marți, martie 19, 2024

Vara domnului Dragnea

Liviu Dragnea poate fi mulţumit de România pe care o stăpâneşte. Sub apăsarea căldurii, anesteziată de televiziunile dedicate interesului naţional, unul care se confundă, inevitabil,cu cel al PSD, România are aerul placid al Teleormanului strămoşesc. Sub domnia doamnei Firea, atât de atentă la armonia existenţei, Bucureştiul însuşi se confundă cu un imens, ordonat, prosper Voluntari. Spre a relua o formulă clasicizată, totul merge spre bine în cea mai bună dintre lumile posibile.

Regimul Dragnea posedă această artă, remarcabilă, de a ţine o întreagă naţiune şi un întreg stat în captivitatea sa. Accidentul Grindeanu, o istorie clasică în care unealta-complice îşi uită menirea, este deja trecut. Cabinetul Tudose, cu disciplina sa fermă, cu competenţa sa remarcabilă, este imaginea noului elan cu care PSD se pregăteşte să conducă România. Liviu Dragnea este, în această vară a lui 2017, un om mulţumit, asemeni unui gospodar destoinic care îşi admiră, calm şi împăcat, turmele de porci de pe moşia sa. Încrucişare, memorabilă, de Tănase Scatiu şi de secretar de partid, domnul Dragnea este proprietarul unei plantaţii agricole care are întinderea României înseşi.

Privind la trecutul recent al primului USL,rigiditatea controlului exercitat de Liviu Dragnea apare încă şi mai evidentă. PSD a făcut tranziţia de la epoca ironiilor lui Victor Ponta la ordinea de vechil a domnului Dragnea. Noul USL a învăţat, dialectic, din erorile comise de predecesorii săi. De aici, atenţia cu care sunt administrare resursele economice şi cele mediatice. Contestarea este din ce în ce mai fragilă, liniştea se instalează, din ce în ce mai puternic.

Guvernul Tudose, a cărui irelevanţă internaţională a fost relevată dramatic în momentul vizitei premierului la Bruxelles, este agentul prin intermediul căruia această politică de încremenire sistematică a României se realizează, zi de zi. Misiunea noului instrument executiv al domnului Dragnea este simplă: de a distribui mita către favoriţii puterii şi de a impozita, energic, pe cei ce oferă unui stat inept baza financiară de supravieţuire. Autocraţia domnului Dragnea nu are anvergura celor imaginate de Putin sau de Erdogan. În locul marilor proiecte destinate să nemurească pe tiranii moderni, domnul Dragnea preferă liniştea stadionului din Teleormanul natal. Nu prudenţa este aici raţiunea determinantă, ci şiretenia rurală de care noul stăpân al României dă dovadă. Liviu Dragnea este imaginea însăşi a unei Românii modelate de deceniile de comunism: arivismul său fesenist este hrănit de o lăcomie mediocră, dar insaţiabilă. Dar domnul Dragnea nu încetează să spere că domnia sa politică o poate egala în capacitatea de control şi de dominaţie pe aceea a contemporanilor săi autocraţi din Răsărit şi din Orient. Insistenţa cu care îşi duce mai departe campania împotriva DNA, domesticirea, discretă, a puterii judecătoreşti, organizarea complicităţii mediatice, toate acestea sunt semnele unei voinţe de putere care nu se stinge, ci creşte, progresiv, alimentată de slugărnicia celor din jurul său.

Agenda regimului Dragnea nu se poate schimba. Ea este constantă cu sine, dominată fiind de intenţia extinderii subdezvoltării. Restauraţia pe care o realizează PSD, în aceste luni de guvernare, este imaginea acestei ofensive brutale împotriva acelui segment perceput ca primejdios şi subversiv. În pofida fragilităţii sale, opoziţia civică nu încetează să îl preocupe pe Liviu Dragnea. Liniştea la care visează se clădeşte pe reţeau capilară fesenistă de complicităţi. Teleormanul domnului Dragnea sau Giurgiul domnului Bădălău sunt expresia proiectului de viitor al PSD. Subdezvoltarea multilateral dezvoltată este garanţia conservării monopulului lor. Taxarea sălbatică este birul pe care îl solicită fanarioţii de astăzi, în virtutea temperamentului lor prădător.

Vara domnului Dragnea este un anotimp al căldurii moleşitoare, al amorţelii civice şi al stagnării. Ea se întinde, acoperind România cu atingerea ei mocirloasă. În acest domeniu al încremenirii, vechile ierarhii împământenite se păstrează, iar şerbii slujesc, răbdători. Modernitatea este, aici, un risc ce trebuie limitat în acţiunile sale. Vara domnului Dragnea durează. Cu fiecare zi care trece, tăria acestui mononolit al restauraţiei PSD se întăreşte, strivind partea rebelă care i se mai opune. Vara domnului Dragnea are culorile kitsch ale viitorului României înseşi.

Distribuie acest articol

16 COMENTARII

  1. Dragnea a preluat Romania de unde o lăsase Băsescu și a crezut că protecția SRI și mînărelile cu justiția și statul de drept vor funcționa și în cazul lui. Nu a luat în seamă că acolo s-a schimbat garda și că băieții Basescului s-au cam dus pe tobogan, cu toate că mai au ceva dosărele puse bine pe care speră să le folosească atunci cînd e cazul. Problema e că degeaba au dosărele dacă procurorii se uită pe ele și le pun la păstrare fără să-i ”decapeze” pe făptași, iar pînă nu vine ordinul de la unitate, nu fac asta. Uite că ordinul nu vine și asta e semnalul că acolo s-a schimbat ceva! Cred că ultima mișcare a lui Dragnea a fost să execute ordinul prin care l-a pus pe caporalul Tudose prim ministru, după care o să plece cîteva luni la pușcărie de unde o să iasă cu banii furați neatinși, ca să poată pleca liniștit sa-i toace în lumea largă. Cam așa zic eu că ar fi tîrguiala, după care, cu Tudose-n fruntea guvernului ,în sfîrșit SRI-ul o sa-și poată vedea liniștit de afaceri, de făcut bani, de schimbat majorități parlamentare sau guverne și de pus președinți, ca-n orice stat de drept.

    • Cam in genul numelui pe care ti l-ai luat sint explicatiile :P
      Sa arunci cu acuze, la un pahar, in toti comesenii, pare turmentarea mintii.

      • cetatene turmentat, daca vrei sa nu te ia celebrul Victor in tarbaca nu trebuie sa folosesti nume sfinte, eroii neamului ramin eroi, chiar si-n puscarie.

        • @ neamtu tiganu,
          te maninca la buricul degetelor :P
          Romania – Presedintia a fost preluata de Iohannis, nu de Dragnea de la Basescu.
          Dragnea nu a preluat PSD-ul de la Basescu, ci de la Ponta.
          In plus, Dragnea se desfasoara in timpul presedintiei fostului sau aliat uslamist, Iohannis, nu in vremea lui Caragea Voda :D :P

          • Teoretic, aveți dreptate din punct de vedere instituțional. Practic, din punct de vedere butoane, pîrghii și pedale, tot secu’ cîntă la ele ca la grand piano fiindcă toți flăcăii ăștia, începînd cu Băsescu și terminînd cu alde Iohannis, Dragnea și alți eminenți care sînt în poziții de lideri la putere sau în opoziție, au ceva gunoi băgat sub preș, altfel nu ajungeau să fie șefi. Ca să ajungi boss de boss și șefu’ la bani trebuie să îndeplinești cel puțin una din condițiile necesare, adică ori ești din garnizoană, ori poți fi șantajat. Nu trebuie să uităm trocurile, tîrguielile și șantajele (botezate de ei ”negocieri” si ”voință politică”) prin care fiecare își impune procurorii și judecătorii la CCR și modul în care uneori aceștia răspund aiurea la comenzi, făcîndu-i pe Dragnea sau Băsescu să pomenească cu năduf de ”dubla comandă”. Comanda asta dublă o să-i gîtul în curînd pentru că rotirea cadrelor e un concept bun, altfel piatra care nu se rostogolește face mușchi și mușchii ăștia nu prea sînt buni, după cum vede acum Băsescu pe pielea lui. Dușmănia de moarte dintre acesta și Ponta îmi aduce aminte de cea actuală dintre Iohannis și Dragnea. Seara vorbesc la un telefon și mai negociază ceva procurori contra libertate, pe cine punem prim ministru pe criterii de integritate, astfel încît să fie bine și să nu fie rău. Totul pentru țară, n’așea?

            • „Teoretic, aveți dreptate din punct de vedere instituțional. ”
              Nu doar teoretic, asa s-a intimplat in realitate.
              Speculatiile dvoastra puteau sa inceapa de la Iliescu ori Nastase. Sau va deranjeaza?
              Dragnea a urcat pe cai la doi ani dupa plecarea lui Basescu de la Cotroceni, cei doi ani ai lui Iohannis, fostul aliat a vlui Liviu ot Teleorman.

          • Bravo domnu Victor, ca de obicei un raspuns taios, la obiect, dar documentat istoric si plin de humor si zimbarici, ha, ha, ha

        • Deoarece ai vorbit de eroii neamului care raman eroi si-n puscarii nu-i asa ca te-ai referit la Nastase, Varanu si alti facatori de lucruri bune pentru neam din aceeasi tagma? Daca nu te mai barbieresti pana cand o sa fie Basescu bagat in puscarie o sa-ti creasca barba barba pana la pamant si osa umbli si cracanat sa nu ti-o calci cand mergi!

  2. doua lucruri nu pot evada realitatea : matematica si economia.
    matematica : creierele si forta activa (milione) emigrate, lasa loc liber imposturii la virf, pensionarilor speciali, masei asistate, administrative si bugetofage in exces. oricite alegeri libere / democratice vor avea loc nu pot rezolva acest imbalans.
    economia : cei ce jefuiesc si extrag rente necuvenite nu aduc plusvaloare. cum acel perpetum mobile prin care sa praduiesti fara a pune nimic in loc nu s a inventat, finalul este cel asteptat.
    si ar mai fi ceva : timpul nu rezolva problemele nerezolvate, si aici ar trebui vazut ce trebuia facut si nu s a facut incepind cu 1989.

  3. Totusi din moleseala in care paream ca alunec ca urmare a caldurii dar mai ales ca urmare a intelepciunii cu care domina aceasta vara insusi domnulu Dragnea ceva mi-a atras atentia – patru mari si lati judecatori de la CSM (Judecător Simona Camelia MARCU, Judecător Nicoleta Margareta ȚÎNȚ, Judecător Gabriela BALTAG, Judecător Mihai Andrei BALAN, Judecător Mihai Bogdan MATEESCU) s-au intalnit cu Primul Maximal Ministru – Tudose –

    si oare de ce?
    Poate sa ajute si o alta intrebare? Chiar nu stiu!

    https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx?FolderId=4255

    Sa fie numai efectul caldurii care conduce la un consum marit de apa rece direct de la sursa gubernabentala? Posibil – ca nimic nu poate sa fie mai rece si mai reconfortant decat apa si semnalul de trecere venit, este adevarat, oarecum indirect, dar totusi marcat de importanta apropierii de insusi Maretul Dragnea!

    O vara mai buna va doresc!

  4. Democratia e sistemul ce nu ne permite sa fim guvernati mai bine decat meritam. PMP-ul (Poporul Mamaligar Pasiv) este multumit, niciodata nu va schimba nimic pt. niciodata nu a schimbat nimic in istoria sa, totul a depins de conducatori.

  5. Zona aceasta geografica, in care saracia de masa se impleteste cu ambitia unor pitici de a-i domina pe vecinii mai amaratii va naste intotdeauna monstri dictatoroizi,atat timp cat ratiunea sforaie pe laurii cultivati in ghiveciul de pe pervaz de „intelighentia” anesteziata.
    Daca un cizmar a avut Romania la degetul mic, timp de 25 de ani de ce un tractorist, care ne aminteste tot la 2-3 saptamani, ca are si diploma de inginer, n-ar avea indreptatirea sa ne tina la pamant pe toti, din tara asta, ca pe amaratsenii din teleorman care nici n-au vazut cum arata o diploma dar tot mai au vise ude cu ceausescu?
    Dragea este Ceausescu cu ceva carte. Deja, este mai mult decat poate visa un sclav care nu stie cand trebuie sa mearga la culcare daca nu-i spune stapanu.

  6. Marele cirmaci cu care sintem onorati sa fim contemporani:
    „Dragnea, tot mai penibil!
    A vrut Dragnea să creeze Fondul Naţional de Investiţii. Grindeanu a spus NU, pentru că era o prostie care decapitaliza companiile de stat şi s-a îngropat ideea din programul Marelui Cârmaci.
    A vrut Dragnea impozitul global pe veniturile din fiecare gospodărie. Grindeanu şi-a dat seama că ideea este inaplicabilă şi a spus NU Marelui Cârmaci.
    A vrut Dragnea impozitarea cifrei de afaceri a companiilor. Tudose a spus NU, pentru că sistemul este incompatibil cu regulile Uniunii Europene, ceea ce Marele Cârmaci nu ştia.
    A vrut Dragnea impozitarea salariilor mari. Tudose a spus NU, pentru că măsura nu aduce mai nimic la bugetul de stat, aşa cum credea Marele Cârmaci.
    A vrut Dragnea să numească, prin Carmen Dan, şeful DIPI. Tudose a spus NU, pentru că nu a vrut să fie păpuşărit de Marele Cârmaci.
    A vrut Dragnea plata CAS şi CASS de către angajat. Tudose spune NU, pentru că riscul diminuării colectării este mare, iar salariile ar fi scăzut începând cu 1 ianuarie 2018.
    A vrut Dragnea să-i dea afara din PSD pe Ponta, Grindeanu şi Ivan. Organizaţiile PSD din teritoriu au spus NU, pentru că nu recunosc dreptul de viaţă şi de moarte al Marelui Cârmaci asupra membrilor partidului.
    Altfel spus, Dragnea dă în spaţiul public citate din programul de guvernare inept, scris de Vâlcov, sau dă „indicaţii preţioase” partidului, dar nimeni nu-l mai bagă în seamă.
    Sunt curios când o să priceapă Marele Cârmaci, şmecheraş viclean de Teleorman, că a ajuns penibil.
    Iar despre o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului guvern nu mai poate fi vorba..”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Stanomir
Ioan Stanomir
Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro