Home » Reactie rapida » Citesti:

Regimul Dragnea, demagogia şi liniştea românilor

Ioan Stanomir aprilie 5, 2017 Reactie rapida
5 comentarii 2,339 Vizualizari

În aceleaşi zile în care premierul Ungariei, Viktor Orban, scotea în afara legii, prin efectul unei legi votate de Parlament, Universitatea Central- Europeană, Liviu Dragnea dezvăluia existenţa unui complot soroşist care vizează denigrarea sa. De o parte şi de alta a graniţei, în variante ideologice aparent diferite, dar fundamental convergente, demagogia triumfă. Populismul este, în anul de graţie 2017, în partea noastră de Europă, dar nu numai, reţeta câştigătoare, discursul ce uneşte, prin denunţarea duşmanilor ce uneltesc, demonic, împotriva naţiunilor şi conducătorilor lor destoinici.

Regimul Dragnea devine, în acest context marcat şi de plebiscitarea în Serbia a unui alt politician populist, imaginea unui moment istoric. Asaltul împotriva democraţiei şi domniei legii este purtat în numele suveranităţii populare.Lozinicile sunt seducătoare: de la recuperarea independenţei naţionale la dorinţa de a împărţi dividendele dezvoltării. Dar ceea ce ascunde, invariabil, dincolo de ambalajul strident al mesajelor, este iresponsabilitatea cinică a demagogiei,tendinţa de acaparare a puterii şi de consolidare a privilegiilor. Demagogia contemporană este inamicul mortal al egalităţii în faţa legii. Victoriile ei marchează lichidarea statului de drept.

Regimul Dragnea îşi reconfirmă, zi după zi, tenacitatea sa. Alegerea lui Florin Iordache în poziţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor reconfirmă, simbolic, asumarea de către PSD a OUG 13 .Domnul Iordache a fost un soldat credincios al PSD. Retragerea sa de la justiţie nu înseamnă şi dezavuarea sa, dimpotrivă.

Căci politica actualului ministru al justiţiei nu face decât să ducă mai departe obiectivul central al PSD, domesticirea procurorilor şi eliminarea focarelor de rezistenţă. Domnul Tudorel Toader preferă,în locul asaltului direct, adică al propunerii de revocare,strategia de învăluire şi durata lungă. Alocuţiunea domniei-sale de săptămâna trecută trebuie citită şi luată în serios. Acţiunea sa are ca ţintă stabilirea unei presiuni constante asupra parchetelor şi, pe cale de consecinţă, codificarea intruziunii constante a politicului în activitatea lor. Preconizatul audit care ar urma să le examineze performanţele este parte din acelaşi instrumentar, deloc discret, de intimidare. Misiunea Ministrului Justiţiei este de a relua, cu alte arme, atacul întreprins prin OUG 13. Aparenta sa neutralitate este un avantaj tactic, cu atât mai mult cu cât autenticul stăpân politic rămâne acelaşi inepuizabil domn Dragnea.

Regimul Dragnea se vrea a fi, ca orice regim demagogic,o guvernare a bunăstării, prosperităţii şi generozităţii umaniste. Ţintele lui Liviu Dragnea sunt ambiţioase. Este nevoie, mai mult ca oricând, de ridicarea standardului ofertelor pe care statul le prezintă. Liniştea din România se atinge prin extinderea ,spectaculoasă, a mituriii ca sistem de cooptare şi de fidelizare. Nerăbdarea domnului Dragnea este evidentă: perspectiva unui noi condamnări îl nelinişteşte. De aici,dorinţa de a grăbi acest proces de revărsare al bunăstării. Graficele legii salarizării unitare indicate pe pagina de facebook a domnului Dragnea sunt expresia acestui cinism al iresponsabilităţii. Sumele sunt transcrise cu nonşalanţă, ca şi cum România ar fi atins, ca prin miracol, un nivel al dezvoltării ce sfidează imaginaţia.

Orice urmă de prudenţă este abandonată. La capătul acestui drum nu se află decât epuizarea resurselor statului, colapsul, dezastrul. Dar toate acestea pălesc în faţa unicului obiectiv al domnului Dragnea, consolidarea popularităţii sale.

Combinaţia de duplicitate şi de generozitate irezistibilă în materie de cheltuieli salariale este propusă de regimul Dragnea ca formulă de guvernare. Orice referinţă la viitor, ca proiect de evoluţie rezonabil, este eliminată. Doar prezentul etern al demagogiei contează cu adevărat, anesteziind o intreagă naţiune. Regimul Dragnea stabileşte un nou contract social: complicitatea,tăcerea în schimbul revărsării din miticul corn al abundenţei. Că această revărsare este înşelătoare,asemeni unui miraj ce ascunde realitatea slăbiciunilor noastre,iată un detaliu lipsit de relevanţă. Regimul Dragnea merge mai departe,impasibil, iar viitorul se confundă cu exerciţiul cotidian de traficare al iluziilor şi de consolidare al puterii PSD.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "5 comments" on this Article:

 1. Vasile Radu spune:

  Au fost numeroase cazuri, chiar în istoria recentă, când un partid controlat de un lider, în cazul de faţă PSD controlat total de Liviu Dragnea, a distrus o ţară, chiar şi “în schimbul revărsării din miticul corn al abundenţei”. Ce va ieşi din această guvernare, mai devreme sau mai târziu, vom vedea. Dar cum şi de către cine va fi făcut acel audit preconizat de ministrul Tudorel Toader, asta da, e o treabă complicată. Mai ales că la un moment dat, dacă nu mă înşel, a precizat.”audit internaţional”. Să-l fi luat gura pe dinainte pe domnul ministru cu auditul ăsta? Sau chiar are o intenţie serioasă?

  • victor L spune:

   Sintagma spusa a fost “audit extern”.
   Si poate fi extern de institutia auditata.
   Dar dl Tudorel Toader este foarte asa si pe dincolo: vorbea despre o carenta in Justitia, lipsa practicii neunitare, si ca va actiona sa se rezolve.
   Prima actiune “Voi da drumul la proiectul de lege fara prag, pentru ca in decizia CCR nu se vorbeste despre prag.”
   Parca CCR vorbea de un prag, dar sa-l cred pe TT ca nu.
   Atunci cum va mai fi o practica unitara? un judecator din Suceava va considera pragul la 1000 de lei, altul din Alba la 500, iar unul de la Baia Mare, la 10.000. Curat unitar, dom` Tudorel :P
   NB,
   Liviu ot Teleorman are obsesia cu Soros intr-un fel ca Erdogan cu Gullen.

 2. Liviu spune:

  1. Articol mai putin incisiv decit cele cu care autorul ne-a rasfatat pina acum.
  2. O greseala de redactare: “…proces de revarsare AL bunastarii”.

 3. eu****** spune:

  Da!

  Dragnea merge consecvent inainte.

  Atacurile vin din toate partile si asa cum ma asteptam atacul asupra administratiilor locale – cu bugete marite, cu activitati nenecesare, cu dezasfalatari care asfalteaza ceea ce a fost facut in urma cu 3 ani, cu depavarea a ceea ce a fost pavat in urma cu 3 ani, si asa mai departe arata o stare de nervozitate, de neastamplar in consumarea cu mare nesat acum, precum acum ori niciodata a abnilor publici.

  Sigur ca ultimile metereze care se pot opune practic abuzurilor – procurorii si DNA – se afla sub atenta lupa a Ministrului de Justitie pentru a fi intimidate si limitate in actiunile lor.

  Nu cred ca nu este nevoie de un audit extern – dar cine este externul care o face?
  Nu cred ca era nevoie de o evaluare a doua pozitii de catre Ministrul de Justitie – el nu este autorizat pentru acest lucru – apare clar in textul de lege si Ministrul Justitiei nu a facut nici o mentiune clara la un singur paragraf din lege care il imputernice in aceea actiune ceeea ce imi arata ca NU TREBUIA sa o fac. Daca gresc si am pierdut ceva pe drum va rog sa ma corectati – multumesc!

  Cetatenii fara institutii puternice ale statului nu pot face fata unor politicieni din ce in ce mai departe de interesele nationale si de onestiatea, buna credinta de care ar trebui sa fie animati.

  Nu este o situatie simpla si usor de gestionat!

  Personal nu imi ramane decat sa scriu ca inca #maiexist si #totrezist.

 4. Kurt spune:

  Prezentarea autorului dezvăluie riscurile unui mandat de patru ani, obţinut de Dragnea/PSD în decembrie 2016, de la un electorat în mare parte absent de la cabinele de vot. De ce au absentat tinerii români în decembrie 2016? Autorul avertizează: consecinţele deficitelor budgetare ( … modelul grecesc) care sunt uşor de prevăzut, vor fi în detrimentul generaţiei viitoare. E un risc major greu de calculat. Fiecare lună se poate verifica care e starea investiţilor, nivelul acaparării subvenţiilor nerambursabile de la UE27/Bruessel 2017 şi mărimea cheltuielilor budgetare de stat. Deficitul budgetar 2017? Creşte permanent? Deficitul budgetar 2018, 2019…?

  … „…Doar prezentul etern al demagogiei contează cu adevărat, anesteziind o intreagă naţiune. Regimul Dragnea stabileşte un nou contract social: complicitatea,tăcerea în schimbul revărsării din miticul corn al abundenţei. Că această revărsare este înşelătoare… „….

  Cred că cauzele trebuie căutate înainte de parlamentarele 2016. Ce au făcut parlamentarii români la Bruessel/Strasbourg în parlamentul UE28? Ce au prezentat în ţară din dezbaterile comunitare? Cine sunt aceşti delegaţi români la Bruessel 2007- 2017, în cei 10 ani de partener în UE28? De ce s-a dezbătut atît de puţin în spaţiul public românesc adearea la UE28, înainte de anul 2007 şi după 2007?

  După 27 de ani de liberate nu s-a clarificat responsabilitatea pentru distrugerea monezii naţionale în primul deceniu, imediat după 1990. Cum şi de ce s-a ajuns la deprecierea leului (… cînd se va repeta? …)? In acelaşi moment la vecinii în statele din est (Cehoslovacia, Polonia, etc) nu s-a întîmplat o astfel de catastrofă!
  După 27 de ani de democraţie originală statul de drept românesc nu este fortificat, nu este imun la scenarile PSD/Dragnea prezentate detaliat de autor. De ce nu s-a impus spiritul civic 1990- 2007 – 2017 în spaţiul public ca un obstacol de netrecut pentru demagogi şi şarlatani ca Năstase, Ponta, Dragnea?

  … „…Regimul Dragnea devine, în acest context marcat şi de plebiscitarea în Serbia a unui alt politician populist, imaginea unui moment istoric. Asaltul împotriva democraţiei şi domniei legii este purtat în numele suveranităţii populare.Lozinicile sunt seducătoare: de la recuperarea independenţei naţionale la dorinţa de a împărţi dividendele dezvoltării. Dar ceea ce ascunde, invariabil, dincolo de ambalajul strident al mesajelor, este iresponsabilitatea cinică a demagogiei,tendinţa de acaparare a puterii şi de consolidare a privilegiilor. Demagogia contemporană este inamicul mortal al egalităţii în faţa legii. Victoriile ei marchează lichidarea statului de drept.
  … „……

  Apariţia populiştilor – naţionalişti în estul continentului, bine prezentat de autor, e un fenomen periculos. Suveraniştii- naţionalişti: Vucic, Orban, Kacsinski, Dragnea, Fico, etc.plasează Serbia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Cehia, Bulgaria din nou în poziţia de antioccidentali, anti-UE27, (sunt deja state „iliberale”?)? E o întoarecere în anii 1920- 1930 (Habsburg, Bibliothek einer verlorenen Welt, Richard Wagner, Hofmann Campe 2014, pagina 156-157/ numele unor demagogi, autocraţi interbelici: Smetona, Pilsudski, Horty, Carol II, dictatorii Salazar, Francisco Franco, mai tîrziu Ante Pavelic, Dimitrij Ljotic, Milan Nedic, colaboratorii Ion Atonescu, Philippe Petain)?

  Centrul şi estul continentului 2017 în mîna unor şarlatani (.. un sondaj actual în Franţa avertizează… nu mai e exclus ca Marine Le Pen/ Front National 2017 .. …)? Avertizarea autorului nu poate rămîne fără consecinţe. Exemplul Greciei nu este discutat în spaţiul public românesc 2017. De ce? Mai rămîne atîta timp? Un mandat Dragnea/PSD de patru ani cu deficite budgetare permanente e un risc pentru o ţară întreagă, nu numai pentru tinerii care vor plăti cu contribuţiile lor o viaţă întreagă pentru… … un trecut PSDist autohton specific. Electoratul românesc se lasă înşelat atît de uşor? Românii se apropie 2017- 2021 tot mai mult de vecinii „iliberali” din estul- sudestul continentului?

  Revoltele spontane ocupy /NY, nuit debut/Paris, prodemos Spania, etc, au dispărut, au adormit. Demonstraţiile 2017 la Bucureşti & toată ţara au atras atenţia partenerilor din UE28 şi au creat o atmosferă PRO România minunată în toate părţile continentului. Se pierde din nou această admiraţie şi sustinere/ sprijinul occidentului? E mult de cîştigat, e mult de pierdut.

  Autorul scrie necruţător dar realist. Ce urmează?Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Ela, Constantin, ideea e ca undeva, cumva, se ajunge la un absurd atat de evident incat e mai greu d...

de: MirceaM

la "Coruptia este „un act de cultura”….pe care eu nu il gust"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

martie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)