Home » Reactie rapida »Societate/Life » Citesti:

PSD. Sau voința ilimitată de subordonare

Radu Vancu august 23, 2017 Reactie rapida, Societate/Life
10 comentarii 2,504 Vizualizari

I.

Toate acele centuri de siguranță care țineau justiția în afara controlului politic sunt tăiate în aceste propuneri de modificări ale legilor justiției anunțate azi de către Tudorel Toader. Subliniez încă o dată: toate. Caracterul sistematic exclude, evident, nepremeditarea. E limpede că un soi de mastermind de justițiabil disperat a încercat să transfere în acest proiect tot potențialul distructiv al OUG13. Și a făcut-o, cum spuneam, sistematic, programatic, într-o încercare totală (nu ar fi deloc exagerat să spun: totalitară) de a subordona justiția politicului. Iată cum:

1) Prin scoaterea președintelui din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT & Parchetului General. Cum președintele e, constituțional vorbind, deasupra jocului politic, rolul lui în această procedură era tocmai cel de a asigura anularea controlului politic asupra justiției. Cu președintele extras din această procedură, cele trei instituții cheie ale luptei anti-corupție cad sub controlul politic. Este pasul 1 al subordonării.

2) Prin trecerea Inspecției Judiciare sub control politic. Mutarea ei la Ministerul Justiției e perfect complementară anihilării luptei anti-corupție: ea asigură un fel de control intern direct al politicului asupra justiției. Același rol îl are și modificarea răspunderii magistraților: de a transforma politicienii în macro-manageri ai justiției, cu toate pârghiile la îndemână pentru a ancheta pe oricine mai are nechibzuința sau naivitatea de a mișca în front. E pasul doi al subordonării.

3)  Prin amputarea atribuțiilor de control ale DNA asupra magistraților anchetați pentru fapte penale. Altfel spus, prin asigurarea protecției acelor magistrați dispuși să facă jocul politic murdar. Înființarea unei secții speciale de anchetă a acestor magistrați e echivalentă, de fapt, cu construirea unei rezervații speciale pentru ei, în care să se bucure de inamovibilitatea pe care restul magistraților tocmai au pierdut-o (în ipoteza în care aceste modificări vor ajunge legi). Altfel spus, doar magistrații penali vor mai fi inamovibili – ceilalți putând fi oricând trași la răspundere pentru erorile judiciare. E al treilea pas, și ultimul, al subordonării justiției de către politic.

În rezumat, ceea ce încearcă să facă acum, la final de august, Tudorel Toader este exact ceea ce a încercat să facă la final de ianuarie Florin Iordache. Adică să subordoneze total justiția politicului – și să anuleze tot ceea ce am câștigat de la acceptarea noastră în UE din ianuarie 2007 încoace. Să ne fure, adică, un deceniu esențial al modernizării României – cu efecte pe care le vom plăti nu cu unul, ci cu multe alte decenii.

Așa cum i-am oprit în ianuarie, îi putem opri și acum. Dacă rezistența noastră va fi la fel de omogenă. Fiindcă măcar ea a mai rămas, în țara asta, nesubordonabilă.

II.

Ceea ce face acum, la final de august, Tudorel Toader – și, de asemenea, ceea ce a făcut la final de ianuarie Florin Iordache – e doar un simptom al modului de a guverna al PSD. Unul singur – dar cel mai tipic: descriind în mic, ca un fractal perfect, sau ca o punere în abis ireproșabilă, filozofia pesedistă a guvernării.

Rezumabilă astfel: pentru PSD, o țară nu se guvernează – ci se subordonează.

De la Președinte, Parlament, Guvern – până la ultima instituție, până la ultimul cătun, până la ultimul om: totul trebuie subordonat.

PSD nu știe gândi altfel, aceasta e forma lui mentală, o ilustrează cu fiecare gest, de la cele violent anti-democratice (cum sunt cele din speța Iordache-Toader) la cele reprimate, rămase doar la stadiul unor declarații inacceptabile & scandaloase, în care acea violență e reținută & conținută. E exact această genă a voinței ilimitate de subordonare cea care-l separă de restul partidelor moderne – inclusiv de cele de la noi. Toate partidele au, evident, tendința de a deveni cât mai dominante – dar nici unul nu a pus-o în act cu atâta fanatică voință ca PSD.

Dar ceea ce e întru totul subordonat nu mai e o țară – ci, poate, o filială de partid. Iată de ce proiectul nostru de țară modernă intră direct în coliziune cu voința totalitară de subordonare a PSD – și iată, de asemenea, de ce o țară întreagă (o țară care încă e una) reacționează cu atâta exasperare la proiectul acesta al PSD de a-și subordona totul: fiindcă simte explicit că asta ar anihila-o chiar ca țară.

III.

Așa cum am arătat în lungile săptămâni de ger din ianuarie până în primăvară, nu totul e subordonabil în țara asta.

Exact rezistența noastră îi păstrează proiectul ei modern intact.

Sunt convins că vor da, și de data asta, înapoi. Dar asta numai dacă voința noastră de nesubordonare va merge înainte.

Pentru aceasta, merită să ne vedem în stradă. Atât cât va fi nevoie.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , ,Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Eu am o stingere de inima si o presimtire: de data asta nu vor da inapoi. Eventual vor inlatura o sopirla neimportanta bagata tocmai pentru asta: vedeti, am ascultat si de opinia publica.
  Cum spuneam, cu stringere de inima sint in stare sa fac si pariu. Caci daca-l pierd, am cistigat. Dar nu cred ca de data asta vor da inapoi.

 2. cetateanul turmentat spune:

  Expunerea dvs.de motive arată modul în care justiția trece pe față în subordinea politicului . Justiția a fost totdeauna subordonată politic, nu are rost să ne amăgim. Ca să vă citez, ”Cum președintele e, constituțional vorbind, deasupra jocului politic” este un banc la fel de bun cum sînt și titlurile de doctori în științele securității sau cum este numirea lui nea Tudose ca păstor al unei turme de țărani agramați adunați de prin Bărăgan și porecliți ”guvernul țării”. Președintele este băgat pînă în prăsele în politică iar menținerea la putere și puparea unui nou mandat depinde de modul în care beneficiază de sprijinul serviciilor și al justiției care controlează politicul. Controlul asupra CCR și capacitatea ei de a întocmi ”erate” la crăpatul zorilor în conformitate cu ordinele primite pot face diferența între un președinte și un eventual pușcăriaș, așa că nu trebuie să ne facem iluzii despre ce implică jobul de prezident în Romania. Spre deosebire de Băsescu, omul care a pus la punct funcționarea mașinăriei care conduce Romania, Iohannis nu dă claxoane ca prostu’ atunci cînd se îmbată și nu ia fete de pe centură în cabină ca să le dea volanul pe mînă, ci pas cu pas umblă la butonul de fine-tuning pînă îi iese lucrarea, adică menținerea la putere, exercitarea controlului și un nou mandat. Justitia va fi independentă si a treia putere în stat cu adevărat numai atunci cînd judecătorii vor fi legitim aleși de un electorat educat și conștient, iar verdictul vinovat/nevinovat se va da de către jurați, nu de conștiința unui judecător care după ce ascultă ordinul, execută, nu discută. Pînă atunci ne jucăm de-a independența justiției la fel cum ne jucăm de-a democrația, guvernarea, integrarea in UE, etc.

  • Alin spune:

   Nu aș putea să vă contrazic. Ar însemna să mă mint pe mine, ori… e clar, și președintele e actor politic și probabil e mânat de dorința de a mai prinde un mandat. Însă, el e măcar obligat să mimeze independența politică, măcar el nu are deci, posibilitatea de a influența pe față (deci în stil mare) un partid sau un personaj politic. Ceea ce nu se poate spune despre minustrul de justiție, chiar dacă el ar fi independent, el poate zbura din scaunul moale la un simplu strâmbat al mustății nu spun cui.
   Oricum, Daca în toată procedura de numire a procurorilor șefi este eliminat DOAR Președintele, nu dispare controlul asupra respectivilor, el este doar redus la cel evident politic, al ministrului de justiție.
   Prefer varianta în care președintele are și el ceva de spus.
   Sau varianta în care NICI președintele, nici vreun ministru nu au ceva de spus.

  • alex spune:

   Exact!!!! Asta cerea si dl. Dan Diaconescu si l-au inchis in puscarie! / Sarcasm off.

 3. victor L spune:

  Parafrazind o vorba, putem zice “omul turmentat si copilul mic spun (uneori si) adevarul :P

 4. Ela spune:

  Eu vad 2 variante posibile:
  - scarbiti si cu lehamite, ne varsam amarul in fata televizorului,
  - revoltati si cu demnitatea intacta, iesim in strada si ii obligam sa elibereze jilturile in care se cred insurubati, dar nu sunt.
  In opinia mea, acum este esentiala diferenta de context cu manifestatiile din ianuarie, respectiv intervalul de timp trecut de la alegerile care au propulsat PSD&ALDE la manete, si care atunci nu justifica (pentru noi, oamenii de buna credinta) alte exigente decat cele referitoare la retragerea OUG13.
  Astazi insa, cand coalitia de la putere si-a demonstrat atat adevaratele obiective, cat si incapacitatea, pur profesionala, de a guverna, reamintirea scorului de la alegeri, ca o mantra!, nu mai are nicio legitimitate! E chiar pueril si ridicol sa mai vorbeasca cineva despre cum s-a exprimat prin vot “vointa poporului”!
  De aici, legitimitatea indiscutabila, necesitatea incontestabila a manifestarii revoltei noastre, dar si ideea ca #rezist trebuie sa evolueze…Sa nu uitam deci, ca rezistenta unora implica persistenta celorlalti, si sa trecem, inteligent, la palierul superior : FARA CONCESII!

 5. ion adrian spune:

  Dar activul PCR sau MAN ce erau altceva decat niste limaxi servili?
  Ca si ieri repet ca nu am sperante decat din partea presedintelui in masura in care in strada #REZIST va fi vizibila. Asadar Doamne ajuta si apara Romania de naparci.

 6. Dan Nicolescu spune:

  Va aduceti aminte de cintecul lui Iarodivii, cersetorul nebun, din Boris Godunov al lui Puskin ?

  Vai si amar tie, Rusie !
  Vai si amar tie, popor Rus !
  Popor flamind !

  Aici sintem !

  Ca la mijloc este mina ruseasca cred ca nu se indoieste nimeni !
  Ca Germania si Franta nunvor face nimic, este de asemenea clar ! Poate vor mirii d’alde Luxemburg !
  S-ar putea insa ca Uncle Sam, trezit din hibernare si caruimnu ii este de loc indiferenta siguranta si stabilitatea in Romania, sa fie categoric , mai ales duoa revigorarea interventiei in Afganistan. Iranul, Pakistanul,Siria, toate sint aproape de Romania si Turcia este deja de partea cealalta. Aici este noul portavion nescufundabil al USA !

 7. Stoian spune:

  Tot la USA ne este speranta….Nu suntem in stare sa-i luam de fundul pantalonilor si sa-i aruncam pe unde s-o nimeri……Pe Iliescu,Roman si comp,pe Nastase si Ponmta cu neveste cu tot,pe Draghnea cu tor haremul de amante si golani aciuiati pe langa el,dar platiti bine de camarila lui Dragnea….Oare chiar asa,suntem o natie de…. cacaciosi vesnic bajbaind prin Europa?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Radu Vancu


Radu Vancu

Radu Vancu (n. 1978, Sibiu), poet, eseist și traducător. Conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” și redactor la revistele „Transilvania” și „Poesis internațion... Citeste mai departe


E randul tau

Reducerea planului cadru Este absolut necesara. Cu indiferent ce scandaluri si riscuri. Nu as ...

de: Dedalus

la "Câteva sfaturi pentru viitorul ministru al Educatiei"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

octombrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)