marți, martie 19, 2024

Ambiţia domnului Dragnea

În mijlocul fidelilor săi din Parlament, Liviu Dragnea sărbătorea,ieri, victoria moţiunii de cenzură pe care PSD o înaintase spre a elimina dizidenţa guvernamentală a lui Sorin Grindeanu. Imaginea era memorabilă, căci ea evoca mai degrabă, prin grotescul ei vulgar, atmosfera unui cartel destinat să exploateze o reţea infracţională decât peisajul unui Parlament. Liviu Dragnea era adulat, sărutat, validat, omagiat, cu acel entuziasm indecent pe care românii şi-l pot aminti din anii de democraţie populară şi de ceauşism. Mai presus de toate şi de toţi, se afla El, Liviu Dragnea, cel care face şi desface guverne, cel care domină, cu autoritatea şefului de haită, un PSD definit prin solidarităţi infracţionale şi lăcomie viscerală.

România domnului Dragnea este România acestei ambiţii ce nu cunoaşte limite, a acestei ambiţii care se hrăneşte din voinţa de a stăpâni, umili, aservi, agonisi. Regimul domnului Dragnea nu este decât extinderea geografică enormă a moşiei sale din Teleorman. Mentalitatea domniei- sale este patrimonialistă. Tot ceea ce este al statului este al partidului, iar tot ceea ce este al partidului aparţine conducătorului său. Disciplina se instituie, militar , prin amestecul de mituire şi de agresivitate nedisimulată. România este prizoniera acestui sistem ce consacră bunul- plac ca normă fundamentală a statului nostru.

Dar ambiţia lui Liviu Dragnea este şi semnul propriei sale limitări, limitare ce poartă în sine seminţele prăbuşirii şi ale ruinei. Asemeni unui personaj de tragedie antică, domnul Dragnea este animat de voinţa de a egala zeii. Proiectul său politic este unul al clasicei satrapii. Despotismul său este intratabil şi implacabil. Amoralitatea sa este evidentă , mai cu seamă în momentele în care , pentru a supravieţui, domnul Dragnea este pregătit să tranzacţioneze orice . Cazul tratativelor, eşuate, cu UDMR este exemplar pentru nemăsura cinică de care Liviu Dragnea poate da dovadă. Însă tocmai această absenţă a prudenţei îi poate fi fatală. Exerciţiul de forţă din ziua de ieri este, în egală masură, un semn de slăbiciune. Degradarea instituţională pe care PSD o provoacă României a fost relevată, de o manieră brutală. Camerele reunite au fost teatrul unei lupte între clanurile ce îşi dispută supremaţia. Masca onorabilităţii nu mai poate fi menţinută, căci spectacolul moţiunii este hârtia de turnesol ce expune abjecţia unui întreg sistem politic fondat pe clientelism şi obedienţă înjositoare.

Votul de ieri i-a oferit lui Liviu Dragnea satisfacţia înfrângerii servitorului politic emancipat de sub jugul stăpânului său, ca şi ocazia de a-l umili pe Victor Ponta. Regimul său s-a menţinut prin şantaj şi mituire, conservând un monopol ce părea ameninţat. Şi poate că domnia sa va continua, netulburat, sub semnul aceleiaşi hegemonii brutale. Însă orice ridicare îşi cuprinde căderea, iar căderea domnului Dragnea se va produce, mai devreme sau mai târziu. Provocată de această ambiţie neînfrânată de a domni peste România, asemeni unui vătaf. Agresivitatea cu care ofensiva împotriva statului de drept va fi purtată este semnul aceleiaşi ambiţii, ameninţate de trecutul care revine, încăpăţânat.

Bucuria de vechil mulţumit de disciplina trupelor sale este imaginea însăşi a lui Liviu Dragnea. Voracitatea sa este esenţialmente ciocoiască. Averea publică nu poate fi împărţită, căci ea aparţine, de drept, dommului Dragnea. Ceea ce se distribuie, din avutul statului pe care îl posedă, sunt beneficiile menţinând coeziunea grupului de fideli. România este o reunire de moşii, peste care se ridică cel dintâi dintre stăpâni, Liviu Dragnea.În România sa, şerbia este rafinată prin patronaj şi subdezvoltare. Iar ambiţia ultimă a domnului Dragnea este aceea a eternităţii puterii. Aici, însă, domnia –sa nu poate evita lecţiile trecutului. În clipa căderii, adulatorii săi de acum îl vor devora. Asemeni tuturor celor care îl precedă,Liviu Dragnea nu poate decât să amâne acest moment al ruinei sale, iar nu să îl elimine. Apoteoza de ieri poate fi începutul sfârşitului său.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Incet-incet, PSD trebuie sa invete lectia separatiei puterilor in stat. Ca e vorba de Justitie sau de Guvern, Parlamentul trebuie sa invete ca nu e o super-putere, peste toate, ci doar una dintre cele trei puteri ale statului. Trebuie sa invete, nu e alta cale.

    Tot aud vorbindu-se despre „sistem”, din cate inteleg eu, un fel de sinonim al „binomului”. Sa presupunem ca acest „sistem” exista cu adevarat si actioneaza. Buuun… Inainte sa tune si sa fulgere impotriva „sistemului”, mi se pare logic ca onorabilii nostri politicieni sa se intrebe (si sa-si raspunda singuri, in mintea lor) ce ar putea avea „sistemul” cu ei, de ce i-ar asupri? Adicatelea, cumva, sunt ei cei far’ de pata, iar „sistemul” ii vaneaza pe nedrept, doar ca sa se distreze?
    Sa presupunem, ipotetic, ca o putere straina ostila Romaniei „colectioneaza” oameni politici corupti (pe care-i controleaza tocmai prin coruptia lor). Oare nu este indreptatit „sistemul” (conform mandatului incredintat chiar de natiune, pana la urma) sa lupte impotriva acestor oameni politici? Nu cumva chiar asta este menirea „sistemului” – sa se asigure, prin orice mijloace, ca Romania se mentine pe drumul pe care s-a angajat de bunavoie si sa se asigure ca Romania „livreaza” conform intelegerilor internationale pe care le-a parafat? Ce i s-ar putea parea deplasat, in asta, unui roman preocupat de mai-binele Romaniei? De ce ar fi Justitia cea vanatoare de corupti un inamic, pentru un roman preocupat de mai-binele Romaniei? Pe cine ar putea deranja ca incercam sa ne facem curatenie in ograda, la cererea partenerilor nostri internationali?

    Mai zilele trecute, domnul Dragnea vorbea despre un PSD „sub asediu” si despre o organizare „profesionista” a „asediului”. Sa admitem ca asa a fost. Oare ar fi atat de deplasat sa gandim ca, de fapt, e posibil sa fi fost vorba de profesionisti in ambele tabere? Romania este stat „de granita” al NATO si e logic sa fie intesata de tot felul de agenti de influenta straini. E normal ca o parte dintre acestia sa apartina unor puteri straine ostile Romaniei si aliatilor sai. Si nu este deloc exclus ca multi dintre acesti agenti de influenta sa se regaseasca printre politicienii romani. Suna deplasat, ce am scris eu, aici?

      • @ Mens Sana

        Criteriile de selectie ale si de educare-formare a personalului „sistemului” (inclusiv in ceea ce priveste slujirea patriei) sunt net superioare celor de formare-promovare din lumea politica. Daca aveti ochi sa vedeti, e evident. Bineinteles, nu exista padure fara uscaturi. (Cum nu poate exista nici padure doar din uscaturi)

        O doamna cu care am lucrat cativa ani – o poloneza inteligenta, culta si hâtră nascuta in Cacica – zicea, dupa vreo 35 de ani de experienta in lucrul cu oamenii: „Decebal, asculta la mine, decat sa mergi mereu la castig cu omul prost, mai bine mergi si la castig si la pierdere cu omul destept!”. (se referea la oamenii pentru care sau cu care lucrase, de-a lungul timpului) Nu trece nicio saptamana fara sa-i dau dreptate macar o data, in gand, doamnei. :)

      • A fost un mandat obtinut prin inselaciune. Ca orice contract obtinut prin inselaciune, partea inselata este absolvita de raspundere. Mandatul asa cum este el, nerespectat, a fost inlocuit de in alt mandate pe care politicienii alesi il au de fapt cu in grup infractional organizat si nu cu natiunea.

        Politicienii vanati, chiar de at fi vanati, nu sunt vanati pentru buna respectare a mandatului ci pentru abuzurile rezultate din agendele lor personale.

  2. Ma bucur ca a mai remarcat cineva faptul ca dl Dragnea nu are nicio treaba cu social-democratia ci cu feudalismul.
    Totusi sa zici ca dl Dragnea ar putea fi personaj intr-o tragedie antica greaca mi se pare o exagerare.
    Dl Dragnea isi gaseste locul sau in piesele lui Caragiale.

    • Dl Dragnea ar fi ” caragialesc” daca tot acest circ deplorabil s-ar desfasura in ” capitala unui judet de… cimpie ” si nu in capitala uneitari membre a EU si NATO.
      Asa cum stau lucrurile, nu stiu daca Dl Dragnea poate fi asemanat cu un personaj de tragedie antica , dar ce se intimpla in tara noastra este o TRAGEDIE.
      Dar, aceasta tragedie a fost temenic pregatita de regimurile / guvernarile Iliescu- Vacaroiu – Nastase, Tariceanu si Ponta ca si de impotenta viscerala a ” dreptei ” romanesti, care s-a auto distrus in anii 1996-2000, cind nu si-a dat seama ca devenise de fapt jucaria reprezentantilor.fostului regim comunisto-securist . Poate nu am inteles atunci, in 2000, cruntul adevar rostit de presedintele Constantinescu: ” Sistemul ( securisto-comunist ) m-a infrint ” Atunci cu esuarea regimului Constantinescu, s-a consfintit victoria neo-securismului si , foarte important, ELECTORATUL ROMAN A FOST CONVINS DE IMPOTENTA ” DREPTEI” DE A GUVERNA !
      Ce se mai poate face acum ?
      Exista practic o singura soluti, a disperarii, a ultimelor resurse !
      Presedintele Iohannis sa-si adune barbatia si putinii prieteni pe care ii are si sa mearga ferm pe linia alegerilor anticipate, mizind ca in ceasul al 12-lea far cinci secunde, poporul roamn va putea fi intors pozitiv la urne, dupa modelul Macron.
      Daca reuseste, va ramine in istorie. Si el si cei cae vor fi alaturi de el.
      Daca pierede, sau daca se scalda in ape caldute, nu mai exista nici o sansa. I Deasupra istoriei Romaniei va ramine doar ” rinjetul bolsevic al lui Ion Iliescu”

    • @mihaitzateo
      Da, e un Agamita Dandanache antipatic. Mai degraba la Teatrul de Papusi, seamana si asa cu o paiata cu mustata si cu dinti stricati.

  3. Negocierea la limita autonomiei pe criterii etnice contra unor voturi ,care sa-i asigure ambitiile nemasurate ,a aratat clar pana unde este capabil sa mearga L.Dragnea.Marele patriot roman din campania electorala ,unul din PSD care si-a trimis europrlamentarii la Bruxelles ,sa „apere Romania”campania impotriva guvernului Ciolos acuzat de subordonare strainilor ,Marele Patriot a aratat ce poate ,sa vanda pentru voturi.Opozitia a avut ocazia unica in parlament,sa-i arate tarii adevarata fata.N-a facut-o (in afara de o fraza cam pierduta in discursul Ralucai Turcan).Acum astepta sa fie invitata de catre presedinte!!!Vai de capul lor si al nostru!
    Dar totusi mai este o speranta:intoarcerea in Ardeal a senatorilor si a deputatilor PSD.Sa dea ochii cu lumea!

  4. Excelent textul.Numai că Dragnea este doar vârful aisbergului.CINE şi CUM l-au ridicat pe Dragnea în vârful politicii naţionale?Păi să vedem:
    -PSD,un partid politic urmaş al PCR,cel care a organizat dramatica „tranziţie românească” de la comunism la democraţie în sensul acaparării avuţiei naţionale de către nomenclatura comunist-securistă de nivel 2 şi 3.PSD este deci condus de îmbogăţiţii tranziţiei,nu este un partid politic ci o bandă economică.Scopul acestui partid este ca cei care s-au îmbogăţit în tranziţie să rămână nepedepsiţi şi cu averile intangibile.Pentru aceasta este nevoie ca PSD să acapareze statul,respectiv toate instituţiile de drept.Din acest punct de vedere PSD este un partid de esenţă totalitară dar de tip mafiot,nu politic.Altfel spus,PSD este un partid a-democratic şi antinaţional
    -„Poporul pesedist” este baza electorală a PSD şi este formată din sărăcimea societăţii dependentă de stat:5,2 milioane de pensionari,1,3 milioane de bugetari,0,5 milioane de ţigani conduşi de elitele pesediste definite mai sus şi îndobitociţi de televiziunile mogulilor îmbogăţiţi cum am arătat mai sus.
    -Restul poporului,respectiv cei care lucrează în privat sunt striviţi de taxe şi impozite şi de coerciţia extraordinară a „noilor capitalişti români”,dar şi a corporaţiilor externe.Nu ştiu dacă amărâţii ăştia sunt 4 milioane,dar ei trebuie să susţină economic atât banda PSD cât şi poporul pesedist asistat.
    -Mai adăugăm cei 4 milioane de români care au fugit în străinătate,tineretul total dat peste cap şi nişte elite absolut iresponsabile.

    Ca urmare era aproape normal să apară un astfel de partid conducător(PSD) cu noul său secretar general numit Dragnea.ACEASTĂ structura socială nu putea genera decât ACEASTĂ formă de conducere.

    CUM ieşim din acest marasm?Aceasta-i întrebarea!

  5. personajul nu i un accident, dupa cum n au fost nici predecesorii, este emanatia unui sistem profund corupt, a vechilor structuri comuniste de putere care se perpetueaza nestingherite dupa aceleasi tipare : incompetenta, apartenenta la clan si obedienta fata de vechil. functionarul iti ride n nas din spatele ghiseului, militianul e de nevazut cind trebuie sa ti protejeze agoniseala sau integritatea dar apare din vazduh sa ti taie amenda, justitiarul bate palma cu interlopul astfel ca n a mai ramas mare lucru de furat dar s au inmultit palatele cu turnulete si vilele judecatorilor. cind banii adunati la buget se imputineaza intervin si mai abitir zapcii care iau cu asalt covrigariile si shaormeriile. ciclul se repeta and life goes on ! pina cind ? pina cind dealurile vor fi chelit complet iar bastinasii care le populau odinioara vor fi oale si surcele sau isi vor fi luat talpasita care ncotro.

    • ca si calitatea articolului dlui profesor, sunteti bun observator; dar faptuitor ? (=protestatar?)
      evident, tot ce a izvorât din psd (nu merita litere de tipar) a purtat, parca mai mult decât la alte partide, semnul obedienței, a slugarniciei subalternilor fata de marele sef; asta s-a vazut ieri, din nou, din plin ! deși nu doream, eu eram sigur că va trece moțiunea, tocmai datorită inexistenței coloanei vertebrale a parlamentarilor psd, care – pt a nu-si pierde privilegiile si banii cu care si-au cumparat locurile pe listele electorale – nu aveau alta soluție, decat sa-l pupe pe dragnea unde-i place ! dar CIRCUL CEL MARE mi se pare auto-repunerea in scaune a ministrilor care acum 3 zile se cereau ”singuri” afara !! SA MOR DACA AM PUTUT IMAGINA ASA CEVA !!! (iar despre opozitie -evident, fara minoritati- nici nu gasesc, sau poate nu merita , cuvinte)
      acum mingea e la presedinte; îl vedeti în stare să-i spună lui dragnea să nu vină cu niciun fost ministru ? bineninteles, nu pt ca nici nu cred că are dreptul, componenta noului grup de hoti obedienti din palatul victoria fiind dreptul majoritatii de slugi pesediste din asa-zisul parlament;
      am vorbit prea mult, si teama mea e ca dragnea se indreapta catre o putere absoluta, in fata careai au ramas obstacole putine sau slabe; de aceea ma intreb, cu spaima, de ce a stat lumea in case zilele acestea? de ce celelalte partide au fost doar spectatoare, pe banii nostri, ai acestui circ ? TARA E PE MANA PENALILOR (dragnea, tariceanu, olguța, si alte mii..), NOI STAM LA TELEVIZOR ?

      • @antonescu
        observator, faptuitor ?! cind nu depind de nimeni si cu atit mai putin de politruci ?! bunicii mei insa n au avut aceasta sansa. a fi observator onest ( chiar fara putere ! ) este preferabil unui demagog grobian. gloata inculta si manipulata (nu proasta) „self interested” striveste pe oricine !

  6. Autorul spune:
    „…iar căderea domnului Dragnea se va produce, mai devreme sau mai târziu”

    Pai daca e sa ne bazam pe astfel de sofisme, n-am facut nimic.
    Ca daca aceasta cadere a lui Dragnea se va produce abia peste 2, peste 5 sau peste 10 ani, ce-am rezolvat?
    Sau, mai simplu, imaginati-va cat rau ar putea Dragnea sa mai faca in perioada pe care o are la dispozitie pana la „cadere”?

  7. PNL ul ar trebui sa sustina un guvern cu Ponta ca prim-ministru si Grindeanu ca ministru. I-ar distruge pe PSD isti. cuplul politic disident ar gasi rapid destui sustinatori in PSD. oricum, profilul lor este clar unul de PSD ist. finantele si justitia ar tb asigurate de PNL si USR care, sincer, nu au niciun interes sa intre acum , oficial la guvernare si sa treaca PSD -il (tot oficial) in opozitie de unde sa profite politic de pe pozitia de ”victima”.

    perceptia publica ar fi aceea ca doi PSD isti de seama conduc guvernul. ,ministerele importante ar fi protejate de abuzuri prin numirea unor specialisti. iar PSD ul ca partid s-ar eroda enorm (sau , cel putin, conducerea actuala si-ar pierde rapid statutul) pt ca baronetul ar simti imediat ca actuala conducere oficiala e scoasa din carti iar cuplul Ponta-Grindeanu face jocurile.

    Proababil e un scenariu care , la prima vedere, ar fi automat exclus de PNL si USR. insa, realist vorbind, ar fi singura cale prin care ei ar putea exercita o anumita influenta politica pe portofoliile importante, fara a ”victimiza” PSD ul prin trecerea lui in opozitie si fara a lansa tara in criza anticipatelor, slabind totodata puternic conducerea actuala a PSD ului.

    • Nu asta este soluţia.PSD trebuie distrus,dar din exterior nu se poate.PSD trebuie să se autodistrugă.Cea mai bună soluţie de distrugere este ca PSD-Dragnea să fie la guvernare,iar PSD-Ponta să spargă partidul construind o aripă nouă.Deşi cred Ponta nu este omul potrivit.În acelaşi sens,Dragnea şi Tăriceanu pot fi eliminaţi de justiţie.Toate acţiunile de acest tip pot provoca implozia PSD.

  8. Toata lumea se plinge, unde ati fost voi la alegeri? 3.5 milioane de prosti v-au hotarit soarta a 18 milioane,mau si vezi formatori de opinii care zic, De Ce sa mergi la vot.

  9. Imi permit sa citez din postarea lui Andrei Plesu de pe blogul Adevarul (http://adevarul.ro/news/politica/politica-pupaturi-1_595010845ab6550cb884fa2f/index.html) un pasaj care mi se pare genial:

    „Lăsînd gluma la o parte, mărturisesc, obosit, că spectacolul de-atunci oferit de parlamentarii neo-socialismului autohton mi s-a părut, stilistic, mai deprimant decît chiar miza ridicolă a întregului episod. Ce amestec de infantilism, ţopenie, slugărnicie, şmecherie ieftină, prost gust! Ideea că depindem de portretele adunate bălos în jurul marelui conducător, de zelul lor mafiot, de plecăciunile lor libidinoase nu îngăduie nici o iluzie. Pe micul ecran se desfăşura o procesiune de mediocri, o combinaţie ţanţoşă de primitivism politic, proastă educaţie, calcul interesat, gelatină umană. Aproape înduioşător era coconetul omagial. Nu le distingeam chipurile, dar le vedeam rochiţele, coafurile, braţetele lacome, posteriorul nemilos, foindu-se drăgălaş în jurul şefului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro