marți, martie 19, 2024

România, peşteră de tâlhari

Distrugerea deliberată a credibilităţii internaţionale şi sacrificarea vieţii oamenilor din ţară este un act de trădare naţională. Responsabili de aceste fapte sunt cei care controlează PSD, ALDE şi UDMR.

Să nu ni se spună că se simt ofensaţi, trebuiau să nu facă ce au făcut. Morţii din primul război mondial şi mutilaţii nu s-au sacrificat ca să fim bătaia de joc a acestor oameni.

Nu e nimic surprinzător în felul cum acţionează. Sunt urmaşii politici ai celor care în 1989 au lichidat mii de nevinovaţi ca să-şi legitimeze preluarea puterii asupra căreia au avut controlul din prima clipă. Ce fac astăzi e nimic faţă de ce ar putea face. Dacă interesele le vor cere vor şterge de pe faţa pământului sute de mii de protestatari. Sunt din soiul celor care pentru a avea controlul sunt capabili de distrugeri în masă.

Nu îi leagă nimic nici de UE, nici de NATO, pentru că nu cred decât în bani şi putere. Parazitează proiectul Catedralei Naţionale doar pentru că Biserica e un tovarăş de drum folositor în acest moment. Mâine, dacă ar găsi potrivit, ar dinamita-o la fel de bine ca să facă loc unui mausoleu pentru părticele din Lenin, urmând ideologia puterii de la răsărit.

Scopul lor e să aibă slugi care să muncească pentru salariile şi pensiile speciale ale celor puşi să le apere ce au jefuit, să dijmuiască tot ce producem. Scopul lor este ca nimeni să nu îndrăznească să facă sau să spună ceva fără acordul lor. Scopul lor este scoaterea ţări din spaţiul civilizaţiei şi libertăţii. Pentru asta mint în faţă cu neruşinare.

Ce vor face de acum încolo, la ce ne putem aştepta ? Vor continua să vulnerabilizeze politic, economic şi social ţara. Haosul politic este rezultatul unui plan de distrugere mascat sub lozinci naţionaliste. Cât de mare va fi distrugerea ? Atât cât nimeni să nu-şi mai permită să protesteze, iar ei să fie stăpâni pe un morman de dărâmături. Dar stăpâni. Orice e mai bun decât să accepte superioritatea altora, să accepte ce rezultă din valoare şi libertate. În această Românie distrusă micile lor oaze de bunăstare vor rămâne funcţionale, sau şi la vor crea în alte ţări, mulgând de aici resurse.

Esenţa programului acestor oameni este diabolică. Au transformat statul într-o entitate în care a fi cetăţean înseamnă doar a te apăra de agresiunea lor permanentă. Ne fură vieţile zi cu zi.

Omul e mult mai mult decât un cetăţean, are speranţe, vise, sentimente, proiecte. Nu ţine de esenţa lui să fie la cheremul unor oameni care frizează patologia, şi nici să lupte permanent cu aceştia. Un stat trebuie să permită dezvoltarea vieţii oamenilor în libertate. Dacă mai merită trăit în România e numai în interstiţiile puterii agresorilor. Supravieţuim în pofida existenţei statului, nu susţinându-ne reciproc într-o simbioză, trăim ce e frumos doar în mici grupuri locale, sau ieşind către transcendent.

Am ajuns aici pentru că am lăsat să crească malign în jurul nostru incompetenţa şi hoţia. Unii am participat activ la asta, alţii am tăcut din interes pe termen scurt şi din laşitate.

Trădătorii României trebuie opriţi prin curaj şi acţiune competentă. E preferabil să murim făcând asta decât să trăim în felul care se conturează la orizont.

Nu trebuie să fim trişti, ci să curăţăm sufletul permanent ca să trăiască bucuria în el şi să luptăm cu realism.

Nimic nu e pierdut. Împreună putem schimba totul. Cu efort, răbdare respect față de ce e valoros.

Distribuie acest articol

41 COMENTARII

  1. Exceptional si cu valoare practica, dar citi concetateni vor iesi in strada ?

    Natiunea nu e facuta numai din tineri/batrini scoliti sau calificati, ci si din milioanele de fosti militieni, securisti, ofiteri, subofiteri, lucratori in comert, chelneri, activisti de partid si sindicat, directori de scoli si alti mici ciubucari ai regimului comunist.

    La haita asta de fosti, se adauga parazitii si trogloditii de azi.

    Eu unul cred ca numai greva generala poate rezolva criza politica romaneasca.

    • Coşmarul Dragnea PSD.
      Rolul conducător al partidului PSD.
      Dictatura şefului penal de partid PSD.

      Se pot găsi soluţii civilizate democratice în România europeană de azi.

      1) Numai prin alegeri se obţine un mandat din partea suveranuluiu/ electoratului. E obligaţia opoziţiei din parlament şi a societăţii civice să prezinte conceptul lor în sfera publică, să formuleze o alternativă la penalii din guvernul actual, din parlament şi din instituţiile pblice (TV) infectate.

      2) Problema cu „listele de partid“ prin care se ajunge în parlament e un dezavantaj pentru tânăra democraţie românească. E o problemă nerezolvată şi în celălate state partenere din UE.27. Membrul de partid are o singură calificare: e membru de partid. De obicei nu are o altă calificare, o altă meserie, nu are o altă experienţă de viaţă, nu are o altă pâine. Nu ştiu unde se găsesc alţii pentru parlamentul dâmboviţean 1990 şi azi. Cine e leaderul opoziţiei azi?

      3) In Marea Britanie e altfel: sistemul electoral e altfel. Numai candidatul care are majoritatea (relativă) în circumscripţia electorală e ales. Nu se alege pe baza listelor de partid. In Parlamentul britanic sunt parlamentari care au un mandat „direct“ obţinut prin voturi de la electorat. Pare ceva mai transparent. Parlamentul britanic e „suveran“ are o putere foarte mare.

      4) Pentru democraţia tânără românească nu trebuie uitat de unde s-a plecat 1989. Era o economie care are practic 100% numai intreprinderi proprietate de stat cu „preşedintele PCR“ în fiecare intreprindere, cu securişti de intreprindere şi un sindicat „cureaua de transmisie a partidului“. Sindicatele sunt compromise 1989, partidul PCR & sistemul naţionalcomunist autohton e calificat ca „criminal“, dar fără consecinţe practice 1990 (Punctul 8 din Declaraţia de la Timişoara- 10 ani pauză pentru marii dulăi mari PCRişti şi securişti) . 1990 Lipsesc intreprinderile private, lipsesc antreprenorii privaţi, lipseşte tradiţia de responsabilitate, performanţă şi concurenţă. Lipsesc produsele performante şi cumpărători pentru produsele „socialiste învechite“. Moştenirea economică, juridică, morală, tehnologică lăsată de naţionalcomunişti 1989 era un coşmar pentru toţi.

      5) Un exemplu cum se realizează un start nou cu un sector de stat mare, cu multe întreprinderi mari de stat poate fi Austria 1945- 1965/1970. Un timp s-au păstrat intreprinderile de stat şi deficitele lor cronice. După 25 de ani trebuiau lichidate sau privatizate. Tovarăşii din SPÖ ocupau posturile în sectorul de stat cu oamenii lor. Nu au rezistat ritmului de dezvoltare econmomică din sectorul privat. In UE nu mai era loc pentru această excepţie din Austria. Aderarea la UE a fost sfârşitul sectorului de stat austriac în siderurgie etc. Perioada de tranziţie 1990- 20016 in România? Jaful cel MARE?

      6) Pentru România nu exista o soluţie simplă 1990, nici azi. Am ales sistemul francez spune de repetate ori A. Pleşu în sfera publică. Greva generală azi păgubeşte sectorul privat. Cum ajung angajaţii la lucru? Sistemul francez 1945-2017 se bazează pe confruntare, pe „lupta de clasă“ a comuniştilor din CGT şi a socialiştilor evaporaţi 2017 la prezidenţiale. E. Macron încearcă o cale de mijloc 2017- 2022. Vom vedea.

      7) Sistemul electoral românesc actual nu poate fi schimbat peste noapte. Alegerile PE 2019, prezidenţiale 2019 şi parlamentarele 2020 trebuie bine pregătite cu concepte dezbătute în sfera publică. Alegerile PE 2019, prezidenţiale 2019 şi parlamentarele 2020 pot fi câştigate. Sper că va fi aşa.

  2. Tot ce vad e o succesiune de talhari din ’89 pana azi, uneori cu guverne temporare si un plus de speranta, dar in principal talhari.

    La vot nu s-au dus romanii, deci tot ce pot sa concluzionez e ca romanii vor talhari la putere.

    Cum sa-mi explic altfel dictaturile succesive de talhari pe parcursul a 30 de ani, impreuna cu lipsa votului?

    Adica oamenii au puterea sa faca o schimbare, dar nu o fac.

    Deci… asta vor romanii, sa fie jefuiti, zi de zi, an de an.

    • Nu va suparati, dar daca am de ales intre a vota banda de talhari nr. 1 si banda de talhari nr. 2, de ce m-as duce sa votez?

      • @ Mihai (17/01/2018 la 10:40)

        Este un punct de vedere („……… de ce m-as duce sa votez?”) dar cum vedeti schimbarea in Romania ca sa devina o tara „ca afara”?

        Stiu ca orice schimbare in societate – si nu refer numai la dvs. – se face prin actiune si nu prin vorbe/cuvantari, cea mai importanta actiune civica/poltica fiind participarea la vot.

        Un rezultat al alegerilor (cele cu mai mult de doi candidati) cu un numar semnificativ de voturi anulate in raport cu cele validate va reflecta mai veridic starea societatii.

        In alta ordine de idei nu prea am citit pe acest site articole in care autorul (ii) sa vorbeasca despre ACTIUNILE lor in ridicarea nivelului educatiei civice. De multe ori sunt invocate actiunile inaintasilor nostri (Avram Iancu, pasoptisti, unionisti de 1859 si 1918) dar se uita un AMANUNT esential ACTIUNILE (intalnire fata in fata) directe ale acestora pentru sustinerea ideilor in fata celor caraora li se adresa.

        Nelocuind de multi ani in afara Romaniei am fost ‘infestat” cu democratia de aici.

      • Inca mai puneti aceasta intrebare? Mereu au fost optiuni. Niciodata variantele nu au fost de acelasi grad de ticalosie. Eu am votat din 89 mereu si nu regret nici un vot. Deci teoria asta nu tine, imi pare rau.

      • Imi pare rau pentru toti cei care gindesc asa, cu totii sint victime si, de frica, prefera mereu statutul de victima. Fiindca asta e sindromul celui violat: din cauza traumei majore el ajunge sa creada ca toti cei din jurul sau sint violatori. Pe de alta parte, e chiar in interesul violatorilor ca victima sa creada ca toti sint violatori, fiindca numai asa violul devine acceptabil, daca nu chiar dezirabil.

  3. Eu sunt cu totul de acord cu cele zise aici. Si ? Vorbim,vorbim, vorbim … Dumneata ai fost la vot ? Esti inscris intr-o formatiune politica opusa acestui regim neo-comunist ? Te-ai manifestat vre-odata public politic intr-un mod organizat, „formal”? Ca altfel …

  4. Reacție nu doar foarte promptă, dar perfect pertinentă și mai ales cu un conținut mustind de adevăr, scrisă exact cu tonul adecvat momentului, adică furie, exasperare, dar și forța luptei.

    Mi-a lipsit totuși o menține explicită în acest remarcabil text: Rusia.

  5. Oare ce impresie am lasat noi japonezilor care ne-au vizitat tara pentru prima oara in ultimii 100 de ani? In locul lui Dragnea and Co. imi faceam seppuku in fata lui Abe. Poate asa ne-ar fi respectat mai mult.

  6. Sa ne bucuram: tîlharii in pesteri depoziteaza comorile si bunurile furate.
    Trebuie sa gasim traducerea sintagmei „sesam, deschide-te!”

    • Talharii romani sunt din alta specie. Ei isi depoziteaza comorile prin Madagascar, Monaco sau Cayman Is. Lasa in pesterile din Romania doar saracia.

      • @ Cinicul (18/01/2018 la 0:45)

        Daca prin „talhari romani” v-ati referit al „politicieni romania” cred ca ati gresit. Sunt si in alte tari asemena „talhari/politicieni”. Si ca sa nu vorbim discutii iata doua: un fost Prim Ministru (Paul Martin) si un actual Ministru de Finante (Bill Morneau).

        Dati o cautare pe Google si veti afla mai multe,

      • gresit…in romanica comorile nu se mai ascund demult in pesteri, stiut fiind ca acestea sunt cele mai populate habitaturi..intrebarea este alta..cit poti sa fii de cinic sa tii un rubens intr-un cavou?

  7. mi a placut ce ati scris. o sa va spun (am facut o de zeci de ori pe acest site) de ce este romania asa cum este : „bad design” / eroare de sistem (special intretinuta sa sustina cleptocratia / casta extractoare). in 1990 bolsevicul criminal a fost votat aproape in unanimitate. de ce ? pentru ca toata populimea era angajata la stat iar PCR ul ii platea pensia si leafa. ce se ntimpla in 2018 ? 3 milioane de oameni in sectorul privat sustin 15 milioane de bugetari, pensionari si asistati sociali. forta activa si creativa, 4-5 milioane, a fost alungata din tara, doar ea ar fi putut contracara gloata putorilor ce vor continua sa legitimizeze (prin alegeri libere) PCR ul. birocratia sufocanta, institutiile supradimensionate si inepte, fidelizarea lor (prin mariri salariale si privilegii) asigura masa votanta greu de contracarat fara o schimbare de sistem

    • Absolut corect ce spuneti – este atat de simplu acest fapt. INSA: toata lumea cunoaste acesta realitate dar de care depinde foarte multi. Nu stiu cate familii nu au cate un membru angajat la stat acum, astfel cumva foarta mult popor voteaza pe acesti cleptocrati de 28 de ani. Ca sunt la politie, armata, servicii, adminstratie publica, aparat central, ministere, societati de stat, regii, administratii fiscale, primarii, etc. Sunt numai cateva mari orase in care privatul independent este majoritar, in rest marea majoritate (~75-80%) dintre orasele mici si sate depind absolut total de hotii din Partid. Acest procent nu are cum sa dispara, se vede acest lucru din ultimele alegeri cand nr de dependenti care voteaza PSD a fost mai mare ca oricand. Nu este nici o speranta pe termen scurt ci doar dezvoltarea in timp a capitalului autohton independent de stat insa nu este in nici un fel incurajat de Partid pt ca astfel si-ar eroda baza de votanti/dependenti.

  8. Furia e mai productivă decât apatia. In vest 72 de ani de pace au înbunătăţit substanţial viaţa occidentalilor. Pierderile de vieţi în război ww.1 si ww.2 nu au fost „sacrificiul“ voluntar al soldaţilor. Ei au fost victimile acestui dezastru european de peste 30 de ani 1912- 1945. Generalii au murit în pat la bătrâneţe. Doi străbunici au murit tineri pentru un c… t de Kaiser. Nu cred în eroism. Cred în civilizaţie, în societatea civică, în spiritul civic dezlănţuit 1989 care nu mai poate fi asuprit, întemniţat, exterminat. E greu de acceptat ce descrie autorul cu atâta energie.

    … „…. Sunt urmaşii politici ai celor care în 1989 au lichidat mii de nevinovaţi ca să-şi legitimeze preluarea puterii asupra căreia au avut controlul din prima clipă…… Scopul lor e să aibă slugi care să muncească pentru salariile şi pensiile speciale ale celor puşi să le apere ce au jefuit, să dijmuiască tot ce producem. Scopul lor este ca nimeni să nu îndrăznească să facă sau să spună ceva fără acordul lor. Scopul lor este scoaterea ţări din spaţiul civilizaţiei şi libertăţii. Pentru asta mint în faţă cu neruşinare. … … Esenţa programului acestor oameni este diabolică. Au transformat statul într-o entitate în care a fi cetăţean înseamnă doar a te apăra de agresiunea lor permanentă. Ne fură vieţile zi cu zi…… Am ajuns aici pentru că am lăsat să crească malign în jurul nostru incompetenţa şi hoţia…. mpreună putem schimba totul. Cu efort, răbdare respect față de ce e valoros. … „….

    Furia nu e de ajuns. Fiecare poate participa onest, în felul lui, în treburile publice. Fiecare poate refuza jecmănitorii budgetari. Fiecare poate refuza hoţia.
    România europeană trebuie dobândită zi de zi.
    E mult de câştigat. Azi.

  9. Aici avem o problemă de crediblitate și legitimitate. Dacă la demisia lui Victor Ponta s-ar fi organizat alegeri anticipate, România ar fi fost o țară normală, iar guvernul rezultat din acele alegeri s-ar fi aflat probabil la putere și astăzi.

    Dar dacă șeful cu ochi albaștri a zis ”lasă, că știu eu un băiat bun din sat de la mine și îl punem pe el”, iată că PSD-ul a câștigat din nou alegerile la scor, exact ca și în urma guvernărilor ”tehnocrate” Isărescu și Stolojan.

    Măcar acum, în ceasul al 14-lea, e cineva capabil să înțeleagă că trebuie alegeri anticipate, astfel încât un nou guvern să aibă legitimitate? Sau găsim o nouă soluție ”tehnocrată” și tot fără alegeri? De la PSD n-are nimeni pretenții, ei sunt o ceată de briganzi puși pe jaf și se comportă în consecință. Dar ”opoziția democrată” e capabilă să înțeleagă că nu există guvernare democratică fără alegeri și că alegerile pe liste de partid sunt doar o farsă sinistră?

    Părerea mea este că nu înțelege nimeni asta și că ”opoziția democrată” vrea doar să ajungă la guvernare. De preferat fără alegeri, că doar n-o să coboare ea la a cere voturi de la ”mahalaua ineptă”. Cam asta-i.

    • Coşmarul Dragnea PSD.
      Rolul conducător al partidului PSD.
      Dictatura şefului penal de partid PSD.

      Se pot găsi soluţii civilizate democratice în România europeană de azi.

      1) Numai prin alegeri se obţine un mandat din partea suveranuluiu/ electoratului. E obligaţia opoziţiei din parlament şi a societăţii civice să prezinte conceptul lor în sfera publică, să formuleze o alternativă la penalii din guvernul actual, din parlament şi din instituţiile pblice (TV) infectate.
      2) Problema cu „listele de partid“ prin care se ajunge în parlament e un dezavantaj pentru tânăra democraţie românească. E o problemă nerezolvată şi în celălate state partenere din UE.27. Membrul de partid are o singură calificare: e membru de partid. De obicei nu are o altă calificare, o altă meserie, nu are o altă experienţă de viaţă, nu are o altă pâine. Nu ştiu unde se găsesc alţii pentru parlamentul dâmboviţean 1990 şi azi. Cine e leaderul opoziţiei azi?
      3) In Marea Britanie e altfel: sistemul electoral e altfel. Numai candidatul care are majoritatea (relativă) în circumscripţia electorală e ales. Nu se alege pe baza listelor de partid. In Parlamentul britanic sunt parlamentari care au un mandat „direct“ obţinut prin voturi de la electorat. Pare ceva mai transparent. Parlamentul britanic e „suveran“ are o putere foarte mare.
      4) Pentru democraţia tânără românească nu trebuie uitat de unde s-a plecat 1989. Era o economie care are practic 100% numai intreprinderi proprietate de stat cu „preşedintele PCR“ în fiecare intreprindere, cu securişti de intreprindere şi un sindicat „cureaua de transmisie a partidului“. Sindicatele sunt compromise 1989, partidul PCR & sistemul naţionalcomunist autohton e calificat ca „criminal“, dar fără consecinţe practice 1990 (Punctul 8 din Declaraţia de la Timişoara- 10 ani pauză pentru marii dulăi mari PCRişti şi securişti) . 1990 Lipsesc intreprinderile private, lipsesc antreprenorii privaţi, lipseşte tradiţia de responsabilitate, performanţă şi concurenţă. Lipsesc produsele performante şi cumpărători pentru produsele „socialiste învechite“. Moştenirea economică, juridică, morală, tehnologică lăsată de naţionalcomunişti 1989 era un coşmar pentru toţi.
      5) Un exemplu cum se realizează un start nou cu un sector de stat mare, cu multe întreprinderi mari de stat poate fi Austria 1945- 1965/1970. Un timp s-au păstrat intreprinderile de stat şi deficitele lor cronice. După 25 de ani trebuiau lichidate sau privatizate. Tovarăşii din SPÖ ocupau posturile în sectorul de stat cu oamenii lor. Nu au rezistat ritmului de dezvoltare econmomică din sectorul privat. In UE nu mai era loc pentru această excepţie din Austria. Aderarea la UE a fost sfârşitul sectorului de stat austriac în siderurgie etc. Perioada de tranziţie 1990- 20016 in România? Jaful cel MARE?
      6) Pentru România nu exista o soluţie simplă 1990, nici azi. Am ales sistemul francez spune de repetate ori A. Pleşu în sfera publică. Greva generală azi păgubeşte sectorul privat. Cum ajung angajaţii la lucru? Sistemul francez 1945-2017 se bazează pe confruntare, pe „lupta de clasă“ a comuniştilor din CGT şi a socialiştilor evaporaţi 2017 la prezidenţiale. E. Macron încearcă o cale de mijloc 2017- 2022. Vom vedea.
      7) Sistemul electoral românesc actual nu poate fi schimbat peste noapte. Alegerile PE 2019, prezidenţiale 2019 şi parlamentarele 2020 trebuie bine pregătite cu concepte dezbătute în sfera publică. Alegerile PE 2019, prezidenţiale 2019 şi parlamentarele 2020 pot fi câştigate.
      Sper că va fi aşa.

  10. Revolutia devine de la un an la altul singura modalitate de a scapa Romania din captivitatea postcomunista si criptocomunista.

    • Revoluția este cea care a permis accesul la putere pentru fauna actuală. O revoluție este un mod de a da foc la casă, nu de a construi o țară.

  11. extraordinar manifestul! mereu ati fost de apreciat pentru cuvintele precise. s-auzim si de bine astia care am mai ramas p’aci

  12. Va multumesc pentru claritatea, concizia si incisivitatea acestui text atit de convingator.
    Din pacate ne tot convingem intre noi, cei deja convinsi, ba uneori ne mai si impiedicam de orgolii si prejudecati izvorite dintr-o ranchiuna extrem de persistenta in proverbiala lipsa de coeziune a intelectualitatii romanesti. Aceasta are radacini din timpuri extrem de indelungate si tocmai de aceea face atit de greu credibil un demers comun si posibilitatea de a ne uni cu totii intru realizarea lui. Cu mare tristete constat ca am incetat sa mai sper ca ideile care ne unesc sunt mai puternice decit idiosincraziile de conjunctura, astfel incit salut cu si mai mare bucurie un text ca acesta care ma face sa vad ca nu chiar toti ne scufundam intr-o inexorabila blazare. Din nefericire semnele care ne vin dinspre virfurile acelor intelectuali care s-ar putea coaliza intru rezolvarea situatiei disperate in care a ajuns Romania si care s-ar putea exprima la unison intru convingerea celor multi si mici (in capacitatea de perceptie si gindire) nu sunt de fel coerente si radicale. Fiecare, minat de propriile orgolii, incearca sa dea lectii celorlalti si atunci omul de rind nu mai intelege nimic….sau cel mult exprimarile goale dar aparent limpezi ale celor care distrug sistematic o tara care nu vrea parca sa merite mai mult. Monstrii s-au nascut de mult, iar somnul ratiunii nu este doar singura lor moasa, ci si acel catalizator de care au nevoie ca sa acapareze tot ce a mai ramas inca slobod.
    Eram obisnuit sa inchei, ca si Dumneavoastra, cu ginduri bune, dar de la o vreme parca nu mai pot sa se nasca. Sper sa capat motive sa-mi treaca, altele dfecit faptul ca virsta la care am ajuns ma va ajuta singura.

  13. si nimeni nu ii pedepseste. oare de ce? au dat sah mat la toate institutiile si toti sint niste hahalere incluzind pres tarii. intr-o tara normala s-ar iesi in strada si s-ar matura pe jos cu toate partidele.

  14. Pe cine de cine vreti a salva domnule? Nu vedeti ca romanii iubesc sa fie sclavagiti? Asta vor ei, asa considera ca e bine si frumos sa traiesti. Cine sunteti dumneavoastra sa le spuneti unor oameni majori si vaccinati ca vreti sa le faceti curat prin suflet? Pai ei fara compromis, ura, egoism si nesimtire nu se simt romani. Si-s majoritari.

  15. Multumesc tuturor pentru comentariile la acest modest text.

    E doar o punere la un loc a ideilor si atitudinilor multor oameni, ce citesc in presă, in mediile de socializare, intr-un fel care incerc să fie de folos, urmând modele consacrate.

    Gânduri bune,

    • Foarte bun articol! O părere personală:nu românii au inventat corupția (doar unii din ei) ci au ridicat-o pe „strălucitoare și înalte culmi” prin practici oculte ,care acum se doresc a fi legiferate.
      Nivelul de educație „trebuie” să fie ținut scăzut, pentru a fi manipularea ușoară.
      Asa ca…trăiască cinismul!

  16. Nu numai dvs. sunteti revoltat de ce se intampla de 28 de ani in Romania. Mare parte dintre intelectualii adevarati, nu cei cu doctorate de mucava, dar revolta scrisa sau vorbita, fata actiune este nula. Credeti oare ca cei vizati citesc ce se scrie despre ei. Si chiar daca citesc nu-i intereseaza, nu-i motiveaza sa-si schimbe naravul, pentru ca : ,, Naravul din fire n-are lecuire” si murmura in barba : ,, Cainii latra, caravana trece.”
    E nevoie de o noua clasa poltica. Nici psd, nici pnl. nici usl.nici pmr, nici udmr nu vor rezolva nimic pentru ca toti sunt produsul fsn-ului. E deajuns sa arunca,m o singura privire asupra celor care fac parte din aceste partide. Marea lor majoritate sunt trecuti de varsta de 55-60 de ani. Caca scadem din 28 de ani din acesti 55-60 de ani vom vedea ca toti sunt formai sub Ceausescu. Si atunci ne dam seama cum intelegsa-si desfasoare ACTIVITATEA.
    Genaritia de la ‘1848 ( revolutionarii ) au fot majoritatea lor tineri cu studii in occident. La fel si cei care au luptat pentru realizarea independentei Romaniei, Marei Uniri de la 1918. Caragiale observa in Moftangii: Moftangiul este eminamente roman…. Nascut dintr-o familie sara
    ca dar onesta, el este fiul operelor sale,si, deci, democrat prin nastere, el face parte din aristocratia inteligentei, a meritului, stiintei, artei, culturii s.c.l
    Ar trebui deci o noua clasa politica formata din toti cei care astazi scriu pe net articole sau scrisori deschise sa ia ,, taurul de coarne.” Altfel , a sta si a se plange de stricaciunea si pieirea oamenilor fara a pune mana, ca sa le micsorezi, e femeiesc. A pedepsi si a batjocori amar, fara a le spune oamenilor cum sa se faca mai buni e lipsa de bunavointa. Acctiune ! Actiune! Iata pentru ce traim ! Statul prezent nu poate fi zidit pe masuri artificiale din orice material existent, ci natiunea trebuie formata si educata in vederea lui.” Fichte,
    Altfel,vom continua sa traim in continuare in pestera lui Ali Baba.

  17. Eu sunt de acord cu ce spune autorul. Dar de ce autorii si cititorii de pe contributors vorbesc doar intre ei? Cati se obosesc sa vorbeasca cu oamenii care nu gandesc ca ei? Daca lasam PSD-ului omul de pe strada, nu vom iesi niciodata din chingile comunistilor. PSDul nu are mai mult de o treime din voturi – fostii si actualii beneficiari ai sistemului. Nu ei sunt problema, ci cei 70% care nu se duc la vot din lehamite critica, care este propagata si amplificata mai ales lumea buna si educata. Ura nu e numai la pesedistii care se dau in stamba pe la antene, ci si la cei care nu pot sa conceapa si comunice lucrurile decat in negru.

    • Evanghelia zile de ieri: (Marcu, 11, 11-23):

      În vremea aceea a intrat Iisus în Ierusalim şi în templu; şi, după ce a văzut toate, iar vremea fiind spre seară, a plecat la Betania cu cei doisprezece. A doua zi, plecând din Betania, a flămânzit şi, văzând de departe un smochin care avea frunze, a mers acolo, doar va găsi ceva în el; şi, ajungând la smochin, n-a găsit nimic în el, decât numai frunze, căci nu era încă vremea smochinelor. Atunci a grăit Iisus către smochin, zicând: de acum înainte nimeni să nu mai mănânce în veci rod din tine. Iar ucenicii au auzit aceste vorbe. Apoi au venit în Ierusalim şi, intrând în templu, Iisus a început să dea afară pe cei care vindeau şi pe cei care cumpărau în templu; şi a răsturnat El mesele schimbătorilor de bani şi scaunele neguţătorilor de porumbei. Şi nu îngăduia să mai treacă cineva cu vreun vas prin templu şi-i învăţa, zicându-le: oare, nu este, scris: casa Mea, casă de rugăciune se va chema pentru toate neamurile? Voi însă aţi făcut din ea peşteră de tâlhari. Şi au auzit cărturarii şi căpeteniile preoţilor şi căutau în ce chip să-L piardă, căci se temeau de Dânsul, pentru că tot poporul era uimit de învăţătura Sa. Iar când s-a înserat, Iisus a ieşit afară din oraş. A doua zi, dimineaţa, trecând, au văzut smochinul uscat până la rădăcină şi, aducându-şi aminte, Petru, I-a zis: Învăţătorule, iată smochinul pe care L-ai blestemat s-a uscat. Şi, răspunzând, Iisus le-a zis: aveţi credinţă în Dumnezeu, căci adevărat vă spun vouă că cel ce va zice muntelui acestuia, ridică-te şi te aruncă în mare, şi nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ceea ce zice se va face, orice va zice el se va face.

  18. Intr-adevar, un articol foarte bine scris. Chiar ma gandeam azi ca aceste figuri, parca din ce in ce mai triste sunt tendinta naturala a unui sistem care a existat si inainte de 89 si care pare sa-si regaseasca starea de echilibru cand e vorba de a produce lideri.

    Ceausescu bunaorara, nu a picat din cer in fruntea PCR. Cu toata propaganda mascata prin care ne-a fost prezentat la Revolutie ca un accident, Ceausescu a fost un lider tipic. Daca nu ar fi fost el, sistemul ar fi produs, prin mecanismele lui interne, alti lideri la fel de redusi mintal, la fel de plini de dogma si dorinta de revansa. Putem spune ca momentul Iliescu a fost un trecator moment de liberalism, pe care, dupa incercarea de nord-coreenizare a lui Ceausescu, sistemul s-a simtit oarecum dator sa ni-l dea. Dupa principiul actiunii si reactiunii. Dar incet-incet, sistemul revine la punctul sau de echilibru. Si nu numai la noi, ci peste tot in zona asta a lumii.

    Un echilibru periculos, caci sistemul a invatat sa produca, in sfarsit „pace sociala” in locul terorii si are un numar de voturi confortabil care ii permite pe de o parte o zona de confort prin care el nu evolueaza, ci as spune din contra, poate sa involueze, ca si material uman, sub cel de dinainte de 89. Pe de alta parte, isi permite sa faca, plin de incredere in sine, tot felul de cascadorii economice si sa se intoarca, cu ura proletara, catre companiile private si oamenii care muncesc.

    Rezultatul e ca lumea activa pleaca, pentru ca nu poti sa dai peste 50% din salariul brut catre stat, apoi inca ~15% TVA din tot ce cumperi, plus alte taxe si accize ( mai ales cei activi, care produc, se misca, etc. ) si sa nu primesti mai nimic, ba din contra, sa fii batjocorit ca un corporatist care in goana sa dupa bani, isi vinde tara strainilor si indeosebi lui Soros. Cat timp am fost tinuti in bezna, am considerat toate acestea „normale”, dar mai nou, avand la ce ne raporta, un calcul simplu arata ca oriunde ai pleca, desi in buzunar poate primesti mai putini bani, te poti bucura de bunuri comune: scoli, strazi, spitale, samd. Fiindca nu toti emgirantii sunt genul care pleaca pe 1000 EUR ca sa faca muncile de jos fiindca in satul sau oraselul lor chiar nu mai gasesc nimic de munca.
    Cand goana noastra materialista autohtona se va mai domoli, cand nu vom mai trage doar pentru noi, vom deschide ochii si vom vedea dezastrul din jur. Degeaba ai tras pentru un palat daca langa casa ta sunt munti de gunoaie, si cum ai iesit din curte ai rahati de caine, oameni care scuipa pe jos, etc. Degeaba ai masina daca nu ai strazi. Degeaba ai autobuze daca nu ai loc in ele.

    In plus, 4 milioane au plecat deja, tocmai din cei activi, tot mai putini, care produc ceva pentru tara asta. Mai raman aici vreo 5 milioane, majoritatea foarte prost platiti, care sa suporte povara sociala si lacomia conducatorilor, ambele in crestere.

    Ca de obicei, sistemul sta prost la economie si intelegerea felului in care merge lumea. De altfel, e un sistem care produce cu o precizie uimitoare acelasi tip de analfabet functional, care se opune sistematic oricaror metrici obiective si ne serveste plin de nesat o realitate plina de lozinci, ura, dispret si ura fata de orice valoare cuantificabila obiectiv, mascandu-si toate acestea sub o forma de „omenie” modelata dupa propria ignoranta a celor pe care ii controleaza cinic.

    Cum oameni buni care pleaca sau care nu sunt recunscuti pe plan intern si fara investitii, aceasta tara nu are nici o sansa, din contra, aluneca spre neant si poate colaps. Partea valoroasa a poporul roman, cel cu oameni de valoare si care ar fi putut trage restul dupa ei, este deja in mare parte in diaspora si poate ca acolo vom reusi sa coagulam un nou spirit al acestei natii, cum au facut si altii, cum ar fi evreii, aromanii, etc.

    • Aia aveau macar un adversar comun extern in jurul caruia sa se coalizeze. Noi trebuie sa ne coalizam impotriva conationalilor nostri ca sa putem trai alaturi de ei in propria tara. Eu unul cred ca efortul asta este neproductiv si periculos.

  19. Era o sintagma în cărțile de dezvoltare personala: ” un om este suma celor 5 persoane care l-au influențat cel mai mult viata”.
    Așa unii bărbați, nu sunt mai mult decât suma celor 5 femei din viața lor. Trist! Mai și defilează cu ele …

  20. „România, peşteră de tâlhari”.
    Ei bine, ieri ni s-a confirmat, pentru cine vrea sa vada, si cine e cel ce le da sanse.
    Inca o sansa.

  21. Si de aceea: Marsul de azi este foarte ,foarte important . Desigur ca nu va cadea vreun guvern sau nu va demisiona vreun parlamntar sau careva de la CCR sau altele/altii asemenea, dar in acest moment cand in plan european atentia este indreptata spre ce se intampla la noi si credem ca se cunoaste si scrisoarea trimisa de organizatiile neguvernamentale organizatoare ale marsului catre Guvernul Romaniei si catre Ministrul Justitiei si mai ales dupa acel Raport distrugator publicat joi de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), cat si dupa ce s-a stabilit ca in ce de a doua sesiune plenara din acest an adica in cea din februarie a Parlamentului European de la Strasbourg conform deciziei Conferintei presdintilor compusa din liderii grupurilor politice si presedintele Parlamentului Europen se vor discuta problemele de la noi privind justitie, numarul mare de oameni va fi cel mai pternic argument cu care putem veni in sprijinul acestor eforturi europene.
    Pe azi la ora 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Virgil Iordache
Virgil Iordache
Virgil Iordache cercetează și predă la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Domenii principale de preocupări: ecologie şi filosofia biologiei. Cărţi şi articole în domeniile ecologiei și filosofiei, eseuri filosofice în reviste de cultură. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Univesităţii din Bucureşti.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro