Home » Reactie rapida » Citesti:

Cum poate fi suspendată o țară din Consiliul UE?

Cristian Ghinea iulie 5, 2012 Reactie rapida
30 comentarii 10,731 Vizualizari

Răspuns pe scurt: Greu. Puțin probabil să se ajungă acolo. Nu e nevoie și nici nu e de dorit ca România să fie primul caz din UE. Zic că nu e nevoie pentru că semnalul politic al dezbaterii va fi oricum devastator.

Citez din Adevărul – articolul întreg aici:

”Eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European, bun cunoscător al scenei politice româneşti, a declarat, în exclusivitate, pentru <<Adevărul>> Europa, că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţă statul de drept. <<Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept>>, a declarat Ferber.

WOW! S-a ajuns la o asemenea declarație. Un greu al Parlamentului European spune că va iniția procedura de suspendare a României din Consiliu.

Am facut pt dvs o citite a Tratatului. Vedeți aici versiunea consolidată:

Înainte de a explica procedura, o precizare: nu s-a intimplat niciodată ca o tara sa fie suspendata. Titlul din Adevarul nu e tocmai corect, nu e vorba despre suspendarea din UE (nu exista aceasta procedura), ci despre suspendarea din Consiliu. Bianca Toma (bravo pt. exclusivitate) scrie corect in corpul articolului, probabil i-au pus titlul in redactie si recunosc ca suna mai spectaculos.

Deci, nu s-a intimpla niciodata. Dar s-a mai discutat. Austria, Jorg Haider, anul 2000, mai tineti minte? Atunci s-a discutat. A fost atat de devastator politic efectul incat au dat inapoi. Cu Ungaria lui Orban nu s-a ajuns nici pana acolo. Rolul disciplinator al UE nu sta atat in procedura din Tratat cat in presiunea politica, in ”name and shame”.

Dacă mă uit la câte încredere au românii în UE (în scădere, dar multă) și câtă au în politicienii români (puțină și în scădere, în toți), USL nu va ieși bine din dezbaterea asta.

Al doilea debut european al lui Victor Ponta

E cu totul improbabil sa existe o procedură propriu-zisă de suspendare, e foarte complicată și cere majorități largi. Mai mult, finalitatea nu e tocmai convingătoare: statul respectiv doar pierde dreptul de vot. Aud însă că se imaginează alte posibile riposte, de gen tăieri de fonduri, care sunt mai simplu de aplicat și mai dureroase.

Revenind la suspendare: doar și o tentativă și doar simplul fapt ca s-a pus pe masa optiunea si ca declaratia asta va face valuri maine (azi deja) ii va lovi in moalele capului. Victor Ponta tocmai debutase la nivel european. Acum debuteaza a doua oara.

Este corect că se întâmplă asta? Păi, răspunsul USL zilele astea la întrebarea ”e corect?” este ”pentru că pot”. Voila, și ăia pot dacă vor!

Procedura:

Articolul 2 definește, scurt, principiile UE privind democrația și drepturile omului, vedeți mai jos.

Dacă le încalci, procedura legală e așa:

- 1/3 din statele membre sau Parlamentul European sau Comisia (și cu aprobarea Parlamentului) pot face o propunere motivată

- Consiliul (statele membre) decide cu 4/5 că există un risc de încălcare a Art. 2 și poate adresa recomandări

- Dacă statul respectiv nu se conformează, Consiliul European poate constata (prin unanimitate) și cu aprobarea Parlamentului European (2/3 din membri) existența unei încălcări grave și persistente a art. 2. De notat că statul în cauză nu votează, deci nu poate bloca unanimitatea.

- Dacă se face constatarea, Consiliul poate decide cu majoritate calificată să suspende ” anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru”.

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE

Articolele relevante pe larg

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană

”Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.”

Articolul 7

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existența unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză și îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeași procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existența unei încălcări grave și persistente a valorilor prevăzute la articolul 2, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-și prezinte observațiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menționată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ține seama de eventualele consecințe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor și obligațiilor persoanelor fizice și juridice.

Obligațiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situație pentru statul membru respectiv

(5) Modalitățile de vot care, în înțelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European și Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene”

Articolul 354  din Tratatul privind Funcționarea UE

”În înțelesul articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în ceea ce privește suspendarea anumitor drepturi care decurg din apartenența la Uniune, membrul Consiliului European sau al Consiliului care reprezintă statul membru în cauză nu participă la vot, iar statul membru în cauză nu este luat în considerare la calcularea treimii sau a patru cincimi din statele membre prevăzute la alineatele (1) și (2) din articolul menționat anterior. Abținerea membrilor prezenți sau reprezentați nu împiedică adoptarea deciziilor menționate la alineatul (2) din articolul menționat anterior.

Pentru adoptarea deciziilor prevăzute la articolul 7 alineatele (3) și (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană, majoritatea calificată se definește în conformitate cu dispozițiile articolului 238 alineatul (3) litera (b) din prezentul tratat.

În cazul în care, ca urmare a unei decizii de suspendare a drepturilor de vot adoptate în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, Consiliul hotărăște cu majoritate calificată, pe baza uneia dintre dispozițiile tratatelor, această majoritate calificată se definește în conformitate cu articolul 238 alineatul (3) litera (b) din prezentul tratat sau, în cazul în care Consiliul acționează la propunerea Comisiei sau a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, în conformitate cu articolul 238 alineatul (3) litera (a).

În înțelesul articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, Parlamentul European hotărăște cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate, reprezentând majoritatea membrilor care îl compun.”

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "30 comments" on this Article:

 1. Traffic Cop spune:

  Draga Cristi,

  Ce zici de-o întrebare si mai a naibii: cum poate fi exclusă o tara din NATO?

  • traian spune:

   Hey,buna intrebare! Cred ca asta si-ar dori unii felixieni sau asta este tinta unora!
   Aici insa lucrurile sunt mai simple si mai barbatesti!
   Oricum,bag de seama ca sunt unii care verifica zilele astea limitele democratiei si sprijinului pentru democratie in Romania! Eu zic ca vor avea surprize,romanii nu sunt prosti,chiar daca unii traiesc cu impresia asta!

   • dusu spune:

    no ,io vreau s o vad si pe asta!a shi ca aia cu rivolutzia intregului nostu popor strins unit in jurul…
    apoi se vor impartzi certificatele

  • carjan adrian spune:

   Simplu . Prin votul Parlamentului . Decizie Ponta si Antonescu

 2. rox spune:

  Categoric, pentru Romania, numai discutiile din jurul unei eventuale suspendari ar avea efecte devastatoare. Asta, pentru Romania. Dar nu si pentru USLasi. Cred ca furia cu care conduc actualele incalcari ale legilor tarii si principiilor statului de drept este data de un spectru mult mai infricosator pentru ei: Rahova.

  • cinic spune:

   Sigur, dar poate vor inceta pupaturile intre acel comunist imbecil Hanes Swoboda si Ponta. Poate si Hollande va intelege ce deosebire este intre partidul lui Mitterand si cel al lui Iliescu.

  • dusu spune:

   sa nu folosim cuvinte mari,efecte devastatoare!;
   e inca o confirmare ca romanica nu trebuia acceptata si partida acelora cu aceasta opinie va creshte.
   romanica era acceptata inainte de 89,era rezultatul divizarii continentului,apoi a venit incurajarea prin acceptarea aderarii.trebuia apoi demostrata civilitatea ptr a cishtiga respectul UE.asta nu a venit niciodata.de la mailat la severin romanica demostreaza ce poate.

 3. Gogu Bosorogu spune:

  I-auzi braul: ”name and shame”… Imi place tare mult partea asta cu “shame-ul”… Care, de unde? Dl Ponta e de aceeasi factura ca dl Adrian Severin. Daca as spune ca au sorici in loc de obraz, ar insemna sa jignesc porcul…
  Parerea mea e ca guvernul si majoritatea parlamentara vor face in continuare ceea ce vor crede ei. Nu cred ca dl Voiculescu sau dl senator Voicu se sinchisesc prea mult de altceva decat de propriile persoane “inamovibile”. Iar dl Ponta nu va demisiona pe motive de plagiat; a si spus ca nu-i trebuie doctorat ca sa fie prim-ministru…

 4. GDan spune:

  Sa rememoram si declaratia ministrului de externe Marga care spunea ca
  “trebuie sa reincalzim relatiile cu Rusia”.

  Perceptia mea este ca USL-ului nu numai ca nu-i pasa daca suntem exclusi din U.E.
  ba chiar le-ar conveni penalilor sa nu mai fie controlati si sa faca ce vor in Romania.

  Si asta chiar ca este tragic.

 5. Ducu spune:

  Asta se intampla cand dai tara pe mana iresponsabililor care sant pusi pe capatuiala si sant avizi de putere !!!!! As intreba oamani de buna credinta care i-au votat, daca nu au mustrari de constinta ca le-au dat votul cand se vede ce fac ?????

 6. anton pann spune:

  Procedura de suspendare a unui presedinte de tara (ales prin vot direct) ar trebui sa fie la fel de complicata precum suspendarea dreptului de vot la Consiliul european. E vorba de niste reguli juridice pentru niste situatii politice extrem de grave (gen Haider sau Orban, sau inalta tradare in caz de razboi / spionaj) si nu se apeleaza la procedurile astea decat in prezenta unui consens politic / social extrem de larg asupra nocivitatii fenomenului. Culmea, mie mi se pare ca procedurile de “suspendare din politica” ar trebui aplicate lu’ alde ponta & antonescu, iar lu’ felix direct procedura de incarcerare. Ne va duce gruparea transilvana de la Cluj in selectul club austro-ungar al celor care pun democratia in pericol !? In fond, dupa extrema dreapta (haider) si dreapta extrema (orban), e nevoie si de niste stanga (ponta & antonescu) pentru echilibrarea balantei ideologice, nu !? Concluzia mea pentru politica romaneasca : feriti-va de cetatenii pe nume Antonescu (Ion, Crin sau Marshall turism).

  • Grammaticus spune:

   Asa e, dar de ce PD L NU A FACUT ACEST LUCRU ULTIMII OPT ANI CIT A FOST LA GUVERNARE ALATURI DE PSD inclusiv? E inadmisibil ca niste gainari ca Toni Grebla (!!!) favorizatoare de infractori gen Placinta (nume scoase din Caragiale!) sa se joace – i.e . iresponsabil – cu un vot exprimat si dat pentru 5 ani! si mai ales cu banii publici – REFERENDUM= MULTI BANI PUBLICI.

 7. Moș Ion Roată spune:

  Bun, treaba e clară atât despre proceduri cât și despre suportul populației române.

  Nu e prea clar dacă politicienii români sunt speriați de amenințarea de penalizare cu punerea la colțul de rușine. Nu vor sta ei în genunchi pe coji de nucă doar pentru că așa vor capitaliștii ăștia din UE.

  La o adică, ținînd cont de ”studiile” părinților lor, ar putea căuta bani și sprijin în direcția opusă, neținând cont de faptul că populația respinge total o asemenea idee.
  Oricum părerea populației nu va mai conta din momentul în care ai aruncat democrația la gunoi.

  Deci răspunsul la întrebarea din titlu ar putea fi ăsta: ”-Davai ceas ! Davai palton !”

  • Badea Cârțan spune:

   Davai zdreanța, Desdemona!

   Și nu uitați: ultimul să stingă lumina! (Adică să sufle-n lumânare.)

 8. Virgil Iordache Virgil spune:

  Păi exact acesta e obiectivul Iliescu-Voiculescu: scoaterea României din UE și NATO, eventuala raliere la CSI. Pentru ei este o veste bună demersul domnului Ferber. E o naivitate să îl prezentăm ca pe ceva dăunător USL.

 9. Bogdan Dusa spune:

  Va rog sa schimbati titlul din articol, ati facut e eroare: e vorba de posibila suspendare a Romaniei din Consiliul Uniunii Europene (co-legiuitor alaturi de Parlamentul European) si nu din Consiliul European (care este doar o reuniune la nivel inalt intre sefi de stat si de guvern si care ofera linii directoare, adopta orientari strategice care nu au caracter executiv, nu au forta juridica). Multumesc.

  • Aveti dreptate. In corpul articolului scrisesem corect. Multumesc de observatie.
   Incerc sa retific

   CG

   • Mashreq spune:

    abia astept Consiliul European din 18 octombrie! Oare cine va merge? Ca de data asta nu cred ca va mai intreba nimeni CCR-ul si/sau Parlamentul

    un nou referendum???? organizat tot pe banii nostri (ai contribuabililor), fireste!

  • Dragonfly spune:

   De fapt, titlul articolului e corect, nu acolo e eroarea – spune clar “suspendata din Consiliul UE” si nu din Consiliul European-, ci mai degraba in corpul articolului, unde D-l Ghinea vorbeste despre Consiliul European. Asta asa, ca sa stim despre ce vorbim. Cu stima

 10. suntem atat de aproape de acest lucru incat nici nu va dati seama… Deja se fac scenarii la CE pe aceasta tema. Romania fiind exemplul negativ care va fi dat comunitatii europene. Primele masuri care se vehiculeaza, blocarii circulatiei persoanelor dinspre RO, expulzarea acelora fara loc de munca stabil, a unui domiciliu stabil, sau a unei invitatii….Sa vedea apoi actuala guvernare cum se va justifica fata de acestia…Ne-am intors din nou in 1990. Ce spuneti, referitor la suspendarea calitatii de membru, este atat de simpla incat nu va vine sa credeti. Noi inca nu suntem parte a zonei euro, nu avem nici un drept deplin deci, iar aceasta miscare de izolare politica a unui stat aflat in derapaj democratic este stipulat in acordul de la Lisabona expres, semnat si de Romania. Problema este alta. Romania intra in spirala disolutiei ca stat de drept, recunosterea frontierelor va fi pusa in discutie, “iar de vina va fi”, chiar si dupa suspendare, tor Basescu si Boc. Romanii vor avea atunci motive suficiente sa se razbune pe acestia, pentru iesirea din democratie si intrarea in noaptea siberiana….Popor roman, poti sa fi mandru de actuala conducere politica, guvernamentala si parlamentara. Lichele alese “democratic”, care conduc un popor bolnav .

 11. gutza spune:

  Toate diamenetele nu au valoarea mea
  Si nici aurul din lume si nici platina
  Si daka ami vine mie la cap nebunia
  Cumpar toata Roamnia
  Ii cumpar si pe dushmani
  Sii vand la Americani ..

 12. victor L spune:

  Pentru cei mai virstnici ori pentru cei care au citit despre acele timpuri, ce se intimpla acum s-a mai intimplat la sfirsitul anilor `40 si inceputul anilor `50.
  Acum, cu o spoiala de legalitate pentru cei legati la ochi (sint multi si n-am gasit alta rima), atunci, o stie tov. Iliescu foarte bine.
  Aceiasi Marie cu alta palarie ;)

 13. daniela Banu spune:

  Intrebam si raspundem degeaba.Cum?Uite-asa bine, “cum vrea muschii lor”!

 14. Basescu Jr. spune:

  E doar un mesaj politic. România nu va fi exclusă (sau suspendată pe un termen determinat) din UE.

 15. Roger spune:

  Să vină referendumul mai repede. El va închide gura unora, fie a propagandiștilor USL, fie a celor portocalii. Măcar una dintre găști va bate în retragere după referendum.

  • Mashreq spune:

   uite ca a trecut si referendumul si tot circul ante- si post-, inclusiv cu declaratii gen “nu ne vindem tara”

   imi pare rau sa constat ca – inca o data – in politica noastra damboviteana, zicala “cine e mai destept cedeaza” nu se aplica…

 16. ada neagu spune:

  Daca vrem sa credem ca justitita functioneaza cu adevarat in Romania, as vrea sa-i vad si pe toti PDL-isti care au furat la inchisoare. De aia de ce nu se vorbeste? Sunt cumva mai putin vinovati de toate furturile si abuzurile de pana acum?

  Ce democratie si justitie independenta vrem daca nu suntem in stare sa-i tragem la raspundere pe toti cei care au furat? Cand o sa vedem procese deschise si finalizate cu succes impotriva unora ca Videanu, Cocos si Udrea, atunci da, putem spune ca avem justitie si procuratura impartiala.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Cristian Ghinea


Cristian Ghinea

Cristian Ghinea este deputat și vicepreședinte al Uniunii Salvați România, însărcinat cu Extinderea și Dezvoltarea. A fost Consilier de Stat pe Afaceri Europene la Guver... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)