marți, martie 19, 2024

Guvernare cu fracturi logice

Săptămâna trecută am asistat la o premieră în materie de comunicare publică în viața politică de la noi (răspunsuri oficiale guvernamentale la postări private pe un cont de FB), dar și la încă o manevră demagogică a Guvernului Tudose care, în lipsa fondurilor de la bugetul de stat, vrea să lase impresia că a rezolvat o problemă reală și serioasă a învățământului superior. Care, de fapt, se va întoarce împotriva universităților.

Cum ne manipulează dl. Prim Ministru și miniștrii Guvernului domniei sale și cum ne deturnează atenția de la situația reală? Încercând să îl decredibilizeze pe un coleg de-al nostru, care a spus lucrurilor pe nume și la a cărui opinie personală Premierul României și Ministrul său de Finanțe au găsit de cuviință să reacționeze, catalogându- le drept informații false, motivate de o pretinsă luptă electorală pentru rectoratul Universității din București.

Guvernul Tudose, să recunoaștem, reușește performanța nedemnă de a declara ca fiind minciuni pronunțări cât se poate de adevărate și de responsabile! Se pare că este foarte serioasă treaba, de vreme ce cuvintele profesorului Marian Preda au stârnit atâta agitație. Dar să explicăm, pe scurt, datele acestei situații.

Puțină istorie …

Anul trecut, Parlamentul decidea, prin Legea 85/2016, plata diferențelor salariale tuturor celor din educație, drept reparație la tăierile de 25% din perioada 2008 – 2011. Restituirea acestor diferențe salariale urmează se se efectueze în procente anuale, de la 5%, deja plătiți în 2016, la alți 10% care urmează a fi plătiți în 2017 etc., astfel încât, în următorii 3 ani, să poată fi recuperate toate tăierile salariale din perioada menționată.

Legea trebuie respectată și aplicată, așa că, în 2016, Guvernul condus de Dacian Cioloș a decis, în luna august, rectificarea bugetară pozitivă pentru educație. Drept urmare, în 2016, bugetul Educației a fost suplimentat cu peste 1 miliard de lei, în așa fel încât profesorii și personalul auxiliar, din învățământul preuniversitar și din cel superior, să își primească banii, potrivit legii.

Acum puțină logică …

(De ce doar “puțină logică”? Pentru că sunt, oricum, sceptic că folosirea logicii în doze mai mari ne-ar fi aici de un real folos, de vreme ce, după cum este deja evident, logica este străină celor care ne guvernează și care ne vând raționamente “lejere” și sofisme drept decizii “fundamentate științific”.)

Se dau premisele: (i) avem o lege care ne obligă să restituim venituri salariale reținute personalului din educație etc.; (ii) avem acum și o ordonanță de urgență prin care universitățile care și-au chivernisit mai bine veniturile și au făcut de-a lungul timpului economii pot să plătească aceste salarii care trebuie, oricum, restituite; (iii) nu primim fonduri de la Guvern pentru a pune în aplicare o lege votată în Parlament, în mod populist, de ai tăi colegi de partid. Acum, ce decurge din toate acestea? (Exercitiu: aștept răspunsul celor care ne guvernează și cărora, prin vot, le-am delegat obligația de a avea grijă de treburile publice ale țării.)

Și cum se numește această manevră? Profesorul Preda a numit-o “naționalizare a veniturilor proprii ale universităților”, iar această sintagmă a produs un frison guvernanților noștri. Dacă nu vă place sintagma, găsiți d-voastră o alta! Dar realitatea va fi aceeași: vom fi obligați să ne plătim salariile din banii noștri! Această “soluție” produce un randament economic demn de o nominalizare la Premiul Nobel! Și eu, care credeam că Guvernul este obligat să găsească soluții pentru aplicarea legii… Tot așa cum Guvernul Ciolos a trebuit, în 2016, să găsească bani pentru plata diferențelor salariale.

Sper sincer ca Premierul României să nu se afle în situația Ministrului său al Educației și să ne anunțe că își cere scuze, anticipat, pentru greșeli pe care deja le-a comis. Noi acceptăm, totuși, scuzele ulterioare greșelilor sau erorilor pe care, constatăm de la o vreme, că Domnia Sa le face destul de frecvent.

Cât despre rectoratul Universității din București și pretinsa “bătălie electorală” (sic!), poate va afla și domnul Tudose că voturile universitarilor nu se câștigă prin demagogie sau minciună.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Nu trebuie subestimata forta de manipulare si dezbinare a onor clasei guvernante.
    Nu or sti ei logica, dar traseul banilor il cunosc, dupa miros.
    Este de plans situatia educatiei si a sanatatii, un lucru care trebuie sa ne ingrijoreze la maximum. Sunt lucruri care influenteaza viata noastra si a generatiilor ce vor veni.
    Faptul ca ne-am intors cu 30 de ani in urma, este un esec si al nostru, dar cei care , cica, ne conduc, sunt penali. Aici nu mai intervine logica, ci justitia!!!! Care justitie? Sa strigam mai tare, poate se aude la Bruxelles.
    Sa mai caut marturii despre foametea din 54′, ca sa stiu sa-mi fac un plan B. Sau C…..

  2. Sunt (cel putin) doua Romanii… Pe de-o parte, Romania care vede, fara efort, demagogia, inconsecventa, incompetenta, lipsa de educatie si de caracter, ticalosia. Pe de alta parte, Romania celor care inghit, pe nemestecate, ca pelicanii, tot ceea ce li se serveste la canalul lor preferat de stiri si care nu simt nevoia sa-si verifice informatiile din mai multe surse.
    PSD, ALDE, domnii Dragnea, Tariceanu, Tudose etc. nici nu incearca sa vorbeasca pe limba Romaniei critice, singura lor grija este sa vorbeasca pe limba votantilor lor (care le gasesc scuze pentru orice derapaj). Asa ca, pentru „Romania pelicanilor” e suficient ca domnul Dragnea sa spuna ca e „tzinta” sau ca institutiile statului isi pierd vremea cu o balta, pentru ca „pelicanii” sa-l aprobe, imediat.

    Cat despre educatie, o clasa politica dominata de ciocoi vicleni, demagogi si agramati n-are niciun motiv sa-si doreasca un popor educat, luminat, articulat. Asa ca lovesc, din rasputeri si din toate pozitiile, in ceea ce a mai ramas din educatia si invatamantul din Romania. Iar pe copiii lor ii trimit la studii in strainatate (in caz ca acei copii sunt capabili sa studieze).

    • Este dureros si jalnic, dar EXISTA O SINGURA ROMANIE,, cea care a votat masiv PSD in 2016, sau cea care a stat acasa in ziua votului si a permis inscaunarea acestei guvernari a hotiei si minciunii, care va prabusi definitv tara, fara vreo posibilitate de redreare, decit in bratele primitoare ale Moscovei !
      Vocil izolate, unele cu adevarat protestatare , altel jalnic plingarete, care se opun acum , sint neputincioase, din pacate, in fata vointei unei gloate indobitocite, pe care unii mai continua sa o numeasca ” poporul roman” . Ma doare inima sa scriu asta, dar….. dormim somnul de veci, asa cum ni l-am asternut singuri !

      • @ Dan Nicolescu

        Cred, totusi, ca exista cel putin doua Romanii. Eu nu fac parte din acea Romanie evocata de dumneavoastra. Convietuiesc cu ea, dar nu ma reprezinta. Am fost la vot si n-am votat PSD si sunt convins ca nu sunt singurul. Chiar daca cea de-a doua Romanie are un aer de „ilegalitate” sau de „insurgentza”, ea exista, respira munceste si gandeste.
        Cei care au stat acasa fiindca „n-au avut cu cine vota” au 4 ani sa inteleaga ce-au facut si sa-si traga concluziile.
        Asa cum spune „Catalin”, mai jos, primenirea generatiilor poate da o sansa Romaniei Noi.

    • Nu vreau sa fiu cinic dar probabil ca va trebui sa dispara generatia celor care au fost educati sa aplaude la comanda si sa creada ca se decide totul „de sus”. Doar cozile de doua zile la Alimentara pentru un chil de carne congelata cine stie cand era numai un bun prilej de socializare, nicdecum imaginea mizeriei in care traiam.

  3. Cu toată stima pe care o am pentru autor, cred că de data asta greșeșete.

    Univeritățile de stat sunt ale statului așa um e spune și numele lor :D . Fără paralele statului ele ar închide taraba mâine E deci dreptul statului (oricât de prost ar fi administrat acesta) să facă ce crede că e mai bine cu încasările și fondurule lor. E un adevăr crud, dar totuși un adevăr.

    Nu cred că asta e o miză electorală pentru PSD. Tot ce-i trebuie PSD-ului ca să trumfe în condinuare sunt idioții ingenioși care stau acasă la alegeri pe motiv că „toți sun t la fel” sau „aceeași mizerie”. Iar papagali din ăștia sunt gârlă mai ales în mediul universitar. N-așa?!

    • Va multumesc pentru comentariu. Veniturile universitatilor publice sunt constitutite si din fonduri care nu provin de la bugetul de stat. Chiar daca si aceste venituri, potrivit legii, sunt fonduri publice, trebuie recunoscut dreptul universitatilor de a decide, in virtutea autonomiei universitare si respectand legea, cum anume sa fie cheltuite.

      • Vă mulțumesc și eu pentru răspuns. Mă tem însă că nu m-ați înțeles. Executivul poate decide legal în mod unilateral înființarea, desființarea, extinderea, sau restrângerea unei universități de stat. Autonomia universitară e doar o formă de delegare temporară a autorității proprietarului (statul) către universitate. Dacă statul o poate omorâ legitim atunci poate să o și jumulească la fel de legitim. :P E fără îndoială imoral dar nu ilegal.

        Din păcate foarte puțini români par să fi înțeles atât în 2012 cât și în 2016 pericolul mortal repreznetat de accederea PSD la putere. Iar acum observ că foarte mulți sunt revoltați și șocați de faptul că PSD chiar uzează pe deplin (și adesea abuzează) de puterea pe care idioții ingenioși i-au dat-o cu indiferență criminală.

  4. Intr-adevar exista doua Romanii.

    Nu trebuie sa iesi din Bucuresti ca sa vezi cele doua fete – ca sa vezi fenomenul. Daca mergi in zona politehnicii sau a universitatii mai ai o visiune – altfel esti servit de un robotel , cu minte sau fara minte – de la caz la caz.

    Ideea Martzafoilor acestia este alta.

    Ataca ca un pelican sau ca o balena –

    ciocul larg deschis nu conteaza pe cine si ce inghiti – intra la cantitate – toata chestia este sa fie rapid si cat mai mult – si de aceea ei NU AU NEVOIE de nici o logica.

    SE verifica inca o data ca daca un nebun – cu raspunderi ministeriale – arunca o piatra zece intelepti se chinuie sa o scoata. pentru ca piatra aceeea are o valoare, estecumva pretioasa….. –

    Acum tema de casa pntru Bucurestenii cu logica –

    IN videoul de mai jos apar 2 muschetarii pe care copiiii ii iubeau fff mult.
    Astazi 25.09.2017 muschetarii de la minutaul 0.53 erau disparuti.

    https://www.youtube.com/watch?v=RTqjU7vDPZQ

    Au fost deja topiti muschetarii?
    LOgic – NU CREd,
    Dar in fara de logica lor orice este posibil.

  5. Logica nefracturata cum ar suna: veniturile sunt ale Universitatii, sa face ce vrea cu ele si cheltuielile sunt ale statului, sa se descurce cum stie? :P
    M-am uitat putin pe bilantul la 6 luni si vad asa:
    Contul de executie patrimonial
    Total venituri operationale 144,8 mil (130,6 in 2016 tot la q2)
    Total cheltuieli operationale 238,9 mil (156,4 in 2016 la q2)
    Deficit 94,65 mil (26,35 in 2016 la q2)
    Aveti un foarte mare „surplus” de deficit anul asta, vad ca vine din cheltuieli de capital, amortizari…aici nu aveti nicio problema?
    Salarii si contributii angajati 102,4 mil ( 95,2 mil in 2016 la q2)
    Active 1155 mil….ohoho, e ceva.
    Datorii 125 mil
    Capitaluri proprii 1029 milioane.
    Ce inteleg eu:
    Sa ne gandim daca ati fi privati. La CP de 1029mil un ROE 10 % decent (spre mic) ar insemna sa aveti un profit net de vreo suta de milioane, si nu o gaura de cam tot atata.
    Aici cred ca trebuie lucrat, sa majorati veniturile consistent, daca vreti sa va sustineti macar fondul de salarii si sa nu mai depindeti atat de mult de stat.
    Aveti un salt baban la chelt de capital si amortizari…de unde vine? ati facut ceva investitii serioase recent de aveti asa un salt? Ce produc aceste inv, ce ROI estimati?
    Vad ca fondul de salarii pe jumatate de an s-a marit, oricum. De la 95 la 102 (adica vreo 7%)Mai aveti si ceva provizioane ptr legea 85 2016…aaaa, ce zice legea? ma uit pe normele de aplicare, ca alea sunt de baza (in lege nu am gasit ca e valabil si ptr universitari, doar ptr cei care au decizie in instanta, poate mi-a scapat)
    „beneficiari – personalul didactic și didactic auxiliar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar și universitar de stat, precum și din bibliotecile centrale universitare, încadrat în perioada 1 octombrie 2008 – 13 mai 2011, respectiv într-un interval de timp din această perioadă, care nu au beneficiat de plata diferențelor de drepturi salariale prevăzute la lit. a);”
    Adica sunteti clar benficiari al legii
    „Plata diferențelor de drepturi salariale către beneficiari se realizează eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, potrivit prevederilor art. 2 din Legea nr. 85/2016.
    ––
    b) pentru instituțiile de învățământ superior și unitățile și instituțiile de învățământ subordonate Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice – de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului.”
    Adica legea zic clar ca se face de la bugetul de stat, mai exact
    „se plătesc din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, pentru finanțarea cheltuielilor de personal din unitățile și instituțiile de învățământ preuniversitare de stat, precum și din bugetul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, pentru personalul didactic din inspectoratele școlare și din unitățile aflate în subordinea acestora, în conformitate cu dispozițiile actelor normative care reglementează plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice.”
    Cine-i „statul” cae plateste? Noi, din TVA. Pentru ca s-a catigat un proces. Ptr ca au fost promisi bani fara a avea surse de finantare, pentru ca nu se tine cont de ciclul economic, pentru ca deficitele au ajuns la cer si din aceasata cauza, pentru ca logica nu e doar ptr cheltuieli ci si pentreu venituri.
    Concluzie.
    -daca ati fi pe profit, OK, sunt banii dvs si lege zicea ca plata aia se face de la bugetul de stat (cam fara logica de finatare, dac tot vorbim de logica)
    -daca sunteti pe minus veti primi finantare de la bugetul de stat oricum, deci si banii aia de salarii se pot considera ca sunt primiti de la bugetu lde stat. Asa ca nu prea vad unde e fractura logica, oriccum nu va aoperiti cheltuielile si trebuie sa fiti subventionati.

    Poate lamuriti un pic chestiunea, cred ca e foarte instructiv sa intelegem cum functioneaza o universitate de top din Romania (nu e o glumita, chiar as vrea sa stiu cum e cu banii). Ptr ca si judecatorilor li „s-a rupt „de unde vin banii aia si ce eficienta au.
    Stiu ca e o moda cu victimizarea invatamantului, dar nici banii nu sunt infinitim nu poti merge pe pierdere la nesfarsit.

    • „Sa faca”, sau doar „face” era in prima varianta… am tot incercat sa formulez mai bland, paispe variante pe putin, scriu de vreo juma de ora la el …brrr, am avut ceva „spaime” daca sa postez sau nu comentariul, nu e la moda sa nu „vaiti” invatamantul…dar asta e, as vrea sa stiu cum vedeti chestiunea din aceasta perspectiva (mai altfel decat e obiceiul pe aici)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Dumitru
Mircea Dumitru
Prof.univ.dr. Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii. Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a publicat peste 50 de articole în reviste de specialitate şi capitole pe teme ca logică modală, teorii despre adevăr, semnificaţie, raţionalitate, filosofia lui Wittgenstein, logică contemporană (Quine, Kripke, Kit Fine), realism, esenţialism, relativism. Competenţele sale de predare şi cercetare acoperă domeniile logicii filosofice, logicii simbolice, filosofiei limbajului, metafizicii modalităţilor, epistemologiei, filosofiei minţii şi a conştiinţei. De asemenea, a tradus în limba română lucrări de Nozick, Nagel, Wittgenstein, Quine, Forbes, Kripke. Prof.univ.dr. Mircea Dumitru este Rector al Universităţii din Bucureşti din 2011 şi membru al Academiei Române din 2014. În perioada 2011 – 2014 a fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro