Home » Reactie rapida » Citesti:

“Colectiv”: rana care nu se poate închide

Ioan Stanomir octombrie 30, 2019 Reactie rapida
17 comentarii 2,359 Vizualizari

Există răni care nu se pot închide, pentru că durerea este atât de ascuţită încât nici un reflex al vindecării nu le poate ostoi. Există răni care nu se pot închide, pentru că amintirea clipelor de suferinţă revine, spre a ne bântui. Există răni care nu se pot închide, pentru că, noi, acei care am rămas, nu putem să aducem liniştea celor care s-au dus. Există răni care nu se pot închide, pentru că materia care le hrăneşte este propriul nostru dor, insuportabil, fără de capăt.

“Colectiv” este această rană a României care nu se poate închide. Imaginile de atunci sunt înfipte în memoria noastră şi nu se pot duce, niciodată. “ Colectiv” este povestea celor pe care ticaloşia lacomă a statului român îi condamnă la moarte. Din focul teribil ei trec în infernul unei Românii oficiale care nu are pentru ei nici empatie şi nici solidaritate. Directă şi cinică, replica oficialului ISU în faţa cadavrelor merită gravată pe frontispiciul statului român. Nimic nu mai este de adăugat, nimic nu mai este de spus.

“ Colectiv” este această rană a României care nu se poate închide şi pentru că autorii direcţi şi complicii lor morali sunt prezenţi între noi, cu acea vitalitate pe care doar fiinţele amorale o posedă. Toţi cei care au promis salvarea victimelor, toţi cei care au asigurat ca instituţiile noastre sunt capabile să gestioneze această catastrofă umanitară, toţi cei care au dispreţuit pe morţi şi au călcat pe mutilaţi, toţi aceştia merg mai departe, fără ca justiţia oamenilor să îi oprească din drumul lor. Indecenţa atinge monstruozitatea, la cote paroxistice.

“ Colectiv” este o rană a României care nu se poate închide şi pentru că promisiunile revoltei civice de acum patru ani au rămas neîmplinite. După acea ridicare animată de conştiinţa ultragiată a urmat regimul Dragnea şi apoteoza imposturii agresive. Reîntemeierea statului ,pe temeliile etice de atunci, nu a avut loc. Dimpotrivă, ceea ce a urmat a fost restauraţia bunului- plac fesenist.

“ Colectiv” este rana care nu se poate închide atâta vreme cât cei care au rămas nu vor îndeplini jurămintele de atunci. Datoria celor vii este aceea de a trudi, dedicat şi implacabil, pentru ca acest stat complice, indolent şi parazitar să fie înlăturat, făcând loc unei Românii ce priveşte demnitatea umană ca pe valoarea cardinală a întregii comunităţi. După patru ani, memoria tragediei de atunci serveşte spre a ne reaminti de acest angajament moral. Fără acest efort de solidaritate al nostru, rana de la “ Colectiv” nu se va închide, niciodată.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "17 comments" on this Article:

 1. Dedalus spune:

  De o moralitate minima se bucura, peste in lume, tot doar un procent infim al populatiei.

  Din acest motiv, statul, in sens general, stabileste reguli, norme, care se bazeaza fie pe individualism, fie pe colectivism.

  In mod neasteptat insa, istoria ne-a dovedit ca de fapt colectivismul, asa-zisul “bine colectiv” se intoarce pana la urma impotriva acestuia si stabileste privilegii pentru o categorie anume de slujitori ai statului colectivist. S-a intamplat asta in comunism si se intampla, mai putin evident, in statele democratice ce imbratiseaza aceasta idee calauzitoare.

  Cazul Colectiv a demonstrat cu durere, exact acest lucru: statul colectivist este incapabil sa asigure bunastarea si siguranta tuturor, asa cum clameaza. Acest stat nu s-a schimbat in prezent si nu se poate schimba daca toata lumea vrea sa il pastreze asa cum e (!). Adica – de fapt tot colectivist, tot cvasi-comunist.

  Un astfel de stat genereaza cleptocratie si ajunge sa se bazeze pe ea pentru a supravietui, Nu e vorba despre coruptie – aceea inseamna incalcarea legii. Capturarea statului de catre cleptocratie se face cu ajutorul legii, nu impotriva sa. Faptul ca in acest proces apar victime – cazul Colectiv – este inevitabil.

  Dar punctul cheie este intelegerea ca “binele comun”, asa-zisa “solidaritate” sau “justitia sociala” nu sunt decat teme de propaganda ale statului colectivist. Atat timp cat mergem pe asemena idei (atat de atragatoare inca nu vrem sa credem ca sunt false), statul colectivist se va mentine si nimic nu se va schimba.

  • Tom spune:

   Cam contradictoriu să numești “stat colectivist” un stat despre care scrii două rânduri mai la vale că aduce avantaje doar unora, puțini. Dacă l-ați denumi măcar pseudo-colectivist ori simplu cleptocrat. Apoi să arunci copilul cu tot cu apa murdară din copaie, iar nu e o treabă oablă: binele comun nu e o ficțiune. Altfel, ajungem să credem că societatea e o adunătură conjuncturală de indivizi independenți care se auto-antreprenoriază cu succes (dacă nu, dispar natural!), care-și sunt autosuficienți și trăiesc în familii, clanuri, organizații care dacă n-ar fi avantajele comerțului cu alte entități asemănătoare, ar fi autarhice.
   “Colectiv” are mai multe accepțiuni în română. Să veniți cu “stat colectivist” la comemorarea de la Colectiv e ca nuca-n perete. Mai elegant ar fi să faceți, deschis, apologia ultraliberalismului (ori reganism-thatcherismului), ca să gustăm și noi ceea ce Occidentul începe să abandoneze.
   Wettbewerb macht frei! Lebe die Eugenik und den Übermenschen!

   • Dedalus spune:

    Cititi va rog ce inseamna doctrine politice si despre analiza pe o singura axa colectivism-individualism.

    Ca ne intelegem, trebuie sa vorbim aceeasi “limba”. Termenii si conceptele sunt consacrate in analiza politica, daca inventam altele nu ajungem nicaieri iar daca ne apucam sa cautam definitii pierdem vremea. Nici nu vad ce ce ar trebui sa ne ferim de termeni. Suntem oameni maturi.

    Nu stiu ce “abandoneaza” Occidentul, nici nu ma ghidez dupa asemenea opinii generalizante si derutante.

    Iar ultimele Dvs. fraze, in germana, nu au nicio legatura cu restul comentariului Dvs. Ati amestecat totul intr-un ghiveci aiuritor. Nu pot sa raspund la un amestec neinteles de cuvinte, cu tot respectul.

  • PAFI spune:

   Un comentariu excelent!

 2. santinelu spune:

  Mulțumiri, d-le profesor!
  Vă aștept să redeveniți vectorul schimbării sociale, și vă urez putere sufletească pentru a trece peste cumpenele vieții!

 3. stefan spune:

  …”efort de solidaritate al nostru”…inseamna – repet – cat mai multe proteste IN STRADA ! Lăsați lamentările și însoțiți-mă diseara la marșul comemorativ !

 4. MIHAI 2 spune:

  //“ Colectiv” este această rană a României care nu se poate închide şi pentru că autorii direcţi şi complicii lor morali sunt prezenţi între noi, cu acea vitalitate…. //

  cu acea vitașitate pe care le-a dat-o
  1) o parte a poporul roman care i-a votat la doar UN AN DUPA INCENDIU

  2) o parte si mai mare a poporului roman care NU S-A DUS SA VOTEZE … de lene si comoditate. Si de blazare provocata de fițele lui Ciolos ori ale Alinei Gorghiu si altor mediocri incapabili sa isi inteleaga rolul

 5. ionas spune:

  Colectiv va ramane si in continuare o rana purulenta .

  Implica prostia – organizarea de concerte cu efecte pirotehnice in sali neignifugate si fara cai de evacuare,
  incompetenta – brambureala actiunilor de salvare si
  minciuna potentei sistemului nostru medical.
  Coruptia este oarecum mai putin responsabila de Colectiv.

 6. victor L spune:

  Justitia? unde a fost Justitia?
  Daca nu avem curajul sa punem degetul pe rana aratindu-i doar pe politicieni, nu stiu ce asteptari avem

 7. Lucifer spune:

  ” Rana care nu se poate închide” este din cauza Justiţiei care vrea să închidă cazul fără o dreaptă judecată. Ticăloşia Justiţiei române este clară, de 4 ani de zile nu a făcut nimic pentru a pedepsi vinovaţii. Cei 65 de morţi de la Colectiv nu au emoţionat cu nimic brava Justiţie română independentă şi prea bine plătită. Dreptate, ochii plânşi vor să te vadă!

  • Constantin spune:

   “Ticăloşia Justiţiei române…”

   Vreți să spuneți cumva că acesta este motivul pentru care cleptocrații României au drept obiectiv [la fel ca orice guvernare cleptocratică] subordonarea Justiției? Că astfel pot să fure, sau înfăptui acte de corupție (inclusiv să autorizeze funcționarea unuor cluburi fără respectarea unor condiții minime de siguranță prevăzute de lege), fără a răspunde în fața nimănui?

   Cum ar veni, adică, L Netejoru și L Savonea, spre exemplu, sunt apropiați de PSD, ca exponent al cleptocrației?! … Nu cred așa ceva!

   • Lucifer spune:

    Chiar dacă am generalizat, am plecat de la cazul Colectiv nerezolvat de 4 ani de Justiţie. Apoi, pretextând lupta contra corupţiei, să nu închidem ochii la ticăloşiile Justiţiei.

    • Constantin spune:

     “…să nu închidem ochii la ticăloşiile Justiţiei”

     Păi, “ticăloşiile Justiţiei” nu sunt parte a corupției?!

     Cine este de vină pentru ele? Zenul, karma și fengșuiul poporului român? Nu s-au aliniat cumva planetele favorabil pentru națiunea noastră și ne-am trezit că în conjunctura astrală actuală ne era dat să avem niște magistrați ticăloși?!

     Sau, conform activității actuale a DNA – când d-na C Kovesi nu se mai află la conducerea instituției, fiind revocată de dl Iohannis, după cum spun reprezentanții PSD – , corupția este prezentă doar în rândul controlorilor de bilete CFR, și la medicii care iau șpagă?!

     Am închis ochii la “ticăloșiile Justiției” atunci când am făcut-o pentru a nu vedea degetele mijlocii ale d-lui Florin Iordache ridicate în Parlamentul României. NU spre colegii gomniei-sale erau îbdreptate degetele d-lui Iordache, ci spre noi, cei care am închis ochii de greață, ca să nu le vedem.

     Așa au înfipt și mai adânc “ticăloșia în Justiție”, când “altă întrebare” ne-a batjocorit pe noi, justițiabilii plătitori de taxe în țara asta, NU pe jurnaliști, ori pe ceilalți parlamentari. Nouă ne-au foat arătate degetele d-lui Iordache. Iar noi, am stat confortabil în fața televizoarelor, cum facem și acum, și ne-am indignat ușor amuzându-ne de grozăvia d-lor Iordache, sau Teodorovici șamd.

 8. Decebal spune:

  “Frica pazeste bostanaria!” spune romanul.
  Tuturor celor care pot fi pusi in pozitia de a incalca legea trebuie sa le fie FRICA. Este gresit sa ne gandim ca putem face apel la constiinta politicienilor, doar FRICA functioneaza. Parca-mi aduc aminte ca domnul Basescu promitea oarece tzepe, in Piata Victoriei (ma gandesc la din cele ascutite, de lemn), dar nu le-am vazut…
  Din pacate, vremurile s-au schimbat, nu mai putem trage boierii-n tzeapa, dar Justitia ar trebui sa fie acel Vlad Tepes modern, de care avem atata nevoie.

  • Dedalus spune:

   Pana la frica de justitie, tuturor ar trebui sa le fie frica de impactul erorilor majore asupra vietii personale. Pierderea locului de munca, somaj, venituri mult reduse – sa amintesc doar cateva dintre consecintele care ar aparea drept naturale si previzibile in orice societate capitalista, dar care la noi lipsesc cu desavarsire.

   Aceasta teama, cuplata cu speranta de a avea un status social mai inalt daca te straduiesti, daca iti asumi responsabilitatea pentru viata ta, este esentiala pentru functionarea societatii

   Aceste lucruri se cunosc, nu le-am nascocit eu, asa s-a nascut si funtioneaza capitalismul. Noi il refuzam. Credem in Mos Craciun si il asteptam pe Superman cu secera in stanga si ciocanul in dreapta (mda…).

 9. Ghita Bizonu' spune:

  Si dupa dvoastra cine sunt “autorii direcţi” ? Cumva “ticaloşia lacomă a statului român ” i-a adus in situatia de mari arsi?
  Statul i-a inghesuit in borta aia , 400 unde cpacitatea era de 80? Statul nu a asigurat o iesire decenta care sa faca fata unei situatii de panica, dezastru? Atiunci de ce la incendiul de la Bamboo nu au fots victime?*
  Statul s-a jucat cu artificii in spatiu inchis ?!

  A da.. stati trebuia sa .. sa ce?
  Atunci cum stam culiberul arbitriu si “libertati” ?

  Nu de alta dar nu poti cere Statului sa aiba grija de orice crasma si sa pretinzi sa fi “liber” . Ntz. Daca Sattul nu carciumaru e de vina, daca asteopti totulo de la Stat .. vei obtine un Stat TOTALITAR care iti pune 2 camere TV si in tronu de fainta …

  *Patronii de la Bamboo si=-au zis ca nu se merita sa aibe morti pe constiinta. Aia de la Colectov nu s-au gabit decta la castig!

 10. I.G.Theodor spune:

  un articol de exceptie. putini oameni pot exprima profunzimile in mod limpede si ..atat de simplu, fara sofisticari inutile. din pacate intr-o lume “digitalizata”, consumatoare de fapt divers, un astfel de “cuvant” trece ( prea ) repede neobservat, necitit, izolat chiar la o nisa contributoare. interventiile domnului Profesor Stanomir ar trebui predate la orele de educatie civica in scoli. atlfel ne vom trezi surprinsi de nesimtirea noastra si poate chiar a urmasilor nostri la durerea altora, la ranile fizice sau sufletesti ale celor apropiati. sub un bombardament informational intensiv este greu sa te ascunzi undeva pentru a reflecta la actiuni bune, in folosul oamenilor. speram in secret ca tragedia celor din colectiv a deschis poarta compasiunii unora ce se tot perinda sa conduca, executiv, tara noastra. nope. non, raté.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

februarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Ian    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)