Home » Societate/Life » Citesti:

Revoluţionar cu rol determinant aprobat de Iohanis, osîndit la 1 an şi 2 luni de închisoare şi înapoierea indemnizaţiei încasată ilegal

Marius Mioc martie 25, 2016 Societate/Life
7 comentarii 2,456 Vizualizari

Curtea de Apel Braşov a pronunţat în 23 martie 2016 hotărîrea în dosarul 2491/197/2014, prin care l-a osîndit pe Constantin Grancea la 1 an şi 2 luni închisoare cu executare pentru înşelăciune şi uz de fals. Hotărîrea este definitivă.

În primă instanţă, la judecătoria Braşov, Constantin Grancea primise o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru aceleaşi infracţiuni. Totodată fusese obligat să plătească 85751 lei despăgubiri către Casa de Pensii Braşov, reprezentînd indemnizaţie de revoluţionar încasată ilegal.

Raluca Olteanu scrie pe saitul mytext„Constantin Grancea a fost în centrul cercetărilor, întrucît anchetatorii au descoperit că avea certificat de revoluţionar, deşi în zilele Revoluţiei se afla de cîteva luni în penitenciarul Mărgineni, condamnat pentru furt de benzină din conducte”.

În cadrul procesului judecătoria Braşov a dispuns desfiinţarea următoarelor înscrisuri: „adeverinţa nr. 18/2292/15.02.2010” pretins a fi eliberată de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (SSPR n-a fost parte în proces) şi „Decizia nr. 283100/31.03.2010” emisă de Casa Judeţeană de Pensii Braşov. Anularea certificatului de revoluţionar nu a fost însă dispusă de instanţă.

Deşi inculpat şi deja condamnat în primă instanţă pentru obţinerea nelegală de foloase ca revoluţionar, Constantin Grancea a cerut şi noul titlu de „luptător cu rol determinant”. Cererea i-a fost aprobată de SSRMLÎRC şi CPRD , iar în 29 februarie preşedintele Klaus Iohanis i-a conferit noul titlu (poziţia 648 din anexa la decretul prezidenţial –.

Cu alte cuvinte: instanţa de judecată stabileşte, într-un proces penal (deci cu autoritate de lucru judecat şi pentru alte posibile procese) că Grancea Constantin a primit pe nedrept indemnizaţie de revoluţionar (conform articolului menţionat mai sus, în zilele revoluţiei se afla în penitenciar pentru furt de benzină) şi îl obligă să restituie Casei de Pensii Braşov banii încasaţi. E vorba desigur de indemnizaţia încasată în calitate de revoluţionar „remarcat prin fapte deosebite” conform unei decizii din 2010 a Casei de Pensii Braşov – şi în suma respectivă sînt incluse şi indemnizaţiile restante care au trebuit plătite retroactiv, căci din 2012 revoluţionarii remarcaţi prin fapte deosebite n-au mai primit indemnizaţii. Dar în 2016 preşedintele Iohanis îi aprobă noul titlul de „luptător cu rol determinant”, deci Grancea va avea din nou dreptul la indemnizaţie de revoluţionar (inclusiv retroactiv, pentru 2015), căci hotărîrea judecătorească se referă numai la indemnizaţiile pe care le încasase cu vechiul titlu de luptător „remarcat prin fapte deosebite”, nu şi la cele pe care le va încasa conform noului titlu de „luptător cu rol determinant”.

E adevărat că la momentul emiterii decretului prezidenţial hotărîrea judecătorească nu era definitivă, dar faptul că Constantin Grancea obţinuse indemnizaţii de revoluţionar prin înşelăciune fusese deja stabilit în primă instanţă de judecătoria Braşov. Dacă (preiau din articolul Ralucăi Olteanu) în zilele revoluţiei Grancea „se afla de cîteva luni în penitenciarul Mărgineni, condamnat pentru furt de benzină din conducte”, deci doar prin înşelăciune a dobîndit calitatea de revoluţionar remarcat prin fapte deosebite, motiv pentru care instanţa îl sileşte să restituie indemnizaţiile de revoluţionar încasate, cum ar putea fi legală atribuirea noului certificat de „luptător cu rol determinant” în revoluţie?

Cristian George Sefer, deputat de Mureș, șef al CPRD, care doreşte să forţeze SSRMLÎRC să acorde titlul de luptător cu rol determinant în revoluţie pentru Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius, condamnaţi definitiv pentru înşelăciune la dobîndirea certificatelor de revoluţionar

Cristian George Sefer, deputat de Mureș, șef al CPRD, care doreşte să forţeze SSRMLÎRC să acorde titlul de luptător cu rol determinant în revoluţie pentru Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius, condamnaţi definitiv pentru înşelăciune la dobîndirea certificatelor de revoluţionar

Pe un portal de ştiri braşovean se precizează: „Procurorii i-au acuzat pe Grancea Constantin, Ilie Ana Ramona, Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius cercetaţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals. Aceştia şi-au obţinut certificatele de revoluţionar prin Asociaţia Metro, din Bucureşti”. Asociaţia Metrou din Bucureşti este cea care fusese condusă de George Costin, fostul secretar de stat la SSPR al guvernului Boc trimis în judecată pentru afaceri cu certificate de revoluţionar (după o primă condamnare la 7 ani închisoare, cauza a fost trimisă la rejudecare iar acum e amînată din motive medicale pentru 21 aprilie 2016 ). În procesul lui Grancea nu apar ca părţi şi ceilalţi revoluţionari menţionaţi. Însă în dosar 943/197/2012 Diea Ion Marius şi Bercea Ioan Marian au fost osîndiţi la cîte 1 an şi 1 lună închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi uz de fals, fiind siliţi şi la plata de despăgubiri de cîte 14342 lei către Casa de Pensii Braşov. Diea Ion Marius şi Bercea Ioan Marian figurează ca inculpaţi şi în dosar 716/1372/2013 al Tribunalului Braşov , avînd ca obiect trafic de minori (cauza e în curs de judecare, apar în dosar 20 de inculpaţi şi o singură parte vătămată), iar pe numele Diea Ion Marius apare şi o condamnare pentru furt (dosar 2189/205/2011* Curtea de Apel Piteşti – ).

În ceea ce o priveşte pe Ilie Ana Ramona, şi dînsa are o condamnare pentru înşelăciune (dosar 26115/197/2013 Curtea de Apel Braşov ) la 2 ani închisoare cu suspendare , cu obligaţia de a restitui Casei de Pensii Braşov 10625 lei primiţi ca „indemnizaţie reparatorie” (expresia folosită în legea 341/2004 pentru indemnizaţia de revoluţionar).

După apariţia OUG 95/2014, Bercea Ioan Marian şi Diea Ion Marius au făcut cereri pentru dobîndirea noului titlu de „luptător cu rol determinant”. Secretariatul de Stat le-a respins cererea cu motivaţia că nu avuseseră certificate de revoluţionari conform vechii legi 42/1990 (asta automat arată că nici vechiul titlu de luptător remarcat prin fapte deosebite nu a fost dobîndit legal), însă cei doi au făcut contestaţie şi Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor, condusă de Cristian George Sefer (deputat de Mureş) le-a aprobat contestaţia în şedinţa din 2 februarie 2016 . Deci e posibil ca şi aceştia doi să primească noul titlu care să le dea drept la indemnizaţie deşi deocamdată preşedintele Iohanis nu a semnat decretul şi pentru ei.

Apariţia unor fraude pare o regulă, nu o excepţie, oriunde există posibilitatea de a profita de pe urma bugetului statului. De pildă, în cazul foştilor deţinuţi politici şi deportaţi în Bărăgan, se cunoaşte cazul a 1244 de impostori care dăduseră mită pentru adeverinţe prin care să beneficieze nelegal de decretul-lege 118/1990. În acel caz Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a osîndit la închisoare doar pe cei 3 funcţionari care luaseră mită şi dăduseră adeverinţe false, în cazul celor 1244 impostori pretinşi prigoniţi politici hotărîndu-se doar aplicarea de sancţiuni administrative

Mai citeşte:
– Nouă actualizare a analizării cererilor de luptători determinanți de SSRMLÎRC și CPRD
– Corpul de control al primului ministru despre indemnizațiile de revoluționar. Cea mai spectaculoasă creștere a numărului revoluționarilor indemnizați – în președinția lui Traian Băsescu
– CPRD vrea să ofere certificat de revoluționar lui Costel Socol, învinuit de omor în decembrie 1989, după ce în 2010 îi retrăsese avizul
– Doina Cornea și fiul acesteia, pe lista celor care au cerut drept la indemnizații de noiembriști brașoveni din 1987. Lista finală a cererilor depuse
– Inspecţia Judiciară, cu privire a tărăgănarea cauzei privind fostul şef al SSPR Adrian Viorel Nicolaescu: „Cercetările au fost supravegheate, succesiv, de 6 procurori. (…) Nu se poate pune în discuţie existenţa unor indicii care să ducă la concluzia că procurorii … au manifestat dezinteres”
– CPRD aprobă ideea de a fi incluşi participanţii la revolta din Valea Jiului în rîndul beneficiarilor legii 341/2004
– Politicieni, facem licitaţie: Cine dă mai multe drepturi materiale pentru anticomunişti şi recunoaşte merite anticomuniste mai multor persoane, va cîştiga concursul de anticomunism!
– 1244 impostori, falşi prigoniţi politici, pedepsiţi cu sancţiuni administrative
– Revoluţionarul – arhetip al profitorului?

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "7 comments" on this Article:

 1. victor L spune:

  Gasesc ca presedintele Iohannis a procedat corect: tocmai se eliberase un post de revolutionar prin luarea decoratiei de la ungurul Tokes.
  Macar Grancea e de-al nostru.
  Curte de Apel Brasov parca a mai facut o “brasoava”; a spus ca acelasi presedinte a obtinut o casa la fel ca Grancea titlul de revolutionar: cu acte false :P
  :Nici noi nu mai stim citi sintem!”

 2. dusu spune:

  daca privesc situatia din romania dupa revolutia intregului popor romin, nu mi se pare deloc absurd ca acestia sint revolutionari pe care statul romin ii indemnizeaza.
  Iohanis apare pe post de primar aci.cei multi sint cei care conteaza

 3. andrei spune:

  Totuși cred că ar trebui să înțelegeți cum e normal să funcționeze un stat și abia apoi să vă revoltați. Așa mai bine scrieți mereu doar că nu vă place Iohannis. Ar fi mai onest.

  • mariusmioc spune:

   Articolul încearcă să arate nu cum e normal să funcționeze un stat, ci cum funcționează efectiv statul România în prezent. Cu exemple concrete, nu cu teorie.
   Dacă e normal să funcționeze astfel e altă discuție.

 4. Petre Opris Petre Opris spune:

  Vorba lui Lenin: Ilegalişti din toate ţările, uniţi-vă! :(

 5. vnaftuli spune:

  Necesitatea politică de a avea „revoluționari” și de a scoate în față „revoluția” făcută de alții în scopuri strict economice, neinteresând câtuși de puțin soarta majorității populației românești.

  • dusu spune:

   Foarte bine punctat domnule vnaftuli ! necesitatea politica a revolutiei, implica prezenta unor revolutionari ! uni revolutionari si alti … tot revolutionari
   amu scopul in viata este progresul ! si economicul este parte a lui; da cu asta “neinteresând câtuși de puțin soarta majorității populației românești” atzi dat o n bara ! adica dvs tot mai credeti in egalitate si echitate socialista ? credeti ca ai nostri or luptat la propriu pe viata si pe moarte ptr binele majoritatii ? ! ha ha uni au murit, alti au emigrat si cei ramasi s au capitalizat, patria noastra a ramas sa continue drumul spre progres si civilizatie strins unitaComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Marius Mioc


Marius Mioc

Scriitor. In decembrie 1989 a participat la revoluţie. Prezent în 16 decembrie 1989 în mulţimea de lîngă casa pastorului Laszlo Tokes. Arestat în noaptea de 16/17 decembrie ... Citeste mai departe


Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)