joi, martie 28, 2024

Miza enormă a voturilor din străinătate

La capătul duminicii se vor fi adunat în urne cel mai probabil vreo zece milioane și jumătate de voturi. Dintre acestea, Ponta va strânge până în cinci milioane, cărora li se vor adăuga câteva sute de mii fraudate prin vot multiplu. Iar dacă valul electoral împotriva partidului-stat, care se conturează, nu se va materializa suficient, Johannis va ajunge cam tot la atâtea voturi, astfel că diferența între cei doi se va mișca între una și patru sute de mii, nu se știe în favoarea cui.

În aceste condiții, importanța votului in străinătate devine decisivă. Cele 140 de secții de votare din acele țări europene unde ar trebui să se înghesuie un potențial de aproape două milioane de alegători nu pot absorbi mai mult de două sute de mii, și aceasta nu din cauza puținătății perdeluțelor și ștampilelor, cum tembel-viclean se diversionează public, ci din cauza celor două până la opt ore de drum dus-întors pe care un alegător este silit a le pierde până la rarele secții de votare.

Cine ar fi dispus în România să piardă atâtea ore duminicale pentru un vot !? În atari condiții de șicanare și împiedicare electorală este o minune cum de diaspora română atinge totuși o participare electorală de o zecime. În condiții dacă nu normale, măcar suportabile, în care timpul sacrificat votului să nu depășeasca două ore, participarea electorală a diasporei ar fi pe puțin echivalentă cu cea din țară, adică minimum jumătate.

Aceasta ar însemna ca numai în Europa să vină la vot un milion de persoane. Iar dacă socotim că trei sferturi din aceștia ar vota duminică împotriva lui Ponta, se poate imagina groaza și oroarea oficialităților PSD doar la gândul înființării de noi secții de votare, accesibile românilor pe o rază de o oră de drum.

Dacă secțiile de votare ar fi amplasate la distanțe rezonabile, participarea diasporei ar sări duminică la cel puțin o treime, dacă nu chiar ar atinge cotele din țară, de o jumătate. Pentru acesta ar fi necesară organizarea – realizabilă, chiar și într-un timp atât de scurt – a încă două-trei sute de secții, care ar aduce la vot cel puțin patru sute de mii, iar lui Ponta, un deficit electoral de trei sute de mii.

Pe fondul scorului strâns realizat în țară, normalizarea participării electorale a diasporei ar asigura – în orice scenariu – înfrângerea lui Ponta. Mai există vreo îndoială că înființarea de către statul român a unui număr suficient de secții electorale este exclusă !?

Cel mai probabil, bătrânului securist dl. Meleșcanu i s-a încredințat sarcina orchestrării unei lovituri de imagine, o mică farsă în care vreo două duzini de noi secții vor slei de puteri capacitățile ministerului de externe, demonstrând totodată desăvârșita bună credință a guvernului, vor satisface exigențele democratice ale străinilor și vor liniști pe cei porniți la vot, lăsând frumos acasă o majoritate de alegători din diasporă ce nu se va încumeta la drumuri de ore.

Chiar și așa, din străinătate Ponta va recolta un deficit electoral de peste o sută de mii, ce s-ar putea dovedi decisiv.

Doamne-ajută !

Distribuie acest articol

13 COMENTARII

  1. Nu ca Ponta nu ar merita sa o ia peste botic …
    Dar ceea ce faceti Dvs. in acest comentariu se numeste stiintific … wishful thinking !
    Mai intai de toate, candidatul Iohannis trebuie sa accepte ca singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur este „sa iasa la bataie”, incepand chiar din seara asta !
    Altfel, vorbim, discutam, analizam, previzionam, iar … vorbim, discutam, analizam, previzionam …
    Si, la final, ne alegem cu Ponta pt. cel putin 5 ani …

  2. Legea nu permite crestrea numarului sectiilor de vot, dar se pot face derogari daca veti protesta corespunzator – ceea ce nu se vede – pana la data…
    deocamdata a sacrificat doar un pion si v-a impins un ve chi sPion exact sub nas.

  3. Domnule Lalu
    De acord cu estimările dvs., precum și cu importanța votului fiecărui cetățean român, inclusiv din diapora. Însă
    prin natura muncii mele circul destul de mult în afara granițelor României. Conexiunile mele sunt în primul rând profesionale, deci nu includ – din păcate – sociologi.
    Colegii mei cu cetățenie română au atras de destul de multe ori atenția ambasadelor din străinătate asupra numărului exagerat de mic de centre de votare.
    Introducerea votului electronic sau a unui sistem de vot care să nu necesite prezența fizică a votantului a fost (puțin, dar a fost) dezbătută
    Nu am auzit argumentele sociologilor rezidenți în alte țări – inclusiv dvs. – referitoare la acest subiect.
    Este cât se poate de limpede că înlocuirea fostului ministru de externe al României nu va schimba nimic
    Nu credeți că luarea ANTERIOARĂ de atitudine ar fi fost mai oportună?
    Vă pot spune o adevărată colecție de anecdote referitoare la mustrările tardive – și ar fi absolut inutil.
    Și atunci…Doamne-ajută !

  4. As dori foarte mult sa castige Dl. Johannis. Dar ideea ca in tara Johannis si Ponta vor avea un procentaj egal nu este sustinuta de sondajele publicate in ultimele zile, care indica 54-55 vs 45-46 in favoarea lui Ponta.

    Sondajele efectuate de aceleasi organizatii inainte de 2 Noiembrie au fost foarte aproape de rezultatul oficial al primului tur.

    • Sondajele efectuate de aceleasi organizatii inainte de 2 Noiembrie au fost foarte aproape de rezultatul oficial al primului tur.

      Da. Si asta e un adevarat eveniment pentru ca de peste 15 ani aceiasi „sondori” au dat sistematic candidatilor si partidului lui Ion Iliescu 5-10% in plus fata de rezultatul final la toate exit poll-urile bazindu-se pe ceea ce credeau ei ca vor putea fura.

      Se pare ca, in sfirsit, partidul lui Ion Iliescu a reusit sa fure exact atit cit si-a propus.

    • Domnule Manu,

      Sondajele in tara nu arata contributia diasporei.

      La o contributie a diasporei de 2% din procentul de voturi, un scor 54-46 este de fapt un scor 52-48. Ceea ce se adauga unui candidat se scade de la celalalt.

      De aceea cred ca o prezenta masiva a diasporei la vot (>200,000) plus un numar nu prea mare de nehotarati care sa vina la urne in turul II (minimum 200 000 – 300 000) poate rasturna taraba lui Ponta in turul II.

      Astfel, orice fel de vot in plus care vine spre Johannis e vital, si diferenta nu se mai vede asa de mare.

      • Supozitia dumneavoastra implica un vot pro-Johannis in tara al tuturor celor care vor veni la vot acum, dar au stat acasa in turul I. E greu de crezut ca va fi asa, pentru ca aceasta „intentie de vot” nu a fost exprimata in sondajele recente de opinie, care au mentinut diferenta de aproape 10 puncte procentuale in favoarea lui Ponta.

        Nici din Diaspora nu este clar cum va veni un plus de 200.000 de voturi pro-Johannis (adica un numar mai mare decat al tuturor celor care au votat acolo in turul I).

        Impresia mea este ca Johannis va recupera o parte din deficit si va pierde onorabil (48 vs 52), dar va pierde.

        • Domnule Manu,

          Diaspora e pusa pe fapte mari si o sa se duca masiv la vot de dimineata.

          Ma astept la o prezenta de 200 000 – 300 000 de alegatori din diaspora (excluzand Basarabia), cu 90% votand pentru Johannis. Ma astept si la scandal la terminarea votului din partea celor care nu au reusit sa voteze.

          Toate numerele se refera la procentul de alegatori asteptati la urne, adica ceva peste 10 milioane.

          Raportat la numarul respectiv, 100,000 este 1%.

          Din cei cinci milioane de nehotarati in Romania, nu e nevoie de mai mult de 300 000 (3%) care sa darame sandramaua lua Ponta.

          In cifre absolute, nu pare asa de mult. Tot asa a castigat si Basescu in 2009 in turul II.

          Cand a venit stirea ca Geoana a castigat la mustata in exit-poluri, toti alegatorii romani din SUA si Canada s-au bagat in priza si s-au dus cu mic cu mare la vot, cu urnele deschise pana dimineata in Romania.

          Ma astept la ceva si in turul II anul asta. Toti romanii pe care ii cunosc in SUA, mai ales cei din California, se mobilizeaza la vot.

  5. Observ o exarcebare dincolo de limite a subiectului votului din diaspora.
    O simt ca pe o pasare a responsabilitatii pe umerii celor de afara care trebuie sa se duca la vot.
    De ce sa conduca si sa consume benzina, sa indure frigul afara acolo unde asteptarea nu poate fi inauntru. De ce sa mai suporte sicanele personalului de la ambasade sau consulate.
    De ce sa completeze acea declaratie prin care sa dovedeasca si sa ateste ca este cinstit si onest in locul prezumtiei de nevinovatie?
    Pentru ca jumatate din romani sa stea acasa, desi pentru a vota trebuie cel mult sa mearga 10 min pe jos. Iar timpul de asteptare nu e mai mare de 10 min.
    Miscarea PSD de deturnare a atentiei a prins.
    Toti vorbesc de votul din strainatate in timp ce turismul electoral cu autorurismul a functionat din plin.
    Toti vorbesc de votul de strainatate, dar listele electorale sunt supranumerice si acest supranumerar aduce voturi furate.
    Toti vorbesc de votul din strainatate in timp ce sefii PSD judeteni ameninta cu taierea fondurilor. (Crede cineva ca numai cel de la Satu-Mare? Daca da, are o grava problema de intelegere a faptelor).
    Votul din strainatate contra amenintarilor primarilor PSD.
    Votul din strainatate contra propagandei facute de preoti, care inca nu reusesc sa-si gaseasca misiunea si redevin din nou Iuda.
    Votul din strainatate in timp ce ziaristii redevin barzi si inaltatori de osanale.
    Ciudat mod de a vede lucrurile si a intelege campania electorala.
    Aceeasi atitudine de sa vina altii sa faca ceva pentru noi, sa inceapa sa ne mature batatura de gunoaie si mizerie. Aceeasi atitudine de SA NE DEA, dar cind e vorba sa se arate ce s-a facut cu ce s-a dat, nu mai e treaba celor ce au dat, ca se amesteca in treburile interne.
    Scrisul pe blog si pe facebook nu e vot.
    Luati bastonul de pelerin si umblati din sat in sat. Luati telefonul si sunati-va prieteni si rude si convingeti-i sa iasa la vot si sa voteze Johannis.
    Deveniti observatori independenti asa incit fiecare birou sa aiba propriul observator care sa nu piarda din ochi urna, teancul de voturi si membrii comisiei.
    Votul din afara e pe la 1-2%. Si niciodata n-a fost favorabil PSD, oricum s-a numit.
    Dar daca a fost posibil in 2009 o minune o mai vreti repetata in 2014?
    Daca nu se intelege asta, duminica seara Ponata va cistiga cu 55%, daca nu mai mult.

  6. „Mai intai de toate, candidatul Iohannis trebuie sa accepte ca singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur este “sa iasa la bataie”, incepand chiar din seara asta !”

    Mai intii de toate, candidatul Iohannis NU trebuie sa ii asculte pe cei care „stiu” care este „singura lui sansa reala de a intoarce votul defavorabil din primul tur”. Iar de acceptat accepta ce vrea el, nu ce i se cere imperativ pe bloguri.

    Mai apoi, candidatul Iohannis NU are nici o datorie fata de cozmin iliescu sau orice alt priceput de ocazie care-i transmite ultimatumuri isterizate din fata unui calculator conectat la internet.

    Mai apoi, candidatul Iohannis NU are nici o datorie fata de nimeni “sa iasa la bataie” in stil bucurestiot, adica sa faca ceea ce nu a facut niciodata: scandal, circ, teatru etc. doar pentru ca unii isi inchipuie ca asta e solutia (daca nu cumva indemnul are scopuri ascunse). Cei care apreciaza „iesitul la bataie” au avut la dispozitie 13 candidati din 14. Unul dintre „bataiosi” inca mai e in joc. Votati-l si sa traiti bine cu el, daca asta cautati!

    Iohannis NU are nici un motiv sa intre in circul si in capcanele pline cu noroi inspre care il tot imping unii. Dimpotriva, e de apreciat ca ramine el insusi si nu face nici o concesie politicianismului.

    De-acum, mingea e in terenul romanilor.

    NU Iohannis va fi raspunzator daca majoritatea romanilor prefera sa aiba un HOȚ in postul de presedinte. El si-a oferit serviciile, ba chiar le-a facut romanilor o mare favoare acceptind sa intre in competitia asta. Avea o viata linistita si fara multe griji pe cap la Sibiu, traia printre oameni civilizati si nu a facut decit sa-si bata cuie in talpa intrind in mocirla politica nationala. Cred ca va rasufla usurat daca va pierde alegerile.

    Mai mult ca sigur ca romanii vor dovedi INCA O DATA ca nici un om cinstit nu merita sa faca vreun sacrificiu cit de mic pentru ei.

  7. RO cred ca se va construi din Afara spre Interior.

    Diaspora va fi cea care va usca toate vrejurile PSD-ul din tara.
    Acum este timpul mersului la vot si al votarii.

    Apoi va fi vremea monitorizarii atente si vigilente, urmate de actiuni rapide de limitare a puterii oligarhice pe care unii vor sa o construiasca.

    Forta si multa munca din afara tarii spre nucleul din interior care se chinuie sa creasca si sa devina un altfel de pol.

    Bafta!

  8. Cred ca la alegerile din turul 2 va fi exact aceeasi problema ca la primul tur. Asta si din cauza ca, probabil, vor veni si mai multi din diaspora la vot, tocmai pentru a demostra anti-sistem. Indiferent de suplimentarile aferente (cabine, stampile, personal), scandal tot va iesi.
    Actualul Ministru de Externe va plati cu functia, normal, si se va retrage ca si consilier asa cum i s-a promis. Misiune indeplinita.

  9. Eu stau in Anglia si in jurul meu sunt 4 sectii de votare la o distanta de 50 de minute.
    Distanta este o problema in tarile cu suprafete mari, in Europa sunt prea putine sectii de votare sau viteza mult prea mica de votare.
    Adevarata problema este insa lipsa votului prin corespondenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Rasvan Lalu
Rasvan Lalu
sociolog, cercet. st.(München), dr.(Kassel) doc.(Jena)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro