vineri, martie 29, 2024

Tribut Colectiv

Încă o dată se demonstrează că trebuie să mori tânăr ca să rămâi ȋn viaţă. Dacă nu ai norocul ăsta foarte devreme, moartea ta nu are niciun sens. Un bătrân care moare justifică moartea, ȋn schimb, un tânăr care moare justifică viaţa. Viaţa este sensul morţii, nu invers.

Acesta este spiritul care face diferenţa dintre tinerii bătrâni şi bătrânii tineri, independent de vârsta biologică. Weekendul viitor cluburile vor fi pline ochi de aceşti tineri bătrâni ȋn ciuda tragediei ȋntâmplate ȋn sfârşitul de săptămână care tocmai a trecut. Tineri bătrâni ne vor umple iar ecranele televizoarelor stând la aceeaşi masă cu oameni care au ȋmbătrânit degeaba ȋncercând să ne convingă de faptul că pedeapsa divină nu e o vorbă goală şi că victimele sunt vinovaţii de serviciu, ȋn tradiţia noastră defetistă care pune misticismul ȋnaintea raţiunii. În acest timp alţi oameni trecuţi de prima tinereţe, dar cu spiritul tânăr, le vor vorbi copiilor lor despre lipsa idealurile care i-a ȋmbătrânit ȋnainte de vreme, despre spiritul de rebeliune pe care dacă nu ȋl ai nu eşti tânăr cu adevărat. Unii dintre ei, printre care mă enumăr şi eu, le vor vorbi copiilor lor şi despre spiritul muzicii rock care se defineşte ȋn raport cu moartea nu pentru că este malefic, ci pentru că sfidează moartea alegând viaţa, dar nu oricum, ci trăindu-i fiecare clipă ca şi când ar fi ultima. Aşa au făcut şi sataniştii care au murit ȋn flăcările iadului din Colectiv! S-au bucurat de viaţă până ȋn ultima clipă a ei. Iar unii dintre aceşti satanişti n-au ezitat să-şi smulgă prietenii din ghearele morţii ca să-i aducă ȋnapoi ȋn braţele vieţii. Au demonstrat ȋn foc, nu ȋn faţa unei camere de filmat, că preţuiesc lumina, nu ȋntunericul, aşa cum nişte habotnici superficiali ȋncearcă pe la televiziuni să le ȋntineze memoria, scremându-se cu minţile lor rahitice să demonstreze contrariul. Acesta este spiritul muzicii rock pe care nişte imbecili inculţi şi fanatici religioşi o etichetează muzică satanistă, iar pe admiratorii ei satanişti.

Dacă băieţelul meu ar fi mai mare i-aş mai spune ceva. Acum e momentul să arăţi că ai un spirit tânăr şi rebel, că ai curaj să te pui cu oricine nu e ca tine. Du-te şi protestează ȋn stradă pentru ce s-a ȋntâmplat ȋn acest weekend ȋn Colectiv şi nu pleca nici după ce responsabilii pentru această tragedie sunt pedepsiţi. Rămâi acolo şi schimbă-ţi viaţa pe care ştiu că vrei să ţi-o trăieşti ȋn Romania, nu printre străini. Leagă-te cu braţele de braţele altor tineri ca tine şi, ȋntocmai ca moleculele de apă ȋnlănţuite ȋntr-un val uriaş care să acopere toată ţara, măturaţi toate gunoaiele a căror duhoare vă face să luaţi drumul străinătăţii! Numai legându-vă unii de alţii, ȋn stradă, nu prin cluburi, vă veţi lega numele cu onoare de numele tuturor acelor tineri frumoşi a căror moarte a fost atât de urâtă.

Fă ca moartea lor să aibe un sens care să-i menţină ȋn viaţă. Şi poate dupa aceea vom compune şi un cântec rock despre toate cele ȋntâmplate.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Scuzati, dar spuneti doar enormitati. Nu e nicio traditie defetista, misticism etc, iar imbecilii inculti, asta e, se gasesc distribuiti in peisaj dupa alte reguli decat regulile dvs. Nu am deloc garantia ca sectorul a carui pavaza v-ati facut e ferit de ei. De fapt, se prea poate ca situatia sa arate pe dos, daca astea va sunt ideile si injuraturile; pardon, filosofia.
    Chiar, habar n-aveti cata tristete a fost prin biserici duminica trecuta si cate rugaciuni s-au ridicat ptr acesti nefericiti. Cred ca mai curand textele de felul asta intineaza memoria acestor oameni
    E un moment dureros, dar nu ne putem ascunde in spatele lui ptr a spune tot ce ne da prin cap
    Dumnezeu sa-i odihneasca pe acesti nefericiti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Adrian Mielcioiu
Adrian Mielcioiu
Licenţiat al Facultăţii de Electronică, Comunicaţii şi Calculatoare a Universităţii din Piteşti. În 2005 publică primul său volum de poezie, “Despachetări carnivore”, semnat Adrian Zalmora. Sub acelaşi pseudonim obţine numeroase premii la diverse festivaluri literare, cel mai important fiind Marele premiu al Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, ediţia a XXIII –a. Publică poezie în numeroase reviste literare printre care Vatra, România Literară, Argeş şi Egophobia. În anul 2013 ȋi apare la editura Brumar un al doilea volum de versuri, “Crânguri de portocali”, semnat de această dată cu numele său real.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro