Home » Societate/Life » Citesti:

Numai moartea este ireversibilă

Doina Jela octombrie 30, 2014 Societate/Life
3 comentarii 1,041 Vizualizari

N-am știut niciodată dacă este instinctivă, spontană, sau învățată cu pixul în mână, la școala luptei politice pure și dure, această tactică de a arunca din traistă o mie de iepuri o dată pentru ca eventualii câini ( „de paza ai democrației”, nu?) să nu se decidă după care trebuie să alerge. Știu însă, fiindcă văd cu ochii, cum în acest răstimp de derută generală, răufăcătorii, spărgători de bănci, sau simpli borfași, sau psd-iști în campanie, își ating obiectivul  lor punctual, precis, a cărui  realizare ei știu precis și cât durează și cât costă. Niciuna dintre  tacticile lor, atât de funciar necistite, cum necistite și viclene sunt manevrele pisicii când prinde vrabia, manevre pe care le admitem totuși, cu oarecare uimire admirativă, fiindcă toate vietățile trebuie să se hrănească, nu mă dezgustă la animalele noastre politice, cum mă dezgustă aceasta.

Într-adevăr, la ce poți să fii mai atent zilele astea, când mai sunt doar vreo 72 de ore  până când o să stăm cu ochii pironiți în televizoare ca să vedem dacă ne ducem pe copcă, sau scăpăm și de data asta la mustață ?  La obrăznicia minciunii care se lăfăie pe toate  clădirile, de-a lungul și de-a latul țării, până în inima necoruptă a Deltei, cum că DOAR Ponta garantează pensiile? La tupeul lui Robert Turcescu de a se întoarce după trei săptămâni de penitență, nici o lună de miere completă, cu emisiunea 100 % ( sută la sută ce? se întreabă o prietenă)?  La tentativa de a secretiza furtișagurile prin lege  pe care parlamentarii noștri, jumătate la Rahova, la Jilava și pe la DNA, se pregătesc s-o voteze? La poza Elenei Udrea cu fustiță și taior de un alb îngeresc, asigurându-ne că este „ bună pentru sănătate”?  La fluturașii lipiți de talonul de pensie cu „Iohanis vă taie pensia” ?  La alba/neagra cu uite compatibilitatea, nu e compatibilitatea  aceluiași?

În toată această alergare bezmetică după mia de iepuri scoși din traistă de infractori mai mari sau mai mici, ca preambul al loviturii, un om tânăr, sănătos, inteligent, integru, realizat, se întoarce din America să facă greva foamei în sediul GDS din Calea Victoriei, după ce a epuizat toate celelalte metode de a obține dreptate într-un dosar pe care-l înaintează justiției de 25 de ani.  Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu este în a zecea zi de greva foamei. El cere ca fostul ofițer de securitate Marin Pîrvulescu, vinovat pentru moartea  tatălui său, să  fie judecat pentru faptele sale și pedepsit.

Reproduc aici ce scriam în 2000 în Lexiconul negru, unelte ale represiunii comuniste, despre Marin Pârvulescu.

Pîrvulescu Marin – ofiţer de Secu­ritate, lucrând între 1966 şi 1990 în Direcţia de Cercetări Penale din De­par­tamentul Securităţii Statu­lui. Anchetator al inginerului Gheor­ghe Ursu, decedat în 1985 în urma torturilor în ancheta la care a fost supus, pentru vina de a-şi fi notat într-un jurnal opinii politice anticomuniste.

Este născut în 24 ianuarie 1940, în comuna Bălteni, judeţul Olt. A ur­mat Facultatea de Drept. Pînă la 1martie 1990 cînd a ieşit la pen­sie a lucrat doar în Securitate. Nu ştim cu certitudine dacă Marin Pîrvules­cu l-a torturat cu propriile mîini pe Gheorghe Ursu.

După ancheta deschisă după Re­vo­luţie în dosarul lui Gheorghe Ursu, avocaţi, familie, jurnalişti sînt unanimi în a opina că Marian Clită, torţionarul scos în faţă de Securi­tate spre a-i proteja pe marii vinovaţi, ia în chip sperjur asupra lui faptele anchetatorilor. Dacă Marin Pîrvulescu l-a torturat cu proprii­le mîini pe Gheorghe Ursu, nu este o întrebare esenţială decît pentru Justiţie. Că se folosea de un om, pe nume Marin Clită, sau de un baston de cauciuc (numit, acesta, „Cris­ tinel“), sau de orice altă unealtă, nu schimbă calitatea de reprezentant al represiunii a lui Marin Pîrvu­les­cu. Cu toate acestea, şi în cazul lui Procuratura militară a hotărît la rejudecarea procesului neînce­perea urmăririi penale (v. Gheorghe Vasile).

Informația din acest articol este săracă (în dosarul de azi se atestă și că Pîrvulescu și-a torturat victima cu propriile mâini, așa cum se știe și că tratamentele neomenoase sunt imprescriptibile, ca și genocidul), nu doar fiindcă a fost scris în anul 2000. Ci pentru că, spre deosebire de Vișinescu, cel plimbat de Antene ca niște diabolice moaște ale luptei lui Gâdea/Voiculescu împotriva Securității, Pîrvulescu este născut în 1940. Deși pensionar, căci din Securitate, date fiind condițiile grele de muncă, te pensionai foarte tânăr, are încă  relații în mafia securistico-politică aflată azi la conducerea României. Iar faptele acestei mafii, chiar dacă nu sunt încă secretizate prin lege, sunt secrete prin complicitatea de Cosa Nostra a acestei rețele.

Da, sunt năucitor de mulți iepuri după care au de alergat zilele acestea câinii de pază ai democrației, cei care informează opinia publică despre ce se întâmplă.  Și, mai ales, cei care îi ajută să afle ce se întâmplă esențial. Și esențial este că un om  și-a propus să moară  pentru adevăr într-un moment când României întregi nu-i stă gândul la adevăr. Da, ar fi teribil de rău să iasă Victor Ponta președinte. Ar fi nedrept ca dreapta dezbinată să nu fie trasă la răspundere pentru  eșec. Ar fi îngrozitor ca odioasa Laura Georgescu să mai rămână în CNA. Ar fi penibil  să nu i se închidă televizorul în nas lui Robert Turcescu de câte ori apare după gogoșile pe care ni le-a vândut vreme de două decenii.

Dar dintre toate aceste dezastre, doar moartea este ireversibilă. Și în aceste zile demente, anume moartea lui Andrei Ursu, aici, sub ochii noștri, în mijlocul Bucureștiului, la sediul Grupului de Dialog Social din Valea Victoriei.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "3 comments" on this Article:

 1. euripide spune:

  ca o gluma (proasta. a cuiva fara umor)
  stefan isi “mobiliza” razesii, vladimirescu pandurii, iancu motii
  ramineau la vatra ologii si slugile
  dupa ce milioane de romani tineri, activi, creativi si au luat in ultimele decenii lumea n cap, cine a ramas la vatra ? sint foarte vizibili ! imberbi, gusati, cu burtile revarsate peste curea, cu neuronul lejer intr o cutie craniana minuscula. ei decid cine asfalteaza bordurile si tot ei impart frimiturile care i tin in viata pe batrini si bolnavi. si pentru ca favorul sa se intoarca, acestia le vor da la rindul lor votul.

 2. doru spune:

  Să mă mai mir de cazul Andrei Ursu, să nu mă mai mir! Gheorghe Ursu a devenit un simbol al dizidenței românești, o dovadă de necontestat a cruzimii halucinante la care s-au dedat slugoii sistemului. Doar un simbol. Dar noi nu mai avem nevoie de simboluri. Suntem o masă informă care nu mai tresare decât la biciul dresorilor. Noii dresori nu sunt mai versați decât maeștrii lor, și nici nu e nevoie să fie. Li se oferă totul, nici măcar gestul de a cere nu-l mai fac. Nu m-ar mira ca, dintr-un capriciu,. să-și amintească Ponta de el (sau poate că e nevoie să-i spună cineva) și să îl ajute pe Andrei Ursu în cererea lui. Cred că nu știe, altfel ar fi făcut-o pentru a duce până la capăt batjocura.

 3. emy grant spune:

  Nu “moartea” ci “Viata” este ireversibila. doamna Jelea. Moartea nu-i decat un punct final al vietii unui “hard”. “Hard”-ul la reciclare, “soft”-ul . . . ramane.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Doina Jela


Doina Jela

Este scriitoare, autoare u unui important numar de volume, care investigheaza si analizeara regimul comunist din Romania , cum ar: Cazul Nichita Dumitru, încercare de reconstitui... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)