marți, martie 19, 2024

Umbra lui Dragnea, condamnatul …

După condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea în al doilea dosar penal, intervenită oricum târziu, după tergiversări şi tertipuri avocăţeşti, iată că apar dubitativii, ezitanţii, cei care văd trei feţe ale unei probleme care are doar una, etc. Ei nu sunt neapărat PSD-işti şi aduc două argumente:

1. Vai, e un caz minor: Dragnea, primus inter pares între preşedinţii de judeţ, a mânărit două angajări la asistenţă socială. Pe bune? Ce mare chestie? Păi să-l prindă frate cu un caz de furăciune maximă, milioane de euro, că ştim că are averi inexplicabile. Hai bre, vă legaţi de fleacuri.

2. Toţi au făcut aşa, preşedinţi de judeţ, primari, înainte şi după el. Sunt zeci de posturi fake prin administraţie, în asistenţă socială şi alte sectoare. Ce vă luaţi acum chiar de Dragnea, că e liderul la putere? Normal că se simte omul nedreptăţit şi dă foc la ţară ca să scape. Huooo, statul paralel…

Iată răspunsurile corecte:

1. Satrapia locală ceauşistă, în care funcţionarilor nu li se dau ordine semnate, ci indicaţii ilegale din gură sau sprânceană, pe care le execută pe propria răspundere, ori zboară din post, a reprezentat dintotdeauna esenţa clientelismului şi sultanismului administrativ din România (şi Moldova, pentru aia, sau alte ţări foste comuniste din Balcani). Ne plângem mereu că nu mai scăpăm de simptomele astea de guvernare discreţionară, abuzivă, pe care cu sau fără temei le punem în seama moştenirii otomane (ori sovietice). Vrem să dăm un semn funcţionarilor publici că nu trebuie să mai asculte ordine ilegale transmise oral, că trebuie să tragă o linie şi să spună, până aici, ca să nu-şi pună pielea la saramură pentru vreun oligarh? Uite semnul. Te dă afară? Poate da, poate nu, că nu-i chiar aşa uşor, după lege – dar e sigur că nu vei lua 3 ani şi 7 luni cu executare, ca biata Floarea Alesu din Teleorman.

2. Poate că şi alţii au făcut aşa, dar cercul vicios trebuie rupt undeva. Până la urmă, vreţi ca justiţia să condamne doar acari Păun, ori peştii cei mari? De câte ori s-a discutat asta, românii au strigat că exemplele trebuie să înceapă de la vârf, nu de la un amărăştean de funcţionar de primărie, că trebuie mers până la capăt cu ancheta. Uite exemplul, la super-vârf; altul mai potrivit nu-i. Şeful care a ordonat pe sub mustaţă ilegalitatea a luat cu executare, iar unii executanţi mărunţi au luat cu suspendare; nu-i mai corect aşa decât invers?

Desigur că acum războiul civil pentru justiţie din România va intra în etapa ofensivelor disperate: ordonanţe, puciuri, dat foc la legislaţia penală, lovituri de stat, propagandă şi mai intensă a la Sputnik. Se vor căuta în parlament cele mai suprarealiste soluţii juridice retroactive, care să scape din cârlig peştii cei mari, să ducă la invalidare de probe, rejudecări, etc. Ce Europa, ce parteneri externi, ce program de guvernare? Nimic nu mai contează.

Este déjà vu: suntem la începutul verii lui 2012, când condamnarea lui Adrian Năstase a declanşat nebunia unor luni fierbinţi. Cântăreţii de osanale ai USL sunt încă vii, viguroşi, la butoane, nu şi-au făcut niciodată mea culpa. Dar ce putem face? Le-om duce şi de data asta pe toate, asta-i viaţa: fiat iustitia, pereat mundus, cum a cerut mereu norodul.

Distribuie acest articol

52 COMENTARII

  1. Asa au incercat si cu Nastase .

    Dupa ce individul a fost prins si condamnat pt furtisaguri de zeci de milioane de euro, PSD-imea inepta a urlat la unison ca „bietul Bombo” a fost condamnat pt cateva termopane.
    Probabil ca asta e strategia tipica borfasilor.
    Daca un individ omoara o batranica si ii fura cerceii de alama, cu pietre false, se trezesc unii sa spuna ca mizerabilul a fost condamnat pe viata, pe nedrept, pt ca a furat niste cercei fara valoare. Despre crima nu pomenesc nici sa-i pici cu ceara.

    Dragnea e terminat si el stie asta.

  2. La Sing Sing de Rahova :P
    Sa fie atenta Politia si sa-i ia lui Liviu ot Teleorman pistoalele si fularele :D
    NB,
    Din „zicerea norodului” lipseste un et ” fiat iustitia, et pereat mundus”

  3. Domnule, da de ce sa platesc eu de 28 de ani de „democratie” pentru furtisagurile facute pe persoana fizica de un baiat smecher de Teleorman? De ce nu putem linistiti sa ne vedem amandoi de viata, el la parnaie, eu la munca? De ce trebuie sa sufar in frig si caldura ca justitia romaneasca sa dea o sentinta simpla? De ce trebuie aruncata economia tarii in haos de fiecare data cand un gigel din asta tre sa raspunda pentru faptele sale? Nu vi se pare un pic cam mult?

  4. Este sarcina expertilor PROTOCOLARI sa le dea replica cuvenita
    cantaretilor de osaanale ai USL.
    Nu stiu daca majusculele folosite pentru cuvantul PROTOCOLARI exprima suficient de transparent aluzia mea la protocoale ?

    • Se spune ”experți PROCTOCOLARI”. Dacă intră Dragnea la pușcărie o să se bucure la greu de un tratament ales, fiindcă-s o grămadă de experți d-ăștia în ale proctocolului p-acolo și-s gata să-l servească. O fi el mai copticel dar are ca atu o mustață așa de sexy și de gîdilicioasă, încît o să fie o nebunie, nu alta!

      • De fapt, o să fie un deţinut cu regim special, de lux: singur în celulă, cu tv &internet, duş şi multe altele…Eh, suntem comozi, fricoşi, prost informaţi – de-aia am ajuns în halul ăsta.

  5. nu nu nu, mesajul e clar, indiferent pe ce cai stai, pe ce lume traiesti, cit de mult va trece, intr-o zi vei plati, poate cind nici nu te astepti. dupa fapta si rasplata, cu dreptate si masura.

    • „… într-o zi vei plăti…”

      Cred că aveți dreptate…
      S-a anunțat la meteo că astăzi nu a fost vânt potrivit pentru kiteboarding în Madagascar.
      A venit ziua…

  6. Poate ca justitia e blanda, ii condamna pentru faptele unde anii de puscarie sunt mai putini. Din 3.6 ani face maxim 1.5 ani. Sunt romanii care pentru 1000 euro muncesc in case la Italieni si 10 ani , casa din care ies doar duminica prin plimbare pe langa casa. Cine nu-si doreste cateva milioane pentru 1.5 ani puscarie…Jutitia e prea blanda.

  7. lasa l maica sa fure da sa ne dea si noua !
    stramosii nostri au platit sute de ani la turci sa fie sefi peste pulime; si atunci ca si acum, pulimea se aduna la ghilotinare si striga fericita

  8. Prezumtia de nevinovatie pentru un om neaflat in pozitie de putere este oare egala cu prezumtia de nevinovatie pentru Dragnea un om aflat in pozitia de a face legi care sa-l scape?

    • Nemernicii aflati la putere se fac ca-i totuna.
      Cand e vorba de drepturi speciale se baga-n fata ca n-or sta ei la coada cu …limea.
      La prezumtia de nevinovatie se pun la nivel cu un om de rand.

      „Cand ii dai ii fata vaca, cand ii ceri ii moare vitelu’ „

    • Prezumtia de nevinovatie, asa cum se vehiculeaza la noi in limbaj comun si la TV, e complet gresit inteleasa. Prezumtia de nevinovatie e o garantie legala contra STATULUI si atat – adica autoritatile n-au voie sa-ti restranga drepturile pana la condamnarea definitiva.
      Prezumtia de nevinovatie nu inseamna ca daca ai condamnare in prima instanta, eu un civil oarecare n-am voie sa-ti zic penal, angajatorul n-are voie sa te mute pe un job mai putin riscant sau chiar sa te dea afara – iar partidul, care e organizatie privata, sa te dea jos din functie.
      A conduce tara sau a fi angajatul firmei X pe postul Y nu-i un drept fundamental al omului, sunt pozitii care se castiga si se pierd in functie de conduita, chiar fara sa ajungi la fapte penale.
      Analfabetism juridic.

      • Acuma, nu stiu cum e in jurisdictia romana, dar in a mea nu poci ca hiring manager sa-l dau afara pe Vasile care a calcat stramb pana cand Vasile nu isi epuizeaza caile de recurs. Daca o fac, matura pe jos cu mine. Nu stiu, o fi altfel in Europa. Pot sa il trimit in ‘gardening leave’, adica platit cu leafa normala dar sta acasa, contul pe PC blocat, cardul taiat etc., dar cam atat pana nu se rezolva final.

        • Pai vezi ca ai inteles? daca citeai mai putin superficial, intelegeai ca exact despre asta e vorba: nu-l concediezi, ii dai in continuare leafa si asigurari dupa lege, dar il retragi undeva in spate, sa nu-l mai vada publicul.
          Exact asta cere acum lumea de la PSD cu Dragnea.

          • Okay, okay, mi-ai dat doua zmetii pe tema de superficialitate, let go! Scriu si eu de regula seara dupa o zi de munca, copil, catel, una-alta, ce sa fac, mai scap si eu…

      • ” Prezumtia de nevinovatie, asa cum se vehiculeaza la noi in limbaj comun si la TV (s.n.) , e complet gresit inteleasa. ….Analfabetism juridic.”

        Al cui ?!
        Cetatenii onesti stiu despre ce este vorba , nu stau in strada degeaba ( si de prosti ) si de aproape doi ani de zile .
        Penalii si coruptii, cu aparatorii lor de toate felurile ( si nu sunt putini! ) cu tot, stiu foarte bine ca incalca normele juridice si normele statului de drept , dar nu le pasa !
        La fel, televiziunile care ii sustin impreuna cu manipulatorii de profesie , dezinformeaza in mod constient populatia calcand in picioare si sub nasul autoritatilor exact Constitutia Romaniei :

        ARTICOLUL 31
        (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

        (2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

        (4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private(s.n.) , sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
        ( http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0sba31 )

        Cine mai ramane ?

  9. As spune ca mai degraba trebuie sa incepi de la varf cand ai probleme generalizate. Cu atat mai mult cu cat cei de la varf ajung sa influenteze procesul legislativ cu scopul evident de a scapa de procese. Dar chiar si daca nu ar face asta si problema este doar generalizata, trebuie sa incepi cu cei de la varf care au ajuns acolo abuzand sistemul, creand probleme pentru altii din sistem si pentru cetatenii de rand. Intr-o tara saraca nu poti in mod realist sa acoperi toate cazurile – nu ai resursele necesare. Si atunci ajungi oricum sa prioritizezi utilizarea resurselor. Trebuie sa te asiguri ca persoanele foarte vizibile care au fost prinse cu mata in sac sunt pedepsite. Nu conteaza gravitatea actiunii, ci doar sa fie aplicata sanctiunea cat mai des posibil.

    • De acord pana la un punct cu referinta la resurse. Dar resursele, daca v-am intele corect, sunt percepute aici ca resurse de urmarire, depistare a cazurilor de gen, si referirea lor catre justitie. Ca o paranteza, EU ar da bani prin POSDRU, acuma inteleg defunct dar resuscitabil intr-o forma sau alta, pentru etica si integritate in politica de personal in administratia publica. Dar nu am auzit de programe pe tema, poate pentru ca nu era piata decat pentru seminarii pe teme castrate. Cu toate astea, cred ca un progres a avut loc, in doua puncte esentiale – unu) realizarea faptului ca poti sa fii stabul stabilor, tot risti o condamnare, si (mai important, zic eu) daca esti HRist si indeplinesti un ordin implicit sau explicit al satrapului, care ordin este ilegal, infunzi puscaria. Sunt tentat sa cred, dupa ce toate fufitele implicate si-au luat portia din sentinta, ca de-acum incolo nu o sa mai fie asa de usor de manevrat joburi si lefuri, penca Acarul Paun(ita) isi va pune intrebarea ‘daca sfarsesc si eu ca alea din Teleorman? Pentru asta nu ai nevoie de multe resurse, precedentul mediatizat ajuta. E bineinteles o simplificare, si mult optimism, dar poate ca o sa fie un efect domino care sa aduca managementul resursei umane in Ro mai aproape de lipsa de abuz, si, Sfantul Graal, meritocratie.

      • @Zev – etica și integritatea nu se rezolvă cu programe europene. La nivel individual ele țin de educația din familie, iar la nivel instituțional ele țin de criteriile (reale, nu pretinse!) de selecție.

        Dacă statul oferă mai multe posturi decât e nevoie în administrație, iar ele sunt mai bine plătite decât valoarea muncii efectiv depuse, se va da în continuare șpagă pentru angajarea la stat, oricâte programe europene s-ar ocupa de etică și integritate. Nu se poate obține integritate de la cineva care a dat șpagă pentru angajare sau de la cineva care s-a folosit de relațiile de rudenie sau de statutul de amantă. Mergeți într-un sediu ANAF pe la etajele superioare și vă formați urgent o părere :)

        • @Harald – de acord, nu se rezolva, dar se pot macar reduce. Multe state de limba engleza, si banuiesc si altele dar nu le stiu eu, au standarde definite de echivalentul ANI de la ei pentru principalele functiie de resurse umane – recrutare, selectie, conflicte, investigatii, terminare de contract etc. Rezolva problema? Nu, dar macar obliga angajatorul la o minima corectitudine, de exemplu o comisie de selectie cu un membru independent, obligativitatea unui raport de selectie care sa motiveze decizia comisiei de a-l angaja pe George in loc de Ion, minutele interviurilor candidatilor, cu obligativitatea pastrarii lor pentru ani buni, tabelul unic in care fiecare candidat este pretaluit in raport cu criteriile, care trebuie sa fie relevante, exact definite si usor masurabile etc. Agentia echivalenta ANI are atributii de investigatie, sampling, monitorizare la scara de sector public, si raporteaza direct parlamentului. Directorii generali in unele jurisdictii sunt de fapt angajatii sefului agentiei, ceea ce ii scoate de sub influenta guvernului, si respectarea standardelor le intra la KPI. La asa ceva ma refeream, nu la seminarii cu sandvisuri, si ar fi fost o investitie buna de bani UE.

          • @Zev – acele state de limbă engleză nu au exces de posturi în administrație și nu numesc șefii de instituții în urma sforilor trase de politicienii locali. România încă e în feudalism, scopul politicienilor și al administrației publice este acela de a spolia economia, câștigându-și traiul propriu din asta. Într-un asemenea peisaj, etica și integritatea sunt la fel de utile ca bateriile cu litiu de pe un 787 montate la un AN-24 :)

  10. Da, se intampla ceva foarte ciudat !
    Dupa ce ca astazi toate site-urile si cele pro so cele contra pronosticau, din motive diferite achitarea lui Dragnea, dintr-o data dupa anuntarea condamnarii acestuia pesimistii, nu si -au schinbat starea de spirit ci doar motivatia. De la. „Nu o sa-l condamne” s-a trecut la „condamnarea s-a facut la ‘sto pt ca oricum judecatoeii stiu ca Dragnea o sa- si dea o OUG si o sa scape.

    PS. Bun, bun si daca se va intampla cumva asa, e vina judecatorilor ?

    PPS. Nu cumva este a noastra, a celor care nu am iesit la vot atunci, pt ca am preferat un munte iar acum in loc sa iesim in strada preferam meciurile de fotbal de la tv ?

    • @Susufler0 – când oamenii au avut de unde alege (1996, 2004) au ieșit la vot. Când confruntarea electorală e falsă sau de-a dreptul teatrală, oamenii nu ies la vot. Când metehnele socialiștilor noi se dovedesc încă din campania electorală identice cu ale socialiștilor vechi, oamenii iarăși nu ies la vot, chiar dacă agenda celor două tabere diferă întrucâtva. ”Oricum se aleg ei între ei”, or să vă explice oamenii simpli.

  11. Daca, dupa cum spuneti, si spun si altii, Justitia se ocupa de cei de la virf, atunci nu va mai ajunge niciodata la noi, cei „de jos”. Dragna este un oarecare, care a fost prins cu niste smechereli, marunte, intr-adevar… Chiar sa fie el singurul din psdaldeudmr care a angajat fictiv doua persoane, si si-a tras Belina ? Chiar nu mai sint altii, cu jafuri mult mai mari ? Voiculescu, iata, zburda cu milioanele… Si cite si mai cite… Basescu ce mai face, a ramas cu Nana ? Si tot asa…

    • In ce priveste „Nana”, mai informeaza-te. In primul rand a fost acuzata una dintre fiice. Iar cand s-a „sapat” mai adanc au dat de o gramada de matrapazlacuri ale primarilor si consilierilor PSD si …s-a pus batista pe tambal.

    • Șmechereli mărunte?! Păi nu prea cred: sunt vreo 900 milioane puse sub sechestru asigurator sub acuzația de abuz în serviciu. Nu e bagatela! Și nici din amenzile babelor cu pătrunjel din piețele de cartier nu s-au adunat.
      Plus valoarea profilactica: dacă dăm un exemplu că funcția nu îl protejează pe infractor, atunci alții se vor codi de doo ori înainte de a comite o fărădelege.
      Și încă ceva: după o binemeritată condamnare definitivă, s-ar putea să mai apară și alte probe sau declarații prin alte dosare ce-l privesc pe Liviu Flaușică.
      Mai zi că nu merită! Sau că e mărunțiș!

  12. (cont.)
    Si, daca zilele astea nu mai pot toti de dragul Constitutiei, scumpa de ea, cum ramine atunci cu zicala aia ca „toti sint egali in fata legii” ?! Daca sintem toti egali, atunci cazurile trebuie abordate in ordine cronologica, nu in urma importantei ! Si, daca totusi vorbim de importanta, cine stabileste care caz este „important” ? Si cum se defineste aceasta „importanta” ? Importanta dpdv al sumelor de bani implicate ? Importanta dpdv al pericolului social ? Importanta dpdv al pozitiei politice sau profesionale a inculpatului ?
    Familia mea a fost fraudata (jefuita) de catre colegii d-lui Dragnea, inca de acum vreo 25-26 de ani, dar si de cei ai lui Maior, si, mai nou, de cei ai lui Hellvig si Kovesi, de 1.800 (o mie opt sute) de hectare de teren. Este acesta un caz important ? Ce zice Constitutia ? Dar codul penal actual ?

    Si, sa nu uitam: Dragnea a fost si el, la un moment dat, un fel de functionar la primarie…

    • @Dan Plesoianu
      Atentie ce va doriti!
      In ordine cronologica inseamna ca in timp ce handralaul iti devasteaza casa, (nu intru in alte descrieri) tu il reclami pentru parcare in loc nepermis si astepti intai politia comunitara sa-ti faca dreptate. Dupa aia intentezi si proces de viol.
      Este prioritar faptul ca in fruntea statului s-a instalat o gasca de banditi care paraziteaza si paralizeaza tara. Este foarte posibil ca daca nu-i oprim sa nu mai ai ocazia sa reclami frauda cu mii de hectare sau fie si cativa metri patrati.
      Acum este urgenta zero. Daca scapam, mai discutam si de terenurile dumneavoastra, ca alea raman acolo, nu pleaca Helvig sau Kovesi (daca au habar de asta) cu ele in carca. Dar daca se stabilizeaza regimul discretionar pe care il vrea Dragnea, s-ar putea sa nici nu mai avem ocazia sa deschidem subiectul. Fane Spoitoru va deveni vice-prim ministru ca e baiat bun si umblat prin lume.

  13. Corect. Mi-ar place sa cred ca la ora asta satrapii mentionati si-au chemat HRul la sedinta extraordinara, sa invie ‘sufletele moarte’ din schemele de organizare sau, dupa caz, sa le dea afara. Mai e mult pana departe, bineinteles, dar se darama (sau macar se erodeaza) mitul intangibilitatii sefului si a indestructibilei relatiii protector-protejat, indiferent ce spune legea, norma, regula. Wishful thinking poate, dar macar precedentul de rasunet e creat, intr-un spatiu in care pana acum numai jurnalistii mai urlau stingheri la luna cu cate un caz de gen.

  14. Clasa politica romaneasca si, odata cu ea, intreaga Romanie au o sansa de a se insanatosi doar prin educatie si prin lege. Oricine loveste in educatie si in Justitie, loveste in Romania si face jocul unei clase politice intrinsec-putreda si, probabil, face jocul unor inamici ai Romaniei..
    Un om educat, informat si cu respect pentru lege isi poate servi cu folos natiunea. Niste oameni educati, informati si cu respect pentru lege nu se vor lasa condusi de pramatii viclene, tupeiste si incompetente. Uitati-va in guvern si-n conducerea PSD si faceti un „inventar”: cati oameni educati, competenti si cu respect pentru lege vedeti? Cati?…

    Respectul pentru lege se impune. Prin sentinte date celor vinovati, indiferent cine sunt ei. Pentru Justitie merita sa iesim in strada.

    Pana in momentul in care reuseste (daca va reusi, vreodata) sa-si desparta graul de neghina, PSD ramane un partid retrograd. Un partid retrograd nu poate asigura progresul Romaniei. Incercati sa va imaginati o Romanie cu Tariceanu presedinte si Dragnea prim-ministru… Va vedeti traind in acea Romanie? Daca nu, faceti un efort si iesiti seara la o plimbare, prin Piata Victoriei.

    • Pai si acum mai apare din cand in cand cate o stire oarecum similara. E logic pe undeva, intr-o societate bolnava cei care sufera cel mai mult sunt cei mai vulnerabili.

  15. Nu s-a schimbat nimic in acest partid de borfasi in ultimii 30 de ani. Si azi e la fel, cu alti borfasi, urmasii celor de atunci.

    17 decembrie 1989, Comitetului Politic Executiv al CC al PCR.

    Nicolae Ceausescu: „O mână de derbedei, puşi la cale de cei care vor să distrugă socialismul … şi voi, de fapt, le faceţi jocul. Aici sunt acţiuni puse la cale atât din Est, cât şi din Vest. S-au unit pentru a distruge socialismul… Deci nu sunteţi de acord cu măsura propusă?! Atunci, alegeţi-vă alt secretar general!”
    Silviu Curticeanu: „Nu aşa, tovarăşe secretar general! Eu niciodată n-am să vă părăsesc, voi r…ămâne totdeauna lângă dumneavoastră!”
    Constantin Dăscălescu: „Nu se poate, tovarăşe secretar general! Noi nu asta am vrut! Nu vom merge mai departe fără dumneavoastră!”
    Dumitru Popescu: „Dar cine a spus asta?”
    Emil Bobu: „Vă rugăm să nu vă supăraţi, tovarăşe secretar general!”
    Elena Ceauşescu: „L-aţi supărat pe Tovarăşul”.
    Constantin Dăscălescu: „Tovarăşe Ceauşescu, nu renunţaţi! Noi mergem mai departe doar alături de dumneavoastră!”
    Nicolae Constantin: „Tovarăşe Dăscălescu, nu-ţi permit să te răsteşti la tovarăşul Ceauşescu!”
    Tudor Postelnicu: „Suntem cu dumneavoastră!”.

    Grigore Cartianu – „Sfarsitul Ceausestilor

    • 4,5 milioane !! 25% din intreaga patrie ; sau asta nu se pune ? ca erau acolo numa sa plateasca cotizatie la schimb de cariere(si ce cariere !?) si apt( ieftine la pret de frigider,in schimbul votului „PTR Linistea noastra”) ! azi or intors armele; e capitalism rominesc cu comunisti privatizati la averea noasta a intregului bobor

    • Elena Ceauşescu: „L-aţi supărat pe Tovarăşul”.

      asta este replica din filmul „Rascoala”
      „Vedeti, baieti, l-ati suparat pe boier…”

      Unde nu-l pune Necuratu pe tovarasu boier de Teleorman/Belina sa mearga pe drumu asta…

  16. Un posibil (alt) raspuns, tare de tot, pentru „dubabitativii ezitanti”, dat de sindicalistii din Administratia Penitenciarelor…astia cred ca stiu foarte bine cum sta traba cu „cazul minor”

    „Pentru conformitate, precizăm că în penitenciarele româneşti, la 30 ianuarie 2018, se aflau în detenţie exact 73 de condamnaţi la pedepse cu închisoarea între 2 şi 5 ani pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Această cifră s-a redus sensibil după aplicarea legii recursului compensatoriu”
    Nici asa nu erau multi…prinsi si dovediti, ca sa o spunem p`aia dreapta!
    Deci nu sunt mii, cum bate campii Dragnea, carora trebuie sa li se ceara scuze, saracii, niste asupriti de paralelii din justitie…brrr, ce dobitoc!
    Unul dintre ei, evident un „asuprit”, va fi si Dragnea, dar atentie, supertare observatia, este un caz unic in „breasla” astora cu abuzul in serviciu:

    „Conform datelor statistice amintite de FSANP, Liviu Dragnea ar fi singurul condamnat pentru infracţiuni de abuz în serviciu care a instigat la deturnarea banilor destinaţi pentru asistenţa socială.”
    Am cazut de pe scaun de râs!

    https://adevarul.ro/locale/giurgiu/sindicalistii-administratia-penitenciarelor-demonteaza-discursul-dragnea-transmit-puscarie-putea-ajunga-1_5b2de096df52022f756e6f52/index.html

    • Ca sa fie clar pentru toata lumea: Dragnea a cerut scuze miilor de puscariasi cu care se simte solidar si pe care inca nu i-a salvat din puscarie, dar spera sa-l tina puterile s-o faca in curand, calcand in picioare drepturile celorlalti romani 19-20 milioane, cati or mai fi.
      Este o declaratie de razvratire care trebuie luata in serios si tratata cu forta, fara menajamente.

  17. probabil nu mai exista in lume o tara ca asta, in care cultura stramoseasca a hotie sa se imbine atit de bine cu ideologia furtului legalizat al statului, in numele luptei de clasa

    • „…probabil nu mai exista in lume o tara ca asta”

      Excepționalismul românesc ne face să credem asta. Nu românii au inventat furtul, să nu ne arogăm merite mai mari decât ni se cuvin! Doar că unii au rezolvat-o prin Evul mediu, alții prin epoca modernă, Italia, spre exemplu, mai de curând și parțial. Altfel, regimuri cleptocratice, oligarhii și autocrații mai există în lume…

      • domnule ; furtul este si el o activitate umana ca si munca; unde sint oameni sint si furturi, asa cum dvs foarte bine spuneti ! ce probabil ptr dvs e ceva normal si explicati acest normal prin „exceptionalismul rominesc”,nu e vorba de regim,sau doar de regim(sigur comunismul s a impacat bine cu cultura romineasca) tine de cultura dvs ;mai sus scriam :lasa l maica sa fure ,da sa ne dea si noua ; poate ma vor sterge adm., dar Romania e o tara de hoti, sau asa e imaginea la nivelul omului din Occident; sigur , vorbim generic,dar furtul face parte din cultura romineasca si asta se vede si in politica la felul cum legile se adapteaza cultural, ptr a impaca rominul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro