Home » Reactie rapida » Citesti:

România cangrenată a domnului Dragnea

Ioan Stanomir septembrie 19, 2017 Reactie rapida
13 comentarii 2,945 Vizualizari

Liniştea domneşte peste România. Treptat, visul domnului Dragnea se împlineşte. Totul merge spre bine în cea mai calmă dintre ţări. Guvernul Tudose lucrează, harnic, pentru binele comun, în vreme ce conducătorul suprem dirijează, cu mână sigură, efortul de realizare al societăţii socialiste multilateral subdezvoltate. Liniştea din România de acum este imaginea cangrenei ce acoperă întreg corpul social, o cangrenă ce aduce cu sine miasmele complicităţii, resemnării şi mediocrităţii. Nimic nu poate să ne mai surprindă,nici măcar acoladele ministrului Educaţiei, cel care face ca idealul României occidentale în materie de învăţământ să fie o formă de ceauşism rezidual.

Domnul Dragnea a devenit o obsesie naţională şi ceea ce această privire îndreptată exclusiv asupra domniei-sale riscă să ignore este contextul responsabil pentru ascensiunea sa. Asemeni lui Victor Ponta înaintea sa, Liviu Dragnea nu este un accident, ci expresia modului în care PSD acţionează, programatic şi deliberat. Cangrena din România de astăzi îşi are originea într-un partid politic, PSD, a cărui vocaţie unică a fost, chiar de la întemeierea sa, organizarea exploatării cleptocratice a statului. Iluziile ţesute în jurul iluzoriei reformări a PSD trebuie abandonate. În momentul în care ar renunţa la acest mecanism de dominaţie instituţional, PSD ar înceta să existe. PSD se confundă cu statul român însuşi, în baza unei simbioze istorice ce duce spre comunismul ceauşist şi intervalul fesenist.

Cangrena pe care o ilustrează domnul Dragnea este, aşadar, cangrena unui partid- stat. Scopul PSD a fost, în toţi aceşti ani,să limiteze procesul de modernizare etatic, de vreme ce acest proces ar fi condus la erodarea temeliilor sale. Iată un fapt elementar ce merită reamintit,mereu. Cei ce ajung în fruntea PSD, iar domnul Dragnea nu face excepţie, au ca singură agendă consolidarea încremenirii populiste şi rafinarea procedurilor de mituire ale populaţiei. PSD este incapabil de orice altă politică în afara acestei politici de extorcare şi de patronaj, căci această politică este înscrisă în fibra sa, graţie eredităţii comuniste şi feseniste. Întemeiat de regimul Iliescu, acest tipar este exacerbat patologic acum sub regimul Dragnea. Dar spiritul este acelaşi, dincolo de decenii şi de personaje. Abordarea în chestiunea domniei legii este aceeaşi pentru PSD, ca şi în anii lui Adrian Năstase: controlul trebuie să prevină ameninţarea pivilegiilor.

Redat acestei durate istorice, domnul Dragnea nu mai are nimic extraordinar, ci se înscrie în logica naturală a PSD. Marasmul, încremenirea, subdezvoltarea sunt obiectivele fără de care PSD nu poate fi imaginat. Domnul Dragnea este cea din urmă înfăţişare a acestui elan fesenist. În anii de după 1989,cu rare excepţii, statul român s-a confundat cu reţeaua fesenistă. Ofensiva de restauraţie de acum este menită a restabili o continuitate instituţională.

Liniştea domneşte în România cangrenată de astăzi. Vocile critice se izbesc de redutele complicităţilor. În clipa în care şi rezistenţa civică se va stinge, victoria lor va fi fost una completă, iar supunerea oamenilor acestei ţări va fi fost una definitivă. Indiferenţa de acum a compatrioţilor noştri este temelia viitorului de aservire colectivă.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , ,Currently there are "13 comments" on this Article:

 1. basilicus spune:

  Nu-i nimic, inseamna ca alte partide vor prinde avant! Abia astept ca USR si PNL-PDL sa ajunga la putere.

 2. andrei spune:

  Este ideologia PCR repusa in practica de PSD.

 3. Cristian Ioan spune:

  “Liniştea domneşte în România cangrenată de astăzi.”

  Cangrenata, poate! Dar este A NOASTRA!
  Vreau sa spubliniez ca regimul Dracnea nu a fost impus cu tancurile sovietice, ca in 1944, nici de bombardierele americane, ca in alte parti, ci NOI, majoritatea locuitorilor tarii, l-am votat, de buna-voie si nesiliti de nimeni, pe Dracnea, cu toate consecintele ce decurg de aici: iesirea din UE si NATO, abandonarea conceptului de Stat de drept, aderarea la Uniunea Asiatica …

  • neamtu tiganu spune:

   iesirea din UE si NATO, abandonarea conceptului de Stat de drept, aderarea la Uniunea Asiatica …
   *****************
   Pe la orele sapte a. m. vecinii fura alarmati de niste tipete sfasietoare, care porneau de la casa cu No. 13. in aceasta casa locuesc de multa vreme doamna Zamfira Popescu, vaduva raposatului veteran al corpului didactic Nerone Popescu, fost profesor de limba latina, impreuna cu cei doi copii ai sai, Cicerone Popescu, elev de administratie, si domnisoara Portia Popescu. La tipetele ingrozitoare, toti mahalagiii se adunara in graba si indata aflara ce era: o sinucidere !

 4. neamtu tiganu spune:

  Un articol potrivit la tema spitalul Colentina, în numai cîteva rînduri se repetă de 7 ori cuvîntul cangrenă… în rest nici o informatie, nici o propunere, nimic..

  • Liviu spune:

   Autorul nu poate schimba nimic, rolul lui e doar de a descrie cauzele situatiei actuale si de a ne avertiza ce fel de viitor ne asteapta.

   Singur poporul roman poate schimba – prin vot – ce se petrece.

 5. Decebal spune:

  “Rezistenta civica” este mica-mica si foarte ocupata, asa ca n-are cum sa schimbe ceva. “Rezistenta civica” este alcatuita din oameni care lucreaza (preponderent) in mediul privat, mai mult de 8 ore pe zi si carora le este dificil sa se imparta intre slujba, familie si proteste in strada.

  In acest context, dupa cum vad eu, doar presedintele tarii si institutiile de forta loiale tarii pot mentine Romania pe drumul pro-atlantic, pro-european si pro-occidental pe care si l-a ales.
  Oare actiunile politicienilor ce pot fi dovedite ca fiind anti-americane, anti-europene si anti-occidentale ar putea fi incadrate la tradare de tara si pedepsite ca atare? Eu n-am auzit, pana acum, de vreun dosar penal pentru tradare de tara, al vreunui politician roman. Chiar n-or fi cozi de topor, printre ei?
  Sigur, lovind coruptia, lovesti coruptii si, implicit, partidele aflate la putere. Dar se pare ca nu e de ajuns…

  Cu ceva ani in urma, un guvern PSD pregatea terenul pentru un presedinte cu puteri extinse. In loc de un “presedinte vanator”, a iesit din urna un “presedinte jucator”, care s-a folosit, din plin, de puterile pregatite pentru altul. Oare se va repeta istoria si pentru guvern?… prin fe-martie 2018?…

 6. Incomod spune:

  “Dragnea a devenit o obsesie naţională” … mai degraba o obsesie personala, a catorva persoane care nu sunt capabile de altele

 7. cetateanul turmentat spune:

  Nu știu cît de cangrenată este România dar anesteziată este sigur și se comportă exact ca tanti Mioara Roman cînd a fost călcată de hoți acum cîteva zile, adică se uită paralizată cum îi golesc ăia casa și nu zice nimic. Această lipsă de reacția este explicabilă în cazul unei victime implicată într-un jaf, însă e greu să explici ce se întîmplă cu o țară întreagă care asistă impasibilă la jaful și bătaia de joc la care este supusă de către o bandă de golani rurali care au descins în București, au ocupat parlamentul și clădirea guvernului, după care s-au apucat să distrugă România. Trendsetter-ul Băsescu care a lansat moda cu amanta pusă șefă și copilul băgat în parlament a fost copiat de toată țopîrlănimea politichiei care a lărgit baza de recrutare la neveste, nași, fini, nepoate, șoferi și diverse prestatoare pe care le recomandă vocea și talentul. Nimeni nu i-a ridicat în furci, nimeni n-a venit peste ei ca să le dea bătaie, așa că am ajuns în situația in care măscăriciul care face stand up comedy la ministerul agriculturii să ne explice pe un ton binevoitor că e normal să-ți angajezi copilul ca să-l ajuți, iar australopitecul Nicolicea să ne certe că sîntem proști și să ne spuie că dacă în familia lui are laureați de Nobel o să-i angajeze pe ei, nu pe niște neica nimeni ca noi (s-ar părea că a și găsit-o pe laureata de nevastă-sa pe care a pus-o ceva șefă la Transgaz). Toate astea se întîmplă fiindcă sînt lăsați să-și facă mendrele și nimeni nu vine să-i ia la pumni și să-i urce în tren că să-i trimită în satul natal. În cazul lor nu merge cu protestul, cu societatea civilă sau cu critica, noroc că avem ce învăța de la ei și mă refer la Mirel Palada care e maestru fondator al școlii de teve-do adică arte marțiale în direct sau calea televiziunii. Nu pot fi învinși decît cu armele lor, adică pumnul, palma, un cap în gură, după care ura și la gară!

  • CarmenD spune:

   “Biruinţa ta începe când duşmanii întrebuinţează armele tale”. – Nicolae Iorga

   • Yoda spune:

    Da, si mai ales: “Capul plecat sabia nu-l taie”. Sau: “pupa-l in bot si i-ai tot” – doamna Pristanda.

    PS: mie imi place mai mult varianta cetateanului turmentat. :)

 8. man of war spune:

  uite l pe hopa mitica, nu e hopa mitica, asta i alba asta i neagra, nu e alba nu e negra. lume, lumeeee ! mor omenii cu zile n spitale ? sint politrucii grasi si putred de bogati ? prospera hotul si prostul intr o tara de stirbi ? geme romania de generali si doctori in orice (informatii si militii, stiinte economice si juridice, marketing si pr ) ? cred ca nu i restauratie ci continuitate. comunizarea a inceput in 45, astazi e doar mai perfectionata si infinit mai greu de combatut. administratia si institutiile supradimensionate s au umplut de analfabeti si lingai, de neveste si amante, nasi si cumetri, progeniturile jigodiilor de odinioara. sigur, aceata organizare mafiota si mizera va sucomba nu foarte tirziu, dar atunci nu va fi mai ramas nici ruinele pe care sa le mai roada sobolanimea, puturosimea si prostimea. cind n ai tras nici o invataminte din ce ti a facut ceausescu, iliescu si nastase, la ce vrei sa te (mai) astepti ?

 9. Gheorghe Silvestrovici spune:

  CE – I DE FĂCUT ?
  Cum putem convinge cât mai mulţi oameni să vină în stradă ? Protestele zi de zi ale unei mâini de revoltaţi sunt cam tot ce putem face acum ?
  Nu este o soluţie activă nici aşteptarea cu ochii pe guvernanţi pentru a vedea când vor ataca şi vor desfiinţa DNA, în timp ce ţara se duce de râpă. Formele de protest ar trebui diversificate, multiplicate sau radicalizate. Şi aşa au necesitat timp şi energie vreme de 233 de zile, iar radicalizarea naşte violenţă şi ne desparte de tot de modalitatea PAŞNICĂ pe care ne-am propus-o. Este un impas din care nu putem ieşi.
  Lenea socială şi lehamitea majorităţii populaţiei, marasmul generalizat, caracatiţa corupţiei şi cangrena socială nu pot rezolva disperarea tăcută a celor indignaţi.
  Proteste, marşuri cu manifestaţii în stradă, proteste şi apeluri scrise către administraţiile locale şi către instituţiile statului, militarea prin asociaţii locale, implicarea socială a asociaţiilor profesionale, activarea prin ONG – uri, petiţii cu semnături pentru propuneri legislative, atragerea unor parlamentari pentru iniţiative legislative, strângerea de semnături pentru un referendum care să interzică alegerea celor cercetaţi penal şi să-i oblige pe cei care nu participă la alegeri, proteste şi apeluri scrise către ambasade şi foruri europene, utilizarea mass media.
  Toate acestea rămân vorbe goale, dacă NU NE UNIM ŞI NU ACŢIONĂM SOLIDAR.
  De câţiva ani ne chinuim în zadar. Ce altceva mai putem face ?
  Voi avea mica sufletească mulţumire că am #REZISTAT şi am deschis nişte ochi şi nişte minţi. Însă fără a putea schimba ceva.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Cateva observatii,ca unul care am aplicat la modul cat se poate de concret ai am luat-o in freza de...

de: MirceaM

la "Cum e să te dai la infinit cu capul de același zid? Cristian Ghinea despre absorbția fondurilor europene si bugetul european. Interviu, prima parte"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

noiembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)