sâmbătă, ianuarie 16, 2021

Șobolanii lui Dragnea

Manifestația de partid organizată în Piața Victoriei pe resurse publice de PSD/ALDE a instituit discursul urii ca retorică de stat. S-au auzit în toate cuvântările amenințări, exprimări revanșarde, referiri ostile la grupări și instituții, stigmatizarea unor persoane publice, incitări la ură.„Trebuie să le dăm o lecție mincinoșilor!”, a cerut Gabriela Firea, primarul capitalei și a adăugat:„Nu putem trăi cu tirania minorității!”. A băga spaima în oase face parte din strategia utilizării hate speech pentru a produce insecuritate și oportunism:Nimeni nu este în siguranță. În mod absolut, toată lumea poate fi vizată și acest lucru ar putea duce la o condamnare”, declara condamnatul penal Liviu Dragnea, aflat încă la butoane. Amenințările vătafului PSD au curs, amplificate în studioul Antenei 3:„Noi am făcut mitingul ăsta din mai multe motive, de a protesta împotriva acestui sistem odios, pe care îl gesionează o mână de securiști, patronat de Klaus Iohannis și toți ceilalți. Un alt motiv este că am fost provocați. Nu te poți aștepta ca un partid ca PSD, să-l ameninți, să-l jignești, să-l insulți și să te aștepți că nu reacționează. Ăsta a fost mitingul mic. Va fi un miting uriaș, într-o altă locație”. Stimularea conflictelor sociale de către partidele aflate la putere este cel mai periculos aspect al manifestării în conjunctura actuală, a unei societăți divizate aflate în tensiune. Istoria furnizează o antologie de texte resentimentare din cele mai demente, care fac asemănătoare totalitarismele. Fascismul și comunismul, arată Vladimir Tismăneanu în volumul Diavolul în istorie.Comunism, fascism și câteva lecții ale secolului XX, „şi-au definit adversarii pe baza potenţialului lor de a bloca realizarea comunităţii perfecte. Obsesia lor legată de eliminarea tuturor „adversarilor obiectivi“ pe drumul către tărâmul făgăduit acondus mai întâi la înlocuirea „delictului bănuit cu crima posibilă“(Hannah Arendt), iar apoi la complexul nebunesc al conspiraţiilor universale”. Propagarea discursului urii de la nivelul autorității de stat este doar începutul, ne învață istoria recentă*.

Mitingul, cu întrega sa recuzită incluzând mesajele ostile și incitatoare, în contrast cu umorul și cretivitatea masivelor proteste #rezist din iarna trecută, s-a petrecut nu în condițiile unei campanii electorale, a unei competiții politice, ci de la tribuna alianței aflate la guvernare care a reușit prin forțarea limitelor democrației să își subordoneze majoritatea instituțiilor. Tocmai de aceea, e greu de înțeles pentru privitorii din exterior care este rațiunea mobilizării unui număr mare de oameni din zonele unde PSD și ALDE au filiale. Dialogul dintre o jurnalistă și șeful PSD, imediat după miting, dezvăluie prin intimidarea conținută scopul personal al desfășurării de forțe, scop legat de pronunțarea sentinței în procesul de corupție al inculpatului Dragnea: Aş fi vrut să nu avem acest miting, aş fi vrut să nu avem motivul pentru miting, aceste abuzuri nenorocite, pe care lumea nu le mai suportă. Rep.Veţi reuşi să stopaţi aceste abuzuri? L.D.Mergem până la capăt. Rep.Ce înseamnă asta? L.D.O să vedeţi. Rep.Speraţi că se va schimba ceva după acest miting? L.D.Eu zic că ar fi bine să înţeleagă toată lumea”. Adică instanța, în traducere liberă.

Și mai greu de priceput este identitatea „statului paralel – „Statul paralel este cel mai mare dușman al nostru”, accentua Călin Popescu Tăriceanu la mitingul desfășurat sub sloganul „Jos Statul Paralel!” – abstracțiunea care contravine definițiilor hate speech. Obiectul incitării la ură este îndeobște un grup identificabil – etnic, religios, demografic etc. supus discreditării și stigmatizării. În discursul nazist evreii trebuiau suprimați ca niște „șobolani” respingători care spurcau neprihănirea rasei ariene. Victor Orban a găsit un chip pentru a propaga ură în societatea ungară, unde există un antisemitism subiacent: George Soros. Presa afiliată a utilizat același stigmat de „șobolan” pentru miliardarul american, evreu de origine ungară, expus pe uriașe panouri la Budapesta ca inamic ce trebuie nimicit printr-o lege anti-soros. Pentru Liviu Dragnea, protestatarii mișcării #Rezist sunt „șobolanii” care trebuie extirpați din societate, împreună cu finanțatorii lor – NATO, UE și multinaționalele. A mai folosit apelativul de „șobolan” pentru Ponta când i-a devenit inamic, dar și pentru fostul premier Tudose, fără să îl nominalizeze:Nu vor reuşi (să ademenească oameni din PSD), este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani”. Discursul urii indică întotdeauna dușmanul care trebuie degradat și anulat împreună cu valorile sale și cu instituția pe care o reprezintă.Țintele indicate de PSD la miting au fost Laura Codruța Kövesi, Klaus Iohannis, Traian Băsescu, Florian Coldea, Ludovic Orban și în general oponenții politici, precum și justiția care s-a atins de corupții din politică, cărora Puterea le spune „STOP”. Adică scutire de pedeapsă pentru politicieni.

Fără a fi reprodus de mass-media, discursul public al urii nu produce efect. Analiza burtierelor din timpul mitingului PSD/ALDE publicată de paginademedia.ro demonstrează cât de nocivă este afilierea politică a televiziunilor de știri. RTV și Antena 3 s-au întrecut în a amplifica mesajele resentimentare comandate:„Miting uriaș al PSD împotriva abuzurilor. Apărătorii cătușelor tremură” titra RTV cu Antena 3 în tandem:„Gata cu poliția politică! Detonăm bomba cu Kövesi”. În 2013, Horia Roman Patapievici, el însuși victimă a incitării la ură, explica potențarea dușmăniei în societatea românească prin aportul toxic al presei politizate:„E primul lucru: faptul că aceşti oameni au îndrăzneala urii lor. Ceea ce e foarte periculos. Poţi să urăşti, dar să nu ai îndrăzneala urii tale. Al doilea lucru este impermeabilitatea la argument…Acum, există un soi de prozelitism al celor care detestă. Oamenii care detestă astăzi au căpătat curaj. Teza mea este că au căpătat curaj din cauza televiziunilor care incită”.

Articol apărut în revista „22”

*Tismăneanu reproduce în volum un exemplu monstruos de hate speech al lui Andrei Vîșinski, care a folosit ca argument pentru crime politice:Împuşcaţi câinii turbaţi! Daţi morţii această bandă care ascunde maselor populare colţii ei de fiară, dinţii de prădătoare! Să se ducă dracului vulturul-Troţki spumegând, plin de veninul cu care a umplut marile idei ale marxism-leninismului! Să fie puşi în imposibilitatea de a mai face rău histrionii, pigmeii mizerabili, javrele, căţelandrii atacând un elefant![…] Da, jos cu această abjecţie animală! Să se termine odată cu aceşti greţoşi hibrizi de vulpi şi porci, cu aceste hoituri împuţite. Să nu se mai audă grohăiturile lor porcine! Să fie exterminaţi câinii înrăiţi ai capitalismului care vor să-i sfâşie în bucăţi pe cei mai buni oameni ai ţării noastre sovietice! Să li se bage pe gât ura lor bestială îndreptată împotriva conducătorilor Partidului nostru!

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

 1. E bine că au fost identificaţi dujmanii boborului pesedist: Soros, Brucselu, multinaţionalele care sug sângele naţiei, statu-palmă-barbă-cot şi şobolnii.
  Acum, urmează ca orice cârcotaş să poată fi inclus rapid în vreuna dintre categoriile de mai sus şi trimis la ocnă. Sau la zid, dacă aşa hotărăşte partidu’.

 2. mda, hotul striga prindeti hotul. grupul infractional organizat ii numeste pe cei care i se opune „stat paralel” . cind de fapt „statul paralel” sint chiar ei, in frunte cu guvernul si parlamentul intesat de jigodii analfabete. negrul devine alb si invers. toate aceste lepre lipsite de coloana vertebrala si celule neuronale isi imagineaza lumea dupa chipul si asemanarea lor. borfasii care au devalizat romania sint incarcerati pe nedrept de „statul paralel” , toapele recita din Eminescu in fata amaritilor strinsi cu arcanul, puscariasii de drept comun ies din detentie pentru capodoperele literare pe care le au produs si citatele din Titulescu. mari oameni, mari caractere.

  • Statul paralel are deja un parlament paralel care functioneaza impotriva prevederilor Constitutiei pe care acest parlament o invoca, cu ipocrizie, cand are chef.
   Daca CCR a validat referendumul cu 300 de parlamentari, atunci parlamentul trebuie sa faca ceea ce pretinde de la ceilalti: sa aplice neintarziat hotararile CCR, asa cum (zic si ei) scrie la Lege.
   Deci, parlamentul paralel uzurpa functia parlamentului constitutional si impiedica constituirea acestuia.

 3. „Noi am făcut mitingul ăsta din mai multe motive, de a protesta împotriva acestui sistem odios, pe care îl gesionează o mână de securiști, patronat de Klaus Iohannis…”

  Au fost prezentate în ultima vreme numeroase răspunsuri la întrebarea „De ce a fost organizat mitingul PSD-ALDE?”, de la „incitare”, la „provocare”, de la „copiere”, la „răspuns” șamd. Eu cred că motivul organizării mitingului a fost chiar cel declarat de organizatori „Vrem prosperitate, nu Securitate”. Iar cei care i-au consiliat au fost și de data aceasta foarte buni profesioniști.

  Să explic. Desigur, lozinca reprodusă de mine, la fel ca majoritatea celor prezentate la mitingul PSD-ALDE, a fost folosită cu imensă ipocrizie. Dar, tocmai aceasta este strategia, de a confisca solicitările legitime ale manifestațiilor organizate pentru apărarea democrației și, pe de o parte, să se legitimeze ei înșiși prin respectivele solicitări, iar pe de altă parte, să-i lase pe oponenți fără ele, delegitimându-i.

  Începutul a fost prin utilizarea (și redefinirea) sintagmei „stat paralel” la adresa instituțiilor legitime ale statului român democratic (atât cât era și este), ei înșiși aparținând structurii cleptocratice ale adevăratului „stat paralel”. Ei s-au declarat adversarii Securității, când în realitate ei și apropiații lor care formează cleptocrația sunt foști membri sau apropiați ai Securității și ai PCR. Ei declară că vor prosperitate (și se înțelege că pentru cetățeni), când de fapt sunt cei care mențin populația într-o stare de sărăcie accentuată pentru a fi mai ușor manipulabilă, iar averilor [ilicite] sunt imense. Ei declară că doresc o justiție independentă, în timp ce promovează și adoptă legi împotriva independenței justiției. Șamd.

  Mitingul organizat de PSD-ALDE a fost, după părerea mea, pentru a se poziționa în spațiul public ca „adevărații luptători pentru dreptate” din patria noastră și a lăsa contestatarii fără discursul lor obișnuit, confiscat acum de coaliția de guvernare. Pentru credibilitate a fost cooptat și reprezentantul PNT-CD, dl Pavelescu. Consilierii au reușit iar.

 4. Falia asta a creat-o Basescu. Astia doar au folosit-o, n-au destula glagorie incat sa inventeze ceva, Basescu vindea Puma, astia vand Plima, cum ar veni. Bine, nici Basescu n-a gandit-o singur, au fost destui, cu intelect dar si o agenda radicala fara sa priceapa ca cineva, la un moment dat, va trebui sa coasa rana asta. Nu poti avansa ca tara cu populatia rupta in doua, e nesustenabil pe termen mediu, nemaivorbind de viitor. Iar genul asta de victorie, cum se vede acum, e a la Pyrrhus, iar daca in ciclul electoral urmator va fi a #rezist etc, va fi tot a la Pyrrhus. Ciclu malign. O succesiune de nopti ale cutitelor lungi, pana nu mai ramane nimeni in picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Autor

Brindusa Armanca
Brindusa Armanca
Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

Colectia Contributors.ro

Contributors.ro propune autorilor săi, acum, la sfârșit de an, trei întrebări despre anul 2020 si perspectivele României în viitorul apropiat. Cele trei întrebari sunt:

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică? 

2. Care este cea mai interesantă idee a anului 2020?

3. Care e cea mai mare temere pe care o aveți pentru viitorul României si care e cea mai mare speranță? 

Esential HotNews

E randul tau

Observ cu uimire că invocați, ca reper intelectual creștin, cartea lui Noica, „Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Și cumva indirect îi reproșați lui Gabriel Liiceanu un soi de trădare a acestui crez ( „am neplăcuta senzaţie că mă aflu ȋn faţa unui tată care şi-a abandonat, simbolic, copiii”). Mă tem că tocmai această carte a lui Noica este o trădare a suferinței victimelor de: Cristina Cioaba la Dincolo de Isus. Gabriel Liiceanu şi portretul României religioase

Carti recomandate de Contributors.ro

 

 

 

Top articole

Stânga europeană iubeşte de fapt neoliberalismul şi corporaţiile, cu condiţia să fie chinezeşti

Chiar pe 31 decembrie, când lumea punea şampania la rece, UE a semnat cu China un acord comercial cu cântec. Comisia –...

Suspendarea lui Trump pe Twitter e un eşec al nostru, al tuturor

Pe un subiect în care toată lumea are păreri limpezi-cristal şi le strigă în gura mare din secunda doi, îndrăznesc să spun...

Populismul conspiraţionist, ruperea relației de încredere popor-tehnocrație și criza democrației liberale. Trei scenarii pentru guvernările viitoare

Despre criza democrației liberale se vorbește deja de mai mulți ani, nemaifiind o noutate. Ne referim aici doar la spațiul occidental, unde...

A patra întrebare: Când intrăm în blackout?

Se îndesesc zilele prin care ne trece glonțul “energetic” pe la ureche. Aceasta, de fapt, era a treia întrebare a articolului de...

De la numerologie la ”România Educată”

Religiozități arhaice în contemporaneitate   O doamnă inspector din Galați a dat o circulară școlilor cu privire la un ”training” (inevitabil, online) de numerologie care...

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

„Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel.” – Mihai Maci Comanda cartea cu autograful autorului. Editie limitata.