Home » Societate/Life » Citesti:

”Blitzurile și microfoanele ciuguleau din ei fără milă”

Luminita Marcu noiembrie 2, 2015 Societate/Life
21 comentarii 18,672 Vizualizari

Delirul mediatic care a început cu ”revoluția în direct” în 1989 continuă și azi: manipulare, minciună, deturnare, vinovații stabiliți la televizor, telenovelă ieftină, atac la sănătatea mintală a românilor

Măcar atît putem să facem sau măcar putem să încercăm: să protestăm împotriva ”blitzurilor și microfoanelor care ciugulesc fără milă” din suferința creată de tragedie, așa cum spune atît de sugestiv Adrian C, un om care a fost acolo, într-un mesaj recent preluat de Hotnews.

A spus și Răzvan Orășanu pe contributors. Repet și eu, poate mai vin și alții: e de necrezut, de neconceput, nemaivăzut nicăieri în lume și cu prilejul nici unui dezastru din istoria recentă. Ce se întîmplă la televiziuni și într-o bună parte a presei din România în acest moment e revoltător și nu face decît să adauge încă o tragedie la cea deja întîmplată. Iar dacă înmormîntarea cu un circ asemănător a lui Vadim a putu trece ca un vis urît, de data asta e prea de tot.

Așa încît, ca să nu stăm degeaba, să începem cu asta: să facem ceva (mai mult decît o petiție, deși e bună și asta, măcar e o formă de adunare a oamenilor) ca să oprim delirul.

Postul Antena 3 pe fluxul live. Reclame în care apar copii sub formă de îngeri (copii-actori, sper) în dreptul cărora scrie ”cancer cerebral”, ”cancer hepatic” și ”leucemie”, apoi acea prezentatoare căreia nu-i mai știu numele și nici nu vreau să-l caut care spune că trebuie să donăm pentru ei și astfel scăpăm de impozite, apoi urmează secunde bune în care se arată cum Intact Media Group face acest lucru, dă bani pentru copiii cu cancer. Se termină reclamele și se face legătura la Teledon Intact și de aici încolo e ca și cum ai intra într-un spital de nebuni, secția de agitați, lăsat nesupravegheat și cu pacienții nemedicalizați.

Fiul lui Adrian Păunescu înhață microfonul și spune că ”oamenii vor să doneze pielea de pe ei”, dar nu e o metaforă, căci cu cîteva secunde înainte Dan Negru citise un mesaj de la o doamnă de 79 de ani care zice că ”e bătrînă, nu mai are nevoie de piele și vrea s-o doneze”. Apoi o fetiță de 12 ani intră în direct și spune că vrea să doneze alocația ei și apoi vrea să fie chemată la Antene cu colindul, să fie și ea printre colindători. Părinții erau acasă? Sau poate chiar părinții au îndemnat-o și acum sărbătoresc succesul, va fi chemată în grupul de copii colindători anteniști, ce succes, ce triumf…

Un domn, L.Trif, care, ne spune prezentatoarea blondă, ”nu are un picior”, vrea să-și doneze pensia de handicapat”… Oameni cu suflet mare, la care se unește și un lanț de supermarketuri care donează 35.000 de euro. Și o familie, anonimă, care donează 100.000, în fața cărora cei trei ciocli de la Antene, toți îmbrăcați în negru, se înclină.

Urmează știrile. În primele minute e înregistrată o mamă, în hohote de plîns, la IML, venită să-și ridice copila de 24 de ani. Zice jurnalista: va fi înmormîntată în satul natal, în rochie de mireasă. Aici am închis, n-am mai putut.

Știu de cel puțin trei ani că în România nu mai există CNA decît ca să încaseze unii salarii (le-a dat Oprea și coloană oficială?). Dar, mă întreb, mai e cineva treaz în România? Mai există vreun psiholog dispus să iasă și să explice ce înseamnă și ce urmări va avea toată această nebunie, toată această mascaradă, toată această bătaie de joc în direct? Își poate cineva asuma riscul să spună sus și tare că prin tot acest circ cei care au murit acolo, absurd și stupid, sînt uciși încă o dată? Dacă fata de 24 de ani a fost așa cum mi-o imaginez eu, pe baza faptului că am cîțiva prieteni care mergeau în acel club, cred că i se strînge sufletul, acolo unde o fi acum, în fața spectacolului de un prost gust indescriptibil al îmbrăcării trupului ei în rochie de mireasă. Și a spectacolului mamei ei, plîngînd la televizor, în timp ce o femeie cu microfon îi ațîță plînsul.

Oamenii care mergeau în Colectiv erau altfel, pe unii dintre ei îi cunosc personal, pe mulți alții care ar fi putut fi acolo, de asemenea. Pe unii i-am avut studenți, pe alții, prieteni. Unul dintre cei răniți m-a ajutat cu mulți ani în urmă să-mi fac coperta primei cărți. Oamenii ăștia care se aflau în clubul Colectiv nu erau publicul de la Antena 3, dar, din păcate, ei nu se mai pot apăra acum de generozitatea vomitivă a unor Gâdea, Dan Negru și restul. Oamenii care sînt acum în spital nu cred că au trebuință de pielea doamnei de 79 de ani care zice că e bătrînă și nu mai are nevoie de ea. Pot să înțeleg că doamna de 79 de ani crede că face un lucru bun, dar e manipulată în cel mai pervers mod cu putință, așa cum e manipulată și copila de 12 ani care-și donează alocația. Și parcă nimeni nu-și dă seama. Și totul e de un grotesc exploziv, care trebuie cumva oprit, ca să nu dea pe dinafară în cine știe ce altă tragedie.

Și încă ceva, nu doar de Teledonul de la Antena 3 nu se mai pot apăra cei dispăruți în urmă cu două zile. Nu se mai pot apăra nici de vizitele lui Oprea și Bănicioiu, de grija extraordinar de ipocrită pe care o manifestă toți acești siniștri oameni politici care mișună prin ruinele dezastrului, fericiți probabil pînă la transă că nu se mai vorbește despre ei, despre mineriade, despre Iliescu, despre polițistul mort, despre Ponta și cum s-a arătat el într-o adunare internațională în care se lupta împotriva corupției etc etc etc.

Dacă cei afectați, familiile celor despăruți, sînt mult prea șocați, mult prea devitalizați ca să le arunce în față ce ar merita, măcar s-o facem noi, cei de pe margine, cei care sîntem departe de miezul dureros al lucrurilor. Să ne păstrăm măcar noi cumpătul și măsura. Iar domnii ăștia cu girofaruri să mai stea pe-acasă, prin bîrloguri, ascunși, măcar cîteva zile!

Înțeleg că oamenii simt nevoia să facă ceva și neștiind ce, aduc flori și aprind lumînări, dar totuși, măcar la Terapie intensivă cred că ar trebui limitat accesul, și al televiziunilor, și al florilor, și al lumînărilor. Adrian C, martorul pe care îl citez în titlu, povestește că acolo, la locul tragediei, salvările nu puteau trece de mașinile televiziunilor. E o nebunie!

Măcar atît să putem face pentru memoria celor dispăruți: să-i apărăm de binele cu forța făcut exact de cei pe care ei, cel puțin unii dintre ei, îi disprețuiau profund. Binele făcut în direct, într-un dezmăț de false îngrijorări, de spectacol ieftin, de cinism absolut, de cei de la Antene, aflați în plin Teledon. Cei care zi de zi își bat joc, public și nesancționați de nimeni, de tot ce înseamnă normalitate și decență. Cei care acum, în acest moment, storc telenovelistic declarații de la două asistente care au participat la operațiunile de salvare și care repetă aceleași și aceleași descrieri de groază. Voci de reportere îngrijorate, dar cum ați rezistat, omenește? Strigau, urlau?

E prea mult, e pur și simplu prea mult! Aceste televiziuni, acest tip de presă, această isterie care nu se mai termină, care bombardează oamenii fără ocupație, prostiți, cu ochii într-un televizor în care se agită liberi o șleathă de infractori și de bolnavi mintal, trebuie să-și găsească cumva antidotul. Pentru că nicăieri, absolut nicăieri în lumea cît de cît civilizată nu s-ar putea întîmpla așa ceva la televizor, zilnic, pe posturi naționale. Nicăieri.

Nici un dezastru natural sau creat de mîini criminale din ultimii 10 ani din orice țară din lume nu a avut ca efect o asemenea campanie media în care-și dau mîna criminali, hoți, mincinoși, penali, foști securiști și banii lor puturoși, copii și bătrîni manipulați, jurnaliști corupți pînă la celulă, prostie și ticăloșie, toți dornici să arate ce suflet mare au și, în trecere, să arunce piatra către cei trei acționari ai clubului, ca unici vinovați… Nici o altă televiziune din Europa, oricît ar fi de tabloidizată, nu face, pe marginea nici unei tragedii, ce fac în acest moment Antenele, și, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate celelalte televiziuni din România. Modelul antenist, otevist, de canal și de Vadim, de Cenaclu Flacăra, de nuntă de maneliști și de telenovelă sudamericană cu buget redus a pus stăpînire pe întreaga țară și pe aproape toată presa. Nu există ziar, televiziune, on-line care să nu aibă măcar o bucățică de piele arsă, măcar o frază grotescă, inutilă, de descriere a vreunui membru ars sau vreo referire la disecția trupurilor, la fum, la miros etc. Pare că nu se mai poate altfel, pare că e în codul bunului jurnalist. Și NU ESTE!

Ei sînt cei care au întors România pe dos ca pe un ciorap murdar, cei care profită, profită, profită de orice dezastru, de orice rău la producerea căruia au ajutat și ajută din greu, prin minciună, ipocrizie, furt. Haideți să nu-i lăsăm, totuși, pe ciracii lui Voiculescu, să păteze și memoria tinerilor morți în clubul Colectiv, să facă audiență pe seama lor și pe seama unor familii paralizate de durere, incapabile de ripostă. Putem să facem măcar asta? Nici o lumînare aprinsă nu-i va aduce înapoi pe cei plecați, dar aici și acum am putea să ne solidarizăm și să oprim, prin proteste, prin presiune, prin atitudine, prin solidaritate, telenovela grotescă, unică, care se întîmplă în aceste momente la televizunile din România, dezmățul mediatic care a început cu ”revoluția în direct” din 1989 și continuă și acum, într-o ștafetă neîntreruptă a manipulării, profitului, corupției, disprețului.

Update: O știre interesantă pe Hotnews despre cum sediile Antenelor să fie preluate de Oprea, sint pur si simplu neobositi!

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "21 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Nu doar ca CNA nu mai exista, dar chiar ce se intimpla se doreste a se intimpla.
  Haosul este benefic pentru unii, si mai ales pentru cel mai cinstit guvern.
  Si, cu riscul de a primi palme, nu avem Justitie decit contra coruptiei. Si aia cam dirijata.
  Oricum, deplorabil spectacol al televiziilor pentru nenorocirea unora.

 2. Ontelus DG spune:

  Doamnă Luminița Marcu,
  Sunt și eu exasperat de modul grotesc, dezumanizant în care majoritatea televiziunilor reflectă nu doar această tragedie, ci realitatea în general. Am scris, am meditat asupra chestiunii, m-am indignat. În cele din urmă, am ajuns să nu mai privesc așa ceva și m-am resemnat. Știu, sunt defetist, sceptic, pesimist, trădător, îndoctrinat, spălat pe creier, slab etc. Nu neg unele dintre aceste calificative ori altele asemănătoare, dar simt nevoia să vă spun totuși ceva: libertatea postdecembristă a venit la pachet și cu o porție consistentă de iluzii și deziluzii, proporțională cu înfriguratele, neverosimilele așteptări antedecembriste. Aceștia sunt semenii noștri, nu trebuie
  să-i urâm, să-i disprețuim. Probabil că nu-i putem schimba, dar este o mare victorie dacă ei nu ne schimbă nouă dispoziția interioară, credința în acele valori care sunt constant maculate. Recunoașteți că, oriunde pe această planetă, existența este o combinație mai mult sau mai puțin suportabilă de gri-uri și că nu există creație omenească mai înălțătoare, produsă de arta occidentală, decât sublima entitate ficțională numită Don Quijote… În speranța că nu v-au mâhnit prea tare aceste rânduri, vă doresc o zi senină și, mai cu seamă, puterea de a înțelege că ,,les vrais paradis sont les paradis qu’on a perdus”.

 3. Oana spune:

  …’dar aici și acum am putea să ne solidarizăm și să oprim, prin proteste, prin presiune, prin atitudine, prin solidaritate, telenovela grotescă, unică, care se întîmplă în aceste momente la televizunile din România, dezmățul mediatic care a început cu ”revoluția în direct” din 1989 și continuă și acum’. Cum, mai concret? In afara de protest, nu ati mentionat nicio actiune concreta prin care sa incercam sa ne luptam cu cele mentionate, pe buna dreptate, in articol. Pe langa tot ce mentionati dvs, zilele acestea am devenit satula inclusiv de lamentarile tuturor, fara niciun fel de solutii propuse. Poate de aceea suntem aici, pentru ca majoritatea criticam si cam atat..cu argumente logice, elaborate, etc., e adevarat, dar totusi…criticam fara niciun fel de urmari, nu schimbam nimic, doar ne ‘racorim’ pentru ca ne exprimam. Am vazut atat de multe scrieri revoltate zilele acestea si atat de putine idei pentru o lume mai buna!

  • Oana spune:

   Draga Oana,

   Uneori autorilor asumati de texte de pe acesta platforma le ies niste niste acute retorice pe care le poti sari cu usurinta, le poti intelege. Isi asuma cu nume si prenume opinii in speranta ca vor produce o contaminare, o insufletire, o reactie in societate. Intr-o societate adormita in naravuri salbatice, intr-o tara ca o anomalie de la un capat la altul, tragic, se vede treaba, disfunctionala… vor trezi reactii in niste cititori ca tine, citici la o cafea sau la adapostul unui pseudonim in comentarii de subsol – care-i deresponsabilizaza. Ei nu sint nici profeti, poate un pic mai lucizi si mai determinati ca tine sa spuna lucrurilor pe nume, nu candideaza la functii, nu sint frati pasoptisti, n-au solutii miraculoase… Tu, daca esti o persoana onesta si empatizezi cu cele enuntate si simti ca meriti o viata mai buna intr-o tara mai buna, iei aminte, te insufletesti, intri in curentul de opinie si mai departe faci ce-ti spune tie constiinta – cum ar fi sa contaminezi alte Oane cu o atitudine mai putin pasiva, sa le cresti nivelul se asteptare, de civism si altele, cu rabdare si argumente. Iar atunci cind acest curent de opinie atinge o masa critica ai sa intelegi ce bine ti-a prins sa nu mai fii critica doar la cafea, sau cautind nod in papura celor care… putinilor care dau voce unei normalitati dupa care tinjim. E greu, mai ales cind trebuie sa o iei de jos, dintr-o psihologie aproape medievala si uneori astea insemna sa scapi de frica, frica ca-ti strici relatii, ca iesi in fata si te opui mizeriei generalizate.

 4. mihaela spune:

  Din toata aceasta mocirla, in toata aceasta mizerie pe care o vedem la televizor de 3 zile incoace, eu sper din tot sufletul ca va iesi un lucru oarecum bun! Sper ca toate Mariile si Ionii pentru care Maruta e cuvantul lui dumnezeu sa se simta scarbiti si indignati si sa iasa in strada cand o sa fie nevoie!
  Ne-am plans mortii, ne-am ajutat ranitii, e momentul Judecatii!

 5. Vasile spune:

  Care sunt solutiile? Ce pot face pentru a impedica asemenea lucruri sa mai aiba loc?

 6. TB spune:

  Unii dintre noi vedem groaza.Imi dădeau lacrimile de nervi. Nu o sa vina ziua în care sa aruncam cu Molotovuri pe sediul Antenei sau al CNA. Asta e problema cetățeanului civilizat. Nu are are puterea violentei. Nu exista cai civilizate de a lupta cu ei. Asa ca pierdem, sau fugim de aceasta lupta.

  • Luminita Marcu Luminita Marcu spune:

   Nu e nevoie de violenta, nu sintem totusi nici in Ucraina, nici in lumea araba. Sintem in UE. Molotoavele nu au ce cauta printre noi. Eu, in pacifismul meu, speram ca nu e nevoie nici de iesit in strada, ca se poate crea presiune prin atitudine, constanta, solidaritate, banderole deasupra articolelor, incapatinare, grupuri de jurnalisti onesti care sa se sustina reciproc, institutii prestigioase care sa iasa in bloc cu texte comune, cu proteste… Să scrie scrisori, petitii, incontinuu, care macar sa le toace nervii alora cu girofaruri… (Va mai amintiti scrisoarea din 2012 catre UE? N-am vazut inca o scrisoare de semn contrar, acum, semnata de mii de oameni, in care sa spunem ca primul ministru plagiator și inculpat nu ne reprezinta, nici Oprea, nici Dragnea… nici Piedone, poate nici Arafat… ). Puterea cetateanului civilizat unit cu alt cetatean civilizat e imensa, doar ca in Romania s-a facut in asa fel incit acest adevar banal sa fie uitat. Si astfel asteptam solutii miraculoase, care nu exista si supermani care sa mature cu ei pe jos, ceea ce speram sa nu apara totusi, caci o mina forte ar fi exact ce ne lipseste ca sa ne ducem complet de ripa, asteptam tot felul de fantasmagorii si cerem de la scriitori sa ne arate calea… Scriitorii sa scrie, sa rupa din timpul lor pretios dedicat crearii operei nemuritoare si sa se coboare sa scrie despre Oprea, acum, cu sau fara mina la nas, dar s-o faca. Iar ceilalti, care nu se ocupa cu scrisul, sa faca fiecare ce are de facut, chestia aia onesta pe care o tot amina, denuntul ala incomod, infruntarea sefului abuziv etc.. Nu e nevoie de absolut nimic altceva, de nici un molotov si de nici o ardere pe rug.

 7. Bogdan B spune:

  Difuzarea stirilor importante in mod neutru si impartial este foarte importanta pentru o democratie sanatoasa. Din pacate problema nu este specific romaneasca si societati cu lungi traditii democratice se lupta in continuare pentru o solutie mai buna si nu toata lumea este convisa ca aceasta lupta va fi castigata.

  De exemplu in Statele Unite in anii ’60, ’70 si ’80 era destul de clar ca cele trei retele americane (CBS, NBC si ABC) aveau tensiuni intre interesele comerciale si prezentarea impartila a stirilor. Problema fundamentala este ca la televiziunea comerciala produsul nu sunt stirile si consumatorii nu sunt telespectatorii. Produsul este antentia telespectatorilor si consumatorii sunt corporatiile care fac reclama (Kraft, Colgate etc). In anii ’80 si ’90 si ’00 HBO a inceput sa produca programe si seriale foarte bune lipsite de influenta comerciala. Consumatorii sunt chiar abonatii. Dar in domeniul stirilor tehnologia de difuzare prin cablu si satelit ne-a dat CNN, CNBC si Fox News (a se observa tendinta in directia gresita) nu echivalentul HBO. Internetul ne-a dat Yahoo, Drudge Report si WikiLeaks care departe de a rezolva problemele existente creaza unele noi. Chiar si oferta actuala a HBO in domeniul stirilor a dat rezultate triste. VICE este un fel de 60 Minutes cu iz de OTV.

  Din pacate, cred ca televiziunea comerciala este un fel de oglinda tinuta in fata publicului in Romania la fel ca pretutindeni. Daca Antena 3 si Maruta prezinta tragedia dintr-un anumit unghi este probabil ca asta este ce prefera publicul general si mi-e teama ca publicul cu discernamant nu e dispus sa plateasca din buzunarul personal pentru stiri impartiale. CNA (la cot cu FCC) poate cel mult sa se ocupe de unele simptome mai grave, dar nu are cum sa remedieze cauzele fundamentale.

  Ca sa inchei cu o nota optimista, internetul ne-a dat si contributors.ro care nu pricep cum functioneaza, cat este de viabil pe termen lung si cum ar putea fi raspandit si amplificat efectul pe care il produce, dar cinste celor ce mentin aceasta platforma.

 8. calomel spune:

  “Ei sînt cei care au întors România pe dos ca pe un ciorap murdar, cei care profită, profită, profită de orice dezastru, de orice rău la producerea căruia au ajutat și ajută din greu, prin minciună, ipocrizie, furt.”

  Nici vorba. Asta e tara, asta e nivelul, asta ne e presa.

  “Haideți să nu-i lăsăm, totuși, pe ciracii lui Voiculescu, să păteze și memoria tinerilor morți în clubul Colectiv, să facă audiență pe seama lor și pe seama unor familii paralizate de durere, incapabile de ripostă. Putem să facem măcar asta?”

  Nu, nu puteti. Daca eu as fi Dumnezeu si v-as oferi puteri discretionare, iar dvs ati inchide pur si simplu “antenele” – TOATE, AZI, DEFINITIV -, in citeva zile ar aparea alte posturi in locul lor pentru publicul ramas orfan.

  Nu “antenele” sint problema, ci clientii lor. Poporul roman, adica.

  In 1960, Coreea de Sud si Ghana aveau acelasi PIB pe locuitor. Azi, Coreea de Sud e una din marile puteri economice ale planetei, iar Ghana e tot Ghana.

  Cind vom gasi raspunsul la intrebarea “de ce Coreea de Sud a avut succes, iar Ghana continua sa fie un stat esuat”, atunci vom sti exact ce avem si noi de facut ca sa iesim din saracie, iar aspectul marunt al disparitiei “antenelor” prin resorbtie va fi o consecinta naturala.

  Raspunsuri exista din abundenta, tiparite in carti disponibile pe Amazon, dar nimeni in Romania nu citeste asa ceva si nici o editura nu publica astfel de “fleacuri” economice sau din zona antropologiei culturale.

  In asta consta tragedia: atunci cind intelectualii nu isi iau rolul in serios, tara ajunge pe miinile unor Ponta, Dragnea, Zgonea, Gorghiu etc.

  • victor L spune:

   @ calomel,
   si credeti ca băltirea in depresie este solutia?
   Pesimismul dvoastra la unele sugestii ale altora, nu e o solutie.
   Uite, eu zic: trebuie facut ceva, asa nu se mai poate, dar nu stiu ce (si chiar nu stiu, iar “ce stiu” ar fi nedemocratic).
   Iar dvoastra, superior, ma placati: nici nu se poate face nimic.
   Aveti raspunsul la ” intrebarea “de ce Coreea de Sud a avut succes, iar Ghana continua sa fie un stat esuat”?
   Daca nu, nu ii descurajati pe cei care incearca sa-l afle.
   Multi am luat in brate “in Romania nu se mai poate face nimic, Romania e o tara pierduta” (“genocidara, isi omoara copiii”), dar atunci dece mai bocim la catafalcul ei? sa ne croim alta soarta.
   NB,
   am un exemplu care-mi pare perfid:
   jurnalistul Tolontan a vazut in TVR, pentru ca nu a transmis de la fata locului cele intimplate, RĂUL suprem, dar nu s-a scandalizat de ceea ce face Haznaua 3. Normal, e televizia lui Felix, patronul sau.Rezultatul? a obtinut demisia sefei de la Stiri TVR.
   Speriati, cei de la TVR (1 si 2) i-au acordat spatiu pe sticla.

  • Luminita Marcu Luminita Marcu spune:

   Un intelectual care isi ia rolul in serios va explica urmatoarele: prostia cu televiziunile care reflecta societatea si dau mizerii pentru ca asa cere publicul e atit, o prostie, praf in ochi, sofism, timpenie, cum vreti sa-i mai spuneti. Credeti ca in tarile civilizate nu s-ar gasi oameni cu probleme mintale si fara ocupatie care sa stea sa se holbeze la cetateni arsi si la membre umane ciopirtite si ramase pe asfalt? La orice accident se aduna niste chibiti sa se uite, oriunde in lume, e in natura umana. Dar in lumea reglementata de legi, asa ceva nu ajunge la televiziune pentru ca NU E VOIE. Vine un nene de la o institututie oficiala a statului si nu-ti da licenta sau ti-o da si daca tu incalci legea in fiecare zi (legea aia cu demnitata umana, de pilda si multe altele), te amendeaza si apoi iti inchide sandramaua de presa. Chiar trebuie sa inventam roata, sa explicam cele mai banale metode prin care functioneaza societatile mai asezate? Nu e complicat, nu e nici un blestem, nu e neamul romanesc mai altfel decit altele. E lipsa de vointa in aplicarea legii, nici macar nu trebuie sa inventam legile, ele exista. Legea CNA, cititi-o, zice acolo cu demnitatea umana, cu pluralitatea opiniilor, cu dreptul la replica. Asa se face, se aplica legea, iar daca membrii CNA au dovedit, zi de zi, ca nu o aplica, demisia in bloc. Iar daca ei nu si-o dau, va trebui sa fie ceruta in strada. A lor si a multor altora.

   • R.A.Muresan spune:

    Pare ca e simplu dar nu e. Si pare tocmai fiindca functioneaza in alte parti. De fapt, la noi, nimic nu mai poate fi simplu, caci la fundatia democratiei noastre stau minciuna si crima — totul a fost malformat, corupt, pervertit.
    Iar asta cu demisia in bloc e deja wishful thinking: nu avem nici un precedent de acest fel, nimic care sa ne incurajeze sa cerem si mai ales sa asteptam asa ceva. Iesirea in strada nu e eficienta decit daca e rara, masiva si pasnica: nici pentru asa ceva nu avem, la noi, precedente recente — le regasim insa tot in vest, unde, intr-adevar, pare ca totul e mai simplu.
    Revenind la CNA, acesta este, de fapt, o institutie politica, iar politicienii nu vor renunta la ea — ar fi trebuit sa reprezinte brealsa jurnalistica si nu partidele, sa monitorizeze breasla, nu sa fie portavoce pentru demagogie. Daca mare parte din Parlamentul Romaniei e corupt, nu poate fi altfel una din multele institutii politizate — cum politicienii nu respecta legea, nici reprezentantii lor din institutii nu o vor face.

   • Dan Horea spune:

    corect! la una din redactiile BBC am vazut imaginile brute filmate intr-o piata din Sarajevo, dupa explozia unui obuz de 155 mm; absolut oribil! oameni rupti in doua, membre, intestine, capete, etc; cand ne-au aratat ce a intrat pe post, surpriza: absolut nici o imagine socanta, doar cele neutre si, daca aparea ceva cu sange in cadru, era blurat; deci se poate!

 9. Simion spune:

  Scrie mai sus unu TB: “sa aruncam cu molotovuri in antena”. Cretinule, asta ai inteles din articol?

 10. Bogdan Brebenel spune:

  Incă un episod din grotescul cotidianului românesc al vremurilor pe care le trăim. Nimic nu îi va impresiona pe nesimțiții de la București aflați în fruntea bucatelor. EI SUNT SISTEMUL. PUNCT. De la primarul de sat până la cel de sector sau general din București, de la cei care au fost aleși să producă legi, la cei care plimbă hârtii prin ministere si administrația prezodențială, cu TOȚII sunt vinovați într-o măsură mai mică sau mai mare de întreținerea unui sistem al coruptiei generalizate. De domnia aranjamentelor dubioase, de culise. De altminteri, într-o țară a legii toți acești oameni nu ar putea trăi. Mentalul lor este incompatibil cu modul de a te raporta la semeni într-o lume asezata si civilizată. De la binomul Ponta – Dragnea la Băsescu, de la Oprea la Udrea si madam Gorghiu, de la Iliescu la Herr Mutuliken toți ar ocupa poziții modeste de funcționari sau ar aparține polului grupurilor interlope, după caz. Înainte de ’89 nomenclatura comunistă se comporta identic cu ceea ce vedem azi în România europeană: o castă privilegiată, arogantă, care disprețuiește legea și cetățeanul, incapabilă de reformă internă.

  • victor L spune:

   daca TOTI sint “aceiasi mizerie”, numai dvoastra nu, ce propuneti? bomba atomica peste Romania? Veti veni s-o refaceti? sau “adio, ş-un praz verde” :P

   • Bogdan Brebenel spune:

    Eu cu siguranță nu sunt o mizerie. Eu gândesc precum cei ce au iesit în stradă la Bucuresti, Brașov, Ploiești și Iași marți seară. Nu sunt singur. Sunt cu cei sătuli de aroganța clasei politice care se comportă exact la fel precum fosta nomenclatură comunistă, înainte de ’89. A mă asocia pe mine, emigrant, plătitor de taxe la zi, scârbit de tot ceea ce regimul comunist si post-comunist a adus țării, cu un politician român contemporan e o mare insultă. Cred că nu știți ce spuneți… actuala clasă politică este o metastază pentru România. Toate partidele politice s-au perindat pe la putere. Timpul a dovedit că nu se pot reforma. Au instituit corupția generalizată si mai mult au cultivat-o pentru căpătuiala membrilor lor. Liderii formațiunilor politice sunt inepți, fără excepție. NU au experiență politică, sunt greoi în gândire si lipsiți de flexibilitate si rafinament în arta dialogului, negocierilor și compromisului în folosul publicului. Au o mentalitate orientală. Ei nu lucrează pentru cetățean, ci disprețuiesc în realitate cetățeanul, se gândesc cum să-l păcălească, cum să îl trișeze. Cei care au pozat drept reformatori au digerat compromisuri năucitoare, ceva de neacceptat într-o țară care se pretinde europeană, cu o economie emergentă, care vrea progres. Sunt chiar primitivi la o privire mai atentă. In esență, cu toții reprezintă diverse fețe ale aceluiași sistem, construit temeinic cărămidă cu cărămidă timp de 25 de ani. O butaforie a democrației liberale. Nu se poate continua în acest fel. E nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care se face politică. Se pare că, o bună parte a societății civile este favorabilă unei schimbări profunde în această direcție, ceea ce este desigur incurajator. Există semnale clare că publicul tânăr (și nu numai) nu mai poate fi păcălit de valurile de calomnii de la Antene, de propaganda grețoasă psd-istă, pnl-istă, mp-istă sau de naivitatea m10-istă. Nu se mai impresionează de aplaudacii din jurul candidaților unici Dragnea și Băsescu. Bate vânt de schimbare. Mai devreme sau mai târziu tuturor figurilor politice proeminente care ne-au astenizat din 90 încoace li se va cere socoteală, într-un fel sau altul. Începând cronologic cu tovarășii Iliescu, Măgureanu, Roman, etc. Vor urmăriri penale -care, Doamne Ajută, se vor materializa în condamnări. Alții vor demisiona sub presiunea socieății civile. Sau pur si simplu se vor retrage și vor dispărea în anonimat. Au poluat destul spațiul public, ne-au chinuit și au adus României deservicii după deservicii.

    • Adrian D spune:

     Nu aveti dreptate. Poate ati fost corupt de idee sau poate deliberat propagati mesajul “aceeasi mizerie”. Gresiti cand puneti semn de egalitate intre Macovei si Udrea sau intre Basescu si Iliescu. Ati pune acelasi semn intre dvs. si un alt emigrant roman la Roma care ne-a facut de rusine? Felul de a privi lucrurile in alb si negru e primitiv si daunator. Este Kovesi tot una cu Joita Tanase? Si cine profita de instaurarea unei stari de lehamite printre alegatori? Majoritatea cu electorat consecvent. Hai ca-i stiti nu? Pensionarii “speciali”, asistatii de tot felul, batranii (…pe vremea mea…) care mai cred inca ce aud la radio/tv de stat sau finantate de esalonul II, cum ca se va face si se va mari… Clasa politica nu se naste peste noapte. Decizia fundamentata a alegatorului face o clasa politica mai buna. Adevarul este ca in marea majoritate votam exact la fel cum facem lucrurile de zi cu zi. De mantuiala. Club fara autorizatie, depasire de viteza, leag-o cu o sarma, mai o spaga, mai o aventura, las ca platesc CAS-ul cand am nevoie, etc. Daca vrei sa votezi bine, intereseaza-te, cauta, interpeleaza, preocupa-te ca si cum ar fi in joc ( pune aici ceva la care tii tu foarte mult ). Lucrul bine facut se face si cand dai votul tau unora care te vor reprezenta. Vrem nu vrem, din ce se ofera, alegem ce-i mai bun. Daca se vor implica si cativa mai curati si mai cititi, va fi si mai bine. Hai ca se poate!

 11. EU spune:

  Indiferent ce facem, avem o singura datorie. Sa nu uitam. Poate ne lipseste acum curajul sa-i luam de guleri pe talhari si sa dam cu ei de pamant. Dar sa nu itam de aceasta nenorociere cum am uitate de altele (maternitatea Giulesti). Nu s-a schimbat nimic de atunci. Pruncii ucisi nu ne-au fost invatatura de minte. Poate trebuie sa arda tot poporul asta ca sa isi dea seama ca cei care pun focul nu sunt in cluburi ci in institutiile statului.

 12. Tavya spune:

  As declara o sapamana a lipsei de audienta pt televiziuni cel putin. Poate inseamna ceva pt. ei daca scade putin audienta…desi ma tem ca cei care ar protesta in felul acesta oricum nu fac parte din audienta lor normala :|Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Luminita Marcu


Luminita Marcu

Asistent universitar în Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti, doctorat în filologie cu o lucrare despre presa culturală din comunismul românesc (profesor colabora... Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Mai e un aspect, poate si mai grav. De fapt trei, daca ma gandesc mai bine. Primul, la concret, A...

de: MirceaM

la "Îmbogățiții de război"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

martie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)