Home » Vot 2014 » Citesti:

„Suntem mai mulţi decât cred ei!“ + o relatare privind votarea la Munchen

Rasvan Lalu noiembrie 2, 2014 Vot 2014
18 comentarii 3,462 Vizualizari

În măsura în care liberul arbitru popular se mai poate face auzit, el dezavuează integral clasa politică. Politicienii au pierdut încrederea poporului. Speranţa că politica ar putea servi (şi) interesele generale a murit de mult, lăsând loc certitudinii că puterea este acaparată de partide şi politicieni în scopul prădării țării. Reacţia populară variază de la votul obosit, dat în deriziune și fără speranță, până la ocolirea sistematică a urnelor.

O clasă politică falsă, confecţionată încă de la început din trepăduşi ai securităţii cărora li s-au distribuit aleator diverse partituri doctrinare, a ajuns la scadenţă. Partidele noastre n-au fost niciodată altceva decât reţele de fidelităţi şi interese destinate îndestulării din resurselele publice. Pe politicienii actuali, cu partidele lor cu tot, nu-i mai crede şi nu-i mai ascultă nimeni. Iar faptul că totuşi reuşesc să scoată câteva milioane de cetăţeni la urne nu trebuie să înşele asupra lipsei lor fundamentale de îndreptăţire în faţa poporului.

Pe acest fundal, azi s-au dat cinci, poate chiar șase sute de mii de voturi unui proiect de civilizaţie. Este un fenomen cu totul nou, nemaivăzut la noi: a vota nu pentru o ideologie, nu în speranţa unor câştiguri sau avantaje, ci pentru un candidat care, prin acțiunea sa concretă, reprezintă o opţiune de civilizaţie.

Este bine că Monica Macovei propune un model de un om politic lipsit de stridențe, anti-populist, decent, discret, fără artificii vulgare şi priză ieftină la mase. Dacă ar fi fost înzestrată cu darul seducţiei populare, atunci succesul său s-ar fi putut pune pe seama carismei. Aşa însă, opţiunea celor cinci-șase sute de mii de oameni pentru un proiect de civilizaţie şi nu pentru vreun Messia de circumstanţă iese în evidenţă în modul cel mai sec.

La 2 noiembrie 2014 s-a petrecut un fapt memorabil: o parte semnificativă a națiunii s-a exprimat oficial în favoarea unui alt mod de viaţă, pentru un trai după modelul occidentului prosper, îngrijit, corect şi decent.

Pentru că – şi aici nu încape îndoială -  acesta este proiectul propus de Monica Macovei şi împărtăşit de o jumătate de milion de cetăţeni: crearea unui cadru de viaţă demnă, unde persoanele se respectă între ele şi respectă legea, unde meritele sunt recunoscute, valorile se pun în practică, iar oamenii se orientează spre o reală prosperitate, democraţie şi libertate. Monica Mcovei nu s-a pierdut în sterile considerente de doctrină politică, ci a propus un proiect concret de civilizaţie, inspirat din ce are mai bun societatea ţărilor europene dezvoltate.

Ar fi naiv şi nerealist să vedem în votul de azi doar expresia unei preferinţe pentru o persoană. Aderenţii acestui proiect au ştiut că există şanse minime ca Monica Macovei să câştige președinția şi totuşi au votat pentru ea, nu dintr-un puseu iraţional sau din snobism, ci pentru a da expresie unei opţiuni de civilizaţie, care până acum nu s-a exprimat niciodată atât de limpede şi pregnant. Votul de azi pentru Monica Macovei constituie un referendum civic şi civilizaţional unde s-au numărat cei care se angajează activ pentru altceva decât avem parte de un sfert de secol.

Adepţii de azi ai acestui proiect deschid o cale de evadare din marasmul actual. Mesajul lor este că avem nevoie de un model concret de civilizaţie pe care să-l urmăm, iar acesta nu poate fi decât cel al ţărilor Europei dezvoltate şi prospere. Desprinzându-se de bâlciul promisiunilor deşănţate şi demagogiei neruşinate, alegătorii proiectului “Monica Macovei” au depăşit prin opţiunea lor falsa contradicţie dintre aşa zisele “stânga” şi “dreapta” de la noi.

Într-o societate subdezvoltată şi mâncată de tagma jefuitorilor, etichetele politice nu fac decât să inducă în eroare şi să ascundă adevărul mizeriei, întreţinând iluzia opţiunilor politice. În sărăcie nu există libertate, iar acolo unde resursele sunt acaparate transpartinic, democraţia se transformă într-o alternanţă la jaf. De aceea, priorităţile româneşti sunt de ordin civilizaţional şi nu doctrinar: singura ieşire o constituie realizarea unui model concret, european, de civilizaţie.

Acest lucru l-au înţeles cei care au votat-o pe Monica Macovei, iar mâine îl vor înţelege tot mai mulţi. Succesul de astăzi poate deveni punctul de pornire al unei evoluţii sistematice și de durată la nivel naţional. Un proces de amplificare a fenomenului “Monica Macovei” a devenit foarte posibil. Este rezonabil de imaginat că pe lângă cei care au votat pentru acest proiect, mai există în țară încă o dată pe atâţia, care probabil ar fi făcut-o. Încurajaţi de rezultatele de azi, o vor face la viitoarele alegeri parlamentare: acest milion de cetățeni va aduce în politică prima forţă cu adevărat nouă, care nu continuă conspirația securisto-cleptocratică a celorlalte partide românești.

În campania electorală, în jurul lui Monica Macovei s-au construit structuri umane, solidarităţi, experienţe şi competenţe care nu trebuiesc risipite. Ele vor fi utile dacă vrem ca acest proiect să meargă mai departe, la alegerile parlamentare. Forma sub care se vor cristaliza aceste energii rămâne de inventat.

Asupra Monicăi Macovei apasă acum o imensă responsabilitate. Azi ea a captat speranţele a sute de mii de oameni, care aşteaptă acum un proiect politic naţional. Timpul este copt pentru un asemenea proiect politic, care iată, are tot ce-i trebuie: conținut, scopuri, strategie, lider național și, mai important decât toate, un potențial electoral de un milion de cetățeni.

Deocamdată există o jumătate de milion care deja au votat un proiect politic ce aşteaptă să fie lansat. Votul de azi a oferit un răspuns şi deschis o cale. Este o potenţialitate. Depinde de noi s-o realizăm.

UPDATE: Alegeri românești la München

Consulatul Român din München se află într-un nod de circulație, la piața Effner, pe inelul median al orașului. Acolo se organizează una din cele cinci secții de vot pentru românii din Germania, cel puțin trei sute de mii, probabil patru. Secția de la München este singura din sudul țării, până la care trebuie să călătorești vreo patru sute de kilometri, dacă vrei să votezi și nu locuiești în jumătatea de nord a Germaniei, acolo unde-ți stau la dispoziție Berlinul și Bonnul, până la care poți ajunge să parcurgi „doar“ trei sute de kilometri.

Pe scurt, o batjocură, în cel mai tradițional stil securist, știut fiind că nimic nu urăște și disprețuiește mai mult securistul decât poporul român. Or, un mușuroi securist ca ministerul de externe cu ale sale ambasade și consulate nu poate fi decât locul geometric al tuturor abuzurilor, șicanelor și umilințelor pe care securiștii s-au priceput atât de bine să le aplice poporului și pe care partidele politice din țară le perpetuează la adresa „căpșunarilor“, vinovați de a nu vota cu ei.

Pe la ora 9 cele trei încăperi de la parterul modernului sediu consular unde este adăpostită secția de votare sunt deja debordate de oameni. În ultima încăpere, cam cât un dormitor de bloc, sunt cinci perdeluțe albastre, cinci ștampile, vreo trei gorile securiste îmbătrânite în serviciul consular de pe vremea lui Ceaușescu secondate de câteva domnișoare, altfel amabile și plăcute vederii.

Ca și cum capacitatea minusculă a secției n-ar fi de ajuns să tergiverseze votarea, se mai aplică o procedură deliberat șicanatorie și descurajantă: alagătorii sunt trimiși mai întâi într-o cămăruță din dreapta intrării, unde, în haos și înghesuială, completează un formular birocratic perfect inutil. Șmecheria asta suplimentară are darul de a încetini considerabil votarea, prelungind-o cel puțin dublu pentru fiecare alegător, la vreo patru-cinci minute.

Între timp, lumea se strânge rapid în jurul consulatului, iar când devine evident că sunt mult prea mulți pentru a mai circumevolua pe trotuar ca alte dăți, o coadă -  această sfântă instituție a comunismului românesc, necunoscută tinerilor – se formează spontan. Nu peste multă vreme coada, îngroșată într-un front de patru, face colțul pe strada Bülow, progresând vertiginos de-a lungul clădirilor de locuințe. De la ferestre, riveranii privesc intrigat sutele de români adunați pe trotuare, nu se știe de ce. Rarii trecători duminicali ai acestui liniștit cartier se miră și ei, până află că este vorba de români: priveliștea unei cozi imense de români perdurând o zi întreagă în intenția consulatului lor confirmă în capetele nemtești toate clișeele ce-i acoperă pe aceia: țigani, mizerabili, haotici, de disprețuit.

Timpul trece, coada se lungește, capătă dimensiuni neverosimile, ajunge de aproape 200 de metri: o mie de oameni care vor aștepta trei, patru ore pentru a putea vota.

Un scandal revoltător, o porcărie de nedescris !

Noroc că românii noștri sunt civilizați și pașnici: atmosfera este aproape destinsă, poate și timpul frumos ajută, pizzeria de vis-a-vis face azi o vânzare fabuloasă, oamenii se întrețin fără patimă, dar și fără iluzii – indiferent de categoria socială, un consens absolut domnește printre miile de alegători: este o bătaie de joc organizată intenționat pentru a-i descuraja și împiedica să voteze.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "18 comments" on this Article:

 1. Ștefan Brăgărea spune:

  Domnule Lalu
  De acord cu dvs. aproape în totalitate – cu excepția faptului că dna Macovei nu putea monopoliza în întregime aspirațiile unei națiuni – și nici nu le-a monopolizat.
  Extrem de importantă mi se pare ideea unui proiect politic național pe care să îl coordoneze…va avea partizanatul meu necondiționat. La nivelul unui astfel de proiect cifra de un milion de potențiali susținători mi se pare o estimare mult în minus.
  Dar responsabilitatea coordonatorului unui astfel de proiect mi se pare terifiantă…

 2. Stefan spune:

  Ma intreb ce spun parintii si cu cine voteaza familiile de aici ale romanilor din Diaspora dupa asa rusine?

  • Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

   Românii din diaspora sa puna mâna pe telefoane si sa-si mobilizeze familiile din tara împotriva lui Ponta, ce altceva !?

   • Stefan spune:

    Exact asta este ideea. Daca fiecare roman din afara Romaniei care nu a putut vota si-ar mobiliza familia de acasa sa inteleaga anormalitatea situatiei, poate ca lucrurile s-ar schimba cu adevarat. “Mama/tata, eu am plecat pentru ca era greu in Ro, si tu tot pe ei ii votezi?” :|

 3. MM spune:

  Probabil ati plecat prea devreme. Am asteptat aproape 8 ore sa votam. La ora 21 am iesit din cladirea consulatului si spiritele erau extrem de incinse.
  Pe la ora 18 a sosit un autocar cu numere de Sibiu (SB 06 AXY), plin cu baieti din categoria ceafa lata. S-au bagat in fata si au tras de timp cat au putut de mult, astfel incat procesul de votare sa fie incetinit si mai mult. Cine i-a adus pe acei oameni acolo? Cine a inchiriat acel autocar?
  ponta si corlatean si-au batut joc de oameni care au condus si 300-400 km. Credeti ca vom uita? II asteptam cu drag in München.

  • Rasvan Lalu Rasvan Lalu spune:

   Am plecat pe lumina (16-16 30). Mi-adusesem parintii (84, 86), dar am abandonat dupa doua ore. Eu am votat de dimineata.

   Ceea ce au facut astia cu alegatorii peste tot în Europa a fost deliberat si coordonat: boicotarea actului de vot. Rezolutia infractionala (nemtii spun kriminelle Energie) a fost vadita.
   Consider ca s-au comis fapte penale de aceeasi gravitate cu fraudarea legerilor. De altfel, împiedicarea exercitarii dreptului la vort este pedepsita de lege. Vor urma plângeri penale.

 4. UnOarecare spune:

  Mai scrieti. Macar un nehotarat daca urniti sau un inept desteptati a meritat!
  Multumesc

 5. b spune:

  da am stat 7 ore la munchen a fost dezastru. sunt care au stat la fel de mult si nu au mai putut intra sa voteze, sau s-au intors. de ce li s-a refuzat dreptul la vot celor care au asteptat? ei s-au prezentat din timp la sectia de votare si din pricina organizarii nu au putut intra sa is exercite acest drept pentru care s-a murit in tara in 89 si pentru care se sta in strada la hong kong si in alte locuri cum sa le inchizi in nas sutelor de oameni usa si sa dai vina pe bucuresti cand tu ca si diplomat nu ai gestionat o situatia previzibila.

  tot personalul consulatului trebuie schimbat. avem nevode de reforme electorale. cer demisia lor si a autaritatilor electorale centrale. diplomatii erau bine dispusi si schimbau numere de telefon cu prieteni chiar si dupa imbranceala de la inchiderea sectiei. ei s-au bazat pe politie si fugeau cand auzeau scandarile VREM SA VOTAM VREM SA VOTAM. pentru personalul diplomatic acest haos e parte din normalitate. cum le demonstram ca aceasta nu este normalitate?

  a fost o manipulare. sunt prea perturbat dupa ziua de democratie in strada sa astern o relatare minutioasa si coerenta.

  • Hantzy spune:

   Stiusem ca la München se așteaptă mult. Acum vreo trei ani, când mi-am prelungit pașaportul românesc, am făcut experiența cozii nenecesare și a timpului pierdut doar de dragul de a-l pierde. Așa că am reținut o cameră la Holiday Inn Unterhaching de sâmbătă seara, iar ieri am fost de dimineață la vot. Când am ajuns erau deja câțiva alegători în fața consulatului, iar primii deja votaseră. Am venit cu pixuri, căci ne așteptam să avem de completat vreun formular inutil. Soția l-a lăsat pe-al ei acolo și m-am simțit vinovat că n-am făcut la fel. Ca timp investit, a fost însă acceptabil.

   • Ioana spune:

    Probabil vom adopta si noi varianta cu innoptatul in turul doi, desi la Bonn s-a votat decent (prin comparatie) pana la ora 14:00, mai tarziu nu stiu. Nu mi se pare normal insa sa nu imi pot exercita dreptul de vot daca nu am posibilitatea economica, profesionala sau medicala sa ma deplasez cu x ore inainte la vreo ambasada in epoca in care tarile civilizate practica votul prin corespondenta.

 6. Domnule Lalu,
  Ma abtin de la comentarii legate de doamna Macovei pentru nu sunt foarte informat si e posibil sa vorbesc vorbe. Pot insa sa vorbesc despre actiunea de azi de la Consulatul Roman din München… actiune care mi se pare a fi fost una evidenta de “intimidare”, respectiv un mare pumn in gura noastra, a celor multi. Adica…. banii nostri contribuie cu procente la PIB-ul Romaniei, trimitem de ani de zile miliarde de EUR in tara, iar azi, nu pentru prima data, am simtit ca suntem nu doar ignorati ci de-a dreptul batjocoriti. Eu insumi am fost scutit de tratament, am fost la usa consulatului la ora 6:45, am fost primul roman care a votat, in momente in care situatia era inca foarte calma, in care oamenii acolo inca zambeau. Ceea ce am vazut ulterior insa depaseste orice imaginatie. Ca romani “investitori” in statul roman imi pare o grosolanie de autobaza sa fim tratati astfel! Am prieteni care nu au reusit sa voteze, care au stat 3 ore la coada si cu dansa intre picioarele proprii au parasit incinta. Vreau sa stiti ca daca rezultatul turul doi va fi pro-ponta, acest mujic abject al politicii romanesti va avea o problema. Scria cineva intr-un comentariu pe FB… “Ponta nu uita, facebook te va ingropa” … am ras initial, ulterior i-am dat dreptate! La cata mobilizare a fost azi in diaspora, cred ca o sa iesim rapid in strada la un adica, iar ponta il va concura cu succes pe geoana la capitolul “scurtime” mandat!

  • maria spune:

   Absolut cutremurator ceea ce povestiti dvs. si Razvan Lalu. Nu poate fi o intamplare, mi se pare ca batjocura care s-a petrecut este una sistematica !! Uimitoare a fost si declaratia Gabrielei Firea care acuza ambasadorii care, vezi Doamne, ar fi fost trimisi la post cu semnatura actualului presedinte. Nu ca as avea vreo parere nemaipomenita despre functionarii de la MAE, dar acuzatia unui functionar ca ar fi loial celui care i-a semnat numirea mi se pare de o infamie fara seaman, si bazata pe o prezumtie murdara cum ca ambasadorii ar fi sabotat. Aceste lucruri care nu pot ramane vagi, nelamurite, nu pot ramane la nivelul unor insinuari infame ale dnei Firea. Mai ales ca sunt fapte publice, cu martori nenumarati, cu oameni care, intocmai ca dvs., au observat cu exactitate ce se intampla in sectia de votare, plus ca sunt si multe clipuri care circula deja. Inca ceva care ma revolta: s-a cerut demisia ministrului de externe, dar VVP si Dragnea au condus discutia intr-o fundatura, spunand ca BEC ar fi raspunzator de alegeri si ca MAE nu face decat sa puna la dispozitie locul unde se voteaza. Au tinut-o intr-una cu aceste explicatii in care orice argument se izbea ca de un zid. Sper ca se vor aduce lamuriri, nu se poate ramane aici.

   • MadameDuRecamier spune:

    Sigur ca nu e o intimplare. Daca mergem mental in urma cu ceva ani, de la acel “masina lor de fraudat voturi a functionat mai bine decit a noastra”, spusa de micul mitoman carpatin, nepotii lui Iliescu si-au rafinat metodele de fraudare. Acum fraudeaza tehnic, cu OUGeuri date pe sest, prin oamenii pe care si i-au plasat in institutiile cheie ale Statului, inca de Drept. Frigul reabilitatatului socialism sau comunism nu mai poate fi invins prin vot si asta s-a vazut foarte clar ieri. Pregatiti-va de domnia rosie. Cam vreo 20 de ani de-acum sau, in perspectiva ca Romania va urma drumul faurit de celalalt Viktor, emigrati cit mai aveti timp. Mironosita Europa nu va accepta la infinit derapajele unguresti si va crea mecanismul mai lejer de indepartare a unei Tari membre din Uniune, in urma constatarii incalcarii valorilor ce au stat la baza acceptarii in marea Familie europeana. Din 2012, cind binomul malefic ponta-Antonescu au aratat cam cit de repede pot ei distruge ceva creat in ani, Romania e mereu suspecta de derapaje. O data mecanismele create, ne vor scuipa diplomatic si cu determinare.

 7. ileana stoian spune:

  Sint de acord cu Dvs.,avesta este si motivul pentru care si eu si prietenii mai am votat monica Macovei-pentru un principiu,pentru o speranta,pentru demnitate…

 8. Andrei spune:

  Primul meu vot a fost la referendumul constitutional din 2003, de atunci am ratat doar votul pentru europarlamentare din 2008. In acest an am votat cu Klaus Iohannis, insa a fost prima oara cand m-am hotarat cu mare greutate cine merita votul meu. Este prima oara cand am de ales nu intre unul, ci doi candidati demni de respect. Mult succes, MM !

 9. camione spune:

  si in Stuttgart se poate vota in S Germaniei, bineinteles ca la fel de greu (ca. 4h dupa pranz).
  interesant ca am discutat atata cu cine sa votam, ignorand faptul ca s-ar putea sa nu apucam.
  pina in turul 2 trebuie facut neaparat ceva, cu avocati, sper macar sa se trezeasca si fractiunea “eu n-am cu cine sa votez” din letargie, sa le fie un pic rusinie ca au stat unii 7 ore la coada pt ei.

 10. Pinno spune:

  In stilul sau mincinos, VV Ponta a declarat ca s-a votat greu in strainatate ca nu s-a mai furat ca in 2009!

 11. andreea spune:

  Dupa neputinta diasporei de a vota, Ponta se intreba cum de nu au putut sa voteze, ca la suspendarea presedintelui(esecul ce il urmareste permanent), diaspora a fost aceeasi. Pai, dl. Ponta, cand le iei oamenilor din timpul de votare, cu declaratiile anti- frauda, si dupa ce vin de la sute de km, e normal sa nu fie posibil! Poate ca in tara ati castigat turul 1, dar daca nu le veti pune bete in roate IAR celor din diaspora pentru turul 2, considerati-va INVINS! Dvoastra si partidul ce va da comenzile: PSD-ul!Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Rasvan Lalu


Rasvan Lalu

sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena) Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)