marți, martie 19, 2024

Statul abuziv, arbitrar și clientelar. Despre cum Ministerul Culturii disprețuiește inteligența, bunul-simț și cetățenia activă

Statul e plătit de noi, cetățenii. Statul există pentru a sluji binele comun, nu doar interesele unor clanuri. Statul român nu are bani și, de aceea, parteneriatul public-privat poate ameliora condiția financiară a diferitelor ministere.

În particular, Ministerul Culturii are nevoie de cei mai mulți bani. Dacă se poate, de bani curați, oferiți transparent, de la entități credibile. În proprietatea Ministerului și direct subvenționate de către noi, contribuabilii, se află diferite clădiri, terenuri, muzee, biblioteci și un arsenal întreg de manufacturi cu valoare simbolică și comercială remarcabile. Administrarea inteligentă a acestor bunuri publice este obligația de căpătâi a unui Ministru. Într-un Stat democratic, Ministerele nu patronează, nu vămuiesc, nu exploatează, ci gospodăresc inteligent și transparent bunurile cetății. Doar astfel se poate duce un serviciu dublu: Statului (prin creșterea veniturilor) și comunității (prin implicarea societății civile).

Se dorește o asemenea administrare în România anului de grație 2012? Vă propun să reflectați la următoriul studiu de caz.

Sâmbătă, 3 martie, ar fi trebuit să aibă loc în Sala Auditorium a Palatului Regal din Bucureşti o întrunire publică a unei Asociații civice. Nu-i vom da numele, pentru a nu face reclamă gratuită. Știm doar că printre invitați se numără un europarlamentar cunoscut pentru lupta anti-corupție, câțiva experți renumiți pe economie și fiscalitate (foarte porniți pe evaziune și fraudă), doi intelectuali publici cu vizibilitate, dar și alte personalități.

După un precontract iniţial (Convenţie de Rezervare), în care directorul Muzeului de Artă (Palatul Regal) şi-a dat verbal acordul (24 februarie 2011), şeful serviciului economic anunţă Asociaţia cu pricina că MNAR nu poate găzdui manifestarea datorită caracterului politic al unor dezbateri.

Muzeul de Artă se află sub jurisdicţia Ministerului Culturii. Pe hârtie, la Muzeu nu se face politică. Şi totuşi, avem proba că nu este aşa.

Conducerea Muzeului discriminează clar între partide politice aflate la putere şi simple asociaţii, ONG-uri sau alte entităţi private. Iată dovada:

În luna mai 2008 (când premierul Tăriceanu conducea PNL și UDMR era la putere, iar dl Kelemen Hunor deputat de Harghita), Muzeul de Artă a permis Partidului Naţional Liberal să organizeze o manifestare cu caracter aniversar-politic, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă. De ce o simplă asociaţie cu statut de ONG nu poate ocupa o sală deschisă unui partid politic înregistrat? (Mai multe detalii despre evenimentul organizat de PNL aici şi aici.)

Este regretabil că membrul unei minorităţi naţionale, dl Kelemen Hunor, care ştie ce înseamnă practica anti-europeană a discriminării, acceptă boicotarea unui simplu ONG preocupat de reducerea fiscalităţii, combaterea corupţiei sau regenerarea valorilor morale ale naţiunii.

Faptul este cu atât mai grav cu cât dl Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, a binecuvântat organizarea unor adunări electorale în Palatul Culturii din Târgu Mureş. Situl web al UDMR ne informează că sâmbătă 25 februarie 2012, ora 10.00 a avut loc în sala Palatului Culturii din Târgu Mureș, ședința Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR. Biroul de coordonare al Uniunii s-a întrunit în aceeași zi, de la ora 09.00, la aceeaşi locaţie.

De asemenea, săli de cultură importante din România au fost accesate de către structuri partinice. Organizația de Femei a PDL a fost partener într-o dezbatere despre Femei în Politică găzduită de Biblioteca Centrală Universitară (2011). Printre participanţi figurau şi Sulfina Barbu sau Elena Udrea.

Acțiuni politice similare au fost organizate în săli de cultură din ţară. Spre exemplu, alegerile pentru preşedinţia Organizaţiei Judeţene de Femei a PDL Galaţi s-au desfăşurat în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii. La eveniment au participat şi lideri democrat-liberali, precum deputatul Mircea Toader sau senatorul Marius Necula. Mai multe detalii aici.

Ne întrebăm din nou: pe cine servește Statul? De ce administratori plătiți din banii dumneavoastră răspund arbitrar la solicitări venite pe diferite filiere? De ce partidele politice fac abuz de poziție dominantă și trimit la plimbare asociații civice care au doar ambiția de-a lansa o dezbatere despre criza morală, economică și fiscală prin care trece România? Cum e posibil ca Ateneul Român să găzduiască un omagiu adus lui Dolănescu, dar Palatul Regal să nu permită un concert-recital de Grigore Leșe? Pe ce lume trăim, cu adevărat?

De ce, sub o guvernare chipurile de centru-dreapta, mai există reguli pentru băieţii deştepţi şi altele pentru cetăţenii obişnuiţi? Pe cine mai convinge un discurs despre reforma Statului? De ce ar fi o dezbatere despre Statul minimal o insultă la adresa unei instituții de cultură? Este economia ruptă de valorile spiritului? Dar evocarea unei genealogii doctrinare din care Maiorescu și Eminescu nu pot să lipsească?

Cum e posibil ca politicienii liberali, medicii endocrinologi sau constructorii interesați de structura de rezistență seismică a clădirilor să se poată întruni la Palatul Regal (sala Auditorium), într-o încăpere subvenționată din banii noștri (căci rareori Ministerul Culturii aduce profit), iar o asociație pentru care cetățenia este dincolo de etnie sau confesiune primește un boicot subit, comandat de sus, fără explicații, din partea unui ministru cu studii de filozofie…

Nu trebuie să accepți ideologia unei Asociații private pentru a te bate, ca simplu cetățean, cu Statul abuziv, arbitrar și clientelar. Trebuie s-o faci pentru revendicarea unor drepturi fundamentale. Dreptul la asociere este un principiu al liberalismului clasic. Statul post-comunist, vlăguit de structuri birocratice rebarbative și intoxicat de incompetență, Statul acesta al tranziției noastre nenorocite, Statul peste care uneori se pune drapelul României – acest Stat, doamnelor și domnilor, trebuie reformat. O vom putea face doar întărind frontul bunului-simț, citadela curajului și partidul libertății.

Distribuie acest articol

20 COMENTARII

  1. Tot abuz de pozitie dominanta a unui stat corupt si clientelar este si legea nr. 14/2003 (a partidelor politice).
    Este o lege care violeaza flagrant drepturi fundamentale ale cetateanului, cum ar fi dreptul la libera asociere si dreptul la exprimare. Aceasta lege ar trebui sa constituie una din temele principale de campanie electorala pentru candidatii Noii Republici.
    Este o lege care trebuie atacata la Curtea Constitutionala si desfiintata, pentru ca prin prevederile sale este, in acelasi timp, si profund neconstitutionala. Insa clica politica care a votat la doua maini aceasta caricatura de lege nu a urmarit altceva decat sa-si asigure pentru eternitate locurile in Parlamentul Romaniei si, in acelasi timp, sa se asigure ca, pentru orice asociatie civica sau miscare politica care ar putea sa apara ulterior si sa le ameninte pozitiile, simpla inregistrare ca partid politic sa devina un lucru aproape imposibil, sisific de-a binelea.
    Iar Noua Republica experimenteaza acest fapt pe propria-i piele, zilele acestea si cele care vor urma dupa finalizarea campaniei de strangere a semnaturilor necesare pentru inregistrarea miscarii ca partid politic.

  2. ..incepusem sa va simpatizez.. mai ales dupa campania_relativ favorabila _ de pe blogary. insa dupa ce v_am urmarit si ascultat ideile in special pe B1 mi_am dat seama_cel putin eu_ ca sunteti paralel cu politica.

  3. Daca mai lamuriti si sintagma „comandat de sus” merg cu dvoastra pe baricade.
    Altfel, ma indoiesc si ramin vizual cu ridiculizarea vestimentatiei Elenutei la un post tv.
    (Sa fie dictatoru` vinovatul? ca tot vorbiti de neincrederea in cel ce vrea modernizarea Statului.)

  4. Toate bune si frumoase, personal sunt intru totul de acord cu demersul dvs. As fi si mai fericit daca ne-ati da o garantie ca „patosul” acesta pentru reformarea statului nu se va stinge dupa alegeri, cand, dupa toate probabilitatile Noua Românie se va alia cu PD-L-ul rebranduit ca Miscare Populara si cu UDMR-ul lui Kelemen Hunor, promovat eventual ca viceprimministru… pentru a administra si pe mai departe acest sistem ticalosit sub bagheta magica a aceluiasi Traian Basescu. Electoratul are nevoie sa stie de pe acum daca este cineva dispus sa pensioneze politic pe fesenisti. Sunteti dvs. acela? Altminteri indignarea ref. la modul in care functioneaza sistemul e asijderea unui sentiment platonic fata de o fata care vrea sa se marite.

  5. Mihai Ciuca, ce fel de garantie vrei de la NR? Ce iti pasa daca se va aliaa cu PDL? Deocamdata nici nu sunt partid, si vrei garantii de la ei?

    Singura garantie pe care o poti avea este ca USL. daca cistga, va repune in functie toti fesenistii si il va suspenda pe TB.. E singura gantie pe care o puteti avea.

    • Bogdan, imi pasa! In primul rand vreau sa mi se spuna clar ca NR vizeaza nu numai coruptii din USL ci si pe astia care ne nenorocesc de ani de zile incoace si care sunt tot fesenisti: Blaga, Olteanu, Berceanu, Basescu, la care se adauga pupilii, pupilele si cumetriile de gen Udrea, EBA, Igas samd. Eu chiar vreau sa cred in Noua Romanie, dar am nevoie de precizarea ca nu se vrea a fi aceeasi Marie cu alta palarie, intelegi? Vezi, tu, PP-DD castiga de la o zi la alta fiindca DD a pus tunurile pe toti. Parerea mea este ca NR inca nu a facut acest lucru si aceasta da incertitudini celor asemenea mie, care cauta cu disperare ceva nou, fiindca de astia vechi s-a saturat.

      • De pasat e de inteles ca va pasa, dar are si Bogdan dreptate – la drept vorbind, ce garantie ar putea sa va dea dl. Neamtu sau altcineva de la NR???
        Pot sa spuna si sa promita – au si facut-o deja si o fac in continuare, ei sunt independenti, sunt altfel etc.
        Ii credeti? Si daca da, iar dupa alegeri se schimba kalimera si-i vedeti la remorcuta altcuiva, ce-o sa faceti?
        Pai, nimic, ca de atatea alte ori pana acum. Injurati in gand, va promiteti ca data viitoare n-o sa mai fiti la fel de naiv… si cam atat. Iar data viitoare o luam de la capat.
        N-am eu fire de par in cap cate promisiuni si solemne asumari de responsabilitate am auzit de la mai toti politicienii din tara asta si toate au fost doar la nivelul asta, de vorbe. Nu tu o renuntare la avere, nu tu o retragere la manastire, nu tu un sepukku… nici macar o prapadita de demisie de onoare, acolo (de fapt e si normal – care onoare?).
        Nimic din toate astea, doar vorbe. Un valmasag de vorbe in care te pierzi, o betie de cuvinte.

      • Mihai Ciuca, cred ca cea mai mare problema pe care noi ca natie o avem acum este lipsa totala de incredere. Chestia asta a fost foarte atent cultivata in mintile sau sufletele noastre de actuala clasa politica si acum mintile noastre joaca in favoarea lor – pentru ca excludem din start posibilitatea ca cineva ar vrea sa faca politica altfel, ca sunt oameni care cred ca tara asta trebuie recladita pe principii sanatoase, pe munca onesta si nu pe hotie.
        Va relatez o mica istorioara:
        Prin 2010 am acceptat sa particip la o emisiune la Realitatea, in care erau si doi „stalpi” ai puterii, Berceanu si un lider UDMR, parca Borbely. Nu mai tin minte pe problema se „certau” cei doi, dar la pauza (ca atunci sunt cele mai interesante discutii) UDMR-istul incepe sa imi spuna ca nu aia e problema. L-am oprit si i-am zis – „domnule, problema este alta – dvs, politicienii v-ati rupt de problemele tarii, dvs aveti problemele dvs, tara are alte probleme”. Raspunsul pe care l-am primit a fost ca un dus rece: „pai si ce vreti sa faceti, ca alternativa la partide nu aveti, doar nu vreti sa sustineti anarhia”.
        Cinic, dar perfect adevarat. Nu avem alternativa, trebuie sa o cream. Eu cred ca avem datoria fata de noi si copii nostri sa facem acest lucru. Cred ca mie nu imi poate fi bine intr-o tara in care majoritatii ii e rau. Trebuie insa sa cream o alternativa credibila, iar pentru asta este nevoie ca foarte multi oameni responsabili sa lase la o parte carcoteala si, cu incredere, bun simt, profesionalism sa se apuce de treaba. Eu m-am apucat deja:-)

        • @Biris. Perfect formulat argumentul lipsei de incredere.
          Felicitari pentru faptul ca te-ai apucat de treaba, ai gasit cum si cu cine. Mult succes.
          In tine am incredere – nu si in dl. Neamtu si altii de pe-acolo.
          Asa incat deocamdata o sa adopt pozitia osului din anecdota lui Mark Twain.

  6. De acord dar daca nu incepem cu transformarea actualului cotet legislativ cladit pe o constitutie gaunoasa intr-un edificiu clar si coerent ne pierdem vremea de pomana. Argument : Intr-un stat de drept orice decizie trebuie sa se intemeieze pe o legislatie sanatoasa. Altfel ca de peste 20 de ani incoace fxxxx vremea de pomana O zi buna !

  7. Domnule Neamtu,

    1. Intelegeti desigur ca un acord verbal are o valoare juridica egala cu a hartiei pe care este tiparit;
    2. Ce spunea Conventia de Rezervare? De ce Asociatia respectiva nu a actionat in judecata Muzeul?
    3. Intelegeti, desigur, ca statul nu are obligatia de a sustine o organizatie sau alta, punandu-i la dispozitie sau fiind obligat sa-i inchirieze o sala. E plin Bucurestiul de sali de conferinta.
    4. Inteleg principiul nediscriminarii (pozitive sau negative) si sunt absolut de acord cu el. Daca sunteti de parere ca organizatie a statului a incalcat acest principiu si va puteti sustine aceasta parere, nu vad ce va impiedica sa apelati la justitie. Din pacate, e adevarat ca e greu de dovedit. Orice functionar care nu-i nascut ieri poate sustine ca mai degraba va pune sala la dispozitie unei organizatii care reprezinta x% din populatie decat uneia care reprezinta x/10, samd.
    5. O sa recunosc ca singurul paargraf care imi pare a avea miez este ultimul – mai putin ultima fraza. In rest suna exact a smiorcaiala „noua de ce nu ne da, ca lor le-a dat”.
    6. Cu ultima fraza nu pot fi de acord. Pana la idei marete, actionati in justitie. E dreptul (si datoria!) dumneavoastra cetatenesc.

  8. Modernizarea statului poate sa inceapa cu structurile de baza din teritoriu si anume cu primariile orasenesti si comunale. De ce miile de primari sunt alesi pe functii executive, cand foarte multi sunt semidocti sau analfabeti? De ce este nevoie de consiliile judetene cand avem consilii locale orasenesti si comunale? Care este legatura intre consiliile judetene si primarii in distribuirea si cheltuirea banului public? Verificati orice contract de lucrari publice incheiate de primarii sau de consilii judetene si la capatul lui veti gasi firma unui politician. Alegerea primarului pe functie deliberativa, angajarea unui director de primarie pe functie executiva si desfiintarea consiliilor judetene ar aduce un plus de siguranta in cheltuirea banului public.

  9. Cu tot respectul, dar nu inteleg un lucru: spuneti ca exista o REGULA SCRISA („doar pe hartie”) care interzice organizarea de intruniri politice in SAMNA, regula care A FOST INCALCATA in 2008, in timpul guvernarii Tariceanu, in favoarea PNL si care astazi este invocata in neacordarea acceptului pt intrunirea NR (despre regulile altor spatii culturale, unde ne spuneti ca au avut loc intruniri cu caracter politic, nu aflam nimic). Poate ca este o dovada de discriminare, cum spuneti. Dar nu vi se pare cam ciudat si nepotrivit sa protestati, in fapt, pt ca NU SE INCALCA O REGULA si pt dumneavoastra?
    Relatia intre caz (intrunirea NR din 3 martie) si concluziile ca acesta aduce dovezi despre „Statul abuziv, arbitrar și clientelar” este, in opinia mea, inadecvat construita si pare mai mult bazata pe subiectivism, decat pe o abordare matura si pragmatica a unor probleme reale.
    Ar mai fi de comentat, dar ma opresc doar la aceasta fraza:
    „Este regretabil că membrul unei minorităţi naţionale, dl Kelemen Hunor, care ştie ce înseamnă practica anti-europeană a discriminării…” Ce ati vrut sa spuneti, domnule M.Neamtu?

  10. De ce nu ati inchiriat, domnule Neamtu, o sala de conferinta privata? Adica musai la Muzeul de Arta, altceva nu mergea pentru NR? Daca tot sustineti ca statul e urat si rau si trebuie pus la cura de slabire drastica, pai macar fiti consecvent si sprijiniti sectorul privat platind chirie la privati. Articolul asta e o mirolaiala penibila.

  11. Înţeleg că în 2008 MNAR a încălcat regulile şi a permis unui partid politic să folosească o sală a muzeului, iar acum s-au deşteptat şi au început să funcţioneze conform regulilor. Găsesc că acesta este un fapt îmbucurător, pe care îl salut ca pe un pas în direcţia bună. Mai înţeleg şi că Noua Republică, după ce şi-a anunţat cu surle şi trâmbiţe transformarea în partid în decursul lunii martie, alege acum să se prezinte drept „o simplă asociaţie cu statut de ONG” şi consideră nedreaptă decizia muzeului de a nu închiria o sală pentru dezbateri cu caracter politic, deşi este cât se poate de clar că aşa este regula care, în sfârşit, se respectă. Ceea ce nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o încercare de inducere în eroare a cititorilor care, nu-i aşa, au drept de vot. În special într-un articol care se încheie cu declaraţii electorale din care cuvântul „partid” nu lipseşte.

    Vedeţi dumneavoastră, la începutul unui an electoral cetăţenii se întreabă mai puţin ce greşeli o fi făcut MNAR în 2008 şi cum a ales să se îndrepte şi mai mult cine se prezintă şi ca partid şi ca ONG după cum îi convine, cine prezintă refuzul legitim de a închiria o sală a MNAR unui partid politic în devenire drept o încălcare a dreptului la asociere (fie că foloseşte expresii pe care nu le înţelege, fie că este lipsit de bună credinţă) şi ce partid este atât de puţin capabil să se organizeze încât cu doar o saptămână înainte de desfăşurarea unei întruniri importante se bazează pe un acord verbal şi nu pe un contract de închiriere scris si semnat.

  12. Lucrurile vor incepe sa schimbe cand nu vom mai scrie „ne intrebam…” sau „Pe ce lume trăim, cu adevărat?”, ci vom AFIRMA o vointa. Spiritul mioritic-contemplativ doar adanceste mizeria (umana).

  13. „Statul român nu are bani” – fals! are foarte multi bani;

    „Ministerul Culturii are nevoie de cei mai mulți bani” – de unde stii?

    „După un precontract iniţial (Convenţie de Rezervare), în care directorul Muzeului de Artă (Palatul Regal) şi-a dat verbal acordul (24 februarie 2011” -cum poti sa-ti dai acordul verbal intr-un precontract, care e un document?!?

    „Este regretabil că membrul unei minorităţi naţionale, dl Kelemen Hunor, care ştie ce înseamnă practica anti-europeană a discriminării, acceptă boicotarea unui simplu ONG preocupat de reducerea fiscalităţii, combaterea corupţiei sau regenerarea valorilor morale ale naţiunii.” – asta nu intra in atributiile unui ministru;

    lamentari, aroganta, tupeu
    va calificati pentru o cariera de vesnic invitat la tv.

    daca doreati, cu adevarat, sa desfasurati acea conferinta/seminar/…. imediat dupa refuzul de muzeu cautati imediat o sala de conferinte la un hotel. va garantez ca obtineati conditii mult mai bune, facilitati tehnice si puteati chiar negocia si tariful de inchiriere. e drept, asta necesita putina initiativa si spirit organizatoric.

  14. Imi pare rau, Dl. Neamtu ca acolo unde asteptam un mesaj pozitiv si de substanta nu mai gasesc decat frustrari personale pe logica hai sa dau si eu cu bata unde pot ca poate prinde la public. Eu am inceput sa cred ca oriunde apareti, la tv, pe blog etc. o sa spuneti iar povestea cu sala si o sa victimizati cam cum face Mioara Roman cu eterna ei chirie de platit la casa. E pacat, puteati fi o flacara si ati devenit un chibrit care se stinge lasand putin scrum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro