Home » Reactie rapida » Citesti:

Minciuna colosală demontată (involuntar) de USL

Miron Damian iulie 11, 2012 Reactie rapida
80 comentarii 9,021 Vizualizari

Manualele despre propagandă recunosc valoarea – în acest domeniu – la ceva numit ”minciună mare”. Mecanismul ei de acțiune e foarte simplu: oamenii pot recunoaște ca atare o minciună obișnuită, pot admite disponibilitatea cuiva de-a minți în acest fel. Probabil că mulți dintre ei au făcut la fel, în circumstanțe mai mult sau mai puțin vinovate. În schimb, mult mai puțini au recurs la minciuni colosale, cele care nu doar neagă adevărul, ci-l atacă frontal, îl pervertesc. Extremismul le dă forța de convingere. Oamenii nu-și pot închipui că cineva ar putea minți așa grotesc, cu atâta ușurință și tupeu. Un pungaș prins ar putea nega fapta. Același pungaș ar putea spune însă că a luat portofelul doar ca să recupereze o parte din datoria pe care păgubitul o avea la el, că i-a făcut acestuia un serviciu. Sigur, nu în lumea pungașilor obișnuiți găsim astfel de apărări, pentru că lor le lipsește o condiție esențială pentru ca minciuna colosală să treacă drept adevăr: blocarea sistematică a informației corecte. Înalții politicieni și guvernele sunt cele capabile de așa ceva, acolo își găsește locul acest tip de propagandă.

Iar în guvernul Ponta minciuna e la ea acasă. Premierul și susținătorii lui le emit pe bandă rulantă, într-un torent stupefiant, toxic. Și mici și mari. Din această ultimă categorie e cea care pune evoluțiile diplomatice și economice din ultima perioadă – de fapt, involuțiile, uneori dramatice – nu pe seama propriului comportament, ci pe seama celor care îl reclamă în exterior. Pungașul prins cu mâna în buzunarul altuia strigă pe toate canalele că nu i s-a plătit datoria și că el e păgubit. Șoferul beat care intră cu mașina în oameni îi dă ulterior în judecată că i-au stat în cale. Și totuși, oricât s-ar strădui ei, nici măcar pe plan intern nu pot bloca realitatea să le expună minciunile – iar în exterior mitomania guvernamentală stârnește stupefacție și revoltă. În acest caz particular, minciunile reprezentanților USL sunt invalidate peste putință de tăgadă, pentru că cei care o fac ar avea tot interesul să le valideze. Mă refer la aceeași reprezentanți ai USL.

Vă amintiți oare că până acum câteva luni, zice-se, trăiam într-o dictatură? Reprezentanții USL spuneau asta permanent, trimiteau și ei scrisori, luări de poziții la amici europeni, la instituții etc. Au mers până într-acolo încât au părăsit parlamentul național, formă extremă de protest. Mai mult, cu câteva săptămâni înainte ca ”dictatorul” să le desemneze reprezentantul drept candidat la postul de premier, au făcut o audiere publică, pe tema democrației ”în derivă” din România. Fix la Bruxelles. A participat și dl Pîrvulescu, de la o asociație numită ”Pro-Democrația”.

Revenind la prezent, pentru o paranteză: cât timp limbajul reprezentanților externi a rămas în termeni diplomatici, am văzut în spațiul public de la noi un fel de frenezie de analiză psihologico-gramaticală; mica problemă cu ”subiectiva”/”predicativa” de la Capacitate pălește prin comparație. Un efort extraordinar menit să pretindă că lucrurile sunt în regulă. Că reprezentantul MAE al Franței vorbește ca persoană particulară, sau se trezește să facă aprecieri generale despre statul de drept, fără vreo legătură cu România. Că dna Reding, comisarul pentru Justiție, își formează opinia despre țara noastră de pe urma întrebărilor puse de jurnaliști. Că demnitarii europeni care-și exprimă o îngrijorare față de situația ordinii constituționale de la noi sunt un lucru normal, pentru că, nu-i așa?, sunt de felul lor niște oameni îngrijorați.

Sigur, putem să analizăm cât de realiste sunt pozițiile astea, dar cred că mult mai accesibilă, clară și imediată e dovada empirică. Ce reacții au stârnit, la vremea lor, protestele USL, scrisorile, declarațiile, conferințele lor? Hm? Ați văzut același șir de reprezentanți europeni care să vorbească de situația îngrijorătoare a statului de drept de la noi? Ați văzut șirul de articole în presa externă? Ați asistat la căderea cursului valutar? Ați văzut UN EXEMPLU măcar de așa ceva? Păi și-atunci? Reprezentanții USL au depus toate eforturile ca să pretindă că, sub președinția dlui Băsescu, suntem un stat în evoluție către o dictatură, dacă nu chiar o dictatură. Reacția diplomatică și economică la pretențiile lor a fost însă total absentă. N-a spus nimic, nici de îngrijorare nici de altceva, nici MAE francez, nici cel german, nici liderii de grup din PE, nici comisari europeni, nici Barosso, nici Schultz, nici van Rompuy, nici reprezentanții Canadei și US, nu s-a vorbit nici despre MCV, nici despre prejudicierea aderării la Schengen, nici despre excludere din Consiliul european nici despre nimic. N-am avut articole de analiză despre situația statului de drept din România nici în El Figaro, nici în The Economist, nici pe blogul dlui Krugman, nici în FAZ-ul german, nici altundeva. Iar leul n-a picat nicăieri.

Iar asta demonstrează și demontează minciuna colosală. Astfel de reacții nu pot avea loc în urma unor scrisori trimise de politicieni din opoziție, manifestări publice, sau întrebări puse de jurnaliști. E ridicol să crezi că demnitari europeni ar putea să-și angajeze instituțiile orbește după ce declară unul sau altul, sau că oameni de afaceri ar apuca să ia decizii economice strict în funcție de ce acuză opoziția, întreabă ziaristul X sau scrie bloggerul Y. N-are vreun efect ce declară acești oameni despre puterea politică, decât în măsura în care afirmațiile corespund adevărului. De asta, la aceeași acuzație actorii externi au ridicat o dată din umeri, iar acum, la câteva luni distanță, iau foc. Sunt capabili să vadă dincolo de mitomania guvernului Ponta.

COMPLETARE: Știre din ianuarie anul acesta.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "80 comments" on this Article:

 1. ampersand spune:

  Am postat, intr-un raspuns pe Hotnews, urmatoarea reactie a unui coleg capsunar: “pai, daca presedintele vostru era sursa problemelor, atunci demiterea lui ar trebui sa va imbunatateasca ratingurile si cursul valutar; ori, din ce spui tu, e invers”.

  • sanduionescu2012 spune:

   Pai inca nu a fost demis si propaganda PDL functioneaza asa ca daca votezi pe 29 s-ar putea ca de Craciun sa fim si noi o tara de oameni normali . Cu Basescu nu se poate ! ( pana acum l-am votat mereu si el mi-a taiat salariul si i-a dat lui Udrea sa faca parcuri la sate si piste de schii :M-A MINTIT ACUM OPT ANI ! ” SA TRAITI ? BINEEE ! [ ce-mi plac glumele mele ha , ha , ha , .... ]

 2. PAPA PAUL spune:

  Domle,ce are s…cu prefectura?Titlul spune un a sicontinutul alta..A-ti plagiat cumva si nu v-a iesit?

 3. teo spune:

  O singura remarca. Titlul articolului este gresit, sau poate nu m-a dus pe mine capul sa inteleg articolul.
  Dupa mine titlul corect este: “O MINCIUNA COLOSALA MONTATA DE USL”

 4. Miron Damian Miron Damian spune:

  E montată și demontată de USL. Repet, cel mai bun argument împotriva afirmației că simple declarații ale opoziției pot duce la consecințe diplomatice și economice este exemplul contrar dat chiar de USL. De asta spun că ei o demontează. Își demontează, involuntar dar fara tagada, propria lor minciună.

  • sugestie spune:

   eventual asa:

   Propria minciuna colosala, demontata de USL

   - altminteri incep oamenii sa caute “minciuna colosala”, si n-o gasesc :), fir-ar sa fie … -

  • Mihai Stanila spune:

   Nu am sa fac nici apologia minciunii,nici nu o sa arunc cu rosii dupa unii sau altii. Poate sunt eu partinitor involuntar,insa nu am vazut atatea luari de pozitie cand tara era guvernata direct de la Cotroceni sau cand au trebuit presiuni media pentru ca Ridzi sa fie demisa,dupa ce se demonstrase ca a furat si a utilizat falsuri in apararea ei si nu numai. Incep sa cred ca pentru senzational veti scormoni oriunde numai ca sa iasa ceva de scris. Daca voi credeti ca toata aceasta crestere de curs este pentru ca Basescu a fost suspendat atunci inseamna ca fie nu stiti cum se formeaza cursul si cum e el influentat de presiunile externe, fie nu stiti cum se conduce lumea si cine si cum ajunge presedinte si care sunt cercurile de influenta, fie stiti dar chipurile “protejati” opinia publica omitand aceste aspecte. Basescu e plin de “bube”, de la flota agatata de gat pana la casele dobandite numai el stie cum, si a ajuns la disperarea marinarului care ii arunca pe toti peste bord pentru a salva chipurile corabia de la naufragiu.Corabia insa are gauri atat de mari incat se scufunda deja.Iar gaurile sunt imprumuturile luate de la FMI si masurile de criza complet inutile cata vreme nu au fost dublate de o strategie constructiva.Ei au luat bani de la FMI si i-au dat firmelor capusa ale sponsorilor si baietilor destepti, care au umflat contractele pana au plesnit.De astea nu scrieti.Nu scrieti ca Basescu detinea controlul asupra Curtii Constitutionale, nu scrieti de mafia care s-a inmultit in mandatul lui nici de gafele uriase facute de toti ministrii din subordinea sa,ca pe Boc sau pe Ungureanu nu ii consider premieri. Dar scriem. Hai sa dam cartile pe masa:NU II SUPORT nici pe USL-isti si nici pe ceilalti,dar parca nici pe PDL-aci nu ii mai vreau.Ce alegem?UDMR?Sau PP-DD, alta caricatura politica plina de flamanzi?Nu mai mentionez PNG sau Partidul pensionarilor, alte tampenii care nu au ce cauta in PArlament.Apropo,poate ne spune Basescu de ce nu s-a redus numarul de parlamentari si de ce dorea impreuna cu PDL sa le dea ungurilor autonomie,dupa ce le-a acordat si asa atatea privilegii.Sincer,i-as executa pe toti.Cand nu ai un presedinte cinstit,institutii care sa functioneze si oameni cu coloana vertebrala atunci ajungi aici.Suntem la un pas de colaps!Iar presa prezinta realitatea dupa cum vin banii.

   • Miron Damian Miron Damian spune:

    Dle Stănilă,

    nu vreau neapărat să comentez afirmațiile pe care le faceți, pentru că nu înțeleg, pe ansamblu, în ce măsură au legătură cu subiectul. Vreți ca președintele Băsescu să plece? E o opinie cât se poate de legitimă. La fel și cea privind partidele. O notez ca atare.

    Singura conexiune cu articolul ar fi asta:

    ”Daca voi credeti ca toata aceasta crestere de curs este pentru ca Basescu a fost suspendat atunci inseamna ca fie nu stiti cum se formeaza cursul si cum e el influentat de presiunile externe, fie nu stiti cum se conduce lumea si cine si cum ajunge presedinte si care sunt cercurile de influenta, fie stiti dar chipurile “protejati” opinia publica omitand aceste aspecte”

    Eu notez creșterea cursului, și demonstrez că aceasta nu are legătură cu declarațiile opoziției privind situația politică din România. Atât. Dacă pretenția Dvs. este că ”cercurile de influență” și ”conducătorii lumii” determină cursul de schimb, atunci, corelând asta cu faptul că acesta a rămas relativ stabil înainte de acest proces, când dl Băsescu era președinte, ar implica faptul că dl Băsescu are influență în aceste cercuri și la acești conducători mondiali. Nu sunt de acord cu asta, dar nu pot să nu constat că ea ar fi mai degrabă un argument pentru păstrarea lui… Mă rog, repet, subiectul e altul.

   • Liviu spune:

    Draga Mihai,sunt 99,9% de acord cu ce ai scris,dar i-mi permit sa-ti dau un sfat:numai scrie ca esti anti USL sau ca nu est USL-ist risti sa fii catalogat ca activist sau propagandist USL cu un IQ foarte mic.Eu am patit-o!Mai ales daca scsii anti PDL sau anti Basescu.S-auzim numai de bine.

 5. Flip spune:

  Raportarea la institutii straine, care nu dau doi bani pe ce se intampla cu mine ca om, sau cu Miron Damian ca ‘exceptional’ jurnalist este total gresita.

  Fiecare institutie isi protejaza investitia, asa cum face si USL.
  Incercarea de a pune intr-o lumina buna ceea ce toata lumea a vazut in ultimii ani poate fi considerata doar o jignire adusa cititorului, iar concluziile articolului sunt penibile : daca Barosso tace, inseamna ca totul e cum ar trebui ??

  E trist ca asta a inteles Miron Damian, insa e ingrijorator ca o prezinta ca pe o certitudine.
  O zi buna

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Filip,

   niciuna din afirmatiile tale nu corespunde adevarului. Nu eu m-am raportat la institutiile straine, am pornit de la o declaratie a dlui Ponta, conform careia reactiile externe (si evolutia cursului) unt determinate de declaratiile acuzatoare la adresa guvernului sau.

   N-am incercat sa pun intr-o lumina buna ce a vazut lumea in ultimii ani, fiecare are o opinie personala despre asta.

   Concluzia articolului e alta decat cea care o prezinti tu.

   In aceste conditii, mesajul tau intra in categoria “opinie politica”. Repetarea ei va fi moderată.

 6. un cetatean spune:

  dl miron, probabil aveti o memorie cam scurta, asa ca trebuie sa va amintesc
  1 protestele din iarna n-au fost organizate de usl; bujia (ca sa nu spun scinteia…ca o sa ziceti ca`s comunist) care le-a aprins a fost conflictul basescu – arafat, dupa 3 ani de tensiuni si batjocura fata de romani!
  2 in iarna, se ocupau de un alt dictator – orban …
  3 in plina criza greceasca, care le ameninta direct bunastarea vest-europenilor, li se rupea de protestele din Romania.

  Nu mai rastalmaciti evenimentele trecute si n-o mai redati “portocaliu”!

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   1. Nu m-am referit specific la protestele de strada, cine le va fi organizat pe acelea.
   2. Se ocupă doar de un ”dictator” pe rând, sau cum?
   3. A, asta era. Nu mai există criză, așa se justifică interesul. Bun, dacă asta e opinia Dvs., n-o comentez. O notez doar ca atare.

   • un cetatean spune:

    da…isi prioritizeaza situatiile de care se ocupa in functie de interesele pe care le au la momentul respectiv. ceea ce e normal…mai intii iti stingi focu` de la tine si dup`aia il ajuti pe vecin…daca mai are nevoie.

    • andi spune:

     Păi focul pentru UE e deja la ei, prin noi. Şi probabil numai asta nu credeau că au să primească de la ‘paznicul’ din est.
     Crizele astea economice prin care tot trecem le ard ‘casa’ şi la grădiniţă copiii dau foc la cearceaf.

     În ianuarie era mult fum căci nu prea aveau ce motive să ardă pentru crivăţul din Piaţa Universităţii.

    • RazvanM spune:

     - Oare niste institutii UE nu pot face mai multe lucruri simultan?
     - Spui “alt dictator”. Spune-mi te rog, ce te face sa spui despre Basescu ca este dictator? Stii ce-i aia “dictator”? Modul cum ai construit fraza este o manipulare destul de ieftina – la ipoteza pui axiomatic o minciuna pentru a denigra prin asociere.

     Ce ma mira la cele mai multe “argumente” contra Basescu este ca fie sunt bazate pe niste sabloane rasuflate ale firmelor de PR politic, fie sunt lipsite de logica. Basescu si PDL sunt criticabili pentru multe, dar demonizarea in ansamblu este gresita.

 7. Adi Rus spune:

  Cred ca a venit momentul ca europenii sa puna piciorul in prag si sa intervina in forta (poate prin MCV) pentru a-i forta pe politicienii romani sa schimbe constitutia tarii astfel incat aceasta sa cuprinda urmatoarele:

  1. Parlament unicameral cu 300 de parlamentari asa cum a decis populatia in mod democratic.
  2. Revenirea mandatului de presedinte la 4 ani si resincronizarea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare pentru a evita coabitarile.
  3. MOF ramane in subordinea parlamentului si corespondeta sa se faca prin curier oficial cu semnatura de predare primire, iar cand s-a primit un act oficial de la orice alta institutie gen CCR, Guvern, Presidentie, etc. sa fie obligati sa-l publice in maximum 24 de ore.
  4. Interzicerea Ordonantelor de Urgenta date de guvern. Sa ramana doar ordonante simple ca in Franta (care nu au greutatea unei legi). Obligam astfel guvernul sa respecte rolul parlamentului ca organism democratic.
  5. Avizul CCR pt suspendarea presedintelui sa fie obligatoriu nu consultativ. Ca in mai toate democratiile europene. CCR trebuie sa devina un arbitru ferm si clar al ordinii constitutionale.
  6. Membrii CCR sa fie judecatori de cariera sau profesori de drept constitutional si sa fie numiti nu doar de partide si presedinte, ci si de societatea civila.
  7. Daca la referendumul de suspendare presedintele este reconfirmat in functie atunci parlamentul sa se dizolve automat. Astfel traseisitii nu vor mai uza asa usor de suspendare provocand crize politice cu consecinte economice.
  8. Interzicerea traiseismului politic. Ca la consilierii locali. Sa aplicam un singur standard. Parasesti partidul, pierzi mandatul. Daca vrei sa-ti pastrezi mandatul astepti pana la urmatoarele alegeri si atunci poti sa schimbi partidul.
  9. Daca paralamentul nu pune in aplicare in termen de 6 luni decizia luata prin referendum de popor, indiferet daca referendumul a fost convocat de presedinte sau altcineva, atunci parlamentul sa fie dizolvat. Poporul este suveran in democratie si reprezentantii sai (parlamentul, givernul si presedintele) i se supun in mod absolut.
  10. Referendumul sa fie validat doar daca vin la urne jumatate din cei inscrisi pe listele electorale. Da sa fie scris in constitutie asta ca sa nu mai poata modifica care cum vrea prin OUG. Sa nu poti demite un presedinte ales de 5 mil. de oameni cu 3 voturi la o adica.
  11. Avocatul poporului sa fie ales de un comitet de 12 format prin tragere la sorti format DOAR din reprezentantii societatii civile (Italia are procedura similara cred) si sa nu poata fi demis decat la solicitarea acestui comitet, nu a paralamentului sau politicienilor. Doar e avocatul poporului nu al politicienilor.

  Si cred ca ar mai fi propuneri. Fapt e ca daca europenii nu ii vor forta (strange cu usa chiar) pe politicienii nostri sa puna toate lucrurile astea in constitutie o sa tot avem crize din astea. Oricum UE se pregateste de o intregrare si mai mare, se vorbeste de cedare de suveranitate si de statele unite ale Europei. Poate ar fi cazul sa inceapa cu noi. Suntem cel mai ramas in urma popor ca si evolutie democratica asa ca un pic de “tras de par” in sus pe scara progresului nu ne-ar strica.

 8. Mihai spune:

  Nu s-a vazut nimic in presa externa la proteste pentru ca n-a fugit procurorul stalinist Macovei sa se planga ca e lovitura de stat indepartarea lor de la ciolan, nici n-a fost nimeni sa minta despre arestarea iminenta a judecatorilor CC, nici propaganda celor platiti de catre ICR sa toarne tot felul de minciuni pe unde apucau. Atunci a fost un protest pentru Arafat si impotriva batjocurii facute de Basescu si Boc la adresa romanilor, acum e protest fiindca li s-a luat ciolanul portocaliilor acum cand e an electoral si o sa ramana fara zahar si galeti. E o mare deosebire de ce a fost atunci si ce este acum.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Buuun, altă opinie realistă: protestele internaționale sunt generate de faptul că toți acești actori externi, bașca investitorii, sunt de partea lui Băsescu. E un compliment extraordinar la adresa președintelui suspendat, pe care mă tem că trebuie să-l trec tot la opinie politică.

   • George1 spune:

    Citind articolul mi-am putut da seama de partizanatul dumneavoastră, ceea ce nu este permis unui jurnalist care se consideră independent. Multe afirmații sunt deformate, subiective. Chiar și în comentariile la comentarii dați dovadă de iritare, de neacordare ca viabile părerile unor postatori pe site. Dacă vreți să vă citească cât mai mulți români și nu numai, fiți integru.

    • Miron Damian Miron Damian spune:

     Îmi pare rău dacă stilistica vă deranjează. Totuși, pentru genul de acuzații pe care le aduceți, ar trebui și exemple, nu? Altfel pot ajunge la concluzia că lipsa mea de obiectivitate e ”simțită” doar la modul cel mai subiectiv.

 9. mihailsanciu spune:

  Din nefericire la nivelul strazilor,teraselor,taxiurilor,carciumilor satesti,termeni precum plagiat,constitutionalitate,majoritate calificata,etc,sunt pura metafizica.Am o propunere:
  Fotografia infractorului Catalin Voicu votind,in Parlamentul Romaniei, cu amandoua mainile suspendarea Presedintelui ar trebui sa se afle in fata ochilor fiecariui roman care intra in cabina de vot pe 29

  • dani spune:

   Si cine va pune fotografia in cabinele de vot???

  • un cetatean spune:

   vor plati si ei! dar trebuie sa-i prioritizam…si atunci sa incepem cu base&nuti! ce zici?

  • Dan spune:

   Pai atunci pune langa poza lui Voicu si pe cea a lu’ madam Ritzi, ca si ea a votat in parlament si e in aceeasi situatie. Doar ca ea a votat pentru “ai nostri”.
   Cat despre toata frectia asta de afara, asa au facut si cu Orban si Orban e bine merci la el acolo, ba i-au mai imprumutat si niste bani, de aceea inclusiv la marii politicieni de afara totul e un frecus aiurea. Dreapta o cam ia in bot electoral cu criza asta cam peste tot, daca si tanti Merkel pierde sunt dusi cam de prin toate tarile europene importante, asa ca se freaca tot timpul cu “ailalti” pe tot felul de subiecte de care in general ii cam doare in cot. Iar latratorii nostri PDL-isti sunt ca si cateii aia jegariti din haita care nu pot sa muste dar care latra ca sa asmuta restul cainilor…

   • mihailstanciu spune:

    Trec peste vocabularul de maidan [...].Ridzi este in curs de judecare.Voicu este judecat,condamna(in faza de apel)si puscarias.Si inca ceva:este unul din cei care erau in taburile care treceau la sala Dalles peste demonstranti in seara zilei de 21 Decembrie 1989.Cat despre”frectia asta de afara” latratul la guvernele care critica porcariile care se intampla in tara era comun si in Scanteia lui Ceausescu si pe vremea lui Iliescu,asa ca micile tale invective nu impresioneaza pe nimeni.Si nici nu schimba realitatea unei tari pusa la zid de toata Europa din cauza unor politicieni care se cred in alte timpuri.

 10. Cristi D. spune:

  @ un cetatean: te contrazic, a fost dirijat de USL. Cauta pe Google declaratia lui Viorel Hrebenciuc din primavara, care suna cam asa: “am incercat sa facem un fel de revolutie din lumea araba”. La ce nu s-au gandit pesedistii atunci este ca au creat un precedent periculos pentru politicienii post decembristi: oamenii au inceput sa iasa in strada. Pentru ca si acum, pe langa pensionarii platiti si revolutionarii fara drepturi de la TNB chiar au iesit anti-basisti, la Piata Revolutiei pe langa pedelisti chiar au venit si cetateni obisnuiti, iar la Piata Victoriei pe langa membrii ai PDL si Noua Republica erau o multime de oameni scarbiti de cuplul Ponta – Antonescu. Deci, cetatenii romani au inceput sa se trezeasca. Tarziu, dar inca mai e timp.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Cristi D.,

   nu știu ce va fi organizat PSD apropo de protestele de atunci, dar sunt convins că o parte (probabil cea mai mare) dintre manifestanți au venit acolo din voință proprie și personală. Dreptul la manifestație publică e garantat de constituție, și manifestanții și l-au exercitat, motivele fiecăruia fiind irelevante. Nu i-a împiedicat nimeni, și nu i-a acuzat nimeni că distrug economia țării sau că fac să avem o imagine proastă în lume prin protestele lor. Dar asta e altă discuție. Colegul nostru de comentarii implica, în mod fals, că m-aș fi referit la protestele respective, or eu mă refeream concret la acțiunile PSD. În măsura în care protestul chiar a fost o acțiune PSD, reproșul lui nu are obiect; iar în măsura în care consideră că n-a fost, reproșul nu are legătură cu ce spuneam.

 11. Cristi D. spune:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Hrebenciuc-protestele-intrebat-Piata-Universitatii_0_701929814.html
  Uite si declaratia lui Hrebenciuc. [Doc spune: trebuie să șterg restul pentru că nu sunt sigur dacă te-ai referit la mine, caz în care ar fi fost ok, sau la colegul de comentarii, caz în care trebuie să moderez.]

 12. tyty spune:

  Foarte corect. Cand esti inundat de minciuna ai nevoie de un “criteriu al adevarului”. Asa cum navigatorii au busola magnetica, aviatorii orizontul artificial e nevoie de a gasi si in discursul public criterii obiective. Amploarea si greutatea reactiilor internationale sunt semnificative si pot fi un bun barometru. Cel mai bun este insa cel economic. Acolo se “voteaza” cu portofelul si minciuna are picioare foparte scurte. Caderea leului si a investitiilor straine, cresterea primei CDS si inrautatirea perspectivei de tara masoara exact adevarul celor afirmate de USL. Chiar daca spre nefericirea tarii inca mai sunt oameni cu mintea spalata de o propaganda inepata dar insistenta si agresiva (vezi ca argument preluarea fara discernamant a unor sintagme propagandistice in postarile lui mihai, un cetatean (probabil turmentat conform traditiei nationale)) Asa cum arata agentiile de rating perspectiva e negativa (si nu numai in economie).

 13. demetrescu spune:

  Domnule Miron,

  Este absolut evident, transpira prin toti porii textului dvs., subiectivismul in tratarea acestor realitati de pe scena politica. Sunteti partinitor, iar daca negati acest lucru, atunci nu mai are sens sa mai discutam, le trecem pe toate la iubiri personale sau uri personale. Nu este o crima sa fii partinitor, este insa incorect sa pozati ca ziarist independent sau obiectiv in timp ce dumneavoastra in mod clar, fatis si fara sa va ascundeti militati pentru cineva si impotriva cuiva. In acest sens, nu sunteti cu nimic diferit de un Gadea, de un Mircea Badea, de un Ciutacu. Si e pacat pentru ca sunt o buna categorie de oameni in Romania care chiar doresc sa citeasca ceva obiectiv, sa terminam odata cu ura si cu veninul acesta pe care cele doua tabere le arunca una impotriva alteia. Si singurul mod in care putem sa facem asta este sa ne pastram bunul simt si sa echidistanta. Chiar credeti ca unii sunt rai si ceilalti buni? Unii au defaimat Romania si altii, din contra, sunt niste monumente de dreptate?
  E adevarat ca modul in care actioneaza guvernul Ponta este unul la limita Constitutiei (spun la limita pentru ca CCR a venit totusi si a validat suspendarea si referendumul). Sunt de asemenea de acord ca reactiile internationale de ingrijorare (subliniez, de ingrijorare, nu de altceva) sunt de asemenea normale, valide. Insa cand spuneti :”Iar în guvernul Ponta minciuna e la ea acasă. Premierul și susținătorii lui le emit pe bandă rulantă, într-un torent stupefiant, toxic. Și mici și mari” trebuie sa va asumati stigamtul exageririi. Chiar asa, toti sustinatorii lui Ponta sunt niste mincinosi notorii?Insusi Ponta emite “un torent toxic”. Asemenea invective nu pot sa faca parte din arsenalul unui jurnalist obiectiv. Sau daca le folositi, sunteti obligat sa dati exemple si din tabara cealalta; dar nu am vazut sa fi scris de exemplu despre: minciunile probate ale D-nei Anastase in plin plen; promisiunile incalcate ale D-ului Basescu (tot minciuni sunt); si multe altele. De ce nu o faceti? Pentru ca suneti un sustinator al uneia dintre tabere D-le Miron. Recunoasteti macar astra

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Dacă aveți afirmații pe care le considerați subiective, care anume ar fi acestea? Mi se pare ciudat că, pentru ceva care, zice-se, ar ”transpira prin toți porii” nu sunteți capabil să aduceți un singur exemplu! În loc de asta, pretindeți retoric ceva de genul ”unii sunt răi și ceilalți buni”. Am spus așa ceva? Puteți cita? Nu? Atunci cui îi aparține subiectivismul? Da, și ceilalți spun minciuni, și ceilalti fac abuzuri. Pentru dna Anastase, exemplul pe care îl dați, am scris vreo două articole în care îi ceream direct demisia. Unul îl puteți găsi aici. Deci, din nou, nu aveți dreptate. Care dintre noi e subiectiv atunci? De ce ar trebui musai să amintesc de ceilalți? Unde ați fost când am scris despre dna Anastase ca să-mi atrageți atenția că trebuie să vorbesc și despre Hrebenciuc? Hm?

   Nu toți susținătorii dlui Ponta sunt mincinoși, nu văd de unde se deduce așa ceva din text, m-aș incrimina și pe mine, că acum câteva săptămâni scriam frumos despre premier. Nu, reacțiile externe nu sunt doar de îngrijorare, vă pot cita declarațiile Angelei Merkel de zilele trecute, le-ați ratat cumva? Pot da nenumărate exemple de minciuni, desigur, de asta vorbesc despre torent.

   • demetrescu spune:

    “Reprezentanții USL au depus toate eforturile ca să pretindă că, sub președinția dlui Băsescu, suntem un stat în evoluție către o dictatură, dacă nu chiar o dictatură” – iarasi o exagerare. Ce inseamna “toate eforturile”? aveti cumva dovezi? vreau sa vad si eu o scrisoare a la macovei trimisa de ponta sau altii din USL….

    [Doc spune: restul am șters, opinie partizană repetată. Asta am lăsat pe post de q.e.d.]

    • demetrescu spune:

     Pai asa spuneti domnule, cenzuram ce nu ne place sa auzim…curat democractic.
     Un sfat: comment is free, facts are sacred. Where are your facts, mister?

     • Miron Damian Miron Damian spune:

      Am toată disponibilitatea să discut despre culori, dar nu cu cineva pentru care albul e negru. Am toată disponibilitatea la dialog pe teme matematice, dar nu cu cineva care îmi spune că-s subiectiv dacă zic că unu cu unu fac doi. Am toată disponibilitatea să discut despre fapte, cu cineva care are onestitatea să le înregistreze ca atare.

      Puteți considera doar părerea mea subiectivă că reacțiile internaționale au depășit nivelul de ”îngrijorare”, că USL ar fi făcut toate eforturile ca să spună că România derapează spre dictatură. Nu vă pot aduce nicio dovadă că respectiva audiere de la Bruxelles a avut loc. Probabil a fost doar imaginația mea. E ok? Am uitat ceva? Bun, în acest caz, punem punct micului dialog aici. Nu am fapte, într-adevăr. Nu pentru Dvs., cel puțin.

    • lucyan spune:

     vezi ca anatemele si irealitatea transmitea in direct mesajele usl-asilor din parlamentul european… ce alte dovezi mai vrei?

     • demetrescu spune:

      Ceea ce spuneam…”anateme”, “irealitatea”…ura, ura, venin

      • Nota – e un text lung, de fapt in draft, dar daca nu vi-l trimit asa nu mai ajung sa va scriu sau nu destul de curind ori asa ceav este s un fel de tesgare pt mine/noi caci in curidn ajungem la 30 de ani si trebuie sa tragem linie cu tara si munca voluntra enorma din SUA pt tara ; asa ca va rog macar uitati-va cine suntem si nota de la sfirsit iar acum, urgenta ar fi sa ajutati cu a afla date ca sa clarificam problematica dreptului la vot a romanilor din emigratie , caci nu numai spre rusinea statului roman dar si a noastra (chiar daca suntem volunatri si déjà aveam prea multe pe umeri ca sa va ajutam) nu a ajuns sa fie clarificata nici macar dupa intimplarile rele din 2009..

       Dle Miron,

       rareori mi-a fost dat sa citesc in presa si in comentarii afirmatii si replici- atacuri atit de penibile si apoi prelungite de pe mai multe secvente , cam toate neprincipiale iar unele timp-puerile (ex. explicatia dvs la caderea economica sau mncina MAR la USL isti cind la ei e una mica pe linga cele cu adevarat MARI si voit INABUSITOARE /distructive pt tara pe care incearca sa le demonteze cum pot , ca, din pacate ei nu si-au pregatit meticulos si cu intarituri speciale in redactiile majore internationale o masina de propaganda minima necesara pt.bataliile la care s-au avintat , cam naiv, dar si din disperare si nu numai a lor..ci, cu adevarat a majoritatii romanilor.; incearca sa le contracareze si sper, infringa sau sa se ridice deasupra lor…pt ca lar ca isi gandesc tara ..in orice caz, mutl mai mult decit in cazul Dlui Basescu..ca de ceilaiti bucuresteni de o anumita etnie ce sa mai vorbim , unii.. dadeau Transilvania inca din vara lui 1989 ungurilor si acum si l-au gasit pe MRU sa-i duca la mai mult..u ati fi din acelasi aluat tupeist sau ati fi istet ca dansul macar ati fi tacut dupa ce ati fost confruntat de doi comentatori la moduri cu adevarat de bun simt si superlativ argumentate (ii felicit, ii rog sa ne scrie cu permisiunea sa-i citam si doresc Romaniei sa aibe cit mai multi la fel, dar cit mai multi sa fie si activi in viata social/civica tocmai ca sa se formeze in sfirsit o societate civica autentic romaneasca, civilizata si eficienta, din moment ce pina acum ea a ost inabuista de cea asa zisa civica – de faot inca din 1991-1998, dar nu ne-am dat seama..si cu ajutorul ei , inclusiv cu ziristi potriviti, sa se ajunga la balansare crucial necesara mearga spre lupta eficienta impotriva coruptiei si traficului de infleunta , culmea, practicat acum pe fata chiar si de criticii lui neromani si de progres)

       Nu cred ca gazdele acestui forum sunt de acord cu maniera dvs..si nici ca nu va dati seama ati raspuns obraznic, dar stiti ca de fapt este las? si parsiv? Deci vreti sa va numim zarist? Sau sa va scuzam ca ati fi unul tinar, teribilist, infocat pe care il ia gura pe dinainte s nu e vina lui ca e angajat fara sa i se ceara eucatia adecvata? .Sau, criza de oameni bine pregatiti si seriosi Contributors lasa analisti amatori..?u as crede ca ii si invita sau ca accepta PR-isti platit sa latre si atace.. IImi parea mai bun la aparitie…..Dar asa cum au decazut EVZ, RL si Adevarul incepi sa nu te mai mir,te ingrozesti mai mult de soarta tarii si mintile acelor elev care de pe acum nu invata ca lumea (sigur ca ata convine unora care doresc un capitalism salbatic ,proclamat parsiv ca fiind de dreapta in timp ce multi, mai ales cei din academia stiintelor politicpublic policies/administartie dar mai ales ICR-istii traiesc s infloresc pe banii publicii , in cazul ICR daruiiti chiar cu MONOPOL de insusi presedintele favorit al dvs, un mare democrat, si model de principialitate si cu o istorie si spate curate ca lacrima..Iar de bun simt cit are si de dragul si respectul neamului romanesc si pt imaginea lui culturaal in lume, ne arata ca macar intr-un domeniu nu se baga jucator, dar nu numav este pt ca asa i se si pt ca nic nu mai ra nevoie sa politie durect cind totul i s-a dat/rasplait pe tava de cater ICR & co..cu cu camarile concentrice si trene lungi si asa incit sa nu veedut in tra ce e sub ele..sa va acopere cele mai mari incalcari de legi si regulamente, de discrminari , abuzuri/ si obstructionari comise vreodata de o instututie a statului (pardon, ca nu e totusi asa ci ceva SPECIAL UNIC, imbatator , ca de, vraja artei.. ..,dar, oricum nu institut, mai degraba o abentie de impresariat artistic a unora s pt doar o felie de artisti si amici favoriti, cam 10% din cit ar trebui si ar fi reprezentativ pt. Romania .si meritoriu si atractiv si nici 25% din arta contemporana valoroasa ..dar, dansii fac pe filantropii de fapt e vroba de marele filantrop si guru UNICUL HRP si, in cazul cel mai abuziv, la NY, cit mai departe de ochii tarii , doar sau mai ales pt o clica si cu gratuitate,poate dora pt vanitati, pt pasi personale , poate fara comisioane in bani dar in natura si “de bun simt/recunostinta’ pt fidelitate si voturi..ca-si permit, necercetati de nimeni si capatind bani pe de-a gata, gras din banii statului/ai poporului caruia i se spune acas ca se fac minuni pt el..in timp ce. da minuni sunt pt aceai norocosi – chiar mai mari decit au sperat vreodata..- dar pt. neamul romanesc sunt chiar crime la adresa culturii lui celei mai reprezentaive si de valoare…Dar cum ma indepartez prea mult de tema – care nu e titlul articolului sau ceea ce a vrut sau crezut Dl.Miron ca o da..ci ceea ce se degaja – reaua credinta a unor ziaristi , dar care, direct si prin legaturi abia ascunse si de faot tto mai putin ascunse..tin de o familie care oare nu observam ca e tot mai mult si mai periculos “la Famiglia”…..inclusiv cu ziaristi care, ca si Dl.Miron la un moment dat au plecat de la Cotidianul.. (A propos, l.Miron a scris la Cotidianul..si cred ca e relevant sa mentionez ceva….caci , din diaspora din SUA poate ca stiu cel bine media din tara, nu numai presa din care am adus anula zeci de ziare pt biblioteca muzuelui si centrul de documentare si analiza, din 90 incoace, dar din expereinta directa..mai ales ca am si aparut in zeci de articole si cam de 10 ori la TV (mai ales la TVR pina nu a ajuns controlat prin 1998-2000 de unii care, culmea ironiei, pe linia securista/comunista de dianinte nu doreau sa se vada ce se face bine pt.Romania in afara si apoii, doar in 2005 ..si ultima daat doar 5 minute scapate ca prin gaura acului..in 2007 pina amicii ICR nu au aflat ca sa blocheze din timp dar au cenzurat amicii lor de la Jurnalul CUltural cind am inceput sa spun ca nu se face cum trebuie promovarea culturii de catre MAE si..taiat la .ICR..- Si stiaim/stiu multe redactii si zeci de ziaristi si cum se comporta – din pacate tot mai rau – adica ii stiu chiar in tara, anual caci si acolo voluntariez mult ,minim 4 luni in medie pe an..in ultimii ani mai multe luni si mai mult la Brasov, dar far rezultate, ni schimb cu cele mai mari frustrari caci obstructionarile acestora si ale altora nedemocrati s-au extins in loc sa se diminueze..(unii poate impinsi tocmai de acesti abuzanti ai ei, cum poate ca se explica saltul peste cal al USL=istilor acum, …..blocajele sunt enorme cum bine stiti…Asa ca.am observat decaderea profesionalismuluii si a obiectivitatii minime la Cotidianul dupa ce a trecut de la Ratiu la altii in 2004 sau cind? , 2005…anume la unii dintre cei care -in ultimii ani la alte redactii – au avut , alaturi de unii de la Revista 22 (( inca de pe vremea lui Gabriel Andreescu dar mai mult sub Adamesteanu..)), Dilema, etc. au avut si au o contributie majora la nenororicirea tarii pe o cale cu toul paradoxala – acea a SCRISULUI LIBER – cultural si civic (deci la care eu nu numai ca tineam f.mult dar sunt insasi fiinta mea si munca mea voluntar de 3- de ani eset in majoritate axata pe acest coordonate cu legaturi si cu programe model/pilot de promovare/dezvoltare economica) si, cel putin aparent, nedirectionate tendentios ca in comunism, de la o forta de opresiva de sus..dar acum DIN PROPRIE INITITIVA..si preluind din forta opresiva de sus si transmitind-o in imprejur caci civismul a fost numai unul aparent…disimulat ca sa acopere dorinta de putere…In anii 90 nu am stiut asta..il vedeam doar ca un civism elitis si ingust si sufeream vazind ca nu se intaresc romanii mei, dimpotriva treptat s-au delasat, ai ales ca exact presa pe care ei o crdedeau “a lor” precum 22 si RL…nu le dadea spatiu.. iar, dac vorbim de Alianta Civica , la Ana Blandiana Stiti ce s-a intimplat de fapt cu Alianta Civica ? Asa incit treptat din una alta in alta am inceput sa vad (ca si altii..) si sa si simt pe pielea mea, dar si a muzuelui care a inceput sa se blocheze inca de la instaurarea ICR-ului (cci Fundatia Cult RO nu-si intinsese tentaculele de obstructii in diaspora ca nu e vroba doar de libertate de gindire si analiza si critca dupa cum simt acesti intelectuali elitisti zeflemitori si apoi, insultatori – apogeul fiind la HRP & co…si la care prin adaugarea in crescendo a Rodicai Culcer.etc.si a poate mai putin cunoscutei de dvs. Corina Suteu la ICR-NY se infiripa o anume miscare mai larga…si care, dupa ce am aflat de vizitele si contactele lui MRU ca ministru MAE , dar pe linie de contacte si cultura evreiasca..iar apoi cu numirea Dlui Baconksi si apoi din SUA MGitenstein..si intre ele cu mukte alte secvente semnficative precum caderea elicopterului israelian linga Brasov si survolari peste Brasov, dra pe de alta patte, rebuie sa recunosc si din citite de tot felul de note de pe internet de tip underground….si acum declaratiile de ncerzut ale acestui ambasadr al nostru, american..in interviul de la RL..cu panruile lui de marire in Romania..si actionid deja in snsul unui cuvint pe care l0a vazut inclus in comentariul unui erveu roman la nu stuu ce grup…anume de genul ca e trimis “sa va fie comandor daca nu va puteti conduce” si cu explozia de atacuri cumplite in afara ila oficlai si in presa, ca ncidiodata in istoria noastra )pt ca nu vorbim de cea comunista stiuta unde intr-adevar era un singur partid si dictatura lui ..deci era nromal sa fie criticata ca atare..cum stim bine ca a fost..) adica chiar asa de la dansii si nu fara conectii de context extern etnic?) ci de o tara pluripartid , cu aleegri libere si socotita democrata inca din anii 90 chiar cea de sub PSD-isti ….si in acesti ani si in ultimile luni cu parlamentarii alesi de oameni , indiferent de criterii, dar si nu impusi …Si atunci..? cum asa deodata ne trezim aruncati in piata oprobiului public in halul asta …chiar si cu un anume nume in fata “Guvernul lui Ponta” cind acesta nu a fost impus dar cu si de Ponta..si, mai importna,t nu acesta a luat hotaririle singur..si nci in mic grup..si nic prin manipualri de genul chira al PDL-ului in alte ocazii..ci cu real numar larg..si cind s-a ajuns cu atita usurinta la oprobiu la adresa Romaniei…ca si cum toti critici au fost cuprinsi de strehe au ajuns la o paranoie ciudata si nu mai puteai nic macars a ceara infirmatii concrete si sa le auda sau citeacs.a..ci auzeau ca un zumzet de suprterestri doar “lovitura de stat” pt ca doar sunetul de la o asemenea nava se auzeza si le impinzea creierele..chiar si ziaristilor care tot intra intr-o stare robotica si repeta acealsi lucru fara sa mai tina cont ca trebuie sa afle si parete cealallata a situatiei..indiferent care o fi..!!!!! ..Mai ales cind e totusi virba de o tara, un nume de popor….caci nu e vorba numai de guvern.., de USL ca o entitate aparte de tara..sau impusa..si nici autoimpusa, ci realmente democrata si aleasa majoritar din moment ce au avut atita voturi in iunie..

       Stie cibvea de un alt exmeplu asemanator de explozie interantional ade media si declaratii exagerate si si mincinoase cind de faot nu a fkst nic un feld e lovitura de stat ci cel mult abuzuri..manipualri la veniea unui partid la puere si guvern care ..in plus avea motive sa faca ordine si curatenie caci erau deja abzyuri mai amri si hotie sicopruitie care blocasera tara..???Adica nu se stia ? si nic ce imprumutir inrobitoare a facut guvernul TBasescu? chuar si subt masurile de austeritate si cum si-a dat bani oaenilor lui..pirn abzuir enrome..???si ca AN a fost condmabta exact pt un motiv asemanator ptcare protejata Ritzi nu a fost..si ca TB a intervenit in justtie in fel si chip..Sau aceke interventi au fist justificate cumva si acseta de acum nu au mai fost..SAdica sa nu se poate distunge ca au fost abyuzuri si de la acest presdinte in demirere ca altfek nu ar fi puut vota atiyta parlamentari ????sa nu se ia i ocnsidedare ocntextul..si cinteztele..inclusv al unie demcoratii inca in formare si in care majoritatea populatiie era vicitmizata mai rau ddecit de ciomunisti si, ca atre nuera nromal sa iasa asta la surofata…Sut multe de comenta , de reliefat si si de speculkat..si una ar fi ca e vroba de interse f,mari econimice asurpa Romanie, dar de cele militare nu se mai spune nimic? dar cine e interestya de ambele cel mai mult? Si hciar se certe roamnilor sa inchita cele mai amri abzuuri din patea extreiorului…si sa si taca..??? Iar, cei mai grav, ziarisii lui sa taca…chiar si in fata ziaristlor care clkar urasc neamul romanesc sau u au nic un dzeu i ei ,dsucm ufelt..si bun simt? ca si acest domn Miron..doar unul mic, de faot..Sa- intimplatca legatd e el am pr0nit sa dau drumul la lucruir acre s-aua dunat si leapm s nioata in diberse forme si scris unora sau altora dar nu public..Sigur ca cu a este explizii explodam si noi…dar eu una nu explzii caut si nic nu tin la ele dimpotriva sunt ce acare crede ca toate se rezilva prin orgaznaire si cooperare..si din America am invatat f.multe dar si dinainte din Ardealul meu..si din cultura noastra..nu-i asa??? iar cultra noatra, cel putin a umanistilor nu era doar cea romaneacsa, nu-i asa? Mi-am permis sa scriu astfel prt ca stiu ca merit prin ceea ce am faut major pt toti ( va faceti o idee de la http://www.romanianculture.us ), daca nu apreciere (si inca multa..) macar sa fiu auzita si, sper, sa dati ceva mai multa atentie decit altora spuselor mele (si daca vreti lamuriri sa mi le cereti.. pt ca sunt bazate pe fapte reale si nu doar pareri si nici acar dar ipoteze..(as vrea sa fie asa si sa gresec eu,.o , ce n-as da..), chiar daca ce am scris nu constituie o analiza didactica si cu scop obiectiv cum as face daca as scrie unor oficiali sau ziaristi care nu stiu despre ce e vorba sau stiu trunchiat..si chiar rau…….ci este ca sa “make a point’..de fapt mai multe si de aceea sunt si simplificari….

       (ignorati va rog greselile, mai ales de scriere caci deja sunt citeva ore si inainte am scris alte ore..inclusiv unora ca sa calrificam citeva elemente pe tema votului romanilor din emigratie caci vedeti bine ca nu e lamurita, e ceav f,nou in istorie….si trebuie facute eforuri si pt asta..) …… ca macar un om ca mine care a facut cel mai mult pt tar ade 30 de ani , din chiar proprie intiativa, cu constiinta de profesoara, de om civic, de om de cultura si de mama ca asa e bine si ca trebuie…dar si cu pasiunea pt bine si frumos, precum si cu morbul comunicarii/tendintei de a educa (pe care romanii din emigratie nu-l plac de loc..) ……si care a reusit cea mai multa si larga si inalta promovare a culturii romane din istoria Americii – promovarea culturala – dedicata trup si suflet dvoatra tuturor si iubind dialogul si dorndu-l cu oricine..chira cu cei rai…si, de fapt cu ei e cea mai mare nevoie, nu-i asa ? numia sa vrea..(caci problkema e tocmai ca cei rai nu vor dialog si asat condamn cel mai mult la acei intelectuali romani care ma cunsic si stiu de muzue si ce am afut pt tara..dr este clar ca nu le lasa ot ca de afot nu tin mai mult la tara ci la ei, la vanitatile lor daca nu la bani….) …si mai sut si cea care din diaspora/emigratie, cel lutin din cea a ultimilor 20 de ani..am sacrificat cel mai mult, la modul real , nu numia cariera mea dar si mult de tot din timpul si banii familiei…

       pt aucm rugamintea mea este sa va asociati, nu va mai consumati timpul si energia dkar in reploici scrise ci incerctai sa va cunasotti..Stiu ca multi moderatori de la forumuri nu ajuta la asta decit daca lasa numele si datele de contact ale celor care vor..deci incercati..si haidti sa formulam proteste la adresa acelora care au elaborat materialele de STIRI , comuncate si scvrisori cu exgerari pe care nu le pot jumitifica concret, adica they can not substantiate them in reasoable and convincing ways, based on data, especially on comparative and contextualized data and pertinent pro and con analysys followed by RELEVANT interpretation -which includes the basic principle that the goal must be the good of the society , therefore such writings need not be COURT like decisions but still must use thruthfull and right elemets and above all good faith adn resepct for the others and , again, desire to be and do good..

       Rodica Perciali, main founder of
       Romanian Musuem (1983 in Chicago..and until 1997), Romanian-American league (1996), Resource and Analyses Center on Romania and the Romanian Immigration (1987), Philadelphia, Princeton NJ, Brasov (with a location since 2002)
       http://www.romanianculture.us (vedeti programul de Internship; cine are viza de SUA are prioritate, ca si la programele de Brasov si gazduire in citeva saptamini)

       plaga

       lipsei de caracter dublata de ura asupra restului societatii r pe de alta parte de dorinta acerba de a domina..a intunecat mintile si altor multor ziaristi de aproape nu mai gasesti nici o publicatie ca lumea in Romania, ajungindu-se la somnul ratiunii care, stiti bine, …iar monstri sunt asa zisii ziaristi si PR-isti ca dvs care intentionat ..pe linia scrisorii Monicai Macovei catre PE. exagerati-mintiti-atacati parisiv mai mult chiar decit Traian Basescu , doriti raul cu premeditare

  • lucyan spune:

   CC a validat suspendare ca si un proces prevazut in constitutie, in rest nu a validat nimic.Punct.
   CC nu a putut sa se pronunte asupra faptelor de neconstitutionalitatea sau nu in celelalte contestatii tocmai penru ca nu mai are acest drept luat in mod fraudulos, NECONSTITUTIONAL de catre PONTA SI ANTONESCU.Legea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea de 50% + 1 la vot… Asta este adevarul, in rest autorul are dreptate, minciunile sunt la ele acasa, probabil ca sunt celebre declaratiile lui ponta cu merul la bruxelles, cu incalcarea deciziei CC, cum a salvat el scaunul gol al romaniei din pe care era vacant la ora 12, cum a zis ca-si da demisia in cazul plagiatului , cum n-a mai recunoscuit de a fost nevoie sa se puna banda celor de la EL PAIS cu inregistrarea, cum a zis el ca nu se amesteca in treburile CC si cum la o ora dsadea o ordonanta de urgenta…, cum a zis el ca basescu il schimba pe marga, chiar daca nici macar nu poate face acest lucru basescu… nu mai scriu ca ma doare mana…
   ideea articolului era ca usl a cazut in propria capcana, atat…

 14. mihailstanciu spune:

  @dani
  evident ca este vorba de o imagine mentala.Dar una asa de puternica incat va fi tinuta minte de orice votant,mai ales daca va fi popularizata la cateva meetinguri proBasescu

 15. mihailstanciu spune:

  Revin,pentruca nu pot sa imi revin citind un comentariu stupefiant pe care il face in editorialul
  de astazi din Romania libera Alina Mungiu Pippidi.Iata un fragment,cu ghilimelele de rigoare
  “Ţigănia planetară pe care o facem, mai ales la Parlamentul European, e cu totul inutilă, că tot singuri va trebui să ne rezolvăm problemele, şi aduce o pierdere majoră de imagine pentru noi. Sînt din fericire plecată din ambele mele birouri de peste două săptămîni, cu acces limitat la Internet, că mă săturasem de ziarişti străini. Cei care au crezut că îi dau o mare lovitură lui Victor Ponta mergînd cu scandalul afară, în loc de la noi, au făcut o mare greşeală strategică, pe care au şi plătit-o la ora asta”
  Este ACCEASI persoana care a laudat ditirambic prestatia lui Ponta la Bruxelles atunci cand infiera dictatura din Romania.Si mai ales ACEEASI persoana care preda politici publice si buna guvernanta …in Germania.
  Astrofizicienii care au creat teoria universurilor paralele au o prima confirmare.

 16. lucyan spune:

  felicitari… cu toate ca se pare ca sustinattorii usl n-au inteles nimic, pacat ca nu ste gadea sa le explice cum sta treaba…
  exact ca proverbul “cine sapa gropa altuia , pica el in ea”
  in iarna atat ponta cat si antonescu, pirvulescu, rovana plumb (care a mers pana acolo incat a cerut sanctionarea romaniei prin suspendare fondurilor europene) si toti europarlamentarii uslai au dus o campanie de denigrare a lui basescu si a tarii dar care nu a fost crezuta nici macar de socialistii lor din pe, dar sa fie luata in seama de liderii europeni sau presa… tocmai datorita faptului ca nu erau credibili, ca erau niste mincinosi dornici de a ajunge la putere
  acum cand presa straina si liderii europeni iau pozitie si critica vehement romania si guvernul ponta, acestia au nesimtirea sa spuna ca de vina sunt cei de la pdl care au manipulat opini publica presa straina, uitand complet ca nimeni nu reactioneaza asa pana nu verifica informatiile, ca doar nu s-au scolit toti in stilul lui ponta si antonescu, unul hot si unul repetent dar avnd amandoi ceva in comun; mint cu nerusinare si sunt setosi de putere…
  inca o data felicitari, oamenii care gandesc in aceasta tara isi dau seama cum sta treaba cu “manipularea” presei straine si a marilor lideri europeni sau din alta parte.

  • Mihai Stanila spune:

   @Lucyan:Tu stii ce se intampla cu fondurile europene?Macar asa,ca idee,nu din auzite.Ca din auzite putem si noi sa divagam aiurea.De ce credeti ca sunt platile suspendate,ca s-a trezit madam Plumb sa ceara sus si tare asta?NU!Fondurile sunt blocate deoarece s-a furat si se fura in prostie,cu o nonsalanta demna de filmele SF.Udrea a plecat la timp,ca altfel era jale.Si ea si ceilalti faimosi ministrii.Stiti cum se lucreaza acolo si cum se conditioneaza acceptarea proiectelor de comisionul consistent?Stiti cum se intarzie platile si cum pe cei de acolo ii doare undeva de norme aplicabile de UE?Daca nu, lasati subiectul,mergeti si va interesati,si apoi discutam.PDL a furat mai mult decat era posibil si a tinut prin oamenii sai de scaune pana in ultima clipa,printr-un tupeu de-a dreptul socant.Si sa te trezesti ca Oltean sa dai din gura spunand niste cretinatati absolut iesite din comun asta mi se pare deplasat rau.Nu mai suntem prosti.Da,vreau sa pice Basescu si vreau sa fie schimbati si judecatorii de la CC si cei de la Curtea de apel, si toti cei de la ICCJ. Toti sunt aserviti politic si se pierd procese din incompetenta sau coruptia lor.Toate functiile de acest gen trebuiesc ocupate de oameni fara pete in cazier,apolitici si alesi de societatea civila,nu de cine stie ce partid caruia sa-i slujeasca interesele. Si inca se trece prea usor peste fostii comunisti actualmente mari politicieni si peste modul in care si-au facut averile.Asta nu o aminteste nimeni.Corb la corb nu-si scoate ochii!, spune un proverb.

   • Virus spune:

    Mihai Stanila dixit: “Da,vreau sa pice Basescu si vreau sa fie schimbati si judecatorii de la CC si cei de la Curtea de apel, si toti cei de la ICCJ. Toti sunt aserviti politic si se pierd procese din incompetenta sau coruptia lor.Toate functiile de acest gen trebuiesc ocupate de oameni fara pete in cazier,apolitici si alesi de societatea civila,nu de cine stie ce partid caruia sa-i slujeasca interesele”

    Si credeti ca noua putere va da curs cererii dvs. absolut corecte? Dupa cum s-a comportat pina acum slabe sanse. Nu ar fi de mirare sa-l vedem pe Dl. Sova pe la CCR sau ICCJ, pe Voicu ministru de interne etc.

    Dupa cum evolueaza (de fapt involueaza) scoala, profesorii (inclusiv cei universitari) nu stiu ce competente ar mai putea iesi de pe bancile Facultatilor de Drept.

    Iar camarila partidelor de abea asteapta sa li se arunce un os!

 17. hm spune:

  Este ceea ce subliniaza si Toffler in Powershift, propaganda tip “minciuna gogonata” in care era specialist Himmler in Germania nazista. Unele chestii erau atat de gogonate incat unii chiar le credeau pe motiv ca “nu ar putea sa minta cu ceva atat de serios”.

 18. adrian spune:

  Ce credeti despre parerea D-nei din acest articol care sustine aceeasi teza a usl, pe langa o soparlta introdusa – cum ca CCR este a lui TB si se justifica atacul usl asupra ei.

  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/poporul-decide-si-cum-refacem-centrul-270191.html

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Dna Pippidi pune în paranteze încălcarea constituției, nu văd ce s-ar putea comenta la asta.

   Dincolo de asta, pot să dau o opinie concurentă apropo de altă chestie, pe care am și scris-o, de altfel:

   Este cât se poate de normal și de legitim ca o putere să-și urmeze obiectivele politice. Problema nu e cu scopul, ci cu mijloacele folosite.

   • zzolly spune:

    Domnule Damian,

    In ce priveste “mijloacele folosite”,intr-adevar ,nu intotdeauna pot fi unele din cele mai ortodoxe,pentru ca sper ca ati mai auzit adevarul de netagaduit ca politica e c…a si pentru a-ti atinge obiectivele,mai trebuie sa faci si unele lucruri asa-zise anormale,dar daca imi incercati sa-mi demonstrati ca intre cele doua rele,cea cu Basescu e mai buna,atunci,cu tot respectul pentru opinia d-voastra,dar gresiti amarnic,mai ales ca nu cred sa fiti chiar un mic NOSTRADAMUS si sa ne puteti spune ce va urma dupa suspendare si mai mult dupa evenimentul”noiembrie-decembrie”;si inca ceva,aveti cumva studii in domeniu financiar-bancar,sau de economie,de tot ii trageti cu marirea cursului din cauza evenimentelor cauzate doar de USL,sau va dati asa cu parerea sa va aflati in treaba si sa va luti banii pentru un articol poate bine platit de unii sau de altii…Va sugerez s-o lasati mai moale,ca ceea ce sustineti,cam macane…
    Cu stima,
    zzolly

    • Miron Damian Miron Damian spune:

     Zzolly,

     dar daca imi incercati sa-mi demonstrati ca intre cele doua rele,cea cu Basescu e mai buna,atunci,cu tot respectul pentru opinia d-voastra,dar gresiti amarnic

     Nu am exprimat o astfel de opinie…

     cred sa fiti chiar un mic NOSTRADAMUS si sa ne puteti spune ce va urma dupa suspendare si mai mult dupa evenimentul”noiembrie-decembrie”;

     …Nici asta nu am spus…

     si inca ceva,aveti cumva studii in domeniu financiar-bancar,sau de economie,de tot ii trageti cu marirea cursului din cauza evenimentelor cauzate doar de USL

     …Si nici asta. Exista opinii din domeniul respectiv care spun asta. Dincolo de asta, faptul ca leul scade galopant este un FAPT. Nu trebuie să am vreun fel de expertiză ca să notez fapte, de altfel îl puteți constata și Dvs. Multă lume îl constată, ca să zic așa, ”pe viu”.

     Va sugerez s-o lasati mai moale,ca ceea ce sustineti,cam macane…

     Niciunul din reprosurile pe care mi le aduceti mai sus nu se refera la ceea ce sustin eu.

 19. Ioana spune:

  Domnule Damian, ma bucur sa vad ca si pe dumneavoastra v-a scos din calmul cu care ne-ati obisnuit “cel mai cinstit guvern”. Imi confirmati propriile trairi, pentru ca desi ma aflu la mii de kilometri distanta de Romania ceea ce s-a intamplat in ultimele zile ma afecteaza enorm, si am ajuns sa discut despre politica mai mult decat as fi crezut vreodata.

  Cred ca multi din cei ce va acuza de subiectivism mai sus o fac pentru ca in acest articol ati renuntat la manusi. Impresia mea din toate articolele pe care vi le-am citit pana acum era ca sunteti poate cel mai obiectiv si lucid jurnalist. Chiar si atunci cand faptele erau discutabile, si cu putin subiectivism se puteau interpreta in favoarea unuia sau a altuia, ati refuzat sa va implicati in jocul politic, si ne-ati prezentat ambele variante (nu imi vin in minte exemple acum, asta e impresia generala). Ca persoana care, desi nu am o simpatie deosebita pentru PDL si Basescu, nu pot deloc sa inghit USL, mi-as fi dorit uneori sa fiti ceva mai subiectiv intr-o anumita directie, dar in acelasi timp am apreciat ca n-ati facut-o. De data aceasta spuneti lucrurilor pe nume pentru ca adevarul e atat de evident incat nu mai e loc de “pe de o parte” si “pe de alta parte”.

  In alta ordine de idei, fara legatura cu articolul, ma intreb daca v-ati gandit sa comentati opinia lui Crin Antonescu cum ca normal ar fi ca cetatenii din diaspora sa nu poata vota decat prin plata unui fel de impozit sau contributie statului roman. Pe mine una aceasta afirmatie venita din partea unui profesor de istorie m-a stupefiat. Se pot ridica tot felul de bariere administrative in calea voturilor din diaspora (obligativitatea de a avea pasaport romanesc si buletin la zi, sau carte de alegator, inscrierea periodica in tara pe o anumita lista pentru pastrarea dreptului la vot, , sa fi vizitat Romania in ultimii x ani, sa aiba cel putin o ruda de gradul I sau II in Romania, etc.) Dar sa iti pui problema limitarii votului pe baza de contributie baneasca cand tu, ca istoric, ar trebui sa stii semnificatia votului universal si cat de greu s-a ajuns la el, mi se pare impardonabil.

  M-as bucura sa citesc un articol scris pe tema aceasta de catre cineva care stie istorie si drept constitutional, cred ca sunteti unul din cei calificati, dar sunt convinsa ca aveti multe alte subiecte pe agenda.

 20. Hantzy spune:

  Daca in trecut nu au existat reactii, inseamna ca n-a fost incalcat statul de drept. Si deci liderii USL au mintit.
  Daca acum ele exista, inseamna ca a fost incalcat statul de drept. Si astfel USL s-a dat de gol.

  Asta ar fi rezumatul lecturii. Pare posbil, chiar probabil, dar totusi nu putem baga mana in foc ca asa este. Lipseste ceva: daca necesitatea este realizata, lipseste conditia de suficienta.

  Sunt si cazuri care arata ca ar putea fi si altfel:
  1. Nu e nevoie sa exemplificam ca pana si cei care au experienta democratica mai avansata, prefera adesea dublul standard. Discrepanta dintre reactiile de acum si de altadata poate fi si astfel explicata.
  2. In general atentia internationala este atrasa atunci cand modificarile se succed intr-un ritm alert. Daca bate grindina o data pe an, nimeni nu se ingrijoreaza, dar distinge brusc vremuri apocaliptice daca se intampla doua zile la rand.
  3. Reactia pietei valutare poate fi interpretat rauvoitor, in logica lui cum hoc ergo propter hoc. Mult mai probabila este schimbarea executivului de doua ori in trei luni.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Hantzy,

   nu, am să corectez o singură dată: teza articolului este demontarea minciunii conform căreia reacțiile diplomatice și economice negative din ultima vreme sunt generate, nu de acțiunile USL, ci de criticile opoziției.

   1. Nu e nevoie sa exemplificam ca pana si cei care au experienta democratica mai avansata, prefera adesea dublul standard. Discrepanta dintre reactiile de acum si de altadata poate fi si astfel explicata.

   1. Nu. Diplomația, așa cum am explicat, se face pe temeiuri pragmatice (cu alte cuvinte, nu întotdeauna pe principiile pe care le-am dori noi). Or, dublul standard e arareori pragmatic. Numai noi ne închipuim, și uneori facem politică de stat pe temeiul ăsta, că furtul căciulii ne aduce vreun avantaj. Nu văd niciun motiv pentru care, în acest caz, dublul standard ar fi practicat. Nu văd de fapt care e dublul standard.

   2. In general atentia internationala este atrasa atunci cand modificarile se succed intr-un ritm alert. Daca bate grindina o data pe an, nimeni nu se ingrijoreaza, dar distinge brusc vremuri apocaliptice daca se intampla doua zile la rand.

   2. Da, pentru că e un indiciu bun că ceva putred e la mijloc.

   3. Reactia pietei valutare poate fi interpretat rauvoitor, in logica lui cum hoc ergo propter hoc. Mult mai probabila este schimbarea executivului de doua ori in trei luni.

   Întâi spui că poate fi interpretată rău voitor după o eroare logică… după care interpretezi, cu aceeași eroare, la fel de ”voitor”, dar de sens contrar. :-) Da, a fost o reacție negativă la schimbarea succesivă a guvernelor. După asta atunci cursul s-a stabilizat. A urcat, rapid, dramatic, săptămâna trecută. Cum îți explici, chiar și în termeni de ”ergo propter hoc”. Și-au adus aminte oamenii, la trei luni distanță, că a căzut un guvern?

   http://www.cursbnr.ro/grafic.php?currency=EUR&from=2012-04-24&until=2012-07-11

   Repet, nu am pretins nicăieri că acțiunile USL sunt singurele care au generat situatia asta, există cred cel puțin un factor independent, sau cel puțin, nu direct dependent de acțiunile lor. Ce am făcut eu e să invalidez o pretenție similară adusă de USL!

   • Hantzy spune:

    1. ambele tabere au incercat sa schimbe regulile jocului in timpul confruntarii politice. Trecerea pe sest prin parlament a legilor nu e nici ea de sorginte europeana. Si nici impotrivirea desemnarii unui candidat la functia de premier dorit de majoritatea parlamentara. Totusi lipsa reactiilor atunci ar sugera mai degraba ipoteza dublului standard, pragmatismul fiind oferit de apartenenta europeana a celor astazi aflati in dezavantaj. Sa nu uitam ca ei au fost primiti in PPE abia cand au ajuns la guvernare in Ro, pana atunci formatiunea care se afla in negocieri cu popularii fiind ceata de haiduci lui Petre Roman.
    2. Da, poate fi un semn ca ceva e putred. Sau ca a fost putred! tensiunile se aduna de obicei lent, eliberarea lor se face exploziv.
    3. Eu n-am oferit certitudini sau verdicte, precum dumneata. Eu am spus doar ca mai probabil e un alt motiv. Puteam spune ca dependenta sistemului finaciar roman, mult prea dependent de bancile grecesti, ar fi putut fi cauza. Nu e vb deci de eroarea logica pe care te-ai grabit sa mi-o atribui.

    PS. Ce parere ai acum de regulile jocului in cazul refrendumului? Pot imfluenta ele comportamentul votacilor in ziua votului?

    • Miron Damian Miron Damian spune:

     1. Nu are legătură cu ce discutam.
     3. Nu. Chiar si daca spui ”mai probabil” trebuie sa argumentezi. Nu am exprimat o certitudine. Tu ai legat creșterea cursului de un eveniment desfasurat cu luni de zile in urma.

     • Hantzy spune:

      1. era vb de dublu standard, adica reactii diferite la stimuli asemanatori
      [Doc spune: în clipa în care scriu, clarific și repet care e teza articolului, și tu tot pe-a ta o ți apropo de ce îmi atribui - ei bine, mi se pare că am trecut categoric de zona în care mai puteam purta dialog pe subiect.]

      • Miron Damian Miron Damian spune:

       Problema e că stimulii sunt cât se poate de diferiți. Curtea Constituțională a dat destule verdicte împotriva guvernării PDL. Zi-mi unul singur pe care guvernarea de atunci să-l fi călcat în picioare. Unul singur.

 21. Serban spune:

  Domnule Damian,

  Nu ma voi deferi la articolul in sine, foarte corect si interesant de altfel.
  Ceea ce ma nedumereste se leaga de unul dintre raspunsurile dumneavostra la comentarii, in care spuneti ca “acum câteva săptămâni scriam frumos despre premier”. Ei bine, aici apare nedumerirea mea. Cum a fost posibil ca oameni de calitate, intre care va incadrati si dumneavoastra din punctul meu de vedere, cu discernamint si – in principiu – cu inteligenta de a pune cap la cap lucrurile, sa nu anticipeze evolutiile actuale cu mult timp inainte. Iresponsabilitatea actualilor era vizibila chiar si la nivelul declaratiilor de mult timp, decantind partea specifica “activitatii” din opozitie. Exista niste limite (care erau permanent incalcate) chiar si intr-un discurs/comportament de opozitie. Sa luam de exemplu “greva” din Parlament – de fapt un chiul general, in conditiile in care salariul continua sa fie ridicat la timp. Era un exeplu al utilizarii ghioagei, dublat de discursuri inaltatoare de un perfect fariseism. E doar un exemplu, cu siguranta sint nenumarate altele. Pornind de aici, pentru mine a fost doar o usoara surpriza modul cum lucrurile au evoluat.
  Nu imi arog un statut de clarvazator, cu atit mai mult cu cit totul parea evident. Ei bine, ar fi interesant de inteles, privind retrospectiv, cum s-a putut intimpla ca oameni de calitate sa aiba ezitari in a identifica raul potential.
  Marturisesc ca au fost momente cind, citind chiar unele dintre articolele dumneavoastra, si apreciind incercarea de distantare si efortul catre echilibru, impresia era de calcul al numarului posibil de ingeri pe virful unui ac. Marturisesc de asemenea ca, la acest nivel, capacitatea de apreciere corecta a lucrurilor doar atunci cind raul striga deja mi se pare un lucru tulburator.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Serban,

   stai putin, stai putin. Nu, nu cred ca greva parlamentara a incalcat vreo bariera – desi a fost necinstit ca au luat bani pentru asta – dar asta e alt plan al discutiei. Nu pot fi in niciun caz ca greva parlamentara ar fi, s-ar apropia macar de grozavia suntarii Curtii Constitutionale si incalcarii flagrante a constitutiei – incalcare care de altfel persista.

   Ma refer, in pasajul acela, ca i-am dat credit dlui Ponta de abilitate politică. Stă scris, și în niciun caz nu voi șterge. Să-mi fie învățătură de minte. Chiar l-am crezut un politician priceput, nu neapărat onest, dar priceput, abil, de viitor.

   Or, cariera dlui Ponta e compromisă. Sigur, poate referendumul va reuși, poate va fi demis Băsescu, poate va păstra postul de premier încă patru ani, deși și de asta mă îndoiesc. Dar omul are 39 de ani!! E lider de partid și premier la vârsta asta, ar fi avut o carieră extraordinară în fața, de ce nu, chiar și una internațională. Și-a compromis-o – pe cea internațională, cel puțin, categoric. A fost tratat azi ca un paria, de proprii lui colegi de partid. E un fel de Severin II…

   Sigur, ca și mine a avut mulți oameni care l-au apreciat, unii care au mers mai departe ca mine cu asta, oameni de valoare, chiar, care și-au pus speranțele în individ. Îmi închipui pe unii dintre susținători foarte dezamăgiți, și, într-un fel, într-o stare de negație. Poți citi mai sus cum mi se explică că albul e negru, că premierul nu minte, că exagerez. Exagerez… Dl Ponta pretinde azi, apropo de legea referendumului că, ”Guvernul nu poate schimba legea”, în condițiile în care miniștri și susținătorii săi (dl Bolcaș, de exemplu) ciripesc vesel că referendumul va fi organizat dupa OUG-ul dat și semnat de mânuța dlui Ponta săptămâna trecută! Și pe care tot dl Ponta poate la fel de bine să-l revoce după cum poftește. Deci, altă minciună. Or, cred că chiar și pentru acești susținători ai săi, cât timp sunt onești, trebuie că le e din ce în ce mai greu să stea în starea asta, căci trebuie să bagi capul tare adânc în nisip ca să nu ajungă minciunile acolo.

 22. it_s__not_news spune:

  Draga dle Miron Damian,

  1. Pina acum le-a mers cu minciunica, trebuie sa recunoasteti. USL-ul are un dar de a impleti adevarul cu minciuna (da, PDL-ul a furat si el zdravan si – o chestie pe care nu o sa o iert – a ratat modernizarea statului roman de pe departe – dar ma rog, aici e mult de discutat, si e altceva, off-topic)

  2. O impresie: ametita de criza, UE nu s-a uitat la timp la Ungaria; reactiile au fost tardive si ineficiente. Romania plateste acum un pic si pentru vecinul de la vest prin taria epitetelor (cel putin). UE este si ea intr-o criza profunda, trebuie sa dovedeasca ca are putere

  3. Calitatea politicienilor nostri e asa cum o stim. Sa fim seriosi si sa vedem ca ticalosiile USL-ului nu trebuie sa justifice ticalosiile PDL-ului (si viceversa). Trebuie sa renuntam la splitting ( http://en.wikipedia.org/wiki/Splitting_%28psychology%29 ). Reactia la magariile din ultima vreme nu poate fi decit una, anume suportul pentru o justitie independenta (ceea ce nu am avut niciodata, dar macar mimam pina acum citeva zile – cu totii intelegem ca nu putem iesi din marasmul asta cu una cu doua, dar era imbucurator sa vezi ceva progrese).

  4. Se subestimeaza foamea USL-ului. Ei vin dupa o lunga perioada de post iar metodele lor sint cele pe care le stiu de cind au guvernat data trecuta. De altfel, in aventurile cu PDL-ul le-au fost agitati banii pe la nas fara sa apuce sa ia si ei o bucata, sa-si astimpere foamea.

  5. Faptul ca pica leul nu este numai din instabilitate politica; exista o componenta acolo, dar nu singura; sa va zic sincer – fara sa fiu expert – cred ca mai bine nu ne imprumutam la FMI si UE si faceam inflatie, asa cum a facut Polonia la inceputul crizei (nu se mai isterizau nici aia pe antenele lui voiculescu fiindca a. romanul stie sa traiasca in inflatie si b. nu o intelege prea bine). In plus, e vorba de un principiu al capitalismului aici, BNR nu trebuia sa intervina decit daca existau miscari aberante.

 23. Christi spune:

  1. Cursul de schimb si reactia pietelor totusi trebuie puse in context. In ianuarie tocmai se relaxau cat de cat lucurile pe plan european ca urmare a imprumutului monstru de la BCE. Acuma panica ajunge la cote nemaivazute de ceva vreme, un bun indicator este CDS-ul Spaniei: http://www.bloomberg.com/quote/CSPA1U5:IND
  Moise Guran vedea si BNR-ul intervenind mai putin ca alte dati: http://www.biziday.ro/2012/07/06/aloo-bnr-vreti-cursul-prin-ordonanta/

  2. Reactile externe au fost si sunt foarte diferite, unele chiar aberante (ma gandesc mai ales la F.A.Z. si crestin democratii germani). Plus ca pare destul de evident ca e si ceva lupta intre socialisti si PPE.

  3. Nu cred ca e de neglijat nici faptul ca e vara si se umple greu paginile din ziare la momentul de fata. Nu zic ca diferenta intre reactile fata de protestele din iarna vine numai pe motivul ca e alt sezon, dar daca ar mai fi asteptat USLul pana prin toamna, ar fi fost totul mai calm pentru ei.

  4. Ce realizeaza mai ales vestul si toti cei care de fapt vor sa fie lasati in liniste de politicieni (cum scria Plesu intr-un articol recent) acum, este cat de nociva poate fi guvernarea prin ordonante de urgenta. Daca luam schimbarile, abuzurile si presiunile din ultimele saptamani la tocat marunt, gasim echivalente la cam toate in ultimii 2-3 ani de partea PDL-Basescu.
  Diferenta majora fata de iarna este, ca atunci s-au revoltat in primul rand cetatenii fata de abuzuri, acum o fac politicienii intre ei. Reactile la ce s-a intamplat in iarna fata de ce se intampla acum, spun si ceva despre cat si ce inteleg din democratie cei care reactioneaza.

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   1. M-am uitat la CDS-ul Spaniei. Am văzut o creștere abruptă în mai. A scăzut leul în consecință… la luni de zile distanță? :-) Da, în schimb, sunt de acord că trebuie privit contextul, doar că acțiunile USL sunt parte a acestui context.

   2. Nu sunt atât de diferite. Una dintre cele mai categorice reacții a fost din partea unui ministru de externe de stanga: “In calitate de social-democrat sunt ingrozit de demersurile unor politicieni care doresc sa activeze in cadrul socialistilor europeni si se comporta ca niste pucisti”. Ti-a scapat asta? Sau?

   3. :-) Da, da. ”Căldură mare, monșer, haide să acuzăm orbește niște lideri de tot felul de grozăvii”.

   4. OUG-urile sunt instrumente constituționale, ne place sau nu. Mie, personal, nu îmi plac. OUG-urile care se dau în domeniul drepturilor electorale sau instituțiilor fundamentale sunt însă neconstituționale. Nu mai e o chestie de ”plăcere” sau de opinie politică aici. Sunt neconstituționale, punct.

 24. demetrescu spune:

  D-le Miron, vedeti ca a iesit si Graham Wilson, care spune cu subiect si predicat ca e prefect legal ce a facut guvernul, care e unul legitim. Noi pe cine mai credem acum? pe ai lui macovei sau pe ai lui ponta?
  Acum intelegeti de ce e important sa fim obiectivi si sa nu muscam din momeala nici a unora, nici a altora?

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   ? Guvernul e unul cât se poate de legitim, am zis altceva? (o singură dată voi pune întrebare, Dvs. invocați faptele și apoi le ocoliți fără probleme).

   Și nu e vorba de crezut, ci de verificat. Sunt fapte simple. A, pentru cine pretinde că e exagerare că liderii USL au spus constant, sus și tare, că RO derapează spre dictatură nu mă mir că problema se pune în termeni de ”pe cine credem”. Dar asta e treaba Dvs. Ce am spus rămâne perfect valabil.

   • demetrescu spune:

    ideea e ca avem nevoie de o politica de tip nou. am uitat prea repede ce s-a intamplat in iarna, cand au iesit in strada oameni pentru niste “idei”, nu pentru niste “partide”. Unde sunt acum acele idei? se poate face ceva? Dvs, si cei care sunteti formatori de opinie, puteti organiza ceva? de ce nu?

    • Miron Damian Miron Damian spune:

     Nu știu. Din câte am putut observa, ideile din stradă erau destul de confuze. Eu nu sunt un formator de opinie, sunt un analist – dincolo de stilistica articolelor. Rolul meu e să explic, foarte rar expun și apăr opinii politice (nu că așa ceva ar fi ceva rău, în orice fel!). Eu cred că sunt bun la ceea ce fac, nu cred că aș fi bun la altceva…

 25. Andrei George spune:

  Stimate domnule Damian,

  Minciuni sunt exact spusele oamenilor fără demnitate, coloană vertebrală, plătiți de PD-L și Băsescu din banii noștri.

  [Doc spune: dacă puteți da exemple, vă rog. Dacă nu, intrați la exemplificare a ce spuneam în articol despre susținătorii dlui Ponta. Restul era înafara subiectului și opinie politică virulent partizană - am moderat.]

  • Andrei George spune:

   [Doc spune: Am spus exemple. Să vă dau un model: dl Ponta a spus că nu poate revoca un OUG pentru că parlamentul e în vacanță. E o minciună, pentru că un OUG de revocare poate fi dat fără niciun fel de condiționare de acest gen, conform art. 115 din constituție. Simplu.]

 26. veninusrl spune:

  Ai dreptate Doc! De fapt tot ce spui era vizibil cu mult inainte ca usele sa-si bage piciarele in fragila democratie damboviteana! Manipularea anetenelor si realitatiiteve era evidenta de mult; problema, si atunci, si acum este: cati inteleg asta, cati au creierul spalat?!? Vad argumente puerile, chiar tampite in sensul demersului usele.

  Cea mai enervanta situatie, cand vorbeam cu romani din tara era, cand ei, traind in Ro si fara sa citeasca niciun jurnal occidental, ma asigurau ca Base este rau vazut de cancelariile occidentale, este izolat, iar eu oricat ma straduiam sa le explic ca Base e vazut ca un reformator, ca e prezentat in presa de afara ca un opozant al fostei nomenclaturi (acum prezenta in pesede – dixit articolele in chestiune) ma asigurau ca ma insel!

  Cum se explica votul diasporei, mereu anti-pesede?! Nimieni nu-si pune intrebarea, dar sunt voci care ar dori sa le limiteze dreptul de a vota!

  Raul facut de tembeliziuni este extrem de important, extrem de grav! antenele fac informatiei, libertatii de exprimare, ceea ce usele face democratiei.

  un capsunar

  • Miron Damian Miron Damian spune:

   Nu cred că e vorba de creier spălat. E vorba și de multă ostilitate la adresa președintelui Băsescu, generată în principal de măsurile de austeritate pe care a ținut să și le asume. Mi se pare de înțeles și naturală această reacție publică. Am și scris despre asta aici

   http://doc.hotnews.ro/politisti-vs-autoritati-sau-despre-lipsa-de-intelegere.html

   Scriam în urmă cu câteva luni că pentru soarta pensionarilor, ameninţaţi de reducerea venitului, stau la coadă politicieni şi jurnalişti să le plângă de milă; în schimb de reducerea mult mai drastică a veniturilor bugetare se preocupă prea puţină lume. Oamenii aceştia şi-au pierdut 25% din venituri; dacă nu mă înşel, pierduseră deja anterior din veniturile pe bază de sporuri. Cum vă aşteptaţi să reacţioneze la aşa ceva? Să nu le pese? Să scrie scrisori politicoase politicienilor, “Domnule Boc, cu convingerea că veţi face ceva…”, “Domnule preşedinte, cu tot respectul vă informez că nu sunt de acord…” ? Nu, o să se adune în faţa palatelor şi o să strige despre javre ordinare, hoţi etc. E de înţeles.

   Așa cum spun acolo, vorbesc strict despre înțelegerea reacției lor, nu neapărat că le-o și împărtășesc. Votul diasporei se explică și din acest motiv, ei nu au fost atinși direct de măsurile susținute de președinte (nota bene!! sunt destui din diasporă care au rude aici, care au fost afectate de austeritate). Dar cred că motivul principal este că sursa lor de informații este internetul care, per total, e mult mai obiectiv decât televiziunile naționale.

 27. Daniel Mircea spune:

  Comparatia dintre efectele externe al protestelor ipocrite ale USL cand era in opozitie si efectele externe ale crizei a democratiei provocate de acelasi USL cand este la putere, este un argument imbatabil in privinta devoalarii mesajului ideologic si fals.
  Consider ca audierea la Bruxelles si protestele USL din ianuarie 2012 a avut pentru ei numai rolul de a testa reactiile europene la atacurile pe care le planificasera si pe care le suportam acum. Testul nu le-a reusit, iar democratiile europene si americana iau atitudine pentru si in locul nostru. In privinta acesta sunt foarte placut surprins.

 28. [...] E singura șansă de scăpare pentru niște oameni altfel complet compromiși. E singura șansă pentru ca oamenii să mai accepte o vreme beția de cuvinte, suficient cît să demită președintele ales, și să nu mai existe nimeni cu autoritate care să poată împiedica abuzul de putere al alianței PA. Mesajul Uniunii Europene e foarte clar: ceea ce se întîmplă în România nu e ok, și chiar dacă… [...]

 29. liviu spune:

  Stimate dle Damian,am citit de 2 ori articolul dv si nu am inteles despre ce minciuna este vorba [Doc spune: restul am șters. Faptul că nu înțelegeți e problema Dvs.]Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Miron Damian


Miron Damian

Miron Damian scrie analize politice pe forumuri începând cu 2002, sub pseudonimul Doc. A colaborat cu ziarul Cotidianul si cu revistele Dilema Veche si Revista 22. Din 2006 are b... Citeste mai departe


E randul tau

Vedeti ca o parte din analiza dvs. se face pe Nota de informare generica din site (de fapt cred ca e...

de: Bogdan Manolea

la "Câteva considerații referitoare la votul diasporei din noiembrie 2019"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

septembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)