În partid și societate, în poporul de la sate!

    Stimablle Lucky, ce legătură există între serviciile aduse de d-na Macovei pe vremea când era ministru al justiției cu inoportunitatea candidaturii domniei sale la prezidențiale în 2014? A jucat slab și a pierdut. Are tot respectul meu pentru contribuția sa la împiciorongirea statului de drept dar nu cred că i-a mai rămas nimic de spus în politică. Lasați-mă pe mine să mă înșel.

    • Lucky spune:

     @Bogdan Brebenel,
     Multumesc pentru “oda”. V-as putea raspunde exact la fel.
     Nu contest ca Dnei Macovei ii lipseste acea aureola ce-l face pe un politician popular. Personal, inca de la inceputul campaniei m-am indoit ca va avea succes in alegeri insa i-am acordat sprijinul considerand-o singura pe care o pot vota cu cugetul impacat.
     Cred ca nici pentru dna Macovei nu este usor sa-si poarte aceasta mantie cenusie de “calau al raufacatorilor” care trebuie sa constituie un chin ce te transforma pana la urma, daca iti pastrezi curatenia, in martir.
     Adresandu-va public in termenii pe care i-ati folosit ati aruncat toate meritele si chinurile sale in derizoriu, plasand-o pe un loc care nu reflecta de fel “respectul” dvs.

    • Bogdan Brebenel spune:

     @Lucky:

     Adresandu-va public in termenii pe care i-ati folosit ati aruncat toate meritele si chinurile sale in derizoriu, plasand-o pe un loc care nu reflecta de fel “respectul” dvs.

     Despre dvs: Errare Humanum Est, Perseverare Diabolicum.
     Despre D-na Macovei: asta se întâmplă cu cei care mușcă mai mult decât pot mesteca.
     Pentru amândoi: vă doresc Crăciun Fericit!

 8. F. P. spune:

  As mai aduce in discutie doua argumente, raportul de forte, care in politica este hotarator si strategia care ar trebui sa-l creasca, pentru atingerea unui obiectiv, cum este anticomunismul. Sa ne gandim, de pilda, ca nu numai o ideologie sau o politica a contribuit la distrugerea comunismului, crestin-democratia, social-democratia, pentru a evoca doua din cele mai proeminente dimensiuni ale democratiei, au contribuit la inclinarea balantei. Dar, in situatii de razboi dramatice, pe care le cunoastem cu totii, au fost si forte nedemocratice determinante, a caror alianta la obiectivele de razboi a fost o strategie corecta. La fel, pe timpul razboiului rece au luptat in acelasi front si forte pacifiste, ateiste, ecologiste etc., iarasi o chestiune de strategie, care a inclinat balanta. De aceea, in opinia mea, anticomunismul este anticomunism si atat, a-l reduce la unidimensionalitate ar insemna o ingustare ingrijoratoare, care l-ar face anemic, comparativ cu multiplele dimensiuni ale democratiei, ceea ce ar fi discutabil, ca strategie de victorie.

 9. Eva Szantai spune:

  Domnule Tismaneanu , cu tot respectul …..pentru puterea de a depasi propria radacina si propriile grerseli …pentru tot ce ati acumulat , depasit si suportat ca persoana …. pentru puterea D-voastra de a demonstra si combate ,pentru tot ce va ramane poate din ce ati facut si gandit pentru cei ce ne vor urma ….
  Neamul Domniei Voastre are cel mai mare dar : de a sti sa se adune , a intelege , a creea si a construi din cioburi …….incercat sa ne lasati si noua ceva din acest dar.
  Cred ca a critica disperat romaneste , nu mai e de actualitate…ati putea sta sa vedeti de acolo din Washington, detasat constructiv , fara resentimente ….
  Cel care va sta in curand la capul mesei pare ca nu ne incaiera, nu ne critica, isi alege colaboratorii prin sita bunului simt …( da, poate sa nu aiba mereu dreptate insa are dreptul sa aleaga) Cred ca el poate construi moral din cioburile comunismului si celor 25 de ani care au trecut peste .
  Basescu a fost cel fara de morala care si-a depasit oarecum propria conditie de comunist a incercat sa reformeze …lasa in urma campul de lupta fara eroi ….reforma fara reformati ….smecherie tiganeasca fara radacina cuvantului de origine : bun gust\

 10. gheorghe/gheorghieni spune:

  Pur si simplu ma apuca rasul cand vad intrebari si nedumeriri precum cele exprimate de d-nul Manu. Adica nu poti tu, om educat, sa intelegi ce este anticomunism civic-liberal. Dar anticomunism nazist poti intelege ce este? Dar anticomunism conservator sau islamist sau crestin? Eu unul o iau ca o bascalie ieftina. Pur si simplu. Sau, ca sa fiu malitios, o incercare de deturnare a discutiei si epuizare a interlocutorilor. Referitor la articol.

  1. Cine este Andrei Muraru si ce calitate umana poarta ne-am lamurit deja. Chestiunea e ce ratiuni si interese l-au manat pe marele mesia Iohannis sa-l numeasca consilier de campanie si acum consilier prezidential. Eu unul nu vad absolut nici un raspuns satisfacator dpdv moral. Ma face sa ma gandesc tot la momentul Grivco.

  2. Din cate am inteles nu numai Iliescu a fost invitat la eveniment ci si cei ce au executat ordinele lui (vezi Voican Voiculescu) si sunt deci partasi ai crimelor savarsite de acest grup bolsevic in decembrie 1989 dar si mult timp dupa aceea, cand au preluat puterea integral (nu ca Ponta/Antonescu doar partial). Cine-si imagineaza ca PSD-ul a fost miscat uman de esecul de la prezidentiale se insala amarnic. Tupeul si nesimtirea sunt bine mersi. Poate mai multa indarjire intestina pt. cine va prelua puterea in partid dar in rest “ramane cum am stabilit.”

  3. A plecat ministrul Ioana Petrescu. Evolutia ei ca ministru este la antipod cu prestigiul universitatii absolvite. Daca are aceleasi performante si ca pedagog precum raspunsurile idioate date la intalnirea de la Cotroceni, nu-mi pot exprima decat mila fata de studentii ce-i frecventeaza cursurile. Amintesc de ea pt. simplul motiv ca vad o similaritate intre prezenta lui Iliescu la comemorarea revolutiei si calitatea ministrului Petrescu ca absolventa de Harvard.

  Inchei printr-o ironie la adresa presedintelui nostru neamt. Sa inteleg ca orice lucru bine facut incepe cu un concediu. Nu de alta dar asta e un motiv in plus sa cred ca neamtul nostru e neaos balcanic.

  • Eu plec de la premisa ca dl profesor Manu chiar vrea sa contribuie la calitatea discutiilor de pe acest forum. Cum altfel as putea vedea dorinta sa de a fi mereu prezent aici, de-obicei cu primul comentariu, imediat dupa postare? Ca autor, sunt magulit :) Evident, dl profesor, cel care a scris despre antisemitismul lui Paulescu, stie foarte bine care e diferenta intre anticomunismul lui Titel Petrescu si al lui Iuliu Maniu, si acela al lui Zelea Codreanu sau A. C. Cuza. Sunt convins ca stie distinctia dintre anticomunismul lui E. Lovinescu si acela al lui Radu Gyr. Dar doreste sa luminam aceste diferente, o fac cu bucurie si placere :)

   Da, aveti dreptate, la ICR a fost prezent si guenonistul Voican-Voiculescu, metafizician al zonelor trupesti nepronuntabile, cel care a organizat (regizat) procesul si lichidarea (asasinarea juridica) a sotilor Ceausescu precum un ritual mistic. Da, PSD continua sa controleze jocul, isi urmeaza destinul cu somnambulica siguranta. Da, Ioana Petrescu a plecat, sper sa o intalnesc la un lunch la University of Mayland si sa povestim despre cate-n luna si-n stele :) Eu n-as fi atat de neindurator, cred sincer ca este o buna assitant professor, nimerita intamplator (sic!) in cabinetul mitomanului galactic, plagiatorul Ponta. Poate ca isi va scrie memoriile. La 30 de ani ar fi o performanta! Ganduri bune!

   • iosiP spune:

    “cred sincer ca este o buna assitant professor”
    Glumiti serios, domnule profesor? Sau universitatea la care predati este dispusa sa accepte o astfel de fiinta, care a practicat fara rusine “prostitutio ad integrum”?

   • Peter Manu spune:

    Lipseste demonstratia ca distinctia dintre anticomunismul lui Radu Gyr si cel al lui Iuliu Maniu schimba efectul unui regim communist. La fel, nu vad cum deosebirea, in epoca, dintre antisemitismul lui A.C. Cuza si cel al lui Nae Ionescu, ar fi putut influenta numarul victimelor Holocaustului din Romania.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

februarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)