Home » Societate/Life » Citesti:

Die Geheime Orthodoxepolizei

Alexandru Toma Patrascu octombrie 29, 2014 Societate/Life
35 comentarii 4,759 Vizualizari

La inceputul lunii iunie, ASUR a descoperit ca Inspectoratul Scolar Judetean Gorj cerea imperativ profesorilor din subordine sa colecteze informatii din scoli despre cultele neoprotestante si sa comunice numarul familiilor din zona apartinind de alta credinta decat cea ortodoxa, informatiile urmind a fi trimise la Mitropolie. “Va rog sa respectati termenul si rog seriozitate!” cerea dl. Vatafu, preot al BOR si, in acelasi timp, angajat al Ministerului Educatiei in functia de inspector scolar la religie.[1]


In urma scandalului imens care a rezultat, dl. Vatafu si-a dat demisia, dar protocolul de colaborare dintre MEN si BOR a ramas in continuare valabil, transferul de informatii catre BOR legalizindu-se, iar preotii capatind inclusiv dreptul de a participa la inspectiile scolare!.[2]


Acum, Ministerul Afacerilor Interne legalizeaza spionajul ortodox in institutiile de stat prin nou adoptatul “Regulament de organizare și funcționare a Direcției informare și relații publice”, publicat in Monitorul Oficial nr. 774 din 24 octombrie 2014.[3]


Documentul prevede ca Secţia de asistenţă religioasă, trece din subordinea unui secretar de stat in cea a vice prim-ministrului, ministrul afacerilor interne (!), iar una dintre atributii va fi intocmirea de “informări […] privind activitatea desfăşurată în domeniul asistenţei/educaţiei moral-religioase creştin-ortodoxe, care sunt aduse la cunoştinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române“!

Oameni buni, ati innebunit de tot?

____________________


[1] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17412132-cum-strange-biserica-date-despre-familiile-care-nu-sunt-ortodoxe-profesorii-religie-din-gorj-pusi-colecteze-informatii-din-scoli.htm

[2] http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17512585-inspectorul-scolar-religie-din-gorj-care-cerut-monitorizarea-celorlalte-culte-prin-intermediul-scolii-dat-demisia.htm

[3] http://www.legex.ro/Ordin-148-2014-136506.aspx

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "35 comments" on this Article:

 1. Liviu spune:

  Asa se instaureaza o dictatura, cu picatura…

 2. Tatiana Niculescu Bran spune:

  În documentul referitor la MAI se menționează, printre obiectivele secției de asistență religioasă din cadrul ministerului, “asigurarea protecției spirituale a personalului”. Nu e clar ce înseamnă asta, după cum nu e clar ce înseamnă că această secție “efectueaza controale tematice privind modul de aplicare a prevederilor instructiunilor specifice, pe linia asistentei/educatiei moral-religioase, in structurile M.A.I.” Se prea poate să existe și alte ministere care au cu BOR același tip de relație. Secția din MAI răspunde numai în fața sinodului BOR. Exprimarea voit ambiguă lasă loc la orice interpretări – de la purificare confesională, la strângere ilegală de informații. Amenințați de DNA, politicienii și nu numai se strâng sub pulpana BOR mult mai greu de controlat de câtre instituțiile statului. E scandalos și periculos.

 3. MIHAIL NICA spune:

  CONSTITUTIA ROMANIEI
  ART.29 (5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate .
  :(

  Ministerul Afacerilor Interne legalizeaza spionajul ortodox in institutiile de stat prin nou adoptatul “Regulament de organizare și funcționare a Direcției informare și relații publice”, publicat in Monitorul Oficial nr. 774 din 24 octombrie 2014.
  Documentul prevede ca Secţia de asistenţă religioasă, trece din subordinea unui secretar de stat in cea a vice prim-ministrului, ministrul afacerilor interne (!), iar una dintre atributii va fi intocmirea de “informări […] privind activitatea desfăşurată în domeniul asistenţei/educaţiei moral-religioase creştin-ortodoxe, care sunt aduse la cunoştinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române“!

  Oameni buni, ati innebunit de tot?

 4. Dan spune:

  Domnule Patrascu, ati innebunit? Care-i totusi problema? Să înţeleg, de exemplu, că un medic, angajat într-o instituţie oarecare, MAI de exemplu, nu trebuie să raporteze, pe linie profesională, date către instituţiile care-i coordonează domeniul său profesional? ….. sau profesorii din MAI, MApN (cadrele militare) nu trebuie să aibă nici o legătură cu ministerul invatamantului?!?!?!?!?!? Sunt situaţii cu personal care administrativ aparţine unei instituţii iar profesional este sub coordonarea alteia.
  Deci, care-i problema dvs? Ştiu, aveţi o problemă cu religia dar măcar dvs. fiţi raţional …. în ţara asta de credincioşi care “nu gândesc” ….

  • dan spune:

   adica preotii mai nou apartin ministerului ???pai b.o.r ce este, organizatie non profit infiintata de stefan cel mare si sfant ??? preoti sunt pusi sa il slujeasca pe Dumnezeu ( sau cel putin asta sustin ca le este menirea ) numai ca dupa noua lege ,daca nu te pui bine cu ministeru’ te duci in iad !!! mi s-a parut o aberatie de la inceput ora de religie (mai ales ortodoxa,de ex la elevi cu alta etnie ,in scoli li se preda limba etniei ) ,aici exista deja discriminarea ,,ortodocsi si restul ” ,in loc sa ii invatam limba romana sau educatie civica pe elevi ii invatam religie (drogul maselor) .nu blamez religia ,insa cand aceasta este impusa (cu forta ) clar este o problema . daca vrei sa iti inveti copilul sa fie un bun crestin ,il poti duce la fiecare slujba si ceremonie religioasa fara sa il pui sa invete pentru nota (asta impune obligativitate iar copilul trebuie obisnuit sa faca lucruri voluntar(sa le faca ca vrea el, impulsionat de anumite sentimente,iar parinti sai sa ii dea argumente cu benefiicile pe care le poate avea ) altfel religia devine un material de studiu ca si matematica sau chimia care sunt niste materii urate de atatia elevi

   • Dan spune:

    Sunt de acord că trebuie schimbat conţinutul programei de religie (ortodoxă), în sensul că trebuie identificate acele modalităţi prin care elevul să dobândească virtuţile creştine specifice care, în final, pot conduce la un mediu social mai bun. Acesta trebuie să fie scopul orei de religie. Nu sunt de acord cu scoaterea orei de religie ci cu modificarea programei. Acum, într-un anumit sens, această oră se aseamănă cu educaţia civică în sensul că transmite informaţii şi nu transformă sufletul omului în ceva mai bun. Cât timp va fi aşa bunul simţ al unora va reacţiona împotriva orei de religie.

    • Marius spune:

     sufletul omului transforma sufletul omului!indiferent de ce religie apartine si daca o face din suflet,chiar daca in mod institutionalizat.Ce zici de cursuri unde copiii sa invete cum se infiinteaza si se gestioneaza afaceri mai mult decat cum se completeaza un CV ?sau de cum baietii si fetele pot relationa intre ei,sufleteste,ca viitori barbati si femei,mai mult decat anatomia si fiziologia aparatului genital?

     • Dan spune:

      Corect! Dar cred că deocamdată ora de religie, indiferent de orientarea sa, la noi în ţară, este deocamdată singura care se poate ocupa într-un mod sistematizat de modelarea unui suflet rational pentru a-l face mai bun pentru societate. Deocamdată nu o face. Religia ortodoxă are instrumentele teoretice şi parţial practice pentru a face aceasta. Vorbesc de această religie pentru că este singura pe care o cunosc fără să neg potenţialul celorlalte religii. Am vorbit de suflet rational in adevăratul sens al cuvântului. O istorie a religiilor dezbracă obiectul religie de potenţialul său de modelator de suflete. Ar fi un simplu furnizor de informaţie aşa cum de altfel şi este acum, în mare parte, obiectul religie ortodoxă. Religiile lucrează cu credinţele noastre (certitudinile) care sunt în spatele voinţei şi prin urmare ating acel mecanism care declanşează tot ceea ce face omul. Să discutăm numai de ceea ce face preotul cutare şi cutare sau episcopul sau ….. consider că ne limităm la a fi superficiali. Nu cred că trebuie discutat, la noi în ţară, dacă să permitem sau nu accesul religiei la spaţiul public ci ce este aceasta, ce trebuie să facă ea pentru noi şi care sunt limitele. Deocamdată nu discută serios nici una dintre părţi. Se ceartă cei care vor scoaterea religiei din spaţiul public cu orice preţ cu cei care vor introducerea acesteia în viaţa noastră cu orice preţ. E trist!

      • Marius spune:

       Si eu sunt de acord cu tine,obiectul rece istoria religiilor dezbraca religia de modelul transformator…m-am gandit putin si mi-a venit o idee…
       Daca suntem parinti responsabili si ne pasa de asta am putea prelua in mainile noastre,pentru o perioada,aspectul insuflator.Ne putem organiza,in mic sau in mare,solicitand colaborarea scolii,institutiilor,ministerelor,ONG,sau mai stiu eu ce sa aducem in clase adevarate modele de har,sau sa ducem copii la ele.Gen parintele nu stiu care de la nu stiu care manastire,daca intelegi ce vreau sa spun.Cineva care reprezinta pe viu ce dorim sa cunoasca copii nostri.Ar fi o mare tevatura institutionalizarea acestei idei cu consecinte nebanuite,dar merita incercat.
       Imi place ultima ta afirmatie,despre cine cu cine se cearta.Nu o iau ca pe ceva trist,ci ca pe un diagnostic.Cred ca atitudinea potrivita ca si tratament de lunga durata e toleranta fata de ambele tabere.

      • Dan spune:

       Pt. Marius

       De acord cu asocierea părinţilor dar greu de făcut. Cunoşti pe cineva care ar fi dispus să participe? Eu cunosc pe cineva care încearcă, de pildă, să schimbe programa la religie ortodoxă la clasele XI-XII. Doreşte ca la aceste clase să se pună accentul pe aspectul practic al religiei adică dacă până la a XI-a se predau mai mult aspecte teoretice şi dogmatice,începând cu a XI-a să se arate elevilor, concret, şi cum îi poate ajuta religia în viaţă, în familie, societate. Persoana respectivă doreşte lucrează la un proiect de inlocuire a programei actuale de religie la a XII-a cu o programă de Educaţie pentru familie, predată de profesorul de religie, care să fie un obiect interdisciplinar (religie, finantele familiei, creşterea şi educarea copiilor, gastronomie, etc) pe un schelet creştin-ortodox. Este mult de muncă dar speră …..

  • Marius spune:

   …”sa colecteze informatii din scoli despre cultele neoprotestante si sa comunice numarul familiilor din zona apartinind de ALTA CREDINTA DECAT CEA ORTODOXA”

   Asta e problema! Rational vorbind,tu negi ca ar fi una?

  • UnOarecare spune:

   Aceiasi Romanie laica… plina de creStini
   Oprea pune umarul la trocul dintre BOR s.r.l si gasca politicienilor corupti, incompetenti si infractori care conduce acum Romania ca sa il ajute pe hotul plagiator sa castige voturi!

 5. czc spune:

  Rar mi-a fost dat sa vad mai multa rea-vointa atat de concentrata: in orice institutie, de stat sau privata, civila sau militara, societate sau ONG, este normal sa existe niste bilanturi anuale. Aceste bilanturi anuale se realizeaza in baza unor rapoarte anuale despre activitatea specifica. Aici este vorba despre exact acest lucru: informari ANUALE (cuvant pe care, in mod manipulatoriu, l-ati scos din transcrierea respectivului articol) privind activitatea desfasurata in domeniul ASISTENTEI/EDUCATIEI MORAL-RELIGIOASE. Or, institutia in cauza are drept obiect de activitate chiar asistenta si educatia moral-religioasa.

  Adica daca o institutie redacteaza un raport privind activitatea proprie, acesta ar sugera ca respectiva institutie practica spionajul ? Cred ca asa ceva putea trece numai prin mintea unui ofiter al Gedankenpolizei (care ar fi numele corect pentru ASUR).

  • Armand K spune:

   Este normal să existe bilanțuri anuale. Nu este, însă, „normal” să se strângă date altfel acoperite de legile de privacy și apoi să se raporteze aceste date unei organizații externe private cum este BOR. (O fi ea considerată „de interes public” în urma unor manevre de dubioasă legalitate, dar tot organizație privată rămâne, ca toate celelalte culte.)

   • czc spune:

    1/ Majoritatea firmelor realizeaza analize anuale ale activitatii furnizorilor; aceste analize, sau cel putin parti din ele, sunt aduse la cunostinta furnizorului, pentru ca acesta sa stie cum este vazuta activitatea lui dinspre client. In cazul nostru, Biserica are rol de furnizor, iar acea informare se refera strict la activitatile asigurate de Biserica, deci suntem intr-o situatie similara. Asa ca trimiterea catre conducerea Bisericii a acestei analize este absolut normala.

    2/ Care sunt acele date continute in informarea anuala si acoperite de legile de privacy ?

    3/ M-as bucura daca d-nul Patrascu & Co. s-ar ocupa la fel de insistent de un subiect oarecum in oglinda: de ce o firma privata poate fi obligata sa trimita, fara a fi platita in niciun fel, zeci de raportari pe an catre o institutie a statului roman (de exemplu, BNR), raportari pe care, altfel, nu le-ar face pentru ca nu-i sunt de nicio utilitate ?

  • akanom spune:

   Domnu, sa inteleg ca domnia voastra egalati Biserica Ortodoxa Romana cu un Minister al Statului Roman ? Atunci, de ce sa nu egalam si Biserica Scientologica ?

   Ordinul asta are doua probleme mari, de natura constitutionala:
   a). Trece o institutie a statului, platita din banii contribuabilor, in ordinea unei entitati private, asupra careia nu exista un control al statului. Ca si cum am trece Ministerul Finantelor in subordinea Bancii ING. Nu vi se pare aiurea ?
   b). Nominalizeaza BOR in mod specific, incalcand egalitatea organizatiilor religioase in fata legii. Daca e sa dam putere religiilor de a se amesteca in afacerile statului (incalcand punctul a). ), ar trebui daca putere egala (si nu proportionala!) oricarei religii recunoscute de statul roman – si evreilor, si musulmanilor, si scientologilor. De ce sa raporteze numai la BOR ?

   Oricum cred ca ordonanta asta nu va sta in picioare la prima contestare in justitie, sau la CEDO, asa ca o sa vedem.

  • mullard spune:

   Sunt cel putin doua motive pentru care aceasta actiune nu este in regula. Prima: ce treaba are MAI cu educatia religioasa? A doua: un guvern care joaca murdar prin utilizarea credintei poporanilor in scopuri electorale nu poate fi “banuit” de intentii bune cu aceasta initiativa. Realitatea este ca au promis BOR ca le ii vor ajuta sa castige si mai multa influenta si bogatie. Este dovada de rea vointa (si o insulta la adresa inteligentei) sa ne dati exemple din procedurile aplicate medicina sau educatie ca sa justificati aceasta prostie. Nici medicina si nici educatia nu au pretentia de a controla spiritul oamenilor. Ba, din contra.

 6. lucid spune:

  Aberatii fara frontiere. De unde si pana unde politzie secreta ortodoxa? Textul publicat vorbeste clar despre “aducerea la cunostinta Sfantului Sinod al BOR” a “activitatii desfăşurate în domeniul asistenţei/educaţiei moral-religioase creştin-ORTODOXE”. Deci daca sectia de asistenta religioasa a ministerului de interne organizeaza sa zicem o ciocnire de oua rosii de Pasti intre angajatii ministerului aduce la cunostinta si Sfantului Sinod actiunea. Suna poate ridicol dar nu are de-a face in niciun fel cu politia secreta. Marea majoritate a politistilor sunt ortodocsi dar asta nu inseamna ca Sectia respectiva nu poate organiza si o degustare de pasca de Pastele evreiesc pentru cei de religie mozaica si apoi sa comunice acest lucru Rabinului-sef (sau inlocuitorului in momentul de fatza).
  Obsesiile astea anti-ortodoxe sunt caraghioase cand se bazeaza pe fleacuri.

 7. Mircea Paul Vasiliu VASILIU MIRCEA PAUL spune:

  Și atunci, întreb din nou: CE s-a reformat în țara asta după 1989 ?

  • Logos spune:

   cum, ce s-a reformat??? pai nu e clar?? acum biserica culege informatii legal.

   bor s-a impacat cu pcr, pardon, psd, si isi unesc fortele pentru progresul social si spiritual al bizonilor.

  • Harald spune:

   Exact asta s-a reformat! :)

   Înainte de 1989 religia era ignorată complet. Nu te împiedica nimeni să mergi la biserică, dar nici nu îți cerea nimeni să completezi rubrici privind apartenența religioasă pe cererea pentru preschimbarea buletinului. Nu știu cum mai stau lucrurile în prezent, dar în 2001 așa mi s-a întâmplat. Și nu era vorba de confesiune, era vorba de instituție, adică polițistul mi-a spus să scriu B.O.R. acolo, dacă aparțin de Biserica Ortodoxă Română.

   În principiu, eu nu consider că aparțin de vreo instituție, oricare ar fi ea, religioasă sau nu. Dar n-am stat să mă cert, că mie nu-mi trebuia decât noua carte de identitate în momentul acela. Însă a contribuit și asta la plecarea definitivă din România, ”teocratizarea” instituțiilor statului.

   • it_s__not_news spune:

    Imi pare rau, nu era deloc ignorata. Prietenii stiu de ce.

    Daca erai credincios, nu pupai functii de conducere. Apoi, BOR era o permanenta sursa de informatii pentru SECU.

    • Harald spune:

     Eu vorbeam despre religie (în sensul de opțiune religioasă a individului) nu despre cerințele pe care trebuiau să le îndeplinească oamenii Partidului. Nu m-a întrebat nimeni, niciodată, ce religie am pe vremea aceea. După 1990 a început brusc să devină un criteriu important în relațiile dintre oameni. And guess what? În UK nu-i pasă nimănui ce religie am, nu m-a întrebat nimeni vreodată.

 8. Dan Ionescu spune:

  Adica statul laic, finantat pe banii contribuabililor, raporteaza unui cult religios.

  Adaugam finantarile enorme catre diverse locasuri de cult direct din fondul de rezerva.

  Adaugam somatiile trimise de biserica ortodoxa primariilor pentru finantarea constructiei mastodontului neamului.

  Adaugam donatiile de cladiri si terenuri catre aceeasi entitate religioasa.

  Adaugam introducerea religiei in trunchiul comun al curriculei scolare, incepand cu clasa zero.

  Rezulta ca exista un plan, o directie prestabilita si urmata neabatut, indiferent de culoarea politica a guvernelor.

 9. Capsunarul spune:

  e ca la telefoane la ăștia, vor să știe unde ai abonament, când scade, dacă ai plătit factura, cât ai plătit… și dacă nu ai te sună să-ți facă o ofertă, pulii mei, treceți la ortodocși că aveți 50 de spovedanii incluse în abonament, habar n-am, pupați poala moca, cum dreacu e la ei p’acolo

 10. tudose spune:

  Am auzit ca exista de mult,asa zisul”Serviciu de Informatii Manastiresc”.E ceva adevarat?

 11. Un Roman spune:

  S-a infiintat inchizitia ….Felicitari Guvernului Ponta care a bagat biserica in guvern dupa ce o foloseste pe plan electoral .Probabil ca e o masura de precautie sa poata spiona actiiunile unui viitor guvern in cazul in care PSD pierde puterea …

 12. Radu Popescu spune:

  Biserica are cel mai vechi si cel mai performant serviciu de informatii din istoria omenirii, taina spovedaniei, institutia duhovnicului si alte aberatii de genul asta fac parte din arsenalul acestor servicii.

  • maximus spune:

   spovedania si duhovnicul sunt aberatii pt dta; daca ai sa vorbesti cu un psihiatru competent sau daca ai sa citesti lucrarile psihanalistului elvetian jung,ai sa descoperi ca lucrurile se pot vedea si altfel.

 13. ponta spune:

  Isi mai aminteste cineva de hotararea de guvern prin care BOR alaturi de “servicii” primeau cate un complex hotelier fiecare, de la Ponta? Dar de Daniel care a plecat la doctorat in acelasi lot cu d-nul Melescanu? Dar de secretizarea arhivelor securitatii privind personalul bisericesc? Trecutul se reintregeste cu prezentul ca intr-un roman borgesian, aripa bor cu aripa serviciilor isi coordoneaza eforturile patriotice de propasire nationala, si astfel tarisoara noastra merge din prapastie in prapastie si ne intrebam de ce…Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Alexandru Toma Patrascu


Alexandru Toma Patrascu

Membru fondator ASUR - Asociaţia Secular-Umanistă din România MBA la Open University UK Director de marketing într-o companie IT Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

mai 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)