vineri, aprilie 19, 2024

Neobositul domn Ponta sau o călătorie de la Bucureşti la Baku

Victor Ponta a fost, în aceste zile de început de iunie 2015 , un politician ocupat. În cursul unei săptămâni, cu ajutorul unor colegi de majoritate USL, a reuşit să ţină piept unei lovituri de stat şi a călătorit, mai apoi, până în depărtatul Baku , acolo unde a deţinut privilegiul de a fi singurul şef de guvern din Uniunea Europeană onorând o potemkiniadă sportivă. Se poate spune, recapitulând, că Victor Ponta nu este doar premierul celui mai curat şi onest cabinet din istoria noastră recentă, dar şi că posedă o energie prin care nu încetează să uimească muritorii de rând. Victor Ponta îşi schimbă rolurile, cu viteza unui actor de cabaret. El este, succesiv, urmărit penal, deputat,prim- ministru, jucător de baschet. Metamorfozele sale sunt demne de vremea lui Harun Al -Raşid.

Regimul Ponta este oglindirea, naturală, a acestei improvizaţii continue, având ca unică raţiune de a a fi apetitul pentru putere şi conservarea ei. În cele din urmă, există o singură, autentică agendă a guvernării- paratizarea statului şi a resurselor sale de către un partid ce îşi apără infractorii cu cerbicie şi devoţiune. Pelerinajul conducătorilor de filiale PSD la Bucureşti, spre a- şi prezenta omagiul vasalic şefului lor, nu are alt sens decât reînnoirea unui contract cu clauze precise. Menţinerea lui Victor Ponta este garanţia menţinerii monopolului lor cleptocratic, subminat de investigaţiile DNA.

Victor Ponta este captivul şi exponentul aceluiaşi sistem care l-a născut şi pe Adrian Năstase, un sistem clientelar şi tentacular, ce face din PSD o coaliţie de interese de afaceri. Statul este acaparat, de la nivel local la cel naţional. În Vrancea sau Teleorman, dominaţia în termeni economici şi simbolici a PSD sufocă întregi comunităţi şi prezervă o ordine a subdezvoltării. Modernizarea statului este inamicul PSD. Egalitatea în faţa legii este incompatibilă cu priorităţile PSD. Victor Ponta este cel ce aplică, deliberat şi sistematic, aceste politici fără de care edificiul pe care îl conduce s-ar prăbuşi.

Organizaţia pe care Victor Ponta o gestionează are ca unică menire conservarea privilegiilor pe care se fondează puterea lor. Remarcile lui Ioan Rus ( sancţionate cu o demisie refuzată de Victor Ponta) sunt vocea acestei aroganţe hrănite de deceniile de exerciţiu arbitrar al puterii. Românii sunt utili doar dacă sunt pregătiţi să consimtă la starea lor de subordonare şi de inferioritate perpetuă.

La Baku, în tribuna oficială, Victor Ponta a putut admira opera unui regim patrimonial, în care succesiunea prezidenţială se face în cadrul acelaiaşi familii. În acest stat-proprietate a unei oligarhii, criticii din România ar fi supuşi unui tratament expeditiv de reeducare prin detenţie, iar internetul ar fi controlat de o poliţie a gândirii. În compania lui Putin şi a colegilor săi, Victor Ponta a putut medita la limitele democraţiei autohtone. Între România şi Azerbaidjan, vizita lui Victor Ponta a clădit o punte, sub semnul autoritarismului de extracţie sovietică.

Apărarea ideii de justiţie independentă împotriva manevrelor nocturne ale PSD este modalitatea prin care regimul Ponta poate fi contracarat. Libertatea nu este un moft , acordat prin subvenţia guvernamentală. Libertatea nu se vinde şi nu se cumpără, la fel cum nu se trafichează demnitatea. Sunt acestea adevăruri pe care suntem datori să i le repetăm lui Victor Ponta, până în clipa în care demisia sa va deveni o realitate. Alternativa este băltirea eternă a unei Românii promiscue.

Distribuie acest articol

12 COMENTARII

  1. cel mai important lucru este – care este modalitatea legala de debarcare a plagiatorului.
    trebuie gasita forma prin care asemenea specimene sa nu ajunga in asemenea functii.

      • Corect. Ati ocolit diplomatic persoana care l-a desemnat. Totusi trebuie sa existe un mecanism de concediere a unui impostor ca Ponta.

        • Adinc spus: ” Ati ocolit diplomatic persoana care l-a desemnat”
          „Persoana care l-a desemnat” a fos Constitutia prin prezenta vremelnica a lui Basescu acolo.
          Si in urma motiunii de cenzura, si in urma alegerilor din toamna anului 2012, presedintele tarii era obligat sa respecte votul din Parlament si apoi votul alegatorulor.
          Vrei democratie, @ smaranda, dar nu neglija carticica aia cu care defila marinarul :P

          • Constitutia putea, prin prezenta vremelnica a lui Basescu acolo, si sa demisioneze. Ala ar fi fost un act pe care eu, personal, l-as fi aplaudat. Mai ales ca de atunci incoace Constitutia aia, prin prezenta vremelnica a lui Basescu la Cotroceni, n-a mai facut pentru tara nici cat facuse pana atunci.

            • @ Hantzy,
              tu si „cei 7,4 melioane” de privitori la haznaua 3 nu stiti ce inseamna Constitutie.

            • Asta-i chiar culmea, tot Basescu-i vinovat, ca sa vezi! Nu-i vinovat poporul asta de manipulati care au votat masiv PSD-ul si parlamentul asta de corupti! Nu… E de vina singurul presedinte care a incercat tocmai sa democratizeze tara, institutiile si sa aduca Romania in lumea occidentala. Iar astia, infrunte cu Ponta si sprijiniti din plin de PNL (2012!!!), astia, deci nu au nici o vina. Ma, dar dusi cu pluta mai sunteti!

            • Victor-L, eu abia am timp samai dau o raită pe contributors.ro să -ți deschid ochii.

            • Plutasule mir, in jumatatea asta de an de când e Johannis președinte, Ponta s-a erodat de abia o mai poate duce. De ce crezi ca nu demisionează?! Niște anticipate acum îl scot definitiv pe linie moartă. Cât timp fu Zoon politicon la Cotroceni Ponta a tot crescut în sondaje: el a fost adevăratul gurmand de scandaluri. N-oi fi știind eu Constituția, dar văd evidența.

  2. Titlul să fie vreo aluzie la ”Neobositulu Kostakelu” din ”Hronicul măscăriciului Vălătuc” ?

    Nuu, că ăla era simpatic și deștept.

  3. Nu inteleg dece atita zbatere; presedintele e linistit:
    „Klaus Iohannis, despre „iesirea din tara” a lui Victor Ponta: Stim foarte bine care sunt prietenii nostri. Nu e niciun pericol”.
    Si-atunci?! stati linistiti la locurili voastre ;)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro