Home » Societate/Life » Citesti:

În ajunul plagiatocraţiei?

Tereza-Brindusa Palade noiembrie 2, 2014 Societate/Life
3 comentarii 952 Vizualizari

Viciul academic cel mai răspîndit al studentului de azi este plagiatul cronic, mai ales după surse online. În fiecare an, la fiecare examen, e nevoie să „separi apele Mării Roşii” între plagiatori sau compilatori şi studenţii care scriu, cît de cît, cu onestitate academică.

În ultimii ani, după scandalul privitor la plagiatul lui Victor Ponta, am ajuns să le spun în glumă studenţilor că, dacă vor plagia, nu vor ajunge neapărat prim-miniştri şi că, pînă una-alta, nu vor trece examenul. Acum mă gîndesc că „ameninţarea didactică” cu pricina şi-ar pierde consistenţa dacă plagiatorul Victor Ponta va ajunge preşedinte – mesajul implicit ar fi că o carieră publică şi politică este în realitate neambarasată de astfel de mărunte vicii academice.

Îmi amintesc ce s-a întîmplat în vara lui 2012, cînd a fost examinat cazul plagiatului lui Victor Ponta. Au fost desfiinţate comisii universitare, s-au amînat şedinţe ale senatului Universităţii Bucureşti şi o parte din aparatul de decizie al universităţii în discuţie a ajuns complicele acestei fraude academice pentru care nici un student sau doctorand nu are, într-adevăr, dreptul să treacă examenul.

Mă întreb acum ce s-ar putea întîmpla dacă o mare parte din aparatul de stat ar ajunge să fie complicele unor fraude mai mari ale lui Victor Ponta – şi dacă chiar şi vocile care mai comentează critic aceste fraude ar ajunge să fie intimidate sau reduse la tăcere. Codul etic al instituţiilor (nu numai al universităţilor) ar trebui rescris după normele binecuvîntate ale pontocraţiei. Slugarnicii slujbaşi ai multor instituţii, laşi şi obraznici cu cei asupra cărora au putere şi plini de unduiri în glas cînd li se adresează şefilor, ar ajunge să triumfe prin mecanismele bine conservate (în post-comunism) ale „servituţii voluntare”. Doctoratele false ar curge cu nemiluita, politicienii devenind fruntaşi pe ramură în materie de titluri academice.

Spectrul pontocraţiei arată destul de sumbru, chiar şi numai dacă îl asociem cu cel al plagiatocraţiei. Nu comentez aici celelalte strategii ale corupţiei economice, în care partidul lui Victor Ponta s-a dovedit pînă acum cel mai versat. Dacă în locul lui Traian Băsescu, care, cu toate defectele şi gafele lui, s-a dovedit mai bun prieten cu dreptatea decît predecesorii săi în aceeaşi funcţie, ar sta cineva ca Victor Ponta, cred că ar mai curge multă apă pe Dîmboviţa pînă să mai vedem anchete pentru corupţie şi arestări ale magnaţilor care au făcut averi prin fraude economice.

În privinţa lui Victor Ponta şi a funcţionării sale ca prim-ministru şi după ce s-a descoperit frauda lui academică, aş spune numai că, din punctul de vedere al unui profesor cu aşteptări obişnuite, nu a trecut examenul. Ar fi trebuit să renunţe la titlul academic pe care îl furase sau să îşi dea demisia. În schimb, nu numai că n-a renunţat la nimic din ceea ce nu i se cuvenea, dar candidează şi la funcţia de preşedinte al ţării. Altfel spus, domnul Ponta are tupeu. Nu numai că nu-şi recunoaşte plagiatul şi nu restituie ce a furat, dar continuă şi să aspire la mai mult. Azi-mîine ne-am putea trezi cu el internaţionalizîndu-se şi aspirînd la un fotoliu de secretar general al ONU sau – cum aud de la prieteni greco-catolici că îi place să participe la hramuri – şi la un fotoliu de orchestră în Paradis… Fireşte, cel din urmă putîndu-i fi acordat, în milostivirea infinită a lui Dumnezeu – dar presupun că numai cu condiţia să-şi recunoască plagiatul.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. Ștefan Brăgărea spune:

  Doamnă Palade
  Foarte trist și îngrozitor de adevărat!
  Generalizarea și/sau cronicizarea MISTIFICĂRII ca posibilitate de parvenire ar avea consecințe la care nici nu vreau să mă gândesc.

 2. Grammaticus spune:

  Hotia in specia plagiatului ii desemneaza pe cei carora nu le place sa invete cu impact direct asupra valorii profesionale individuale care tinde spre zero, cu impact direct asupra valorii invatamantului superior romanesc care se degradeaza galopant. Persoane de o calitate din ce in ce mai proasta calitate intelectuala si morala ocupa prin frauda si nepotism posturi in invatamantul superior: ce ii vor invata ei pe studenti? Ei carora nu le-a placut si n-au vrut sa invete?

 3. euripide spune:

  asa este, raul nu s ar intinde ca o pecingine fara complicitatea celorlalti
  auzim adesea bocete individuale rareori insa vedem actiuni colective
  trist nu este faptul ca nevertebrate / indivizi fara nici un capatii acced la virful puterii, ci relativismul moral. cum s a ajuns aici ? cu siguranta nu s a intimplat peste noapte. am auzit de atitea ori : lacomia este buna (greed is good), scopul scuza mijloacele (lupta politica este sa obtii voturi), minciuna (de partid) este tolerata, corectitudine politica (political correctness) etc.
  acest relativism, din nefericire nu doar proprietatea politicului, a dus la prabusirea (inversarea) valorilor, intoarcerea la casta.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Tereza-Brindusa Palade


Tereza-Brindusa Palade

Profesoară de Etică Politică la Facultatea de Științe Politice a SNSPA, București. Eseistă, publicistă și poetă. Membră a Grupului pentru Dialog Social. Autoare a numero... Citeste mai departe


E randul tau

O poveste mai lungă de la Moş Crăciun despre generalul Marin Dragnea: După doar două zile de l...

de: Petre Opris

la "O primă și imensă ticăloșie a noului ministru al Culturii"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)