Home » Reactie rapida » Citesti:

”Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor” (art. 131 Constituția României)

Alina Dobre august 11, 2018 Reactie rapida
11 comentarii 2,552 Vizualizari

Este dincolo de miezul nopții de 10 spre 11 august 2018. Câțiva prieteni și cunoștințe la București tocmai se întorc de la urgențe, cusuți și tratați de efectele protestului ”pașnic”. Ei declară că pur și simplu nu au făcut nimic împotriva nimănui, însă s-au trezit loviți, vătămați, agresați gratuit. Am văzut, de altfel, cu toții imaginile și este clar că au dreptate.

Cineva (cred că un reprezentant Diaspora în Parlament) se întreba azi retoric la o televiziune publică dacă nu cumva lumea va arăta altfel de pe 10 august încolo. Răspunsul meu este că arată așa de mai mult de jumătate de veac, ce să ne mai mirăm. Și unora le place cum arată. Dar de ce trebuie ca 80% dintre cetățenii țării să sufere pentru un procent de 20%?

Cei care au plecat dincolo de granițe cred sărmanii că ar putea schimba ceva venind la București. Știu, suntem niște naivi cu toții căci și eu fac parte din aceeași categorie. Țara însă i-a primit pe acești oameni cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă, cu lovituri și mai ales, în pumnii unor băieți cărora le place bătaia mai mult decât propria libertate. Țara lor, pentru care oamenii veniți azi cu bună credință la protest, suspină la propriu, țara lor pentru care unii chiar și-ar da viața, iată, le arată ușa. Mesajul este: ”Plecați, nu ne place de voi, sunteți puternici pentru că sunteți informați, pentru că știți ce facem noi, pentru că țineți cu ONG-urile și grupurile pe care noi nu le putem anihila. Plecați pentru că vă plac drepturile omului. Plecați, locul vostru nu este aici. ”

Mai grav este gradul de violențe la care s-a ajuns, mai grav va fi că partea aceea din țară care este spălată pe creier va acuza pașnicii protestatari sau nu-i va crede, mai grav este că violențele nu au fost izolate de forțele de ordine și au avut rolul de a crea o diversiune. Până la urmă nici nu contează dacă bătăușii despre care este vorba sunt sau nu plătiți de PSD sau de simpatizanții lor. Ceea ce contează este că jandarmeria nu a apărat interesele cetățenilor pașnici, nu a făcut ordine publică, ba dimpotrivă a pus în pericol viețile a peste 100.000 de oameni procedând, la ordin sau nu, contrar regulamentelor în vigoare. Jandarmeria nu a anihilat intruții care au fost violenți, nu i-a izolat de protestatari, nu i-a arestat. Jandarmeria, mai mult decât atât, nu și-a ajutat proprii colegi, care erau răniți. Oho! și cât tupeu: se pare că unii dintre jandarmi au fost deposedați de arme și ei acum apelează la protestatari să-i ajute în căutarea celor care au comis această faptă. Deci, de la încălcarea rolului fundamental pe care îl are această instituție, până la incompetență, avem tot spectrul pentru punerea sub acuzare a conducătorului instituției. Jandarmeria aceasta așadar nu mai apără cetățenii, deci nu mai aparține țării, ci doar unor personaje politice.

În art. 131 din Constituția României se prevede că ” În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății ți apără ordinea de drept, precum ți drepturile ți libertățile cetățenilor.”

Oare nu este necesară analizarea evenimentelor produse la Mitingul din data de 10 august 2018 de către Ministerul Public (Parchetul General al României), singurul care a mai rămas în măsură să preia ți să ducă la capăt o astfel de anchetă? De asemenea, nu este oare necesar, având în vedere rapiditatea cu care se schimbă în ultima vreme procurorii șefi în această țară, să fie realizat un comunicat săptămânal, pentru ținerea la curent a opiniei publice cu privire la demersurile anchetei? Oamenii s-au săturat de dosare fără miză politică dar cu miză istorică rămase nefinalizate.

Mai am o întrebare care nu-mi dă pace: dacă protestatarii ar fi fost cei violenți, cum se face că întâmplător doar în Bucurețti au existat astfel de elemente și în restul țării, unde au fost de asemenea proteste, nu s-a întâmplat nimic? Au existat proteste și la Cluj, la Iași, la Brașov, Sibiu, deci au fost acolo cetățeni care au protestat și care au venit din afara României să facă acest lucru. Acolo totul a fost pașnic. Sunt doar cei care au venit la București supărați așa de tare pe Guvern? Sau miza la Bucurețti a fost mai mare?

Și cum se face că oameni pațnici au fost răniți la Bucurețti în timp ce scandalagii au fost lăsați să distrugă tot ce puteau distruge, să dea foc la plantele ornamentale, să spargă gheamuri și să fie lăsați în pace? Cum este posibil așa ceva?

De ce Securitatea nu îți face temele și în interesul cetățeanului, nu doar împotriva lui?

Țara asta cu adevărat este, din 1945 încoace, un SRL, o societate pe acțiuni în interes personal sau de grup, o afacere de familie. Interesul este să rămânem proști, neinformați sau informați prost, să avem distracție și de mâncare. Și ar trebui să ne cam ajungă.

Și totuși, liniște aceste canalii nu vor avea! Somn nelinițtit le doresc! De azi și până când vor muri! Iar mâine dimineață: trezește-te România acolo unde te-ai afla!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "11 comments" on this Article:

 1. Kurt spune:

  Tradiție specifică de 73 de ani
  Diversiune, dezinformare, agenți provocatori, violență, agresiune, defăimarea sunt metodele bolsevice învățate și practicate de regimurile diferite dâmbovițene, din anul 1945 până azi.
  Mineriadele fac parte din tradiția autohtonă.

  … „ … Mai grav este gradul de violențe la care s-a ajuns, mai grav va fi că partea aceea din țară care este spălată pe creier va acuza pașnicii protestatari sau nu-i va crede, mai grav este că violențele nu au fost izolate de forțele de ordine și au avut rolul de a crea o diversiune. Până la urmă nici nu contează dacă bătăușii despre care este vorba sunt sau nu plătiți de PSD sau de simpatizanții lor. … „…

  Strada, societatea civică care se antrenează în treburile publice va birui, va schimba direcția țării după alegerile 2019 / 2020? Spiritul civic dezlănțuit 1989 va birui?
  Minciună și hoție la nivel de parlament și guvern până la bicentenar?
  O academie care îmbată cu mitologie dâmbovițeană mincinoasă a trâmbițat 2017: identitate, pericol, pedepse. Instingarea începe de la cei care reprezintă continuitatea PCR/FSN/PSD. Vor reuși să întoarcă roata istoriei spre „naționalism izolaționist” ca în epoca de piatră naționalcomunistă?

   • Kurt spune:

    Statul de drept e absent de 80 de ani.
    Violența interbelică e bine cunoscută, documentată. Incepe epurarea etnică. Naționalismul legionar ortodox are adepti până azi. Continuitatea naționalismului legionar ortodox în naționalcomunismul ceaușist are consecințe până azi. Sălbăticia dâmbovițenilor de la cârmă nu s-a schimbat în 80 de ani. Minciună și hoție la nivel de minister. Cum se iese din spirala „izolaționismului naționalist”? Academia e pâna azi un izvor de instingare (origine sănătoasă, selecția negativă de 70/80 de ani), nu e un loc de civilizație și cultură. Cred ca România europeană e o opțiune încă posibilă.
    Un al doilea mandat Dragnea/PSD?

 2. Alina Ion spune:

  Aveti perfecta dreptate! Ieri dupa amiaza, in Piata Victoriei oamenii protestau civilizat, ne zambeam unii altora, ne priveam frumos si cu incredere. Erau copii in carucioare, copii purtati in brate de parinti, sau copii care fluturau stegulete tricolore, insotiti de parinti cu priviri luminoase. Ce justifica imprastierea de gaze lacrimogene? Asa ne primeam rudele, prietenii sau pur si simplu romanii veniti in tara? Centenarul Romaniei mari a fost serbat ieri in Piata Victoriei de noi, oamenii acestei tari. Tot noi vom merge mai departe, intelegandu-ne greselile, privindu-ne cu ochi limpezi si construind pas cu pas societatea in care dorim sa traim.

 3. Pinno spune:

  Definitia jandarmeriei romane:
  Cea care agreseaza oameni pasnici in timp ce infractorii ii fura armamentul din dotare.

 4. victor L spune:

  Nu stiu cit e de adevarat: femeia jandarm batuta de protestatari s-ar putea sa ramina paralizata.
  Grija si mila medicilor doar pentru protestatari mi se pare sublima (adica lipseste cu desavirsire).
  Articolul trebuia sa inceapa cu “Mai am o întrebare care nu-mi dă pace:…”
  Diabolizind toate Institutiile Statului, cu exceptia DNA-ului, nu vom demonstra ca vrem Stat de Drept.
  Protestul de ieri din Bucuresti a deviat in ridicol. Si e mare pacat. A cui e vina? in niciun caz al jandarmilor. “Violenta” lor este legala si
  Faptul ca s-au infiltrat scandalagii care au bruscat jandarmii, care au dat foc pubelelor cu gunoi ori a pomilor ornamentali nu va darima actuala coalitie. Chiar le va da motiv de acuze.
  Protestul (si nu doar cel de ieri) trebuia sa fie asumat de cineva (Diaspora e un termen foarte vag), sa existe o tribuna de unde sa se expuna cererile, succint, nu doar M**E PSD.
  Sint vehement impotriva PSD, dar nu ma regasesc in astfel de manifestatii. Eu merg la vot intotdeauna.

  • victor L spune:

   “Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat sâmbătă că femeia-jandarm care a fost lovită de protestatari este „foarte bine”, și nu a avut coloana fracturată așa cum Jandarmeria a anunțat vineri noapte că există această suspiciune. ”
   Asta e bine.
   Dar pen`ca a fost batuta, nu e bine.

   • Stef spune:

    Și nici un cuvânt despre cei 400 și ceva de civili răniți. Nimic, nimic Avem eroul (eroina) = cineva plătit foarte bine pentru a se expune la situațiile periculoase, care are si asigurare de sănătate privata pentru asta, si pensie specială pentru asta, si asigurare de viață privată pentru asta. Dar nimic, nimic despre cei care au fost răniți fără motiv. Ei sunt necunoscuti. Nu exista!

   • Prostu' satului spune:

    Sunt bine in schimb aia 450+ de oameni batuti degeaba de jandarmi.
    Si cum ziceati cu vehementa aia anti-PSD?!? Lasati-o mai usor, sa nu datin in clocot de-atata indignare anti-PSD…

  • Kurt spune:

   La un meci de fotbal se bat fanii din diferite cluburi.
   Se poate vedea pe tot continentul. Unde ne uităm la întâlnirile de fotbal în Europa se poate constata violența tinerilor care nu caută altceva decât scandal. O gașcă se bate cu altă gașcă. Nu s-au găsit soluții. Poliția e prezentă la întălnirile de fotbal, național și internațional. Natura omului?
   Altfel e la demonstrațiile anunțate și legalizate sau la demonstrații spontane. Sunt cetățeni care se antrenează pentru o cauză, pentru o întrebare. Din nou se amestecă alții care nu au nimic comun cu ceilalți. Spațiul public e unic, nu se poate împărți. Rar se pot separa cei de „stânga” de cei de „dreapta” (la Paris catolicii protestează împotriva avorturilor, stânga e aproape.. …).
   La București la 10 Mai au fost „agenți provocatori” sau numai derbedeii ca cei de la sport?
   Incredere nu s-a creat, de acord. In Decembrie 1989 la eliberare s-a obtinut dreptul de exprimare liberă în spațiul public. E ceva nou, e bine.

 5. Miron costin spune:

  Toată lumea a fost avertizata din timp de Olgutza si ar fi trebuit sa știe ca jandarmeria capitalei a primi ordine clare si întăriri dn cracraiova. De altfel, in 6 ani a fost destul timp ca sa promo oamenii lor fidelizati in fruntea structurilor si in fc de conducere care i au deciziile de finețe indiferent de ordin. Clarca ordinul de aceasta data a fost sa i rupă in bătaie cu prima ocazie, ca sa i întărâte ori sa i înspăimânte. Ați uitat ameninț zările lui olgutza cu bătăi venezuelene?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alina Dobre


Alina Dobre

Absolventă a Facultății de Drept, Universitatea Al. Ioan Cuza – Iași, 1995-1999, lucrarea de licență în dreptul penal român;
Studii postuniversitare Ludwig Maximi... Citeste mai departe


Carte recomandata

E randul tau

@adrian - trebuie neapărat să-ți spun un secret, acum, cât nu ne aude nimeni: numai progresimea ...

de: Harald

la "Din nou, despre sfidarea consensului științific: Cum a fost descoperit craterul de impact Chicxulub și, implicit, extincția non-darwiniană a dinozaurilor și altor specii"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

ianuarie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)