Home » Reactie rapida » Citesti:

O replică pentru doamna Alina Mungiu- Pippidi

Ioan Stanomir mai 30, 2012 Reactie rapida
29 comentarii 6,140 Vizualizari

Oricât de violentă stilistic, polemica intelectuală este unul dintre elementele fără de care o societate liberă nu poate fi imaginată. Există, însă, o graniţă invizibilă care nu poate fi depăşită: este linia care separă dreptul la opinie de  punerea în circulaţie a unei informaţii false, cu intenţia de a afecta dreptul la imagine al persoanei.

Doamna Alina Mungiu – Pippidi a trecut această graniţă,  postând pe site –ul “Ziare.com.” articolul “Salvaţi-l pe Volodea. De el însuşi”.  Nu doresc să contest  libertatea domniei sale de a formula judecăţi, oricât de dure, la adresa  textelor mele şi ale altora, după cum nu voi pune în discuţie îndreptăţirea domniei sale de a critica conduita mea publică.

Ceea ce este inacceptabil şi descalificant deontologic este să recurgi la  o informaţie inexactă, creând o aparenţă de adevăr. Domnia sa face referire, în mod explicit, la o relaţie instituţională care m-ar lega de Universitatea “Lucian  Blaga” din Sibiu, relaţie  din care ar fi rezultat, fapt agravant, obţinerea unor titluri academice în absenţa  respectării cerinţelor legale şi ştiinţifice.  Această informaţie este falsă:  întregul meu parcurs de formare, de la licenţă la doctorat, s-a desfăşurat sub egida Universităţii  din Bucureşti.  Cariera mea didactică şi de cercetare este pusă sub semnul Universităţii  din  Bucureşti.

Dincolo de  tonul polemic, precizia factuală este  o  exigenţă esenţială.  Această precizare  sper să fie de ajutor doamnei Alina Mungiu- Pippidi, căreia îi solicit să rectifice public informaţiile vehiculate. Cu alte ocazii, o  referire corectă ar putea evita recursul la neadevăr, ca  formă de  justificare  a  judecăţilor  publicistice.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "29 comments" on this Article:

 1. curios spune:

  dar de cand rigurozitatea a devenit o calitate a dnei AMP??? cititi-i articolele, unul cate unul si veti vedea cel putin o deformare a adevarului. Cum spuneam, ranchiuna nu tine loc de caracter. PS. Nu stiam ca dna AMP e “per tu”cu prof. Tismaneanu, dar ce ma pot astepta de la o admiratoare a lui Ponta?

  • petrica spune:

   D-nule Stanomir…….articole ISI …pauza….cartile dvs sunt autoplagiat redutabil…..adica e o singura carte, careia i-ati schimbat titlul si primul paragraf din prima pagina….se dauga o cariera rapida pe linie universitara…..e clar, sunteti de Nobel, caci Science sau Nature nu va dau voie nici sa stergeti praful pe birouri. Succesuri! iar doamnei Mungiu, chiar daca va bateti capul cu nulitati, e bine s-o faca cineva si p-asta, nu?

 2. F. Ioncioaia spune:

  Domnule Stanomir,
  Imi pare rau ca dna Mungiu a decazut atit de mult incit v-a ales ca tinta. Ni-am citit articolul, insa imi pot imagina din titlu cam ce contine. Mult curaj!
  Florea Ioncioaia

  • Hantzy spune:

   Chestie de optica: mie mi se pare ca a decazut pentru ca l-a ales pe domnul Stanomir drept subiect.

   Daca greseala domnei Mungiu-Pippidi este, intr-adevar, de neiertat, celelalte afirmatii pe care dumneaei le face in articol nu depind, vrem-nu vrem, de exactitatea acesteia. Desigur, putem mai usor afirma ca ele ar fi la fel de false, insa alte informatii pe care isi bazeaza dumneaei articolul sunt adevaruri la fel de verificabile ca si traseul academic al domnului Stanomir. Si atunci?! Sa le credem sau nu?

 3. Ilinca spune:

  Alina Mungiu ar trebui sa-si ceara scuze pentru afirmatia respectiva: chiar daca ignora totul despre studiile lui Ioan Stanomir, ca autoare a unui articol era obligata sa se informeze inainte de a scrie. Pe de alta parte, marturisesc ca, date fiind publicatiile lui Ioan Stanomir in “Revista de drept public ” ( Sibiu) si mai ales parcursul universitar, doctorat sustinut in noiembrie 2002, conferentiar in 2003 si profesor universitar in 2006, ai impresia unui universitar care este mai degraba “produs” al unei universitati ca cea din Sibiu decat cea bucuresteana.
  Marturisesc ca am fost si sunt mereu surprinsa de viteza cu care unii avanseaza in mediul universitar romanesc, fata de cel international! Oare care este secretul?

  • Sabin spune:

   “Va felicit” Ilinca pentru atacurile ad hominem care vi se par onorabile acte publice. Ce se poate raspunde la acest stil de a dezbate public? cautati galceava? o veti avea, insa ma intreb daca veti avea si altceva dupa sau doar un desert intelectual?

 4. mihail vulpe spune:

  In cazul in care dna AMP nu isi cere scuze si nu rectifica, cred ca s-ar impune informarea celor din conducerea Hertie School of Governance, unde preda domnia sa.

 5. Behemot spune:

  Domnule Stanomir,
  la comentariile extrem de viscerale si, intr adevar, total inexacte in ceea ce va priveste ale doamnei A. M. P., dvs. ati folosit un ton extrem de ponderat si elegant totodata. Iata ca se poate. Numai bine.

 6. cocosila spune:

  Exista similitudini in ce priveste evolutia personajului Mungiu si a personajului Longin.
  Iata cum a lucrat dna Longin partidele istorice:
  http://conco.ro/cum-s-au-lasat-lucrate-partidele-istorice/

 7. dusu spune:

  deshi nu se cade:d na mungiu e inteligenta dar ii lipseshte caracterul

 8. silvia spune:

  Incairati-va intre voi,intelectualii Romaniei,luati-va posturile ,contestati-va diplomele…
  Aveti o influenta total negativa in aceasta tara.Intelectualii din vremurile trecute au ajutat si ei mult la mentinerea unei anumite stari ..La fel astazi,va intereseaza strict ce tine de persoanele domniilor voastre in rest,daca nu aveti nimic de castigat …meditati…

 9. Daniel spune:

  Doamna Mungiu, dincolo de realizările civice remarcabile şi intenţiile bune a greşit de mai multe ori simplificând şi ridiculizând personalităţi de aceiaşi parte a barierei. Atacurile la persoană directe iniţiate de dânsa au devenit un act cu care ne-a obişnuit. A pierdut noţiunea argumentelor căzând într-un soi de fervoare aproape religioasă când părerea dânsei nu se regăseşte pe teren comun cu părerea altora. Pericolul cel mai mare, e că deşi în unele cazuri are dreptate pe fond, să spunem, nu are tot timpul dreptate, suntem umani iar erorile fac parte din noi. Dna AMP nu mai sesizează când a greşit şi de ce, a trecut la etapa demolării individuale a personalităţilor cu care chimia personală a dânsei nu funcţionează.

 10. zapp spune:

  alina mungiu pipidi -reprezinta din pacate -un arhetip autohton al esecului universitar translatat in lumea politica. Implicarea ei, recenta, in linia intai a activismului politic ne dezvaluie umorile acumulate in ultimii ani de Basescu. Sunt foarte curios cum va justifica – derapajul Romaniei (imi asum aceasta proiectie – bazandu-ma pe istoricul existential al “elitei” pesedisto-penelista care va conduce Romania).

 11. paspu spune:

  tocmai ca doamna alina mungiu pippidi a reusit sa dezvalue adevaruri cruciale si ,cum face ca niciodata nu se inseala ,in modul cum ii parvine informatia a spus-o si prof . mircea orasanu

 12. GigelM spune:

  draga dle Stanomir, o recomandare. Publicati aici lista lucrarilor internationale ISI pe constitutionalism de care vorbeste dna Pippidi – daca ele exista – e cel mai bun raspuns, daca ele exista, nu cum va acuza dumneaei, ca nu aveti niciuna. Si vad din CVul dvs ca a disparut faptul ca sinteti absolvent de litere. Nu ati absolvit Litere> Si unde?

 13. crap spune:

  nu cunosc continutul polemicii dar am urmarit ocazional anumite pareri mai ciudate ale doamnei. pot sa spun lejer ca daca probabil nu o pot banui neaparat de caracter grobian, anumite parti din ideatica dumneaei imi evoca melancolic o anumita pampleziritate de taraba, alienanta. spun ptr ca banuiesc ca nu e caracterul ci o anumita frustrare intelectuala… ceea ce se pare ca nu intelege e ca lipsa de stil care era de presupus sa insoteasca nivelul intelectual nu face decat sa respinga in loc sa atraga. sunt anumite personalitati la care din pacate parerea personala e sintetizata de expresii scurte, gen ‘ce idiot, d’le!’ sau ‘ei, e doar o vaca..’

 14. midu spune:

  deci alina mungiu pippidii a observat extrem de exact si acut lucrueile intr-adevar ,cum de le stie mai ales cele observate in articolul pe internet resusrsele umane ale guvernarii ,ori este un fin observator ori si mai serios are un simt extrem de acut al preciziei si inciziei deci sigur stie ca cei la care se refera ,sun aceia pe care dacaii intrebi ceva de specialitate ,spun ca nu stiu in timp ce uneltesc

 15. Marian spune:

  Domnule Stanomir, doamna Pippidi e cea mai mare dezamagire a mea din politica romaneasca! Pentru ca a trecut cu tot cu convingeri si bagaje alaturi de cei pe care candva ii numea pericolul si inamicii Romaniei moderne: Iliescu, Nastase, Voiculescu, Hrebenciuc, Mazare.
  Aceasta doamna nu merita din partea noastra decat uitarea!

 16. dan spune:

  eu sunt curios sa vad articole ISI ale lui Dinu Zamfirescu si Andrei Muraru :D
  vad ca la asta nu se gandeste nimeni.

 17. mihnea spune:

  Incerc sa fiu foarte drastic cu dvs.
  Lucrari ISI se cer doar de cativa ani, maxim5 daca nu ma insel.
  Cand ati inaintat in grad ultima data dvs.?
  Daca ati facut-o de curand, si nu aveti astfel de lucrari, are dreptate sa spuna asta !!

 18. serban filip spune:

  Draga Ionut, de ce te miri? Doar stii ca onorabila doamna Mungiu e plina de resentimente fata de Facultatea de Stiinte Politice a UB, si asta din anii 90 cand a incercat sa se angajeze la FSP si a fost respinsa….Nu ii contest defel calitatile intelectuale reale dar dpdv al caracterului da dovada de o agresivitate si o lipsa de demnitate peste medie. Asa ca nu pune la suflet. Sper din inima sa nu ajunga vreodata ministru al educatiei…mai bine Funeriu cu toate gafele lui, macar e mai uman. Fata de tine are o “simpatie” uriasa, ar trebui sa se ia de mana cu minunatul Dinu Zamfirescu, un adevarat Leonardo Da Vinci al zilelor noastre….

 19. gheorghita zbaganu spune:

  Aici se publica numai pro-Stanomir? Ii urmaresccompunerile din revista 22, credeam ca a terminat Literele. UIte ca este absolvent de Drept.

 20. eu****** spune:

  Domnule Stanomir ma vad nevoit sa va atrag atentia asupra altui text emis de dna AMP.
  Sincer m-a surprinssi cred ca textul este clar, evident.

 21. Gelu spune:

  Pai vad ca lucrarile dvs sint publicate la Sibiu, dle Stanomir, ca aveti licenta in Litere, e confuza biografia dvs, ar trebui sa meditati oamenii la ea ca sa nu mai faca asemenea greseli. Ma alatur insa celor care prefera sa vada fondul argumentului si nu pot sa nu remarc ca nu ati publicat nici o lucrare de drept constitutional in ISI dar va recomandati constitutionalist…si publicati niste recenzii pe aici, alea de care ride dna Pippidi..de fapt la ce va pricepeti dvs?

 22. Dar stimate Gelu et co., madam Mungiu la ce se pricepe dom’le? Cu ce mari chestii ne-a scos in afara dansa? Cu fundatia dan voiculescu? Ride ciob de oala sparta…

 23. iulia spune:

  Da’ nu va mai agitati atata, Dom’le, ca oricum chestia cu diplomele, lucrarile copiate, pardon, publicate, si titlurile universitare din Romania e frectie la piciorul de lemn, nimeni nu da doi bani pe ele, tot papushi suntem…doar fondurile babane de la ICR conteaza, ca deschid orice usa, si de-aci si d-aiurea, ca de, banu’i ochiul ingerasilor lui conu’ Pleschku….

 24. Constantin spune:

  Cred ca Romania a devenit in ultimii ani tara cu cei mai multi profesori-doctori si cei mai multi generali. Asa se intampla intr-o tara condusa prin abuz, santaj si coruptie de catre semidoctii din Romania si de catre sfertodoctii frustrati aflati pe la universitati straine de mana a treia.
  Ajuns in acest punct, trebuie sa afirm ca nu am simpatie nici pentru “intelectualii lui Basescu” dar nici pentru ceilalti care s-ar afla in alta tabara politica. Trebuie sa mai afirm ca toata pleiada tinerilor “intelectuali de dreapta” au singurul “merit” ca au sustinut politica “inteleapta” a sponsorului de la Cotroceni, drept pentru care au primit “cerificat de intelectual” de la d-nii Tismaneanu, Liiceanu sau Patapievici.
  Dupa esecul politic al lui MRU, care fusese promovat drept “noul Mesia” de catre propaganda basista,”sponsorul de la Cotroceni” nu va mai dispune de prea multe resurse financiare sa sature toata sleahta de hamesiti. De aceea se incerca pe toate caile posibile compromiterea guvernului Ponta care a anuntat trecerea ICR sub patronajul Parlamentului.
  In finalul comentarilui meu care sper sa fie postat, as mai face precizarea ca de Alina Mungiu-Pippidi am auzit dar de domnii, Aligica, Mihaies, Stanomir si toti “noii intelectuali” de dreapta ” mositi de catre Tismaneanu, Liiceanu si Patapievici, nu am auzit. Le-am citit numele in articolele d-lui Tismaneanu care-i lauda, ca pe niste buni “tzutzeri”, deoarece ori de cate ori cineva, let’s say this is AMP, scria impotriva lui Volodea, acesti “anonimi bucuresteni, cujeni ori sibieni” sareau sa-l apere pe Volodea Tismaneanu.

 25. George C. spune:

  Citat de mai jos “Marturisesc ca am fost si sunt mereu surprinsa de viteza cu care unii avanseaza in mediul universitar romanesc, fata de cel international!”. Exact! Iatà ce ar trebui sà ne uimeascà pe toti. Acuma, cu noul caz “Copy-Pase” al personajului în centrul atentiei, viteza de care se vorbeste devine tot mai interesant de studiat. Càci cu cât viteza este mai mare cu atât calitatea este mai micà. Nu?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)