Home » Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

Ma trec fiorii: Daniel Barbu, Shakespeare si SIDA

Vladimir Tismaneanu decembrie 9, 2013 Reactie rapida, Societate/Life
36 comentarii 3,751 Vizualizari

Nu mai este vorba de ignarul domn Dan Sova si declaratiile sale negationiste. De data aceasta a grait insusi ministrul culturii, renumit politolog si profesor, Daniel Barbu. Am citit de cateva ori ce-a avut de spus. Este de-a dreptul siderant. Dl Barbu crede ca se cheltuieste excesiv pentru prevenirea si tratarea SIDA si ca din reducerea bugetului alocat in aceasta directie s-ar putea pune in scena magnifice spectacole Shakespeare. Nu este vorba aici de o hiper-interpretare: declaratia este deopotriva absurda si obscena. Nu ma joc cu cuvintele. Faptul ca dl Barbu a revenit cu niste vagi scuze nu schimba esenta chestiunii: ceea ce-a spus probeaza o infinita lipsa de empatie si jigneste chiar umanitatea din noi. Cat priveste referinta la Africa de Sud, mi se pare scandaloasa. Nu e nevoie sa spun ce rol a avut Nelson Mandela in lupta imptriva SIDA si cum acest flagel a afectat chiar familia sa. Dl Barbu comite o orientalizare penibila a unei tari si a unei culturi care merita intreg respectul nostru.

Nu stiu la ce muzeu din lume ar putea merge dl Barbu pentru un curs intensiv de sensibilizare, asemeni vizitei-fulger a d-lui Sova la Muzeul Holocaustului din Washington. Pana una-alta, poate ca va gasi timp sa vada doua filme, ambele legate de acest subiect. I le recomand cu caldura in speranta ca va intelege ca spusele sale au fost resimtite drept jigniri de toti cei care pretuiesc viata umana. Daca Shakespeare ar fi trait, ar fi scris poate o tragedie despre efectele acestei maladii (ori sindrom). Avem prieteni apropiati de familie care au suferit ori sufera de ea. Unii s-au stins din viata, altii au invins si traiesc. Dar solidaritatea umana transcende limitele cercurilor de prieteni, trebuie sa fie universala. Cele doua filme sunt “Dallas Buyers Club” si “Filomena”.

“O comparatie nefericita, atata tot”, afirma imperturbabil dl Barbu. Eu unul primesc aceste cuvinte ca pe o palma pe propriul meu obraz. Nu cred ca sunt singurul care simte astfel.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16167624-ministrul-culturii-sustine-bugetul-pentru-programul-national-pentru-prevenirea-tratarea-hiv-sida-este-prea-mare-nu-inteleg-nu-suntem-africa-sud.htm

http://www.youtube.com/watch?v=EZQkETG0aJ0

http://www.youtube.com/watch?v=cC6mv0KhOBY

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , ,Currently there are "36 comments" on this Article:

 1. euripide spune:

  …sau barbu, baba si mitraliera !
  domnule, primatele astea nu au alt scop decit sa si asigure perpetuarea : in lipsa de solutii economice viabile mizeaza pe vinderea resurselor naturale (cazul pungesti) si inventarea de noi taxe si impozite. simple as that !

 2. Lupul Monarhist spune:

  O mica observatie– filmul la care faceti referire se numeste “Dallas Buyers Club”.
  Dallas Cowboys este echipa de fotbal-american din NFL.

 3. Razvan spune:

  “Politica pentru barbari” :-o
  Daniel Barbu este unul dintre politicieni romani inteligenti. Inteligent… adica cultivat, educat, citit. Ce a scris el este de departe cu mult mai lizibil decat ce au scris ceilalti politruci.
  Da… luat la rece… Daniel Barbu nu sta chiar asa de rau in comparatie cu ceilalti politicieni.
  Si atunci ?…. Eh, aici e aici. Daca unul din cei mai educati politicieni ai nostrii poate zice asa ceva… va dati seama cam in ce fund de caldare suntem !? Altul… sorbonard deh… batea campii daunazi despre “imaculata anticonceptie”…. :-o ramai cu gura cascata. Cred ca e un virus ceva… le atinge materia cenusie. Se transforma in zombii numai ca astia nu sar la beregata ci la bani. O fi contagios ?
  Cred ca toti sunt “morally challenged” si da… cred ca asta e o boala contagioasa pentru morala nu poate fi decat colectiva.
  In fiecare zi se demonstreaza ca Romania e tara tuturor posibilitatilor… posibilitati rele evident.
  las’ la o parte scandalosul din acest eveniment. Dar ce naiba ne facem !?

  • Guardian spune:

   “Keep me away from the wisdom which does not cry, the philosophy which does not laugh and the greatness which does not bow before children” – nimic din aceasta frumoasa zicere, nu i se aplica marelul profesor…ministru al Culturii!

   La ce bun toata “eruditia” ,”educatia” si “inteligenta” cind finalitatea, rezultanta acestor vectori, care ar trebuie sa defineasca un caracter frumos, e exact opusul a ceea ce ar trebui sa fie…Mister Barbu e intii om, si ar trebui sa fie si profesor (am mari dubii, ca e si profesor, si nu angajat pe functia de profesor al fostei Stefan Gheorgiu) si apoi liberal (vorba vine) si om politic…
   Deplorabil, si nu e prima data…domnul e din ce in ce mai ridicol! Si-apoi, cu voia dv., cine se aseamana se cam aduna, asa ca aristocratul domn Barbu, nu e cu nimic mai prejos decit competentul sau coleg sova, ori si mai competentului dumnealui sef vvponta…..am impresia ca e doar un simplu ciubucar si dumnealui ca mai toti “colegii” de “guvernare”….De-ar fi fost asa de mare profesor, si hai sa admitem ca de dragul patriei s-a sacrifica, si isi indura cu stoicism vecinatate mediocritatilor…ar trebuie sa afiseze un pic de detasare intelectuala, de pragmatism, si de noblete..el se bate cu hypsterii pe strada….Sa-mi fie cu iertare, zice-se ca si Heydrich era super-inteligent…de super-inteleginti de astia mai bine ne lasam pagubasi…

   • Razvan spune:

    Gaurdian, mon cher, sper ca nu ti’am dat senzatia ca il apar pe ministrul culturii…

    • Guardian spune:

     Nu,nu…imi cer scuze…am inteles perfect demersul dv…intentia mea a fost sa acentuez de fapt ceea ce spuneti dv…toate bune…

 4. Supastaru spune:

  1. A se remarca faptul ca Daniel Barbu are mai mult o problema cu existenta in sine a unui program pentru prevenirea/tratarea HIV/SIDA: “cate festivaluri am putea face [...] daca nu am avea acel program”

  2. Cu atat mai sinistra o asemenea declaratie din partea unui reprezentant al statului roman cu cat un procent considerabil din bolnavii cu SIDA din Romania au contractat HIV in spitale (de la stat)

 5. Serban Pretor Serban Pretor spune:

  Degeaba este un “renumit politolog si profesor”, domnul Daniel Barbu nu a inteles ca palaria de ministru, de om politic in general, nu i se potriveste, este prea mare pentru capul lui. Dar la urma urmei ce sa ne mai miram. Este o boala a multor politicieni actuali si ea provine de la cei care ii numesc in functii, competentele specifice functiilor nefiind luate in consideratie nici macar ca ultim criteriu.
  Si ca sa apreciem consecventa conducatorilor nostri, am auzit inca una gogonata: Corina Dumitrescu, distinsa plagiatoare agramata – judecator la Curtea Constitutionala. Triste vremuri pline de umor.

 6. Vali spune:

  @ Vladimir Tismăneanu

  Cînd fotoliul pe care-l umpli te copleșește sau te sîcîie stingheritor, fie demisionezi onorabil, fie perpetuezi ridicolul. Lui DB nu-i iese decît continuitatea bolîndă. Cu cît omul e mai șters, mai ineficace, mai șchiop, cu atît înverșunarea lui va fi mai „exotică,” mai de neînțeles. Barbu se vrea un funcționar luminos, o vitamină rarissimă. Rezultatul? Hamlet versus SIDA. “Dau regatul meu pentru o catharsă!” Omul e, neîndoielnic, călărit de duhuri toxice, de fantasme dramaturgice stahanoviste. Cum să corectezi asemenea derapaje? Au vreun efect ofurile vertebrate de aici? Fiorii de elită? Mă întreb…

   • hatru spune:

    Ma intreb cum ii gaseste. Aia care n-au dosare penale sau procese pe rol sau incompatibilitati sunt iremediabil tampiti. Stai si te intrebi daca nu tocmai faptul ca sunt tampiti i-a impiedicat sa fure.

    • dusu spune:

     mare adevar graitatzi :´´ Stai si te intrebi daca nu tocmai faptul ca sunt tampiti i-a impiedicat sa fure.´´
     intr o lume ca aia cred ca intr adevar doar cei timpitzi nu fura !

  • Peter Manu spune:

   @ Vali

   “Fiorii de elita” e o sintagma foarte reusita, draga Vali. Pentru ca Daniel Barbu, poate mai subtil decat apare, face parte din elita si a inteles sa propuna o alegere intre doua lucruri care nu intereseaza, in Romania, de fapt, prea multa lume: ingrijirea bolnavilor cu SIDA si incurajarea expresiei culturale. “Fiorii elitei” ar trebui sa o duca, si probabil o va face, la aceiasi alegere ca a lui Barbu.

 7. bugsy spune:

  D-le profesor, un singur lucru nu inteleg din articolul dvs, anume de ce “renumit politolog si profesor”?

  • Il respect pe profesorul Daniel Barbu, autorul unor carti importante. Generatii de studenti le-au citit cu folos. Gafele intolerabile de genul acestei declaratii (ma rog, gafa e un eufemism) nu schimba biografia sa intelectuala. O complica, neindoios…

   • Vali spune:

    Aș răspunde altfel : dacă n-ar fi fost un “renumit politolog si profesor”, mă îndoiesc că ați fi făcut un text îngrijorat în marginea tumbelor sale recente…

   • Petre Opris Petre Opriş spune:

    Stimate domnule profesor, vă rog să mă scuzaţi dacă ideea generală pe care o afirm s-ar putea să vă supere. Domnul Daniel Barbu a scris o carte de referinţă, dar nu a înţeles nimic din ea. Din punct de vedere medical, acest lucru intră la categoria “schizofrenie”. Şi nu doar Daniel Barbu este atins de acest simpton, ci şi Victor Ponta (prim-ministru “Hăis” şi deputat “Cea” în cazul “Roşia Montană”). Dacă aş fi mai aspru, aş spune că Danile Barbu nu a crezut o clipă în ideile pe care le-a enunţat şi demonstrat în opera sa ştiinţifică, domnia sa a creat un produs precum muncitorii la o bandă rulantă şi, în momentul în care a fost pus în situaţia de a aplica propriile idei, a dat cu oiştea-n gard. La fel s-a întâmlat în cazul comuniştilor din România: s-au înarmat cu un bagaj minim de cunoştinţe teoretice (preluat din “Cursul scurt de istoria PCUS”) şi punerea în practică a ideilor a fost dezastruoasă.

 8. Lupul Monarhist spune:

  Nu stiu la ce muzeu din lume ar putea merge dl Barbu pentru un curs intensiv de sensibilizare

  Ii recomand “National AIDS Memorial Grove”, o sectiune a Golden Gate Park din San Francisco, CA, dedicata victimelor SIDA si educarii publicului in acest domeniu:

  http://www.aidsmemorial.org/about

  Un episod clasic de “poor judgement”. Merita remarcat faptul ca dl. ministru si-a cerut scuze, un lucru foarte rar in Romania si aproape inexistent printre politicienii romani.

 9. cristian dogaru spune:

  bografia intelecuala si moralitatea sunt lucruri diferite, desi des confundate. domnul Barbu a fost implicat in trecut în afaceri necurate. acum probabil că e ciudos că nu mai are acces la asa multi bani
  http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2004/05/040505_phare_tempus.shtml

  PS oare domnul Barbu are copii? ar fi interesat sa faca un stagiu de o luna la Sectia clinica VIII – boli infectioase HIV/SIDA copii?

  • Razvan spune:

   problema nu nu este numai de moralitate ci de suspendarea judecatii
   nici hotii nu sunt morali dar nu se apuca da isi dea cu parerea cat de fain e sa furi…
   ei stiu ca a fura e rau
   Or, se pare ca Dl. Barbu… nu ca nu ar gandi stramb… dar i se pare ca e chiar drept ce zice.
   Asta e ceva. Asta e socant.

   Ah… ca la un pahar de vorba cineva ar putea arunca niste cuvinte batjocoritoare la adresa unor bolnavi… ba chiar ca ar putea la o adica sa ia de la niste bolnavi ceva… sa fure… dar sa o faca pe sest… nu cauti sa ii convinga si pe altii de justetea gandului sau.
   Or, asta… este cutremurator. Chiar sa crezi ca a inchide un program de sanatate pentru un festival la Craiova… uuuh… si sa mai amintesti senin si de “statul cultural”… ooooo nu face decat sa imi aminteasca de programele de igiena sociala din anii ’40…

   • hatru spune:

    Afirmatiile lui Barbu sunt riscante si daca le-ar face cineva la carciuma din colt. Cinevaul ala risca sa bea singur la masa dupa . Dar sa fie facute de un ministru al unei tari europene in XXI si culmea, ministrul ala sa fie ministrul culturii imi pare ceva de necrezut, un cosmar…n-am cuvinte.

    • Razvan spune:

     Am dubii in privinta statului singur la masa…
     Eu nu as subevalua cinismul si nesimtirea populatie… o populatie in care cultura manelelor a inflorit tocmai din aceasta cauza.
     Cultivarea caracterului nu a fost de multa vreme o prioritate pentru educatori. Copiii sunt azi lasati sa zburataceasca prin scoala intr’o harmalaie de nedescris in virtutea unor idealuri pedagogice care nu au nimic dar absolut nimic cu formarea caracterului. Creaturile grobiene incep sa se formeze din primii ani… la gradinita, scoala, after-school .. notiunea de 7 ani de acasa e o amintire cvasi-mitologica.
     Nu… nimic nu ma face sa cred ca acel cineva ar ramane singur la masa…
     Tocmai ca aceasta societate nu mai are astfel de valori. Si probabil ca asta e cel mai infricosator lucru. Cum am mai comentat adesea numai o catastrofa poate fi punctul terminus al acestei aventuri a nesimtirii. In momente de cumpana oamenii vad cine are caracter si cine nu.
     (ma gandesc la discursul de la sfarsitul filmului Scent of a woman)
     Si dovada va fi ca ministrul culturii va fi bine merci lumea considerand acest episod un mic scandal creat de opozitie. Singura opinie publica de care se tem ai nostri politicieni este aceea internationala, cum a fost in cazul lui Sova, pentru ca acolo inca se folosesc principii si valori. Noi… D-zeu cu mila.

 10. Klamm spune:

  O alta recomandare de film pentru D-l Barbu: Philadelphia.

  http://www.youtube.com/watch?v=cl4B9AU45P4

 11. UnOarecare spune:

  Nu e frumos sa te legi de persoane dar nu ma pot opri sa nu remarc ce fata de depasit are. Trebuia sa stea la catedra lui ca acum a ajuns incompetent conform Principiului lui Peter.
  Eu nu pot sa inteleg cum un om de buna credinta poate vota sau activa impreuna cu PSD-ul lui Iliescu si Nastase care au distrus tara asta sau cum un pretins intelectual sa se subordoneze unui plagiator gogonat ca Ponta. Incredibil ce fac emotiile primare din oameni.

 12. costelus spune:

  Gafa? Ce gafa? Omul a fost sincer si trebuie apreciat pentru asta!

  De zeci de ani exterminarea bolnavilor in spital e politica de stat in Romania. O stie toata lumea, politicieni si oameni simpli, si o accepta. Politicienii ca sa fure banii (si pentru ca ei oricum se trateaza la Viena), iar oamenii simpli din nepasare. Cei carora le pasa sint prea putini ca sa conteze.

  Uneori adevarul e cinic si inuman, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l ascundem.

 13. Mamaie spune:

  Ministrul Barbu are dreptate intr-un fel, doar exprimarea a fost nefericita. Realitatea este ca, din acei foarte multi bani care se cheltuiesc cu subiecte pe tema “HIV-SIDA”, doar a zecea parte ajunge probabil acolo unde trebuie, adica pe tratamentul si integrarea pacientilor seropozitivi, respectiv pe preventie. Restul se risipesc prin buzunarele unor smecheri si al unor ONG-uri capuse. Cunosc detalii din sisem si stiu foate bine care este situatia. Ceea ce ar fi trebuit sa afirme domnul Barbu este ca ar trebui sa existe un control strict si cinstit al cheltuielilor, nu numai cu programele legate de HIV/SIDA, ci cu toate programele din domeniul sanatatii publice.

 14. Hantzy spune:

  Cinism, obscenitate, absurditate, sideratie! Ministrul culturii, dl Barbu, a dat cu bata in balta inca mai rau decat un alt liberal de la acelasi minister, care isi dorea raufacatorii expulzati prin deserturi. Sa nu arati compasiune fata de semeni loviti de soarta e, intr-adevar, revoltator.
  dar totusi am putea sa privim lucrurile,neparticularizand-le la cazul SIDA / HIV, si altfel. Resursele financiare sunt limitate. E un fapt! Favorizarea unui obiectiv atrage deci defavorizarea altuia. Indiferent cat de sensibil ar fi unul sau altul. Exista totusi un punct critic, de la care orice subiect devine sensibil in raport cu un altul. Altfel orice procent alocat napastuitilor n-ar mai fi indestulator si n-ar exista nicicand dreptul de a-l reduce pentru a indeplini alte scopuri. Vad ca nu se ia in calcul deloc acest lucru. S-ar naste mai multe intrebari si discutii mai putin resentimentare si mai aplicate, cred.

 15. Chianti spune:

  Dle Barbu mi-a fost profesor de stiinte politice undeva in ultimul deceniu al secolului trecut. Fara a fi genul de om de stiinta pe care il prefer, dl Barbu este fara dubiu un intelectual si un om cu o biografie importanta. In aceeasi masura, dl Barbu este genul de intelectual elitist in sensul rau al cuvintului: are putina simpatie pentru omul obisnuit.

  Din pacate dl Barbu si-a ratat (anulat?) vocatia de intelectual (prin definitie un om care chestioneaza, relativizeaza, teoretizeaza etc) din momentul in care a pasit sprinten in studiourile Antenei 3. In buna masura, din cauza acestei participari dl Barbu este astazi ministru: el a fost recompensat pentru schimburile de “idei” cu alde Ciuvica, Badea sau Dana Grecu, nicidecum pentru istoria intelectuala a domniei sale. Participand, de multe ori cu elan, la acele mici adunari de infierare a dusmanului politic, dl Barbu si-a pierdut capacitatea de relativizare si de teoretizare. Mai mult, cred ca domnia sa si-a pierdut si proprietatea termenilor si mai ales bunul simt al ideilor, ceea ce este cronic pentru invitatii Antena 3.

  Prin urmare, mie nu mi se mai pare o surpriza ca dl Daniel Barbu “reuseste” sa emita o asemenea ineptie in spatiul public. Deja o facea de citiva ani buni, este drept, la alt nivel si fara un impact direct asupra unor oameni pusi de viata in mare dificultate.

 16. amanda13 spune:

  Domnule Tismaneanu, de la o vreme incerc sa evit site-urile romanesti (din motive intemeiate – vreau sa nu ma enervez pentru ca nu doar viata mea depinde acum de mine), insa nu pot sa nu remarc cinismul si micimea umana a acestui individ, ingustimea rationamentului sau, lipsa lui de sensibilitate si de scrupule. Ministru al culturii? Asta spune totul despre cei care sunt la putere astazi in Romania! Si intre timp lumea vrea sa salveze pungestiul si se baricadeaza in institutii, iar cand vine vorba sa protesteze pentru ceva cu adevarat important – ca statul de drept sau bunul simt elementar, nu doar ca stau in case, dar ii mai si voteaza masiv pe astia (un pariu pentru urmatoarele alegeri – peste 60% USL).

 17. amanda13 spune:

  si tot din ciclul “cultura romana sub USL”, o mostra de spiritualitate si colinde “traditionale”… sa stiti ca nu m-am putut abtine si am cautat in emisiune pentru ca nu-mi venea sa cred ca este adevarat. De-a dreptul infiorator! http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-16175577-emisiunea-tvr-3-oita-pufulica-bascalie-scandal-gds-revista-22-transmisia-inclus-colind-profunde-accente-antisemite.htm

 18. Alexandra spune:

  Sa adaugam “Philadelphia”, un film greu de revazut!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)