marți, martie 19, 2024

Sfidarea continuă

Am trăit cu bucurie în suflet acest moment istoric în care ne-am recăpătat demnitatea după 27 de ani de umiliri de către o clasă politică iresponsabilă și cinică. Aparent românii au obținut în ceste zile o mare victorie împotriva încercărilor abuzive de legalizare a corupției și înălbire a politicienilor cu dosare penale, dar să nu ne amăgim. Suntem abia la început, iar liderii vremelnici de la conducerea țării încă nu au înțeles că societatea românească nu mai este cea din anii 1990; s-a maturizat și nu mai acceptă stiluri feudale de leadership.

Mă tem însă că ne bucurăm prea devreme și că ni se pregătește introducerea legii pentru corupți pe ușa din dos, dar cu forme legale. Urmărind cu atenție discursurile lui Tăriceanu și Grindeanu din această seară găsesc câteva lucruri suspecte:

1. Premierul nu acceptă termenul ”abrogare” aparent impus de administrația prezidențială – se sugerează împotriva voinței Guvernului – dar insinuează pe final de propoziție termenul ”prorogare”, care înseamnă că ordonanța va fi amânată pentru a fi trimisă în parlament unde va fi votată fără probleme așa cum este de majoritatea PSD-ALDE. Ca să nu fie prea evidentă sfidarea, ar putea să-i aducă câteva modificări de fațadă precum renunțarea la pragul de incriminare penală de 200.000 de Lei. Grindeanu zice:

”Vom găsi calea legală, abrogare… prorogare… ca să nu intre în vigoare această ordonanță (…) e nevoie totuși să avem o concordanță între deciziile Curții Constituționale și ceea ce înseamnă cadrul legal. Voi demara rapid o consultare, cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curții Constituționale și de la forma… de la forma pe care… o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am în cel mai scurt timp să trimitem acest proiect de lege în parlament (…)”.

Evident, ”forma pe care o avem” este chiar OUG 13 pentru abrogarea căreia au ieșit de cinci zile românii în stradă, ceea ce înseamnă că de fapt penalii nici acum nu au renunțat de fapt la planul de distrugere a justiției și de imunitate de facto în fața actelor trecute și viitoare de corupție și abuz în serviciu.

2. Deși modificarea codului penal cerută de Curtea Constituțională nu face obiectul programului electoral de guvernare al PSD, în mod misterios, în pofida scandalului actual pe subiectul justiției, Dragnea, Grindeanu și Tăriceanu fac în continuare referiri la urgența amendării codului penal… Or asta sugerează că nu au renunțat nici pe de parte la ideea legalizării corupției, paralizării justiției și a grațierii clientelei de partid infracționale care fie spus, reprezintă coloana vertebrală a PSD și ALDE.

Așadar, dacă mâine presiunea străzii scade, mișeii pregătesc amânarea legii pentru a fi trimisă în parlament la mașina de vot PSD-ALDE. Efectele devastatoare vor fi identice cu cele avute în vedere în ordonanța de urgență de marți noapte.

3. Se insistă că de fapt, legea era bună, dar nu s-ar fi comunicat îndejuns de eficient conținutul ei lăudabil… Să înțelegem că legea coafată trecută prin parlament va fi tratată cu un simulacru de comunicare cu opoziția minoră numeric din parlament, ca să dea procesului de destructurare a luptei împotriva corupției o fărâmă de legitimitate și să ne adoarmă simțurile?

Se pare că lupta noastră nu s-a sfârșit în această seară, ci abia a început, iar până la alegerile viitoare trebuie să fim cu ochii pe penalii din Guvern și Parlament ca pe butelie! Este esențial să nu ne lăsăm (din nou) trași pe sfoară. Expertiza mea este pe politică externă însă în aceste momente cheie pentru destinul României nimeni nu poate sta deoparte.

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Ca sa ma citez pe mine insumi, la articolul domnului Liiceanu, am scris aseara:

    „Trecand peste momentele de euforie produse de anuntul lui grindeanu despre “abrogare”, sau “prorogare”, sau whatever… as vrea sa dau aici un citat al generalului Mattis:

    “No war is over until the enemy says it’s over. We may think it over, we may declare it over, but in fact, the enemy gets a vote.”

    Eu nu cred ca s-a terminat…”

  2. Oameni buni, sunt de 5 zile in strada la Tg Mures, sunt cetatean Roman de etnie maghiara,am fost in strada in 1989 si am jurat dupa ce am aflat adevarul despre Revolutia confiscata ca nu o sa mai ies veci in strada, dar ………………nu am mai rezistat, nu se mai poate asa.
    Nimeni nu-si da seama unde putem lupta cel mai bine. Oamenii sunt indobitociti de latrinele TV , Antena 3, Romania TV si acum se pare si de catre B1 postul lui Basescu.
    Nu sunt de acord cu inchiderea lor, toata lumea are dreptul sa-si expuna o opinie dar……cu rsponsabilitate.
    CNA -ul este numit de partide. NU CNA-ul trebuie sa fie numit de societatea civila, daca se facea asa azi nu am mai fi avut 2 Romanii.Cei responsabili sa propuna o lege in acest sens , doar asa vom avea un viitor.
    Cu stiam si respect.

    • Draga George, ca cetatean roman de etnie romana iti multumesc ca simti acelasi lucru. Numai impreuna putem face lucrurile sa mearga bine pentru toti cei care locuiesc pe meleagurile astea. Am intalnit acum cativa ani pe cineva din partile unde locuiesti si imi arata cu bucurie poze din copilaria ei (era o fata) cu plaiurile Transilvaniei pe care copilarise si am inteles ca suntem toti la fel si ca meritam sa traim cu demnitate impreuna in aceasta tara. Trebuie sa luptam impreuna pentru adevarata democratie si pentru respect pentru toti cetatenii ei. Cu la fel de multa stima si respect.

  3. Ar trebui ca criteriile pentru grațiere să excludă președinții, parlamentarii, guvernanții, angajații din primarii, consilii locale și județene dacă și-au folosit funcțiile pentru a comite infracțiuni. Penitenciarele nu sunt aglomerate de către aceștia, ci de către oameni de rând, care nu au avut parte de o educație în spiritul moralei, cinstei, onoarei. Pentru eliminarea supraaglomerarii penitenciarelor, ar putea fi creat un sistem semideschis în care deținuții să muncească cu carte de muncă, să urmeze cursuri de reeducare si sa fie reținuți în penitenciar, prin rotație, câteva zile pe lună, plătind un procent din salariu pentru cazare. Nu trebuie eliminată din Codul Penal nici o infracțiune. Orice infracțiune trebuie pedepsită, iar infractorii trebuie educați și asimilați de piața muncii. Cei care nu respectă regulile regimului semideschis, criminalii, violatorii, pedofilii, recidivistii si cei menționați la începutul postarii trebuie să execute detenție permanentă fără posibilitatea eliberării condiționate. Părerea mea.

    • Ba mai mult, s-a creat sintagama „puscariasi de lux”, care nu este inventata. Marii mahari stau in conditii de lux, au telefoane mobile si alte device-uri conectabile la net. Prin mita ii pun pe alti detinuti sa lucreze pentru ei (vezi cazul Gigi Becali) s.a.m.d.

  4. Atentie, atentie mare caci existariscul este ca tot ce s-a obtinut sa fie cu adevarat cuprins in sfera notiunii de „prorogare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Andrei Valan
Andrei Valan
A fost redactor pe politică externă la Agerpres, iar în prezent e masterand la Universitatea din Hamburg, Germania. Domeniile de interes: procesul de integrare europeană, politica externă a Uniunii Europene și pe spațiul est-european, inclusiv Rusia.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro